|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Idzie WRZESIEŃ, wielkie mamy brzuszki-wnet przytulimy nasze maluszki!Wrześniówk
Cytat:
dziś była u nas położna i mnie uświadomiła by nie rezygnować z kp. Mała dziś spała aż 4h po jednej porcji mojego mleka 60ml. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3782 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Idzie WRZESIEŃ, wielkie mamy brzuszki-wnet przytulimy nasze maluszki!Wrześniówk
Ja mam pregna dha ☺
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3784 |
|
Zadomowienie
|
Też się boję jak to będzie jak mąż pójdzie do pracy... Dzisiaj mała mi w ciągu dnia dała całe pół godziny na ogarnięcie się i ubranie a potem 20 minut na uprasowanie jej ubranek (w tym czasie musiałam ją bujać nogą w wózku bo się zaraz budziła). Zrobienie jedzenia czy czegokolwiek w domu jest niemożliwe. Rano tylko zjedlismy z mężem śniadanie a potem pojechał załatwić kilka spraw. Robię sobie zapasy rzeczy które można zjeść na szybko
bo inaczej nie ma szans żeby coś zjeść przez cały dzień.Trute - chyba najpierw musimy skończyć ten wątek, potem dopiero na odchowalnie. Btw myślę że najfajniej by było zrobić jakiś wątek łączony z innym miesiącem Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jest nas dość mało. Może dolaczymy do odchowalni pazdziernikowek? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3786 | |
|
Zadomowienie
|
I lekarz nie marudził, że za wcześnie?
W takim razie ja też już może nie będę kombinować i zostawię ten termin, który mam. Cytat:
|
|
|
|
|
#3787 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Laura dostaje wit. D i K Cytat:
Cytat:
Cytat:
... Ja bym nie chciała się łączyć z innym miesiącem. Może i jest nas mało, ale nie liczy się ilość, a jakość ;-) poza tym znamy się już i wg mnie jest fajnie, a tam jednak będziemy obce i może być ciężko się wbić. Takie moje zdanie. ... Melduje, że skok mija jutro byłby tydzień jak mała zaczęła stekać i niespokojnie sie zachowywać, najgorzej było w piątym dniu. To był armagedon. A dziś już moje dziecko wróciło choć czasem troszkę poplakala, ale to już inny płacz był. ... Jak zabawiacie dzieciaczki gdy mają swój czas aktywności? Nie chce małej nosić za dużo, a karuzela jej nie interesuje póki co, więc z mata edukacyjna pewnie będzie tak samo, w bujaczku nie chce leżeć, no a właśnie lubi jak się ją nosi i się do niej mówi, tylko nie chce żeby się przyzwyczaila do tego noszenia... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Wilanka Czas edycji: 2016-10-05 o 21:16 |
||||
|
|
|
#3788 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mój jak ma czas aktywności TP lubi być noszony, ale staram się zająć go czymś innym tyle, że on się szybko nudzi. Kładę go na brzuszku, przytulam go, całuję,mówię do niego dużo, pokazuję mu karty czuczu czarno białe i opowiadam o tych obrazach i staram się żeby jednak zasnął, bo zwykle mam coś do zrobienia ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3789 |
|
Zadomowienie
|
Ja w czasie aktywności pokazuje małej kontrastowe przedmioty, zaczyna za nimi wodzić wzrokiem
robię też masazyki/głaski po różnych częściach ciała. Mówię do niej, śpiewam. Noszę też ale właśnie jak leży spokojnie to staram się nie nosić jak nie muszę, szczególnie że kręgosłup mi siadł po porodzieWysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3790 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3791 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Karuzele to ponoć od 3 miesiąca dopiero. Ja mojej nawet nie wyciągam na razie. Ja to aktywizuję śpiewając, czytając bajeczkę, ogólnie dużo gadam do niego. Chciałam kupić te czarno-białe książeczki ale nie mam kiedy. Mąż go nosi na rekach. Ja go czasami wyprowadzam na balkon i na spacery ale zazwyczaj przesypia to mimo że go próbuję rozbudzić to totalna olewka. Wczoraj mnie mąz wkurzył. On zazwyczaj pracuje albo 16 godz albo 24 co 2, 3, 4 dni i dzisiaj akurat poszedł do pracy. Ale wczoraj godzina 20, młody miał dostać ostatnią flachę i spać, już go przestawiłam że po tej flaszce i trochę czytania takim spokojnym głosem to sam zasypia w łóżeczku i potem nawet jak go na karmienie budziłam to zasypiał spokojnie po tym, a mój małżonek zaczął go wtedy nosić twierdząc że dzisiaj jeszcze dziecka nie nosił. Pół dnia w domu był i dziecka nie miał czasu ponosić. Przecież az tyle to nie spał. No dobra niech sobie ponosi jak chce ale on mu jeszcze zaczął poszczać piosenki. I to nie jakieś nastrojowe tylko jakiś metaliczny łomot który miał być niby balladą. Jak mu po raz piąty tłumaczyłam jak krowie że o tej porze dziecko się usypia nie aktywizuje i jak młody nie będzie w nocy spał to on do niego wstaje, to puścił następną która wydawała mu się spokojniejsza aż w końcu nie wytrzymałam i wrzasnęłam "k u r w a wyłącz to" (gdzie na ogół nie przeklinam). Zabrał dziecko do drugiego pokoju i za chwilę słyszę że mu z telefonu coś jeszcze puszczał. Oczywiście na rękach zasnął to go położył do łóżeczka i dumny z siebie też poszedł spać. 21.30 mąż śpi ja sobie czytałam a dziecko zaczyna wrzeszczeć no to zgodnie z obietnicą zaniosłam go do tatusia po 10 min. Tatuś się obudził i wielce zdziwiony bo przecież dziecko już spało. A jak mu mówiłam że tak będzie to nie dodzierało. Po pół godzinie się zlitowałam, bo sama też miałam juz dosyć i bardzo nieedukacyjnie uśpiłam małego na cycku bo już nic innego nie skutkowało. W nocy się jeszcze budził i raz się też wydarł na pół bloku to wstałam do niego i zaraz mąż też przyleciał i mu butelkę przygotował.
|
|
#3793 |
|
Zakorzenienie
|
Ładne wytłumaczenie procesu laktacji i karmienia http://pediatria.mp.pl/karmienie-pie...-mleko-kobiece
---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- I jeszcze o samym mleku http://pediatria.mp.pl/karmienie-pie...ak-sie-zmienia |
|
|
|
#3794 |
|
Rozeznanie
|
Ostatnio młody siedzi tylko na cycu. Nikt nie może się nim zająć, tylko ja, bo zaraz ryk i krzyk. Od 3dni tylko mama o mama, jak pójdzie do kogoś to ewentualnie do TZta na kilka chwil. I znów cyc. Possa i zasypia. Podłoże go do łóżeczka to śpi max 15min. I powtórka.
Dziś wyjelismy hustawke z fisher price. I po raz pierwszy leży w niej spokojnie nie krzyczac ani nic. Totalny luz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3795 |
|
Zadomowienie
|
Mielismy dziś intensywne przedpołudnie. najpierw usc i wreszcie chrupcia ma imię
Łucja ciężko było się dogadać, w końcu mąż dał za wygraną. Potem byliśmy u lekarza - udało się tym razem zrobić badanie słuchu i wszystko jest ok waży 3640g więc przyrasta w normie chociaż jeszcze nie osiągnęła wagi urodzeniowej. Pielęgniarka zaczęła sprawdzać jak tam pępek to odpadł i teraz tylko nam została mała ranka do pielęgnowania ogólnie wszystko dobrze. Tylko oczko nam od wczoraj wieczorem ropieje, więc dostała kropelki. Na koniec jeszcze odwiedziliśmy moja pracę (dokumenty do macierzyńskiego) i pracę męża (też papierologia) i wracając zapisaliśmy małą wreszcie do przychodni - nie chcieli jej zapisać jak nie mieliśmy imienia Więc teraz czekam na kontakt od położnej bo jeszcze żadnej wizyty nie miałam.Lusia w samochodzie jest aniołkiem. Póki samochód nie stoi dłużej niż 3 minuty więc patrzę z optymizmem na dalsze podróże ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3796 |
|
Rozeznanie
|
Co do odchowalni to osobiście wolałabym, żebyśmy zostały w swoim gronie. Biorę też po uwagę fakt, że część z nas rodziła końcem sierpnia, część październikówek pewnie rozpakuje się końcem miesiąca i różnica wieku dzieci wyniesie 2 miesiące, co sprawi, że część z nas będzie pisała o kikucie pępowinowym, a część o dodatkowych szczepionkach na które się zdecydowały.
--------------- Chyba zataczam błędne koło jeśli chodzi o karmienie piersią. A mianowicie mam już więcej pokarmu z czego się bardzo cieszę, jednak doszło do tego że praktycznie co 1-2 godz. muszę go odciągać laktatorem albo przystawiać małego. Nie jestem zwolennikiem wybudzania co sztywne 3 godziny. Wole żeby mały pospał, a potem daje mu to odciągnięte z butelki. Jednak czy można coś zrobić żeby ze mnie bez przerwy nie kapało tylko bardziej dostosowało się do dziecka? Ma któraś z Was taką wiedzę?
|
#3797 |
|
Zadomowienie
|
Może zapytaj na blogu hafija?
U mnie leci samo jak jest czas czyli co jakieś 3h albo jak mała mocno płacze. Albo jak karmię z jednej to leci z drugiej. Wkładki laktacyjne załatwiają sprawę Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3798 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z wkładek korzystam teraz tylko jak gdzieś wychodzę bo mnie wkurzają jak mam karmić. W domu sobie podkładam pieluchę tetrową pod stanik sportowy i w zasadzie nie czuję kiedy cieknie. Tyle że ostatnio z rozpędu poszłam z tą pieluchą w staniku do pediatry z młodym
. na szczęście dobrze ułożona to nawet nie widać w niektórych bluzkach że tam jest. Jedyny sposób to chyba ustalić mniej więcej godziny karmienia. Ja to teraz odciągam co godzinę po trochu bo chce zwiększyć produkcje i jak najszybciej przejść już całkiem na pierś. Niestety zauważam że coraz częściej odrzuca pierś i się nerwowy robi przy karmieniu zwłaszcza jak już mocno głodny jest. Wczoraj to się tak nałykał powietrza przy ssaniu że potem ulał chyba cała miarkę modyfikowanego.
|
#3799 |
|
Zakorzenienie
|
To ja używam tych wkładek do biustonosza
![]() Mój na początku nie umiał złapać sutka i się denerwowal, a teraz już jest dobrze, ładnie ssie ale i tak odciagam mleko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3800 |
|
Rozeznanie
|
Ja też używam tych wkładek. Pielucha się nie sprawdza, szybko przecieka, te wkładki są bardziej chlonne.
Pochwalę się, była u nas położna i młody w 11dni przybrał 400gram. WaZy równe 4kg ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3801 |
|
Zakorzenienie
|
To u mnie chyba za mało pokarmu żeby mi przesiąkała.
|
#3802 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już bardzo jestem ciekawa ile mój maluszek waży. Dawno nie była u na położna, a już po ubraniach widzę, że mały rośnie
we wtorek jedziemy do ośrodka to go pomierza, a następnie na szczepionki Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3803 |
|
Та еще штучка ^^
|
Chrupa,bardzo ładne imię wybraliście
i takie nie oklepane.My już wyroslismy z ubranie 56, jak ten czas leci..... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3804 |
|
Zadomowienie
|
Skorzystałam ze sposobu na cieknące mleko - tetra super chłonie
już nie mam całej mokrej koszuli. A uruchomiło mi się kapanie z drugiej pierso też bo do tej pory tylko jedna się włączała ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3805 |
|
Zakorzenienie
|
Mój też już z paru 56 wyrósł głownie z tych co mają małą dziure na głowie. Pajacyki miałam większe a reszta tych 56 tez była większa a więc jeszcze pasują.
Mój mąż to jest bezbłędny. Ostatnio zauważył że dziecku się łuszczy czoło to posmarował je kremem. No tak. Dla faceta krem to krem więc wziął pierwsze co mu wpadło w ręce czyli krem na poparzenia którym smaruję dziecku tyłek (żeby nie było on też używał tego kremu więc musiał wiedzieć że to na poparzenia) I nałożył na to czoło zdrową warstwę. Jak mu powiedziałam że to krem na poparzenia i żeby wziął taki do pielęgnacji to kolejny który chciał użyć to był sudokrem, potem złapał kolejny krem na poparzenia którego próbki dostałam gdzieś w SR. Następnie chciał użyć kremu do ciała który był jeszcze zamknięty w kremach zapasowych które gdzieś tam żeśmy dostali, a na końcu musiałam wstać i podac mu właściwy krem. Tyle że ten na poparzenia nie do końca dał się zmyć więc nałożył na to co pozostało ten drugi. Wieczorem kąpiel, próbowaliśmy to zmyć mydłem gąbką, dzieciak wrzeszczał a na czole zrobiła się taka jakby guma którą mój małżonek tak ściągał że ściągnął małemu na włosy. Ostatecznie zaniechaliśmy prób i teraz od dwóch dni wyczesuję mu gumę z włosów szczoteczką do włosów i juz prawie zeszło. Chyba pora na konsultacje z doradcą laktacyjnym, bo mam już kompletny chaos z tym karmieniem. Mleko niby jest ale młody albo dostaje za duże porcje albo już nie wiem co. Zaczął mi odrzucać pierś. No chyba że przez kapturek ale z kolei w kapturku bolą mnie już brodawki gdy ich używam. Wczoraj to z jednej piersi to tylko odciągałam bo jak go przystawiłam to myślałam że zwariuje z bólu. Dzisiaj już go przystawiałam do tej piersi ale nadal boli. Co gorsza druga tez zaczyna. Nie wiem czy to nie dalekiego że coś go boli i moze przejedzony jest. Dzisiaj to nawet butelkę odrzucił więc może bardziej to jakaś niestrawność, chociaż nie wiem co bym mogła takiego jeśc w ostatnie dni żeby go tak trzymało. Ciągle krzyczy, jeść nie chce, w nocy usypianie go to było 3 godz wieczorem też coś koło dwóch. Teraz też od 8 rano 5 min spokoju i wrzask, zaraz zwariuje jak zaraz nie uśnie. Idę melisę wypić.
|
#3806 |
|
Zakorzenienie
|
Michalina to nieciekawie u Ciebie. Jak chcesz nadal karmić to lepiej skonsultuj to z doradcą
A z tą główką to pięknie tatuś załatwił dziecko. Mój synek czasami ma tak, że zje słuszną porcję mojego mleka z butelki, przy karmieniu zasypia, a po odbiciu dostaje powera i nie chce spać. Po chwili domaga się jeszcze cyca i jak mu nie podam to nie zaśnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3807 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bardzo mi się podoba ![]() Cytat:
ciekawa jestem ile moja mała już waży i czy też już dobiła do 4, jutro się dowiem bo idziemy na szczepienie. ... Ja też używam wkładek laktacyjnych,bardzo sobie je chwalę. Wydaje mi się, że pielucha tetrowa jednak by mi przeciekła. |
||
|
|
|
#3808 |
|
Zadomowienie
|
Lusia dała mi dzisiaj zrobić małą sesję zdjęciową
zadowolona jestem. W planach jeszcze spacer jak zje i ją przewinę. A na jutro się położna zapowiedziała na pierwszą wizytę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3809 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Wilanka Czas edycji: 2016-10-10 o 16:03 |
||
|
|
|
#3810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyjaśniło się. Dzisiaj położna była i mały ma pleśniawki i na mnie też przeszły. Dlatego też nie chciał jeść. Wczoraj mi się zrobiła lekka wysypka na jednej piersi. Kazała smarować Aftinem. Teraz mu dałam odciągnięte mleko bo jemu łatwiej butelkę przyjąć. Musiało się zacząć niedawno bo byliśmy u pediatry w zeszłym tyg i nic nie widziała. A z doradcą laktacyjnym na razie się wstrzymam bo już przez ostatnie dwa tyg zaczął sensownie przybierać. Tylko martwiłam się tym ostatnim niejedzeniem ale miejmy nadzieję że kuracja zadziała.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:22.

dziś była u nas położna i mnie uświadomiła by nie rezygnować z kp. Mała dziś spała aż 4h po jednej porcji mojego mleka 60ml. 
bo inaczej nie ma szans żeby coś zjeść przez cały dzień.

Więc teraz czekam na kontakt od położnej bo jeszcze żadnej wizyty nie miałam.
. na szczęście dobrze ułożona to nawet nie widać w niektórych bluzkach że tam jest.
ciekawa jestem ile moja mała już waży i czy też już dobiła do 4, jutro się dowiem bo idziemy na szczepienie.