![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Nasiadówka czy szwedzki stół?
Zastanawia mnie, czy wolicie tzw. nasiadowki przy suto zastawionym stole, czy tez moze szwedzki stol ?
![]() Dla mnie osobiscie, nasiadowki to dramat ![]() ![]() ![]() Przezywam katusze, gdy w restauracji dziobie jedzenie, dziobie i juz wiecej nie moge, a tyle jeszcze zostalo na talerzu. Mam wrazenie, ze ludzie siedzacy ze mna przy stole, dziwnie sie wtedy na mnie patrza ![]() Preferuje szwedzki stol, gdzie naloze sobie tyle ile chce, zjem kiedy bede miala ochote itd ![]() z przerazeniem mysle o jakis waznych obiadkach W kulturze przyjelo sie, ze nie wypada nie zjesc potrawy serwowanej przez gospodarza , a ja ledwo zipie, gdy pochlaniam kolejna porcje jedzenia ![]() ![]() Poza tym zaobserwowalam, ze w Polsce, gdy ktos mowi po prostu - "nie" na jakas dokladke jedzenia gospodarz to ignoruje i tak rzuci paćką jedzenia na talerz ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasiadówka czy szwedzki stół?
jak kto woli
![]() ![]() hehehhe i pierwszy raz słysze słowo "nasiadówka" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ja również mówię NIE "nasiadówkom"
![]() Edytowane przez blabla51 Czas edycji: 2008-02-13 o 20:07 Powód: błąd :D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
mnie to w sumie obojetnie, nasiadowka jak to nazwalas ma tez plusy, wszyscy siedza razem i mozna swobodnie pogadac ( zwlaszcza takie rodzinne spotkania) wcale nie trzeba caly czas jesc, to ze inni jedza nie oznacza ze i my musimy wpychac na sile, nakladamy sobie sami tazke nie ma problemu z tym ze mamy za duzo na talerzu bo wkladamy tyle i to co chcemy, szwedzki stol dobry jest jesli towarzystkwo malo sie zna i przy stole panowalaby krepujaca cisza i kazdy wstydzil by sie jesc, wtedy szwedzki stol daje pewna swobode
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie szwedzki stół. Bierzesz co lubisz i nie martwisz sie, bo postawiono przed Tobą talerz flaków i głupio tak siedziec i nie jeść.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
mi to bez roznicy...nic nie lubie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
mnie to obojetne, byleby bylo co pic
![]() i jedno i drugie ma swoje plusy i minusy ![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Mi to obojętne, bylebym nie musiała jeść jakiś paskudztw, których normalnie bym nawet pożyczonym kijem nie dotknęła...
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
nasiadowka tak sie mowi?
![]() Ja to slowo znam tylko i wylacznie w znaczeniu jak pupke kladziesz np. nad wiadro z goraca woda, przy zapaleniu pecherza ![]() w kazdym razie nie preferuje nasiadowek, ani tych, ani tych drugich.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
i to, i to jest fajne, ale zgadzam się z poprzedniczkami, że przy nasiadówie czlowiek moze spokojnie i miło porozmawiać,a przecież nie trzeba ciągle jeść
![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo ma on jeszcze jedną zaletę - jest się mobilnym, jak towarzystwo nie odpowiada, zabieram swój talerz i się przenoszę. Przy nasiadówce nigdy nie wiadomo na kogo się trafi, a nie wypada się przesiadać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;6584560]Mi to obojętne, bylebym nie musiała jeść jakiś paskudztw, których normalnie bym nawet pożyczonym kijem nie dotknęła...