Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-11, 18:15   #391
byliczka
Zakorzenienie

Dot.: Maturzystki 2008 :) Prezentacje maturalne

Ja wzięłam wiersz Słowackiego PRZEKLĘTA, bo idealnie oddaje charakter tej kobiety widzianej oczami mężczyzny
Stary 2008-02-11, 23:40   #392
milusiaam
Wtajemniczenie

Przeklęstwo chyba A nie przeklęta mmm no to bardzo fajny wiersz i tez go wykorzystam ale chciałabym jeszcze jakis obraz np albo film wykorzytsac to cos nowego chyba
milusiaam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 11:16   #393
byliczka
Zakorzenienie

Albo PRZEKLĘSTWO do *** Pomyliło mi się, bo pierwsze słowo na początku to przeklęta
Stary 2008-02-12, 23:31   #394
milusiaam
Wtajemniczenie

zreszta cio za roznica mi sie tez myli;/ ACH a masz juz jakis pomysł na pezentacje jaka robisz plakat prezentacje na kompie cyz moze cos innego wymysliłas_????
Stary 2008-02-13, 13:00   #395
byliczka
Zakorzenienie

Na razie jestem po konsultacjach z polonistką i powiedziała że pandora odpada, i mam w ogóle odejść od moty femme fatale, czyli Carmen też odpada ehh
Stary 2008-02-13, 13:36   #396
nikah
Raczkowanie

witam maturzystki
ja robie prezentacje na kompie, bo leń jestem straszny i nie chce mi się nic innego cudować (polski -byle zdać)... ale też jestem ciekawa jak inaczej można to zaaranżować, ktoś ma inny pomysł?

przy okazji, prezentuje temat "portret kobiety jako odzwierciedlenie różnych koncepcji piękna" i zastanawiam się jakie utwory wykorzystać, może ktos potrafi mi podpowiedzieć ;>?
nikah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-13, 14:04   #397
byliczka
Zakorzenienie

No ale przecież i taki nikah musisz napisac prezentację. Temat masz fajny, w literaturze jest mnóstwo kobiet.
Stary 2008-02-14, 00:32   #398
milusiaam
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nikah Pokaż wiadomość
witam maturzystki
ja robie prezentacje na kompie, bo leń jestem straszny i nie chce mi się nic innego cudować (polski -byle zdać)... ale też jestem ciekawa jak inaczej można to zaaranżować, ktoś ma inny pomysł?

przy okazji, prezentuje temat "portret kobiety jako odzwierciedlenie różnych koncepcji piękna" i zastanawiam się jakie utwory wykorzystać, może ktos potrafi mi podpowiedzieć ;>?
jutro ci dam tytuł wiersza któy bedzie idealny do twojej prezentacji tam jest obraz raczej odbiegajacy od piekna ale zreszta zobaczysz.... jutro ci napisze tytuł jak znajde ksiazke
Stary 2008-02-15, 10:00   #399
nikah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
No ale przecież i taki nikah musisz napisac prezentację. Temat masz fajny, w literaturze jest mnóstwo kobiet.
jasne że napisze. może niezbyt jasno sie wyraziłam: na kompie zrobie tło dla prezentacji własciwej -jakieś zdjęcia tych cosłynniejszych dzieł z kobietą w roli tytułowej [wenus z milo, trzy gracje rubensa itp.] i krótkie hasła.. taki jest plan
zastanawiałam się tylko czy ktos ma jakąś koncepcje np bez wykorzystania powerpointa

Cytat:
Napisane przez milusiaam Pokaż wiadomość
jutro ci dam tytuł wiersza któy bedzie idealny do twojej prezentacji tam jest obraz raczej odbiegajacy od piekna ale zreszta zobaczysz.... jutro ci napisze tytuł jak znajde ksiazke
będe ci ogromnie wdzięczna...
mam już taki wstępny pomysł na czym się oprzeć w prezentacji, tyle że mój polonista nie ze wszystkim sie zgadza chciałam np. wykorzystać fragment "wyznań gejszy", bo ta ichna koncepcja piękna wydała mi się całkiem interesująca, ale profesor uprzejmie odradził mi korzystanie z literatury powszechnej
Stary 2008-02-15, 15:35   #400
magda_madzia
Raczkowanie

Problem z prezentacja maturalna z jezyka polskiego- POMOZCIE!

Dzis odebralam swoja prace maturalna napisana przez filologa polskiego. Temat pracy brzmi "Kaskaderzy literatury. Przedstaw sylwetke i dokonania artystyczne wybranego tworcy". Jakie bylo moje zdiwienie, gdy zobaczylam ze owym "kaskaderem"- bohaterem mojej pracy jest Witold Gombrowicz... Slyszalam o Wojaczku, Stachurze, Hłasce i innych, ale o Gombrowiczu??? Czy ktos moze sie orientuje, czy on tez jest zaliczany do "kaskaderow literatury", czy poprostu z tej pani taki filolog jak z koziej .... trąba?
magda_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 15:53   #401
kamyczek89
Zadomowienie

Dot.: Problem z prezentacja maturalna z jezyka polskiego- POMOZCIE!

Sorry, ale jak zdecydowałaś się na kupienie prezentacji, to możesz mieć pretensje tylko do siebie!!! To jest dla leserów, którym nawet nie chce się dupy ruszyć (no w tym przypadku głowy).Ja jakoś nie wyobrażam sobie, żeby zlecić komuś prezentację. Sama nie jestem jakoś zbytnio utalentowana polonistycznie, ale nie świruję i próbuję zrobić ją własnoręcznie.

Poszukaj sama coś na ten temat, wysil się chociaż trochę, a nie liczysz tylko na innych!!!

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-15, 15:59   #402
magda_madzia
Raczkowanie

OK, ja nie mam do nikogo pretensji... Pytam tylko, czy Gomrowicz jest zaliczany do "kaskaderow literatury". A wyobraz sobie ze szukalam informacji na ten temat, ale niestety chyba moje obawy sie potwierdzaja.
Stary 2008-02-15, 16:09   #403
kamyczek89
Zadomowienie

Jak masz tylko jeden przykład do tematu, to cienko widzę Twoją prezentację. Powinno się podać kilka przykładów, a nie opierać się tylko na jednym, bo to słabo wygląda w oczach komisji. Zresztą wtedy byś nie miała problemu, bo byś po prostu wątek Gombrowicza wyrzuciła z pracy...

Stary 2008-02-15, 16:16   #404
magda_madzia
Raczkowanie

No wlasnie nie... bo temat brzmi "przedstaw sylwetke i dokonania WYBRANEGO TWORCY", czyli tylko jednego. Poprostu nigdy nie slyszalam o tym ze Gombrowicz jest okreslany6 tym mianem i nie wiem teraz czy skladac jakies rozczenia wobec tej pani, czy poprotu ja sie nie orientuje w tym temacie.
Stary 2008-02-15, 16:34   #405
kamyczek89
Zadomowienie

a Ty w ogóle czytałaś jakąś książkę Gombrowicza

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-15, 18:02   #406
żaba :)
Raczkowanie

GG do żaba :)

Może najpierw przeczytaj jakąś książkę Gombrowicza?
żaba :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 20:17   #407
Nija_
Zakorzenienie

Mogę się podłączyć pod pytanie odnośnie prezentacji? Może nie będę zakładać osobnego wątku

Portrety władców w literaturze różnych epok

Na pewno Karol Wielki z "Pieśni o Rolandzie" jako władca idealny,
Priam z "Odprawy Posłów Greckich" - jako zły władca
myślałam o "Cesarzu" Kapuścińskiego i może Neronie z "Quo vadis"

I myślałam o mojej ukochanej książce "Maria Antonina" Stefana Zweiga, chcę ją jak najszybciej kolejny raz przeczytać i będę miała powód
pasuje, prawda?

Powiedzcie mi, że dobrze zrobiłam odchodząc od początkowej koncepcji przedstawienia Boga jako władcy, najpierw Boga okrutnego, ze Starego Testamentu, karzącego, surowego, a potem Boga miłosiernego z Nowego Testamentu
Stary 2008-02-15, 20:26   #408
kamyczek89
Zadomowienie

moim zdaniem dobrze zrobiłaś. o wiele łatwiejszy temat i można spójnie przechodzić do kolejnych przykładów.
Mój temat prezentacji za to brzmi:
Różne sposoby kreacji "portretu Polaków" w wybranych tekstach literackich.

Stary 2008-02-16, 09:06   #409
byliczka
Zakorzenienie

kamyczek89 sory ale nie zgodze się że prezetacje kupują leserzy którym nie chce się dupy ruszyć. Może zastanów się 5 razy zanim znowu coś takiego powiesz. Ja zdecydowałam się na kupno po tym, jak przez ferie napisałam 2 prace !! 2!! po 7 stron i moja polonistka mi powiedziała że nie pasują jej przykłady, bo albo demoniczna jest bardziej femme fatale, albo femme fatale jest zbyt mało demoniczna! Więc nie wiem czy ktoś kto napisał 2 razy pracę która została odrzucona to LESER KTÓREMU SIĘ NIE CHCE DUPY RUSZYĆ ;/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-16, 09:17   #410
kamyczek89
Zadomowienie

Ale próbowałaś sama coś pisać. A w większości przypadków jest tak, że nawet nie próbują własnych sił, a ich jedyną pracą jest wyszukiwanie ogłoszeń w gazecie itd. I do tego się tyczy moje zdanie. Jak próbowałaś sama coś napisać, a nie wyszło to nie mam przecież pretensji do takich osób. Współczuję polonistki, bo wiem, że niektóre czepiają się o byle co, bo myślą, że wszyscy to urodzili się z duszą poety i polonisty...

Stary 2008-02-16, 09:25   #411
byliczka
Zakorzenienie

No akurat ja jestem humanistką, a z polaka mam 5. Zawsze tak było, i napisane było dobrze, tylko że np. PADNORĘ mi odrzuciła, bo ona jest bardziej postrzegana jako plaga, kara a nie kobieta demoniczna, Carmen też być nie moze bo jest za bardzo femme fatale niż kobieta demoniczna. Znam wiele przypadków podejmowania prób i dopiero potem kupowania prac, więc wrzucanie wszystkich do jednego worka na przykładzie własych doświadczeń jest bardzo niesprawiedliwe.
Stary 2008-02-16, 10:46   #412
Voirrey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Mogę się podłączyć pod pytanie odnośnie prezentacji? Może nie będę zakładać osobnego wątku

Portrety władców w literaturze różnych epok

Na pewno Karol Wielki z "Pieśni o Rolandzie" jako władca idealny,
Priam z "Odprawy Posłów Greckich" - jako zły władca
myślałam o "Cesarzu" Kapuścińskiego i może Neronie z "Quo vadis"

I myślałam o mojej ukochanej książce "Maria Antonina" Stefana Zweiga, chcę ją jak najszybciej kolejny raz przeczytać i będę miała powód
pasuje, prawda?

Powiedzcie mi, że dobrze zrobiłam odchodząc od początkowej koncepcji przedstawienia Boga jako władcy, najpierw Boga okrutnego, ze Starego Testamentu, karzącego, surowego, a potem Boga miłosiernego z Nowego Testamentu
Myślę, że we wstępie mogłabyś wspomnieć, że :
- istnieją różne obrazy władców; są to zarówno władcy pozytywni, dobrzy, jak i negatywni
- motyw ten przejawiał się już w starożytności - Biblia (Bóg, Salomon, Neron),
- motyw ten pojawia sie bardzo często nie tylko w literaturze, ale także w sztuce czego przykładem jest chociażby ostatnio film: "Elżbieta I";
- można też wspomnieć coś o niezgodności z prawdą historyczną; o wybielaniu bądź też demonizowaniu władców

Przykład Karola Wielkiego wydaję mi sie bardzo dobry, podobnie jak i cesarza z reportażu R. Kapuścińskiego, Priama i Nerona. Może jeszcze "Książe" Machiavelliego, coś z fantastyki? Sauron na przykład.
Książki Stefana Zweiga nie znam, ale kobieta też przydałaby sie w tym męskim towarzystwie.
Voirrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-16, 10:57   #413
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Voirrey Pokaż wiadomość
Myślę, że we wstępie mogłabyś wspomnieć, że :
- istnieją różne obrazy władców; są to zarówno władcy pozytywni, dobrzy, jak i negatywni
- motyw ten przejawiał się już w starożytności - Biblia (Bóg, Salomon, Neron),
- motyw ten pojawia sie bardzo często nie tylko w literaturze, ale także w sztuce czego przykładem jest chociażby ostatnio film: "Elżbieta I";
- można też wspomnieć coś o niezgodności z prawdą historyczną; o wybielaniu bądź też demonizowaniu władców

Przykład Karola Wielkiego wydaję mi sie bardzo dobry, podobnie jak i cesarza z reportażu R. Kapuścińskiego, Priama i Nerona. Może jeszcze "Książe" Machiavelliego, coś z fantastyki? Sauron na przykład.
Książki Stefana Zweiga nie znam, ale kobieta też przydałaby sie w tym męskim towarzystwie.
Oczywiście na początku powiem o różnych obrazach władców i dobrych, i złych
Nawiązanie do sztuki to też bardzo dobry pomysł

Ale myślałam, żeby całkowiecie pominąć Boga, bo to chyba nie o to chodzi w tej pracy... Bóg zająłby dużą część pracy (Stary i Nowy Testament, jakieś przykłady Boga okrutnego, karzącego, gniewającego się, potem Jezus - uzdrawiający, miłosierny, wybaczający itd.) - za dużo tego i praca mogłaby być taka nielogiczna... Mam nadzieję, że komisja pomyśli podobnie jak ja - jakbym chciałą mówić o Bogu, religii, Biblii to wybrałabym temat z tym związany, wydaje mi się, że tu chodzi o władców , takich rządzących państwami

O Sauronie nic nie wiem Nie czytałam...
Maria Antonina musi być
Pogadam jeszcze z polonistką, ale i tak mam swoją koncepcję, Marii Antoniny nie pozwolę wyrzucić, co to to nie

"Księcia" miałam przeczytać kiedyś na historię, ale nie dałam rady, nie umiałam przebrnąć przez pierwsze parę stron

dzięki
Stary 2008-02-16, 11:21   #414
Voirrey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Oczywiście na początku powiem o różnych obrazach władców i dobrych, i złych
Nawiązanie do sztuki to też bardzo dobry pomysł

Ale myślałam, żeby całkowiecie pominąć Boga, bo to chyba nie o to chodzi w tej pracy... Bóg zająłby dużą część pracy (Stary i Nowy Testament, jakieś przykłady Boga okrutnego, karzącego, gniewającego się, potem Jezus - uzdrawiający, miłosierny, wybaczający itd.) - za dużo tego i praca mogłaby być taka nielogiczna... Mam nadzieję, że komisja pomyśli podobnie jak ja - jakbym chciałą mówić o Bogu, religii, Biblii to wybrałabym temat z tym związany, wydaje mi się, że tu chodzi o władców , takich rządzących państwami

O Sauronie nic nie wiem Nie czytałam...
Maria Antonina musi być
Pogadam jeszcze z polonistką, ale i tak mam swoją koncepcję, Marii Antoniny nie pozwolę wyrzucić, co to to nie

"Księcia" miałam przeczytać kiedyś na historię, ale nie dałam rady, nie umiałam przebrnąć przez pierwsze parę stron

dzięki
Aż przeczytam kiedyś tą książkę o Marii Antoninie.
Co do motywu Bóg - władca, to chodziło mi tylko, że mogłabyś o nim wspomnieć na początku pracy (w kilku słowach) i zwrócić uwagę, że na ten temat można popatrzyć z różnych perspektyw. To była tylko luźna sugestia .
Voirrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-16, 12:58   #415
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Voirrey Pokaż wiadomość
Aż przeczytam kiedyś tą książkę o Marii Antoninie.
Co do motywu Bóg - władca, to chodziło mi tylko, że mogłabyś o nim wspomnieć na początku pracy (w kilku słowach) i zwrócić uwagę, że na ten temat można popatrzyć z różnych perspektyw. To była tylko luźna sugestia .
Przeczytaj

Tak zrobię, wspomnę na początku
Stary 2008-02-16, 14:50   #416
bitter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikah Pokaż wiadomość
witam maturzystki

pisałam niemalże identyczny temat w zeszłym roku - ale inteligentnie wyrzuciłam materiały.

masz w literaturze czy w literaturze i sztuce?
ja wybrałam paleolityczną wenus z okresu głodu - sztuka
Kochankę z pieśni nad pieśniami
jednen z utworów morsztyna czy naborowskiego, konwencja dworska generalnie cośtam znajdziesz- np. do panny
potem fotografia Marilyn Monroe i dla porownania Kate Moss z kalendarza pirelli;-) jakbyś miała jakieś pytania, pisz.
Stary 2008-02-17, 15:29   #417
cytrynowa88
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to cytrynowa88

Witam dziewczyny
Moja praca maturalna nosi tytuł: Kamienica jako przestrzen zycia czlowieka. Mam wybrane 3 lektury: Lalka, Granica, Moralnosc pani Dulskiej.
Moj plan narazie wyglada mniej wiecej tak: we wstepie definicja kamienicy, rozwiniecie - architektoniczne ujecie kamiency (chodzi mi o opis kamienicy, cytaty zwiazane z opisem) i kamienica jako przekrój podziału społeczeństwa. Zakonczenie: co łaczy te 3 lektury.
Mam literature podmiotu.. ale nie mam przedmiotu. Moze podsuniecie mi jakies pomysly odnosnie mojej pracy. Ogolnie chodzi mi o to aby zdac

cytrynowa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-18, 19:01   #418
nikah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bitter Pokaż wiadomość
pisałam niemalże identyczny temat w zeszłym roku - ale inteligentnie wyrzuciłam materiały.
tu akurat się nie dziwie, ja po tym koszmarze chyba zjem to wszystko ze szczęścia że mam to już za sobą

Cytat:
Napisane przez bitter Pokaż wiadomość
masz w literaturze czy w literaturze i sztuce?
w oparciu o literature i sztuki plastyczne [czyli fotografie jak mniemam odpadają :/]
na "pieśń nad pieśniami" nie wpadłam, ominęłabym takie cenne źrodło
dzięki za pomoc
Stary 2008-02-18, 22:40   #419
milusiaam
Wtajemniczenie

Exclamation Dot.: Maturzystki 2008 :) Prezentacje maturalne

Dziewczyny które maja temat jak ja kobieta fatalna wamp demon to ja znalazłam swietna ksiazke LOLITA jest naprawde fajna bo super sie ja czyta jest wciagajaca a pozatym taka inna tzn nie z kanonu lektur polecam przeczytajcie sobie opracowanie jej i zobaczycie :p a i jeszcze jedna ksiazka PRAWDA O KOBIETACH ta jest jeszcze lepsza bo tam jest wszystko,takie podsumowanie gdybym mogła czytała bym ta ksiazke ) A ja mam taki problem...z ta bibliografia jaks ie ja pisze tzn jaka czcionka itd;/ wiecie moze dokladny plan...ja znalazłam taki w necie ale nie ma wszystkiego dokladnie moze znacie jakas strone z dokladnym teog opisem BłAAAAAAAAAGAM O POMOC
Stary 2008-02-19, 13:09   #420
Ki@
Raczkowanie

Unhappy Pomocy!!!

Hejka!
Mam problem. Przygotowuję prezentację maturalną na temat "Symbolika barw w literaturze i sztuce" i chciałabym go omówić m.in. na przykładzie Apokalipsy św. Jana i obrazu "Polonia" Jacka Malczewskiego (z 1914 r.). Jednak nigdzie nie mogę znaleźć do tego literatury przedmiotu, tj. sensownych opracowań... Może ktoś mógłby mi podrzucić propozycje bibliografii??? Byłabym baaardzo wdzięczna...
Ki@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości