![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ŻŁOBEK - wszystko, co chcecie wiedzieć .. / plusy i minusy
Ja przez pierwszy rok (corka 6miesiecy-poltora roku) odbieralam ja okolo 15.20 (prace konczylam o 15 plus dojazd). W drugim i trzecim roku (1,5-3,5 roku) odbieralam ja okolo 16.45., bo mi sie skonczylo odbieranie godziny na karmienie i mozliwosc zmniejszenia etatu.
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mąż ma pierwszą zmianę i kończy pracę o 14 (teoretycznie), to odbiera dziecko ok. 15.30. Wcześniej jedzie do domu przebrać się i wyprowadzić psa. Ja jak odbieram po pracy, to około 17, czasem później. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tzn. wiesz, dziwi mnie, że najpierw o swoim obiedzie myślisz - że ty masz zjeść. W sytuacji, kiedy dziecko jest długo w żłobku - to zdecydowanie najpierw odebrałabym dziecko, a obiad zjadła jako kolację na przykład. Inna rzecz, że w żłobku ten obiad jest o 12 - faktycznie uważasz, że kolejny po 4 godzinach będzie złem? Zrób lżejszy obiad i albo zjedz z dzieckiem, albo - ty zjedz później. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Moderator
|
Też mnie zastanawia jaka jest górna granica wagi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Tez odbieralabym od razu po pracy, przeciez nie trzeba jesc obiadu z dzieckiem akurat.
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Zawsze odbierała od razu po pracy. Jak miała 1,5-2,5 to ok 15-16. Kolejny rok 16.40. Nie wracałabym do domu by zjeść a dziecko z wygody w placówce. Zrób dziecku coś lekkiego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
BAN stały
|
Apropo żłobków mam mieszane uczucia głównie z tego powodu, że dziecko jednak jest małe i może strasznie tęsknić a nie mamy 100% pewności czy zajmą się nim należycie. Dodam także, że wiele artykułów <ciach> opisuje jak to dobrze wyposażone są żłobki a niestety często mija się to z prawdą. Nadmienię także, że często na jedną opiekunkę przypada zbyt duża liczba dzieci, by mogła każdemu z nich poświęcić tyle czasu ile dziecko potrzebuje. Niewiele lepiej jest z opiekunkami dziecięcymi (w kwestii zajęcia się dzieckiem) ale to inna kwestia.
Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2016-07-04 o 13:06 Powód: spam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
Hejka. Jestem nowa na tym forum. Moja córcia jest dzisiaj trzeci dzień w żłobku. Mam mieszane uczucia co do tej całej "żłobkowej przygody". Pierwszy dzień był znośny, zainteresowała się tam, dałam jej buziaka i poszłam, trochę popłakała. Drugi dzień to tragedia... Panie tak szybko mi córkę z rąk wyrwały, że nawet nie zdążyłam dać jej tego buziaka i się ogólnie pożegnać, powiedzieć, że mama za kilka godzinek wróci, tak płakała, że jak ją odebrałam to całe gardełko ma zdarte od tego płaczu/krzyku. Niby dlatego jak najszybciej zostawić i pójść, żeby inne dzieci nie zaczęły płakać jak zobaczą inną mamę, bo będą chciały iść do swojej. No tyle, że tamte dzieci już się jakoś aklimatyzowały już tam, a mojej Wici to dopiero początki. Dziś też płacz niesamowity, aż się boję, że jak po nią pójdę to całkiem głosik straci
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Druga sprawa. Tak, dzieci ryczą podczas adpatacji w żłobku. Podobnie w przedszkolu, jesli nie chodziły wcześniej do żłobka. Oczywiście roczniak przechodzi to trudniej niż 3latek, bo dla roczniaka koledzy nie są jeszcze atrakcyjni. Ale jesli nadal dziecko bedzie spedzać czas nonstop z tobą, to gwarantuję, że jak będzie mieć 3 lata i pójdzie do przedszkola bedziesz miała to samo co teraz. 3 dni to mało żeby dizecko się przyzwyczailo do nowej sytuacji. 2 tygodnie adaptacji to minimum. Jak opiekunki oceniają jej adaptację? Jest "w normie" czy bardziej rozpacza za tobą niż dzieci standardowo? Pytałaś czy płakała przez te 4h cały czas, co robiła przez ten czas, ile razy wołała mamę? Czy zainteresowały ją zabawki czy siedziała w kącie? Jak z jedzeniem? Z pożegnaniami jest różnie, ale sugeruje się żeby tego nie przeciągać. Wyrywanie dziecka z twoich rąk jest niedopuszczalne, to ty masz sama dziecko przekazać opiekunce. Tak, dziecku robi to róznicę. Jeśli traktujesz żłobek jako ostateczność, to nie wróżę sukcesu. ty musisz mieć pewność, ze to jest dobre miejsce dla dziecka, ze bedzie miało tam dobrą opiekę. Twoja pewność przeniesie się na dziecko. Twoje wątpliwości czy go nie zabrać, też mu się udzielają. A tak poza tematem: czemu używasz ciągle zdrobnień: godzinki, gardelko, glosik, domek. tak się nawet do dzieci nie mówi, a co dopiero do dorosłych na forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ocena opiekunek jest taka, że niby dobrze sobie radziła, poza tym płaczem około 30 minut, jak się uspokoiła to obserwowała co robi grupa. Najgorzej właśnie z jedzeniem, bo w domu też mało je, jak my coś jemy to ją to wcale nie interesuje, czasem się skusi, jak ją odpowiednio zagadam, czy czymś zabawie to zje więcej. W żłobku nic nie chciała jeść. Co do tych zdrobnień, to jakoś samo tak wyszło... Za bardzo przejęta sytuacją byłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.