Mamusie kwietniowe 2017 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-24, 20:58   #4561
mycha_818
Zadomowienie

Dot.: Mamusie kwietniowe 2017

Cytat:
Napisane przez Ewelcia32 Pokaż wiadomość
A tak tylko pytam bo moj ma 14 miesuecy jest z lipca wiec podobna różnice wieku bedziemy miec u dzieciakow

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
A tak, to doskonale będziemy się rozumiały w pewnych kwestiach ;-)
Moim zdaniem fajna różnica wieku, początkowo będzie ciężko ale za to później będzie super :-D

Cytat:
Napisane przez justka2209 Pokaż wiadomość
Przypominam sie nieśmiało z moimi trojaczkami. Mamy juz 12 tydzień i jesteśmy po usg prenatalnym. Wszystko wyszło książkowo, więc nie ma potrzeby robienia innych badań.
Jak na razie jestem 5 kg na minusie, ale od wczoraj ciut więcej jem i juz nie wymiotuję. Ale brzuszek mimo minusowych kg juz widać
Fajnie ze dajesz znać raz na jakiś czas. Dobrze ze wszystko gra, gratuluję :-*
Też mnie ciekawi jak wyglądają trojaczki na usg <3

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

Bagheera Ty pisałaś że mamy trzymać kciuki za Twoją siostrę? Czy już coś wiadomo? Czy może przegapiłam..
mycha_818 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 21:20   #4562
Ewelcia32
Raczkowanie

Cytat:
Przypominam sie nieśmiało z moimi trojaczkami. Mamy juz 12 tydzień i jesteśmy po usg prenatalnym. Wszystko wyszło książkowo, więc nie ma potrzeby robienia innych badań.
Jak na razie jestem 5 kg na minusie, ale od wczoraj ciut więcej jem i juz nie wymiotuję. Ale brzuszek mimo minusowych kg juz widać
Wow gratuluje trojeczkow

Ewelcia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 21:39   #4563
Zuzolkaa
Zakorzenienie

Dzisiaj w końcu kupiłam sobie smarowidło na rozstępy. Wybrałam palmersa kupiłam też krem do piersi. A tak poza tym to właśnie zjadłam wielką pakę chipsów :/

Zuzolkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-24, 21:44   #4564
nowa92mama92
Zakorzenienie

Znalezione na facebooku:
Mamusie!!!!
na stronie smyka rabaty na zimowe rzeczy dla dzieciaczków Własnie zamówiłam kombinezon który wstępnie kosztował 170 zł , smyk dal rabat do 118 , a dzięki tym kodom :
KOD 1: RABAT25
KOD 2: Dziecko ( albo tak albo wszystko z dużejnie pamiętam jak pisałam już )
kupiłam go za 80 z przesyłka

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Dotyczy niby rzeczy cool club

11.04.2017 - Mały cud <3
nowa92mama92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 00:51   #4565
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość

Pierogi sa pyszne, ale fakt, ze długo sie je robi, dlatego ja nie robię :P Ty w USA mieszkasz tak?

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Przydalaby by sie jakas maszyna do robienia pierogow Tak ,w USA juz od 14 lat ale nie moge sie doczekac kolejnej wizyty w Polsce bo rodzice juz starsi,niektorzy choruja...

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Zuzolkaa Pokaż wiadomość
Dzisiaj w końcu kupiłam sobie smarowidło na rozstępy. Wybrałam palmersa kupiłam też krem do piersi. A tak poza tym to właśnie zjadłam wielką pakę chipsów :/

Wlasnie gadalam z przyjaciolka i ona polecila mi kupic olej z wit E-ona smarowala i miala zero rozstepow.Palmers fajnie pachnie 🏻Napisz pozniej o efektach 🏻

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:

Super🏻

CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 07:02   #4566
ecia91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez meniaa94 Pokaż wiadomość
ecia-mnie też odrzuca od niektorego jedzenia ... teraz probowalam zjesc pieczonego indyka z ryżem i nie dam rady ale prince polo z chęcia jem :brzyda l:
Słodycze to ja też potrafię jeść bez ograniczeń . Wczoraj np. zrobiliśmy na kolację domowe frytki i zjadłam dosłownie 3 nie przełknę i koniec... Męczy mnie to strasznie bo nieraz TŻ ma na coś fajnego ochotę i ja nie... No a dla jednej osoby to mu się nie koniecznie chce robić coś wymyślanego... Mam nadzieję, że to minie niedługo.

Cytat:
Strasznie się cieszę, że się odezwałaś! Staraj się częściej zaglądać bo Twoja ciąża to jest meega intersująca . Super, że u dzieciaczków wszystko dobrze .

Cytat:

Ja kupiłam Pharmaceris M. Krem zapobiegający rozstępom. Kupiłam totalnie w ciemno, opinie ma i dobre i złe. No ale ja uważam, że jak będą miały pojawić się rozstępy to i tak się pojawią... Na razie stosuję tylko oliwkę, bo krem mam od 4 miesiąca więc czekam

4.11.2015 (9/12)

5.12.2019 (12/14)
ecia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 07:43   #4567
megi314
Wtajemniczenie

Dzieki za informacje odnosnie tej pappy

Chciałam ja zrobić tylko dlatego ze nasza koleżanka 2 dni po porodzie dowiedziała sie ze jej córeczka ma zespół downa (i to widoczny!). Nie wiem jak można było tego nie zauważyć wcześniej. W sumie i tak by to nic nie zmieniło ale jednak. Pytałam nawet swojego gin i tez był w szoku.
Stary 2016-09-25, 09:15   #4568
esor
Mamusia Luty 2016

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość
Przydalaby by sie jakas maszyna do robienia pierogow Tak ,w USA juz od 14 lat ale nie moge sie doczekac kolejnej wizyty w Polsce bo rodzice juz starsi,niektorzy choruja...

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Wlasnie gadalam z przyjaciolka i ona polecila mi kupic olej z wit E-ona smarowala i miala zero rozstepow.Palmers fajnie pachnie 🏻Napisz pozniej o efektach 🏻

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Super🏻

Rozumiem, mam nadzieje, ze niedługo uda sie Wam pojechać do Polski. Twój partner jest Polakiem czy Amerykaninem? Tak z ciekawości Zawsze w sumie marzyłam by tam mieszkać...

Co do Palmersa to ja go używałam w poprzedniej ciazy, bo czytałam super opinie. Mi zapach bardzo nie odpowiada, ale wiadomo to kwestia gustu. Jest duszący dla mnie, jakiś taki kakaowy, ale tak słodki, ze bleee. W każdym razie dziwna sprawa, bo na piersiach, mimo, ze mi na prawdę bardzo malenko urosły (z małego C na duże C) pojawiły sie delikatne rozstępy, tż ich nie widzi, ale ja tak, ale za brzuchu zero rozstępów
Polecam smarować sie tez na udach... ja nie smarowałam sie i blizny po starych rozstepach na przodzie ud okrutnie sie powiększyły i na prawdę bardzo mi przeszkadzają i czuje sie z nimi złe koleżance znowu w ciazy popękały uda od tylu.

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Cytat:
Napisane przez megi314 Pokaż wiadomość
Dzieki za informacje odnosnie tej pappy

Chciałam ja zrobić tylko dlatego ze nasza koleżanka 2 dni po porodzie dowiedziała sie ze jej córeczka ma zespół downa (i to widoczny!). Nie wiem jak można było tego nie zauważyć wcześniej. W sumie i tak by to nic nie zmieniło ale jednak. Pytałam nawet swojego gin i tez był w szoku.

Ojej.... a w jakim wieku koleżanka?

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ----------

Ja nie robię tej pappy bo tylko bym sie stresowała. Odpukać by takiej sytuacji nie było, ale chorego dziecka ze względów religijnych i tak bym nie usuwała / nie przeprowadzała terminacji ciazy.

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 09:27   #4569
megi314
Wtajemniczenie

Esor, ta dziewczynka ma teraz jakies 3 latka to ta koleżanka rodziła jak miała jakies 28lat. I to była druga ciąża.
Stary 2016-09-25, 10:28   #4570
Zuzolkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[COLOR="Silver"]

Ja pierogów nie lepię ale często kupuję bo jestem od nich uzależniona. Mam swój ulubiony bar gdzie są pyyyszne. Także współczuję, że nie masz takiego dostępu
Co do palmersa dam znać

Cytat:
Napisane przez ecia91 Pokaż wiadomość
Ja kupiłam Pharmaceris M. Krem zapobiegający rozstępom. Kupiłam totalnie w ciemno, opinie ma i dobre i złe. No ale ja uważam, że jak będą miały pojawić się rozstępy to i tak się pojawią... Na razie stosuję tylko oliwkę, bo krem mam od 4 miesiąca więc czekam
Ja niestety sie nie zgodzę, że jak mają się pojawić to się pojawią.... takie kremy dużo dają i jeśli się pojawią to na pewno mniejsze niż bez stosowania kremu

Cytat:
Co do Palmersa to ja go używałam w poprzedniej ciazy, bo czytałam super opinie. Mi zapach bardzo nie odpowiada, ale wiadomo to kwestia gustu. Jest duszący dla mnie, jakiś taki kakaowy, ale tak słodki, ze bleee.
Polecam smarować sie tez na udach... ja nie smarowałam sie i blizny po starych rozstepach na przodzie ud okrutnie sie powiększyły i na prawdę bardzo mi przeszkadzają i czuje sie z nimi złe koleżance znowu w ciazy popękały uda od tylu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[COLOR="Silver"]

Palmers ma faktycznie specyficzny zapach, póki co mnie nie denerwuje.
A co do ud to zacznę smarować bo omijałam

Stary 2016-09-25, 10:35   #4571
nowa92mama92
Zakorzenienie

Dziewczyny witam się pięknie
Sprawdziłam te kody w smyku i działa dziś tylko jeden na-20% ale zawsze coś

11.04.2017 - Mały cud <3
Stary 2016-09-25, 11:22   #4572
ecia91
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja niestety sie nie zgodzę, że jak mają się pojawić to się pojawią.... takie kremy dużo dają i jeśli się pojawią to na pewno mniejsze niż bez stosowania kremu
Tak, ale nie masz pewności jakby było w odwrotnej sytuacji. Prawda jest taka że każda ciąża jest inna, nieprzewidywalna i nie da się przewidzieć jak zareaguje ciało.
Mimo to ja nie odważyłabym się nie użyć żadnego balsamu, jak ma pomóc to jak najbardziej niech pomoże, ale uważam że co ma być to będzie. Wolę mieć takie podejście niż potem się zamartwiać "bo przecież stosowałam balsamy a i tak ich mam mnóstwo". Dlatego- co ma być to będzie mój mąż stwierdził, że nawet jak będę gruba, z obwisłymi cycami, z mnóstwem rozstępów to i tak będzie mnie kochał i to jest najważniejsze

4.11.2015 (9/12)

5.12.2019 (12/14)
Stary 2016-09-25, 11:29   #4573
Zuzolkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, ale nie masz pewności jakby było w odwrotnej sytuacji. Prawda jest taka że każda ciąża jest inna, nieprzewidywalna i nie da się przewidzieć jak zareaguje ciało.
Mimo to ja nie odważyłabym się nie użyć żadnego balsamu, jak ma pomóc to jak najbardziej niech pomoże, ale uważam że co ma być to będzie. Wolę mieć takie podejście niż potem się zamartwiać "bo przecież stosowałam balsamy a i tak ich mam mnóstwo". Dlatego- co ma być to będzie mój mąż stwierdził, że nawet jak będę gruba, z obwisłymi cycami, z mnóstwem rozstępów to i tak będzie mnie kochał i to jest najważniejsze
Wiadomo, że balsamy nie sprawią, że skóra będzie jędrna, napięta, bez żadnego rozstępu i że będzie wyglądała identycznie jak przed porodem. One mają tylko pomóc
I jasne, że mąż będzie kochał, ale ja się smaruję dla siebie, nie dla męża

Stary 2016-09-25, 11:35   #4574
Ewelcia32
Raczkowanie

Cytat:
Wiadomo, że balsamy nie sprawią, że skóra będzie jędrna, napięta, bez żadnego rozstępu i że będzie wyglądała identycznie jak przed porodem. One mają tylko pomóc
I jasne, że mąż będzie kochał, ale ja się smaruję dla siebie, nie dla męża

Ja w pierwszej ciazy nie smarowalam sie teraz tez nie zamierzam i ani jednego rozstepu nie mam. Ale kazdy robi jak uwaza

Stary 2016-09-25, 11:36   #4575
Lilotka
Zakorzenienie

Co do rozstępów to to tylko genetyka. Ja stosowałam cuda na kiju bio oil, palmers, dwa razy dziennie i mam rozstępy, bo mam predyspozycje genetyczne po mamie. Moja szwagierka bardzo szczupla niczym nie smarowała i nie ma ani jednego, brzuch plaski jakby nigdy nie rodziła a ma dwoje dzieci.

15/40

Paulina

Edytowane przez Lilotka
Czas edycji: 2016-09-25 o 11:39
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 11:38   #4576
Zuzolkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w pierwszej ciazy nie smarowalam sie teraz tez nie zamierzam i ani jednego rozstepu nie mam. Ale kazdy robi jak uwaza

No to super ale od kremu ani nie zbiednieję, ani czasu dużo na smarowanie nie stracę (mimo, że na codzień balsamów nie używam bo nie lubię) więc teraz smarować się będę. Krem nie zaszkodzi, a może pomóc.

Stary 2016-09-25, 11:43   #4577
nowa92mama92
Zakorzenienie

Ja także się smaruje oliwka i bio Oil na razie

11.04.2017 - Mały cud <3
Stary 2016-09-25, 11:43   #4578
_bagheera_
Wtajemniczenie

Hej kobietki!
Dziekuje wszystkim za kciuki za siostre 😚 mysle, ze pomoglo, bo lekarz ich uspokoił, ale beda teraz pod baczniejsza obserwacja.
U mnie dzisiaj 13t1d i id jakichs czterech dni czuje sie o niebo lepiej, tzn. nie jestem taka zmeczona 😊 jutro genetyczne, ale chyba mam najpozniej bo po 20, więc dam znac późnym wieczorem. Trzymajcie kciuki! Jedziemy dzisiaj do babi tzta na imieniny, ale od jutra mam zamiar wrocic do was na bieżąco 😉

Franio
Staś
_bagheera_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 12:16   #4579
Lilotka
Zakorzenienie

Bagheera kciuki zacisnięte ✊

15/40

Paulina
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 12:19   #4580
Zuzolkaa
Zakorzenienie

Bagheera trzymam jutro kciuki za Ciebie i wszystkie pozostałe dziewczyny z 26

Stary 2016-09-25, 12:20   #4581
malwiska
Zakorzenienie

U.mnie w rodzinie pierwsze ciążę są bez rozstępów a drugie juz się pojawiają wiec ja smaruje. Na pewno dużo też ma nawodnienie organizmu

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez malwiska
Czas edycji: 2016-09-25 o 13:53
malwiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 12:34   #4582
Ewelcia32
Raczkowanie

Ja genetyczne w srode mam juz sie booooje

Stary 2016-09-25, 15:32   #4583
meniaa94
Wtajemniczenie

lilotka- u mnie tak samo jak u ciebie,smarowałam sie wszystkim a mam cały brzuch w rozstepach ... calutki . I też mam to po rodzinie ...
jak miałam zapalenie opon mózgowych i w ciagu kilku dni przytyłam prawie 10 kg tak mi woda sie nazbierała w organizmie to mam przez to pełno rozstepow pod kolanami ...
Stary 2016-09-25, 18:10   #4584
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, mam nadzieje, ze niedługo uda sie Wam pojechać do Polski. Twój partner jest Polakiem czy Amerykaninem? Tak z ciekawości Zawsze w sumie marzyłam by tam mieszkać...

Co do Palmersa to ja go używałam w poprzedniej ciazy, bo czytałam super opinie. Mi zapach bardzo nie odpowiada, ale wiadomo to kwestia gustu. Jest duszący dla mnie, jakiś taki kakaowy, ale tak słodki, ze bleee. W każdym razie dziwna sprawa, bo na piersiach, mimo, ze mi na prawdę bardzo malenko urosły (z małego C na duże C) pojawiły sie delikatne rozstępy, tż ich nie widzi, ale ja tak, ale za brzuchu zero rozstępów

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ----------

Jezeli ta ciaza dotrwa do konca to musze jechac wkrotce bo trzeba wnuka pokazacA trudniej jest rodzinie przyleciec tu.
Tak-moj TZ to Amerykanin-jestesmy razem prawie 2 lata.Ja w sumie nie marzylam mieszkac tutaj,zawsze chcialam w krajach skandynawskich,no ale emigrowalam ze wzgledu na bylego mezaObecnie mi sie tu bardzo podoba i nie wyobrazam sobie mieszkac gdzie indziej.Ale to zalezy od czlowieka-moja siostra jest tu u mnie juz drugi raz i nie widzi jej sie tutaj(strasznie narzeka na jedzenie,brak ludzi spacerujacych itp).W Polsce wszyscy mysla ze ona tu juz pewnie zostanie na stalea jej nawet to na mysl nie przyszlo-kocha Polske🏻
Ciekawe jak ten Palmers teraz by mi pachnial Dzieki za opis jak uzywac specyfikow na te rozstepy

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Cytat:
Napisane przez _bagheera_ Pokaż wiadomość
Hej kobietki!
Dziekuje wszystkim za kciuki za siostre mysle, ze pomoglo, bo lekarz ich uspokoił, ale beda teraz pod baczniejsza obserwacja.
U mnie dzisiaj 13t1d i id jakichs czterech dni czuje sie o niebo lepiej, tzn. nie jestem taka zmeczona jutro genetyczne, ale chyba mam najpozniej bo po 20, więc dam znac późnym wieczorem. Trzymajcie kciuki! Jedziemy dzisiaj do babi tzta na imieniny, ale od jutra mam zamiar wrocic do was na bieżąco

Kciuki🏻

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ----------

Cytat:
Ja genetyczne w srode mam juz sie booooje

Musi byc dobrze🏻

CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 18:25   #4585
ecia91
Wtajemniczenie

Ja mam jutro genetyczne na 9:40 i moim największym stresem jest to, że ta lekarka jest (wg. opinii na internecie- zmierzła), kurcze jestem zła że najpierw nie poczytałam o tym jacy lekarze przyjmują w tej klinice i opinie na ich temat. No ale teraz już jest zbyt późno... Nic nie zrobię, muszę być dobrej myśli- że przy poniedziałku z rana będzie miła . Nie będę zadawać zbędnych pytań to może jej nie rozdrażnię ważne, że dobrze wykonuje badanie.

A co do zdrowia dzieciątka to ogarnął mnie spokój- wierzę, że jest zdrowe Idę to po prostu potwierdzić

No i dzisiaj mam dzień na "na pewno jest dziewczynka" zmienna jestem ;D

4.11.2015 (9/12)

5.12.2019 (12/14)

Edytowane przez ecia91
Czas edycji: 2016-09-25 o 18:28
Stary 2016-09-25, 18:52   #4586
Zuzolkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam jutro genetyczne na 9:40 i moim największym stresem jest to, że ta lekarka jest (wg. opinii na internecie- zmierzła), kurcze jestem zła że najpierw nie poczytałam o tym jacy lekarze przyjmują w tej klinice i opinie na ich temat. No ale teraz już jest zbyt późno... Nic nie zrobię, muszę być dobrej myśli- że przy poniedziałku z rana będzie miła . Nie będę zadawać zbędnych pytań to może jej nie rozdrażnię ważne, że dobrze wykonuje badanie.

A co do zdrowia dzieciątka to ogarnął mnie spokój- wierzę, że jest zdrowe Idę to po prostu potwierdzić

No i dzisiaj mam dzień na "na pewno jest dziewczynka" zmienna jestem ;D
Ecia, ja omijam opinie o lekarzach typu "sympatyczna pani doktor". Mnie interesuje czy jest dobrym specjalistą i czy dobrze leczy, a nie czy sprawia wrażenie miłego. Wolałabys żeby lekarka była miła zamiast po prostu dobrze wykonywała badanie? sprawdź tylko na necie czy ma certyfikat.

Stary 2016-09-25, 19:30   #4587
malawrednioszka
Zakorzenienie

ja jutro tez mam genetyczne, o 18:35 takze jest nas wiecej na jutro

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
malawrednioszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 19:31   #4588
meniaa94
Wtajemniczenie

Ja idę na genetyczne tak to można nazwać we wtorek już też nie mogę się doczekać !!!
Zwłaszcza ze tylko widzialam w 5 tygodniu pecherzyk 😊☺ i tyle czasu musialam teraz czekać ...

Stary 2016-09-25, 19:33   #4589
malawrednioszka
Zakorzenienie

trzymam kciuki za nas wszystkie Kochane !!!! zobaczymy na full wypasie nasze maluszki !!!

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
malawrednioszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-25, 19:57   #4590
malwiska
Zakorzenienie

Ja tez widziałam swojego malucha dopiero 2 razy.
Następna wizytę mam 21.10 wiec za miesiąc, a kolejna 23.11 wiec tez w odstępie miesiąca. Częściej gin nie kazała przychodzić ale w miedzy czasie mam jeszcze połowkowe i mam się umawiać po 15.11 i nie wiem jak to wpadasuje sobie.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości