|
|||||||
| Notka |
|
| Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 410
|
Dot.: Zio³owo/Mazid³owo/Thanato sowe sposoby na wzmocnienie, porost, wypadanie w³osó
Byleby efekty by³y
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 408
|
Dot.: Zio³owo/Mazid³owo/Thanato sowe sposoby na wzmocnienie, porost, wypadanie w³osó
Ja kilka dni temu ukrêci³am sobie wcierkê do w³osów na bazie pó³produktów od Thanatosa. Sk³ada siê z ok. 25ml wody pokrzywowej, ekstraktu ze skorki jab³ka (ok.3%), keratyny. odrobiny fluidu z biosiarki i kilku kropel olejku rozmarynowego (do 50ml dope³ni³am destylowan±) Stosowa³am na razie 2x, muszê podci±æ w³osy, wykonaæ mierzenie i obserwowaæ relutlaty
|
|
#123 | |
|
The Pink Power Mo³derajtor
Wiadomo¶ci: 10 745
|
Cytat:
![]() A teraz jeszcze te promocje zobaczy³am, grrrr... |
|
|
|
|
|
#124 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 981
|
No niestety w³osy to inwestycja bez koñca, sama co¶ o tym wiem
. Z Mazid³ami/Thanatosem to jest w³a¶nie tak: a i jeden dodatkowy hydrolat, przecie¿ to tylko 5 z³, a i jeszcze co¶ innego te¿ za 5 z³, to nic, ¿e nie bardzo wiem co siê z tym robi, ale fajnie wygl±da, pachnie... biorê.... i wysz³o mi... ponad 100z³![]() . Do tego w sklepie, a to odzywka (bo moja ju¿ prawie siê koñczy), acha, akurat, mam jeszcze pó³ opakowania starej, a to szampon(bo naturalny), a to mo¿e jeszcze jaki¶ kremik do twarzy (w razie czego, przyda siê ). Nied³ugo planujê uzupe³niæ zapasy u Thanatosa, no i Helfy te¿, ale to pewnie dopiero w czerwcu, znowu kasa poleciiiii .
|
|
|
|
|
#125 |
|
Raczkowanie
|
ja ju¿ wolê nie wchodziæ na thanatosa, bo mi ca³a pensja ucieknie
wystarczy, ¿e siê pogr±¿y³am w mazid³ach i helfach
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 307
|
Thanatos to jest masakra, naprawdê-tyle ekstraktów
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.sesameworkshop.org/sesame...usic/radio.php S± tam ró¿ne przepisy z ekstraktami, wiêc mo¿e sie przydaæ ![]() A powiedzcie mi czym siê ró¿ni± te ekstrakty od naturalnych sk³adników? Np. czy lepsza jest pokrzywa dodana pod dowoln± postaci± do wcierki, czy ekstrakt z pokrzywy itp.?
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo pomyli³a¶ linki
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Rozpuszcza siê Wam normalnie ekstrakt ze skórki jab³ka? Bo ja nie umiem go rozpu¶ciæ
![]() Virko wydaje mi siê, ¿e ekstrakty to jest taka jakby esencja, chocia¿ przyznam sie szczerze, ¿e tak naprawdê nigdy sie nad tym nie zastanawia³am.. |
|
|
|
|
#130 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 821
|
Ekstrakt to jakby "to, co najlepsze" z ro¶liny - czyli ró¿ne substancje czynne.
Cytowane z Mazide³: "Ekstrakty ro¶linne – to uk³ady pozyskiwane z ca³ych ro¶lin lub ich czê¶ci za pomoc± ekstrakcji odpowiednio dobranym rozpuszczalnikiem (...)" i: "Standaryzowane ekstrakty ro¶linne to ekstrakty, dla których zosta³a dok³adnie okre¶lona ilo¶æ substancji czynnej. Dzielimy je na dwa typy: - Ekstrakty bêd±ce koncentratem wyizolowanego, konkretnego sk³adnika czynnego z danej ro¶liny, o dok³adnie okre¶lonym stê¿eniu. Sk³adnik ten, w naturze nie wystêpuje w ro¶linie w tak wysokim stê¿eniu. Przyk³adem jest ekstrakt z ostropestu plamistego, który zawiera 80% sylimaryny, ekstrakt z zielonej herbaty o zawarto¶ci ok. 95% polifenoli. Ten typ standaryzowanych ekstraktów jest zwykle dro¿szy. - Ekstrakty, które w ca³o¶ci s± traktowane jako sk³adnik czynny, bêd±cy mieszanin± ró¿nych substancji aktywnych obecnych w danej ro¶linie. Ekstrakty te nie zosta³y wystandaryzowane w kierunku konkretnego, pojedynczego sk³adnika aktywnego, tak, wiêc ilo¶ci zawartych w nich substancji czynnych s± bardziej zbli¿one do tych wystêpuj±cych w naturze w danej ro¶linie."
|
|
|
#131 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 310
|
|
|
|
|
|
#132 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz zauwa¿y³am ![]() Córcia mia³a w³±czone gry i przez pomy³kê skopiowa³am do nich linka Tutaj jest poprawny: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=236192 Przepraszam za zamieszanie ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak btw: ekstrakt mo¿na porównaæ do kawy z ekspresu/kawiarki a np. napar do kawy parzonej. Ró¿nica na pewno w stê¿eniu. Poza tym dostêpne ekstrakty s± formie sproszkowanej z tego tez powodu osi±gaj± tak wysokie stê¿enia (blisko100%).Mnie skórka tez siê nie chce za bardzo rozpuszczaæ
|
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 310
|
|
|
|
|
|
#135 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 219
|
Dziewczyny witam Was serdecznie i liczê na Wasz± pomoc i wiedzê
W jednym z w±tków pisa³am, ¿e mam w³osy s³abe, do¶æ suche i wypadaj±ce. Wczoraj odwiedzi³am fryzjerkê, która na moje nieszczê¶cie zaczê³a siê bawiæ w "artystkê" i w efekcie pozbawi³a mnie ok. 8 - 10 cm w³osów ![]() Które od¿ywki pomog³y Wam na porost w³osów i jakie mog³yby¶cie mi poleciæ? |
|
|
|
|
#136 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale je¶li ekstrakt ma 100%, to sama zaparzona pokrzywa do wcierki np. ma mniej? Czy ocet zrobiony ze skórki jab³ek? Chyba zadam pytanie sprzedaj±cym, bo mnie to gnêbi i spaæ nie daje ![]() Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=234429&page=16
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
Racja, ju¿ mi siê zaczyna mieszaæ co gdzie jest
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
Nie dziwiê siê
Bo ju¿ tyle tego jest, ¿e pewnie wiêkszo¶ci z nas ju¿ sie miesza
|
|
#141 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Zastanawia³am siê w³a¶nie nad t± wcierk± podan± przez Mariê ). Czy u¿ywa³y¶cie jej mo¿e i zauwa¿y³y¶cie, ¿e w³osy rosn± Wam szybciej?
|
||
|
|
|
|
#142 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 981
|
Mnie po niej naprawdê sporo uros³y, my¶lê, ¿e ¶rednio ok. 2 cm. na miesi±c, co tydzieñ by³y d³u¿sze w sposób zauwa¿alny. Zatem polecam. Ukrêcenie tego zabiera mi ok. 15 minut, raz na tydzieñ mo¿na tyle czasu po¶wiêciæ.
Aaaa jeszcze istotna sprawa, przy rozpuszczaniu BHT w alkoholu, warto najpierw dodaæ BHT do alkoholu i w tym czasie zacz±æ do Jantaru dodawaæ resztê sk³adników. W miêdzyczasie BHT siê rozpu¶ci (resztki mo¿ecie rozgnie¶æ np. bagietk± borokrzemow±, ale jak nie macie to mo¿e byæ ³y¿eczka). Na koñcu dolewacie do Jantaru z ekstraktami, ekstrakty warto dodawaæ powoli i jednocze¶nie mieszaæ ----> lepiej siê rozpuszcz± .Co do skórki jab³ka, niestety nie rozpuszcza siê do koñca, trzeba siê z ni± trochê nawojowaæ, no ale warto!!! Edytowane przez Maria221 Czas edycji: 2008-02-20 o 16:13 Powód: nie dopisa³am czego¶;) |
|
|
|
|
#143 | |
|
Raczkowanie
|
dzi¶ wreszczie ukrêci³am mazid³owe serum!! (przesy³ka dotar³a ju¿ przedwczoraj, ale nie mia³am kiedy przez pracê), i oto moje przemy¶lenia!:
1) kupiæ miarki na mazid³ach, bo "na oko" to baba umar³a ![]() 2) czy aby macerat marchewkowy, który tak polecaj± ¿eby wymieszaæ z innymi dwoma olejami (np. z wiesio³ka w propocjach 1/3), nie barwi w³osóóóów??? Cytat:
4) w skórê g³owy ciep³o cieplutko, czyli tak jakby co nieco dzia³a³o ![]() ![]() resztê bêdê na bie¿±co pisa³a, poniewa¼ serum trzeba stosowaæ co dzieñ przez minimum dwa miesi±ce, to mam trochê czasu
|
|
|
|
#144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A p³ukankê z pokrzyw stosujecie do ostatniego p³ukania , prawda? Mo¿na codziennie? Jak j± przygotowujecie?
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 35
|
¦wietny w±tek!
ja to póki co jestem monotematczna ( no mo¿e duo) bo póki co u¿ywam tylko pokrzywy i od niedawna skrzypu, a tu widzê bogactwo innych cudeniek!! Przeczytam w±tek jeszcze raz i na pewno co¶ sobie wybiorê!!
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
|
¦wietnie
![]() Napewno skorzystam. |
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co prawda od grudnia uleg³a ona pewnej modyfikacji Bo biostyminê i jantar dodajê raz na tydzieñ i polewam tym w³osy razem z zio³ami jako ostatnie p³ukanie. A czê¶ciej czyli co drugie mycie, p³ukam samymi zio³ami (pokrzywa, skrzyp, rumianek, ³opian i tatarak).Je¶li chcesz zrobiæ p³ukankê z samej pokrzywy to po prostu zaparzasz pokrzywê i po wystygniêciu p³ukasz w³osy jako ostatnie p³ukanie. Jednak polecam dodaæ Ci do tego co najmniej skrzy, bêdzie mocniejsze dzia³anie.
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ju¿ chyba o tym pisa³am, ale jakby co to jeszcze raz napiszê co odkry³am
Taka p³ukanka z aloesu ¶wietnie wp³ywa na w³osy!! S± mega b³yszcz±ce i wygl±daj± na tak zdrowe jak po ¿adnej innej od¿ywce czy p³ukance Ja robiê tak, ¿e sok z aloesu rozpuszczam w wodzie tak jakby i robiê sobie z tego p³ukankê-no cud miód, naprawdê Zamierzam spróbowaæ dodaæ aloesu do innych p³ukanek, bo wcze¶niej jak robi³am sobie aloesow±, to nie robi³am zio³owej, a teraz po³±czê te dwie p³ukanki w jedn± |
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Aloes jest bardzo dobry
![]() A jaki masz soczek? Wkleisz fotkê?
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, nawet kiedy¶ ubolewalam, ¿e nie dostanê Biostyminki bez recepty, a teraz jak mogê to sie zachwycam moim sokiem aloesowym w du¿ej butli
Bo cenowo wychodzi jak Biostyminka, a jest go du¿o wiêcej Ja do tej pory my¶la³am, ¿e on wp³ywa dobrze tylko na skóre g³owy/cebulki a tu siê okazuje, ¿e na cale w³osy Mam ten soczek http://www.laboratorianatury.pl/produkt.php?id=2
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:27.

teraz ju¿ sobie obieca³am, ¿e ograniczam kupowanie "kosmetyków" do w³osów tylko do naturalnych mazide³ 
. Z Mazid³ami/Thanatosem to jest w³a¶nie tak: a i jeden dodatkowy hydrolat, przecie¿ to tylko 5 z³, a i jeszcze co¶ innego te¿ za 5 z³, to nic, ¿e nie bardzo wiem co siê z tym robi, ale fajnie wygl±da, pachnie... biorê.... i wysz³o mi... ponad 100z³

(Jantar)
(minera³y, Himalaya Herbals Antisceptic)
(Chodakowska, Michaels, Mel B)