Lutówki 2017 ❤ cz. III - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-29, 11:18   #3241
sunny_eyes
Zakorzenienie

Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. III

Cytat:
Napisane przez __malaMi__ Pokaż wiadomość
zrób może fotkę albo jak mąż pamięta jak to znalazł to niech ci powie bo chętnie bym coś takiego kupiła.
mam trochę inne, ale też taki bloker pasów, że w razie uderzenia na brzuchu mi nie przyciągnie pasa i trzyma się luźno w czasie jazdy. Adres sklepu jak na zdjęciu

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
sunny_eyes weź mnie nie strasz swoją ciocią, 40 kg na plusie to dla mnie jakiś hardcore
Ona ma ogólnie 190wzrostu i taką budowę 'herszt baby' więc to całkiem inna sprawa

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Do mnie własnie przyszły dwie koszule do szpitala z Italian Fashion.
Wziełam te dwie: https://www.amazon.fr/dp/B00PK5ZAX2/...67671_TE_dp_i1
https://www.amazon.fr/dp/B00PK5Z4AQ/...67671_TE_dp_i2
Super są koszule z tej firmy, mam 2 z poprzedniej ciąży i nawet jakoś mocno zniszczone nie są, pomimo, że czasami prane były codziennie jak mleko ciurkiem leciało...
sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 11:20   #3242
Fantazja_
Zakorzenienie

MartaMagda mam tak samo, ostatnio było 7kg na plusie to co będzie w środę przyszłą jak się będę u gina ważyć? (teraz nie mam odwagi kupić wagi) też nie jem więcej niż przed ciążą. Fakt dużo latem owoców jadłam typu winogrona, banany i arbuzy (teraz wiem, że te najbardziej kaloryczne). Z pieczywa jem tylko chleb żytni słonecznikowy. Zdarzyło się podjadać jakąś czekoladę, cukieraski, ale nie dużo, teraz już unikam definitywnie. Przed ciążą ćwiczyłam, a potem w ciąży przez 1,5 msc musiałam leżeć...to też się przyczyniło. Najwyżej założymy klub fit mamuśki po porodzie też jestem przerażona, bo też nie widać po mnie żebym przytyła tyle, może uda po 1 cm przybrały. Ponieważ nie jestem mobilna, mąż jeździ autem to jak jestem sama, wszędzie na zakupy idę pieszo
Fantazja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 11:22   #3243
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunny_eyes Pokaż wiadomość
Ona ma ogólnie 190wzrostu i taką budowę 'herszt baby' więc to całkiem inna sprawa
To zupełne przeciwieństwo
Stary 2016-09-29, 11:24   #3244
__malaMi__
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, ja nie wiem, weszłam dzisiaj na wagę i od początku ciąży utyłam 8 kg! Nie jem dużo, przez 16 tc wymiotowałam, więc nie tyłam, potem miałam 4 kg skok wagi, bo zaczęłam jeść, a teraz od jakiś 2-3 tygodni unormowałam posiłki, ograniczyłam słodycze, jem o wiele więcej błonnika a nadal szybko tyję.

Czy taka nadwyżka wagi może być spowodowana, że trochę mi się woda w organizmie zatrzymała?

Nie wiem, co robić, bo nie chcę dużo przytyć. Liczyłam na max. 12 kg - 15 kg... a już mam 8

Trzymajcie kciuki za moją dzisiejszą wizytę
kciuki!

Cytat:
Napisane przez Shiruvii Pokaż wiadomość
Na L4 w ciazy dostajesz 100% wynagrodzenia, ale liczonego od podstawy, czyli średniej wynagrodzenia z ostatnich 12 miesiescy. Czyli jezeli np. przez ostatni rok przez 6 miesiecy zarabialas 1000zl, a pozniej 2000zl, to liczą 100% ze średniej, czyli 1500zł - to taki przyklad tylko
Kazde L4 przerywa okres naliczania sredniej, chyba, ze pozniej pracujesz minimum 3 miesiace ciagiem.
Na przyklad: ktos pracowal w firmie i w czerwcu poszedl na 3 dni L4 (przeziebienie), a pozniej od wrzesnia na L4 (ciaza) to srednia liczy sie na 12 miesiecy przed czerwcem, bo pozniej nie przepracowano 3 miesiecy.

Specjalista nie jestem, ale tak to rozumiem.
dzięki to chyba w moim przyopadku na nic nie muszę uważać, bo zmian w wynagrodzeniu nie miałam, a jeśli bedę miała to dopiero w styczniu a wtedy mam ndzieję już nie pracowac.

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Przyszedł mi kombinezon dla Kai i kurcze mam wrażenie, że mała się w nim utopi na metce producenta pisze, że kombinezon 56/62 jest na 3-6 miesięcy. I teraz nie wiem co zrobić wymienić na mniejszy czy zostawić? bardzo przeszkadza jak kombinezon jest za duży?
Cytat:
Shiruvii, Opiumalfa już wiem co zrobie. Poczekam aż na stronie pojawi się 0-3 miesiące i zamówie. Porównam w domu i wtedy odeśle jeden
myslałam, ze taki 56/62 to raczej od 0- będzie. W sumie tobie potrzebny kombinezon od razu ja dość krótko więc chyba jednak ten mniejszy może okazać się lepszy. Ale zrób tak jak napisałaś i porównaj. Jednak te rozmiary są bardzo różne
Stary 2016-09-29, 11:28   #3245
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez __malaMi__ Pokaż wiadomość
kciuki!

dzięki to chyba w moim przyopadku na nic nie muszę uważać, bo zmian w wynagrodzeniu nie miałam, a jeśli bedę miała to dopiero w styczniu a wtedy mam ndzieję już nie pracowac.

myslałam, ze taki 56/62 to raczej od 0- będzie. W sumie tobie potrzebny kombinezon od razu ja dość krótko więc chyba jednak ten mniejszy może okazać się lepszy. Ale zrób tak jak napisałaś i porównaj. Jednak te rozmiary są bardzo różne
Ja właśnie też tak myślałam a ten kombinezon jest naprawde sporawy. Jak będę mieć porównanie z mniejszym rozmiarem to napewno coś wybiore No i tak jak piszesz, kombinezon będzie potrzebny od razu i na krótko
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 11:31   #3246
s i l v e r
Zakorzenienie

Krysilla, KCIUKI!!!
Stary 2016-09-29, 11:31   #3247
Opiumalfa
Zakorzenienie

U mnie w H&M jest przez 48 godz -15% i wysyłka gratis!
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 11:38   #3248
ewemis
Raczkowanie

Dziewczyny przetrwałam krzywą cukrową Samo wypicie glukozy z cytrynką poszło dość gładko, rzeczywiście mega słodka lemoniadka później pielęgniarka pozwoliła mi iść do domu, bo mieszkam jakieś 500m dalej i wracać co godzina powiem Wam że przed drugim pobraniem czułam się strasznie ospała, zmęczona do tego pod wpływem glukozy żyły mi opadły ale na trzecie ostatnie już się wszystko unormowało
W ogolę okazało się, że mam prywatne laboratorium pod samym nosem, a ja głupia do przychodni chodziłam i z dziadkami się użerałam a ceny takie same
ewemis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 11:41   #3249
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewemis Pokaż wiadomość
Dziewczyny przetrwałam krzywą cukrową Samo wypicie glukozy z cytrynką poszło dość gładko, rzeczywiście mega słodka lemoniadka później pielęgniarka pozwoliła mi iść do domu, bo mieszkam jakieś 500m dalej i wracać co godzina powiem Wam że przed drugim pobraniem czułam się strasznie ospała, zmęczona do tego pod wpływem glukozy żyły mi opadły ale na trzecie ostatnie już się wszystko unormowało
W ogolę okazało się, że mam prywatne laboratorium pod samym nosem, a ja głupia do przychodni chodziłam i z dziadkami się użerałam a ceny takie same
oooo już robiłaś krzywą? myślałam, że to między 24 a 28 tc sie robi
Stary 2016-09-29, 11:51   #3250
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba można wcześniej jak są wskazania.

Ja dzisiaj dostanę skierowanie i już trzęsę portkami. Wczoraj zagadywałam pielęgniarkę przy pobraniu, czy w razie zasłabnięcia na krzywej ma mnie gdzie położyć
Stary 2016-09-29, 11:52   #3251
axn22
Zakorzenienie

MartaMagda, jadłospis w zasadzie prawie idealny na Twoim miejscu nie martwiłabym się więc zbytnio. Nie powinnaś nic zredukować bo tylko się to negatywnie może odbić na zdrowiu i Twoim i dziecka... Stawiam, że organizm nadrobił sobie poprzednie problemy i przyhamuje
Jedyne z czym ewentualnie można by kombinować to zmiana kolacji na posiłek bez węgli, np jakaś jajecznica, jajka, omlet o ile Ci się chce
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 11:56   #3252
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba można wcześniej jak są wskazania.

Ja dzisiaj dostanę skierowanie i już trzęsę portkami. Wczoraj zagadywałam pielęgniarkę przy pobraniu, czy w razie zasłabnięcia na krzywej ma mnie gdzie położyć
Ja już dostałam skierowanie
No i nie wiem co zrobić czy już robić czy zaczekać do tego 24tc
Stary 2016-09-29, 11:56   #3253
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
MartaMagda, jadłospis w zasadzie prawie idealny na Twoim miejscu nie martwiłabym się więc zbytnio. Nie powinnaś nic zredukować bo tylko się to negatywnie może odbić na zdrowiu i Twoim i dziecka... Stawiam, że organizm nadrobił sobie poprzednie problemy i przyhamuje
Jedyne z czym ewentualnie można by kombinować to zmiana kolacji na posiłek bez węgli, np jakaś jajecznica, jajka, omlet o ile Ci się chce
Dzięki kochana

Spróbuję z omletem, bo jajka same bez niczego mi nie wchodzą, a do omletu sobie dorzucę pomidorki i szpinak
Stary 2016-09-29, 12:02   #3254
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już dawno zrezygnowałam z przychodni
Gratuluję przeżycia glukozy

Cytat:
Ja już dostałam skierowanie
No i nie wiem co zrobić czy już robić czy zaczekać do tego 24tc
Ja wolałabym już iść. Im wcześniej wykryta cukrzyca tym lepiej, a też nie ma co przesadzać, nie jest to takie straszne, jedynie męczące, bo zjadłabyś coś, myślisz o jedzeniu, a nie dość że nie możesz, to czujesz tę słodycz w ustach...
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 12:04   #3255
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki kochana

Spróbuję z omletem, bo jajka same bez niczego mi nie wchodzą, a do omletu sobie dorzucę pomidorki i szpinak
Teraz to robisz mi smaka
Stary 2016-09-29, 12:06   #3256
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Ja już dawno zrezygnowałam z przychodni
Gratuluję przeżycia glukozy

Ja wolałabym już iść. Im wcześniej wykryta cukrzyca tym lepiej, a też nie ma co przesadzać, nie jest to takie straszne, jedynie męczące, bo zjadłabyś coś, myślisz o jedzeniu, a nie dość że nie możesz, to czujesz tę słodycz w ustach...
Tylko, że właśnie nie wiem czy już moge iść, czy powinnam jeszcze czekać
Stary 2016-09-29, 12:09   #3257
Escorpio
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, że właśnie nie wiem czy już moge iść, czy powinnam jeszcze czekać
Ja bym nie czekała. Ale może zadzwon do swojego lekarza i sie dowiedz co robić
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 12:11   #3258
ewemis
Raczkowanie

Cytat:
A ja nawet nie widziałam, powiedziała mi, że krzywą mam zrobić i toxo powtórzyć, to zrobiłam 6 października mam wizytę to już mi omówi wyniki z krzywej i z połówkowych
Nie jest tak źle, biorąc pod uwagę że mój dzieć jest przeciwnikiem słodkiego i potrafiło mnie zemdlić po zwykłym wafelku , to że utrzymałam ,nie zwróciłam i przeżyłam jest sukcesem
ewemis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 12:13   #3259
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Ja bym nie czekała. Ale może zadzwon do swojego lekarza i sie dowiedz co robić
jak pytałam ją kiedy mogę iść to mówiła, że nawet już. tylko zastanawiam się po co są w takim razie te wyznaczone tygodnie nie czaje
Stary 2016-09-29, 12:18   #3260
paulinka009
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
Z tym L4 jak nie byłam na żadnym od.... daaaaaaaawna i nie miałam żadnych zmian pensji w ciągu 12mc to tak naprawdę dostanę po prostu 100% wynagrodzenia bez żadnych większych zmian?
Licza sie 13nastki, premie, socjale. Do tego chyba nie odprowadza sie przez ten czas skladek do zus jakis i o to tez jest powiekszona pensja. Ja co miesiac mam kolo 250zl wiecej x8 to jest 2 tys ekstra na wyprawke fakt ze pewnie gdybym nie miala wskazan to nie myslala bym o zwolnieniu ale wyszlo jak wyszlo i jest okej

paulinka009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 12:30   #3261
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinka009 Pokaż wiadomość
Licza sie 13nastki, premie, socjale. Do tego chyba nie odprowadza sie przez ten czas skladek do zus jakis i o to tez jest powiekszona pensja. Ja co miesiac mam kolo 250zl wiecej x8 to jest 2 tys ekstra na wyprawke fakt ze pewnie gdybym nie miala wskazan to nie myslala bym o zwolnieniu ale wyszlo jak wyszlo i jest okej
U mnie nie ma takich bajerów niestety to pewnie ani grosz więcej nie wpadnie
Stary 2016-09-29, 12:40   #3262
Ana064
Raczkowanie

[QUOTE=justkonev;65831166]Dzień dobry

Marta skonsultuj się z ginem, kurcze 8 kg na tym etapie to raczej sporo..? Ja bez wymiotów jestem a przytyłam 1 kg.

ja koncem sierpnia bylam+7kg teraz się nie ważyłam nie objadam się bardzo.Wydaje mi się że jedni tyją szybciej inni wolniej my mogłyśmy przytyć więcej ale teraz staniemy z waga(tak sie pocieszam)
Ana064 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 12:55   #3263
sQuaara
Zakorzenienie

a wg mnie to tez kwestia wzostu
ja przytylam 6kg a pojawił sie tylko brzuszek...i nigdzie nie ma mnie wiecej czy cos.... jakos to sie wzielo porozkładało
Stary 2016-09-29, 13:09   #3264
mariea
Zakorzenienie

a mnie mój gin przymusza, że muszę powtórzyć znów test obciążenia glukozą, pomimo, że mnie wysłał w 8 tygodniu ciąży
powiedziałam mu, że ja tego nie przetrwam, bo na czczo kompletnie nie funkcjonuje, mam mega torsje i cieżko mi iść do labu pobrać krew na morfo i tarczycę. i że jak się porzygam to będę mieć spalone ulubione laboratorium gdzie babeczka mnie kłuje tak że śladu nie mam. ale nie, mam zrobić i koniec. a jak się nie uda 3x to mnie weźmie do szpitala i mi wtłoczą glukozę dożylnie i zrobią ten test
ehh nawiasem mówiąc jestem dziś po mega napadzie rzygania, a prawie tydzień miałam przerwy. ale czułam że tak będzie, bo sie czułam od rana okropnie.
oby zupa z dyni weszła potem
Stary 2016-09-29, 13:09   #3265
Fantazja_
Zakorzenienie

też się teraz załamałam wagą. wyjściowa była 61/62 teraz jest ok 68, a może już nawet 69 mam 172 cm wzrostu...brzuch mam póki co wywalony, czuję się więcej tkanki odłożyło mi się właśnie w boczkach, ale żeby było to specjalnie widoczne to nie. Gdyby nie cyferki na wadze to moje samopoczucie pewnie byłoby lepsze. Ja pitole
Stary 2016-09-29, 13:12   #3266
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
a wg mnie to tez kwestia wzostu
ja przytylam 6kg a pojawił sie tylko brzuszek...i nigdzie nie ma mnie wiecej czy cos.... jakos to sie wzielo porozkładało
a ja mam 168 czyli taka normalna babeczka, brzuch mam już duży, ale reszta ciała jakoś się trzyma jak się trzymała. drżę z niepokoju co będzie dalej
Stary 2016-09-29, 13:31   #3267
Opiumalfa
Zakorzenienie

Dziewczyny a ja od kilku dni chodze siku co 5 minut na pare kropelek. Nic mnie nie boli ani nie piecze, wiem jak wyglada zapalenie pecherza, wiec jest to masakrycznie wkurzajace, szczegolnie jak sie jest poza domem. W nocy całe szczescie tylko raz wstaje, ale w ciagu dnia koszmar :/

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Co do wagi to ja sie troche martwie w druga strone :/ Mam cały czas -2,5 kg sprzed ciazy a 20 tydzien leci.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-29, 13:40   #3268
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
super,że masz to za sobą. Ja w poprzedniej ciąży 5 min po wypiciu niestety zwróciłam potem dopiero mi położona powiedziała żebym wzięła ze sobą cytrynę. Zdziałała cuda nic mi nie było. Moja gin na razie nic nie mówiła o tym. Myślę,że na nast wizycie da mi skierowanie.
Stary 2016-09-29, 13:43   #3269
Fantazja_
Zakorzenienie

dziewczęta właśnie z słuchawek puściłam małemu muzyczkę i zaczął wierzgać
Stary 2016-09-29, 13:45   #3270
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fantazja_ Pokaż wiadomość
dziewczęta właśnie z słuchawek puściłam małemu muzyczkę i zaczął wierzgać
o kurcze muszę spróbować

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości