![]() |
#91 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: "Gruba Ola" gwałci nieprzytomnego chłopaka, a koledzy mają ubaw
Cytat:
![]() A tak poważniej - wielokrotnie podkreślałam, że kwestia upijania się do nieprzytomności przy obcych jest dla mnie kwestią całkowicie odrębną od padnięcia ofiarą gwałtu, więc faktu bycia nieprzytomnym z przepicia nie wiążę ciągiem przyczynowo-skutkowym ani z tym gwałtem, ani z żadnym innym. Jeśli jednak wolisz uparcie ignorować niewygodne dla siebie fakty, aby nadal uważać, że rzekomo "masz powód" do tego, aby jeździć po innych jak po łysej kobyle, uwadniając tym swoją "moralną wyższość" nad tymi, którzy faktów nie przekręcają i nie czują potrzeby upokarzania kogokolwiek, to zostawię Cię w spokoju w Twoim świecie i witam w ignorach ![]() ---------- Dopisano o 00:16 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- Cytat:
...nie prościej poprosić autorkę niedelikatnego doboru słów o wyedytowanie posta, zamiast pisać "ŻENADA"? ![]() Serio, to aż tak proste, naprawić świat działaniem, zamiast pienieniem się.... Nie dziękuj za uratowanie od żenady ![]() PS. Na problemy z cytowaniem: [QUOTE = NazwaUzytkownika] wkleić cytat [/QUOTE] zadziała, jak usunie się spacje w QUOTE=NazwaUzytkownika ![]() Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2016-10-01 o 23:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Wybacz, ale uwazam, ze jak czlowiek nie widzi nic za specjalnie zlego w pisaniu, ze ofiara sie prosi i to w watku o gwalcie, to proszenie nic nie da. Tak samo nie podeszlabym do bandyty z pistoletem mierzacego w kasjera i nie poprosilabym go o odlozenie broni.
Nie dziekuje, bo nie ma za co ![]() Edytowane przez motyla Czas edycji: 2016-10-01 o 23:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | ||||||||||
BAN stały
|
Cytat:
To nie jest kwestia "okazania wsparcia nieoglądaniem". To jest kwestia NIE BRANIA UDZIAŁU W TYM GWAŁCIE. Obejrzałaś. Wzięłaś udział. Nie wstydzisz się tego. Jak zrozumiesz, to zaczniesz się wstydzić. Oglądając takie materiały, nieważne w jakim celu - stajesz się jedną z osób, które są takimi materiałami zainteresowane. A co za tym idzie przykładasz rękę do ich krzywdy. Koniec. Cytat:
Jedyną osobą, która mogłaby zająć w tym temacie godne uwagi stanowisko jest ofiara. Poza tym - nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Oglądanie nagrań zawierających przemoc seksualną nie jest zgodne z prawem. I grozi za to do 12 lat więzienia. Więcej jeśli chłopak jest niepełnoletni. Karane jest uzyskanie dostępu do takich materiałów. Dostęp uzyskałaś, nie wypierasz się, nie wstydzisz i deklarujesz, że uważasz swoje widzimisię za motyw istotniejszy od nie wyrządzania większych szkód ofierze. Gratuluję, jesteś przestępcą seksualnym. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
1. trzeba coś napisać o tym, że ofiara jest zawsze niewinna, 2. zaraz potem można dodać, że w sumie to gdyby inaczej postępowała (NIE WIEDZĄC JAK POSTĘPOWAŁA!) to by się nie wydarzyło, 3. i zostawić w ramach oczywistości drobną dygresyjkę, że mimo wszystko ofiara jednak część winy ponosi, bo gdyby postępowała inaczej, to by się może w jakiejś tam sytuacji nie znalazła... Cytat:
2. To znacznie lepszy żart niż ten poniżej. 3. Dobra wola w wykonaniu osoby, która uważa, że jej opinia jest ważniejsza niż prawo kraju w którym żyje i prawa chłopaka, któremu rzekomo współczuje - ale nie na tyle, żeby się nie pogapić na to, jak go krzywdzą. |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
sissy that walk
|
Słuchajcie, temat intymny i budzący skrajne emocje, ale proponuję pohamować się od komentarzy sugerujących, że inne użytkowniczki mają coś z głową albo są takie i siakie. Przez przegięć jednym słowem - w żadną stronę.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2016-10-01 o 23:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
BAN stały
|
[
Cytat:
No tak, racja. Może mogłabyś edytować swój post, w którym przyznałaś się do brania udziału w przestępstwie seksualnym i że się tego nie wstydzisz - niedelikatnie dobrałaś słowa. Z góry dziękuję. ![]() Edytowane przez adeedra Czas edycji: 2016-10-01 o 23:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Rozwala mnie, jak nisko jako ludzkosc upadlismy i jak szybka lecimy dalej w dol. Dzis niektorzy nie wylaczaja z obrzydzenia filmiku, na ktorym gwalci sie chlopaka. Jutro nie wylacza filmiku z gwaltem na dziewczynie. A wkrotce pewnie i na dziecku. Smutne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
I w głowie mi się nie mieści, że można tak bezmyślnie, z ciekawości wejść na tego typu linka, obejrzeć do końca i twierdzić, że nie zrobiło się nic złego. I jeszcze nazwać to "ciekawszym materiałem". Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2016-10-02 o 00:01 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
BAN stały
|
DLACZEGO NADAL NIE DZIAŁA MI CYTOWANIE
![]() anna87 "Nie do każdej, ale na pewno do tych, które atakują ofiary. Niepełsprawnego, chorego, starszego człowieka też łatwiej skrzywdzić, ale nie sądzę, że w takich wypadkach uznałybyście za słuszne to podkreślać. Morał z Waszych wypowiedzi jest jasny, pić trza umieć, oczywiście, nie usprawiedliwiamy, ale..." do każdej. Twoich także. niepełnosprawnego, chorego i starszego też łatwiej skrzywdzić. dlatego też starsza pani, bądź chory umysłowo mężczyzna nie powinni chodzić sami po nocach i dziwnych niebezpiecznych miejscach, bo są łatwiejszym celem. tylko że nie o tym jest wątek morał jest jasny, ale jak widać nie dla Ciebie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Przed wojną w Polsce za uprowadzanie i zmuszanie małoletnich dziewczynek do prostytucji kobiecie wymierzono karę dwóch lat więzienia w zawieszeniu. Za współżycie ze zmuszanymi do prostytucji dziewczynkami - nic, bo obywatel był "powszechnie szanowany" i dość się nacierpiał w wyniku plotek, które rozniosły się po mieście (plotek na temat tego, że robił co robił). Za publiczne zamordowanie dziewczyny nad którą gość się wcześniej pastwił i wielokrotnie ją bił - rok więzienia, bo "z miłości" to zrobił. Potem w czasie wojny i po - pomijając stricte wojenne zbrodnie - w tekstach i wypowiedziach osób niebezpośrednio związanych ze zdarzeniem można znaleźć mnóstwo pełnych zrozumienia dla oczywistości samobójstw kobiet, zgwałconych przez żołnierzy w tonie "no cóż jej zostało, kto by taką zhańbioną chciał". Wcześniej i karalność była znacznie niższa i podejście znacznie bardziej prześladujące ofiary. Kobiety, którym raz na zawsze i w każdym aspekcie gwałt rujnował życie & mężczyźni, którzy kończyli martwi za oskarżenie (niekoniecznie prawdziwe) o gwałt na dobrze urodzonej pannie, której zaleźli za skórę, albo nie podobali się jej ojcu. A im dalej wstecz tym gorzej. Nigdzie jako ludzkość nie upadliśmy. Wręcz przeciwnie, zaczęły nas obchodzić pierdoły klasy ludobójstwo (póki co wprost proporcjonalnie do jasności skóry mordowanych, ale to też krok naprzód). Poza tym nie rozumiem rozróżnienia - gwałt na mężczyźnie nie jest mniejszym złem niż gwałt na kobiecie. Chyba, że chodzi Ci o jakąś empatię płciową i zakładasz, że może gwałt na kobiecie poruszyłby jakieś procesy myślowe, które doprowadziłyby do wniosku, że nie należało tego włączać ani oglądać. Cytat:
Kilkadziesiąt osób, które w pewnym momencie będą miały styczność z ofiarą gwałtu też już to przeczytały - to dwa. Co by się nie działo nie zrozumieją, że same nie dbają o konsekwencje swojego niby-to-zachwalania-przezorności. Nie i nie i nie bo nie, a jakby co to atak na nie (bo dyskusja na temat gwałtu i moment po takich "rozważaniach" to nie czas ani miejsce na zwracanie uwagi na to, jakie konsekwencje mają te "rozważania"). Ofiara, która to przeczyta przeczyta tylko ten kawałek po "ale". Niczego innego nie zobaczy, bo cierpiąc i prawdopodobnie tonąc w poczuciu winy będzie odruchowo wyszukiwać to, czego najbardziej się boi - czyli takich malutkich usprawiedliwień, powodów, motywacji, dygresji. Do zastanawiania się nad tym, co autor miał na myśli i dostrzeżenia, że może nic złego, bo tak sobie tylko gadał może przejść tylko osoba, która ma przepracowaną i zaleczoną traumę. A oprawca/potencjalny oprawca chwyci się każdej nitki, która pozwoli mu się utwierdzić w przekonaniu, że w razie czego może liczyć na - przynajmniej częściowe - społeczne poparcie. One tę nitkę chętnie dostarczają i nadal będą dostarczać. To nie jest kwestia niefortunnego doboru słów czy luźnego formułowania przemyśleń, to nawet nie jest kwestia bezmyślności. W każdym kolejnym poście, w każdym podobnym wątku powtarzały lub/i będą powtarzać to samo. To jest ich światopogląd, w czystej formie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli nie miałaś na myśli tych "znajomych", to kogo? I jak wygląda prawidłowa interpretacja? Poza tym nie cytowałam. Założyłam (niesłusznie?), że odnosiłaś się do całości ich działań związanych z tym zdarzeniem. Chodziło tylko o ten jeden element rozpatrywany na tylko jednej płaszczyźnie? Edytowane przez adeedra Czas edycji: 2016-10-02 o 01:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
BAN stały
|
Jeśli ja się tu dopuszczam "nadinterpretacji" to gdzieś mi umknął fragment, w którym wyjaśniano, że sprawa nie dotyczy filmu przedstawiającego gwałt, tylko zabawnej, roznegliżowanej sexy fotki, którą chłopak wysłał znajomym zakładając, że z nikim dalej się nią nie podzielą.
I to roznegliżowanej - nie nagiej, bo rozpowszechnianie nagich zdjęć bez zgody znajdującej się na nich osoby również jest przestępstwem. Przeoczyłam to? Nikt go nie zgwałcił? Nikt nie nagrał? Nikt nie wstawił w internecie? Nikt nie oglądał? - jeśli tak, to przepraszam. Jeśli nie, to twoje słowa zinterpretowałam słusznie. I Twoje słowa odnosiły się do tej sytuacji. W której doszło do wymienionych przeze mnie aktów "pomoc gwałcicielowi, nieudzielenie pomocy, filmowanie całego aktu i publikacja tego w internecie". I określiłaś to mianem "nadużycia zaufania" - które owszem, mieści się w wiadrze pełnym bydlęctwa, które wobec niego zastosowali, ale jest to równie adekwatne, co nazywanie morderstwa nieuprzejmością. To, co tu uprawiacie nie uderzy w ofiary mniej dlatego, że będziecie się uparcie chować za własną krótkowzrocznością. Ale to tylko taka moja opinia. Trzema użytkowniczkami tutaj NA PEWNO kieruje troska o ofiary. Nieważne, że takim gadaniem prędzej doprowadzą je do samobójstwa niż dacie się przełknąć i zapomnieć. Nieważne, że jedna z nich założyła wątek o gwałtach, który obs*ała taką ilością uśmieszków i zabawnych emotek, że 5000-postowy wątas o dowcipach by się nie powstydził. Nieważne, że druga tak się oburzyła moją rzekomą reakcją na post którego nawet nie widziałam i moją podłą "nadinterpretacją" tego, co tam napisała, że w kilku kolejnych wyjaśniła i doprecyzowała, że miała na myśli DOKŁADNIE TO o co ją niby to niesłusznie "posądziłam", nawet nie pisząc do niej. To, że użytkowniczka zdeklarowała tu, że popełniła przestępstwo, nie żałuje, nie uważa tego co zrobiła za złe, uważa że czepianie się jej o to jest wątpliwe moralnie, a patrzenie na to jak kogoś gwałcą było dla niej ciekawym materiałem, potęgującym współczucie dla ofiar to też moja nadinterpretacja? Ale ze mnie wariatka... no tak... to się nie działo... tego tu nie ma... nie zostało napisane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
jestę wieszczę
|
Szedł sobie chudy chłopak ulicą. Napadnięto go, pobito i okradziono. Idzie na policję to zgłosić i słyszy od policji i społeczeństwa, że to jego wina, bo nie był napakowany i wygląda jak pipka, więc sprowokował do pobicia i kradzieży. "Lol, szedłeś przez park w okularkach, kraciastej koszuli i przylegających jeansach, wyglądałeś jak pipka, więc zasłużyłeś". Albo "twoja morda mnie sprowokowała, żeby ci ją przerobić na origami".
Tak właśnie widzę to "ofiara nie jest winna, ale".
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
BAN stały
|
już do mnie dotarło, że masz problemy z czytaniem. spoko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Konto usunięte
|
nie obejrzałam filmiku i nie obejrzę. To byłoby jak współuczestnictwo w przestępstwie. Jakby gwałcili kogoś na moich oczach a ja to sobie oglądam z zainteresowaniem. Bo można się czego czegoś nowego dowiedzieć.
![]() ![]() Co do stwierdzenia że mógłby uniknąć gwałtu gdyby nie pił/ sugerowanie że był pod wpływem "czegoś". Klasyczne przerzucanie winy na ofiarę. Ofiara nie jest winna gwałtu na sobie. Zawsze winny jest gwałciciel. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
Widać nie tylko ja mam tu problem z czytaniem ze zrozumieniem.
Rozumiem, że można coś palnąć "nierozważnie", ale skoro z uporem maniaka powtarzacie to samo i uważacie, że to nic złego tylko my się czepiamy, widać naprawdę uważacie, że oglądnięcie sobie filmiku z ciekawości i skomentowanie go w ten sposób jest ok. Przerażające. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
BAN stały
|
anna87
kto. o kim dokładnie mówisz? hmm? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 |
BAN stały
|
cały czas używasz liczby mnogiej i rzucasz mięsem w nie wiadomo kogo. więc nie dziw się, że masz taki odzew na swoje posty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Mada w tej chwili do Ciebie to też jest kierowane nie bez powodu, bp bronisz osób, które obejrzały film lub napisały o proszeniu się. Czyli jak rozumiemy zgadzasz się z nimi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
BAN stały
|
anna87
jak już mówisz o oglądaniu filmiku to, czemu nie pomyślisz o ciągnięciu tego wątku i to w taki sposób. bo o ile niewłaściwość oglądania filmiku dla większości jest zrozumiała, to niewłaściwość tego wątku już nie jest. bo jak na razie wątek ten to jedno wielkie robienie sensacji z tragedii chłopaka. temat jest cały czas nakręcany, stworzyła się jedna wielka kłótnia między osobami, które źle ubrały swoje myśli w zdania (i nie umieją ich wyprostować, bądź faktycznie mają wypaczone myślenie), a osobami, które chyba tylko na potrzeby kłótni wyciągają z tych wypowiedzi wszystko co można najgorszego wyciągnąć (często przy tym nadinterpretując). i nawet jeśli kogoś myślenie jest niewłaściwe (delikatnie mówiąc) to nie jest to wątek do dyskusji o tym. można i trzeba napiętnować takie myślenie ale nie w wątku o konkretnej ofierze. jestem przekonana, że pisząc z taką troską o ofiarze tego gwałtu nawet nie pomyślałaś, że ten chłopak wolałby żeby ten wątek wcale nie powstał. bo tylko "promuje" większej ilości osób jego krzywdę. filmik (jak również zdjęcia z niego) powinny byc usuwane skąd się tylko da. a nie wklejane na fora i robienie z tego popularnych tematów do dyskusji. zobacz sobie ile gości obserwuje ten wątek. i ilu osobom wątek mógł "zareklamować" nie tyle problem, co możliwość obejrzenia tragedii chłopaka (tak wiem, że sama sie tutaj udzielam, i również moja w tym wina) ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
w moim pierwszym poście napisałam że: "w pewnym stopniu zgadzam się z Nimfą". w pewnym stopniu. słowo klucz. ponieważ w przeciwieństwie do innych starałam się zinterpretować jej post bez złych intencji. poparłam również Pentagon, w tym, że niektórzy doszukują się na siłę złych intencji w każdym wypowiedzianym zdaniu. moje posty sa jasne. i łatwe do zrozumienia.serio. coś Ci się chyba posty mylą Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2016-10-02 o 10:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"O, super, może będziemy tu wrzucać linki do ciekawszych materiałów, jakie znajdziemy?" Może byś dla odmiany napisała, w jakim stopniu się nie zgadzasz z tym, co napisały, zamiast korzystać z okazji żeby się pokłócić z adeedrą? Założę się, że ten "pewien stopień" to blisko 100%, bo inaczej nie mogę sobie wyobrazić, jak można bronić czegoś takiego. Poza tym też raczyłaś coś palnąć o "konsekwencjach swoich czynów", bynajmniej nie wstronę osób, które najwyraźniej nie rozmyślając wiele o konsekwencjach, lub też mając je w dupie, sobie ten filmik obejrzały. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Może faktycznie lepiej byłoby zamknąć ten wątek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Widziałam ten filmik... gdy zobaczyłam tytuł,to sądziłam że to marne prowo
![]() Dziewczyna powinna stanąć przed sądem. Tak,to był gwałt. Chłopakowi tylko zazdrościć ''rozsądnych''kolegów. Rzygać mi się chcę,gdy widzę takie patologiczne zachowania ![]()
![]() |
#116 |
BAN stały
|
Lepiej dla kogo? One przy pierwszej okazji zrobią to samo z inną ofiarą, bo "ostrzeganie" jej przed niebezpieczeństwem po fakcie i zakładanie, że dokonała jakichkolwiek ryzykownych wyborów, które przy okazji niby-to-przypadkiem przerzucają na nią winę są zawsze na miejscu - a zwracanie na to uwagi to już coś nieodpowiedniego, stosownego w innej dyskusji. Jasne.
A jak kogoś na naszych oczach napadną w parku, to nie będzie czas ani miejsce na dzwonienie po pomoc - takie rzeczy to może gdzieś kiedyś przy okazji, jak dzielnicowy będzie przechodził. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
BAN stały
|
Cytat:
A po tytule wnioskuję, że wg autora piękne kobiety nie stosują przemocy albo łatwiej można dla nich znaleźć usprawiedliwienie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Nie oglądnąłem filmu. Ale ci z Was, którzy stawiają oglądnięcie na tej samej płaszczyźnie co zgwałcenie czy bezczynne przyglądanie się gwałtowi są niepoważni. W porównaniu z tymi czynami oglądnięcie tego filmu jest tak małym grzechem, że nawet nie warto o tym rozmawiać. Nazywanie przestępcami ludzi, którzy oglądnęli jakiś filmik - nie można kryminalizować zachowań tak pasywnych jak kliknięcie jakiegoś wideo w internecie, to otwiera olbrzymią drogę do nadużyć ze strony państwa. Tak trudno to zrozumieć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Konto usunięte
|
telefon na 112 - po pomoc - to bym zrobiła jakby ktoś napadł na moich oczach na kogoś innego. Nie wiem czy umiałabym go obronić. No może bym zaczęła wrzeszczeć. Ale nie jestem pewna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.