Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-14, 16:36   #4741
visionAM
Zakorzenienie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Polecam regularnie nawilżać twarz
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-16, 12:23   #4742
201704060907
Konto usunięte

Jestem przerażona, lekarz kazał mi odstawić tabletki....
Ponoć to, co się dzieje ze mną nie jest normalne i lepiej dmuchać na zimne. Mam iść na USG i sprawdzić co jest, ale odstawić.
Nie wiem, jak to przeżyję...
Tyle lat się męczyłam z bólem i tylko 8 miesięcy spokoju miałam...
201704060907 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-16, 13:47   #4743
IzzieSt
Zakorzenienie

u mnie 37 dzień cyklu. Idę na badania jak przyjdzie okres bo zaczyna mnie to irytować. Prolaktyna, testosteron, TSH, FSH, LH i estradiol, coś jeszcze powinnam zrobić? Powinnam być na czczo? Będzie dobrze jak wykonam to w 2-3 dniu cyklu?
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-16, 21:20   #4744
Natalia041
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość

Ja zaczęłam 5 miesiąc po odstawieniu i moja skóra wygląda jakby przeszła przez nią wojna. Sama nie wiem czy to efekt odstawienia hormonów, na początku nie zauważyłam żadnej zmiany, więc nie wiem czy po 4 miesiącach za taki efekt mogę winić odstawienie tabsów. Do tej pory używałam kosmetyków do skóry wrażliwej, a dziś musiałam kupić coś przeciwtrądzikowego bo już patrzeć na siebie nie mogę. Padło na tonik Tołpy, krem iwostin i na noc krem Dermedic bo moja skóra jednocześnie się świeci i produkuje mnóstwo sebum jak i jest przesuszona i ma suche skórki Właśnie zaklepałam wizytę u dermatologa ale dopiero na 27.09
U mnie wyglądąło to identycznie. Na początku spokój, tzn jakieś pojedyncze krostki zawsze wychodziły no ale komu nie wychodzą? Armagedon zaczął się u mnie jakieś 4-5miesięcy po odstawieniu. I trwa do dziś Mam identyczną skórę jak opisujesz, z jednej strony wysuszona i podrażniona a z drugiej świeci się jak księżyc w pełni.
Z ręką na sercu polecam dermatologa, ja chyba za długo zwlekałam bo w duchu liczyłam na to, że jakoś samo się unormuje, chciałam dać czas mojemu organizmowi na dojście do siebie. O ile reszta skutków ubocznych odstawienia w miarę znieknęła, to z twarzą było coraz gorzej. Teraz niestety jestem na Izoteku...
Natalia041 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-17, 07:26   #4745
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natalia041 Pokaż wiadomość
U mnie wyglądąło to identycznie. Na początku spokój, tzn jakieś pojedyncze krostki zawsze wychodziły no ale komu nie wychodzą? Armagedon zaczął się u mnie jakieś 4-5miesięcy po odstawieniu. I trwa do dziś Mam identyczną skórę jak opisujesz, z jednej strony wysuszona i podrażniona a z drugiej świeci się jak księżyc w pełni.
Z ręką na sercu polecam dermatologa, ja chyba za długo zwlekałam bo w duchu liczyłam na to, że jakoś samo się unormuje, chciałam dać czas mojemu organizmowi na dojście do siebie. O ile reszta skutków ubocznych odstawienia w miarę znieknęła, to z twarzą było coraz gorzej. Teraz niestety jestem na Izoteku...
:O
Do dermatologa idę za 10 dni (już odliczam ), poza tym czekam na okres (dziś 38 d.c.) i idę robić badania hormonalne i z tym pójdę do gina albo spróbuję się umówić do poradni endokrynologii ginekologicznej jeśli termin nie będzie zbyt odległy
Dawno odstawiłaś?

Edytowane przez IzzieSt
Czas edycji: 2016-09-17 o 08:21
Stary 2016-09-19, 13:06   #4746
ewelina5846
Raczkowanie

Dziewczyny, potrzebuję otuchy :/
28.08 zakończyłam swoją około trzyletnią przygodę z hormonami - były w tym czasie tabletki, plastry i krążki.
01.09 dostałam krwawienia z odstawienia, które przebiegało nadzwyczaj łagodnie, gdyż od kilku lat cierpię na bolesne miesiączki, którym żadne z wyżej wymienionych rodzajów hormonów nie pomogły.
Od 12 do 14 miałam krwawo-brązowe plamenia. Nie były wielkie, bo wystarczała wkładka, ale nie było też to delikatne brudzenie.
Natomisat dzisiaj dosłownie wypadł ze mnie śluz w postaci galaretki
Czy powyższe objawy są naturalną oznaką powracania organizmu do stanu sprzed kuracji hormonalnej? Czego jeszcze mogę się spodziewać?
Na wizytę u lekarza jeszcze sobie poczekam...
ewelina5846 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-20, 15:51   #4747
Bessnel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewelina5846 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, potrzebuję otuchy :/
28.08 zakończyłam swoją około trzyletnią przygodę z hormonami - były w tym czasie tabletki, plastry i krążki.
01.09 dostałam krwawienia z odstawienia, które przebiegało nadzwyczaj łagodnie, gdyż od kilku lat cierpię na bolesne miesiączki, którym żadne z wyżej wymienionych rodzajów hormonów nie pomogły.
Od 12 do 14 miałam krwawo-brązowe plamenia. Nie były wielkie, bo wystarczała wkładka, ale nie było też to delikatne brudzenie.
Natomisat dzisiaj dosłownie wypadł ze mnie śluz w postaci galaretki
Czy powyższe objawy są naturalną oznaką powracania organizmu do stanu sprzed kuracji hormonalnej? Czego jeszcze mogę się spodziewać?
Na wizytę u lekarza jeszcze sobie poczekam...
No musisz umówić się do lekarza tylko on Ci powie czy rzeczywiście coś jest nie tak. Póki co obserwuj swój organizm, różne są reakcje na odstawienie hormonów i wydaje mi się, że nie ma "normy". Może to było krwawienie okołoowulacyjne?

Ja jestem po pierwszym naturalnym okresie. Miesiączka przyszła planowo 28 dnia, ale z tego co czytam tutaj to wiele z Was miało problem z 2 cyklem po odsatwieniu tabletek. Dlatego zastanawiam się czy nie wspomóc się jakimiś ziółkami na regulacje cyklu. Czy któraś z Was próbowała?
Bessnel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-20, 17:34   #4748
IzzieSt
Zakorzenienie

Dziś mój 41 dzień cyklu i umówiłam się do gina. Chcę zrobić badania hormonalne i już z wynikami iść, ale co jeśli nie dostanę wcześniej kresu? Wizyta za 13 dni. Czytałam że badania najlepiej zrobić w 2-3 dniu cyklu. Powinnam mieć jeszcze luteinę, mogę sobie sama wywołać okres? Mogłoby to zaburzyć wyniki badań? Po cichu liczę że ten okres sam przyjdzie bo już dziś leciałam do łazienki bo byłam pewna że to już, a tu fałszywy alarm
Stary 2016-09-21, 21:15   #4749
kaskaa11_11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bessnel Pokaż wiadomość
No musisz umówić się do lekarza tylko on Ci powie czy rzeczywiście coś jest nie tak. Póki co obserwuj swój organizm, różne są reakcje na odstawienie hormonów i wydaje mi się, że nie ma "normy". Może to było krwawienie okołoowulacyjne?

Ja jestem po pierwszym naturalnym okresie. Miesiączka przyszła planowo 28 dnia, ale z tego co czytam tutaj to wiele z Was miało problem z 2 cyklem po odsatwieniu tabletek. Dlatego zastanawiam się czy nie wspomóc się jakimiś ziółkami na regulacje cyklu. Czy któraś z Was próbowała?
U mnie kiedys pokrzywa bardzo skrócała cykle i teraz zaczęłam pić,ale musze przyznać,że nie robię tego zbyt regularnie. PS mam już chyba około 70 dzień cyklu )))))
kaskaa11_11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-21, 21:37   #4750
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaskaa11_11 Pokaż wiadomość
U mnie kiedys pokrzywa bardzo skrócała cykle i teraz zaczęłam pić,ale musze przyznać,że nie robię tego zbyt regularnie. PS mam już chyba około 70 dzień cyklu )))))
i nic z tym nie zamierzasz zrobić? Nie boisz się ze jakaś wielka torbiel Ci rośnie?

Edytowane przez IzzieSt
Czas edycji: 2016-09-21 o 21:39
Stary 2016-09-21, 21:53   #4751
kaskaa11_11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
i nic z tym nie zamierzasz zrobić? Nie boisz się ze jakaś wielka torbiel Ci rośnie?
Przeczytaj mój post na poprzedniej stronie

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Albo nawet wcześniej, w każdym bądź razie niedawno opisywałam sytuację.

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Ups, mój błąd, nie ten wątek W skrócie to odstawiłam tabletki na miesiąc w kwietniu gdzie dostałam naturalny okres super regularnie, potem brałam trzy miesiące anty i teraz po odstawieniu nie mam go i nie mam. Ciążę wykluczałam, ale jak już dobiło 60 dnia zrobiłam test i oczywiście wyszedł negatywny, myślę, że jeden wystarczy Wizyta u gin dopiero pod koniec października. Ot historia z którą nie mogę wiele zrobić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-22, 09:46   #4752
201708250935
Konto usunięte

Ja 3 miesiace temu (prawie) odstawilam anty po 1,5 roku brania. Infekcja ciagnela sie i ciagnela, wiec stwierdzilam, ze pomoge troche organizmowi zwalczyc patogen. Dodatkowo dowiedzialam sie, ze moja siostra ma BARDZO RZADKIE powiklanie po tabletkach jakim jest no w sumie to nieplodnosc. Przesadka mozgowa przestala produkowac jej hormony i nie da sie jej rozruszac, bo nie ma na to lekow. Od kilku lat jedzie na zastepczej terapii hormonalnej.

I kiedy sie o tym dowiedzialam to niezle sie spietralam, wiec odstawilam tez, zeby sprawdzic czy wroci mi okres. No... wrócil, idealnie terminowo w pierwszym i drugim terminie, czekam teraz na 3 raz i wracam do tabletek. ALE to co dzieje sie z moja skora to mnie wkurza. Non stop jest przesuszona i na zuchwie i pod kosciami policzkowymi wyskakuja mi male krostki. Nie sa widoczne mocno, czy jest ich duzo, ale sa DENERWUJACE. No i wlosy mi leca tak, ze moglabym drugiego czloweika z tego ulozyc, sa absolutnie wszedzie. Jak tak dalej pojdzie to niedlugo wylysieje.
201708250935 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-22, 09:55   #4753
201704060907
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nagomiko Pokaż wiadomość
Ja 3 miesiace temu (prawie) odstawilam anty po 1,5 roku brania. Infekcja ciagnela sie i ciagnela, wiec stwierdzilam, ze pomoge troche organizmowi zwalczyc patogen. Dodatkowo dowiedzialam sie, ze moja siostra ma BARDZO RZADKIE powiklanie po tabletkach jakim jest no w sumie to nieplodnosc. Przesadka mozgowa przestala produkowac jej hormony i nie da sie jej rozruszac, bo nie ma na to lekow. Od kilku lat jedzie na zastepczej terapii hormonalnej.

I kiedy sie o tym dowiedzialam to niezle sie spietralam, wiec odstawilam tez, zeby sprawdzic czy wroci mi okres. No... wrócil, idealnie terminowo w pierwszym i drugim terminie, czekam teraz na 3 raz i wracam do tabletek. ALE to co dzieje sie z moja skora to mnie wkurza. Non stop jest przesuszona i na zuchwie i pod kosciami policzkowymi wyskakuja mi male krostki. Nie sa widoczne mocno, czy jest ich duzo, ale sa DENERWUJACE. No i wlosy mi leca tak, ze moglabym drugiego czloweika z tego ulozyc, sa absolutnie wszedzie. Jak tak dalej pojdzie to niedlugo wylysieje.
To znaczy, nie dostała okresu, bo hormony przestały działać?

Ja się przygotowuję do odstawienia, jeszcze 14 tabletek... Strasznie się boję tego wszystkiego, ale lekarz uważa, że jest coś nie tak, i w sumie ja też czułam, że coś ze mną jest nie tak... Ale się boję, mam idealną cerę, brak PMS, brak bólu miesiączkowego... Boję się, że znów mnie wysypie, że znów będę męczyć się z bolesną owulacją, miesiączką, z 10 dniami ciężkich piersi przed okresem
Stary 2016-09-22, 10:06   #4754
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mizmaz Pokaż wiadomość
To znaczy, nie dostała okresu, bo hormony przestały działać?
dokladnie tak. Jakby nadnercza wysiadly to daloby sie je rozruszac, ale jej endokrynolog mowi, ze jesli to przysadka to nic sie nie da zrobic, chociaz caly ten czas probuja
Cytat:
Ja się przygotowuję do odstawienia, jeszcze 14 tabletek... Strasznie się boję tego wszystkiego, ale lekarz uważa, że jest coś nie tak, i w sumie ja też czułam, że coś ze mną jest nie tak... Ale się boję, mam idealną cerę, brak PMS, brak bólu miesiączkowego... Boję się, że znów mnie wysypie, że znów będę męczyć się z bolesną owulacją, miesiączką, z 10 dniami ciężkich piersi przed okresem
A plastry? nie myslalas o nich? omijaja zoladek i caly uklad pokarmowy
Stary 2016-09-22, 11:41   #4755
201704060907
Konto usunięte

Cytat:
dokladnie tak. Jakby nadnercza wysiadly to daloby sie je rozruszac, ale jej endokrynolog mowi, ze jesli to przysadka to nic sie nie da zrobic, chociaz caly ten czas probuja

A plastry? nie myslalas o nich? omijaja zoladek i caly uklad pokarmowy
Lekarz się obawia, że "zatrzymanie jajników" nie ma na mnie dobrego wpływu, i nie chodzi o żołądek. Wysłał mnie na USG, bo się boi, że hormony zrobiły coś niedobrego z jajnikami, dlatego chyba na razie każda forma antykoncepcji odpada
Stary 2016-09-22, 11:41   #4756
kaskaa11_11
Rozeznanie

Czytając to stresuję się coraz bardziej
Stary 2016-09-23, 08:36   #4757
folikanna
Przyczajenie

Najlepiej nie brac ich jak najszybciej. Ja sie ciesze ze odstawialam. tez na poczatku byla masakra ale teraz juz jest ok
folikanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-23, 09:27   #4758
201704060907
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez folikanna Pokaż wiadomość
Najlepiej nie brac ich jak najszybciej. Ja sie ciesze ze odstawialam. tez na poczatku byla masakra ale teraz juz jest ok
Tzn? Co przez to rozumiesz?
Stary 2016-09-23, 09:41   #4759
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Tzn? Co przez to rozumiesz?
tabletki mozna odstawic w kazdym momencie brania ogolem, chociaz poleca sie poczekac do konca opakowania, ale jesli WYBITNIE nie sluza, to zapewne mniej szkody narobia jak odstawi sie je od reki.
Stary 2016-09-26, 10:59   #4760
201704060907
Konto usunięte

A jak z wagą po odstawieniu?
Przytyłam, ale z własnej głupoty, lecz nie w tym sęk.
Od kilku tygodni mam dietę, ćwiczenia, a schudłam może 1 kg? Zastanawiam się czy bez tabletek jest łatwiej zrzucać wagę?
Stary 2016-09-26, 12:39   #4761
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
A jak z wagą po odstawieniu?
Przytyłam, ale z własnej głupoty, lecz nie w tym sęk.
Od kilku tygodni mam dietę, ćwiczenia, a schudłam może 1 kg? Zastanawiam się czy bez tabletek jest łatwiej zrzucać wagę?
Ja ani nie przytylam, ani nie schudlam podczas brania tabletek i po odstawieniu. Teraz waze wiecej bo chodze na silownie i wiecej jem, wiec chcac nie chcac waga mi rosnie, ale nie jest to czysty tluszcz

Moze zbyt malo ucinasz kalorii dlatego tak wolno leci z Ciebie
Stary 2016-09-26, 13:20   #4762
201704060907
Konto usunięte

Cytat:
Ja ani nie przytylam, ani nie schudlam podczas brania tabletek i po odstawieniu. Teraz waze wiecej bo chodze na silownie i wiecej jem, wiec chcac nie chcac waga mi rosnie, ale nie jest to czysty tluszcz

Moze zbyt malo ucinasz kalorii dlatego tak wolno leci z Ciebie
Może ktoś jeszcze się wypowie.
Właśnie odkąd zaczęłam brać tabletki to nijak nie mogłam schudnąć i zaczęłam gromadzić tłuszcz w obrębie brzucha i "boczków" - w sumie czytałam, że poziom hormonów w tabletkach skutkuje zatrzymywaniem tłuszczu w tym obszarze, ale jakoś się nie przejmowałam, ćwiczyłam, jadłam.
Teraz próbuję zejść od miesiąca choć te 2-3kg, a tutaj nic, nawet cm się nie ruszają, choć ćwiczę, i trzymam się 1500-1800 (to rozsądne, bo swego czasu jadłam koło 3 tys ). Mam tylko nadzieję, że trochę ze mnie wody zejdzie, i się coś ruszy.
Stary 2016-09-26, 13:46   #4763
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Może ktoś jeszcze się wypowie.
Właśnie odkąd zaczęłam brać tabletki to nijak nie mogłam schudnąć i zaczęłam gromadzić tłuszcz w obrębie brzucha i "boczków" - w sumie czytałam, że poziom hormonów w tabletkach skutkuje zatrzymywaniem tłuszczu w tym obszarze, ale jakoś się nie przejmowałam, ćwiczyłam, jadłam.
Teraz próbuję zejść od miesiąca choć te 2-3kg, a tutaj nic, nawet cm się nie ruszają, choć ćwiczę, i trzymam się 1500-1800 (to rozsądne, bo swego czasu jadłam koło 3 tys ). Mam tylko nadzieję, że trochę ze mnie wody zejdzie, i się coś ruszy.
znalazlam na internecie (niestety totalnie niezaufane zrodlo, jakies forum) ze przez to, ze tabletki imituja bycie w ciazy to ciezej jest spalac tluszcz i nabywa go sie wtedy w piersi i boczki tak jak w naturalnym "srodowisku" takiego stanu '
i mam takie cos http://potreningu.pl/articles/4840/t...ing-na-silowni
trzeba byloby poszukac na angielskich stronach jeszcze

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-09-27, 08:24   #4764
folikanna
Przyczajenie

Ogólnie dla zdrowia. Potem problemy, wypadanie wlosow sucha skora na twarzy, miesiaczki nie regularne... no i nie wiadomo jak to z ciaza bedzie,

Ja ogolnie przytylam z 4kg. Mialam wiekszy apetyt wiecej jadla to fakt. teraz ciezko mi wrocic do swojej wagi.
folikanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 11:26   #4765
201611240917
Konto usunięte

Ja nie przytyłam na tabletkach.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
201611240917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-28, 14:27   #4766
Kociaak
Wielce Szanowna Pani

Po odstawieniu w lutym miałam cykle jak w zegarku- 29-30 dni, a teraz już 33 i spokojnie do 36-40 dobiję, bo niedawno dopiero owulację miałam

A już myślałam że wszystko gra i buczy i uregulowane mam

Nie palę od 15.03.2015

"Traciliśmy czas bez siebie"
19.02.2016 17.02.2017 1.09.2018

Nick pochodzi z komiksu KokoArt "Wiśnia"
Kociaak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-28, 20:33   #4767
annakosia
Przyczajenie

Ja brałam tabletki 2 lata,przytyłam,choć nie tak naprawdę nie zauważyłam tego od razu. Dużo mnie kosztowało schudnięcie. Teraz mam założoną wkładkę Levosert i jest ok, nie tyję i okres mam skąpy.
annakosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 10:19   #4768
adzet
Raczkowanie

Dziewczyny jak bardzo ciężko wam było się przestawić z tabletek na prezerwatywy? Póki co jeszcze biorę tabletki ale planuje odstawić w ciągu miesiąca/dwóch. Dla mnie prezerwatywa trochę zabija nastrój i przyjemność, niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu
Stary 2016-09-29, 13:13   #4769
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

Nam jedynie przeszkadza brak seksu pod prysznicem a tak to gumki w niczym nie przeszkadzaja
Stary 2016-09-29, 19:06   #4770
miska02241
Raczkowanie

Mam do was takie pytanie a mianowicie czy po odstawieniu tebletek anty można mieć problemy z zajściem w ciążę?? ja odstawiłam tabletki gdzieś w lutym potem okazało się że mam torbiel na jajniku i dostałam taletki na wywołanie okresu no i dostałam okres po braniu tych tabletek tak jak ginekolog mówiła no i nie wiem czy przez branie tabletek anty czy przez tą torbiel nie mogę zajść w ciążę czy może przyczyna byc w czymś innym?
miska02241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości