|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1561 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Listopadowe mamy 2016: Pierdołowaty wątek vol. VIII uważam za otwarty
Cytat:
![]() W jakiej karolci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1562 |
Rozeznanie
|
A orientujecie się w tych wszystkich formalnościach po urodzeniu dziecka? Bo ja tego nie ogarniam
|
![]() ![]() |
![]() |
#1563 |
Zakorzenienie
|
Moja też ma hiszpańskie wpisane ale tak mi tłumaczył urzędnik. Równo uprawnienie po mimo ojca obcokrajowca.
#1564 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Karolcia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dylematy pierwszego świata. ![]()
![]() |
#1565 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1566 |
Wtajemniczenie
|
[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;65738906]Obecnie nie
![]() ![]() ![]() A jaki teraz na tapecie? Ja się ostatnio dowiedziałam tyle, że zgłasza się urodzenie dziecka w mieście narodzin, a nie zamieszkania/zameldowania rodziców. |
![]() ![]() |
![]() |
#1567 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=565 ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1568 |
Konto usunięte
|
I dziękuję za wszystkie odpowiedzi na mojego wczorajszego posta
![]() Pytam dzisiaj Tż-ta kiedy będzie wiedział czy rodzi ze mną czy nie a on na to "w dniu porodu" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1569 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1570 |
Wtajemniczenie
|
[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;65740486]I dziękuję za wszystkie odpowiedzi na mojego wczorajszego posta
![]() Pytam dzisiaj Tż-ta kiedy będzie wiedział czy rodzi ze mną czy nie a on na to "w dniu porodu" ![]() Podejmie decyzję na szybko, z drugiej strony dobrze że się nie zapiera, że nie i basta. Zobaczy że potrzebujesz wsparcia i może zostanie do końca. Zwłaszcza że to nie jest jakaś rzeź, kroczem zajmuje się położna, zmienia podkłady i kontroluje sytuację, a Tż ma tylko stać przy Tobie, nie będzie Ci zaglądał między nogi... ![]() Jakoś trzeba było ![]()
#1571 | |
Konto usunięte
|
Na obecną chwilę - Narutowicza
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed Czas edycji: 2016-09-26 o 20:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1572 |
Wtajemniczenie
|
[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;65741036]Na obecną chwilę - Narutowicza
![]() Jeszcze jest Siemiradzki całkiem niedaleko ![]() Słyszałam same superlatywy |
![]() ![]() |
![]() |
#1573 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W lipcu koleżanka rodziła w Siemiradzkim i też zadowolona, podobno fajne położne, sale też ok i żadnych problemów (rodziła od soboty rano do niedzieli wieczór, jakby było do czego to pewnie by się przyczepiła😉 ![]() Hahaha wielkiego wyboru już nie miala😆 Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1574 |
Raczkowanie
|
Ściąga z wyprawką do szpitala, pożyczona z wątku grudniowego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1575 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
- rejestracja w USC wytłumaczone dokładnie pkt 1,2,3 - zgłoszenie do ubezpieczenia czyli pkt 4 - składa się wniosek pracodawcy - jest jakiś druk czy pisze się samodzielnie taki wniosek? jest jakiś termin? - reszta podpunktów mnie w tym momencie (tzn. bezpośrednio po porodzie) nie dotyczy lub nie interesuje bo jest na nie dużo czasu Nic nie ma w tym "opracowaniu" o zgłaszaniu pracodawcy urlopu macierzyńskiego, rodzicielskiego. Ma któraś z was rozeznanie kiedy, co i jak. Któraś tu miała kodeks pracy w małym palcu - proszę o pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1576 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgłoszenie do ubezpieczenia mam na druku od pracodawcy, z zaznaczeniem że dopiero jak będę mieć pesel (w sensie dziecko będzie mieć). Urlop macierzyński - tu wniosek w ciągu Max 21 dni od porodu, też na wniosku pracodawcy. Zaznaczam dokładne daty od do, czyli data porodu i 20 tygodni od tego. Są kalkulatory w necie co by się nie pomylić. I pamiętajcie że była ta zmiana ostatnio i macierzyński to 20 tygodni, a nie 26 jak było wcześniej. Jeśli chcesz rodzicielski to możesz od razu złożyć wniosek i wtedy będziesz mieć 80% przy całym rocznym urlopie. Rodzicielski można też złożyć wniosek pózniej, chyba do 21 dni przed ukończeniem macierzyńskiego najpóźniej. Mozna wziąć tez ten rodzicielski w częściach, ale jedna część nie może być krótsza niż 8 tygodni. I na taką opcję ja idę, czyli 20 tygodni macierzyński i 8 rodzicielski. Z tych 8 tygodni pierwsze 6 jest płatne 100%, pozostałe 2 tygodnie 60%. Czyli kwotowo nie ma różnic z poprzednim systemem, ale sposób rozliczania inny. Najlepiej jak zapytasz w kadrach/u księgowej czy mają swoje druki na których masz złożyć wniosek, bo może co firma to inaczej. Ja muszę wypełnić te papiery co dostałam od HR. Sent from my iPhone |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1577 |
Zakorzenienie
|
No to się załatwiłam. Zamknęły mi się oczy na chwile po kolacji, czyli krótko przed 21 i niedawno się obudzilam. Brawo ja !
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1578 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie mam kodeksu pracy w małym palcu, ale w związku ze zgłoszeniem do ubezpieczania i odnośnie urlopu macierzyńskiego: za tydzień, po wizycie u lekarza podjadę z L4 do kadr j i poproszę moją księgową żeby wyjaśniła mi dokładnie co i jak. Niby ona ma to wszystko załatwić sama (prosiła tylko o niezwłocznego smsa jak tylko mała przyjdzie na świat oraz o deklarację czy wybieram roczny, czy półroczny urlop macierzyński), ale chciałabym znać szczegóły i upewnić się raz jeszcze że wszystko będzie dopilnowane, jak chcesz to mogę Ci potem dać znać czego się dowiedziałam. Firma duża i kadry działają jak w zegarku, więc ufam w rzetelność informacji.
![]() |
#1579 |
Zakorzenienie
|
Hey😀 nie mogę spać, nadrabiam wizaz. Wczoraj cały dzień spędziliśmy w ikei. Nogi mi z du.p.y wychodzą. Ale mamy tyle mebli i rzeczy że juz nie mogę się doczekać przeprowadzki. Najbardziej się cieszę z łóżka bo od 3 lat spię na ziemi na materacu. A materac od pol roku mam twardy i ledwo już teraz wyrabiam wstając z niego. Nasilają mi się bole pleców
![]() Co do dokumentów po urodzeni dziecka mam to ze SR jutro zobacze i może cos dodam od siebie. Wiem tylko ze muszę wziąć światek ze szpitala zaraz po urodzeniu dziecka dla urzędu pracy. Żebym była zwolniona z co miesięcznej wizyty u nich. Nie wiem czy do macierzysnkiego tez wydaje to szpital. ---------- Dopisano o 04:15 ---------- Poprzedni post napisano o 04:12 ---------- Tak w gole gratuluje wizyt! I jestem przerażona ze tak szybko leci czas i zaraz już zaczniemy porody na wizazu. Trzymam kciuki za was dziewczyny. Wy już co niektóre macie prawie donoszone ciążę a ja dalej się nie ogarnęłam z wyprawka. U mnie dopiero 32 TC ale w sumie zaraz to i ja będę na tys samym etapie co niektóre z was już teraz są. Chyba zaczyna ogarniać mnie strach! Jutro zamawiam resztę rzeczy w internecie. Ciągle mam jakieś czarne myśli ze szybciej urodze. Panikuje albo mam takie przeczucie. Edytowane przez Listopadowaa Czas edycji: 2016-09-27 o 03:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#1580 | |||
Zakorzenienie
|
Hej!!!!
mietowka - i jak noc z nawilzaczem? byla upojna? ![]() Cytat:
![]() "Kubus, Wojtus, pamietajcie tylko zeby umyc tez penisy!!!!" ![]() ja narazie mowie siusiulek. potem jak juz podrosnie to raczej chyba nie bedzie trzeba o tym przypominac ![]() a co do Bozeny to pamietam ze do mnie i do siostry mama mowila zeby umyc "pachwinki" ![]() [1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;65740486] Pytam dzisiaj Tż-ta kiedy będzie wiedział czy rodzi ze mną czy nie a on na to "w dniu porodu" ![]() grunt ze nie dzien po ![]() Cytat:
![]() o tym samym pomyslalam ![]() zgadzam sie - super brzusio ![]() i jaki kupiliscie? ja pamietam jak po pierwszej nocy bylam w szoku jaka to jednak roznica jest ![]() ---------- Dopisano o 07:37 ---------- Poprzedni post napisano o 07:31 ---------- Cytat:
![]() dzis jade zawiezc zwolnienie do pracy to sie chyba wypytam o wszystko ![]() Matko, ja z ziemi bym nie wstala ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1581 |
Zakorzenienie
|
Geosmina. Dopiero doczytalam. To jest rwa kulszowa. Ja mam identycznie od wielu lat. Mam przzepukline ktora uciska mi w kregoslupie. Jedyne co to albo fizjoterapia albo odpoczywaj ile sie da, staraj sie nie przeciazac strony ktora Cie boli, masuj,grzej to miejsce ale jak nagrzejesz to nie wychodz zeby Cie nie przewialo.
Dzien dobry. Dzisiaj wizyta i usg. ![]() ![]() Zrobili mi przelew pieniedzy za podatek i zablokowali mi je do piatku. Co za mendy... ![]()
#1582 |
Zadomowienie
|
Haha
![]() ![]() I wlasnie była zmiana w tym roku że zamiast 26+26 jest 20+32, z czego to 32 można podzielić na części i wziąć tylko 8. Sent from my iPhone |
![]() ![]() |
![]() |
#1583 |
Rozeznanie
|
Dzień dobry kurczak coraz gorzej sypiam boli mnie spojenie krocze miednica i kość ogonowa że aż nie mogę się przekręcić na łóżku.
Co do nazewnictwa u chłopców latwizna siusiak i już natomiast u dziewczynki robi się pod górę :-D ja słyszałam cytryna, foka, pipka, Grażyna,Bożena tak że jest wybór ;-) Anulka porozmawiaj z tz za jakiś czas i poproś go chociaż żeby był.w 1 fazie będzie Ci mega pomocny a wtedy nic się nie dzieje więc traumy nie będzie. Ja mam ustalone że mój jest w 1 fazie a w 2 zdecydujemy jak będzie się akcja działa. Chociaż mój upiera się że chce zostać do końca mimo że zyczliwcy mu wręcz zabraniają bo będzie miał traume. A mówią to ci co w tym nie uczestniczyli. Mój brat był przy porodzie syna, przecinal pepowine, kangurowal małego i mają taki kontakt i więź że pozazdrościć. I teraz namawia wszystkich że jak jest możliwość to trzeba to zrobić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1584 |
Raczkowanie
|
Hej mamuśki listopadowe
![]() A dla was mam Konkursik który organizuje na swoim blogu zerknijcie ![]() http://kropeczkamoja.blog.pl/2016/09...ie-dla-kropki/ lub https://www.facebook.com/KropeczkaMo...homepage_panel
"Nie chce się skarżyć na swój los Nie proszę więcej, niż dać możesz I ciągle mam nadzieję, że ... Że chyba wiesz, co robisz Boże..." Starania od 2012r. brak jajnika, laparoskopia - endometrioza I st, hsg - niedrożny. u dr P. od paź. 2015 |
![]() ![]() |
![]() |
#1585 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Paulinika kciuki za usg!😀 Ja oczywiście 6.30 i samoczynna pobudka, ale jest tak zimno i ponuro że na siłę wróciłam z kibelka do łóżka 😉 a teraz jestem mega głodna 😜 I teraz mnie zerwał SMS od męża kuzynki że jej organizuje urodziny niespodziankę w polowie października w środku tygodnia, mieszkają za miastem nie mam pojęcia gdzie bo niedawno się przeprowadzali i ogólnie impreza typowo "dla mnie" w końcówce ciąży i samej z małym dzieckiem do późnego wieczora😕, gdzie nawet tego dziecka nie miałabym komu podrzucić jakbym bardzo chciała iść. Generalnie trochę mnie wkurzają takie zaproszenia, bo na codzień nie mamy kontaktu i odbieram to na zasadzie "będzie super impreza, wiemy że i tak nie przyjdziesz ale dobrze żebyś wiedziała". Może jestem przewrażliwiona i przesadzam, nie wiem 😕 Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1586 |
Rozeznanie
|
Paulina kciuki żebyś nie trafiła na tą położna.
Geosmina nie przejmuj się tym bardziej że na codzień nie utrzymujecie kontaktu może chcieli się dowartosciowac ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1587 |
Wtajemniczenie
|
Hej!
![]() Paulinika kciuki za wizytę i usg ![]() Ja też mam dziś wizytę, już za 1,5 godziny, ale najchętniej bym nie szła. Dopiero miałam usg, badania krwi i moczu do odebrania dopiero po godz. 15. No i pierwszy raz sama jadę, bo mężu nie może dziś. Zero entuzjazmu. A po wizycie mężusiowi robię makaron ragu, bo wyprosił ![]() Wczoraj poprałam i poprasowałam ubranka Zosi, wszystko jest już poukładane w szafce. Zostanâ tylko te niedobitki, które pozamawiałam i jeszcze nie przyszły. Jutro będę w domu, to zrobię liste tego, co mam, zeby pouzupełniać ewentualne braki w wyprawce. Listopadowa co za meble pokupowaliście? |
![]() ![]() |
![]() |
#1588 | |||
Zadomowienie
|
Hello 😊
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1589 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A Wasi partnerzy, mężowie biorą opiekę na Was po porodzie, bo my się właśnie zastanawiamy i nie wiemy co robić ![]() Dziękuję za miłe komentarze pod adresem mojego brzuchola, tak w ogóle to te spodnie na zdjęciu są ciążowe tylko że podwinęłam je i stąd brzuch na wierzchu ![]() ---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ---------- Paulina i Aleksandra, powodzenia ![]()
![]() |
#1590 | |
Zadomowienie
|
Jak byłam mała to mama mi mówiła że mam umyć "tyłek i przodek"
![]() Sent from my iPhone ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- Cytat:
Mój mąż będzie brał opiekę, zawsze minimalna zniżka za ZUS (działalność). Skoro nie zarobi to chociaż zapłaci mniej. Musimy tylko się zorientować czy to ja mam wziąć L4 w szpitalu dla niego czy sam musi sobie załatwić czy co. Sent from my iPhone |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.