Luteina - wątek zbiorczy! - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-06, 10:17   #211
lady_megan
Przyczajenie

Dot.: Luteina- Tycie?

kurcze, rzeczywiscie do najmlodszych to ona nie nalezy..wybeiram sie na jesczez jedna wizyte jesli pomimo skutkow ubocznych nadal bedzie zalecala luteine . to wybiore sie do innej lekarki. Plusy brania luteiny: powiekszenie piersi ;D, mniej bolesna miesiaczka
minusy: tradzik...i jak tu wybrac!??!!! a znacie moze jakies inne leki w zamian za luteine
lady_megan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-06, 21:14   #212
Judyla
Raczkowanie

Witaj.

ja teraz zamiast luteiny biore duphaston (dużo droższy - ok 40zł)

Ale ani luteina ani duphaston mi nie szkodziły...

Pozdrawiam.
Judyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-20, 18:54   #213
anetma
Przyczajenie

Luteina, środek na wywołanie miesiączki...

witam,
czy ktoś może wie po jakim czaasie powinna wystąpić miesiączka, przy braniu preparatu LUTEINA (na wywołanie) . Jutro mija 4 dzień zażywania i nic nie widać.
dzięki za odp.
pozdrawiam
anetma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-20, 20:57   #214
chilligirl
Rozeznanie

Dot.: Luteina, środek na wywołanie miesiączki...

ja osobiscie nie bralam ale moja kolezanka tak...i powiem Ci ze albo go miala albo nie...czasem dostawala po tygodniu, czasem po dwoch...ale nie wiadomo kiedy Ty mozesz dostac...jedyne co moge Ci poradzic to spokojnego i cierpliwego czekania na okres..kiedys w koncu musi przyjsc
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 08:06   #215
zycza
Raczkowanie

Witam. Ja brałam luteine przez dwa tygodnie i nic u mnie sie nie ruszylo. Po tym czasie poszłam jeszcze raz do ginekologa i stwierdziła, ze luteina na mnie nie działa Przepisała mi Cyclo-Progynova, którą bierze sie jak normalne hormony (21 dni) tylko ze to nie jest antykoncepcja. Zostało mi jeszcze 5 dni brania i później powinnam zdostac upragniony od kilku miesięcy okres
zycza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 16:15   #216
becia 45
Przyczajenie

Cześć ,jesteś chyba nie odpowiednio poinformowana co do dawek luteiny ja biore przez 5 dni na noc dopochwowo i po tym czasie w ciągu 5 dni powinna przyjść miesiączka,ja tak brałam kiedyś i zawsze dostawałam .
Wiec poczekaj ten czas a jak co to zgłoś sie do lekarza ,niech ci dobrze wyjasni jak brać ,bo możesz sobie narobić szkody.Powodzenia
becia 45 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 18:43   #217
tutaj
Zakorzenienie

hmm, z tego co wiem wszystko zalezy od dawki. Jesli lekarz dobral Ci za mała, mozesz sie nie doczekac. Ja biore od 12 dc przez 10 dni i po odstawieniu od 7 do 14 dni przychodzi okres (wiec cykl trwa max 36 dni), bio re bardzo malutko bo tylko jedną tabletke dziennie. Jesli zalezy Ci na czasie to przejdz sie do lekarza i zapytaj o wiekszą dawke,. nie ustalaj jej sobie sama!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-03, 10:32   #218
anetma
Przyczajenie

Smile Dot.: Luteina, środek na wywołanie miesiączki...

Cytat:
Napisane przez becia 45 Pokaż wiadomość
Cześć ,jesteś chyba nie odpowiednio poinformowana co do dawek luteiny ja biore przez 5 dni na noc dopochwowo i po tym czasie w ciągu 5 dni powinna przyjść miesiączka,ja tak brałam kiedyś i zawsze dostawałam .

Wiec poczekaj ten czas a jak co to zgłoś sie do lekarza ,niech ci dobrze wyjasni jak brać ,bo możesz sobie narobić szkody.Powodzenia
hej. Jestem odpowiednio poinformowana przez lekarza, miałam brac luteinę przez 5 dni po 4 tabl. pod język.(jest luteina dopochwowa i pod język) i powiem Ci, że jutro mija 2-tyg. i nic.Miałam po 5 dniach przyjmowania małe plamienie, brzuch mnie bolał jak na miesiączkę, bolałay i bolą nadal sutki i nic.Poczekam chyba jeszcze tydzień i zrobię test ciążowy.
Pozdrawiam :
Stary 2007-10-03, 10:35   #219
yeah
Zadomowienie

ja dostałam po 10 dniach, więc nie denerwuj się i czekaj.
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-03, 10:36   #220
anetma
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tutaj Pokaż wiadomość
hmm, z tego co wiem wszystko zalezy od dawki. Jesli lekarz dobral Ci za mała, mozesz sie nie doczekac. Ja biore od 12 dc przez 10 dni i po odstawieniu od 7 do 14 dni przychodzi okres (wiec cykl trwa max 36 dni), bio re bardzo malutko bo tylko jedną tabletke dziennie. Jesli zalezy Ci na czasie to przejdz sie do lekarza i zapytaj o wiekszą dawke,. nie ustalaj jej sobie sama!
To ja miałam jednak większą dawkę i nic nie przyszło. A może luteina na mnie nie działa. Kiedys miałm duphaston i po jednej tabl. dostałam.Może być jeszcze coś...ciąża ale poczekam z testem jeszcze tydzień.

pozdrawiam
Stary 2007-10-03, 10:39   #221
anetma
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez yeah Pokaż wiadomość
ja dostałam po 10 dniach, więc nie denerwuj się i czekaj.
a czy bolał Cię brzuch i miałaś plamienie oraz bolesność sutek?
jutro mija 2-tyg. i nadal nic.tylko sutki mnie bolą.troche to dziwne bo nigdy tak nie miałam..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-03, 10:44   #222
yeah
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anetma Pokaż wiadomość
a czy bolał Cię brzuch i miałaś plamienie oraz bolesność sutek?
jutro mija 2-tyg. i nadal nic.tylko sutki mnie bolą.troche to dziwne bo nigdy tak nie miałam..
nie, nic nie odczuwałam, kompletnie i szczerze mówiąc tak gdzieś ok. 5. dnia miałam wrażenie, że mnie 'nie bierze', no bo skoro nic nie boli, to przecież nie działa
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-03, 10:58   #223
anetma
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez yeah Pokaż wiadomość
nie, nic nie odczuwałam, kompletnie i szczerze mówiąc tak gdzieś ok. 5. dnia miałam wrażenie, że mnie 'nie bierze', no bo skoro nic nie boli, to przecież nie działa
poczekam jeszcze tydzień, jeżeli nic się nie zmieni to zrobię test i pójdę do lekarza...planowo miesiączke powinnam dostać 12.09. więc coś się chyba ostro poprzestawiało.
pozdrawiam
Stary 2007-11-07, 14:32   #224
fruzienka
Zadomowienie

GG do fruzienka
miesiączka po luteinie

Witam!
Mam zaburzenia hormonalne, przez co poczatkowo opozniala mi sie miesiaczka o kilka tygodni, potem juz 3 miesiace. Brałam przez 8 miesiecy Microgynon 21, niestety to nie pomoglo na uregulowanie, po odstawieniu znow nie mialam krwawienia 4 miesiace, znow bralam Microgynon. Odstawilam 19 marca, krwawienie mialam 13 kwietnia. Potem juz wcale. 15 pazdziernika bylam u endokrynologa, przypisal mi luteine 3x1 tabl pod jezyk. Plamienia dostalam 25 pazdziernika, trwalo 4 dni, ale byly to 3 plamki na krzyz. 3 dnia robilam badania hormonalne. Wyniki:
17-OH progesteron - 3.301 ng/ml
prolaktyna - 10.5 ng/ml
FSH - 5.08 mlU/ml
LH - 14.7 mlU/ml
Pan doktor przypisal mi tabletki Syndi35 i powiedzial, ze jesli okres nie wystapi do 22 listopada to ponownie mam wywolac sobie luteina i od pierwszego dnia krwawienia brac tabl.
Moje pytanie jest nastepujace: dzisiaj rano zaczal mnie tak "okresowo" bolec brzuch, a potem dostalam lekkiego plamienia. Czy to mozliwe ze 13 dni od ostatniego plamienia dostalam okresu? Czy jest to raczej jakies inne plamienie i powinnam zglosic sie do lekarza? Nie wiem czy mam brac dzisiaj pierwsza tabletke Syndi. Niestety nie mam nr do swojego pana doktora i nie mam mozliwosci zapytac.

Z gory dziekuje za pomoc!

fruzienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-07, 17:34   #225
frida26
Rozeznanie

Dot.: miesiączka po luteinie

Bardzo skomplikowana ta Twoja sprawa. Trudno cokolwiek powiedzieć. Najlepiej udaj się jak najprędzej do lekarza.
frida26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-11-08, 08:14   #226
fruzienka
Zadomowienie

GG do fruzienka

frida26 dziekuje za pomoc.

Juz wiem ze to miesiaczka, wczoraj tyko brzuch mnie pobolewal a dzisiaj juz normlanie mam okres, takze spokojnie moge brac pierwsza tabletke

fruzienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-08, 21:12   #227
iza_
Wtajemniczenie

moja sytuacja jest niemalże identyczna, te same leki, te same problemy
dzis jestem w połowie pierwszego opakowania syndi i zobaczę jak to wszystko teraz będzie wyglądać
pozdrawiam
iza_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-23, 13:20   #228
roslinka89
Przyczajenie

Wink Luteina 50

Biore luteine na to zaby wyregulowac okres czyli od 15 dnia cyklu przez 10 dni czy zawarte w nim hormony powoduja to ze jest wieksze zagrozenie aby zajsc w ciaze?? pozdrawiam
roslinka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-23, 18:08   #229
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: Luteina 50

luteina to nie jest lek antykoncepcyjny, więc prawdopodobieństwo, jeśli się nie zabezpieczasz jest spore.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-15, 17:14   #230
negra78
Raczkowanie

Luteina dopochwowa

Chciałam zapytać czy któraś z Was miała jakieś skutki uboczne po luteinie dopochwowej typu: zmęczenie, senność, zawroty głowy (karuzela), zastanawiam się czy brać ją dalej czy iść lepiej do lekarza żeby przepisał coś innego
negra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-15, 18:26   #231
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Dot.: Luteina dopochwowa

a z jakiego powodu masz przepisana?
Stary 2008-01-15, 18:48   #232
negra78
Raczkowanie

Staramy się z mężem o dzidzię i zalecił mi ją aby zapobiec powstawaniu jakiś bakterii, nie pamiętam nazwy bo rzucił to po łacinie, w każdym razie jakoś kiepsko się czuję od czasu kiedy zaczęłam ją srosować, przeczytałam na ulotne o efektach niepożądanych, i faktycznie mogą wystąpić ale bardzo sporadycznie, więc nie wiem czy to akurat obajwy tych tabletek
negra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-15, 19:48   #233
flybird
BAN stały

może niech Ci zmieni na duphaston. chociaż pierwsze slyszę, zeby luteina miała właściwości przeciwbakteryjne...
flybird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2008-02-15, 12:04   #234
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Luteina na wszystko widzę.Koleżanki mówił od razu,że z czymkolwiek pójdę,napewno dostanę luteinkę.Jak doktór wypisywała receptę,to aż parsknęłam śmiechem
Mówicie,że nie przybywa Wam na wadze i nie ma żadnych skutków ubocznych.Ja pokładałam w luteince małą nadzieję na wzrost masy tu&ówdzie(biust),bo takie pogłoski tez słyszałam.
A niedobraa,że o ja Was,fe
marthusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 13:59   #235
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Luteina- Tycie?

Cytat:
Napisane przez marthusia Pokaż wiadomość
Luteina na wszystko widzę.Koleżanki mówił od razu,że z czymkolwiek pójdę,napewno dostanę luteinkę.Jak doktór wypisywała receptę,to aż parsknęłam śmiechem
Mówicie,że nie przybywa Wam na wadze i nie ma żadnych skutków ubocznych.Ja pokładałam w luteince małą nadzieję na wzrost masy tu&ówdzie(biust),bo takie pogłoski tez słyszałam.
A niedobraa,że o ja Was,fe
Od luteiny nie przytyjesz ale od jedzenia na pewno
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 14:22   #236
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Hehe,dzięki za przypomnienie
Z tyciem mały problem,racja,ale najgorsze,że nic nie idzie tam,gdzie bymchciałastąd moje pytanie o wpływ na biust
marthusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-20, 17:27   #237
majaki
Raczkowanie

Ja mam brać luteinę również z powodu mojej cery.Mam trądzik.I niby ma mi pomóc również na cerę.A hormony mam w porządku.A Wy piszecie że stan cery się pogarsz,że wywołuje trązik. Czy osoba, która ma trądzik może brać luteinę nie obawiając się pogorszenia trądziku a wrecz przeciwnie polepszenie cery??
majaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2008-02-20, 17:39   #238
majaki
Raczkowanie

Dot.: Luteina 50

Czy luteina może obrócz wywołania miesiączki popraawić san skóry chodzi mi o zanik lub zmniejszenie trąziku??
majaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 10:12   #239
ryzia88
Raczkowanie

Dot.: Luteina - wątek zbiorczy!

mi luteina nie pomogła miesiaczka dalej nie była regularna a przez łykanie tych tabletek stałam sie bardzo nerwowa :p dlatego odstawiłam
ryzia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 11:07   #240
iinnkkaa
Zakorzenienie

Dot.: Luteina - wątek zbiorczy!

ja dzis bylam u lekrza i zapisal mi luteine pod język na uregulowanie miesiączek. mam brac w 15 dniu cyklu przez 10 dni
i mam pytanie mam zapisane 50 tabletek czyli mniej wiecej 5 miesięcy. czy isc po nastepna recepte jak sie beda konczyc?czy na badanie?
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości