|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki 2008 :) Prezentacje maturalne
Ja wzięłam wiersz Słowackiego PRZEKLĘTA, bo idealnie oddaje charakter tej kobiety widzianej oczami mężczyzny
![]()
#392 |
Wtajemniczenie
|
Przeklęstwo chyba
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
Albo PRZEKLĘSTWO do ***
![]() ![]()
#394 |
Wtajemniczenie
|
zreszta cio za roznica mi sie tez myli;/ ACH a masz juz jakis pomysł na pezentacje jaka robisz plakat prezentacje na kompie cyz moze cos innego wymysliłas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#395 |
Zakorzenienie
|
Na razie jestem po konsultacjach z polonistką i powiedziała że pandora odpada, i mam w ogóle odejść od moty femme fatale, czyli Carmen też odpada
![]()
#396 |
Raczkowanie
|
witam maturzystki
![]() ja robie prezentacje na kompie, bo leń jestem straszny i nie chce mi się nic innego cudować (polski -byle zdać ![]() przy okazji, prezentuje temat "portret kobiety jako odzwierciedlenie różnych koncepcji piękna" i zastanawiam się jakie utwory wykorzystać, może ktos potrafi mi podpowiedzieć ;>? |
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
No ale przecież i taki nikah musisz napisac prezentację. Temat masz fajny, w literaturze jest mnóstwo kobiet.
![]() |
#398 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#399 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() zastanawiałam się tylko czy ktos ma jakąś koncepcje np bez wykorzystania powerpointa ![]() Cytat:
mam już taki wstępny pomysł na czym się oprzeć w prezentacji, tyle że mój polonista nie ze wszystkim sie zgadza ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#400 |
Raczkowanie
|
Problem z prezentacja maturalna z jezyka polskiego- POMOZCIE!
Dzis odebralam swoja prace maturalna napisana przez filologa polskiego. Temat pracy brzmi "Kaskaderzy literatury. Przedstaw sylwetke i dokonania artystyczne wybranego tworcy". Jakie bylo moje zdiwienie, gdy zobaczylam ze owym "kaskaderem"- bohaterem mojej pracy jest Witold Gombrowicz... Slyszalam o Wojaczku, Stachurze, Hłasce i innych, ale o Gombrowiczu???
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Zadomowienie
|
Dot.: Problem z prezentacja maturalna z jezyka polskiego- POMOZCIE!
Sorry, ale jak zdecydowałaś się na kupienie prezentacji, to możesz mieć pretensje tylko do siebie!!! To jest dla leserów, którym nawet nie chce się dupy ruszyć (no w tym przypadku głowy
![]() Poszukaj sama coś na ten temat, wysil się chociaż trochę, a nie liczysz tylko na innych!!!
#402 |
Raczkowanie
|
OK, ja nie mam do nikogo pretensji... Pytam tylko, czy Gomrowicz jest zaliczany do "kaskaderow literatury". A wyobraz sobie ze szukalam informacji na ten temat, ale niestety chyba moje obawy sie potwierdzaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#403 |
Zadomowienie
|
Jak masz tylko jeden przykład do tematu, to cienko widzę Twoją prezentację. Powinno się podać kilka przykładów, a nie opierać się tylko na jednym, bo to słabo wygląda w oczach komisji. Zresztą wtedy byś nie miała problemu, bo byś po prostu wątek Gombrowicza wyrzuciła z pracy...
#404 |
Raczkowanie
|
No wlasnie nie... bo temat brzmi "przedstaw sylwetke i dokonania WYBRANEGO TWORCY", czyli tylko jednego. Poprostu nigdy nie slyszalam o tym ze Gombrowicz jest okreslany6 tym mianem i nie wiem teraz czy skladac jakies rozczenia wobec tej pani, czy poprotu ja sie nie orientuje w tym temacie.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#406 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
Mogę się podłączyć pod pytanie odnośnie prezentacji? Może nie będę zakładać osobnego wątku
![]() Portrety władców w literaturze różnych epok Na pewno Karol Wielki z "Pieśni o Rolandzie" jako władca idealny, Priam z "Odprawy Posłów Greckich" - jako zły władca myślałam o "Cesarzu" Kapuścińskiego i może Neronie z "Quo vadis" ![]() I myślałam o mojej ukochanej książce "Maria Antonina" Stefana Zweiga, chcę ją jak najszybciej kolejny raz przeczytać i będę miała powód ![]() pasuje, prawda? Powiedzcie mi, że dobrze zrobiłam odchodząc od początkowej koncepcji przedstawienia Boga jako władcy, najpierw Boga okrutnego, ze Starego Testamentu, karzącego, surowego, a potem Boga miłosiernego z Nowego Testamentu ![]()
#408 |
Zadomowienie
|
moim zdaniem dobrze zrobiłaś
![]() Mój temat prezentacji za to brzmi: Różne sposoby kreacji "portretu Polaków" w wybranych tekstach literackich.
#409 |
Zakorzenienie
|
kamyczek89 sory ale nie zgodze się że prezetacje kupują leserzy którym nie chce się dupy ruszyć. Może zastanów się 5 razy zanim znowu coś takiego powiesz. Ja zdecydowałam się na kupno po tym, jak przez ferie napisałam 2 prace !! 2!! po 7 stron i moja polonistka mi powiedziała że nie pasują jej przykłady, bo albo demoniczna jest bardziej femme fatale, albo femme fatale jest zbyt mało demoniczna! Więc nie wiem czy ktoś kto napisał 2 razy pracę która została odrzucona to LESER KTÓREMU SIĘ NIE CHCE DUPY RUSZYĆ ;/
#410 |
Zadomowienie
|
Ale próbowałaś sama coś pisać. A w większości przypadków jest tak, że nawet nie próbują własnych sił, a ich jedyną pracą jest wyszukiwanie ogłoszeń w gazecie itd. I do tego się tyczy moje zdanie. Jak próbowałaś sama coś napisać, a nie wyszło to nie mam przecież pretensji do takich osób. Współczuję polonistki, bo wiem, że niektóre czepiają się o byle co, bo myślą, że wszyscy to urodzili się z duszą poety i polonisty...
#411 |
Zakorzenienie
|
No akurat ja jestem humanistką, a z polaka mam 5. Zawsze tak było, i napisane było dobrze, tylko że np. PADNORĘ mi odrzuciła, bo ona jest bardziej postrzegana jako plaga, kara a nie kobieta demoniczna, Carmen też być nie moze bo jest za bardzo femme fatale niż kobieta demoniczna. Znam wiele przypadków podejmowania prób i dopiero potem kupowania prac, więc wrzucanie wszystkich do jednego worka na przykładzie własych doświadczeń jest bardzo niesprawiedliwe.
#412 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
- istnieją różne obrazy władców; są to zarówno władcy pozytywni, dobrzy, jak i negatywni - motyw ten przejawiał się już w starożytności - Biblia (Bóg, Salomon, Neron), - motyw ten pojawia sie bardzo często nie tylko w literaturze, ale także w sztuce czego przykładem jest chociażby ostatnio film: "Elżbieta I"; - można też wspomnieć coś o niezgodności z prawdą historyczną; o wybielaniu bądź też demonizowaniu władców Przykład Karola Wielkiego wydaję mi sie bardzo dobry, podobnie jak i cesarza z reportażu R. Kapuścińskiego, Priama i Nerona. Może jeszcze "Książe" Machiavelliego, coś z fantastyki ![]() ![]() Książki Stefana Zweiga nie znam, ale kobieta też przydałaby sie w tym męskim towarzystwie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawiązanie do sztuki to też bardzo dobry pomysł ![]() Ale myślałam, żeby całkowiecie pominąć Boga, bo to chyba nie o to chodzi w tej pracy... Bóg zająłby dużą część pracy (Stary i Nowy Testament, jakieś przykłady Boga okrutnego, karzącego, gniewającego się, potem Jezus - uzdrawiający, miłosierny, wybaczający itd.) - za dużo tego i praca mogłaby być taka nielogiczna... Mam nadzieję, że komisja pomyśli podobnie jak ja - jakbym chciałą mówić o Bogu, religii, Biblii to wybrałabym temat z tym związany, wydaje mi się, że tu chodzi o władców , takich rządzących państwami ![]() O Sauronie nic nie wiem ![]() Maria Antonina musi być ![]() Pogadam jeszcze z polonistką, ale i tak mam swoją koncepcję, Marii Antoniny nie pozwolę wyrzucić, co to to nie ![]() "Księcia" miałam przeczytać kiedyś na historię, ale nie dałam rady, nie umiałam przebrnąć przez pierwsze parę stron ![]() dzięki ![]()
![]() |
#414 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do motywu Bóg - władca, to chodziło mi tylko, że mogłabyś o nim wspomnieć na początku pracy (w kilku słowach) i zwrócić uwagę, że na ten temat można popatrzyć z różnych perspektyw ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak zrobię, wspomnę na początku ![]()
![]() |
#416 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
masz w literaturze czy w literaturze i sztuce? ja wybrałam paleolityczną wenus z okresu głodu - sztuka Kochankę z pieśni nad pieśniami jednen z utworów morsztyna czy naborowskiego, konwencja dworska generalnie cośtam znajdziesz- np. do panny potem fotografia Marilyn Monroe i dla porownania Kate Moss z kalendarza pirelli;-) jakbyś miała jakieś pytania, pisz.
![]() |
#417 |
Zadomowienie
|
Witam dziewczyny
Moja praca maturalna nosi tytuł: Kamienica jako przestrzen zycia czlowieka. Mam wybrane 3 lektury: Lalka, Granica, Moralnosc pani Dulskiej. Moj plan narazie wyglada mniej wiecej tak: we wstepie definicja kamienicy, rozwiniecie - architektoniczne ujecie kamiency (chodzi mi o opis kamienicy, cytaty zwiazane z opisem) i kamienica jako przekrój podziału społeczeństwa. Zakonczenie: co łaczy te 3 lektury. Mam literature podmiotu.. ale nie mam przedmiotu. Moze podsuniecie mi jakies pomysly odnosnie mojej pracy. Ogolnie chodzi mi o to aby zdac ![]()
#418 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() w oparciu o literature i sztuki plastyczne [czyli fotografie jak mniemam odpadają :/] na "pieśń nad pieśniami" nie wpadłam, ominęłabym takie cenne źrodło ![]() dzięki za pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#419 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Dziewczyny które maja temat jak ja kobieta fatalna wamp demon to ja znalazłam swietna ksiazke LOLITA jest naprawde fajna bo super sie ja czyta
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#420 |
Raczkowanie
|
![]()
Hejka!
Mam problem. Przygotowuję prezentację maturalną na temat "Symbolika barw w literaturze i sztuce" i chciałabym go omówić m.in. na przykładzie Apokalipsy św. Jana i obrazu "Polonia" Jacka Malczewskiego (z 1914 r.). Jednak nigdzie nie mogę znaleźć do tego literatury przedmiotu, tj. sensownych opracowań... Może ktoś mógłby mi podrzucić propozycje bibliografii??? Byłabym baaardzo wdzięczna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:48.