|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Październikówki 2016 siedzą jak na szpilkach - pogaduchy cz. 4
Styska w sensie zabierasz sie za wołanie brata
? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#3122 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3123 |
|
Wtajemniczenie
|
A chodziłaś do szkoły rodzenia? Jeśli nie to nauka oddychania przeponowego i parcia może się przydać.
|
|
|
|
#3124 |
|
Zadomowienie
|
Morrigan ja na naukę parcia się nie zalapalam juz. Wiec oprócz rad z forum, że to tak jakby 2 robić to nic nie wiem
heheWysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3125 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja właśnie dziś po ćwiczeniach się go uczyłam, przy okazji położna pokazała kilka pozycji, które podobno są wygodne i pomagają przyspieszyć proces.
|
|
|
|
#3126 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
E tam, niech korzysta. Lada moment (w sensie w grudniu :p) nie bedzie mogła sie obijać bo słodkie poł metra bedzie sie domagać uwagi ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#3127 |
|
Zadomowienie
|
Ja zgodnie z zaleceniem lekarza mam się nie wysilać. Wiec nie chodzę juz do sr. Może podzielisz się co warto wiedzieć ? Dasz rade jakoś to wszystko opisać?
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3128 |
|
Zakorzenienie
|
Hahaha nie mogę z Was Dziewczyny
![]() I dzięki za Wasze historie - dzięki Wam czuję się chociaż troszkę mniejszą fajtłapką
|
|
|
|
#3129 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przede wszystkim trzeba słuchać poleceń położnej: ona powie kiedy nabrać powietrza, kiedy przeć, wypuścić powietrze itp. Przy parciu nabieramy powietrze ustami (bo nabierze się go więcej niż nosem) i staramy się je przepchnąć w kierunku brzucha (przy dwójce przesz w kierunku odbytu). Powietrze wypuszczasz dopiero jak powie położna. Podczas parcia zamykamy oczy, bo mogą popękać naczynka. Będzie moment, w którym będziesz chciała przeć, ale położna każe tego nie robić. Wtedy stosujesz to szybkie oddychanie przeponowe z zajęć albo wypuszczasz powietrze jakbyś zdmuchiwała świeczkę, sama decydujesz jak Ci wygodniej. Jak nie przesz bez potrzeby jest mniejsze prawdopodobieństwo pęknięcia. Pani Agnieszka mówiła, że najczęstszymi błędami jest wypuszczanie powietrza za szybko i nie słuchanie rad położnej.
Edytowane przez morrigan1986 Czas edycji: 2016-10-04 o 19:51 |
|
|
|
|
#3130 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3131 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja szybko załapałam, dziewczyna, która uczyła się ze mną miała problem. Za szybko wypuszczała powietrze i parła na wydechu. A nie mogłabyś się przejechać do sr na samą naukę parcia?
|
|
|
|
#3132 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3133 |
|
Zakorzenienie
|
A jeśli chcę przeć spontanicznie?
Jak to wygląda w praktyce? Czy uwzględnią moje życzenie czy będą mieli to gdzieś? |
|
|
|
#3134 |
|
Zadomowienie
|
Tak, zabieram sie za zawołanie brata, bo to tez ciężka robota, trzeba zadzwonić, albo napisać smsa albo w odpowiednim momencie iść do mamy do sklepu (jak on będzie) i sie spytać... dobrze go tez trzeba zajść np. "O wiesz co jutro robię 3bita może wpadniesz zjesz i złożysz mi łóżeczko przy okazji?"
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#3135 |
|
Zadomowienie
|
Tu jest lepsze doradztwo niż na sr. U mnie nie było nauki parcia...
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3136 |
|
Zadomowienie
|
Styska to Ci powiem, ze to jest cała akcja - konspiracja, zbieraj siły i go atakuj
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#3137 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Megillo, nie wiem. Z tego co dziś usłyszałam lepiej przeć wtedy, kiedy mówi położna żeby nie popękać. |
|
|
|
|
#3138 |
|
Zadomowienie
|
Hmmm... a kiedy jest ta nauka parcia w sr Morrigan ?
|
|
|
#3139 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nie było mnie troche i cieżko odnieść sie komentarzami do Waszych wpisów, nadrobiłam jednak.
My dzisiaj byliśmy na pierwszej wizycie u lekarza. Szymek był niezwykle spokojny. Wszystko dobrze lekarka nie miała żadnych zastrzeżeń. Waga do góry poszła i przez 6 dni przybrał 340gram Obwód brzuszka i główki wzrósł o 2cm. Pępuszek trzyma sie na skrawku i czekamy na odpadniecie Dostaliśmy już skierowanie na badanie bioderek miedzy 6 a 8 tygodniem.Uściski dla Was!! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3140 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ha ha, mam na parkingach to samo ![]() Swoja droga rownież łykam wiesiołka, pije maliny, a teraz właśnie zabieram sie za obieranie ananasa. Dorzucam tez codzienne skakanie na piłce. Tylko,ze u mnie donoszona dopiero w czw wiec mam nadzieje,ze odpowiednio szybko działam. Te metody stosuje od miesiąca, gdzie byłam zamknięta, szyjka długa, a wczoraj dowiedziałam sie,ze juz skrócona i czekać na rozwieranie wiec może akurat te metody działają, ale trzeba stosować je dłużej, może poród tez bedzie łatwiejszy. Od czw zacznę intensywniej działać z mężem i wiecej spacerować
|
|
#3141 |
|
Wtajemniczenie
|
Chętne zostają po ćwiczeniach i położna indywidualnie tłumaczy.
|
|
|
|
#3142 |
|
Rozeznanie
|
Położne niestety nie zawsze są takie pomocne. Te z którymi ja rodziłam tylko mnie opieprzaly że nie umiem przec i że jak mi się nie chciało chodzić na sr to mogłam chociaż książki poczytać. Po pól godzinie sama jakoś do tego doszłam. 2-3 parcia i urodzilam
|
|
|
|
#3143 |
|
Wtajemniczenie
|
Dlatego wolę się tego zawczasu nauczyć z sympatycznymi paniami ze SR. Zawsze może się trafić zołza, wiem o tym. Chociaż z tego co słyszałam o szpitalach w naszym mieście (obie z Karoliną mieszkamy w Białymstoku), to na porodówkach są pomocne kobitki, gorzej na połogu.
|
|
|
|
#3144 | |
|
Zakorzenienie
|
Październikówki 2016 siedzą jak na szpilkach - pogaduchy cz. 4
Cytat:
Bez sensu, przecież od tego są żeby pomagać i wspierać a nie bury dawać kobiecie na łożku porodowym! :ekhm: Ja akurat trafiłam na przesympatyczne kobietki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3145 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny w szpitalu zrobią mi wynik gbs? Jeszcze chce go zrobić w szpitalu w którym nie zamierzam rodzic, bo nie widzi mi sie z wymazem jechać 70 km. I ile sie czeka na wynik? Jak to u was wyglądało cenowo?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#3146 |
|
Zadomowienie
|
Mi gin pobrał wymaz i kazał właśnie jechac do szpitala w swoim mieście, nie w tym w którym bede rodziła. Zawiozłam wymaz wczoraj, płaciłam 20zl. Jutro mam dzwonić po wynik, jeśli wyjdzie dodatni wtedy niby jest jakas dopłata 25zl by sprawidzili co to.
|
#3147 |
|
Zadomowienie
|
Ah czyli tam mi pewnie tez pobiorą, to całe szczęście
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#3148 |
|
Raczkowanie
|
Styska za 3bita to ja Ci mogę skręcić to łóżeczko
|
|
|
|
#3149 |
|
Zadomowienie
|
NelkaHelka- to zapraszam, ostatnio robię ciasta jak szalona, mama z tatą mówią żebym juz urodziła, bo przytyją, wiec muszę znaleźć innych degustatorów
dzisiaj zrobiłam znowu ciasto marchewkowe Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#3150 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie trochę nie rozumiem tego parcia kierowanego. Jak położna ma wiedzieć lepeij niż kobieta, która rodzi? Czy to nie jest kolejna rutynowa procedura stosowana taśmowo?
Wiecie co...napilabym się wina
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.

? 

hehe

Przede wszystkim trzeba słuchać poleceń położnej: ona powie kiedy nabrać powietrza, kiedy przeć, wypuścić powietrze itp. Przy parciu nabieramy powietrze ustami (bo nabierze się go więcej niż nosem) i staramy się je przepchnąć w kierunku brzucha (przy dwójce przesz w kierunku odbytu). Powietrze wypuszczasz dopiero jak powie położna. Podczas parcia zamykamy oczy, bo mogą popękać naczynka. Będzie moment, w którym będziesz chciała przeć, ale położna każe tego nie robić. Wtedy stosujesz to szybkie oddychanie przeponowe z zajęć albo wypuszczasz powietrze jakbyś zdmuchiwała świeczkę, sama decydujesz jak Ci wygodniej. Jak nie przesz bez potrzeby jest mniejsze prawdopodobieństwo pęknięcia. Pani Agnieszka mówiła, że najczęstszymi błędami jest wypuszczanie powietrza za szybko i nie słuchanie rad położnej.

26.11.2015 
i tak najśmieszniej jest na parking jak się wciskam w jakieś ciasne miejsce, a pózniej sobie uświadamiam, że przez brzuch muszę jednak szerzej otworzyć drzwi i nie daje rady 
herbata z liści malin od kilku tygodni, łykam olej z wiesiołka, cały czas pracuje, długie spacery z psem, wczoraj zjadłam całego ananasa