Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 173 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-13, 21:05   #5161
Oleńka =)
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

A ja dzisiaj dostałam nowy drut ( już ostatni ) i białe gumaski, fluorestencyjnie białe i śmiesznie na ząbkach wyglądają
Stary 2008-02-13, 21:18   #5162
dziuniaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poldzia89 Pokaż wiadomość
dziuniaaa: to kto ile będzie nosił aparat zależy naprawdę od wady !! ja nie miałam dużej wady!! i mam nosić aparat tylko rok !! no może będzie to z lekkim poślizgiem ale raczej nie dotrwam do dwóch lat!! ... jeszcze trochę i będę mieć proste zęby :P jedyneczka sie pięknie przesuwa

Cieszyła bym się jakbym po roku miała ściągnięty aparat, oj cieszyła. Niby też dużej wady orto mówiła nie miałam, ten Damon niby szybciej tez prostuje, ale ja się nastawiłam na te 2 lata już dla pewności, więc wytrzymam.
Moja jedyneczka też się ładnie przesuwa a raczej wsuwa do łuku.

włosy - zapuszczanie i dbanie

Edytowane przez dziuniaaa
Czas edycji: 2008-02-14 o 10:02
dziuniaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 09:50   #5163
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Julshka Pokaż wiadomość
To chyba zalezy od Twojej wady. Tzn jak bardzo musisz miec rozsuniete podniebienie, moja kol nosi juz 5ty miesiac ale nie martw sie luk podniebienny jest "lzejszy" od haasa. Jak juz sie przyzwyczaisz to zupelnie nie powinien Ci przeszkadzac ja juz praaaawie sie przyzwyczailam a mam go zaledwie 2 dzien

Witaj ddaarroottkkoo !!

karolinusienka sliczny blog fajniutkie kolory gumek
dziekować dziękować

co się dzieje, że żadna/y nie pisze?? aż dziwne hehe wszyscy zabiegani ?!? hehhe

miłych walentynek (chociaż to takie komercyjne święto )

buziaki
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 09:59   #5164
gusieczka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez karolinusienka Pokaż wiadomość
wiesz. ja nosze juz od pazdziernika...to wszystko zalezy jak ci sie zabki przesuwaja ja mam ponosci jeszcze z jakies 2 miesiace. mnie tam on nie przeszkadza, wiec moge go nosic nawet cale leczenie zmykam lulkac bo jutro pobudka o 6 ehhh
Witam!Tylko,że mój łuk jest inny od twojego, jest bardziej powyginany i znacznie niżej co utrudnia mówienie, połykanie i wogóle mam go dopiero drugi dzień i nie wiem czy zdołam się przyzwyczaić. Język mnie boli i wogóle,ten hass, czy tam hyrax był jak narazie lepszy pozdrawiam
gusieczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 11:09   #5165
emeczka
Wtajemniczenie

Dziewczyny pomocy!!! czy któraś z Was się orientuje czy z aparatem orto (metalowym) można robić rezonans magnetyczny? powoli głupieję bo każdy lekarz ma na ten temat inne zdanie. Termin badania się zbliża a ja nadal nie wiem czy powinnam iść na to nieszczęsne badanie czy nie orto ma urlop, więc jej spytać nie mogę A może któraś z Was miała rezonans albo nie miała właśnie ze względu na aparat?

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 11:37   #5166
tulipanna.
Zakorzenienie

Czeeeeść! Długo mnie nie było, bo z braku aparatu nie miałam o czym pisać. Nie podczytywałam was też, żeby nie wyczekiwać tak tęsknie na aparat Dzisiaj byłam u ortodonty i w poniedziałek wyrywa mi dwie piątki i zakłada aparat Będę miała przednie zęby w górnym łuku (1,2,3,4 i 6tki) z krzystałkiem, a na resztę w tym na dół zakładam metal Strasznie się cieszę! Dzień później wyjeżdżam w góry mam nadzieję, że nie będę umierać z bólu Ortodonta jest świetny. Rzeczowy, konkretny, widać że wie co robi i emanuje takim "spokojem", który dany jest najlepszym lekarzom z jakimi do tej pory miałam styczność. Jestem bardzo wdzięczna, że mi go poleciłyście!
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 11:46   #5167
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gusieczka Pokaż wiadomość
Witam!Tylko,że mój łuk jest inny od twojego, jest bardziej powyginany i znacznie niżej co utrudnia mówienie, połykanie i wogóle mam go dopiero drugi dzień i nie wiem czy zdołam się przyzwyczaić. Język mnie boli i wogóle,ten hass, czy tam hyrax był jak narazie lepszy pozdrawiam
co do wyginania, to ja mialam baaardzo wygiety, powyginany we wszystkie strony jakos miesiac, moze 2 po zalozeniu. teraz mam nowy, bo tamten mi sie polamal od tego powyginania hehe zobaczysz przyzwyczaisz sie ja na poczatku, wolalam z nikim nie rozmawiac ani nic jesc tak bardzo mnie jezyk bolal, ale potem z dnia na dzien bylo coraz lepiej jezyk sie przwzywczail i juz mi sie nie odciskiwal luk, a na poczatku bylo strasznie-czerwone odciski na jezyku od luku blee oj bolalo wtedy bolalo

zobaczysz bedzie dobrze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-14, 11:51   #5168
gusieczka
Przyczajenie

Dziękuje za pocieszenie mam nadzieje że bedzie dobrze jakoś dam radęa Ty nie nosiłaś hassa badź hyraxa?
Stary 2008-02-14, 12:00   #5169
dziuniaaa
Zakorzenienie

Ja od aparatu - pierścieni w pierwszy tydzień miałam język zdarty do mięsa, taki ból masakra. Ale da się przeżyć.

Stary 2008-02-14, 14:42   #5170
emless
Moderator

gusieczka ja mam hassa i powiem szczerze że jest on naprawdę uciążliwy - przynajmniej dla mnie

Strasznie seplenię i to jest moja największa bolączka, chyba w ogóle przestanę się odzywać to przynajmniej nie będę się denerwować jak ktoś nie zrozumie co do niego mówię...
Fuj fuj

Edytowane przez emless
Czas edycji: 2008-02-16 o 21:11
emless jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 16:09   #5171
Palemka005
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Palemka005

a tobie smv chyba się dziureczka zrobiła i próchnica się dostała pomiędzy jedyneczki http://bp3.blogger.com/_PXD_RrgrovA/...h/100_1362.jpg sprawdź i powiedz to orcie :P

Palemka005 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-14, 16:22   #5172
Julshka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Palemka005 Pokaż wiadomość
a tobie smv chyba się dziureczka zrobiła i próchnica się dostała pomiędzy jedyneczki http://bp3.blogger.com/_PXD_RrgrovA/...h/100_1362.jpg sprawdź i powiedz to orcie :P

To chyba nie jest prochnica tylko mala szczelinka
Julshka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 16:34   #5173
gusieczka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez emless Pokaż wiadomość
gusieczka ja mam hassa (to to superanckie cudo na załączonym zdjęciu) i powiem szczerze że jest on naprawdę uciążliwy - przynajmniej dla mnie

Strasznie seplenię i to jest moja największa bolączka, chyba w ogóle przestanę się odzywać to przynajmniej nie będę się denerwować jak ktoś nie zrozumie co do niego mówię...
Fuj fuj
hejka miałam to samo co Ty......zapewniem Cię że przywykniesz do tego góra 2 tygodnie i bedziesz dobrze mówićja nosiłam go przez 3 miesiące teraz mam ten łuk i wydaje mi sie on gorszy napewno gorzej mi się mówi niż w hassie ale mam nadzieje że uda mi się szybciutko przyzwyczaić i długo nie będę musiała tego nosić.....naszczęście że już jestem po sesji bo ciężko by było pozdrawiam dobrze będzie
Stary 2008-02-14, 16:50   #5174
poldzia89
Zadomowienie

dziuniaaa: a jak orto zakładała ci aparat to mówiła ile bedzie trwać leczenie ?? bo przecież tez możesz nosić rok czasu !! także wiesz nie ma sie co przejmować :P

poldzia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 18:17   #5175
Oleńka =)
Rozeznanie

Hmm a o to i moje ząbki z białymi gumaskami. Szkoda tylko, że optycznie podkreślają, że ząbki nie są idealnie białe...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.JPG (14,2 KB, 117 załadowań)
Stary 2008-02-14, 18:22   #5176
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez Oleńka =) Pokaż wiadomość
Hmm a o to i moje ząbki z białymi gumaskami. Szkoda tylko, że optycznie podkreślają, że ząbki nie są idealnie białe...

hehe jak na kosmetyczny to jednak sporo widoczny ten aparat :P

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 18:31   #5177
Oleńka =)
Rozeznanie

Jak miałam drucikowe ligaturki, to mało kto zauważał, że noszę. A od wczoraj mam takie rzucające się w oczy gumaski. Szkoda tylko, ze nie wiedziałam wcześniej, zanim orto zaczeła zakładać, bo bym poprosiła o jakiś kolorek- i tak są widoczne i tak.
Ale metalowych ligaturek nie mogłam mieć, bo orto stwierdziła, że niepotrzebnie cierpiałabym z bólu ( miałam zmieniany drut) .

Kasiek a tak na marginesie, to baaardzo śmieszne :P wiem, że widać
Stary 2008-02-14, 18:42   #5178
Isenia
Rozeznanie

Cytat:
Za dwa tygodnie nie bedą się odróżniać od ząbków . Moja orto poleca taki kolor co się nazywa lodowy do porcelany chyba mniej się rzuca w oczy i nie żółknie mocno.
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 18:59   #5179
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Jak miałam drucikowe ligaturki, to mało kto zauważał, że noszę. A od wczoraj mam takie rzucające się w oczy gumaski. Szkoda tylko, ze nie wiedziałam wcześniej, zanim orto zaczeła zakładać, bo bym poprosiła o jakiś kolorek- i tak są widoczne i tak.
Ale metalowych ligaturek nie mogłam mieć, bo orto stwierdziła, że niepotrzebnie cierpiałabym z bólu ( miałam zmieniany drut) .

Kasiek a tak na marginesie, to baaardzo śmieszne :P wiem, że widać
hehe zeby nie bylo ja nie zlosliwie :P tylko fakty stwierdzam :P na tych kosmetycznych ladnie wygladaja kolorowe ligaturki w jasnych kolorach

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-14, 19:04   #5180
taramtaram
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
Czeeeeść! Długo mnie nie było, bo z braku aparatu nie miałam o czym pisać. Nie podczytywałam was też, żeby nie wyczekiwać tak tęsknie na aparat Dzisiaj byłam u ortodonty i w poniedziałek wyrywa mi dwie piątki i zakłada aparat Będę miała przednie zęby w górnym łuku (1,2,3,4 i 6tki) z krzystałkiem, a na resztę w tym na dół zakładam metal Strasznie się cieszę! Dzień później wyjeżdżam w góry mam nadzieję, że nie będę umierać z bólu Ortodonta jest świetny. Rzeczowy, konkretny, widać że wie co robi i emanuje takim "spokojem", który dany jest najlepszym lekarzom z jakimi do tej pory miałam styczność. Jestem bardzo wdzięczna, że mi go poleciłyście!
Piotr Kapera?
aha i gratuluje wyboru aparatu bedziesz miała dokładnie taki sam jak ja

taramtaram jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 19:37   #5181
Oleńka =)
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
hehe zeby nie bylo ja nie zlosliwie :P tylko fakty stwierdzam :P na tych kosmetycznych ladnie wygladaja kolorowe ligaturki w jasnych kolorach
Tak, wiem. Nawet myslałam o takich. Tylko, że od kilku miesięcy miałam metalowe ligaturki, przez co aparat praktycznie nie był widoczny. A wcześniej orto zakładała mi takie bardziej przezroczyste gumaski, tylko, że wczoraj takowych już nie miała. Zobaczyłam efekt po założeniu Ale chyba najgorzej nie jest??
Stary 2008-02-14, 19:54   #5182
Only?
Raczkowanie

emless ! dasz rade 3mam kciuki!
niestety wiem co to znaczy aparat podniebienny! mam nadzieje ze sie go kiedys pozbede;/ narazie w zastepstwie mam łuk;/

RZECZY ZNAJDUJĄ SIE NA STRONIE 1,2,3i4!
Only? jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 20:26   #5183
dziuniaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poldzia89 Pokaż wiadomość
dziuniaaa: a jak orto zakładała ci aparat to mówiła ile bedzie trwać leczenie ?? bo przecież tez możesz nosić rok czasu !! także wiesz nie ma sie co przejmować :P
Wiesz ja zawsze jak tam byłam to byłam taka roztrzepana w sensie, ze skupiałam się na tym że "będzie" aparat itd. że nawet się nie spytałam, teraz miałam tez się pytać, ale znowu mi to z głowy wyleciało, bo nowym drutem byłam zajęta.

I w ogóle to mam przerwę między jedynkami tzn. zawsze jedna jedynka trochę wystawała i nachodziła mi na tą drugą i teraz mam taką "naturalną" przerwę wiecie chyba o co chodzi:P. Dziwne uczucie....

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-14, 20:38   #5184
hellononsens
Raczkowanie

Hey Emless

Jak minął pierwszy dzień w aparacie?? Przeglądając forum po kilkudniowej nieobecności trafiłam na Twoje posty i nie ukrywam, że bardzo sie ucieszyłam, poniewaz za kilka dni (18 II) rozpoczne leczenie tą samą metoda co Ty... Z tego co piszesz nie mam zbytnich powodów do radości ;| Ale cieszy mnie sam fakt, że wg rozpoczne leczeniie no dosyc o mnie Chciałam jescze spytać ile czasu trwało zakładanie Twoich aparatów?? (zarówno na dól jak i hass`a)? A Co do maski to jak w niej wytrzymujesz?? Bo właśnie jej obaiwm sie najbardziej :|

PeeS: Czy można spytać w jakim wieku jesteś??
hellononsens jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 22:29   #5185
emless
Moderator

Cytat:
Napisane przez Only? Pokaż wiadomość
emless ! dasz rade 3mam kciuki!
niestety wiem co to znaczy aparat podniebienny! mam nadzieje ze sie go kiedys pozbede;/ narazie w zastepstwie mam łuk;/
Dzięki za słowa otuchy, na pewno się przydadzą

Hej hellononsens!
Pierwszy dzień minął mi w miarę spokojnie, tylko wieczorem miałam kryzys, już dzisiaj nawet jest wszystko w porządku.
Ale chyba wszystkie dziewczyny tutaj się ze mną zgodzą, że tak ogólnie pierwsze dni nie są zbyt przyjemne, w końcu aparat to ciało obce w jamie gębowej do którego trzeba się przyzwyczaić a potem może być już tylko lepiej

Powodów do radości rzeczywiście nie ma, ale przecież każdy przypadek jest inny, może akurat Ty będziesz miała mniejsze problemy z mówieniem niż ja. Mi wielkie trudności sprawiają słowa z szeleszczącymi, dźwięczącymi i innymi dźwiękonaśladowczymi głoskami, co tu dużo gadać, po prostu seplenię Strasznie trudno mi idzie wymawianie 'i', ale cały czas mam nadzieję że to minie...

W sumie na fotelu u orto siedziałam jakieś 2h - najpierw przymiarka hassa, jakieś tam jego piłowanie, przyklejanie, a dopiero potem klejenie zamków.

Maskę zacznę pewnie nosić jak już mi pęknie szew podniebienny, więc na razie przynajmniej z tym mam spokój.

Stary 2008-02-14, 22:43   #5186
Only?
Raczkowanie

tak wymowa " i" oraz "ji" jest baardzo, bardzo trudna, pozniej dojdziesz do tego ze bedziesz uzywała wyrazów zblizonych w koncu trzeba sobie radzic, tylko zawsze mam problem z zastapieniem wyrazu "nie" :|

RZECZY ZNAJDUJĄ SIE NA STRONIE 1,2,3i4!
Only? jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-14, 22:48   #5187
emless
Moderator

Pewnie zamiast 'i' zacznę mówić 'oraz' - będzie dziwnie brzmiało ale co tam Słowo 'nie' to standard w moim słowniku więc wymawiam je całkiem całkiem.
Heh, przynajmniej normalnie mówię 'dzień dobry' i 'dziękuję'

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-14, 23:34   #5188
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taramtaram Pokaż wiadomość
Piotr Kapera?
aha i gratuluje wyboru aparatu bedziesz miała dokładnie taki sam jak ja
Taaaaaaaaak! Ciesze sie zatem, bedziemy sie wspierac Jak Ci sie nosi aparacik? Jaka masz wade? Tak, bede sie cofac i dokladnie czytac watek, bo teraz musze zapamietac wszystko, o czym piszecie, bo od poniedzialku musze to wcielic w zycie I wtedy bede wiedziala co dokladnie dolega kazdej z was, ale na razie jestem tu jeszcze nowicjuszem

Wybralam taki, bo Dr. powiedzial, ze metalowym najlatwiej sie leczy. I ze przy mojej wadzie moge zalozyc kosmetyczny na wszystkie zeby, nie ma jakichs przeciwwskazan, NO ALE leczenie nalezy przeprowadzic ostroznie. Dlatego bez wahania mu zaufalam Ogolem zrobil na mnie jak najlepsze wrazenie. Utrzymuje z pacjentem swietny kontakt, po tych wszystkich przepychankach u Trautzel i u mojej poprzedniej ortodontki - Bozeny Wites bylam naprawde przyjemnie zaskoczona. W przeciwienstwie do pani Kaliny uwaznie i dlugo ogladal moje zeby, zastanawial sie jak je najlepiej leczyc. Powiedzial, ze wada nie jest tak prosta na jaka moglaby wygladac no i bede miala usuniete 2-4 zebow(zastanawiamy sie nad dolnymi osemkami). Dla kontrastu: pani Kalina po jednym zagladnieciu byla pewna ze zebow poleci 4-6 i ze wada jest bardzo prosta i latwa do wyleczenia. Mowilam o tym Doktorowi bez rzucania nazwisk Coz, milo w koncu trafic na profesjonaliste. Oby leczyl tak samo jakie wywiera wrazenie.
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 06:31   #5189
karolinusienka
Zakorzenienie

dzien doberek wszystkim
bezbolesnego noszenia aparaciku zycze zmykam do szkoly apotem do pracy :/
booziak
Stary 2008-02-15, 06:31   #5190
smv
Zakorzenienie

hej kobity i panowie

ktos mi tu próchnice wyszykuje!ja wam dam cholery jedne! to moja wypasiona szpara;D ktora sie tworzy i zamyka;D :P hehe

aj...rozchorowałam sie!;( walentynki przelezałam pod kocem i Tz mnie tulił mr, fajniuchnie, no ale kicha bo ledwo zyłam, oczy mi sie same zamykały!

do tych którzy chcą aparat: popytajcie o raty, naprawde warto, lekarz tez człowiek i wie ze nie kazdego z nas stac na takie bajery w gebie. Moja bez problemu dała mi na 2 raty po 500 zł i takim sposobem spłaciłam swoje zębale. naprawde nie ma sie co wstydzić

Ktoś tez pytal o leczenie tylko jednym aparatem i tak jak Marickem pisze: bardzo często góra jesli jest leczona, to nie bedzie pasowała do dołu. moja orto co prawda powiedziala ze moze mi wyleczyc tylko górę, ale wtedy od razu zaznaczyla ze dół bedzie zle się stykał no i wtedy sie zeby scieraja i takie tam duperele. I dobrze ze zdecydowałam sie na dół (mimo ze go nie wydac ) bo teraz czuje jak góra po 9 miechach zadrutowania nie pasuje mi do kompletnie krzywego i jedno miesiecznego zadrutowania dołu. więc jak macie mozliwosc to leczyc sie dwoma !

dziś idę do orto, zalozyc wreeeszcie pierscien na dolna prawą 6 i bede miec zmieniony łuk, co za tym idzie, a kurnba znów bede cierpiała! az w dupe jeza!:P

ej czy ktos potrafi robic na drutach? wczoraj sie uparłam ze se szalik strzele w kolorze turkusowym, ale za diabła nie umiem. nawet znalazłam kurs obrazkowy w necie , ale ja chyba nie z tych co rozumieją. ide na forumz robótkami recznymi;D )

No to tyla!
si ja

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości