Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać... - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-08-30, 15:06   #1381
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...

a ja się zastanawiam, czemu przy naprawdę dużych możliwościach praktycznych (mam na myśli, że można kupić, wynająć i ozdobić tak, jak tylko dusza zapragnie)i różnych gustach ludzi, 90 % wesel wygląda dokładnie tak samo.

totalnie nieudany organista i ta rzewna melodia ze Shreka
dość obciachowa orkiestra/DJ + jedzie pociąg z daleka itp.
pierwszy taniec z próbą zrobienia z siebie tancerzy
tort weselny z wetkniętymi sztucznymi ogniami wjeżdżający w rytm muzyki z gwiezdnych wojen (serio, to już któryś raz)
te nowo wybudowane sale weselne, ozdobione kasetonami, freskami, mozaikami z jeziorkiem i okrągłą rzymską świątynią w ogrodzie/romantyczną fontanną
o zabawach weselnych już nawet nie będę się rozpisywać...

dla mnie tradycyjne polskie wesele to festiwal żenady. i nie jest tak, że źle się bawię, bo nawet wczuwam się w klimat, śpiewam sto lat i gorzko gorzko, skaczę na parkiecie. ale sama bym takiej imprezy za Chiny nie zrobiła. ostatnio byłam na weselu, na którym nie było wódki (szok!), tylko znakomite francuskie i włoskie wina (a nie Carlo Rossi). nie było też zabaw, oczepin, tortu z gwiezdnymi wojnami, impreza odbyła się w starym dworku, a polegała głownie na fajnych rozmowach z ciekawymi ludźmi - towarzystwo było znakomicie dobrane. i to było najfajniejsze wesele, na jakie kiedykolwiek zostałam zaproszona.
lilia_pamplemousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 15:19   #1382
kmjk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lilia_pamplemousse Pokaż wiadomość
a ja się zastanawiam, czemu przy naprawdę dużych możliwościach praktycznych (mam na myśli, że można kupić, wynająć i ozdobić tak, jak tylko dusza zapragnie)i różnych gustach ludzi, 90 % wesel wygląda dokładnie tak samo.
Bo części z tych rzeczy się oczekuje. Nie mówię że odstąpienie od ogólnie przyjętych norm jest złe, sama zamierzam wprowadzić u siebie kilka nowości. Chodzi mi o to że większa część gości jest do tego przyzwyczajona i tego chce. Prosty przykład: na weselu o którym wspomniałam kilka postów wyżej nie było biesiady. Po 1 w nocy niektórzy goście sami zaczęli śpiewać "Szła dzieweczka" czy "A kto się rodził"
Zauważyłam odnośnie biesiady, że jeśli jest śpiewana ok 22 to goście chętnie w tym uczestniczą, a jeśli już po oczepinach to większość jest zmęczona i tylko z politowaniem patrzą na tę małą garstkę która da radę jeszcze śpiewać
U mnie będzie biesiada, bo lubię tę zabawę. Nie uważam jej za żenującą (jeśli ktoś nie chce pić alkoholu w swoim miesiącu to nie musi wstawać) i widziałam nie raz że i moja i mojego K rodzina dobrze się przy tym bawi
kmjk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 15:46   #1383
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmagduszka Pokaż wiadomość
To chyba idzie w pakiecie z "on nie jest bogaty" Masakra ja też nie trawię tych tablic!
Tak ale już nie chciało mi się dopisywać:P

Polskie wesela mają swoją tradycje, tak jak wesela w każdym innym zakątku świata. To, jak ma wyglądać jest w jakiś sposób zależne od tego czego oczekują i co znają goście. Dla mnie samej brzmi wybornie opcja wesela-przyjęcia, pogadanki przy winie w ogrodzie. Ale co z tego skoro nasza garstka gości poczułaby się dziwnie i nieswojo. Pamiętam reakcję cioci kiedy opowiadała o wystawnym weselu sąsiadów, gdy po przywitaniu na sali, poproszono gości do swoich pokojów na zmianę stroju na wieczorowy - była zdziwiona, rozbawiona nawet tym bo u nas nikt się 5 razy nie przebiera a przynajmniej nie ma na to żadnej "komendy".

My nie zrobiliśmy do końca tradycyjnego ślubu i wesela - po swojemu krótko mówiąc ale część elementów była taka, jak na każdym innym ślubie i weselu. Było coś nowego i coś znanego, i nikt nie czuł się zagubiony. Wiedzieliśmy na ile nasi goście poczują się pozytywnie zaskoczeni a na ile zagubieni. Wystarczy znaleźć jakąś tam granicę i jej mocno nie przekraczać.
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-31, 05:56   #1384
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:

tort weselny z wetkniętymi sztucznymi ogniami wjeżdżający w rytm muzyki z gwiezdnych wojen (serio, to już któryś raz)

te nowo wybudowane sale weselne, ozdobione kasetonami, freskami, mozaikami z jeziorkiem i okrągłą rzymską świątynią w ogrodzie/romantyczną fontanną

Może to kwestia tego, kto Cie na wesela zaprasza? Bez urazy, ja sama jestem prosta baba ze wsi i na wiejskie wesela regularnie chodzę, nawet remizy sie zdarzają ale w życiu nie słyszałam melodii ze Shreka ani Gwiezdnych Wojen na ślubie ani weselu Dziwaczne pierwsze tańce też widziałam tylko na YouTube. Orkiestra, cóż - to już zależy, na co kogo stać, na szczęście coraz więcej ludzi zaczyna rozumieć, że lepiej wziąć przeciętnego DJ-a niż złą kapelę.

Obciachowe zabawy na żywo ostatnio widziałam dobrych 10 lat temu - synuś PM u komunii już był, więc trochę czasu upłynęło.

Ciekawe za to, że wspominasz o organiście. Tu sie zgadzam, że przeważnie organiści są kiepscy, ale zauważ - większość ludzi bierze po prostu takiego, jaki w kościele jest. A sprowadzanie muzyków z zewnątrz jest traktowane jako fanaberia wysokich lotów. I mówię z doświadczenia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-31, 06:38   #1385
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Hmm melodii ze Shreka nigdy nie słyszałam na ślubie. U nas był do wyboru marsz Mendelssohna lub Wagnera

My się do pierwszego tańca pobujaliśmy, nie przygotowywaliśmy żadnych układów. Ale tu się zgodzę, że niektórzy próbują i im nie wychodzi

Marsz Imperialny z GW słyszałam na ślubie raz, chociaż nie przy torcie. No ale to był dość nietypowy ślub, była i muzyka z GW i z Gry o Tron między innymi... ale współgrało to z konwencją, bo Państwo Młodzi mieli stroje z Wiedźmina

Hmm ja miałam salę w kolorze kremowym, żadnych mozaiek, kasetonów i innych bajerów, jedynie dość ciężkie zasłony i ozdobny żyrandol. Też pewnie źle, bo zbyt barokowo
Stary 2016-08-31, 07:11   #1386
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Z tą melodią że Shreka to pewnie chodzi o Hallelujah
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-31, 07:17   #1387
pieleszka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
pewnie tak
nie znoszę tego "kawałka" w tej spolszczonej wersji, w ogóle zastanawiam się kto pozwala to śpiewać na ślubach, w ogóle w kościele? ani to liturgiczna pieść, ani nawet nie piosenka religijna (jeszcze gdzieś tam na wyjście można przymknąć oko, ale tak przy Komunii św lub na uwielbienie??).

Kobiety nigdy nie zrozumiesz. Nawet jeśli jesteś kobietą! (A.J.Cronin)
pieleszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-08-31, 08:57   #1388
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
No tak, ale ja jej nigdy na żadnym slubie na którym byłam nie słyszałam. Nasza organistka, młoda dziewczyna po akademii muzycznej w ogóle od razu zapowiedziała że mamy prawo wybrać oprawę muzyczną ale z jej listy i wszelkie hity z satelity odpadają. Jednak jakaś powaga powinna być zachowana.

Edytowane przez mmagduszka
Czas edycji: 2016-08-31 o 08:58
mmagduszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-03, 10:25   #1389
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Może to kwestia tego, kto Cie na wesela zaprasza? Bez urazy, ja sama jestem prosta baba ze wsi i na wiejskie wesela regularnie chodzę, nawet remizy sie zdarzają ale w życiu nie słyszałam melodii ze Shreka ani Gwiezdnych Wojen na ślubie ani weselu Dziwaczne pierwsze tańce też widziałam tylko na YouTube. Orkiestra, cóż - to już zależy, na co kogo stać, na szczęście coraz więcej ludzi zaczyna rozumieć, że lepiej wziąć przeciętnego DJ-a niż złą kapelę.

Obciachowe zabawy na żywo ostatnio widziałam dobrych 10 lat temu - synuś PM u komunii już był, więc trochę czasu upłynęło.

Ciekawe za to, że wspominasz o organiście. Tu sie zgadzam, że przeważnie organiści są kiepscy, ale zauważ - większość ludzi bierze po prostu takiego, jaki w kościele jest. A sprowadzanie muzyków z zewnątrz jest traktowane jako fanaberia wysokich lotów. I mówię z doświadczenia.

no ostatnie śluby to były dwie pary lekarzy. i wesela były "eleganckie". nie w remizie.

sama za młodu śpiewałam na ślubach jako część chóru, wychodziło pięknie i nie zauważyłam, by była to fanaberia. nie raz śpiewaliśmy za darmo, dla przyjemności.

a mój znajomy ksiądz mi ostatnio mowil, że miał 3 śluby pod rząd ze Shrekiem i potem ochrzaniał organistkę (tak, wiem, że oryginał to Leonard Cohen, tylko że w spolszczonej wersji "kościelnej" to straszny ból), ale tłumaczyła, że wszystkie pary młode o to prosiły.
Stary 2016-09-03, 13:03   #1390
201610281624
Konto usunięte

No to ja byłam ostatnio w maju na ślubie w tym roku i w zeszłym roku w lipcu i we wrześniu i na nich właśnie podczas komunii była zaśpiewane właśnie piosenka ze Shreka- Hallelujah, dwa razy śpiewali organiści, a raz śpiewał ksiądz. Zrobił przy tym szopkę- wzorując się na hicie z YT i księdzu, który swego czasu tym wywołał spory zachwyt. No i jak zaczął śpiewać, ten nasz- poprosił by podnieść ręce do góry z ławek, powiedział, że gdy śpiewa, można sobie nucić razem z nim i goście mogą w ławkach się bujać ( jak podczas przyśpiewek biesiadnych za stołami), kilka osób przede mną w ławkach wyjęło smartfony i zaczęli filmiki kręcić, on im machał i zachęcał wszystkich do uczestniczenia w tym.
Siedziałam i lekko mnie wmurowało, wyszłam zniesmaczona. W ogóle cała msza zaczęła się na "wesoło" w mniemaniu młodych i owego księdza, bo zaraz na początku jeszcze ksiądz przywitał gości mówiąc: "zgromadziliśmy się tutaj wokół świętej pamięci ( imię młodej) i ( imię młodego).
Goście szok i wszyscy na księdza i na siebie.
A on: " no takie miny wszyscy macie, chciałem, tak jak młodzi sobie życzyli aby było wesoło, bo w końcu to wesoły dzień".
Zamysłem młodych było, by sama msza była nieco inna niż wszystkie, żeby utkwiła w pamięci jako bardzo wesoła.
Moim zdaniem wyszło słabo. Abo po prostu jesteśmy przyzwyczajeni, że nasz kraj jak długi i szeroki to smutny jest, zarówno śluby, jak i uroczystości państwowe.
Ale tak czy inaczej do zachodniego luzactwa chyba raczej nam daleko.
201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-03, 13:23   #1391
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

O tak, to jest bardzo polskie, kiedy ktoś w ogóle śmie śmieć zrobić coś na wesoło to zaraz święte oburzenie.
Wszyscy swietsi od papieża

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-03, 14:02   #1392
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
O tak, to jest bardzo polskie, kiedy ktoś w ogóle śmie śmieć zrobić coś na wesoło to zaraz święte oburzenie.
Wszyscy swietsi od papieża
Każdy ma inne poczucie humoru. Mnie akurat takie słabe żarty nie bawią w ogóle. To, że dzień ma być wesoły nie oznacza, żeby od razu robić z tego pośmiewisko
Stary 2016-09-03, 14:38   #1393
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Śpiewanie na wesoło halleluyah to robienie posmiewiska?

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-09-03, 14:49   #1394
201610281624
Konto usunięte

Cytat:
Najwidoczniej. Bo u nas została oficjalnie zakazana i nie można jej już śpiewać, ani grać- chodzi o tą ze Shreka.
Ale akurat w tym przypadku konkretnym to wyszło naprawdę na robienie z siebie pośmiewiska w wykonaniu księdza.

Edytowane przez 201610281624
Czas edycji: 2016-09-03 o 14:50
201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-03, 14:50   #1395
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Napisalabym coś ale w sumie kościół to nie mój cyrk, nie moje małpy. Jak się chcą na sile umartwiac to nie mój problem ;D

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-09-03, 14:55   #1396
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie nie jest. Ale żarty księdza na siłę już tak.
Stary 2016-09-03, 16:51   #1397
Vilena
hakuna matata

Ze Shrekiem się jeszcze nie spotkałam, ale ostatnio bardzo często z coverem ABBY, jakoś mi to nie leży
Stary 2016-09-03, 17:27   #1398
kmjk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vilena Pokaż wiadomość
Ze Shrekiem się jeszcze nie spotkałam, ale ostatnio bardzo często z coverem ABBY, jakoś mi to nie leży
Która piosenka?
Stary 2016-09-03, 17:30   #1399
Vilena
hakuna matata

Cytat:
Napisane przez kmjk Pokaż wiadomość
Która piosenka?
the winner takes it all
https://www.youtube.com/watch?v=0NPO48Q5Slg

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-03, 18:16   #1400
kmjk
Raczkowanie

Jak można tak ABBĘ sprofanować??

Mi ręce opadły jak przypadkiem znalazłam polską wersję piosenki, którą chcieliśmy wziąć do pierwszego tańca...
https://www.youtube.com/watch?v=lKpWCRcADTs

Co jest że Polacy wszystko muszą robić na swoją modłę?
Stary 2016-09-04, 10:11   #1401
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
no ostatnie śluby to były dwie pary lekarzy. i wesela były "eleganckie". nie w remizie.
Piszesz, jakby bycie lekarzem automatycznie przekładało sie na dobry gust.

cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-04, 16:56   #1402
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Piszesz, jakby bycie lekarzem automatycznie przekładało sie na dobry gust.

odpisałam tylko na Twój tekst, kto mnie zapraszał za
wesela. więc radzę nie węszyć spisku.

a co do gustu, to już nie raz się przekonalam, że nie
Stary 2016-09-09, 13:48   #1403
brziw
Rozeznanie

Cytat:

totalnie nieudany organista i ta rzewna melodia ze Shreka - nie było
dość obciachowa orkiestra/DJ + jedzie pociąg z daleka itp. - ok, pociag byl reszta bez obciachu
pierwszy taniec z próbą zrobienia z siebie tancerzy - bujaneic z nóżki na nóżkę
tort weselny z wetkniętymi sztucznymi ogniami wjeżdżający w rytm muzyki z gwiezdnych wojen (serio, to już któryś raz) - brak rac w torcie, figurki tez nie było, nawet masy zabrakło na wierzch
te nowo wybudowane sale weselne, ozdobione kasetonami, freskami, mozaikami z jeziorkiem i okrągłą rzymską świątynią w ogrodzie/romantyczną fontanną - sale też chyba biedna miałam bo bez tego wszytskiego
Na weselu była, wódka le było też wino i o zgrozo słodkie było tylko podane do toru, a reszta to wytrawne i półwytrawne. Ale wtopa tez była (wg fb grupy) bo pozwoliłam sobie oprócz piwa w butelkach kupic dla kolezanek 20 puszeczek somersby no ale człowiek młody to głupi

Wesela z reguły są bardzo podobne, bo schemat jest zazwyczaj ten sam: msza w kościele, kolacja, taniec i zabawa. Ja z perspektywy goscia wiem, ze wązne jest jedzenie i muzyka o reszcie zapomina sie już w niedziele po obiedzie

Edytowane przez brziw
Czas edycji: 2016-09-09 o 13:51
brziw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-09-23, 17:31   #1404
Hiyori
Zadomowienie

Chyba będzie tu pasować, bo zastanawiałam się też nad faux-pas młodych. Mam smaczki z ostatniego wesela
1. Pierwszy raz usłyszałam w kościele słynną piosenkę ze Shreka. Wykonanie miało być niczym Edyty Górniak lub Whitney Houston, a wyszło jakbym sama śpiewała pod prysznicem i o kurczę zrobiło się purpurowo, bo się ludziom śmiać chciało
2. Ksiądz poprosił gości, żeby uklękli przez cały kościół w oczekiwaniu aż podejdzie do nich z opłatkiem (trochę źle to brzmi, mam nadzieję, że rozumiecie o co chodzi). Pierwszy raz się z tym spotkałam. Stanęliśmy na końcu i poczekaliśmy aż będzie blisko i dopiero uklękliśmy. No dziwnie to dla mnie wyglądało. Jakoś tak niegrzecznie.
2. Dalej! Pierwszy taniec młodych, ćwiczony miesiącami, marne kilka razy by się przewrócili. Chociaż to było w pewnym sensie fajne Młodzi to bardzo pozytywni ludzie. Ale tak się zastanawiam chyba lepiej nie robić z siebie tancerzy na siłę.
3. Zespół 99% disco polo I jakby to chociaż było coś starego co każdy zna, typowo weselnego, a nie najnowsze hity ziomów Zenka, które nie mają rytmu ani nic, jak do tego tańczyć? To już drugie takie wesele, na którym byłam.
4. Oczepiny trwały prawie 2 godziny
Żenułkowe zabawy. Nowa pani młoda musiała zatańczyć seksowny taniec wokół gościa co udawał rurę W innej zabawie kazali zdjąć facetom skarpetki, położyć je koło pieńka z drewna, na którym leżał banan... zawiązali im oczy, a potem porąbali siekierami te skarpety...Goście musieli się przespacerować po całej sali i pokazać wszystkim jak teraz fajnie wyglądają na stopach. A na koniec dostali od młodych nowe różowe z Nike, żeby było widać kto brał udział w zabawie. Brrrr...W pewnym momencie na salę wpadli Tyfus, Kiła, Rzeżączka, HIV i coś jeszcze Mieli wybierać sobie gości do zabawy. I dalej nie wiem co się działo, bo mąż złapał mnie za rękę i wyciągnął z sali, a chciałam zobaczyć Siedzieliśmy sobie potem godzinę pijąc z innym przed. Wróciliśmy i już powoli zbieranie na wózek dobiegało końca.
Tym sposobem było już po drugiej.

W sumie tyle, ale pierwszy raz byłam na takim weselu ze Shrekiem i zabawami tego typu
Stary 2016-09-23, 18:33   #1405
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hiyori Pokaż wiadomość
Żenułkowe zabawy. Nowa pani młoda musiała zatańczyć seksowny taniec wokół gościa co udawał rurę W innej zabawie kazali zdjąć facetom skarpetki, położyć je koło pieńka z drewna, na którym leżał banan... zawiązali im oczy, a potem porąbali siekierami te skarpety...Goście musieli się przespacerować po całej sali i pokazać wszystkim jak teraz fajnie wyglądają na stopach. A na koniec dostali od młodych nowe różowe z Nike, żeby było widać kto brał udział w zabawie. Brrrr...W pewnym momencie na salę wpadli Tyfus, Kiła, Rzeżączka, HIV i coś jeszcze Mieli wybierać sobie gości do zabawy. I dalej nie wiem co się działo, bo mąż złapał mnie za rękę i wyciągnął z sali, a chciałam zobaczyć Siedzieliśmy sobie potem godzinę pijąc z innym przed. Wróciliśmy i już powoli zbieranie na wózek dobiegało końca.

W sumie tyle, ale pierwszy raz byłam na takim weselu ze Shrekiem i zabawami tego typu

cooo Masakra

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-23, 23:38   #1406
lara
Rozeznanie

Cytat:
4. Oczepiny trwały prawie 2 godziny

Zapisz
lara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-24, 11:20   #1407
tamiris
Raczkowanie

Cytat:
W pewnym momencie na salę wpadli Tyfus, Kiła, Rzeżączka, HIV i coś jeszcze Mieli wybierać sobie gości do zabawy. I dalej nie wiem co się działo, bo mąż złapał mnie za rękę i wyciągnął z sali, a chciałam zobaczyć Siedzieliśmy sobie potem godzinę pijąc z innym przed. Wróciliśmy i już powoli zbieranie na wózek dobiegało końca.
A to akurat bardzo mnie zaintrygowało... o co chodziło w tej zabawie Ktoś zna? Masakra.
tamiris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-09-24, 14:54   #1408
Hiyori
Zadomowienie

Tych co bym mogła spytać to nie było ich na sali. Jeśli będę miała okazję obejrzeć film to napiszę.
Stary 2016-10-01, 07:27   #1409
camillie
Wtajemniczenie

Porąbali skarpetki gości ?! mój mąż by tego nie przebolał jest bardzo przywiązany do swoich skarpetek

camillie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-01, 09:49   #1410
Hiyori
Zadomowienie

Ja chciałam wypchnąć swojego do udziału w tym

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości