Listopadowe mamy 2016: Pierdołowaty wątek vol. VIII uważam za otwarty - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-26, 19:41   #1561
KarolinaNL
Zadomowienie

Dot.: Listopadowe mamy 2016: Pierdołowaty wątek vol. VIII uważam za otwarty

Cytat:
Napisane przez paulinika Pokaż wiadomość
A wiesz że nawet nie rejestrując dziecka w Polsce ono z automatu jest obywatelem polskim? Dowiedziałam się tego pare lat temu jak rejstrowałam Albe w USC. Zośka też będzie rejstrowana.

Dziewczyny jak mnie kłuję w dole,przy wzgórzu lonowym plus w bozenie,grazynie,karolci czy jak tam wolicie...

Mówiłam Wam wczoraj o rozku. Dzisiaj w końcu zabrałam ciuchy od brata i tam był a la rozek.
tak No nie wiem, w holandii niby nie mozna miec podwojnego obywatelstwa a Daniel w polisie ma wpisanie dwa wiec moze byc.

W jakiej karolci
KarolinaNL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 19:44   #1562
KoniKa4
Rozeznanie

A orientujecie się w tych wszystkich formalnościach po urodzeniu dziecka? Bo ja tego nie ogarniam
KoniKa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 19:49   #1563
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaNL Pokaż wiadomość
tak No nie wiem, w holandii niby nie mozna miec podwojnego obywatelstwa a Daniel w polisie ma wpisanie dwa wiec moze byc.

W jakiej karolci
Moja też ma hiszpańskie wpisane ale tak mi tłumaczył urzędnik. Równo uprawnienie po mimo ojca obcokrajowca.
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 19:49   #1564
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mietowka25 Pokaż wiadomość
A czemu nerwowa?
Jest w sypialni i staram się żeby kot tam nie wchodził.
Ze względu na ultradźwięki, dla zwierząt są przykre. Ale jak nie siedzi z Wami w sypialni to wsio ryba

Karolcia w ogóle zastanawiam się jakie nazewnictwo wprowadzę córce po czasie u chłopca jakoś łatwiej nazwać narząd po imieniu - penis, dziewczynce wypadałoby przedstawić srom? waginę? brzmi ciut nieszczęśliwie, ale to chyba najlepsze wyjście. Przecież nie nazwę jej grażyną, bożeną (o zgrozo jak trafi potem na kogoś o takim imieniu i coś palnie) czy wafelkiem
Dylematy pierwszego świata.
Stary 2016-09-26, 19:50   #1565
KarolinaNL
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KoniKa4 Pokaż wiadomość
A orientujecie się w tych wszystkich formalnościach po urodzeniu dziecka? Bo ja tego nie ogarniam
Jak w Polsce jest nie wiem Ja w NL musze w ciagu trzech dni od urodzenia malego zglosic go w gminie do zarejestrowania i zameldowania ( dostanie tez nr BSN taki ala pesel z nip) z aktem urodzenia ze szpitala i papierem uznania ojcostwa oraz zglosic do ubezpieczalni pojawienie sie nowego czlonka rodziny ( dwa tyg bede czekac na karte ubezpieczeniowa)
KarolinaNL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 19:51   #1566
Gosiurek
Wtajemniczenie

[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;65738906]Obecnie nie chyba jestem zbyt leniwa na to żeby rodzić w szpitalu po drugiej stronie miasta [/QUOTE]

A jaki teraz na tapecie?

Cytat:
Ja się ostatnio dowiedziałam tyle, że zgłasza się urodzenie dziecka w mieście narodzin, a nie zamieszkania/zameldowania rodziców.
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 20:00   #1567
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Formalności do załatwienia po urodzeniu - kradzione z wątku innych mamuś, chwała im za opracowanie w jednym poście i podanie do użytku publicznego. Proszę se zapisać i korzystać.

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=565

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Gosiurek Pokaż wiadomość

A jaki teraz na tapecie?

Ja się ostatnio dowiedziałam tyle, że zgłasza się urodzenie dziecka w mieście narodzin, a nie zamieszkania/zameldowania rodziców.
Dokładnie dodatkowo jak dziecko nie urodziło się w związku małżeńskim, a zostało wcześniej uznane, dokument pojawi się w systemie przy rejestracji, przy okazji sporządzania aktu urodzenia od razu załatwia się zameldowanie. Właśnie dziś się dowiedziałam, że Tż musi się zgłosić do urzędu w mieście, w którym urodzę.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-09-26, 20:06   #1568
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Konto usunięte

I dziękuję za wszystkie odpowiedzi na mojego wczorajszego posta
Pytam dzisiaj Tż-ta kiedy będzie wiedział czy rodzi ze mną czy nie a on na to "w dniu porodu"
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 20:07   #1569
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Ze względu na ultradźwięki, dla zwierząt są przykre. Ale jak nie siedzi z Wami w sypialni to wsio ryba

Karolcia w ogóle zastanawiam się jakie nazewnictwo wprowadzę córce po czasie u chłopca jakoś łatwiej nazwać narząd po imieniu - penis, dziewczynce wypadałoby przedstawić srom? waginę? brzmi ciut nieszczęśliwie, ale to chyba najlepsze wyjście. Przecież nie nazwę jej grażyną, bożeną (o zgrozo jak trafi potem na kogoś o takim imieniu i coś palnie) czy wafelkiem
Moja ciocia Bozena mowila od zawsze Karolcia
Stary 2016-09-26, 20:15   #1570
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;65740486]I dziękuję za wszystkie odpowiedzi na mojego wczorajszego posta
Pytam dzisiaj Tż-ta kiedy będzie wiedział czy rodzi ze mną czy nie a on na to "w dniu porodu" [/QUOTE]
Podejmie decyzję na szybko, z drugiej strony dobrze że się nie zapiera, że nie i basta. Zobaczy że potrzebujesz wsparcia i może zostanie do końca. Zwłaszcza że to nie jest jakaś rzeź, kroczem zajmuje się położna, zmienia podkłady i kontroluje sytuację, a Tż ma tylko stać przy Tobie, nie będzie Ci zaglądał między nogi...

Cytat:
Jakoś trzeba było
Stary 2016-09-26, 20:20   #1571
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Konto usunięte

Cytat:

A jaki teraz na tapecie?
Na obecną chwilę - Narutowicza

Cytat:
Podejmie decyzję na szybko, z drugiej strony dobrze że się nie zapiera, że nie i basta. Zobaczy że potrzebujesz wsparcia i może zostanie do końca. Zwłaszcza że to nie jest jakaś rzeź, kroczem zajmuje się położna, zmienia podkłady i kontroluje sytuację, a Tż ma tylko stać przy Tobie, nie będzie Ci zaglądał między nogi...
Tak to jest jak się czyta pierdoły na Onecie po porodzie Wam napiszę czy się zdecydował mi towarzyszyć

Edytowane przez 60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Czas edycji: 2016-09-26 o 20:21
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-26, 20:40   #1572
Gosiurek
Wtajemniczenie

[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;65741036]Na obecną chwilę - Narutowicza [/QUOTE]

Jeszcze jest Siemiradzki całkiem niedaleko
Słyszałam same superlatywy
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 20:44   #1573
geosmina
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozumiem że jesteś zadowolona skoro na drugi porod też się tam decydujesz Ja wybrałam z polecenia znajomych. Mam nadzieję zaliczyc tam jeszcze drzwi otwarte. Do tej pory jakoś nie wychodziło
Jestem zadowolona i mam blisko😜 nie no, opieka była jak najbardziej w porządku, wystarczyło poprosić i z wszystkim pomagano, doradztwo laktacyjne super praktycznie na każde zawołanie, obiady dobre i normalne (śniadania i kolacje a zwłaszcza kolacje jak dla mnie deko bidne, ale do przeżycia ), dwuosobowe pokoje z łazienkami, no jakoś za mało czepliwa jestem żeby się było do czego doczepić😉

W lipcu koleżanka rodziła w Siemiradzkim i też zadowolona, podobno fajne położne, sale też ok i żadnych problemów (rodziła od soboty rano do niedzieli wieczór, jakby było do czego to pewnie by się przyczepiła&#128521. I w zeszłym tygodniu inna koleżanka na Kopernika, tylko SMS z nią wymieniłam i na pytanie jak opieka odp tylko że właśnie opieka jest nie za bardzo 😕

Cytat:
Hahaha wielkiego wyboru już nie miala😆

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

"Zenek, co ty jakiś nie w sosie jesteś? Może zjadłbyś jakichś pierożków babcinych?"
geosmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 20:50   #1574
Zingi
Raczkowanie

Ściąga z wyprawką do szpitala, pożyczona z wątku grudniowego https://mamotoja.pl//pub/mtj/wyprawka_do_druku.pdf
Zingi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 21:08   #1575
KoniKa4
Rozeznanie

Cytat:
Formalności do załatwienia po urodzeniu - kradzione z wątku innych mamuś, chwała im za opracowanie w jednym poście i podanie do użytku publicznego. Proszę se zapisać i korzystać.

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=565

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------
dzięki to widziałam już wcześniej ale tak to oględnie napisane, że dalej nic nie wiem:
- rejestracja w USC wytłumaczone dokładnie pkt 1,2,3
- zgłoszenie do ubezpieczenia czyli pkt 4 - składa się wniosek pracodawcy - jest jakiś druk czy pisze się samodzielnie taki wniosek? jest jakiś termin?
- reszta podpunktów mnie w tym momencie (tzn. bezpośrednio po porodzie) nie dotyczy lub nie interesuje bo jest na nie dużo czasu

Nic nie ma w tym "opracowaniu" o zgłaszaniu pracodawcy urlopu macierzyńskiego, rodzicielskiego. Ma któraś z was rozeznanie kiedy, co i jak. Któraś tu miała kodeks pracy w małym palcu - proszę o pomoc
KoniKa4 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-09-26, 21:31   #1576
domek_z_piernika
Zadomowienie

Cytat:
dzięki to widziałam już wcześniej ale tak to oględnie napisane, że dalej nic nie wiem:
- zgłoszenie do ubezpieczenia czyli pkt 4 - składa się wniosek pracodawcy - jest jakiś druk czy pisze się samodzielnie taki wniosek? jest jakiś termin?
- reszta podpunktów mnie w tym momencie (tzn. bezpośrednio po porodzie) nie dotyczy lub nie interesuje bo jest na nie dużo czasu

Nic nie ma w tym "opracowaniu" o zgłaszaniu pracodawcy urlopu macierzyńskiego, rodzicielskiego. Ma któraś z was rozeznanie kiedy, co i jak. Któraś tu miała kodeks pracy w małym palcu - proszę o pomoc

Zgłoszenie do ubezpieczenia mam na druku od pracodawcy, z zaznaczeniem że dopiero jak będę mieć pesel (w sensie dziecko będzie mieć).
Urlop macierzyński - tu wniosek w ciągu Max 21 dni od porodu, też na wniosku pracodawcy. Zaznaczam dokładne daty od do, czyli data porodu i 20 tygodni od tego. Są kalkulatory w necie co by się nie pomylić. I pamiętajcie że była ta zmiana ostatnio i macierzyński to 20 tygodni, a nie 26 jak było wcześniej. Jeśli chcesz rodzicielski to możesz od razu złożyć wniosek i wtedy będziesz mieć 80% przy całym rocznym urlopie. Rodzicielski można też złożyć wniosek pózniej, chyba do 21 dni przed ukończeniem macierzyńskiego najpóźniej.
Mozna wziąć tez ten rodzicielski w częściach, ale jedna część nie może być krótsza niż 8 tygodni. I na taką opcję ja idę, czyli 20 tygodni macierzyński i 8 rodzicielski. Z tych 8 tygodni pierwsze 6 jest płatne 100%, pozostałe 2 tygodnie 60%. Czyli kwotowo nie ma różnic z poprzednim systemem, ale sposób rozliczania inny.

Najlepiej jak zapytasz w kadrach/u księgowej czy mają swoje druki na których masz złożyć wniosek, bo może co firma to inaczej. Ja muszę wypełnić te papiery co dostałam od HR.

Sent from my iPhone
domek_z_piernika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 21:58   #1577
bluesberry
Zakorzenienie

No to się załatwiłam. Zamknęły mi się oczy na chwile po kolacji, czyli krótko przed 21 i niedawno się obudzilam. Brawo ja !

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
bluesberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-26, 22:11   #1578
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:

Przykro mi że Ci nie pomogłam.
Nie mam kodeksu pracy w małym palcu, ale w związku ze zgłoszeniem do ubezpieczania i odnośnie urlopu macierzyńskiego: za tydzień, po wizycie u lekarza podjadę z L4 do kadr j i poproszę moją księgową żeby wyjaśniła mi dokładnie co i jak. Niby ona ma to wszystko załatwić sama (prosiła tylko o niezwłocznego smsa jak tylko mała przyjdzie na świat oraz o deklarację czy wybieram roczny, czy półroczny urlop macierzyński), ale chciałabym znać szczegóły i upewnić się raz jeszcze że wszystko będzie dopilnowane, jak chcesz to mogę Ci potem dać znać czego się dowiedziałam. Firma duża i kadry działają jak w zegarku, więc ufam w rzetelność informacji.
Stary 2016-09-27, 03:15   #1579
Listopadowaa
Zakorzenienie

Hey😀 nie mogę spać, nadrabiam wizaz. Wczoraj cały dzień spędziliśmy w ikei. Nogi mi z du.p.y wychodzą. Ale mamy tyle mebli i rzeczy że juz nie mogę się doczekać przeprowadzki. Najbardziej się cieszę z łóżka bo od 3 lat spię na ziemi na materacu. A materac od pol roku mam twardy i ledwo już teraz wyrabiam wstając z niego. Nasilają mi się bole pleców ale wyobraźcie sobie jaka miałam radoche jak wbieralam w sklepie materac Nie chciałam zejsc z tych lozek 😁 turlalam się z jednego na drugi . juz nie mogę się doczekać normalnego wstawania z pozycji siedzącej i nie z ziemi. Bo juz ledwo, ledwo teraz podnoszę się z tej ziemi....

Co do dokumentów po urodzeni dziecka mam to ze SR jutro zobacze i może cos dodam od siebie. Wiem tylko ze muszę wziąć światek ze szpitala zaraz po urodzeniu dziecka dla urzędu pracy. Żebym była zwolniona z co miesięcznej wizyty u nich. Nie wiem czy do macierzysnkiego tez wydaje to szpital.

---------- Dopisano o 04:15 ---------- Poprzedni post napisano o 04:12 ----------

Tak w gole gratuluje wizyt! I jestem przerażona ze tak szybko leci czas i zaraz już zaczniemy porody na wizazu. Trzymam kciuki za was dziewczyny. Wy już co niektóre macie prawie donoszone ciążę a ja dalej się nie ogarnęłam z wyprawka. U mnie dopiero 32 TC ale w sumie zaraz to i ja będę na tys samym etapie co niektóre z was już teraz są. Chyba zaczyna ogarniać mnie strach! Jutro zamawiam resztę rzeczy w internecie. Ciągle mam jakieś czarne myśli ze szybciej urodze. Panikuje albo mam takie przeczucie.

Edytowane przez Listopadowaa
Czas edycji: 2016-09-27 o 03:19
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-27, 06:37   #1580
pstryczek84
Zakorzenienie

Hej!!!!

mietowka - i jak noc z nawilzaczem? byla upojna?

Cytat:
a penis niby brzmi szczesliwie?
"Kubus, Wojtus, pamietajcie tylko zeby umyc tez penisy!!!!"
ja narazie mowie siusiulek. potem jak juz podrosnie to raczej chyba nie bedzie trzeba o tym przypominac
a co do Bozeny to pamietam ze do mnie i do siostry mama mowila zeby umyc "pachwinki"

[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;65740486]
Pytam dzisiaj Tż-ta kiedy będzie wiedział czy rodzi ze mną czy nie a on na to "w dniu porodu" [/QUOTE]

grunt ze nie dzien po

Cytat:
Napisane przez geosmina Pokaż wiadomość
A cholera wie co to za dziadostwo w każdym razie nad prawym pośladkiem jest taki ból promieniujący w udo i kość biodrową , aż mnie blokuje jak idę i nie mogę podnieść nogi momentami😕 i to bardzo boli, płakać mi się chce z bólu co jakiś czas😕 w poprzedniej ciąży było tak samo, miałam cc więc przy porodzie nie wiem co by było, ale przeszło po urodzeniu córki samo😊
tak mi to wyglada na rwe kulszowa jak zaczelam czytac internety w zwiazku z bolem mojego naddupcza to wlasnie pisali ze jesli bol promieniuje na noge to rwa. u mnie bol jest w jednym moejscu

Cytat:
Napisane przez sosowhat Pokaż wiadomość
dobrze dobrany rozmiar bluzeczki
a tak serio to ładna kuleczka
o tym samym pomyslalam
zgadzam sie - super brzusio

Cytat:
Napisane przez mietowka25 Pokaż wiadomość

Kupiliśmy nawilżacz, testujemy co z tego będzie
i jaki kupiliscie?
ja pamietam jak po pierwszej nocy bylam w szoku jaka to jednak roznica jest

---------- Dopisano o 07:37 ---------- Poprzedni post napisano o 07:31 ----------

Cytat:
Napisane przez domek_z_piernika Pokaż wiadomość
Zgłoszenie do ubezpieczenia mam na druku od pracodawcy, z zaznaczeniem że dopiero jak będę mieć pesel (w sensie dziecko będzie mieć).
Urlop macierzyński - tu wniosek w ciągu Max 21 dni od porodu, też na wniosku pracodawcy. Zaznaczam dokładne daty od do, czyli data porodu i 20 tygodni od tego. Są kalkulatory w necie co by się nie pomylić. I pamiętajcie że była ta zmiana ostatnio i macierzyński to 20 tygodni, a nie 26 jak było wcześniej. Jeśli chcesz rodzicielski to możesz od razu złożyć wniosek i wtedy będziesz mieć 80% przy całym rocznym urlopie. Rodzicielski można też złożyć wniosek pózniej, chyba do 21 dni przed ukończeniem macierzyńskiego najpóźniej.
Mozna wziąć tez ten rodzicielski w częściach, ale jedna część nie może być krótsza niż 8 tygodni. I na taką opcję ja idę, czyli 20 tygodni macierzyński i 8 rodzicielski. Z tych 8 tygodni pierwsze 6 jest płatne 100%, pozostałe 2 tygodnie 60%. Czyli kwotowo nie ma różnic z poprzednim systemem, ale sposób rozliczania inny.

Najlepiej jak zapytasz w kadrach/u księgowej czy mają swoje druki na których masz złożyć wniosek, bo może co firma to inaczej. Ja muszę wypełnić te papiery co dostałam od HR.
bosz, nic z tego nie kumam

dzis jade zawiezc zwolnienie do pracy to sie chyba wypytam o wszystko

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
Bo juz ledwo, ledwo teraz podnoszę się z tej ziemi....
Matko, ja z ziemi bym nie wstala lezalabym tak do porodu

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 06:39   #1581
paulinika
Zakorzenienie

Geosmina. Dopiero doczytalam. To jest rwa kulszowa. Ja mam identycznie od wielu lat. Mam przzepukline ktora uciska mi w kregoslupie. Jedyne co to albo fizjoterapia albo odpoczywaj ile sie da, staraj sie nie przeciazac strony ktora Cie boli, masuj,grzej to miejsce ale jak nagrzejesz to nie wychodz zeby Cie nie przewialo.

Dzien dobry. Dzisiaj wizyta i usg. mam nadzieje ze nie bedzie ta sama polozna co byla wtedy w szpitalu
Zrobili mi przelew pieniedzy za podatek i zablokowali mi je do piatku. Co za mendy...
Stary 2016-09-27, 06:46   #1582
domek_z_piernika
Zadomowienie

Haha ogólnie kwestia czy chcesz cały rok czy krócej. Jak cały rok to wypełniasz wniosek od razu i jest łatwo i bezproblemowo ja nie chcę całego stąd tyle kombinacji...
I wlasnie była zmiana w tym roku że zamiast 26+26 jest 20+32, z czego to 32 można podzielić na części i wziąć tylko 8.

Sent from my iPhone
Stary 2016-09-27, 06:52   #1583
fiii
Rozeznanie

Dzień dobry kurczak coraz gorzej sypiam boli mnie spojenie krocze miednica i kość ogonowa że aż nie mogę się przekręcić na łóżku.
Co do nazewnictwa u chłopców latwizna siusiak i już natomiast u dziewczynki robi się pod górę :-D ja słyszałam cytryna, foka, pipka, Grażyna,Bożena tak że jest wybór ;-)

Anulka porozmawiaj z tz za jakiś czas i poproś go chociaż żeby był.w 1 fazie będzie Ci mega pomocny a wtedy nic się nie dzieje więc traumy nie będzie. Ja mam ustalone że mój jest w 1 fazie a w 2 zdecydujemy jak będzie się akcja działa. Chociaż mój upiera się że chce zostać do końca mimo że zyczliwcy mu wręcz zabraniają bo będzie miał traume. A mówią to ci co w tym nie uczestniczyli.
Mój brat był przy porodzie syna, przecinal pepowine, kangurowal małego i mają taki kontakt i więź że pozazdrościć. I teraz namawia wszystkich że jak jest możliwość to trzeba to zrobić.

fiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 06:57   #1584
lalosia88
Raczkowanie

Hej mamuśki listopadowe ja również mam zamiar urodzić w listopadzie, chociaż córeczka strasznie sie rwie na ten świat i już byłam w szpitalu na zatrzymaniu skurczy w 29t.c.
A dla was mam Konkursik który organizuje na swoim blogu zerknijcie
http://kropeczkamoja.blog.pl/2016/09...ie-dla-kropki/ lub https://www.facebook.com/KropeczkaMo...homepage_panel
Że chyba wiesz, co robisz Boże..."

Starania od 2012r. brak jajnika, laparoskopia - endometrioza I st, hsg - niedrożny. u dr P. od paź. 2015

lalosia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 07:12   #1585
geosmina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
ja narazie mowie siusiulek. potem jak juz podrosnie to raczej chyba nie bedzie trzeba o tym przypominac
a co do Bozeny to pamietam ze do mnie i do siostry mama mowila zeby umyc "pachwinki"

tak mi to wyglada na rwe kulszowa jak zaczelam czytac internety w zwiazku z bolem mojego naddupcza to wlasnie pisali ze jesli bol promieniuje na noge to rwa. u mnie bol jest w jednym moejscu :
U mnie w domu był zawsze siusiak i sikulka , teraz córceteż tak mówię i to chyba logiczna nazwa 😉

Cytat:
Geosmina. Dopiero doczytalam. To jest rwa kulszowa. Ja mam identycznie od wielu lat. Mam przzepukline ktora uciska mi w kregoslupie. Jedyne co to albo fizjoterapia albo odpoczywaj ile sie da, staraj sie nie przeciazac strony ktora Cie boli, masuj,grzej to miejsce ale jak nagrzejesz to nie wychodz zeby Cie nie przewialo.

Dzien dobry. Dzisiaj wizyta i usg. mam nadzieje ze nie bedzie ta sama polozna co byla wtedy w szpitalu
Zrobili mi przelew pieniedzy za podatek i zablokowali mi je do piatku. Co za mendy...
No to nieźle mam😕 oby to tylko po porodzie samo minęło, ale przy Lenie minęło to oby teraz też... wydaje mi się że dziecko mi właśnie jakiś nerw uciska i jak się przeciążę to jest nie do zniesienia. Najgorzej jak pochodzę trochę i stanę , postoję i chcę ruszyć to mnie blokuje i tak boli że ciężko mi się nawet odwrócić 😕

Paulinika kciuki za usg!😀

Ja oczywiście 6.30 i samoczynna pobudka, ale jest tak zimno i ponuro że na siłę wróciłam z kibelka do łóżka 😉 a teraz jestem mega głodna 😜

I teraz mnie zerwał SMS od męża kuzynki że jej organizuje urodziny niespodziankę w polowie października w środku tygodnia, mieszkają za miastem nie mam pojęcia gdzie bo niedawno się przeprowadzali i ogólnie impreza typowo "dla mnie" w końcówce ciąży i samej z małym dzieckiem do późnego wieczora😕, gdzie nawet tego dziecka nie miałabym komu podrzucić jakbym bardzo chciała iść. Generalnie trochę mnie wkurzają takie zaproszenia, bo na codzień nie mamy kontaktu i odbieram to na zasadzie "będzie super impreza, wiemy że i tak nie przyjdziesz ale dobrze żebyś wiedziała". Może jestem przewrażliwiona i przesadzam, nie wiem 😕

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

"Zenek, co ty jakiś nie w sosie jesteś? Może zjadłbyś jakichś pierożków babcinych?"
geosmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 07:20   #1586
fiii
Rozeznanie

Paulina kciuki żebyś nie trafiła na tą położna.
Geosmina nie przejmuj się tym bardziej że na codzień nie utrzymujecie kontaktu może chcieli się dowartosciowac

fiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 07:26   #1587
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Hej!

Paulinika kciuki za wizytę i usg

Ja też mam dziś wizytę, już za 1,5 godziny, ale najchętniej bym nie szła. Dopiero miałam usg, badania krwi i moczu do odebrania dopiero po godz. 15. No i pierwszy raz sama jadę, bo mężu nie może dziś. Zero entuzjazmu.

A po wizycie mężusiowi robię makaron ragu, bo wyprosił i lecę do pracy na parę godzin.

Wczoraj poprałam i poprasowałam ubranka Zosi, wszystko jest już poukładane w szafce. Zostanâ tylko te niedobitki, które pozamawiałam i jeszcze nie przyszły. Jutro będę w domu, to zrobię liste tego, co mam, zeby pouzupełniać ewentualne braki w wyprawce.

Listopadowa co za meble pokupowaliście?
aleksandramaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 07:30   #1588
ma_i
Zadomowienie

Hello 😊
Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
Hey😀 nie mogę spać, nadrabiam wizaz. Wczoraj cały dzień spędziliśmy w ikei. Nogi mi z du.p.y wychodzą. Ale mamy tyle mebli i rzeczy że juz nie mogę się doczekać przeprowadzki. Najbardziej się cieszę z łóżka bo od 3 lat spię na ziemi na materacu. A materac od pol roku mam twardy i ledwo już teraz wyrabiam wstając z niego. Nasilają mi się bole pleców ale wyobraźcie sobie jaka miałam radoche jak wbieralam w sklepie materac Nie chciałam zejsc z tych lozek 😁 turlalam się z jednego na drugi . juz nie mogę się doczekać normalnego wstawania z pozycji siedzącej i nie z ziemi. Bo juz ledwo, ledwo teraz podnoszę się z tej ziemi....

Co do dokumentów po urodzeni dziecka mam to ze SR jutro zobacze i może cos dodam od siebie. Wiem tylko ze muszę wziąć światek ze szpitala zaraz po urodzeniu dziecka dla urzędu pracy. Żebym była zwolniona z co miesięcznej wizyty u nich. Nie wiem czy do macierzysnkiego tez wydaje to szpital.

---------- Dopisano o 04:15 ---------- Poprzedni post napisano o 04:12 ----------

Tak w gole gratuluje wizyt! I jestem przerażona ze tak szybko leci czas i zaraz już zaczniemy porody na wizazu. Trzymam kciuki za was dziewczyny. Wy już co niektóre macie prawie donoszone ciążę a ja dalej się nie ogarnęłam z wyprawka. U mnie dopiero 32 TC ale w sumie zaraz to i ja będę na tys samym etapie co niektóre z was już teraz są. Chyba zaczyna ogarniać mnie strach! Jutro zamawiam resztę rzeczy w internecie. Ciągle mam jakieś czarne myśli ze szybciej urodze. Panikuje albo mam takie przeczucie.
Ale super, wszystko nabiera kolorków 😄 Najfajniejszy moment to wybieranie mebli i p.ierdółek. To kiedy się przenosicie?

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Hej!!!!

mietowka - i jak noc z nawilzaczem? byla upojna?

grunt ze nie dzien po

tak mi to wyglada na rwe kulszowa jak zaczelam czytac internety w zwiazku z bolem mojego naddupcza to wlasnie pisali ze jesli bol promieniuje na noge to rwa. u mnie bol jest w jednym moejscu

o tym samym pomyslalam
zgadzam sie - super brzusio

i jaki kupiliscie?
ja pamietam jak po pierwszej nocy bylam w szoku jaka to jednak roznica jest

---------- Dopisano o 07:37 ---------- Poprzedni post napisano o 07:31 ----------

bosz, nic z tego nie kumam

dzis jade zawiezc zwolnienie do pracy to sie chyba wypytam o wszystko

Matko, ja z ziemi bym nie wstala lezalabym tak do porodu
Siusiak i piśka! 😁
Cytat:

Kciuki za wizytę!

ma_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 07:32   #1589
basiczek24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez domek_z_piernika Pokaż wiadomość
Haha ogólnie kwestia czy chcesz cały rok czy krócej. Jak cały rok to wypełniasz wniosek od razu i jest łatwo i bezproblemowo ja nie chcę całego stąd tyle kombinacji...
I wlasnie była zmiana w tym roku że zamiast 26+26 jest 20+32, z czego to 32 można podzielić na części i wziąć tylko 8.

Sent from my iPhone
To ja chcę iść na cały rok, czyli przez rok będę miała 80% płatny i te 52 tyg muszę sprawdzić na kalkulatorze od dnia porodu i wpisać we wniosku w pracy. To chyba kumam. W czwartek idę na wizytę i ze zwolnieniem do pracy to też podreptam do kadr i się dopytam, może dają mi już jakieś wnioski to się zaznajomie z nimi.
A Wasi partnerzy, mężowie biorą opiekę na Was po porodzie, bo my się właśnie zastanawiamy i nie wiemy co robić
Dziękuję za miłe komentarze pod adresem mojego brzuchola, tak w ogóle to te spodnie na zdjęciu są ciążowe tylko że podwinęłam je i stąd brzuch na wierzchu

---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

Paulina i Aleksandra, powodzenia

Jestem mamą
basiczek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-27, 07:38   #1590
domek_z_piernika
Zadomowienie

Jak byłam mała to mama mi mówiła że mam umyć "tyłek i przodek" potem chyba samo się zmieniło w jakąś pipkę czy coś. Z chłopakami łatwiej bo siusiak w pewnym momencie zmienia się w penis i tyle. Ale nie wyobrażam sobie do 3letniej córki mówić o waginie, jakoś mi to nie gra.

Sent from my iPhone

---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ----------

Cytat:
Napisane przez basiczek24 Pokaż wiadomość
To ja chcę iść na cały rok, czyli przez rok będę miała 80% płatny i te 52 tyg muszę sprawdzić na kalkulatorze od dnia porodu i wpisać we wniosku w pracy. To chyba kumam. W czwartek idę na wizytę i ze zwolnieniem do pracy to też podreptam do kadr i się dopytam, może dają mi już jakieś wnioski to się zaznajomie z nimi.

A Wasi partnerzy, mężowie biorą opiekę na Was po porodzie, bo my się właśnie zastanawiamy i nie wiemy co robić

Dziękuję za miłe komentarze pod adresem mojego brzuchola, tak w ogóle to te spodnie na zdjęciu są ciążowe tylko że podwinęłam je i stąd brzuch na wierzchu

---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ----------

Paulina i Aleksandra, powodzenia

Mój mąż będzie brał opiekę, zawsze minimalna zniżka za ZUS (działalność). Skoro nie zarobi to chociaż zapłaci mniej. Musimy tylko się zorientować czy to ja mam wziąć L4 w szpitalu dla niego czy sam musi sobie załatwić czy co.

Sent from my iPhone
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości