Lutówki 2017 ❤ cz. IV - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-10-13, 12:10   #31
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25
Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. IV

Już nowy? Ale pędzicie
Stary 2016-10-13, 12:13   #32
ewemis
Raczkowanie

Witam i melduje się w nowym wątku
Jeśli chodzi o pogodę jestem strasznie zawiedziona i zła na ciuchach udało mi się upolować piękny śliwkowy płaszczyk ala ciążowy z guziczkami na biuście, zakładkami na brzuszku i...jest na niego za zimno raptem z 2 razy w nim byłam na chwile obecną ratuje się jeszcze swoimi wełnianymi płaszczami, z tym że zapinam się już tylko do tali, ale brzuszek jeszcze nie wystaje między połów
na zimę mam nadzieje poratować się płaszczem mamy i mam nadzieje że przeskok z mojego 34/36 na jej 38/40 w zupełności wystarczy
W ogóle doszłam do wniosku że jestem mózgiem totalnym w tamtym roku starając już się o dziecko, kupiłam sobie nową kurtkę zimową... oczywiście krótką i taliowaną
ewemis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 12:20   #33
Shiruvii
Zakorzenienie

GG do Shiruvii Send a message via Skype™ to Shiruvii

zuzkka, gratulacje dziewczynki

Toxo robilam dwa razy - raz na poczatku i drugi raz jakos na ostatnia wizyte. Planuje jeszcze powtorzyc ze 2 razy.
Cytomegalie raz - na poczatku.

Zaczynam polowanie na ciuszki ciazowe. Myslalam, ze uda mi sie jakos oblatac w swoich jak najdluzej, ale coraz slabiej to widze. Polecam sprawdzac olx, allegro i grupy na fb - tam pewnie cos upolujecie, jesli szukacie

Cinderella is a proof that a new pair of shoes can change your life
Shiruvii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 12:20   #34
mariea
Zakorzenienie

nowy watek urlopik
ja toksoplazmozy dalej nie mam

co do testu obciazenia glukoza robi sie go pom. 24-28 t ciąży.
doczytam jeszcze co naskrobałyscie w starym watku
Stary 2016-10-13, 12:22   #35
gapulinka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zuzkka Pokaż wiadomość
Kobietki meldujemy się po połówkowym, całe 500g szczęścia 😍 na 90% dziewczynka, ale mój lekarz powiedział, że on nigdy nie mówi na 100% nawet po porodzie bo są atrakcje typu XY0 itd... W takim razie zdrowa dziewczynka potwierdzona Tylko u mnie tętnice maciczne mają odrobinę podwyższony opór, do obserwacji... Hmmm... Zobaczymy co powiedzą w poniedziałek na połówkowym nr 2

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Gratulacje!
Cytat:
Napisane przez ila26 Pokaż wiadomość
W którym tygodniu robicie krzywą cukrową? Ja planuję na początek listopada (25 tydzień).

Przeraża mnie bardziej czekanie niż picie glukozy.

Plus: czy macie jakieś zalecenie do powtórzenia badań na toksoplazmozę? U mnie w pierwszych badaniach wszystko było ok, a teraz dostałam info, żeby je powtórzyć. Czy to standard?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja robiłam w 24. z cytryna weszło bezproblemowo za to zaraz po, jak usiadlam zaczęło kręcić mi się w głowie przez chwile.

gapulinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 12:27   #36
mariea
Zakorzenienie

co do kurtki to ja w zeszłym roku kupiłam sobie parkę w ochniku i mam nadzieję, że dzieki ściągaczom będę w niej chodzić całą zimę mimo ciąży

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

justkonev - super, że sie zdecydowalysmy na te mamusie z doskoku super to wyglada i kategoria bardziej pojemna. te zaginione mamusie były zupełnie niepotrzebne.
ciekawe ilu wątków się dorobimy. w 7 chyba się zaczniemy rozpakowywać
Stary 2016-10-13, 12:27   #37
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
nowy watek urlopik
ja toksoplazmozy dalej nie mam

co do testu obciazenia glukoza robi sie go pom. 24-28 t ciąży.
doczytam jeszcze co naskrobałyscie w starym watku
Zbieraj siły na kolejny wątek
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 12:28   #38
ewemis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ila26 Pokaż wiadomość
W którym tygodniu robicie krzywą cukrową? Ja planuję na początek listopada (25 tydzień).

Przeraża mnie bardziej czekanie niż picie glukozy.

Plus: czy macie jakieś zalecenie do powtórzenia badań na toksoplazmozę? U mnie w pierwszych badaniach wszystko było ok, a teraz dostałam info, żeby je powtórzyć. Czy to standard?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mi lekarz jakoś w 21tc powiedział że musimy jeszcze krzywą zrobić i tokso powtórzyć nawet nie wiedziałam, że robi się od 24tc i że mówiąc to ma na myśli że za jakieś 3 tyg powiedział to zrobiłam, także ja już mam z głowy
ewemis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 12:31   #39
axn22
Zakorzenienie

Ja krzywą zrobię w 24tc bo tak mi przypada wizyta i mam cały komplet do zrobienia na wedy
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 12:32   #40
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
co do kurtki to ja w zeszłym roku kupiłam sobie parkę w ochniku i mam nadzieję, że dzieki ściągaczom będę w niej chodzić całą zimę mimo ciąży

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

justkonev - super, że sie zdecydowalysmy na te mamusie z doskoku super to wyglada i kategoria bardziej pojemna. te zaginione mamusie były zupełnie niepotrzebne.
ciekawe ilu wątków się dorobimy. w 7 chyba się zaczniemy rozpakowywać
Ciekawe kto zacznie rozpakowywanie, chociaz znajac zycie pewnie ktores z blizniakow...

sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 12:34   #41
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
No własnie, z psiuńką wychodze codziennie, ale wydanie 60 euro na kurtke na 4 miesiace mnie dołuje:/
Ja kliknęłam wczoraj używaną na allegro za 100zł. To był mój max na te 3-4mc
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 12:37   #42
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunny_eyes Pokaż wiadomość
Ciekawe kto zacznie rozpakowywanie, chociaz znajac zycie pewnie ktores z blizniakow...

i mamusie z zaplanowanym cc.
dobra znikam póki co

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Zbieraj siły na kolejny wątek
tak jest szefowo!
Stary 2016-10-13, 12:39   #43
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
Ja kliknęłam wczoraj używaną na allegro za 100zł. To był mój max na te 3-4mc
No u mnie nie ma allegro, ludzie tak bardzo nie sprzedają tutaj uzywek.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 12:41   #44
MartaMagda
Zakorzenienie

Nadrobiłam cały wątek, ale tyle napisałyscie, że nie będę odpisywać na wszystko tylko zacytuję to co było w poprzednim wątku, bo padało trochę pytań do mnie. Generalnie czuję się już trochę lepiej, chociaż dalej nie mogę odespać i boli mnie spojenie łonowe, ale to pewnie dlatego, że wczoraj znowu biegałam od mojego miejsca pracy do ZUSu.

Na ten moment wszystko mam już załatwione według pani z ZUSu to powinno być wszystko.

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Kurde nawet nie wiedziałam że ZUS jak kontroluje to może przejąć osobę ubezpieczona i pracodawca już nie placi. Ale tylko ten miesiąc czy już do końca macierzyńskiego??
U mnie po 33 dniach L4 przejal mnie ZUS i tak już bedzie do końca macierzyńskiego. Pracuje w małej firmie, wiec to pewnie z tego wynika. Zanim minęły 33 dni płacił mój pracodawca.

Cytat:
Napisane przez __malaMi__ Pokaż wiadomość
kurcze a mi koleżanki mówia, ze te kontrole z ZUSU to rzadkośc, że głównie osoby na działalności je mają.
Słyszałam, że przez 500+ urzędy szukają oszczędności i stąd częste, rutynowe kontrole, żeby faktycznie wyłapać tych, co oszukują.

Cytat:
jest jeszcze coś takiego, że do 31? (trzydziestu kilku jakos) dni płaci pracowaca, a potem zus. i moze tak właśnie jest w przypadku tych malych firm.

wydaje mi sie, że w duzych firmach dostajesz ciagle z firmy, a nie z zusu. kontrola chyba tego nie zmieni
Ja dostaje z ZUSu, ale myślę że jak ZUS wstrzymuje zasiłek to w sumie z jakiej racji pracodawca ma nadal wypłacać pensję skoro i tak ZUS mu tej kasy nie da do czasu wyjaśnienia sprawy.

Cytat:
Napisane przez minula Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Kiedy ten deszcz się wyczerpie? Ktoś wie?

33 dni, potem placi zus. Tyle że w firmach zatrudniajacych powyzej 20 osób placi pracodawca i rozlicza się z zusem, a ponizej 20 osob po tych 33 dniach wypłata jest bezposrednio z zus. Te 33 dni to calosc zwolnień w roku, więc jak wcześniej ktos był na zwolnieniu to trzeba zliczyć wszystkie zwolnienia w roku.
Zus wylicza średnią dniowke z okresu 12 miesiecy przed zwolnieniem i mnoży przez liczbę dni w miesiącu.
Mozna założyć konto w zusie i wtedy dokladnie wiadomo ile i kiedy przyjdzie.
Zus placi z reguly pod koniec miesiąca. Tak samo jest z zasilkiem macierzynskim.
O nie wiedziałam o tym koncie założę sobie i będę podglądać, kiedy się mogę spodziewać kasy. To będzie o tyle fajne, że nie będe codziennie sprawdzać konta

Cytat:
Napisane przez Fantazja_ Pokaż wiadomość
kurde też myślę o tej poduszce ciągle....
u mnie na szczęście wypłaca mi firma wynagrodzenie...jakbym miała dostawać nie w terminie i nie w całości to bym się wkurzała. Wiem, że wszystkie dziewczyny do końca tak miały wypłacane
To zależy jak masz wystawione zwolnienie lekarskie. Jeśli na przykład co tydzień lub dwa to będziesz dostawać nieregularnie, ale jeśli masz zwolnienie miesięczne to wtedy teoretycznie powinnaś dostawać kasę w tym samym terminie raz w miesiącu.

Cytat:
Napisane przez malawrednioszka Pokaż wiadomość
przepraszam, ze sie tak wtrące - ja bardzo lubie Was czytać mimo iż na luty sie nie zalapie (oby ! ) bo ja tp mam na samiuski poczatek kwietnia ale tez moze byc koniec marcamilego dnia !
O witaj miło widzieć Cię i w tym wątku

Stary 2016-10-13, 12:43   #45
ferimori
Zadomowienie

Witam się w kolejnym wątku, ciągle próbuje Was nadrobić ale nie mam tyle czasu żeby zdążyć jeszcze coś napisać

Byłam wczoraj znów u dentysty i został mi już tylko jeden ząb do zrobienia, ale kanałowo. I tu dobra wiadomość bo leczenie kanałowe w ciążę jest refundowane umowilam się na za miesiąc i wtedy moja Pani doktor będzie sprawdzać czy nie ma żadnych przeciwwskazań. Podobno bez zdjęcia da się to zrobić, bo jest jakiś inny sprzet, nie znam się na tym za bardzo tylko chciałam przekazać że jest za free

W poniedziałek ide do mojej gin na połówkowe i muszę ją przycisnąć bo olewa totalnie badania. Toksoplazmozy nie miałam badanej ani razu....

ferimori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 12:46   #46
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:

Niekoniecznie, choć oby każda wytrzymała choć do 38 tyg Mi planuje cc w 37 tyg, to końcówka stycznia
Stary 2016-10-13, 12:50   #47
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Niekoniecznie, choć oby każda wytrzymała choć do 38 tyg Mi planuje cc w 37 tyg, to końcówka stycznia
Oby
A Ty nadal nie znasz plci czy nie chcesz mowic?

Stary 2016-10-13, 12:54   #48
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

A wczoraj kazał mi znowu glukozę zrobić, myślałam że odpuści, bo miałam w 16 tyg, ale trzyma się twardo zasad i będę musiała znowu przez to przejść
Teraz dopiero mam wizytę u niego za 4 tyg, nie wiem jak wytrzymam, zawsze miałam co 2 tyg, no i we wtorek połówkowe ale u innego lekarza.

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Cytat:
Oby
A Ty nadal nie znasz plci czy nie chcesz mowic?

Jednego na 100 % a drugiego na 80 %
Napisze we wtorek, po połówkowym, nie mówiłam jeszcze rodzinie, i jak ktoś mnie podczytuje, to się jeszcze za szybko dowie pisałam w klubie
Stary 2016-10-13, 13:02   #49
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Kobietki meldujemy się po połówkowym, całe 500g szczęścia 😍 na 90% dziewczynka, ale mój lekarz powiedział, że on nigdy nie mówi na 100% nawet po porodzie bo są atrakcje typu XY0 itd... W takim razie zdrowa dziewczynka potwierdzona Tylko u mnie tętnice maciczne mają odrobinę podwyższony opór, do obserwacji... Hmmm... Zobaczymy co powiedzą w poniedziałek na połówkowym nr 2

MartaMagda u Ciebie nie było takiej samej historii z podwyższonym oporem tętnic macicznych? Jak tam sprawa wygląda?

zuzkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 13:04   #50
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
MartaMagda u Ciebie nie było takiej samej historii z podwyższonym oporem tętnic macicznych? Jak tam sprawa wygląda?

Tak mam podwyższony opór w lewej tętnicy macicznej i po konsultacji z moim lekarzem prowadzącym mam do obserwacji ciśnienie, ponieważ grozi mi nadciśnienie. Na ten moment wszystko jest OK, bo mierzę ciśnienie co parę dni i jest w normie.

Stary 2016-10-13, 13:07   #51
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Tak mam podwyższony opór w lewej tętnicy macicznej i po konsultacji z moim lekarzem prowadzącym mam do obserwacji ciśnienie, ponieważ grozi mi nadciśnienie. Na ten moment wszystko jest OK, bo mierzę ciśnienie co parę dni i jest w normie.

Ja mam ciśnienie chomika 100/60 ale od dziś popołudnia będę miała na 24 Holter i sprawdzimy czy coś się dowiem czemu puls mi tak skacze....

Stary 2016-10-13, 13:11   #52
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
A wczoraj kazał mi znowu glukozę zrobić, myślałam że odpuści, bo miałam w 16 tyg, ale trzyma się twardo zasad i będę musiała znowu przez to przejść
Teraz dopiero mam wizytę u niego za 4 tyg, nie wiem jak wytrzymam, zawsze miałam co 2 tyg, no i we wtorek połówkowe ale u innego lekarza.

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Jednego na 100 % a drugiego na 80 %
Napisze we wtorek, po połówkowym, nie mówiłam jeszcze rodzinie, i jak ktoś mnie podczytuje, to się jeszcze za szybko dowie pisałam w klubie
A mnie nie ma w klubie to nie wiem

A ja wroce do starego tematu... kilka dni temu gdzieś czytalam ze szydlo mowila, że oni nie planuja nic w sprawie aborcji.

I teraz wypowiedz kaczynskiego...
"Będziemy dążyli do tego, by nawet przypadki ciąż bardzo trudnych, kiedy dziecko jest skazane na śmierć, mocno zdeformowane, kończyły się jednak porodem, by to dziecko mogło być ochrzczone, pochowane, miało imię. Chcemy, by było to możliwe ze względu na realną pomoc, która będzie udzielana także ze środków publicznych. Oczywiście mowa tylko o☠tych przypadkach trudnych ciąż, gdy nie ma zagrożenia życia i☠zdrowia matki"
Stary 2016-10-13, 13:15   #53
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam ciśnienie chomika 100/60 ale od dziś popołudnia będę miała na 24 Holter i sprawdzimy czy coś się dowiem czemu puls mi tak skacze....

Oooo masz takie ciśnienie jak ja.

A co mierze ciśnienie to puls mam taki sam lub podobny. A Tobie mocno skacze?

Stary 2016-10-13, 13:18   #54
Krysilla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez keepsmil3 Pokaż wiadomość
Nie wiem jak u Was H&M Mama, ale u mnie w stacjonarnych jest totalna kicha. Nawet 1/3 rzeczy, które są widoczne online tam nie ma. To samo z ubrankami dzieciecymi dla noworodków. Marny wybor stacjonarnie

Ja też bylam w HM u mnie i cienko. W C&A wygrzebalam dwie pary jeansów. I jak na razie jedną bluzę. Nie mówiąc już o tym, że ten jeden wieszak był tak upchany, że jak bralam jedną rzecz to na ziemię spadało kilka innych.
Cytat:

Gratulacje!

U mnie pochmurno, więc siedzę w domu bo nie mam dziś poza obiadem nic do roboty. Szydełkuję kocyk dla małej i oglądam mój serial. Zamówiłam też Mikrusekcards na resztę ciąży i pierwszy rok Hani.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaż na Samsung Galaxy S 7 Edge
Stary 2016-10-13, 13:18   #55
olinekwroc
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to olinekwroc

Cytat:
o koleżanko z miasta zamelduj mi prosze, gdzie są te działy

ja melduję, ze dział, a raczej kąt, bo działem to cięzko nazwać ciązowy H&M jest na bielanach
Osobiście byłam nawet wczoraj w działach ciążowych H&M oraz C&A w Magnolii. Do tego odkryłam dział ciążowy w LC Waikiki, też w Magnolii. Ale tak jak przewijała się opinia już wcześniej - zaopatrzenie raczej średnie, na stronie mają dużo większy wybór. Nic ciekawego nie znalazłam

Zaręczyny 01.05.2013

Ślubujemy 20.09.2014
olinekwroc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 13:20   #56
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Oooo masz takie ciśnienie jak ja.

A co mierze ciśnienie to puls mam taki sam lub podobny. A Tobie mocno skacze?

Skacze mi do 100-120 nawet i to tak bardzo nagle bez powodu, trwa różnie, kilka minut czasem dłużej i od tak wraca do normy. Na ekg wszystko idealnie ale puls 115 też miałam...

Stary 2016-10-13, 13:24   #57
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Skacze mi do 100-120 nawet i to tak bardzo nagle bez powodu, trwa różnie, kilka minut czasem dłużej i od tak wraca do normy. Na ekg wszystko idealnie ale puls 115 też miałam...

Ja mam średnio puls ok. 80. Holter na bank wykaze, co się dzieje

Stary 2016-10-13, 13:27   #58
minula
Wtajemniczenie

U mnie przestało padać nawet słońce wyszło.
Ja się zbieram na 2 usg polowkowe.
Co do toxo, to powtarza się jak ktos nie ma przeciwciał, w kazdym trymestrze (takie są zalecenia)

minula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 13:29   #59
Lilotka
Zakorzenienie

Zuzkka gratuluję córeczki. 😍

18/40
it's a girl.

Paulina
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-13, 13:29   #60
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam średnio puls ok. 80. Holter na bank wykaze, co się dzieje

Liczę na to w sumie mamy wskazania do cesarki... Czuję strach😯 w poniedziałek mam połówkowe raz jeszcze w klinice na rzekomo lepszym sprzęcie to ciekawa jestem co powiedzą...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości