Jak wyjść z samotności? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-10-14, 18:01   #1
kissbabykiss
Przyczajenie

Jak wyjść z samotności?

Cześć, zauważyłam u siebie, ze bycie samotnej zaczyna mi bardzo przeszkadzać. Zawsze byłam introwertyczką, wolałam zostać w domu niż wyjść na imprezę. Teraz zauważyłam, ze po prostu nie mam przyjaciółki. Drugim powodem jest tez fakt, ze moja starsza siostra, z która spędzałam mnóstwo czasu, przeprowadziła się pod Warszawę i zaręczyła, przez co widzimy się raz na dwa tygodnie.
Strasznie mi zle z tym. W klasie w szkole nie potrafię znaleźć tematów do rozmów z dziewczynami, może dlatego ze mamy zupełnie inny styl bycia o zainteresowania (lubię malować, rysować, słuchać alternatywnej muzyki), a one to takie typowe lambadziary...
porada typu: wyjdź do ludzi jest bardzo ogólnikowa, w jaki sposób mam wyjść?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
kissbabykiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-14, 18:07   #2
favianna
Zakorzenienie

Dot.: Jak wyjść z samotności?

Poszukaj domu kultury z zajęciami rysunku i malarstwa w twoim przedziale wiekowym.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-14, 18:08   #3
kissbabykiss
Przyczajenie

To już zrobiłam, jednak mam jakaś wewnętrzna blokadę do poznania kogoś głębiej i spotkania się poza zajeciami

Stary 2016-10-14, 18:10   #4
201706081317
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kissbabykiss Pokaż wiadomość
To już zrobiłam, jednak mam jakaś wewnętrzna blokadę do poznania kogoś głębiej i spotkania się poza zajeciami

A do nazywania bogu ducha winnych dziewczyn lambadziarami też masz blokadę? Wysyłasz bardzo sprzeczne sygnały. Jesteś pewna, że po prostu nie masz odpychającej osobowości?
201706081317 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-14, 18:12   #5
kissbabykiss
Przyczajenie

Nie wiedziałam jak je opisać. Po prostu nie jestem typem dziewczyny, która wychodzi co tydzień na imprezy, siedzi non stop na snapie... jest to może faktycznie określenie pejoratywne, wyjaśniłam właśnie o co mi chodziło

Stary 2016-10-14, 18:15   #6
201712242137
Konto usunięte

Co to jest lambadziara? Chyba nie nadążam za dzisiejszym językiem młodzieży
Jak wyjść do ludzi? Zorientuj się w wydarzeniach w twoim miescie np. na facebooku dotyczących czegoś, co cię interesuje i wbij tam. Ja poznałam fajnych ludzi na wieczorkach językowych.
Poza tym nie wiem co jest takiego złego w imprezach, może rzeczywiście za szybko skreslasz dziewczyny z klasy. Jakoś nie wierzę, że wszystkie takie niegodne blizszego poznania.

Edytowane przez 201712242137
Czas edycji: 2016-10-14 o 18:19
201712242137 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-14, 18:18   #7
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć, zauważyłam u siebie, ze bycie samotnej zaczyna mi bardzo przeszkadzać. Zawsze byłam introwertyczką, wolałam zostać w domu niż wyjść na imprezę. Teraz zauważyłam, ze po prostu nie mam przyjaciółki. Drugim powodem jest tez fakt, ze moja starsza siostra, z która spędzałam mnóstwo czasu, przeprowadziła się pod Warszawę i zaręczyła, przez co widzimy się raz na dwa tygodnie.
Strasznie mi zle z tym. W klasie w szkole nie potrafię znaleźć tematów do rozmów z dziewczynami, może dlatego ze mamy zupełnie inny styl bycia o zainteresowania (lubię malować, rysować, słuchać alternatywnej muzyki), a one to takie typowe lambadziary...
porada typu: wyjdź do ludzi jest bardzo ogólnikowa, w jaki sposób mam wyjść?

Bufonów nikt nie lubi

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Cytat:
Nie wiedziałam jak je opisać. Po prostu nie jestem typem dziewczyny, która wychodzi co tydzień na imprezy, siedzi non stop na snapie... jest to może faktycznie określenie pejoratywne, wyjaśniłam właśnie o co mi chodziło

Tak, jest to określenie pejoratywne, a Ty nie masz żadnych konkretnych powodów, żeby czuć się od nich lepsza, więc polecam sfrunięcie z piedestału
trzyrazypiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-14, 18:25   #8
cholernarejestracja
Copyraptor

Jak się człowiek przestanie czuć jak wyjątkowa śnieżynka z tego powodu, że sobie wieczorami sam siedzi w pokoju i puszcza inną muzykę na spotifaju, to się magicznie znajomi znajdują.

Uwaga, zagadka: słucham muzyki alt, siedzę na snapie (jest fajny!), rysuję i maluję, a w dodatku chodzę na imprezy (bo mam znajomych i imprezy bywają spoko). Jestem lambadziarą czy nie?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-14, 18:39   #9
kissbabykiss
Przyczajenie

Dzięki. Uświadomiliscie mi, ze faktycznie stawiam się o wiele wyżej niż innych i to jest główny powód.
W pierwszej chwili mnie zatkało, ale doszłam do wniosku, ze tak właśnie jest

Stary 2016-10-14, 18:41   #10
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki. Uświadomiliscie mi, ze faktycznie stawiam się o wiele wyżej niż innych i to jest główny powód.
W pierwszej chwili mnie zatkało, ale doszłam do wniosku, ze tak właśnie jest

To Ci może przejść. Najbardziej przełomowy jest moment uświadomienia sobie tego. Ale czasami trzeba to usłyszeć czy przeczytać.
Nie masz powodów, żeby czuć się lepsza, żadnych. Ludzie są różni. Przestań traktować innych z góry, a ludzie przestaną omijać Cię szerokim łukiem. Tak to działa. Nie twierdzę, że od razu znajdziesz bratnią duszę, ale jeżeli nadal będziesz się zachowywać w taki sam sposób, to prawdopodobieństwo polubienia Ciebie będzie bliskie zera.

Edytowane przez trzyrazypiec
Czas edycji: 2016-10-14 o 18:43
Stary 2016-10-14, 18:44   #11
201706051008
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201706051008
Czas edycji: 2016-12-24 o 19:49
201706051008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-14, 18:48   #12
kissbabykiss
Przyczajenie

Tak, i chyba przez to tez nie mogę znaleźć faceta - stawiam im takie wymagania, ze chyba żaden by nie podołał. Raz zostałam porównana do "królowej lodu"

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Dzięki Wam naprawdę. Czuje, ze muszę, a raczej chce to przepracować, choć nie wiem jeszcze jak

Stary 2016-10-14, 18:49   #13
shani_
Raczkowanie

A ja tam wcale nie sądzę byś się nie wiadomo jak wywyższała. Zwłaszcza że chyba wiem, o jaki typ dziewczyn ci chodziło, jak pisałaś pierwszego posta, i choć może takie nazywanie nie jest zbyt miłe, to ciężko czasem inaczej opisać osoby które żyją od imprezy do imprezy.

W głównym temacie nie pomogę, bo sama mam ten sam problem. Chciałam wtrącić tylko swoje dwa słowa żebyś przypadkiem nie zaczęła teraz się czuć gorsza, bo użyłaś takiego a nie innego określenia.
shani_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-14, 18:55   #14
trzyrazypiec
Zakorzenienie

To wcale nie jest takie trudne. Jeżeli ktoś nie ma faktycznie tak przykrego charakteru, że dzieli ludzi na gorszych i lepszych z powodu jakichś wyimaginowanych kryteriów, tylko to po prostu pewien etap i bunt, to mija to zadziwiająco szybko. Ty już doszłaś do etapu w którym czujesz, że zostałaś sama ze swoim poczuciem wyższości. No i znasz już najbardziej prawdopodobny powód. W stosunku do siostry też zachowujesz się w ten sposób? Zapewne nie. Więc umiesz inaczej. Nikt Ci na imprezy chodzić nie każe. Ale już odezwać się możesz, rozmowa z "lambadziarą" naprawdę nie uczyni Cię trędowatą

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Cytat:
Napisane przez shani_ Pokaż wiadomość
A ja tam wcale nie sądzę byś się nie wiadomo jak wywyższała. Zwłaszcza że chyba wiem, o jaki typ dziewczyn ci chodziło, jak pisałaś pierwszego posta, i choć może takie nazywanie nie jest zbyt miłe, to ciężko czasem inaczej opisać osoby które żyją od imprezy do imprezy.

W głównym temacie nie pomogę, bo sama mam ten sam problem. Chciałam wtrącić tylko swoje dwa słowa żebyś przypadkiem nie zaczęła teraz się czuć gorsza, bo użyłaś takiego a nie innego określenia.
No ciekawe, czemu

Czas edycji: 2016-10-14 o 18:57
Stary 2016-10-14, 18:59   #15
kissbabykiss
Przyczajenie

Wiem, choć nie chce czekać i mieć nadzieje, ze to bunt i minie, macie jakieś pomysły jak to zmienić?

Stary 2016-10-14, 19:06   #16
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, choć nie chce czekać i mieć nadzieje, ze to bunt i minie, macie jakieś pomysły jak to zmienić?

No zastanów się, co daje Ci podstawy do tego, żeby się wywyższać. Co Twoim zdaniem?

Ja to przeszłam i wiem, jak bardzo zmieniło się moje życie, kiedy przestałam stawiać sztuczne granice pomiędzy mną i resztą świata. Zgorzknienie i wieczny ból dupy zastąpiło zdrowe podejście do życia. Nie jesteś wyjątkowa. Wyjątkowość to coś więcej, niż samotniczy tryb życia i ciekawe hobby. Wspaniale, że malujesz i życzę sukcesów. Ale Ty przecież pewnie nawet nie wiesz, czy "lambadziary" mają jakieś hobby. Co Ty wiesz o tych dziewczynach oprócz tego, że na snapie siedzą i na imprezy chodzą? Przecież w ogóle z nimi nie rozmawiasz? Może się nie dogadacie. No może tak być. Wtedy poszukasz szczęścia gdzie indziej. A może dogadasz się chociaż z jedną z nich. Tylko spróbuj sfrunąć z chmur

Czas edycji: 2016-10-14 o 19:08
Stary 2016-10-14, 19:15   #17
kissbabykiss
Przyczajenie

Moim zdaniem, właśnie rysowanie, muzyczne zdolności, chyba tez fakt, ze zawsze spotykałam się ze starszymi mężczyznami (+-10 lat), wiem, ze jestem inteligentna... przez taka wieczna adoracje chyba moje ego urosło to niemożliwych rodzajów

---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Co do klasowych koleżanek, to już 3 klasa, wszystkie są już super zgrane, ciężko teraz tak między nie wejść. Czuje ze albo ustawiam się od nich wyżej albo jak próbuje się dogadać, to niżej. Nie ma jakby czegoś pośredniego

Stary 2016-10-14, 19:20   #18
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem, właśnie rysowanie, muzyczne zdolności, chyba tez fakt, ze zawsze spotykałam się ze starszymi mężczyznami (+-10 lat), wiem, ze jestem inteligentna... przez taka wieczna adoracje chyba moje ego urosło to niemożliwych rodzajów

I tylko Ty w całej klasie jesteś inteligentna?
Super, że rysujesz, rób to jak najlepiej, ale to naprawdę hobby jak każde inne. Muzyczne zdolności też nie są jakimś ewenementem wśród ludzi. Fajnie, że to wszystko potrafisz, ale to nie czyni Cię jakimś diamentem wśród reszty. A spotykanie się ze starszymi facetami... co to ma do bycia lepszym?
Cytat:
Co do klasowych koleżanek, to już 3 klasa, wszystkie są już super zgrane, ciężko teraz tak między nie wejść. Czuje ze albo ustawiam się od nich wyżej albo jak próbuje się dogadać, to niżej. Nie ma jakby czegoś pośredniego

Gimbazjon czy średnia?

Czas edycji: 2016-10-14 o 19:21
Stary 2016-10-14, 19:22   #19
kissbabykiss
Przyczajenie

Nie wiem, chyba przez to ze dostawałam tyle komplementów etc (nie uważam się ze super piękność, ale sporo osób tak mówi) plus to wszystko... wiem ze to bezpodstawne, ale tak właśnie podejrzewam, ze to było czynnikiem

Średnia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-14, 19:28   #20
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, chyba przez to ze dostawałam tyle komplementów etc (nie uważam się ze super piękność, ale sporo osób tak mówi) plus to wszystko... wiem ze to bezpodstawne, ale tak właśnie podejrzewam, ze to było czynnikiem

Średnia.

Średnia? Uch, zaskoczona jestem.

Całe życie chcesz oceniać ludzi? Daje Ci to coś prócz frustracji?

Ja Ci nie każe zaprzyjaźniać się z ludźmi zupełnie od Ciebie różnymi, bo to nawet niezdrowe. Ale pasowałoby przestać się wywyższać.

Jeśli pójdziesz na studia, to szukaj podobnych osób. Lubisz spokojniejsze rozrywki? Znajdź kogoś, kto też w ten sposób woli spędzać czas. Ale blagam, nie dorabiaj do tego jakichś wielkich ideologii

Czas edycji: 2016-10-14 o 19:37
Stary 2016-10-14, 19:41   #21
kissbabykiss
Przyczajenie

Brzmi jak gimbaza ?

Nie chce dorabiać, chce to przepracować. Do studiów jeszcze trochę czasu, wiec chyba zdążę

Chyba praktyka będzie najlepsza metoda?

Stary 2016-10-14, 19:45   #22
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Brzmi jak gimbaza ?

Nie chce dorabiać, chce to przepracować. Do studiów jeszcze trochę czasu, wiec chyba zdążę

Chyba praktyka będzie najlepsza metoda?

Tylko znowu nie przesadź i nie rób niczego, co jest dla Ciebie niekomfortowe. Masz całkowite prawo do tego, żeby spędzać czas w taki sposób, w jaki chcesz. Zupełnie inną kwestią jest pewna otwartość na ludzi innych od nas, a czym innym zmienianie wszystkiego w sobie dla innych. Chodzi tylko o to żeby się nie zamykać i nie tworzyć sztucznych podzialow ja - oni. Imprezować Ci nie każe, jeśli tak bardzo nie lubisz, naprawdę

Czas edycji: 2016-10-14 o 19:47
Stary 2016-10-14, 20:03   #23
nyana89
Zakorzenienie

Na studiach spuść z tonu, zacznij od 'nowej karty'. To już tak mówię na zaś, bo warto jednak kogoś przy sobie mieć z kim można pogadać, nawet nie mówię o facecie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-10-14, 20:47   #24
Osleidis
Rozeznanie

A nie jest przypadkiem tak, że twoje wywyższanie się i ocenianie innych jest spowodowane twoim niskim poczuciem własnej wartości? Jestem fajna, wartościowa tylko wtedy kiedy jestem lepsza od innych, więc w tych innych bezustannie szukam rzeczy, które czynią je 'gorszymi' ode mnie. Zastanów się, czy w dzieciństwie byłaś często porównywana do innych.

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że w tym samym momencie swojego życia doszłam do podobnych wniosków, i wszystko zmieniło się o 180 stopni na studiach w nowym środowisku. Wymagało to ode mnie ogromu pracy - przełamania się, uświadomienia sobie wielu bolesnych rzeczy, ale w końcu nauczyłam się podchodzić do ludzi neutralnie, nie oceniając, ale z życzliwością i ciekawością drugiego człowieka.

Jak chcesz to pisz na priv

Edytowane przez Osleidis
Czas edycji: 2016-10-14 o 20:49
Osleidis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-14, 21:00   #25
kissbabykiss
Przyczajenie

Dziękuje Wam wszystkim! Osleidis napisałam priv będę pracować nad złotym środkiem. Powiem Wam, ze bardzo się czasem przydaje trzeźwy osad kogoś, kto nas za bardzo nie zna - wtedy widać dopiero, czego się nie dostrzega

Stary 2016-10-14, 22:16   #26
NattiTt
Wtajemniczenie

Skoro jako jedyna jesteś osobą inteligentną w całej klasie, a do tego wnioskujesz to po średniej... to ja wnioskuję, że do kiepskiego liceum się dostałaś.

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-15, 18:55   #27
GuardviaN
Raczkowanie

Odpowiadając na temat:
Udawaj że nie jesteś samotna i w to uwierz - u mnie tak zadziałało jeśli chodzi o pewność siebie.
A potem wychodź do ludzi, uśmiech, ale nie sztuczny, poznawaj, wyjdź tam gdzie się boisz ( np. nie chcesz isc na impreze - czemu? To ze nie lubisz a moze kryje sie tam strach? Przelam go idz zobacz jak to jest, doswiadczenie zostanie )
GuardviaN jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-17, 21:47   #28
kissbabykiss
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez GuardviaN Pokaż wiadomość
Odpowiadając na temat:
Udawaj że nie jesteś samotna i w to uwierz - u mnie tak zadziałało jeśli chodzi o pewność siebie.
A potem wychodź do ludzi, uśmiech, ale nie sztuczny, poznawaj, wyjdź tam gdzie się boisz ( np. nie chcesz isc na impreze - czemu? To ze nie lubisz a moze kryje sie tam strach? Przelam go idz zobacz jak to jest, doswiadczenie zostanie )

Dziękuje to skok na głęboka wodę, ale już zaczęłam i widze poprawę

Stary 2016-10-17, 23:04   #29
aleks_90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NattiTt Pokaż wiadomość
Skoro jako jedyna jesteś osobą inteligentną w całej klasie, a do tego wnioskujesz to po średniej... to ja wnioskuję, że do kiepskiego liceum się dostałaś.
srednia nie jest wyznacznikiem inteligencji. Poza tym jakim prawem autorka uwaza sie za "jedyna" inteligentną? Siedzi w innych że wie? Moze jest samotna bo za wysoko trzyma głowe, sie wyważsza ?
aleks_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-18, 16:50   #30
pocaluj_zabke_w_lapke
Raczkowanie

W dzisiejszych czasach, gdzie ludzie w tak różnych środowiskach żyją i wychowują się może być naprawde ciężko złapać z kimś tzw. wspólny język

Może i to troche wynika z tego, że na wstępie ocenia się kogoś z góry, bo jest się innym. Ale z drugiej strony ja Ciebie rozumiem, no jedni oglądają np. Kardashianki i o nich by gadały godzinami robiąc sweetfocie w swoich najnowszych Iphoneach wystarczy mieć stary telefon bez tej funkcji i już nie masz o czym z nimi rozmawiać, aczkolwiek trzeba dać takim ludziom szanse, jak jest jakaś wspólna wycieczka czy okazja do pracy w grupie to starać się być przyjazną osobą, ale też nie na siłę, ludzi do innych przyciąga to, że sie akceptują.

Dla mnie fenomenem jest np. Micheal Jackson , on w swoich czasach był typem niezbyt męskiego mężczyzny, ale roztaczał w okół siebie taką aurę pewności siebie i uroku osobistego, że nawet po tych 100 operacjach można na niego patrzeć bez przerwy ;p nie wiem czy to dobry przykład, ale na siłe się nie zmieniaj.

Tak na dobrą sprawę liceum trwa za krótko, żeby bardzo zżyć się ze swoją klasą.

Z mojego doświadczenia to co Ci mogę poradzić: inwestuj w siebie, staraj się jak najlepiej spędzać swój czas, cieszyć się po prostu młodością i życiem, jeśli możesz wyjeżdzaj na jakieś obozy, kursy językowe,jak zaproszą Cie na impreze staraj sie jej nie unikać.

Dobrą opcją jest też wyjście z inicjatywą i zaproszenie jakiejs dziewczyny na np. wspólne zakupy czy pójscie na jakis film

A jesli nie nawiazesz super kontaktu mimo wszystko, jeszcze bedziesz miala taka okazje na studiach.

Sprobuj tez nawiazac jakies znajomosci na wizazu, to bardzo polecam

Pozdrawiam

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości