|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Klub PP - Pijaczek Pokrzywy
Ale to jest konieczne, dla Twojego dobra
![]() Dla Twojego dobra jest zarówno picie pokrzywki jak i odpowiednia przerwa w jej piciu ![]()
#782 |
Zakorzenienie
|
wiem wiem....i to zrozumiale, moze załozymy picie herbaty czerwonej na ten czas hehe, mi jeszcze nie stuknely 3 miesiece..chyba...bo ja gdzies okolo stycznia zaczelam, wiec skoncze to opakowanie co mam i robie przerwe
#783 |
Zakorzenienie
|
Można dołączyć???? - nieśmiało zapytała...
![]() ![]() ![]() Pokrzywę popijam, niestety nieregularnie, ale patrząc na to, co piszecie chyba zacznę systematycznie pić. Efekty są takie, że włosy rosną mi szybciej, z tymże ja jeszcze biorę belissę. A tak na marginesie, to można połączyć popijanie pokrzywy z łykaniem tabletek takich, jak belissa? |
![]() ![]() |
![]() |
#784 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#785 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#786 |
Zakorzenienie
|
Tak było, ale Wy pijecie pokrzywę kilka razy dziennie, ja maksymalnie 1 raz dziennie. Stąd moje pytanie.
...i dzięki za przywitanie... ![]() hula_hula, czytałam właśnie te posty. A moje pytanie, jak widzisz nie dotyczy sytuacji, kiedy regularnie kilka razy dziennie popija się pokrzywę. Wiem, również o konieczności robienia przerw w piciu, o stosowaniu płukanek na włosy, itp. Mimo wszystko, dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#787 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę kolejny raz pisać tego samego, więc wkleję moją wcześniejszą wypowiedź : Cytat:
Powiedz mi proszę, jak chcesz aktywnie uczestniczyć w wątku nie wiedząc kompletnie o czym było pisane wcześniej? Nadrób zaległości ![]() Cytat:
Dziękuję ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Zakorzenienie
|
Powiedzmy, że zacznę jeszcze raz, bo w sumie rozumiem irytację tymi samymi pytaniami
![]() Popijam pokrzywę nieregularnie, zresztą mało we mnie systematyczności do wszystkiego. Nawet witamin nie biorę regularnie, a jak jeszcze się uczyłam to nie było mowy o nauce z lekcji na lekcję, czy z wykładu na wykład... W każdym razie chciałabym się dołączyć do wątku, jeśli to możliwe... |
![]() ![]() |
![]() |
#789 |
Zakorzenienie
|
No jasne, że możliwe. Mi chodzi tylko o to, żebyś przyłączyła się do nas z głową pełną wiedzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#790 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na włosy pije się 1 szklankę, ale na inne dolegliwości [np. drogi moczowe] pije się ją już w większych ilościach. Co do suplementacji, to gdzieś chyba Estelle pisała, że można. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Wtajemniczenie
|
UUUUUUU temperatura się podniosła
![]() Ja jeszcze się nie martwię o przerwe ![]() ![]() Nie żałuję sobie tej pokrzywy do płukania - eh ![]()
#792 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Zakorzenienie
|
Regenerowanie włosów
Dziewczyny, jestem teraz w pracy i nie bardzo mogę przeczytać wszystko od deski do deski, jeśli wiec to, co wkleiłam było już kiedyś, to nie bijcie za to, że chciałam się podzielić takimi rewelacjami. plizzzz ![]() Zagotować 0,25 l octu owocowego i zalać nim garść suszonych pokrzyw. Pokrzywy należy pozostawić w occie przez kwadrans, następnie odcedzić płyn przez drobne sitko. Powstały w ten sposób lotnion ochłodzić i co drugi dzień przemywać nim delikatnie włosy. Po wysuszeniu, wmasowywać w skórę czaszki odrobinę olejku z korzenia łopianu. Do kuracji należy również wypijanie przed zaśnięciem filiżanki herbaty ze skrzypu polnego, a rano na pusty żołądek szklanki świeżego soku z rzeżuchy. Kurację stosuje się przy nadmiernym wypadaniu włosów ![]() Pokrzywa pomaga na wypadanie włosów i regeneruje Pokrzywa od dawna jest znana jako środek na wzmocnienie korzonków włosowych i zapobiegający łupieżowi. Zrób sobie płukankę pokrzywową (nie nadaje się do jasnych włosów). Suszone liście pokrzywy (łyżeczka na filiżankę) lub gotową herbatę z pokrzywy zalewamy wrzątkiem. Po naciągnięciu i wystudzeniuy płuczemy włosy. Nie wolno używać świeżych pokrzyw, ponieważ lekko barwią włosy na zielono - nie chcemy wyglądać jak UFO! Gdy męczy nas wypadanie włosów, stosujemy następującą kurację: Garść pokrzyw zalewamy 1/4 l zagotowanego octu owocowego. Pokrzywy pozostawiamy w occie na 15 min., potem odcedzamy płyn przez sitko. Oziębionym wywarem przemywamy włosy co dwa dni. Będą silniejsze. źródło: http://www.naturalne-kosmetyki.net/p...ja-wlosow.html |
![]() ![]() |
![]() |
#794 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że pokrzywa może mieć właściwości przyciemniające włosy tak, jak rumianek delikatnie rozjaśnia i rozświetla blond włosy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#796 |
Zakorzenienie
|
Ale jak do tej pory nie było tutaj nic o blond włosach, zresztą ja sama jestem blondynką i pokrzywa nie wpływa niekorzystnie na mój kolor, tzn płukanki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam taką informację:
Pokrzywa zwyczajna Bylina powszechnie znana i nietowarzyska ze względu na swój parzący efekt, występująca dziko, ale i coraz częściej uprawiana. Rośnie na glebach żyznych zasobnych w azot. Zwykle wysiewa się sama lub rozmnażana z rozłogów (kłączy). Surowcem są liście oraz korzenie i kłącza. Produkcja roczna w Polsce szacowana jest na kilkaset ton. Zawiera dużo żelaza, witamin A i C, sole mineralne, moczopędna. Leczy reumatyzm, krwawienia wewnętrzne, choroby skóry, poprawia ukrwienie, co wpływa na jędrność skóry. Szampon na bazie ekstraktu z pokrzywy przyciemnia kolor włosów, w odróżnieniu od rumianku, które je rozjaśnia. Napary i odwary wzmacniają i wzmagają porost włosów. źródło: http://www.kpodr.pl/roslinna/ziola/ziola_kosmet.php |
![]() ![]() |
![]() |
#798 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja mam włosy blond, regularnie płukam m.in. pokrzywą i nic się nie dzieje pod względem zmiany koloru ![]() Przepisy ciekawe ![]()
![]() |
#799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kokuryu już dementowała pogłoski jakoby pokrzywa działała barwiąco. http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=613
![]() |
#800 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#801 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi o to, że nie było nic na temat tego, że płukanki szkodą blond włosom. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#802 |
Rozeznanie
|
Pokrzywa nie przyciemnia włosów blond. Jej stosowanie domyka łuski włosa, przez co kolor jest bardziej intensywny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Zakorzenienie
|
Wybacz
![]() Edit: kokuryu i Virka ![]()
#804 |
Rozeznanie
|
Oj, widzę, że niepotrzebnie powtarzałam :P.
|
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie takie informacje nie mają znaczenia, bo ja i tak ciemnowłosa jestem. Nie mniej mam pytanie o kolejności płukanki. Stosujecie płukankę z pokrzywy po myciu włosów, czy przed, no i jak w tym wypadku z odżywką. Ja nie rozstaję sie z odżywkami do włosów, bo nie rozczesałabym ich za Chiny ludowe. No i wreszcie pytanie za 100 punktów, przy włosach średniej długości jaka ilość takiej płukani z pokrzywy będzie dobra? Zaparzyć szklankę, dwie,trzy,....
![]() Acha, no i dziękuję za przywitanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#806 |
Zakorzenienie
|
Ja parzę w takim dużym dzbanku na włosy za łopatki. I przeważnie robię je ani to przed myciem, ani po. Tak po prostu, bo tych włosów się potem nie płucze, tylko zawija w ręcznik i one same wysychają. Odżywek po płukance też nie używam, bo nie ma potrzeby. Ale jeśli już to robiłabym przed płukanką.
|
![]() ![]() |
![]() |
#807 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Odżywkę stosuję po umyciu na mokre włosy taką do spłukiwania. I po tym wszystkim płukam ziołami, w tym pokrzywą, jako ostatnie płukanie. Ja używam 5 szklanek, ale na 5 rodzajów ziół ![]() Więc możesz zaparzyć sobie np. 3 szklanki na 3 torebki lub 3 łyżki pokrzywy. Mam nadzieję, że trochę Ci rozjaśniłam ![]()
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
O, zdecydowanie rozjaśniłaś. Dziękuję serdecznie.
![]() Dzisiaj akurat włosy muszę umyć to zrobię płukankę. |
![]() ![]() |
![]() |
#809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Możesz do pokrzywy dodać inne zioła do płukanki, celem wzmocnienia działania.
![]() |
#810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:41.