Jak utemperowac brata ? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-12, 12:28   #31
Tusio
Wtajemniczenie

Dot.: Jak utemperowac brata ?

Cytat:
Napisane przez natalka26 Pokaż wiadomość
W takim razie jedynym sposobem - moim zdaniem - jest spakowanie jego osobistych rzeczy w walizeczkę i wystawienie go za drzwi. Jeśli uważa się za wystarczająco dorosłego, żeby tak się zachowywać to jest również wystarczająco dorosły do rozpoczęcia samodzielnego życia - takiego, jakie mu się podoba.
Myślę, że w tej sytuacji tylko taki zimny prysznic mógłby coś pomóc. No i oczywiście - jeśli po tym przemyśli sprawę to koniecznie pomoc psychologa.
popieram w calej rozciaglosci
Stary 2008-02-12, 12:35   #32
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez natalka26 Pokaż wiadomość
W takim razie jedynym sposobem - moim zdaniem - jest spakowanie jego osobistych rzeczy w walizeczkę i wystawienie go za drzwi. Jeśli uważa się za wystarczająco dorosłego, żeby tak się zachowywać to jest również wystarczająco dorosły do rozpoczęcia samodzielnego życia - takiego, jakie mu się podoba.
Myślę, że w tej sytuacji tylko taki zimny prysznic mógłby coś pomóc. No i oczywiście - jeśli po tym przemyśli sprawę to koniecznie pomoc psychologa.
Tylko, że matki mają to do siebie, że swojemu dziecku wybaczą prawie wszystko, więc chyba ciężko będzie się zdobyć na wyrzucenie z domu własnego syna. Poza tym dziewczyny dobrze pisały wcześniej, to nie takie proste wyrzucić kogoś z mieszkania jeśli jest zameldowany.

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
ja tez tak mysle. Ale spakowac musiałaby go mama. A ona nawet jesli to zrobi,to bardzo szybko zmięknie. Nie uczy sie,pracuje dorywczo,uwaza,ze mama ma obowiazek go utrzymywac,ze jemu to sie nalezy. I nie chodzi o to,że ktoś mu zabranie jesc itp. ale np,że nie takie jka on by sobie zazyczł,albo obiad nie o tej porze.Na tym tle najczescej wybuchaja awantury.. Paranoja,no kurna paranoja :/
Moim zdaniem trzeba olewać, ignorować. Nie wdawać się z nim w żadne dyskusje jeśli to możliwe. Niech pierze i sprząta po sobie sam. Jedzenia specjalnie dla niego nie kupujcie. Nie pasuje mu to co jest to niech nie je. Dom to nie restauracja.
Stary 2008-02-12, 12:38   #33
Hultaj
BAN stały

Poszedłby do roboty na pierwszej lepszej budowie, to by nie pokozaczył, bo wyleciałby szybciej, niż ustawa przewiduje.
Niech wali w drzwi - zainwestujcie w mocne. Mieszkacie w bloku? Niech robi cyrk przez calą noc, sąsiedzi sie wkurzą i zadzwonią po policje (sami możecie, nawet byloby wskazane), to go zgarną.

Tak czy siak masz w domu zwykłego bandytę.
Cytat:
trzeba olewać, ignorować. Nie wdawać się z nim w żadne dyskusje jeśli to możliwe.
To wiele nie da, ale, oczywiście, trzeba.
Cytat:
Niech pierze i sprząta po sobie sam. Jedzenia specjalnie dla niego nie kupujcie.
Nie będzie mu przeszkadzał syf, a do jedzenia weźmie to, co znajdzie.

Powiem szczerze, że zainteresowałabym się, jak to jest z tymi meldowaniami. Bo przecież ważne jest, do kogo mieszkanie należy, a chyba nie do niego, nie?
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 12:51   #34
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Nie będzie mu przeszkadzał syf, a do jedzenia weźmie to, co znajdzie.
Coś musi na siebie włożyć przecież.
A najwięcej awantur jest podobno z jedzeniem, jak zrozumie że nikt się nie będzie specjalnie przejmował jego fochami to może mu się znudzi i będzie trochę spokojniej.
Stary 2008-02-12, 12:57   #35
Hultaj
BAN stały

Jeśli jest elegancik (bo jeśli nie jest, to będzie lazil w brudnych lachach ), ''trudno'' (tak, to kosztuje, to prawda), poświęciłabym pralkę. Manifestacyjnie by ja popsuł, narobiłby kłopotu, ale ''trudno'', sam nie miałby w czym prać. Kuchennego robota, garnek, kuchenkę, komplet talerzy.

Ale dążyłabym do pozbycia się takiego osobnika z domu, i to za wszelką cenę.
Może nagrywałabym, już nawet nic nikomu nie mówiąc, awanturę za awanturą i oskarżyła go o znęcanie się nad rodziną.

Tylko, że tu wszystko i tak zależy od matki.

Najgorsza to jest bierność. Przekonanie, że nic się z tym nie da zrobić, ucieczka przed wstydem; chronienie drugiego (dziecka) za wszelką cenę (cenę swojego życia i swoich nerwów).
Coś musi się dać zrobić. Psychiatryki domami wczasowymi w końcu nie są.
Stary 2008-02-12, 13:05   #36
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli jest elegancik (bo jeśli nie jest, to będzie lazil w brudnych lachach ), trudno, poświęciłabym pralkę. Manifestacyjnie by ja popsuł, narobiłby kłopotu, ale ''trudno'', sam nie miałby w czym prać.

Ale dążyłabym do pozbycia się takiego osobnika z domu, i to za wszelką cenę.
Może nagrywałabym, już nawet nic nikomu nie mówiąc, awanturę za awanturą i oskarżyła go o znęcanie się nad rodziną.

Tylko, że tu wszystko i tak zależy od matki.
Naprawdę oskarżyłabyś?
To się tak zawsze łatwo pisze wyrzucić, wezwać policję i tak dalej, ale to jednak rodzina. Takie osoby mimo wszystko się kocha i nie chce się ich krzywdy nawet jeśli nas bardzo ranią. Szczególnie, że on nikogo nie bije tylko się awanturuje z tego co zrozumiałam. Potem przeprasza i robi nadzieję, że jednak się poprawi.
Stary 2008-02-12, 13:11   #37
Hultaj
BAN stały

Najłatwiej pisać, co by było.
Zapewniam, że mam na tyle despotyczny charakter (nie mylić z wiarą w rozwiązania siłowe ), że własnemu dziecku (czy partnerowi) ustawiać bym się nie dała (fakt, mam wsparcie w rodzinie, do tego nie mam w zwyczaju oszukiwać siebie i przyznałabym się do problemu, przynajmniej mamie, szukając pomocy), na pewno nie w taki sposób, i nie pozwoliłabym sobie, by mieć w domu takiego trolla.
Także, moim (kiedyś) dzieciakom, jeśli tylko Bozia da (oj, daj <dmucha i zaklepuje>), że będą zdrowe na umyśle (i daj, B., jeszcze i na ciele ) luksus trzymania matki ''za mordę'', strzelanie drzwiami do lodówki i pyskowanie, że obiad się nie podoba, nie grozi.

Czy oskarżyłabym? Nie wiem, nie chciałabym nigdy w życiu musieć stawać przed podobnymi wyborami, nie wiem nawet, czy bym mogła, skoro mama byłaby ewidentnie przeciwko, ale myślałabym na pewno o szukaniu swojego kąta.
W każdym bądź razie, gdybym miała brata-psychopatę , na pewno nie miałabym dużego problemu, gdybym musiała podjąć jakieś radykalne środki. Gdybym uznała, że trzeba, zadzwoniłabym po policję bez drgnienia palca.
Stary 2008-02-12, 13:17   #38
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

No i wlasnie -jemu jest najczesciej wszytsko jedno,co na siebie włoży. Co zje też. Ale bywaja takie dni -ze wszytsko jest dla niego "nie tak jak on chce". Dla mnie odpowiedz jest prosta -to zrób sobie tak jak chcesz. I koniec. A mama wdaje się w dyskusje. Potem w sprzeczke. A pozniej kłoci sie z nim na równi. Według mnie powinna własnie ignorować-zachowując się w taki sposób nie zasługuje na to,zeby zwrócic na niego uwagę. Ale mama kłoci sie z nim jak kolezanka. I to tez jest błąd - moim zdaniem. A pozniej zali się mnie. A jak próbuje cos zrobic,to karze sie nie wtrącac.
Ja niedługo się wyprowadzę,to kwestia ok. pół roku ,ale martwie sie o mame wlasnie...
Młody skończył zawodówkę (z lenistwa,bo jest inteligenty az za bardzo -pod pewnymi wzgledami),pozniej poszedł do szkoły wieczorowej,ale znudziło mu się dosc szybko. Pracował,ale wstawanie na 8 rano to tez dla niego za wczesnie.Pozniej zaczał "handlowac autami" -czyli kupił 2 rupiecie i stoja u tego kumpla na podwórku. Niedawno wyjechał za granicę -nie było go pół roku -wrócił (na max 6 tygodni),przez pierwszy tydzien wydawło nam się,że wydoroślał,spowazniał,usp okoił się. A pozniej zaczeło byc jeszcze gorzej,niz zwykle. Czas jego pobytu w kraju sie konczy,ale niestety,nie widac u niego ochoty na powrót za granicę...

Sunny - nie,on nie przeprasza,bo uwaza,ze ma zawsze racje. I prawo. Pyskowac,ublizac,wyzywac, chować osobiste rzeczy,szarpac mnie,czy wyskakiwac złapami do mamy.
A poprawe obiecuje -podczas rozmowy z tata czy drugim bratem. Na jakies 5 minut pomaga.

I jest cos,co mnie zastanawia - nie widział przemocy w domu. Nikt nie bił jego,ani mnie,czy starszego brata. Miedzy rodzicami tez nie dochodziło do rękoczynów,ani awantur w takim stylu. Nie wiem skąd u niego takie zachowania i pogląd, ze siła to najlepsza metoda.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 13:19   #39
Hultaj
BAN stały

No to faktycznie, głupio robi Twoja mama, że wdaje się z nim w te pogadanki.
Stary 2008-02-12, 13:21   #40
blabla51
Raczkowanie

ciężka sytuacja. u mnie jest podobnie. mój bat co prawda nie jest agresywny ale śpi 15 h na dobę i absolutnie nic poza tym nie robi. mniejsza o to.Ja nie wezwałabym policji (na miejscu tego osobnika wkurzyłabym się jeszcze bardziej). poza tym policja za dużo w takiej sytuacji nie pomoże. brat musiałby kogoś uderzyć aby mogli coś zdziałać.nie znam się na prawie ale wydaję mi się, że pozostaje jedynie sprawa cywilna wyrzucić z domu chyba też go nie możecie jeżeli ma stałe zameldowanie. najpierw należałoby go wymeldować (właściel mieszkania ma takie prawo). Twój brat ma więcej niż 21 lat więc nie będzie z tym problemu.
blabla51 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 13:33   #41
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blabla51 Pokaż wiadomość
ciężka sytuacja. u mnie jest podobnie. mój bat co prawda nie jest agresywny ale śpi 15 h na dobę i absolutnie nic poza tym nie robi. mniejsza o to.Ja nie wezwałabym policji (na miejscu tego osobnika wkurzyłabym się jeszcze bardziej). poza tym policja za dużo w takiej sytuacji nie pomoże. brat musiałby kogoś uderzyć aby mogli coś zdziałać.nie znam się na prawie ale wydaję mi się, że pozostaje jedynie sprawa cywilna wyrzucić z domu chyba też go nie możecie jeżeli ma stałe zameldowanie. najpierw należałoby go wymeldować (właściel mieszkania ma takie prawo). Twój brat ma więcej niż 21 lat więc nie będzie z tym problemu.
Ja się trochę znam, sprawa cywilna nie wchodzi w grę.

Zastanawiam się z czego Twój brat w ogóle żyje. Przecież facet w tym wieku ma swoje potrzeby. Teraz pewnie zarobił coś za granicą, ale wcześniej? Dostawał pieniądze od rodziców?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-12, 13:33   #42
Hultaj
BAN stały

Cytat:
najpierw należałoby go wymeldować (właściel mieszkania ma takie prawo). Twój brat ma więcej niż 21 lat więc nie będzie z tym problemu.
No i proszę.

Cytat:
Naprawdę oskarżyłabyś?
A Ty co byś zrobiła, gdybyś się zakochała, zależałoby Ci bardzo na drugim człowieku, stworzyłabyś z nim rodzinę, i by Cię bił? Bo ja na etat treningowego worka bym się nie zgodziła. I na przemoc psychiczną też nie.
A jeśli dziecko wpada w narkotyki? Tak porządnie, kiedy się już stacza? Nie dociera do niego, jak jest źle, nie widać szans, że (przynajmniej w najblizszej przyszłości, bo to zawsze się wierzy w uratowanie tego, kogo się kocha) odmieni się jego postępowanie? To czy należy to akceptować, godzić się z tym?
Moim zdaniem, choć niektóre rozwiązania to ostateczność - niemniej - jak przykre by nie były - istnieją.
Stary 2008-02-12, 13:36   #43
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blabla51 Pokaż wiadomość
najpierw należałoby go wymeldować (właściel mieszkania ma takie prawo). Twój brat ma więcej niż 21 lat więc nie będzie z tym problemu.
Nie może bez jego zgody.
Stary 2008-02-12, 13:44   #44
Hultaj
BAN stały

A sądownie wymeldować nie można?
Tak sobie przeglądam neta. Jak już wyjedzie za granicę (generalnie, zgodnie z prawem po pół roku nieprzebywania można wymeldować delikwenta), to lu z nim. Poza tym, skoro nie pracuje, to nie współutrzymuje mieszkania.
edit.
Znalazłam jeszcze np. to:
Cytat:
Nie jest trudno wymeldować kogokolwiek (nawet męża) z miejsca stałego zameldowania.

Zgodnie z Ustawą z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (tekst jednolity: Dz. U. 2001 r., Nr 87, poz. 960 ze zmianami) - osobę, która opuściła miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 2 miesiące i nie dopełniła obowiązku wymeldowania się – wymeldowuje się z urzędu.
Mianowicie organ meldunkowy wydaje z urzędu i z obowiązku - to ich praca - na wniosek strony decyzję w sprawie wymeldowania takiej osoby, która opuściła miejsce stałego zamieszkani.
Należy tylko wnieść wniosek z uzasadnieniem o wymeldowanie osoby, która faktycznie nie mieszka pod adresem.
Powodzenia
Stary 2008-02-12, 13:55   #45
Mona Lisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
A mama wdaje się w dyskusje. Potem w sprzeczke. A pozniej kłoci sie z nim na równi. Według mnie powinna własnie ignorować-zachowując się w taki sposób nie zasługuje na to,zeby zwrócic na niego uwagę. Ale mama kłoci sie z nim jak kolezanka. I to tez jest błąd - moim zdaniem. A pozniej zali się mnie. A jak próbuje cos zrobic,to karze sie nie wtrącac.
To jest trójkąt dramatyczny z 3 rolami: agresor, ofiara i pomocnik, w którym aktorzy wymieniają się rolami... ("Agresor" to nazwa umowna, jest to osoba podejmująca/inicjująca kolejny etap gry).

Zasada działania: Brat (-> agresor) sprzecza się z Mamą (-> ofiara), która szuka pomocy u Ciebie (-> pomocnik). Ty próbujesz interweniować (z pomocnika w -> agresor), więc podejmujesz działania, które uważasz za stosowne, na przykład zwracasz się o pomoc do Ojca (-> pomocnik). W tej sytuacji Brat udaje skruchę (-> ofiara), a Twoja Mama podejmuję rolę czynną (-> agresor), ponieważ ma do Ciebie pretensje o to, że źle postąpiłaś. To z kolei wywołuje u Ciebie poczucie zawodu i krzywdy (-> ofiara), bo przecież chciałaś pomóc...

Tak się to kręci i napędza. W niektórych rodzinach gra trwa przez całe życie, z pewnymi tylko modyfikacjami. Zostaje przerwana dopiero wtedy, kiedy któraś ze stron przerwie grę - wycofując się z roli / nie podejmując jej. Nie jest to łatwe, bo wbrew pozorom, kontynuowanie gry daje każdej ze stron określone profity (psychologiczne).

Dlaczego warto się z tego wycofać? Ponieważ tego typu gry nie mają na celu rozwiązanie problemu, ale wyłącznie trwanie; chodzi o prowadzenie gry, w której wynik - łatwo to przewidzieć - jest zawsze taki sam. Przebieg tych wszystkich zdarzeń jest jak menu w dobrze znanej Ci restauracji, prawda? Takie nieustające deja vu.

Przerwij to, jeśli masz dość siły na absolutne usamodzielnienie się. Powodzenia.

EDIT: odszukałam właściwe terminy z Analizy Transakcyjnej: Prześladowca, Ofiara, Wybawiciel (Opiekun).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-12, 13:56   #46
blabla51
Raczkowanie

hmm, no to ja już nie wiem. u mnie w domu podobny problem , pytałam kolegi- radcy prawnego i powiedział, że kiedy braciszek skończy 21 lat to można go wymeldować
Stary 2008-02-12, 13:58   #47
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

brat nie musi wyrazic zgody na wymedlowanie!!!

zalozcie sytuacje.
chcecie sprzedac mieszkanie ale macie powiedzmy lokatorow ktorym to mieszkanie wynajmujecie. sa zameldowani, a nie chca sie wymeldowac abys ty mogla spokojnie to mieszkanie sprzedac wtedy wystarczy wniosek do urzedu i z tego co mysmy sie z tz dowiadywali u notarisza i w tej firmie w ktorej mieszkania kupowalismy to po okolo 3 miesiacach nast wymeldowanie nawet bez zgody lokatorow-osob zameldowanych.

nie dokonca wiem jak to sie odbywa w rodzinie ale mysle ze da sie jakos zalatwic tylko trzeba byc naprawde zdecydowanym i tego chciec.
np nie wpuszczac brata przez 2 miesiace do domu.

przeciez on ma 22 lata. Da sobie rade!!

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 14:03   #48
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
No i proszę.
A Ty co byś zrobiła, gdybyś się zakochała, zależałoby Ci bardzo na drugim człowieku, stworzyłabyś z nim rodzinę, i by Cię bił? Bo ja na etat treningowego worka bym się nie zgodziła. I na przemoc psychiczną też nie.
A jeśli dziecko wpada w narkotyki? Tak porządnie, kiedy się już stacza? Nie dociera do niego, jak jest źle, nie widać szans, że (przynajmniej w najblizszej przyszłości, bo to zawsze się wierzy w uratowanie tego, kogo się kocha) odmieni się jego postępowanie? To czy należy to akceptować, godzić się z tym?
Moim zdaniem, choć niektóre rozwiązania to ostateczność - niemniej - jak przykre by nie były - istnieją.
Na pewno nie byłabym z człowiekiem, który by mnie bił. Rozstałabym się z nim, ale raczej nie oskarżyłabym w sądzie czy na policji.
Poza tym tu jest trochę inna sytuacja.
A narkotyki to już w ogóle co innego i temat rzeka.

Cytat:
A sądownie wymeldować nie można?
Tak sobie przeglądam neta. Jak już wyjedzie za granicę, to lu z nim. Poza tym, skoro nie pracuje, to nie współutrzymuje mieszkania.
No, to widzę, że już trochę znalazłaś. Ja przyznaję, że nie chce mi się szukać, a tych przepisów dokładnie nie znam, więc mogę się mylić.
Moim zdaniem na pewno nie można wymeldować jeśli rzeczywiście mieszka w tym miejscu. Ewentualnym wyjściem jest wszczęcie postępowania o eksmisję.
Stary 2008-02-12, 14:06   #49
Hultaj
BAN stały

Przykłady jak przykłady, dla mnie agresor i awanturnik (jeszcze nie bije, ale jak długo??) w rodzinie to nie taka daleka para kaloszy od (np.) narkomana, który nie pracuje, nie uczy się i jeszcze wynosi z domu wszystko, co tylko może.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-12, 14:06   #50
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
brat nie musi wyrazic zgody na wymedlowanie!!!

zalozcie sytuacje.
chcecie sprzedac mieszkanie ale macie powiedzmy lokatorow ktorym to mieszkanie wynajmujecie. sa zameldowani, a nie chca sie wymeldowac abys ty mogla spokojnie to mieszkanie sprzedac wtedy wystarczy wniosek do urzedu i z tego co mysmy sie z tz dowiadywali u notarisza i w tej firmie w ktorej mieszkania kupowalismy to po okolo 3 miesiacach nast wymeldowanie nawet bez zgody lokatorow-osob zameldowanych.

nie dokonca wiem jak to sie odbywa w rodzinie ale mysle ze da sie jakos zalatwic tylko trzeba byc naprawde zdecydowanym i tego chciec.
np nie wpuszczac brata przez 2 miesiace do domu.

przeciez on ma 22 lata. Da sobie rade!!
A jakieś konkrety, przepisy? Nikogo nie można eksmitować na bruk.
Stary 2008-02-12, 14:07   #51
blabla51
Raczkowanie

ja się specjalnie dowiadywałam i wątpie aby radca prawny się mylił.
Stary 2008-02-12, 14:12   #52
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

nie musielismy sie dowiadywac o to wszystko bo u nas sytuacja byla inna - lokator sam sie wymeldowal. choc nam wlasnie w kancelarii mowili ze wcale to nie jest tak trudno zalatwic. (zwlaszcza ze ten chlopak wynajmowal to mieszkanie od tego czlowieka co je nam sprzedawal)

a jesli chodzi o wymeldowanie w rodzinie to znam jedna sytuacje podobna nawet do tej:
moj kolega wciaz sie klocil z rodzina to jego matka go wygonila z domu, powiedziala zeby sobie poszedl mieszkac do dziadkow bo oni nie beda juz go sponsorowac (tez skakal z lapami do bicia).. on chetnie sie zgodzil bo dziadkowie jeszcze i sypneli groszem wiec powiedzmy P. zostal wymeldowany bo w domu sie nie pokazywal

a jesli chodzi o brata autorki watku powinien z nim ojciec sie powaznie rozmowic albo zabrac do siebie, wspoczuje tym kobietom bo nie potrafia sie obronic a starszy bart ma cala sytuacje w dupie..

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 14:29   #53
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Kropko ,rozmowa z ojcem nic nie da. On albo udaje skruszonego,mówi,że go nerwy poniosły,ze juz nie bedzie itd. Albo udaje głupka,ze nie wie o co chodzi.A na siłę ojciec go tez nie weźmie do siebie. A on sie przeprowadzac nie chce - bo -ojciec trzymałby go króciutko :-]
Straszy brat - on się w to po prostu nie wtrąca. Owszem,jesli natrafi na moment,ze młody sie awanturuje opierniczy go i przywola do porzadku,ale to tez chwilowe,bo wiecznie go pilnował nie bedzie.

Mona Lisa tak,myślę,że mam dość siły. I myślę,ze masz rację. Dziekuję

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości