|
|
#1651 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Cytat:
|
|
|
|
|
#1652 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1653 |
|
Konto usunięte
|
Ja tak nie uważam. Dla mnie zarodek nie ma żadnej wartości. Gdybym się teraz dowiedziała, że jakimś cudem jestem w ciąży, to bym usunęła i NIE byłaby to dla mnie żadna tragiczna decyzja. I moim zdaniem takie demonizowanie aborcji i robienie z niej tragedii, kiedy dla wielu kobiet żadna tragedia to nie jest, tez jest szkodliwe.
|
|
|
|
#1654 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Masz na myśli osobniki do około 9. tygodnia od zapłodnienia, czy masz też na myśli osobniki na dalszym etapie okresu prenatalnego? |
|
|
|
|
#1655 |
|
jestę wieszczę
|
Mnie osłabia argument dotyczący ciąży z gwałtu. "Co to dzieciątko jest winne?". Dżizas, pomijając już nazywanie zarodka dzieciątkiem, to wpienia mnie, że można mieć takie współczucie dla czegoś, co jeszcze nawet nie czuje, a zerowe dla kobiety, która jest czującą i myślącą ofiarą przestępstwa.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#1656 |
|
Konto usunięte
|
Do momentu, kiedy nie jest wykształcony układ nerwowy, czyli kiedy płód niczego nie odczuwa (chyba to jest dla mnie granicą). Do 3. miesiąca ciąży, czyli do okresu, kiedy większość krajów dopuszcza aborcję, ten układ jeszcze wykształcony nie jest z tego co mi wiadomo.
|
|
|
|
#1657 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#1658 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1659 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1660 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale ogólnie uważam, że tu nie ma się z czym zgadzać. Dla jednej osoby aborcja będzie trudną decyzją i tragedią, bo np. dziecka chciała, ale okazało się, że będzie nieuleczalnie chore, albo bo ma takie przekonania a nie inne. A dla drugiej w innej sytuacji i z innymi przekonaniami nie będzie. Tyle, dla mnie proste. |
|
|
|
|
#1661 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#1662 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym poczuła ulgę, a potem zapomniała (i na pewno nie powiedziałabym nikomu z rodziny). |
|
|
|
|
#1663 |
|
Raczkowanie
|
To jednak zabawne słyszeć głosy "żałuję że głosowałam na Kuzkiz'15". Przecież przed wyborami nie można było się zorientować co to za twór, w ogóle. xD
Jak to zauważył jeden z komentatorów w międzynarodowym internecie, Fin - głosuj na prawicowe partie bo uchodźcy i islam - obudź się z ręka w nocniku bo dowalą przede wszystkim tobie. Ala, kiedy Polska była na mapie krajów szanujących prawa człowieka? I dlaczego ktoś miałby być dumny z bycia Polakiem?
|
|
#1664 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W 2016 roku, co jest zaznaczone nawet na cytowanej stronie, prawdopodobnie ocena Polski znacznie się pogorszy. A w sprawie Kukiza, lepiej obudzić się późno niż wcale. |
|
|
|
|
#1665 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do znaku zapytania- dodałabym jeszcze wykrzykniki. Jak prolifowcy tak bronią ciążę z poważnymi wadami to niech adoptują chore dzieci- bo przepraszam bardzo ale jakiś przykład powinni dawać swoim zachowaniem, a nie narzucać innym swoją wolę! Hipokryci. No chyba, że faktycznie istnieją prolifowcy którzy przygarniaja niepełnosprawne dzieci, w takim razie mają mój szacunek i podziw.
Edytowane przez Lizzie0 Czas edycji: 2016-09-25 o 19:09 |
|
|
|
|
#1666 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Zwolennicy aborcji istnieją, nie są bardziej nienormalni od zwolenników całkowitego zakazu aborcji - którzy są miłośnikami obserwowania jak ofiara się wykrwawia i jak ja to uszlachetnia. Nie możesz odpowiadać za to, z jakich pobudek kobiety robią sobie aborcję. A to to już w ogóle jakieś jaja są. Dla kogo to zło? Czyj to tragizm? Konsekwencje są znane i wyobrażalne - ze sporym prawdopodobieństwem możliwe do przewidzenia. Nawet poronienie nie zawsze jest tragiczne, a co dopiero chciana aborcja. Rzygać się chce od tego permanentnego robienia z aborcji nie-wiadomo-czego w ustach osób, dla których rzekomo powinna być dopuszczalna. Jeśli to zawsze zło i zawsze tragizm to w jaki sposób Ci się to światopoglądowo klei? Na to zło i te tragedie chętnie przyzwolisz ze strachu przed potencjalnie większym złem? Na to, że kobieta decydująca sama o sobie to złe, ona musi być "uciekająca przed nieszczęściem", żeby przełknąć jej decyzję? |
|
|
|
|
#1667 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Osoba, która uprawiała z własnej woli seks bez zabezpieczeń, a potem stwierdziła, że nie chce mieć dziecka i wykonała aborcję jest dla mnie całkowicie nieodpowiedzialną i złą osobą, nawet jeśli zwymiotujesz z powodu takiej oceny! Poza tym uważam, że ta osoba powinna mieć do tej aborcji prawo, a ja powinnam mieć prawo do oceny jej postępowania. Tak jak surowo potępiam pijaństwo, ale nie popieram prohibicji. |
|
|
|
|
#1668 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1669 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dodaj do tego jeszcze: "Jak urodzisz i weźmiesz dzidziusia po raz pierwszy na ręce to pokochasz".
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#1670 |
|
BAN stały
|
Nie to mnie obrzydza, tylko powtarzanie, że to zawsze tragiczna decyzja dla kobiety, nie zawsze, nie dla każdej.
|
|
|
|
#1671 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
USA się od Polski nie wiele różni. Chociaż ostatnio progresują. Natomiast Polska nie miła kiedy nauczyć się demokracji. Carat i sanacja to był ucisk i wyzysk, potem była okupacja sowiecka. To że w Polsce jest kryzys, nie ma społeczeństwa obywatelskiego, a obywatele nie mają zaufania od instytucji publicznych jest normalne w krajach "po reżimie". Pytanie dlaczego Czechom poszło lepiej. Ale może już nie będę mówić, że tylko Polska wybrała na pierwszego prezydenta kiepsko wykształconego mizogina z przerostem ego. I będę się upierać, że syf roku 2016 to skutki decyzji w roku 89 i 2004. Bo nie w samej aborcji jest problem. Cytat:
Cytat:
Wiesz, ludzie nie są jedno wymiarowi. Czterdziestoletnią biotechnolog, pracującą w laboratorium, która każdego dnia odpowiedzialnie wypełnia sumiennie wszystkie obowiązki, nigdy nie dopuściła się żadnego zaniechania określa jej praca, osiągnięcia naukowe, czy to, że będąc zmęczoną matka 3 dzieci jednej nocy zapomniała się z mężem nad jeziorem zuryskim?
|
|
|
#1672 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Raz się zapomniała? Morderca też może powiedzieć, że raz się zapomniał i strzelił do człowieka, ale to tylko dlatego, że pomylił go z celem na strzelnicy, a poza tym sumiennie wykonuje swoją pracę... Człowiek odpowiedzialny za swoje czyny nie "zapomina się". A jak Polska jest taka zła, to zostaje martwić się, że nie żyjemy w Arabii Saudyjskiej, Iranie lub Korei Północnej - oni mają lepiej i mogą, na przykład, przeprowadzić się do dowolnego z kilkudziesięciu innych państw w dowolnej chwili bez żadnych pozwoleń. |
|
|
|
|
#1673 |
|
Zakorzenienie
|
AlaZala, mam wrażenie, że czytam inną osobę, niż wczoraj. Może ochłoń i wróć tu jutro? Bo chlapniesz za dużo.
|
|
|
|
#1674 |
|
on tired little feet
|
"ocena moralna", czyli jak dać sobie prawo do gnojenia innych.
---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- ja już chyba wolę prolajfów po których przynajmniej wiadomo czego się spodziewać, niż osoby które niby są za wolnym wyborem, a potem przyjdą uszczęśliwiać swoją oceną moralną. co za świństwo.
|
#1675 |
|
Raczkowanie
|
Ala, i islam, i judaizm traktują in vitro i aborcję jako moralnie obojętne.
Oczywiście że można sobie wycierać buźkę Arabią Saudyjską, jakby cię te kobiety w ogóle obchodziły, ale wtedy raczej nie należy stawiać się na piedestale.
Edytowane przez Oiojoioj Czas edycji: 2016-09-25 o 20:18 |
|
|
|
#1676 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pytam z ciekawości, bo domyślam się co usłyszę. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1677 |
|
BAN stały
|
Niedawno byłam na wykładzie profesora medycyny ktory mianem zarodka określał płód do momentu gdy jest możliwe jego przeżycie poza organizmem matki (ok. 24tyg ciazy). Dopiero później to płód. Ciekawe dla prolife
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1678 |
|
Raczkowanie
|
chyba nie jest możliwe przeżycie poza organizmem kobiety?
|
|
#1679 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Są kobiety, dla których aborcja to decyzja przemyślana, ale bez... Tragedii, trochę jak usunięcie wyrostka robaczkowego. Naprawdę, nie dla każdego aborcja to "mniejsze zło", bo są takie, dla których to nie jest żadne zło. I nie chodzi o to, że to kobiety które aborcje będą stosować jak antykoncepcję, ale po prostu nie dla każdej to będzie przeżycie, trauma. |
|
|
|
|
#1680 |
|
BAN stały
|
Zarodek do 24 tyg ciąży kiedy jest możliwe jego przeżycie poza organizmem kobiety
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:05.