Lutówki 2017 ❤ cz. III - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-24, 19:25   #2581
Shiruvii
Zakorzenienie

GG do Shiruvii Send a message via Skype™ to Shiruvii
Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. III

Ja bym zostala przy komodach. Takich, ktore Wam sie przydadza, ewentualnie na sprzedaz. Szafa przyda sie dla kilkuletniego dziecka, ktore tak szybko nie wyrasta z ciuszkow. Nie sadze, zeby chcialo nam sie wieszac rzeczy dla noworodkow

Cinderella is a proof that a new pair of shoes can change your life
Shiruvii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 19:53   #2582
ferimori
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shiruvii Pokaż wiadomość
Ja bym zostala przy komodach. Takich, ktore Wam sie przydadza, ewentualnie na sprzedaz. Szafa przyda sie dla kilkuletniego dziecka, ktore tak szybko nie wyrasta z ciuszkow. Nie sadze, zeby chcialo nam sie wieszac rzeczy dla noworodkow
Ja też jestem za komoda, szczególnie taka niewysoka na której można pozostawić na przykład ramkę że zdjęciem

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ferimori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 20:13   #2583
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Bylam dzis w ogole ogladac wozki. Wiem, ze wiekszosc z Was ma juz wybrane, takze nie wiem jak tego dokonalyscie. Mnostwo opcji, wyborow, kolorow, dodatkow, promocji... 2w1, 3w1, 5w1 Zwariowac mozna. Serio jestem troche zagubiona, a tu sie trzeba bedzie decydowac.
Widzialam Cybexa Priam, Mima Xari - matko, jakie to drogie wszystko!
Musisz sie zastanowić czego szukasz i isc tymi kryteriami. Nie polecam wózka 3w1, chyba ze ma jakis dobry fotelik w zestawie (maxi cosi, Cybex itp. ). Ja chciałam miec siedzisko kubełkowe siedzisko, czym bardzo zawezilam sobie wybór. No i ma byc jak najlżejszy.

Co do szafy to bede miała zabudowana wnękę z lustrzanymi drzwiami. Dokupię tylko komodę z szufladami i wystarczy. Nie bede przesadzać. Nie wiem ile bede w tym mieszkaniu mieszkać, wiec szkoda je tak zagracać.
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 20:26   #2584
axn22
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za rady. Chyba serio zostanę przy komodach a przy kolejnych meblach coś się pokombinuje, może nawet z jakąś zabudową

Shiruvii, wózki to temat rzeka Ja po oglądaniu w necie i takim ogólnym w sklepach byłam kompletnie w rozsypce... dopiero jak pojeździłam sobie każdym przynajmniej po te 10 minut to został mi dopiero faworyt. A czy go kupię to już zupełnie inna bajka
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 20:48   #2585
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
Z racji tego, że w BRW jest promocja będę chyba kupować komody dla małej/małego. I tak się zastanawiam - czy jest sens kupować szafę? Mamy - wieszacie dziecięce ubranka takich np kilkulatków?
Od kiedy tak naprawdę szafa ma szansę się przydać?

Tak wizualnie kompletnie mi ta szafa nie pasuje, ale jeśli będzie miała się przydać za 2-3 lata to wolę mieć z tego samego kompletu niż potem szukać. Sama nie wiem...
Szafy nie musisz mieć od kompletu, zwłaszcza że nie wiadomo jakie meble za kilka lat będziesz chciała mieć dla dziecka. Zawsze możesz kupić potem maksymalnie neutralną szafę np. białą, lub z lustrzanymi drzwiami (powiększą wąski pokój). Ale to może ja mam takie zboczenie, że nie lubię kompletów Pokażesz te meble?

Dziękuję za kody! Kupiłam synowi kurtkę zimową i kombinezon dla księżniczki za całe 108 zł.
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 21:03   #2586
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Pokażesz te meble?
BRW Possi chce kupić
Stary 2016-09-24, 21:17   #2587
ewemis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kiciulec Pokaż wiadomość
Zamówiłam w smyku komplet z batmanem Nawet dla dziewczynki będzie mi się podobał
Też kupiłam komplet bodziaki, pół śpiochy, czapeczka i zastanawiam się nad śpioszkami do kompletu
Dzięki wielkie za kody
ewemis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 21:26   #2588
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
BRW Possi chce kupić
Całkiem fajne
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 22:46   #2589
MartaMagda
Zakorzenienie

Powiem Wam, że kody już nie działają

Stary 2016-09-24, 23:41   #2590
__malaMi__
Zadomowienie

hej!

Dzięki za przyjęcie do klubu , postaram się nadrobić... w pracy

miałam dzisiaj intensywny dzień, dopiero wróciliśym do domu także dzisiaj chyba Was nie nadrobie

Rano pojechałam na badania do laboratorium, na czczo więc umierająca :P jak zobaczyłam kolejke to wiedziałam, że nie dam rady, facet nam poradził inne laboratorium niedaleko, a tam jak zajechaliśmy to czynne pon-pt. Tym sposobem byłam głodna, zła, siki wylądowały w kosztu, a ja kolejną próbę mam w poniedziałek i wtedy już muszę je zrobić.

Nie wiem jak przeżyję krzywą cukrową bo bez śniadania czuję się koszmarnie.

Potem imprezka rodzinna i objadłam się, tzn. nie zjadłam jakoś mega dużo, ale widzę, że teraz porcje muszę mieć mniejsze, bo już nie mieszczę tyle co wcześniej.

Dobra zabieram się za czytanie Was, aż się boję jąką normę szefowa dała i ile mam stron zaległości

---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ----------

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
4 godz a ja już wyspana, co tu robić, chyba zjem śniadanie
raz tak miałam i oby to był jedyny

Cytat:
Napisane przez ila26 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, który z kolorów wózka (w linku kolorki) wybrałybyście?
Stylistyka wózków jest dyskusyjna, ale postawiłam na funkcjonalność i teraz nie wiem, który kolor wybrać.

http://www.sklep-tosia.eu/emmaljunga...i-classic_p662

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mi podoba się dallas i pepita, ale ponieważ obawiam się białego wzięłabym pepite

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
dziewczyny, wszystko ok, chlopak na schwał, widzielismy worek mosznowy i pipka waży prawie 330g i caly czas sie rusza szok, ze nie czuje tego... szyjka wysoko 31 mm. mowil ze ponad 25 jest ok. twardnienia moga byc i klucia tez, niektore kobiety tak maja. nic mam na to oprocz magnezu nie brac, tylko sok z zurawiny wlaczyc na ph moczu. lozysko ok, dziecko ma wszystkie narzady w porzadku, film tez mamy
dziekuje za wsparcie
gratulacje! dobrze, że obawy nieuzasadnione

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość

buu, spóźniłam się a tak się npaliłam
Stary 2016-09-25, 01:00   #2591
Opiumalfa
Zakorzenienie

Mariea, swietne wieści! Gratuluje chłopca! Piona!
Czyli te twardnienia to taka Twoja natura? A masz tez uczucie ciagniecia i napiecia brzucha jak chodzisz?
Mozesz mi przypomniec jeszcze raz jaki bierzesz magnez?
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 07:20   #2592
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:

Dziś działa kod DZIECKO

---------- Dopisano o 07:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ----------

Wczoraj ok 19 jeszcze działały 2 kody, zrobiłam drugie zamówienie dla córki, ma pełną szafę ale zawsze muszę jej coś kupić jak blizniaką kupuje i dla dzieci z rodziny na 6 grudnia
Stary 2016-09-25, 08:25   #2593
MartaMagda
Zakorzenienie

Uwaga!!! Nie ogarnęłam, że te kody są na ciuszki. Sprawdźcie je jeszcze raz.

Poza tym znów obudziłam się o 8:00...

Mariea, cieszę się z udanej wizyty. Lubię dobre wieści

Mam tak intensywny weekend, że mi w ogóle ciężko Was nadrobić

Stary 2016-09-25, 08:55   #2594
axn22
Zakorzenienie

Zważyłam się dzisiaj i mam 0,7kg mniej niż tydzień temu Powinnam się martwić?
Stary 2016-09-25, 08:59   #2595
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Zważyłam się dzisiaj i mam 0,7kg mniej niż tydzień temu Powinnam się martwić?
Może jak mniej cwiczysz to tracisz masę mięśniową, a mięśnie są przecież ciężkie.

Stary 2016-09-25, 09:02   #2596
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Może jak mniej cwiczysz to tracisz masę mięśniową, a mięśnie są przecież ciężkie.
No w sumie, tak też może być. Teraz te ćwiczenia to tylko takie byle się poruszać... Za mało to chyba nie jem bo pierwszy raz w tym tygodniu zdarzyło mi się upiec ciasto w środku tyg i raczej sobie nie żałowałam..
Stary 2016-09-25, 09:16   #2597
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
No w sumie, tak też może być. Teraz te ćwiczenia to tylko takie byle się poruszać... Za mało to chyba nie jem bo pierwszy raz w tym tygodniu zdarzyło mi się upiec ciasto w środku tyg i raczej sobie nie żałowałam..
Pewnie zamieiasz mięśnie na tluszczyk a przy tym trochę chudniesz

Stary 2016-09-25, 09:26   #2598
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie zamieiasz mięśnie na tluszczyk a przy tym trochę chudniesz
Tyję i chudnę jednocześnie, cudowne
Stary 2016-09-25, 09:32   #2599
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Mariea, swietne wieści! Gratuluje chłopca! Piona!
Czyli te twardnienia to taka Twoja natura? A masz tez uczucie ciagniecia i napiecia brzucha jak chodzisz?
Mozesz mi przypomniec jeszcze raz jaki bierzesz magnez?
magnez biorę magmax b6. zalecana jest jedna tabletka dziennie, ale wtedy co mnie kłuło wzięłam drugą na wieczór i po jakimś czasie kłucie przeszło. jeszcze mnie w nocy twardy brzuch obudził. wczoraj już było w porządku, czyli jak zwykle.
nie, jak chodzę nie czuje napięcia.
twardnienia mam prawie co rano, macica twarda jak kula, a to kłucie miałam w piątek wieczorem pierwszy raz w 2 trymestrze dlatego się zestresowałam, bo się naczytałam, że łożysko może się odklejać na szczęście nic się nie odkleja i łożysko jest ładne.
jedyne co to szyjka 30 mm, ale lekarz powiedział, że nie panikujemy bo mieści się w normie, a poza tym jest pięknie zamknięta. nawet na usg mi pokazał palcem, że mam najbardziej pożądaną szyjkę zakończoną jakąś bulą czy czymś takim, a taki kształt najbezpieczniejszy. za 3 tygodnie następna wizyta i ma mi zmierzyć szyjkę czy jest taka jak była czy coś się nie zmienia.
aha, tylko się dowiedziałam, że dziecię usadowione pośladkowo (miednicowo), ale jeszcze ma kilka tygodni na przekręcenie się.

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

Cytat:
Tyję i chudnę jednocześnie, cudowne
hahaha ja wczoraj rozwaliłam gina, bo mu pokazuje jak mi brzucho urosło i mu mówię : widzi pan, kto trafi za kobietami, najpierw chcą być jak najchudsze, a potem się cieszą, że brzuch im rośnie
śmiał się, bo był świadkiem (chodziłam od stycznia na wizyty 1 a czasem nawet 2 x w miesiącu) moich zmagań z dietą i utratą kilogramów. a teraz wszystko idzie w diabły, ale co tam, będę miała znów zajęcie w przyszłym roku opuszczę nasze forum na rzecz forum odchudzaczek
Stary 2016-09-25, 09:55   #2600
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
magnez biorę magmax b6. zalecana jest jedna tabletka dziennie, ale wtedy co mnie kłuło wzięłam drugą na wieczór i po jakimś czasie kłucie przeszło. jeszcze mnie w nocy twardy brzuch obudził. wczoraj już było w porządku, czyli jak zwykle.
nie, jak chodzę nie czuje napięcia.
twardnienia mam prawie co rano, macica twarda jak kula, a to kłucie miałam w piątek wieczorem pierwszy raz w 2 trymestrze dlatego się zestresowałam, bo się naczytałam, że łożysko może się odklejać na szczęście nic się nie odkleja i łożysko jest ładne.
jedyne co to szyjka 30 mm, ale lekarz powiedział, że nie panikujemy bo mieści się w normie, a poza tym jest pięknie zamknięta. nawet na usg mi pokazał palcem, że mam najbardziej pożądaną szyjkę zakończoną jakąś bulą czy czymś takim, a taki kształt najbezpieczniejszy. za 3 tygodnie następna wizyta i ma mi zmierzyć szyjkę czy jest taka jak była czy coś się nie zmienia.
aha, tylko się dowiedziałam, że dziecię usadowione pośladkowo (miednicowo), ale jeszcze ma kilka tygodni na przekręcenie się.

---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

hahaha ja wczoraj rozwaliłam gina, bo mu pokazuje jak mi brzucho urosło i mu mówię : widzi pan, kto trafi za kobietami, najpierw chcą być jak najchudsze, a potem się cieszą, że brzuch im rośnie
śmiał się, bo był świadkiem (chodziłam od stycznia na wizyty 1 a czasem nawet 2 x w miesiącu) moich zmagań z dietą i utratą kilogramów. a teraz wszystko idzie w diabły, ale co tam, będę miała znów zajęcie w przyszłym roku opuszczę nasze forum na rzecz forum odchudzaczek
Tylko spróbuj
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 10:49   #2601
Shiruvii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Musisz sie zastanowić czego szukasz i isc tymi kryteriami. Nie polecam wózka 3w1, chyba ze ma jakis dobry fotelik w zestawie (maxi cosi, Cybex itp. ). Ja chciałam miec siedzisko kubełkowe siedzisko, czym bardzo zawezilam sobie wybór. No i ma byc jak najlżejszy.
No wlasnie nam odradzono kubelkowe siedzisko w spacerowce. A z ta lekkoscia to po przemysleniu przestalam zwracac na to uwage. I tak musialabym go wtachac na 3 pietro, a sama tego nie zrobie nigdy w zyciu, wiec czy wozek wazy 11kg czy 14kg to juz zadna roznica, jak i tak bede musiala poprosic o pomoc. Bo co mi z tego, ze wozek ma 11kg, jak dziecko wazy dodatkowe powiedzmy 5kg + jakies zakupy czy cos i tak sobie sama nie dam rady. A nie ma wozkow wazacych 2kg

Stary 2016-09-25, 11:06   #2602
mariea
Zakorzenienie

ojojoj szefowa tylko pięknie prosi zeby na luzie podejść do ewentualnej dyskusji nad kubelkowymi siedziskami i ich nizszosci/ wyzszosci nad niekubelkowymi, wadami kregoslupa i tym podobne, bo wiem, ze to potrafi byc ostry temat zapalny na roznych forach, niczym dyskusje o szczepionkach

---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Tylko spróbuj
hehe ale zostane bo po ciazy pewnie na miotłę nie dam rady wejsc a co dopiero na niej odleciec
Stary 2016-09-25, 11:07   #2603
sQuaara
Zakorzenienie

Morning... Bije rekordy spania.. Właśnie się obudziłam... mąż robi śniadanko a ja jeszcze leżę... )
Stary 2016-09-25, 11:08   #2604
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
ojojoj szefowa tylko pięknie prosi zeby na luzie podejść do ewentualnej dyskusji nad kubelkowymi siedziskami i ich nizszosci/ wyzszosci nad niekubelkowymi, wadami kregoslupa i tym podobne, bo wiem, ze to potrafi byc ostry temat zapalny na roznych forach, niczym dyskusje o szczepionkach

---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

hehe ale zostane bo po ciazy pewnie na miotłę nie dam rady wejsc a co dopiero na niej odleciec
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 11:15   #2605
Shiruvii
Zakorzenienie

Cytat:

A to serio jest jakis temat zapalny? Nawet nie wiedziałam. Ja w kazdym razie nie podyskutuje, bo sie nie znam. Borze szumiący, moja ignorancja mnie przeraza Ale dziekuje za info, poczytam sobie troche wiecej, bo to jednak nie takie latwe.

Stary 2016-09-25, 11:37   #2606
Fantazja_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
tak do normalnych spodni tez je nosze, ale jeansy mam nizej wiec tylko guzik zakrywa a tu sie sprawdziło nawet zakrywajac zamek ;D
s kosztowało pare zł wiec jestem mega zadowolona
http://allegro.pl/0012-anatomiczny-w...FjZWViODEwYQ==
ooo dzięki

Cytat:
dziewczyny, wszystko ok, chlopak na schwał, widzielismy worek mosznowy i pipka waży prawie 330g i caly czas sie rusza szok, ze nie czuje tego... szyjka wysoko 31 mm. mowil ze ponad 25 jest ok. twardnienia moga byc i klucia tez, niektore kobiety tak maja. nic mam na to oprocz magnezu nie brac, tylko sok z zurawiny wlaczyc na ph moczu. lozysko ok, dziecko ma wszystkie narzady w porzadku, film tez mamy
dziekuje za wsparcie
graty

Cytat:
Bylam dzis w ogole ogladac wozki. Wiem, ze wiekszosc z Was ma juz wybrane, takze nie wiem jak tego dokonalyscie. Mnostwo opcji, wyborow, kolorow, dodatkow, promocji... 2w1, 3w1, 5w1 Zwariowac mozna. Serio jestem troche zagubiona, a tu sie trzeba bedzie decydowac.
Widzialam Cybexa Priam, Mima Xari - matko, jakie to drogie wszystko!

wózki:crazy : wczoraj byłam z Tż w bobo wózki - mam kilka na oku, ale chyba najlepszy na razie jest Anex Sport - jest też jednym z najlżejszych. Wczoraj wieczorem też chyba z 4 godziny oglądaliśmy filmiki na yt o wózkach, jakie wybrać itd itp oczywiście potem mi się śniły a wybieramy 2w1, nosidełko z bazą osobno kupimy / zwariować można
Fantazja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 11:37   #2607
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
A to serio jest jakis temat zapalny? Nawet nie wiedziałam. Ja w kazdym razie nie podyskutuje, bo sie nie znam. Borze szumiący, moja ignorancja mnie przeraza Ale dziekuje za info, poczytam sobie troche wiecej, bo to jednak nie takie latwe.
nie no... po prostu część fizjoterapeutów grzmi, że te kubełkowe siedziska krzywdzą dziecięcy kręgosłup i stawy biodrowe, a producenci kubełkowych twierdzą że to nieprawda i dużo rodziców im wtóruje, że faktycznie te kubełkowe są bezpieczne. na szczęście jest wybór i każdy może poczytać różne źródła i kupić co mu sie tam podoba i bardziej przekonuje
Stary 2016-09-25, 11:52   #2608
Shiruvii
Zakorzenienie

Cytat:
nie no... po prostu część fizjoterapeutów grzmi, że te kubełkowe siedziska krzywdzą dziecięcy kręgosłup i stawy biodrowe, a producenci kubełkowych twierdzą że to nieprawda i dużo rodziców im wtóruje, że faktycznie te kubełkowe są bezpieczne. na szczęście jest wybór i każdy może poczytać różne źródła i kupić co mu sie tam podoba i bardziej przekonuje
No tak. Kazdy ma jakies racje. Ja spacerowka z opcji 2w1 i tak zbytnio nie przejmuje. Bede jej pewnie uzywac jak dziecko wyrosnie z gondoli (chociaz sprzedawca zauwazyl, ze gondola moze nam sluzyc dlugo, bo jak dziecko podrosnie to bedzie lato, wiec dziecko nie bedzie w zadnym dodatkowym ubranku, a to oszczednosc miejsca), a potem i tak pewnie bede kupowac osobna, lekka spacerowke. Chociaz to tez zalezy czy dziecko bedzie 'wozkowe'. Jedno z dzieci w rodzinie w ogole nie chcialo jezdzic w wozku i tak po 1,3 roku wozek 3w1 zostal sprzedany, a rodzice nie kupowali juz nic innego.

No i ja pewnie tez bede probowala chustonoszenia Bardzo mi sie podoba ta opcja, w mojej sytuacji pewnie bedzie tez wygodna i szybka. Bede tylko musiala poczytac wiecej i pewnie jakies warsztaty zaliczyc.

Stary 2016-09-25, 12:21   #2609
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
No i ja pewnie tez bede probowala chustonoszenia Bardzo mi sie podoba ta opcja, w mojej sytuacji pewnie bedzie tez wygodna i szybka. Bede tylko musiala poczytac wiecej i pewnie jakies warsztaty zaliczyc.
Może ma ktoś tu jakieś sprawdzone filmiki/tutoriale albo chociaż namiary na jakieś sprawdzone rodzaje chust? Bo jak sie domyślam to są pewnie różne i w różnych cenach?
Mieszkam na 4 piętrze bez windy, też myślę o spróbowaniu z chustami
Stary 2016-09-25, 12:33   #2610
sQuaara
Zakorzenienie

ale gondola jest do czsau az dziecko usiadzie...wiec jak maly w 6miesiacu bedzie siedział to gondola idzie w odstawke

Anex sport kupil moj znajomy z pracy urodził mu sie synek kilka dni temu to podpytam jak sie sprawuje

generalnie jeszcze sotatnio na grupie fb mam z wro przeczytalam zeby na prawde sprawdzac samochod kontra fotelik bo jakas dziewczyna w swoim owszem zapieła fotelik a w drugim aucie pasy były za krotkie, bo auto posiadało izofix wiec pasy juz nie byly dostosowane...

moj ma izofix...ale ja bazy nie chce wiec mam nadzieje ze pasy sie naciagna bo jak nie to konieczny wydatek sie szykuje...

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości