![]() |
#91 |
lokalna gwiazda
|
Dot.: kiedy może się wydać, że dziecko nie jest mojego męża?
A ja czasem czuję się jak podrzutek, bo do nikogo w szczególności nie jestem podobna. Mało - jesteśmy taką rodziną, że nawet dzieci jednych rodziców nie są do siebie podobne. Mnie i moich braci nikt nie wziąłby za rodzeństwo. U ciotek i wujków podobnie.
Już pomijam, że my z mężem niebieskoocy, a syn ma zielone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Dot.: kiedy może się wydać,że dziecko nie jest mojego meża?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
Autorko, nie napisałaś, dlaczego tak na bardzo Ci zależy na tym, aby mąż wychowywał obce dziecko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
u mnie to samo
ja i ojciec mojej corki mamy oczy zielono piwne a nasza corka ma niebieskie a na dodatek ma krecone wlosy a zadne z nas nie ma dobrze ze chociaz grupa krwi sie zgadza bo bym pomyslala ze podmieniona w szpitalu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;66450096]u mnie to samo
ja i ojciec mojej corki mamy oczy zielono piwne a nasza corka ma niebieskie a na dodatek ma krecone wlosy a zadne z nas nie ma dobrze ze chociaz grupa krwi sie zgadza bo bym pomyslala ze podmieniona w szpitalu[/QUOTE] no tak, jak grupa krwi się zgadza, to nie ma mowy o pomyłce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
Ja się zastanawiam skąd się wzięła moja siostra... Ojciec, matka bruneci z zielonkawymi i brązowymi oczami, ja i bracia to samo a siostra totalna blondynka i niebieskie oczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Był przypadek, chyba Amerykanki, gdy po zrobieniu badań genetycznych okazało się, że czwórka jej dzieci nie jest jej. Dopiero pobranie materiału z jajników ujawniło, że kobieta miała inne geny w gonadach niż w policzkach. Ciekawe, jak często zdarzają się takie chimery. Wtedy jak najbardziej jest możliwe, że rudzi z niebieskimi oczami produkują jajeczka i plemniki z genami na brązowe oczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 | |
Regulator reniferów
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Regulator reniferów
|
Podstawą może być brak zaufania do partnera, nie kolor oczu dziecka, właśnie z powodów opisanych wcześniej. Takie popnaukowe teorie to co najwyżej pożywka dla znudzonych teściowych czy zazdrosnych drugich żon. Czy, jak widać, materiał na kilka stron wątku pełnego bzdur.
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Nie kolor oczu, tylko brak jakiegokolwiek podobieństwa i szans na to niepodobieństwo.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
moim zdaniem kompletny brak podobienstwa o niczym nie swiadczy
jak powiedzialam moja corka jest kompletnie do nas nie podobna a napewno jest moim dzieckiem mamy rzadka grupe krwi z jej ojcem i ona ma taka sama do tego urodzilam ja w prywatnym szpitalu i od urodzenia byla ze mna wiec nie ma mowy o podmianie a co do tego kto jest ojcem to jestem pewna na 100% syn moj za to ma ciemne wlosy i oczy po nas corka zapewne odziedziczyla po dziadkach (moj ojciec i babcia od strony ojca ma niebieskie oczy ) nikt nigdy w rodzinie nie mial zastrzezen co do tego ze corka fizycznie nie jest do nas podobna sama mam dwie siostry i my trzy razem jestesmy bardzo do siebie podobne ale wogole nie podobne do naszych rodzicow moim zdaniem obawy do tego kto jest ojcem ttylko na podstawie koloruu oczu albo braku podobienstwa to slabe jest Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2016-10-16 o 22:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
A skąd masz 100% pewności, że dziecko jest kochanka a nie męża? Skoro mąż się nie domyśli, to mniemam że stosunki były w podobnym czasie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Pyskatka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
pewnie do momentu aż się spijesz i powie Ci się przez przypadek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociażby w przypadku tych nieszczęsnych oczu - w mojej rodzinie i rodzienie TZ co najmniej 3 pokolenia bezpośrednich przodków wstecz (bo tyle jesteśmy w stanie zweryfikować) mają czysto niebieskie oczy (bez grama wątpliwości na zasadzie "a może lekko zielone a może lekko szare") i gdyby urodziło nam się dziecko z brązowymi oczami to uznałabym, że TZ ma nie po kolei w głowie gdyby nie zrobił testów na ojcostwo ![]() a tak osobiście nie uważam żeby zaufanie miało coś do rzeczy ![]() i dla mnie w tym wątku mówimy o sytuacji w której ojciec dziecka ma prawo mieć zasadne wątpliwości co do swojego ojcostwa (o ile coś takiego wystąpi) w postaci takich argumentów jak termin narodzin rozbieżny z okresami aktywności seksualnej, nieszczęsny kolor oczu czy występowanie specyficznych cech - przy czym ja nie poddawałabym wartości merytorycznej oceny tych cech przez ojca jako argumentu przemawiającego za brakiem zaufania no bo znikomy % społeczeństwa posiada wykształcenie umożliwiające dokładaną ocenę sytuacji "na oko" natomiast większość osób posiada wystarczającą wiedzę by nabrać wątpliwości - i w takim przypadku wykonania testów na ojcostwo nie traktowałabym jako objawu braku zaufania a jako objaw rozsądku ![]() i w przypadku wystąpienia takich sensownych z punktu standardowo wykształconego obywatela wątpliwości uważam, że o braku zaufania można by mówić gdyby od razu, bez testów zarzucił partnerce, że go zdradziła natomiast jeżeli wykonuje testy to wykonuje je po to żeby poświadczyć uczciwość partnerki bo zwyczajnie zakłada, że jego wiedza w temacie jest niewystarczająca by mieć pewność co do zdrady
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2016-10-16 o 23:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Regulator reniferów
|
Cytat:
Ja rozumiem sytuację, w której dziecko ma ewidentne cechy innej rasy, a nie ma prawa, ale serio - kolor oczu to za mało. Jeśli chodzi o "rzadkie" grupy krwi: w tej chwili przy dokładnym określaniu wyróżnia się ponad 300 markerów, więc ta nasza szkolna wiedza odnośnie grup krwi i przetaczania jest tyle samo warta, co wiedza o dziedziczeniu, jak widać. Ja rozumiem, że ludzie mają wątpliwości co do ojcostwa, ale uzasadnianie swoich wątpliwości hasłem "bo dziecko ma brązowe oczy" w momencie, kiedy inne okoliczności nie występują, to jakiś absurd.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Prawniczka, z którą miałam swego czasu zajęcia tłumaczyła nam, że jest taka zasada, aby zabezpieczyć rodzinę- bo co gdyby ktoś np. miał chorego psychicznie sąsiada, który przyznałby się do dziecka...? Stąd ten mąż jako ojciec. Tam są jeszcze jakieś ograniczenia czasowe, gdyby dziecko urodziło się np. po rozwodzie- już nie pamiętam, a nie chce mi się sprawdzać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zaznaczonego na czerwono nie rozumiem. Przecież pierwszy lepszy gość z ulicy nie może iść do urzędu uznać dziecka. Edytowane przez Iska00 Czas edycji: 2016-10-17 o 08:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, jak już jesteśmy w temacie, to powiedzcie mi jak dziedziczy się takie coś jak plamka innego koloru na tęczówce? Mój mąż ma brązowe oczy, zaś jego brat ma zielone z brązową plamką na jednym oku. Mam nadzieję, że nasze dziecko (moje i męża
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
O RLY?
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;66463446]Dziewczyny, jak już jesteśmy w temacie, to powiedzcie mi jak dziedziczy się takie coś jak plamka innego koloru na tęczówce? Mój mąż ma brązowe oczy, zaś jego brat ma zielone z brązową plamką na jednym oku. Mam nadzieję, że nasze dziecko (moje i męża
![]() ![]() Mala. Heterochromia dotyka okolo 1% osob na swiecie. Aczkolwiek dziedziczsnie to glowny powod jej wystepowania. Nie znaczy to, ze Twoja ewentualna pocieszka mialaby takie oczy jak szwagra, tylko moglaby "dostac" np. jedno oko brazowe a drugie niebieskie.
![]() |
#112 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() BTW- to było dawno temu i nie pamiętam, czy coś jeszcze mówiła. W każdym bądź razie na pewno jest jakieś logiczne uzasadnienie tego prawa. Mam dobrą pamięć i tego chorego psychicznie zapamiętałam ![]() ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;66463446]Dziewczyny, jak już jesteśmy w temacie, to powiedzcie mi jak dziedziczy się takie coś jak plamka innego koloru na tęczówce? Mój mąż ma brązowe oczy, zaś jego brat ma zielone z brązową plamką na jednym oku. Mam nadzieję, że nasze dziecko (moje i męża ![]() ![]() Pojęcia nie mam, ale mam podobną sytuację- moja córka ma na czole między brwiami czerwoną plamkę na skórze, jaką w rodzinie męża ma m.in. jego brat. To wygląda, jakby skóra w tym miejscu była lekko zaczerwieniona. Z wiekiem blaknie- teraz już tak tego nie widać, ale jak była niemowlęciem to rzucało się w oczy... Edytowane przez Ellsa Czas edycji: 2016-10-17 o 09:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
lokalna gwiazda
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;66463446]Dziewczyny, jak już jesteśmy w temacie, to powiedzcie mi jak dziedziczy się takie coś jak plamka innego koloru na tęczówce? Mój mąż ma brązowe oczy, zaś jego brat ma zielone z brązową plamką na jednym oku. Mam nadzieję, że nasze dziecko (moje i męża
![]() ![]() Ja mam plamki w oczach, jedyna w rodzinie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 21:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Pół roku od dowiedzenia się, że jego zona urodziła dziecko.
![]() Edytowane przez Iska00 Czas edycji: 2016-10-17 o 10:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Konto usunięte
|
Art. 62. Domniemanie ojcostwa męża matki
§ 1. Jeżeli dziecko urodziło się w czasie trwania małżeństwa albo przed upływem trzystu dni od jego ustania lub unieważnienia, domniemywa się, że pochodzi ono od męża matki. Domniemania tego nie stosuje się, jeżeli dziecko urodziło się po upływie trzystu dni od orzeczenia separacji. § 2. Jeżeli dziecko urodziło się przed upływem trzystu dni od ustania lub unieważnienia małżeństwa, lecz po zawarciu przez matkę drugiego małżeństwa, domniemywa się, że pochodzi ono od drugiego męża. Domniemanie to nie dotyczy przypadku, gdy dziecko urodziło się w następstwie procedury medycznie wspomaganej prokreacji, na którą wyraził zgodę pierwszy mąż matki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
a czy przy jakims zabiegu dziecka może się wydac? czy tylko krew będzie potrzebna?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Jeśli autorka tego wątku nie jest trollem to ja się nie dziwię, że faceci mają o kobietach takie a nie inne zdanie.
Jednak nadal mam nadzieję (ogromną), że to trolling i prowokacja. Zbyt krótka wiadomość, nowe konto oraz poziom pytania....
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem jaka logika kieruje niektórymi osobami na tym wątku no ale jaki sens miałoby robienie testów na ojcostwo gdyby było można stwierdzić ze 100% pewnością na podstawie cech aparycji kto jest ojcem dziecka ![]() przecież nawet osoby z odpowiednim wykształceniem i wieloletnim doświadczeniem nie powiedzą nikomu patrząc na dziecko i rodziców "to z pewnością nie jest pańskie dziecko" a co najwyżej może powiedzieć "mam wątpliwości co do pańskiego ojcostwa" - oczywiście, że w przypadku eksperta w danej dziedzinie szanse na to, że wyniki potwierdzą wątpliwości są o wiele wyższe niż w przypadku własnych wątpliwości przypadkowego Kowalskiego ale mechanizm jest dokładnie taki sam - mam wątpliwości, robię test a tak szczerze to lekcje o genetyce miałam na 3 etapach nauczania i odbywałam je w towarzystwie około 75 innych uczniów - te lekcje zawsze wywoływały gorące dyskusje a głównym zadaniem na lekcjach było aby uczniowie zrobili analizę własnych cech i jakoś tak się złożyło, że wśród tych ~75 uczniów nie było ani jednego wyniku niezgodnego z tymi prostymi zasadami, nie twierdzę na tej podstawie, że odstępstwa się nie zdarzają ale odstępstwa mają to do siebie, że zdarzają się rzadko ![]() wątek jakoś dziwnie dąży w kierunku w którym jedynym logicznym powodem do zrobienia testów byłoby znalezienie przez ojca dowodów zdrady partnerki co moim zdaniem w przypadku kiedy kobieta jednocześnie współżyje z więcej niż jednym partnerem jest równie wątpliwą podstawą do oceny ojcostwa bo tak samo jak w kwestii tych nieszczęsnych oczu wynik testu może ojcostwo potwierdzić lub nie, sama zdrada nie jest przecież podstawą do oceny tego kto zapłodnił (nawet jak ktoś kobiecie cykl miesięczny prześledzi i stwierdzi, że nie uprawiał z nią seksu w płodne dni a gdzieś dookoła to taka analiza jest tyle warta co analiza oczu bo wystarczy, że kobieta była przeziębiona/zestresowana/zmieniła klimat etc.)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:22.