![]() |
#2191 |
Przyczajenie
|
Dot.: Anglia :)
dziekuje za powitanie Luno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2192 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#2193 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Ale żeście naprodukowały
![]() [1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;6555777]oj sa tacy ludzie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeden mój dobry znajomy ma małe mieszanko, zarabia tyle, że stać byłoby na dom gdyby odkładał przez rok czy dwa, ale on wszsytko wydaje na podróże. To czyni go szczęśliwym ![]() Cytat:
![]() Ja osobiście nie lubię wakacji dłuższych niż 5 dniowe. 5 dni to optimum i staram się z 4 razy wybywać. Do tego mnóstwo 2-3 dniowych wypadów ![]() Cytat:
A ja byłam chyba blisko Ciebie, bo w Bicester w factory outlet kilka razy ![]() Cytat:
![]() po 100 godzin tygodniowo ![]() ![]() Cytat:
![]() W Pl jako, że wszystkie koscioły są katolickie i polskie o 8 rano w kościele jest max 20 osób. Miło czasami iśc na polską mszę, jakoś nie potrafię się modlić po angielsku ![]() Cytat:
![]() Muszę się kiedyś wybrać do Szkocji, na północ od Londynu to byłam tylko w Oxford i Walii. Cytat:
Cytat:
![]() I śpię na łóżku ![]() Pogoda super przez ostatnie kilka dni. Jeszcze jutro ma tak być a środa ponoć pochmurna, także korzystajcie jutro ![]() Cytat:
![]() najwięcej zdecydowanie wydaje na jedzenie 50 funtów tygodniowo, raz w miesiacu kupię sobie coś do ubrania i namiętnie używam body butter z body shopu ![]() Cytat:
![]() całe szczęście Twoje dziewczyny duże są to możesz sobieiśc do pracy. A jak ich angielski?
![]() |
#2194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nim wyjedziesz sprawdź różne rejony: oferty pracy, ceny wynajmu domów. I tym się kieruj. Osoniście odradzałabym Londyn. Pamiętaj o tym,że obowiązek skzolny w UK kończy się w wieku 16 lat. Później dziecko może iść do pracy lub kontynuować naukę w college (która jest płatna). Niezbędna jest znajomość języka angielskiego (zwłaszcza u dzieci). Nie jedź w ciemno,bo nie warto.
![]() |
#2195 |
Wtajemniczenie
|
greczynka1970 witaj
![]() Lovely_Girl Tz dobrze zarabia.chociaz nie ukrywajac,ja nie zarabialam duzo mniej od niego,a nie potrafilismy odlozyc nawet 300f,teraz mam mniej pieniedzy na urlopie,a odkladamy wiecej.jemy lepiej,bo mamy wiecej czasu na jedzenie i gotowanie.wychodzimy raz w tyg...caly czas zatanawiam sie,gdzie sie podzialy pieniadze,kiedy oboje pracowalismy ![]() koculek "znajomy"jakos musialam okreslic czlowieka,ktorego znam.mimo iz nie lubie,kontaktu nie utrzymuje,to co jakis czas sie ich spotka i nie omieszkaja pochwalic sie co u nich ![]() znam ludzi,ktorzy zyja tylko z jednej wyplaty,a druga odkladaja na budowe domu w pl... ludzi ,ktorzy zarabiaja 1400 f a wynajmuja wielkie domy za 650f + oplaty o "wypasionych" samochodach juz nie wspomne... mozna by tak wymieniac bez konca o ciekawaych przypadkach ![]()
#2196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To złodziejstwo przywłaszczać czyjeś zdjęcie. Wogóle to skąd je masz? ![]()
![]() |
#2197 |
Zakorzenienie
|
jeśli chodzi o oszczędności i podejście do wydatków, to wiele osób się dziwi.
![]() ![]() Żyjemy normalnie i ładujemy w to by nam się żyło tutaj lepiej... w przyszłości, czyli dodatkowa edukacja, kursy i tego typu sprawy. Dobra materialne gromadzimy i owszem,ale dla nas ważne jest życie. Jak trzeba to oszczędzamy ![]() Nie kupujemy zbędnych rzeczy, kupujemy taniej (dla dziecka korzystam z ebay'a, kupuję na wyprzedarzach, dla siebie też często; poza tym mam szczęście do zakupów w T.k. Maxx. Kupuję tam świetne ubrania za grosze dosłownie ![]() ![]() ![]() rzadziej jemy w restauracji 9 nie mamy nikogo kto wieczorkiem z dzieckiem zostanie, poza tym ja uwielbiam gotować). Kupujemy to na co nas stać. Mam na myśli to,że nie robimy zakupów ponad stan, używając kart kredytowych, kredytów wysoko oprocentowanych. na wypasione auta przyjdzie czas ![]() ![]() ![]()
#2198 |
Raczkowanie
|
greczynka1970 witam Cie serdecznie
![]() ja nigdy nie umialam oszczedzac. W Polsce mialam 2 prace, mieszkanie i jedzenie u mamy za ktore nic nie placilam, nie odlozylam nawet 2 zlotych. Tu niedawno za namowa kolezanki zaczelam odkladac- NIESTETY tylko do przecen, stracilam wszystko. Ja jestem BIG spender, nic mi nie pomaga. Moj tz twierdzi, ze mam chorobe zakupowa, moze to prawda? Mialam wystarczajaco samozaparcia do rzucenia palenia, a nie moge z traceniem pieniedzy. Czasami nie wiem co robic, szkoda mi tz, bo bardzo ciezko pracuje i niezle zarabia, a my nie mamy nic odlozone. Straszne. Tygodniowo na jedzenie wydaje zwykle od 120-150 funtow. |
![]() ![]() |
![]() |
#2199 |
Zadomowienie
|
My też nie potrafimy oszczędzać, mamy wprawdzie konto oszczędnościowe i wielkie plany co do oszczędzania, ale za każdym raezm jak już coś tam wpłacimy to zaraz wyciągamy. nie wychodzimy często, ja większość wieczorów spędzam na nauce, więc nie bardzo mamy kiedy, jeśli zdecydyjemy się na zakup czegoś to płacimy, a potem rezygnujemy z zakupu czegoś mniej ważnego, mieliśmy jechać na weekend do Francji w czerwcu,do znajomych ale okazało się, ze to będzie zaraz po naszym powrocie z wakacji, a ja tak długo urlpou nie dostane, mieliśmy na to powiedzmy, ze odłożone pieniadze, ale skoro nie jedziemy mój TZ kupi nowego laptopa, takze zawsze gdzieś się wszystko rozchodzi. Mi pieniądze przechodzą przez palce, ile moge tyle wydam, a potem zastanawiam się nad tym co ja właściwie kupiłam.nie żałujemy na jedzenie, w domu gotujemy,ale często też jemy np. w pracy, mamy świetną stołówkę.
Monikao jeszcze jedno pytanie, czy w ramach tego egzaminu musiałaś zdawać egzamin jezykowy, bo ja na stronie home office czytałam, ze to jest podstawą przystąpienia właśnie do egzaminu?
#2200 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym pytania sa tak sformuowane aby sprawdzic poziom jezyka. Wymagaja jedynie Level 3, wiec nawet jezeli wezma mnie na egzamin to nie powinno byc zle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2201 |
Zakorzenienie
|
Koculek a co to jest to ISE? Pewnie coś w stylu funduszu emerytalnego, ale coś więcej możesz napisać na ten temat?
My z TZ wydajemy przeciętnie ok 50 funtów tyg. na jedzenie, z tym że nie jemy w ogóle na mieście ( raz na miesiąc hamburgera z McDonalda bo mamy do nich słabość ![]() ![]() (Tak wiem to ta polska mentalność jeszcze ale jakoś nie mogę strawić tej ich gumiastej szynki która po dwóch dniach jest śliska- no i nie mają kabanosów i kiełbasy myśliwskiej nie mówiąc o zwykłej na grilla albo do bigosu. Polska wędlina w polskim sklepie nie zawsze jest świeża a i ceny ostatnio kosmiczne) Teoretycznie więc powinniśmy duże sumy pieniędzy odłożyć ale ostatnio duzo wydatków mieliśmy. A no i pralkę od znajomej dostaniemy ![]() ![]()
![]() |
#2202 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A jak trzeba, to podobnie jak Luna, staramy sie odlozyc troche. Kart kredytowych nie mamy (bedziemy aplikowac wkrotce, bo czas zaczac pracowac na dobra historie kredytowa), wiec zycie ponad stan nam odpada. A do TK Maxx'a tez mam szczescie, wiec ![]() Koculek: "Udaje mi się odkładać 375 funtów miesięcznie, także co roku jak wybija kwiecień mam całą sumę żeby włożyć na ISE ![]() I śpię na łóżku ![]() ![]() ![]() ![]() Zmijka: "A co to za materac jakiej firmy i za ile był? może w przyszłości sie zdecyduje ![]() Zmijka, musze sprawdzic, bo nie pamietam firmy... na ten materac mam chyba z 10 lat gwarancji...
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2203 |
Zadomowienie
|
Zazdroszcze Wam tych oszczednosci
![]() OT-Boszszsze, jak mgla a ci pokreceni anglicy bez swiatel jezdza, co za narod.
#2204 |
Zakorzenienie
|
Mgła była
![]() Ja dzis na murku przed domem w krótkim rękawku siedziałam, a to jest luty ![]() ![]() ![]() A u nasz Polskie jedzenie nie jest juz takie drogie, jest prawie w takiej samej cenie co odpowiedniki angielskie. A mięsa angielskiego w ogóle nie jem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2205 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny, nie mam czasu ostatnio przesiadywać na wizażu, ale staram się w miarę możliwości podczytywać was
![]() Co do oszczędzania, przyznam, że my mamy jakieś Ł2000 na miesiąc(niestety, w maju koniec urlopu macierzyńskiego i część wpływów odejdzie ![]() ![]() U nas jedne zakupy w Tesco to koszt około Ł100( dużo idzie na dzieci-mleko, pampersy,kosmetyki itp.)
![]() |
#2206 |
Konto usunięte
|
No wiec wlasnie, u nas z oszczedzaniem tez krucho
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2207 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale-ale! nie wiem, czy wspominalam, ze juz niedlugo bedziemy miec mieszkanie tylko dla siebie, bo moj przyszly szwagier sie wyprowadza ![]() ![]()
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2208 |
Przyczajenie
|
przepaszam bardzo nie chcialam nikogo urazic, to zdjecie dostalam od znajomej z neta zagranicy,naprawde nie chcialam nikogo urazic,juz to zmieniam sorry,ale nie trzeba sie odrazu tak rzucac ,kulturalnie jest poprosic o wyjasnienie popelnionego bledu,jestesmy tylko ludzmi ktorzy popelniaja bledy sorry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o co kaman ![]() może mi ktoś wyjaśnić ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2210 |
Przyczajenie
|
Jestes nowa, a to nie usprawiedliwa kradzieży MOJEGO zdjęcia - mojego oka, w makijżu który JA zrobiłam!
To złodziejstwo przywłaszczać czyjeś zdjęcie. Wogóle to skąd je masz? ![]() Witam ponoWnie sWoje przeposiny podalam na forum dlatego ze Hosenka mnie oczernia , czego nie zobilam specialnie,z stad moj post na forum pozdraWiam Wszystkich i dziekuje za dobre rady |
![]() ![]() |
![]() |
#2211 |
Konto usunięte
|
Moze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2212 |
Wtajemniczenie
|
Tak to jest..wiele ludzi na swiecie i kazdy praktycznie moze "ukrasc nasze dzielo" potem rozesle po necie a wszyscy wiemy jak szybko wszystko w necie sie rozpowszechnia. Warto najpierw wyjasnic sprawe, bo ktos moze nieswiadomie zostac oskarzony o cos czego nie byl swiadom-w tym przypadku greczynka1970 przypadkiem trafila na utorke avatarku.
#2213 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja myślę o koncie ISA (w zdaniu pasowało apisać ise (wiecie te polskie przypadki), dlatego tak napisałam). ISA to konto oszczednosciowe z którego nie sciągają podatku. Można wsadzić max 3000funtów rocznie i wszystko jest tax free. Od kwietnia 08 podnieśli limit i będzie można wsadzić 3600 funtów ![]() Cytat:
![]() I Tk Maxx'a uwielbiam ![]() Cytat:
Piątek ma być podobny a weekedn piekny i słoneczny ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ten Twój podpis o kościele do czegoś konkretnego się odnosi? Bardzo mądrze powiedziane swoją drogą, jakbym na mszy niedzielnej słyszała. Swoją drogą dziewczyny chodzicie tutaj do kościoła? Ja w PL czy jak byłam singlem tutaj to co tydzień chodziłam do polskiego, teraz chodzę z 12 razy w roku i na ogół do angielskiego, bo mam bliżej, choć to nie to samo co masza po polsku ![]() Oczekujecie jutro kwiatów od waszych Tżtów? My siedzimy jutro w domu, ale kwiaty mają być ![]() Ugotowałam dziś dobry obiad i zrobiłam Tżtowi własnoręcznie robioną kartkę oraz kupiłam My Family 7 serię ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2214 |
Wtajemniczenie
|
znow pogoda sie pogorszyla i automatycznie zle sie czuje ;/ bylo sloneczko to az mi sie zyc chcialo,wieczorem sobie biegalam po alejkach
![]() koculek ja gotuje bardziej wyszukany obiad(co nie znaczy,ze skomplikowany) i poza kwiatkami,z ktorych bardzo sie ciesze nic nie dostane i nic nie daje. moj Tz kupil wczoraj Mercedes Cabrioleta z zamiarem sprzedazy w pl(kierownica po naszej pl stronie)ostatniego merca sprzedawal 3 miesiace ![]() jestesmy biedni.... bedziemy wegetowac ![]()
#2215 |
Konto usunięte
|
eee tam
![]() ![]() Ja wczoraj juz dostalam prezent, koszule nocna, ale zadne tam seksi, po prostu w moje ulubione krowy ![]() ![]() ![]() ![]() prosze: http://cmok.pl/link/926323 Edytowane przez 6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7 Czas edycji: 2008-02-14 o 10:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2216 | |||
Wtajemniczenie
|
Koculek napisala:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
O kwiatach to moge zapomniec..tak mi sie wydaje.. Moj TZ ostatnio cos skápy sie zrobil ![]() Kiedys normalká bylo ze przyniosl kwiaty lub maskotke, lub jeszcze jakis inny drobiazg,a teraz nawet upomnienia nic nie dajá.. Przez to czasem Lovely_Girl ma dola. Czuje sie nie doceniana itd. W tym roku powiedzialam,ze nic nie robie na walentynki a on sie uczieszyl ![]() ![]() Z dnia na dzien tlumaczylam mu ze ja reki nie przyloze do zorganizowania jakos tego dnia, bo skoro na co dzien tego nie ma to ja nie chce tak od swieta...no ale kupilam kartke(grajácá) i zrobie sernik na zimno-on o tych dwóch rzeczach wie.. Ja podejrzewam ze zabierze m nie do wloskiej restauracji bo juz od dawna chcialam tam isc. Wczoraj jak robilismy zakupy to spytalam co na obiad,a on ze jutro sie cos wymysli wiec sie domyslilam ![]() ![]()
![]() |
#2217 |
Zadomowienie
|
A ja się męczę, ta cholerna grypa
![]() Dostałam kwiatka w koszyczku z kokardką. Idę dalej spać ![]()
#2218 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A podpis to stare rosyjskie przyslowie, przetlumaczone na angielski ![]() Do kosciola staram sie chodzic co tydzien - do naszego lokalnego, angielskiego, mam 10 minut na piechote i nie chce mi sie jezdzic do polskiego (30-40min w 1 strone). Z reszta nie ma to dla mnie specjalnego znaczenia, w jakim jezyku jest odprawiana msza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2219 |
Zakorzenienie
|
Koculku, wakacje czesciowo ze wzgledu na dzidzie, czesciowo na finanse, czesciowo brak urlopu.. wszystko sie na to sklada. Poza tym, w duzej mierze jezdzilam zanim poznalam TZ. Wtedy po prostu moglam spakowac sie i siup
![]() ![]() Vedma, probuje sobie wlasnie przetlumaczyc to na rosyjski, ale jakos mi to nie brzmi.. ![]() ![]()
#2220 |
Wtajemniczenie
|
zgadzam sie z Vedmá ze walentynki to sztuczne swieto
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.