Nasiadówka czy szwedzki stół? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-13, 19:38   #1
Afra86
Zakorzenienie

Talking

Nasiadówka czy szwedzki stół?

Zastanawia mnie, czy wolicie tzw. nasiadowki przy suto zastawionym stole, czy tez moze szwedzki stol ?

Dla mnie osobiscie, nasiadowki to dramat siedzisz, patrzysz na te sterte jedzenia, ktora trzeba zjesc . Nie wiem, moze mam maly zoladek, ale nie potrafie na jeden raz zjesc duzej ilosci jedzenia Wole siegnac kilka razy w ciagu dnia po male porcje
Przezywam katusze, gdy w restauracji dziobie jedzenie, dziobie i juz wiecej nie moge, a tyle jeszcze zostalo na talerzu.
Mam wrazenie, ze ludzie siedzacy ze mna przy stole, dziwnie sie wtedy na mnie patrza

Preferuje szwedzki stol, gdzie naloze sobie tyle ile chce, zjem kiedy bede miala ochote itd

z przerazeniem mysle o jakis waznych obiadkach
W kulturze przyjelo sie, ze nie wypada nie zjesc potrawy serwowanej przez gospodarza , a ja ledwo zipie, gdy pochlaniam kolejna porcje jedzenia a tu jeszcze ziemniaczki czekaja

Poza tym zaobserwowalam, ze w Polsce, gdy ktos mowi po prostu - "nie" na jakas dokladke jedzenia gospodarz to ignoruje i tak rzuci paćką jedzenia na talerz
Stary 2008-02-13, 19:59   #2
roxanka_123
Rozeznanie

GG do roxanka_123
Dot.: Nasiadówka czy szwedzki stół?

jak kto woli mi osobiście jest to obojętne

hehehhe i pierwszy raz słysze słowo "nasiadówka" po przeczytaniu dopiero zorientowałam się o co chodzi

Odchudzanie!!!
za mną...8kg
przede mną.........
roxanka_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 20:06   #3
blabla51
Raczkowanie

ja również mówię NIE "nasiadówkom" czasem to naprawdę dramat: raz, że faktycznie wypada wszystko zjeść, dwa co zrobić gdy danej potrawy nie lubimy. Do tego dochodzą moje dziwne zwyczaje: zawsze wącham potrawę przed zjedzeniem, grzebię w niej, z mięsa i wędlin wybieram wszystkie żyłki i tłuste części bo nie przeszłyby mi one przez gardło. wiem, że to nie kulturalne ale to taka mała obsesja. przy szwedzkim stole mogę to zrobić względnie tajniacko hihihi

Edytowane przez blabla51
Czas edycji: 2008-02-13 o 20:07 Powód: błąd :D
blabla51 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 20:14   #4
mirynka
Wtajemniczenie

mnie to w sumie obojetnie, nasiadowka jak to nazwalas ma tez plusy, wszyscy siedza razem i mozna swobodnie pogadac ( zwlaszcza takie rodzinne spotkania) wcale nie trzeba caly czas jesc, to ze inni jedza nie oznacza ze i my musimy wpychac na sile, nakladamy sobie sami tazke nie ma problemu z tym ze mamy za duzo na talerzu bo wkladamy tyle i to co chcemy, szwedzki stol dobry jest jesli towarzystkwo malo sie zna i przy stole panowalaby krepujaca cisza i kazdy wstydzil by sie jesc, wtedy szwedzki stol daje pewna swobode

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 20:16   #5
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Zdecydowanie szwedzki stół. Bierzesz co lubisz i nie martwisz sie, bo postawiono przed Tobą talerz flaków i głupio tak siedziec i nie jeść.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 20:22   #6
Emilkaa
Zadomowienie

mi to bez roznicy...nic nie lubie
Emilkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 20:27   #7
zizou
Zakorzenienie

mnie to obojetne, byleby bylo co pic

i jedno i drugie ma swoje plusy i minusy jesli siedzi sie przy jednym stole integruje. szwedzki stol jest dobry na imprezach tanczonych kiedy chce sie pogadac lepeij siedziec przy wspolnym stole
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-13, 20:38   #8
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Mi to obojętne, bylebym nie musiała jeść jakiś paskudztw, których normalnie bym nawet pożyczonym kijem nie dotknęła... I o ile są rozsądne porcje, a nie jak dla ciężko pracującego drwala... Ogólnie to wygodniejszy dla mnie i mojego wymagającego podniebienia jest szwedzki stół...

6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 20:56   #9
syntagma
Zakorzenienie

nasiadowka tak sie mowi?
Ja to slowo znam tylko i wylacznie w znaczeniu jak pupke kladziesz np. nad wiadro z goraca woda, przy zapaleniu pecherza

w kazdym razie nie preferuje nasiadowek, ani tych, ani tych drugich.
Stary 2008-02-13, 20:56   #10
lir391
Zakorzenienie

i to, i to jest fajne, ale zgadzam się z poprzedniczkami, że przy nasiadówie czlowiek moze spokojnie i miło porozmawiać,a przecież nie trzeba ciągle jeść wszystko zalezy od rodzaju imprezy

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 20:57   #11
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blabla51 Pokaż wiadomość
z mięsa i wędlin wybieram wszystkie żyłki i tłuste części bo nie przeszłyby mi one przez gardło. wiem, że to nie kulturalne ale to taka mała obsesja. przy szwedzkim stole mogę to zrobić względnie tajniacko hihihi
Z tego samego względu szwedzki stół

Dodatkowo ma on jeszcze jedną zaletę - jest się mobilnym, jak towarzystwo nie odpowiada, zabieram swój talerz i się przenoszę. Przy nasiadówce nigdy nie wiadomo na kogo się trafi, a nie wypada się przesiadać.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-13, 20:59   #12
witch_18
Zakorzenienie

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;6584560]Mi to obojętne, bylebym nie musiała jeść jakiś paskudztw, których normalnie bym nawet pożyczonym kijem nie dotknęła... I o ile są rozsądne porcje, a nie jak dla ciężko pracującego drwala... Ogólnie to wygodniejszy dla mnie i mojego wymagającego podniebienia jest szwedzki stół...

[/QUOTE]

Aż zakrztusiłam się herbatą

Ja też zawsze byłam zwolenniczka szwedzkiego stołu. Choć przyznam,że będąc w Szwecji spotkałam się z taką formą zaserwowania jedzenia w postaci szwedzkiego stołu,że i tak nakładało się sobie razem z gospodarzami.No i wypadało zrobić tyle rund co oni,co dla mnie było wręcz niewykonalne
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 20:59   #13
paula78
Zakorzenienie

Pierwsze slysze aby przy nasiadowce byla tylko 1 rodzaju potrawa i trzeba bylo ja zjesc.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 21:01   #14
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
nasiadowka tak sie mowi?
Ja to slowo znam tylko i wylacznie w znaczeniu jak pupke kladziesz np. nad wiadro z goraca woda, przy zapaleniu pecherza

synt tu mnie rozwalilas

u mnie nasiadowka mowi sie ogolnie o jakiejs imprezie, imprezy zas dziela sie na stojace i siedzace
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 21:02   #15
witch_18
Zakorzenienie

Dla mnie 'nasiadówki' są krępujące z jeszcze jednego względu.Gdy tak wszyscy siedzimy razem przy stole to ja jestem ciągle w stresie,że z moim sprytem coś mi wypadnie,upadnie,ucieknie z talerza I wogóle mam dziwne wrażenie,że wszyscy patrzą jak jem
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 21:03   #16
Afra86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Pierwsze slysze aby przy nasiadowce byla tylko 1 rodzaju potrawa i trzeba bylo ja zjesc.
no to przyklad :

zwykly obiad u rodziny .
Babcia/ciocia /itd. zrobila na obiad :

-flaki -pierwsze danie
- zimnioki ze schabowym i zasmazana kapustka -drugie danie

Oczywiscie, ze nikt nikogo nie zmusza, no ale jednak w dobrym tonie jest zjesc potrawy
Stary 2008-02-13, 21:06   #17
blabla51
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Afra86 Pokaż wiadomość
no to przyklad :

zwykly obiad u rodziny .

-flaki -pierwsze danie

Oczywiscie, ze nikt nikogo nie zmusza, no ale jednak w dobrym tonie jest zjesc potrawy
z tego zestawu zjadłabym tylko ziemniaki a reszta w serwtkę i pod stół
Stary 2008-02-13, 21:11   #18
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Zastanawia mnie, czy wolicie tzw. nasiadowki przy suto zastawionym stole, czy tez moze szwedzki stol ?

Dla mnie osobiscie, nasiadowki to dramat siedzisz, patrzysz na te sterte jedzenia, ktora trzeba zjesc . Nie wiem, moze mam maly zoladek, ale nie potrafie na jeden raz zjesc duzej ilosci jedzenia Wole siegnac kilka razy w ciagu dnia po male porcje
Przezywam katusze, gdy w restauracji dziobie jedzenie, dziobie i juz wiecej nie moge, a tyle jeszcze zostalo na talerzu.
Mam wrazenie, ze ludzie siedzacy ze mna przy stole, dziwnie sie wtedy na mnie patrza

Preferuje szwedzki stol, gdzie naloze sobie tyle ile chce, zjem kiedy bede miala ochote itd

z przerazeniem mysle o jakis waznych obiadkach
W kulturze przyjelo sie, ze nie wypada nie zjesc potrawy serwowanej przez gospodarza , a ja ledwo zipie, gdy pochlaniam kolejna porcje jedzenia a tu jeszcze ziemniaczki czekaja

Poza tym zaobserwowalam, ze w Polsce, gdy ktos mowi po prostu - "nie" na jakas dokladke jedzenia gospodarz to ignoruje i tak rzuci paćką jedzenia na talerz
Zależy w jakim miejscu.U mnie w rodzinie tYLKO NASIADÓWKA.Wszyscy ze sobą gadamy,żartujemy wtedy.Jakoś nikt nie ma problemów ze zjedzeniem wyznaczonej porcji-tylko potem są lekkie problemy z brzuchem po babcinych daniach.Po prostu uważam ,że moja babcia tak dobrze gotuje,że nikt jej daniom się nie oprze.
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 21:11   #19
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blabla51 Pokaż wiadomość
z tego zestawu zjadłabym tylko ziemniaki a reszta w serwtkę i pod stół
A tam psa brak
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 21:15   #20
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

lubie nasiadowke ale w formie szwedzkiego stolu
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 21:15   #21
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
no to przyklad :

zwykly obiad u rodziny .

-flaki -pierwsze danie

ale to obiad u rodziny a nie impreza mlodziezowa trudno oczekiwac aby babcia/ciocia zrobila sushi ,risotto i koreczki :-D poza tym u babci /cioci mozna wybrzydzac bo rodzina wie ze wyciagacie żylki z szynki:-D

co innego impreza rodzinna typu obiad /imieniny a co innego spotkanie z znajomymi .

schabowy be ale na wlasnym weselu to wciagaja wszyscy ,co ;-)

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 21:17   #22
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
nasiadowka tak sie mowi?

W pierwszej chwili pomyślałam, że chodzi właśnie o zapalenie pęcherza i Afra pyta co na to jest najlepsze i jak to leczyć Ale jakoś mi w kontekście nie leżało

Nie mam z tym problemu, bo jak widzę co mi zamierzają podać, kategorycznie odmawiam, wolno mi przecież nie lubić flaczków (fakt, nie cierpię). Gorzej jak już dostanę michę pod nos. Na szczęście mam TŻta, ratownika mojego w takich sytuacjach, który może ewentulanie pochłonąć moją porcję Z wyjątkiem tych nieszczęsnych flaczków, bo ich też nie trawi
Jednak szwedzki stół daje więcej swobody i pozwala skupić się na rozmowie, a nie na modlitwach by potrawa jakimś cudem zniknęła z mojego talerza
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 21:18   #23
blabla51
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
A tam psa brak
przyznam się bez bicia, że zdarzyło mi się zaliczyć taką akcję. pies akurat był. przyszła (niedoszła) teściowa była zachwycona, że tak mi smakuje i jednocześnie zdziwiona, że niepokorny piesek tak bardzo mnie polubił
Stary 2008-02-13, 21:21   #24
Afra86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
ale to obiad u rodziny a nie impreza mlodziezowa trudno oczekiwac aby babcia/ciocia zrobila sushi ,risotto i koreczki :-D poza tym u babci /cioci mozna wybrzydzac bo rodzina wie ze wyciagacie żylki z szynki:-D

co innego impreza rodzinna typu obiad /imieniny a co innego spotkanie z znajomymi .

no ale przeciez ja mowie m.in o nasiadowkach typu obiad rodzinny
I chodzi wlasnie o to ,ze nie mamy czasami wplywu co zastaniemy na stole, a zjesc wypada

Imprezy u znajomych czesto to co innego . Cos bardziej zblizonego do szwedzkiego stolu

A zdarzaja sie tez sytuacje, np. w restauracji, ze ktos nam poleca danie, my je zamawiamy a potem - yyyy i 3/4 potrawy zostaje na talerzu, bo juz nie mam sily dziabnac tego widelcem
I to jest taka jakby nasiadowka w restauracji. Siedzi sie przy stole bez mozliwosci ucieczki tudziez bez mozliwosci pozbycia sie niechcianej potrawy- bo przeciez do torebki , tak aby nikt tego nie widzial, nie zgarniemy jedzenia A inni moga nas krytycznie zmierzyc wzrokiem - ze wybrzydzamy

Fakt, akurat jestem dosc wybredna jesli chodzi o jedzenie I nie chodzi mi o ,ze preferuje wyszukane potrawy tylko malo co mi smakuje i najczesciej preferuje jakies lekkie sprawdzone dania
Stary 2008-02-13, 21:32   #25
blabla51
Raczkowanie

Cytat:
I chodzi wlasnie o to ,ze nie mamy czasami wplywu co zastaniemy na stole, a zjesc wypada

Imprezy u znajomych czesto to co innego . Cos bardziej zblizonego do szwedzkiego stolu

A zdarzaja sie tez sytuacje, np. w restauracji, ze ktos nam poleca danie, my je zamawiamy a potem - yyyy i 3/4 potrawy zostaje na talerzu, bo juz nie mam sily dziabnac tego widelcem
I to jest taka jakby nasiadowka w restauracji. Siedzi sie przy stole bez mozliwosci ucieczki tudziez bez mozliwosci pozbycia sie niechcianej potrawy- bo przeciez do torebki , tak aby nikt tego nie widzial, nie zgarniemy jedzenia A inni moga nas krytycznie zmierzyc wzrokiem - ze wybrzydzamy

Fakt, akurat jestem dosc wybredna jesli chodzi o jedzenie I nie chodzi mi o ,ze preferuje wyszukane potrawy tylko malo co mi smakuje i najczesciej preferuje jakies lekkie sprawdzone dania
kochana zawsze jest jakieś wyjście z sytuacji. krzyczysz "o Boże, to Ahmed matwy terrorysta" i już talerz oczyszczony bez świadków. a tak na poważnie, nie sugeruję się nigdy dobrymi radami kelnerów, szefów kuchni itp. zamawiam to na co mam ochotę a jeżeli mi nie smakuje to po prostu zostawiam. w restauracji nie czuję takiej presji jak podczas rodzinnego obiadku gdy kochana babcia lub ciocia mówi "no jedz dziecko, tak mizernie wyglądasz, a może Ci nie smakuje,a może Ty dziecko masz anoreksję". to jest prawdziwy horror....
Stary 2008-02-13, 22:04   #26
lain
Zakorzenienie

Cytat:
ale przeciez w restauracji nie ma musu zeby zjesc wszystko. jesz tyle ile mozesz. z reszta i tak porcje zazwyczaj wielkie nie sa, a zamawiasz tyle ile jestes w stanie zjesc.

Cytat:

TZ pracowal w restauracji. uwierz, ze nikt nie patrzy na ciebie dziwnie jesli nie zjesz tego co masz na talerzu.
ja tam takich problemow nie odczuwam. nie smakuje, najadlam sie itp - to dalej nie jem i juz.

Cytat:
to ja mam rodzine innego typu , bo u mnie na imprezach rodzinnych nie ma czegos takiego, ze cos wypada. jak czegos nie lubie to mowie otwarcie i nikt sie nie obraza. z reszta zazwyczaj pada magiczne pytanie "kto ma ochote na...?" kto ma ochote ten dostaje. i nikt we mnie nie wmusza.
dlatego do jak to nazwalas nasiadowek w sumie nic nie mam. z reszta takie nasiadowki u mnie w rodzinie i tak w sumie przyjmuja postac szwedzkiego stolu. kady sobie naklada to co lubi i tyle ile chce.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 22:35   #27
Papiszynka
Zakorzenienie

Afra jakie problemy ja tam nie wiem, mi nikt nie dzabie nic na talerz, nikt nikogo nie zmusza do jedzenia, ponadto jak juz zdarzaja sie takie imprezy to zawsze jedzenie jest na tyle roznorodne ze kazdy znajdzie cos dla siebie powiedzmy sobie szczerze: kto ma w domu miejsce zeby urzadzac szwedzki stol? Natomiast jesli chodzi o wesela i tego typu imprezy, to tak, jestem za szwedzkim stolem
Papiszynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-13, 23:27   #28
Afra86
Zakorzenienie

Papi, jaki av

uch no stol szwedzki, miejsce w domu ... wyburzy sie sciane i znajdzie sie miejsce

a na serio, to hm mozna zrobic mala wersje stolu szwedzkiego

na ławe wylozyc jedzenie, w innym miejscu pokoju poustawiac siedziska itd , <afra ma wizje>

lain, ja niestety mam schize typu, co ludzie z restauracji sobie pomysla, jak zobacza ,ze tyle jedzenia nie tknelam ;/
ja generalnie uwielbiam jesc, ale nie duze porcje za jednym razem
czy w restauracji sa male porcje... hm ostatnio dostalam tyle jedzenia na talerzu, ze masakra
Stary 2008-02-14, 11:46   #29
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

ja wole takie nasiadówki, nie mam zbyt czesto okazji zeby posiedziec i zjesc troche tego troche tego, oo i sałatka babci lubie cos takiego bo wtedy nie dosc ze sie najem, to jeszcze poslucham czegos ciekawego.
stol szwedzki kojarzy mi sie z jakims pospiechem, z brakiem jakiejs rodzinnosci, no nie wiem.
taka nasiadówka, kiedy bylam w Francji bardzo mnie ratowała wiadomo, ze francuzi celebruja jedzenie, przy stole siedzielismy ok. 2 godzin. dzieki temu za duzo nie musialam sie odzywac a i czas leciał szybciej..

a. a jesli chodzi o restauracje to moja rodzina nie ma w zwyczaju kawka, deser po obiadku. tu akurat zjemy i lecimy dalej. nie potrafimy rozmawiac jakos w restauracji bo chyba brak tej intymnosci nam przeszkadza.
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-14, 12:00   #30
architekt80
Zakorzenienie

Jak jedzenie smaczne to wszystko mi jedno
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości