|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zamiast kwiatów nic nie chcemy - jak to napisać?
Pewnie podobnych tematów było już bardzo duzo, co zamiast kwiatów napisać na zaproszeniu. Nie chcemy nikomu nic narzucać, wolelibyśmy jednak nie dostawać prezentów. Dlatego też znalazłam wierszyk, który myślę, że nie jest nachalny i nie powinien nikogo obrazić:
"Będzie dla nas największą radością, jeśli zaszczycicie nas swoją obecnością. Gdybyście jednak chcieli prezentem nas uraczyć, miło nam będzie banknocik w kopercie zobaczyć." Pozostaje jednak problem co zamiast kwiatów. Nie za bardzo jest jak te kwiaty wcisnąć do tego wierszyka. Nie chcemy zamiast kwiatów nic dostawać, książek i wina mój TŻ nie lubi, totek nie jest też za bardzo atrakcyjnym zamiennikiem. Nie mam nic przeciwko kwiatom, jednak nie chcę dostać ich w takiej ogromnej ilości bo co potem z nimi zrobimy. Mogę liczyć na inteligencję gości, ale zupełnie nie wiem jak sie zachowają. Czy ktoś może miał podobny problem i jak sobie z nim poradził? Znalazłam jeszcze jeden wierszyk o kwiatach: "Nasi mili Goście kwiatów nie przynoście, zamiast tego kosz humoru, by się bawić do oporu" Treść mi mniej więcej odpowiada, ale ten pierwszy wierszyk jest taki elegancki i dostojny a ten taki trochę częstochowski. Ktoś ma może pomysł jak to wszystko połączyć w całość żeby się nie gryzło albo jak to wszystko ładnie napisać żeby miało to ręce i nogi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zamiast kwiatów nic nie chcemy - jak to napisać?
Dla mnie pierwszy wierszyk nie jest ani dostojny ani elegancki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy już nie ma normalnych zaproszeń?
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Według mnie takie prośby w formie pisemnej są nietaktowne... co innego wspomnieć w rozmowie, przy zapraszaniu - zazwyczaj to sami goście pytają, co chcielibyście dostać. Ale jeśli koniecznie chcesz umieścić taką informację w zaproszeniu, to może zwykłym zdaniem, a nie wierszykiem? Czyli napisać to samo, ale wprost, tylko bez tych rymów i zdrobnień :P
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Pierwszy wierszyk staje się tragiczny w momencie gdy prosicie o "banknocik" - w ogóle okropnie to brzmi.
Według mnie jakiekolwiek sugestie na zaproszeniach, że młodzi chcą kasę, są niefajne i nieeleganckie, bez klasy. Nawet jeśli linijkę wcześniej napiszecie, że najważniejsza jest obecność gości. Drodzy goście, cieszymy się, że będziecie, ale jakby co, to dajcie nam kasę - tak to brzmi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
"Prosimy nie przynosić kwiatów"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;6566619 1]"Prosimy nie przynosić kwiatów"?[/QUOTE]
W wakacje dostaliśmy zaproszenie, w którym Młodzi właśnie umieścili jedno zdanie "Prosimy o nieprzynoszenie kwiatów". Nic nie wspominali o prezentach czy zamiennikach, więc na ślubie można było zobaczyć gości z pudłami i z kopertami. Sami też chcemy wpisać do zaproszeń taką informację + znalazłam w innym wątku na forum jak wybrnąć z problemu prezentów (mamy już urządzone mieszkanie, nie potrzebujemy nic do niego) -> "Prosimy o nieprzynoszenie kwiatów i prezentów rzeczowych". Można? Można ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
My uśmieliśmy prośbę małym druczkiem na zaproszeniach, żadnych wierszyków, NIKT z gości się nie obraził, a wyłamała tylko jedna osoba - podarowała nam komplet filiżanek tak paskudnych, że zalegają na dnie szafy, bo nawet podarować czy oddać komuś takie brzydactwo byłoby mi wstyd. A kasę wydaliśmy na meble
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Ja powiem tak trochę od strony gościa. Gościa będącego powiedzmy osobą towarzyszącą... No bo zakładając, że mój TŻ jest zaproszony z os. towarzyszącą to my mamy taką umowę niepisaną, że on daje kopertę z kasą a ja jakiś drobiazg typu właśnie to wino, książka czy coś... głupio mi by było przyjść z pustymi rękami, wiem, że kwiaty są vez sensu, więc jak nie ma napisane NIC to i tak kupię to wino czy coś... mi wierszyki nie pezeszkadzają a nawet ułatwiają kupno dodatku do koperty, która jest oczywistością jednak w dzisiejszych czasach.
Suma sumarum wierszyk o banknocie odpada bo to jest oczywistosc... wierszyk lub informacja o dodatku jest mile widziana bo takim osobom jak ja jest pomocna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
My nie napisaliśmy nic
![]() Dostaliśmy 3 bukiety kwiatów, około 30 butelek różnych alkoholi, czekoladki, prezentu własnoręcznie robione, coś do mieszkania. Ogólnie uważam to za najlepszą opcję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Uznaliśmy że nawet jak ktoś Nam te kwiaty przyniesie to trudno. Ale może to dlatego, że osobiście nie jestem fanką tych wierszyków wszelakich.
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
U nas było prawie 80 osób. Kwiaty dostaliśmy bardzo ładne i raczej symbolicznie małe bukieciki jako dodatek do "koperty"
![]() Najbardziej mi się podobały prezenty, które niektórzy gości zrobili samodzielnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:20.