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aż zakrztusiłam się herbatą ![]() Ja też zawsze byłam zwolenniczka szwedzkiego stołu. Choć przyznam,że będąc w Szwecji spotkałam się z taką formą zaserwowania jedzenia w postaci szwedzkiego stołu,że i tak nakładało się sobie razem z gospodarzami.No i wypadało zrobić tyle rund co oni,co dla mnie było wręcz niewykonalne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze slysze aby przy nasiadowce byla tylko 1 rodzaju potrawa i trzeba bylo ja zjesc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie nasiadowka mowi sie ogolnie o jakiejs imprezie, imprezy zas dziela sie na stojace i siedzace ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie 'nasiadówki' są krępujące z jeszcze jednego względu.Gdy tak wszyscy siedzimy razem przy stole to ja jestem ciągle w stresie,że z moim sprytem coś mi wypadnie,upadnie,ucieknie z talerza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zwykly obiad u rodziny . Babcia/ciocia /itd. zrobila na obiad : -flaki -pierwsze danie - zimnioki ze schabowym i zasmazana kapustka -drugie danie Oczywiscie, ze nikt nikogo nie zmusza, no ale jednak w dobrym tonie jest zjesc potrawy
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
lubie nasiadowke ale w formie szwedzkiego stolu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co innego impreza rodzinna typu obiad /imieniny a co innego spotkanie z znajomymi . schabowy be ale na wlasnym weselu to wciagaja wszyscy ,co ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie mam z tym problemu, bo jak widzę co mi zamierzają podać, kategorycznie odmawiam, wolno mi przecież nie lubić flaczków (fakt, nie cierpię). Gorzej jak już dostanę michę pod nos. Na szczęście mam TŻta, ratownika mojego w takich sytuacjach, który może ewentulanie pochłonąć moją porcję ![]() ![]() Jednak szwedzki stół daje więcej swobody i pozwala skupić się na rozmowie, a nie na modlitwach by potrawa jakimś cudem zniknęła z mojego talerza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale przeciez ja mowie m.in o nasiadowkach typu obiad rodzinny ![]() I chodzi wlasnie o to ,ze nie mamy czasami wplywu co zastaniemy na stole, a zjesc wypada ![]() Imprezy u znajomych czesto to co innego . Cos bardziej zblizonego do szwedzkiego stolu ![]() A zdarzaja sie tez sytuacje, np. w restauracji, ze ktos nam poleca danie, my je zamawiamy a potem - yyyy ![]() ![]() I to jest taka jakby nasiadowka w restauracji. Siedzi sie przy stole bez mozliwosci ucieczki ![]() ![]() ![]() Fakt, akurat jestem dosc wybredna jesli chodzi o jedzenie ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja tam takich problemow nie odczuwam. nie smakuje, najadlam sie itp - to dalej nie jem i juz. Cytat:
![]() dlatego do jak to nazwalas nasiadowek w sumie nic nie mam. z reszta takie nasiadowki u mnie w rodzinie i tak w sumie przyjmuja postac szwedzkiego stolu. kady sobie naklada to co lubi i tyle ile chce. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Afra jakie problemy
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Papi, jaki av
![]() uch no stol szwedzki, miejsce w domu ... wyburzy sie sciane i znajdzie sie miejsce ![]() ![]() a na serio, to hm mozna zrobic mala wersje stolu szwedzkiego na ławe wylozyc jedzenie, w innym miejscu pokoju poustawiac siedziska itd , <afra ma wizje> ![]() ![]() lain, ja niestety mam schize typu, co ludzie z restauracji sobie pomysla, jak zobacza ,ze tyle jedzenia nie tknelam ;/ ja generalnie uwielbiam jesc, ale nie duze porcje za jednym razem ![]() czy w restauracji sa male porcje... hm ![]() ![]()
![]() |
#29 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ja wole takie nasiadówki, nie mam zbyt czesto okazji zeby posiedziec i zjesc troche tego troche tego, oo i sałatka babci
![]() stol szwedzki kojarzy mi sie z jakims pospiechem, z brakiem jakiejs rodzinnosci, no nie wiem. taka nasiadówka, kiedy bylam w Francji bardzo mnie ratowała ![]() ![]() ![]() a. a jesli chodzi o restauracje to moja rodzina nie ma w zwyczaju kawka, deser po obiadku. tu akurat zjemy i lecimy dalej. nie potrafimy rozmawiac jakos w restauracji bo chyba brak tej intymnosci nam przeszkadza. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Jak jedzenie smaczne to wszystko mi jedno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.