Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-10-21, 14:50   #4111
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Ale też nikt przytomny nie wynajmie mieszkania takiej rodzinie.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-21, 14:52   #4112
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Zwłaszcza ze tatuś w artykule nie jest wspomniany jakkolwiek - natomiast inna kwestia to to że biorąc pod uwagę program 500+, zasiłki na niepełnosprawne dziecko ( z tego co kojarzę to wynosi 1300 zł na jedno) i to że Kwidzyn jest małym miastem to myślę że jak by się postarała to by była wstanie znaleźć tanio chociażby 2 pokojowe mieszkanie na które byłoby ją stać
Jest. Pani powiedziała, że mąż ma nadciśnienie i jakąś torbiel w głowie
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-21, 15:01   #4113
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ale też nikt przytomny nie wynajmie mieszkania takiej rodzinie.
Tez prawda, a z drugiej strony właścicielami mieszkań nie są jedyni "przytomni"ludzie
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6663173 6]Jest. Pani powiedziała, że mąż ma nadciśnienie i jakąś torbiel w głowie [/QUOTE]

Przeczytałam tylko tekst a tam nic nie było wspomniane to też pewnie na zasiłku, nie wiem mi wychodzi że oni tak z 4 tysia lekką ręką co miesiąc mają i to przy założeniu że nikt nie pracuje na miejscu MOPSu bym się zainteresowała na co u nich idzie kasa z programu 500+

A swoją drogą ja nie wiem co ma na celu pokazywanie takich rodzin w mediach? Pokazanie że samorządy takie złe? Toż to nie samorządu wina że ilość mieszkań socjalnych jest ograniczona, wpuścić kogoś "bez kolejki" też nie mogą przecież
Stary 2016-10-21, 15:10   #4114
_vixen_
Zakorzenienie

Wynajęcie mieszkania takiej rodzinie to na 90 procent konieczność późniejszego ich utrzymywania latami, nie wierzę, że są ochotnicy na to. Chyba że jakaś starsza pani z zaawansowaną sklerozą.
Stary 2016-10-21, 15:15   #4115
aer
O RLY?

Cytat:

A swoją drogą ja nie wiem co ma na celu pokazywanie takich rodzin w mediach? Pokazanie że samorządy takie złe? Toż to nie samorządu wina że ilość mieszkań socjalnych jest ograniczona, wpuścić kogoś "bez kolejki" też nie mogą przecież
Si. zue panstwo i urzednicy nie pomagaja

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-21, 16:19   #4116
ajah
wańka wstańka

Vixen dla mnie to jest objaw jakiejś ogromnej niewydolności: rodziców, systemu, samorządu. Dzieciaków szkoda faktycznie. A mama wygląda na mało rozgarnięta i potrzebująca pomocy.

Cytat:
Napisane przez wkropkizielona Pokaż wiadomość
Smutne to i szkoda ich. Tylko jak z materiału wynika ta kobieta mieszka tam 30 lat a dopiero teraz zdała sobie sprawę, że przydałoby się większe mieszkanie?
O to mieszkanie stara się od dwóch lat. Co było wcześniej niewiadomo.
Cytat:
Tez prawda, a z drugiej strony właścicielami mieszkań nie są jedyni "przytomni"ludzie

Przeczytałam tylko tekst a tam nic nie było wspomniane to też pewnie na zasiłku, nie wiem mi wychodzi że oni tak z 4 tysia lekką ręką co miesiąc mają i to przy założeniu że nikt nie pracuje na miejscu MOPSu bym się zainteresowała na co u nich idzie kasa z programu 500+

Pokazywanie takich sytuacji jest istotne, bo jest to realny problem, dotyczący nei tylko samych rodzin, ale i samorządów właśnie.
Raz, że mieszkania, dwa że zagrzybione ( i jak rozumiem jeśli właścicielem mieszkania jest miasto to powinien w takiej sytuacji interweniować). Dwa, że tutaj są dzieci niepełnosprawne (o których neipełnosprawności we wniosku o mieszkanie nie wspomniała).
Ktoś te dzieci zna tj. szkoła, mops, przedszkole i jakoś nikt nie podjął konkretnych kroków, by sytuacja uległa zmianie.
Stary 2016-10-22, 13:30   #4117
I ona
Zakorzenienie

Na samym początku jest powiedziane, że ta Pani mieszka tam od 30 lat i tyle mi wystarczy do oceny sytuacji.
Ona świadomie przez swoją przykro to pisać, ale głupotę wpakowała się w takie a nie inne życie. Nie mając perspektyw na większe lokum płodzi się dzieci jedno po drugim? Chyba nie, spoko jedno - wpadka. A co dalej? Oczy się tej Pani nie otwierają?
Szczerze dla mnie to jest masakra. Tak nieodpowiedzialni ludzie nie powinni mieć dzieci w ogóle.
To nie jest przykład trudnej sytuacji losowej nagłej tylko obraz ludzkiej głupoty.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-22, 14:39   #4118
201803120844
Konto usunięte

Staję się coraz bardziej nieczuła na "biedę" ludzi, a nawet na niektóre choroby. Wielu z tych "biednych" wyrzucało na śmietnik np. kaszę gryczaną z darów, bo nie lubili, mając często mnóstwo czasu nie korzystają z promocji w sklepach. Jak czytam o nadciśnieniu u dojrzałych osób też się nie wzruszam.
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-22, 14:50   #4119
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez monikam Pokaż wiadomość
Staję się coraz bardziej nieczuła na "biedę" ludzi, a nawet na niektóre choroby. Wielu z tych "biednych" wyrzucało na śmietnik np. kaszę gryczaną z darów, bo nie lubili, mając często mnóstwo czasu nie korzystają z promocji w sklepach. Jak czytam o nadciśnieniu u dojrzałych osób też się nie wzruszam.
Mam tak samo. Jeszcze kilka lat temu współczułam bardzo takim osobom. Z wiekiem jednak człowiek więcej widzi i więcej rozumie. Niezawiniona bieda to np stracenie dobytku życia w wyniku kataklizmu, a nie robienie dzieci na potęgę w jednym pokoju 13metrowym.
A co do tego nadciśnienia... w płodzeniu nie przeszkadza, w podjęciu zatrudnienia - bardzo.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-22, 15:15   #4120
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
W punkt, "choroba alkoholowa" to mój hit w opisach SzP
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-22, 15:20   #4121
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
W punkt, "choroba alkoholowa" to mój hit w opisach SzP
Cóż nie da się ukryć, ze alkoholizm jest chorobą.
Stary 2016-10-22, 15:27   #4122
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Cóż nie da się ukryć, ze alkoholizm jest chorobą.
Ludzi akurat z tą "chorobą" jakoś nie jest mi żal
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-22, 15:29   #4123
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Ludzi akurat z tą "chorobą" jakoś nie jest mi żal
To już jest twój wybór i twoje nastawienie do kwestii. Alkoholizm jest choroba, podobnie jak depresja. Sugerowanie, ze alkoholik może ot tak przestać pić, jest tak samo absurdalne, jak stwierdzenie, że osoba z depresją powinna zacząć coś robić, bo jest leniwa.
Stary 2016-10-22, 15:37   #4124
_vixen_
Zakorzenienie

Mnie jest żal rodzin tych alkoholików. Zwłaszcza dzieci.
Stary 2016-10-22, 16:09   #4125
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Ale pewnie końcówka listopada jak zwykle, no trudno, datę z pewnością niedługo poznamy, i będzie można rozpocząć odliczanie
wydaje mi się, ze mignął mi 19 listopada

Edytowane przez PaulinciaKWC
Czas edycji: 2016-10-22 o 16:14
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-22, 16:16   #4126
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Mnie jest żal rodzin tych alkoholików. Zwłaszcza dzieci.
Depresja i alkoholizm to straszliwe choroby, często jednak mylone z pijaństwem i chandrą.
Wiele wielkich dzieł powstała pod wpływem używek i w momentach obniżonego nastroju twórcy.
Stary 2016-10-22, 18:34   #4127
wkropkizielona
Raczkowanie

Przypadkowo obejrzałam wywiad nt. SzP i jestem coraz bardziej ciekawa tegorocznych opisów rodzin. Ciągłe podkreślanie, że to mądra pomoc, że pomijają rodziny patologiczne i z problemem alkoholowym, rozczeniowych, długotrwale bezrobotnych z wyboru i tych, których sposobem na życie jest korzystanie z pomocy społecznej i fundacji. Slogany powtarzane co roku jak wyuczone na pamięć w sekcie. Ciekawe jakie w tym roku będzie to miało odbicie w rzeczywistości...
wkropkizielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-22, 18:37   #4128
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Przypadkowo obejrzałam wywiad nt. SzP i jestem coraz bardziej ciekawa tegorocznych opisów rodzin. Ciągłe podkreślanie, że to mądra pomoc, że pomijają rodziny patologiczne i z problemem alkoholowym, rozczeniowych, długotrwale bezrobotnych z wyboru i tych, których sposobem na życie jest korzystanie z pomocy społecznej i fundacji. Slogany powtarzane co roku jak wyuczone na pamięć w sekcie. Ciekawe jakie w tym roku będzie to miało odbicie w rzeczywistości...
obawiam się, ze nie będzie miało żadnego. może nauczą się inaczej opisy pisac, co najwyżej.
Stary 2016-10-22, 18:40   #4129
201803120844
Konto usunięte

Cytat:

Ja widziałam w regionalnym programie takich zapaleńców. Wierzę, że oni chcą dobrze, ale finansowe wspomaganie powinno być naprawdę rozważne.
Masa ludzi nazywa depresją chandrę, bo wie, że rodzina, państwo ich wspomoże. Dlatego w naprawdę biednych krajach ta choroba nie występuje, człowiek walczy tam o przeżycie.

Edytowane przez 201803120844
Czas edycji: 2016-10-22 o 18:44
Stary 2016-10-22, 19:00   #4130
wkropkizielona
Raczkowanie

Cytat:

Ja widziałam w regionalnym programie takich zapaleńców. Wierzę, że oni chcą dobrze, ale finansowe wspomaganie powinno być naprawdę rozważne.
Masa ludzi nazywa depresją chandrę, bo wie, że rodzina, państwo ich wspomoże. Dlatego w naprawdę biednych krajach ta choroba nie występuje, człowiek walczy tam o przeżycie.
Też właśnie w regionalnym to oglądałam Wywiad z liderem regionu i kilkoro wolontariuszy. Wcale nie wątpię, że oni chcą pomóc, ale trzeba się przy tym dobrze zastanowić jak i komu. Pomijając to, że w przypadku SzP pomagają darczyńcy a nie wolontariusze, których rola ogranicza się do odwiedzenia rodziny i zgrabnego napisania rzewnego opisu
Stary 2016-10-22, 19:06   #4131
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Też właśnie w regionalnym to oglądałam Wywiad z liderem regionu i kilkoro wolontariuszy. Wcale nie wątpię, że oni chcą pomóc, ale trzeba się przy tym dobrze zastanowić jak i komu. Pomijając to, że w przypadku SzP pomagają darczyńcy a nie wolontariusze, których rola ogranicza się do odwiedzenia rodziny i zgrabnego napisania rzewnego opisu
Nie mogę pojąć skali pomocy finansowej w Polsce. To jest piekielnie demoralizujące. Jeżdżę w naprawdę biedne rejony i nawet tam lokalni przewodnicy powstrzymują przed taką pomocą.
Stary 2016-10-22, 19:18   #4132
wkropkizielona
Raczkowanie

W Polsce rzeczywiście jest duża pomoc, na każdym kroku ktoś wyciąga rękę po wsparcie, od fundacji po prywatne osoby. Zbliża się okres świąteczny a tym samym jeszcze większy wysyp akcji pomocowych, zbiórek sklepowych itp. Aż się czasem zastanawiam gdzie te wszystkie pieniądze i dary trafiają, że ci wszyscy biedni nie bogacieją choć tyle dostają
Stary 2016-10-22, 19:21   #4133
ajah
wańka wstańka

Cytat:
W Polsce rzeczywiście jest duża pomoc, na każdym kroku ktoś wyciąga rękę po wsparcie, od fundacji po prywatne osoby. Zbliża się okres świąteczny a tym samym jeszcze większy wysyp akcji pomocowych, zbiórek sklepowych itp. Aż się czasem zastanawiam gdzie te wszystkie pieniądze i dary trafiają, że ci wszyscy biedni nie bogacieją choć tyle dostają
Polska ma bardzo słaby system pomocowy.
Stary 2016-10-22, 19:33   #4134
wkropkizielona
Raczkowanie

Cytat:
Polska ma bardzo słaby system pomocowy.
Bardziej miałam na myśli fundacje, których jest zatrzęsienie. Państwowa pomoc typu MOPS i CPR z tego co wiem w nadmiarze pomocy nie udziela
Stary 2016-10-22, 19:41   #4135
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
I te zbiórki w sklepach <3

Nie cierpię.
Stary 2016-10-22, 20:05   #4136
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
I te zbiórki w sklepach <3

Nie cierpię.
Co oznacza <3 ??
Serio pytam.
Stary 2016-10-22, 20:25   #4137
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Co oznacza <3 ??
Serio pytam.
W telefonie to skrót od serca. No i jak na telefonie czyta się wiadomości to po wstawieniu tego pokazuje się ikona serca a nie sam ten znak.
Stary 2016-10-22, 21:56   #4138
ewa 81
Raczkowanie

Pozwolę dorzucić swoje uwagi w tym temacie

Co do depresji -może dopaść każdego bez wyjątku jaki kraj ,wykształcenie,sytuacja finansowa itd ...W biednych krajach nie słychać o tej chorobie co nie oznacza że jej nie ma ,nikt tam nie "liczy "samobójstw ,nie chodzi do specjalisty itd Podkreślam mam na myśli chorobę depresje nie zły nastrój ,humory itd a wiem o czym piszę bo niestety sama walcze z tą chorobą ....

Alkoholizm -pozostawię bez komentarza bo skutecznie "zabrał "mi dzieciństwo i rodziców -czy to choroba ? Ja bym to inaczej opisała ale szkoda moich nerwów

Co do tematu rodzin wielodzietnych ,z niepełnosprawnością chorobą itd ...Też mogę zabrać głos bo mam 3 dzieci -2 jest niepełnosprawnych ( jeden z powodu niedotlenienia przy porodzie )Nigdy nie biegałam do Mopsu -po stypendia czy co tam jeszcze jest Moje /dzieci zasiłki +wypłata męża ma nam wystarczyć na życie ....Mam swój honor i godność -pomimo tego że też zdrowie mi wysiada -odbija się opieka nad dziećmi a nie myślenie o sobie ale cóż ..Wychodzę z założenia że leki/pampersy+opłaty to rzecz "święta " Co zostanie to na życie .....Dzieci mają wszystko co potrzeba książki odzież opłaty w szkołach itd ...Mieszkanie .....długo wynajmowaliśmy ,kilkakrotnie przeprowadzając się żeby poprawić warunki mieszkaniowe nie dlatego że nam kazano ,wywalczyłam mieszkanie komunalne ,obecnie czekam na kolejne (wywalczone ze względu na pleśń między innymi )wychodzone metodą wyrzucą cię drzwiami wróć oknem ,wyproszone z ogromną ilością pism itd ....Do czego zmierzam ?Do tego że można w życiu dostać po du...ale walczyć i nie liczyć na manne z nieba a można robić z siebie " ofiarę losu " albo wprost bez skrupułów " bo mi się należy "

A co do samej szlachetnej paczki w tym roku to chyba powinien byś kierunek w stronę -osób samotnych ,starszych ,dorosłych ale niepełnosprawnych lub z dorosłymi niepełnosprawnymi członkami rodziny bo w takich domach często bieda aż piszczy
Stary 2016-10-22, 22:06   #4139
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez ewa 81 Pokaż wiadomość
Pozwolę dorzucić swoje uwagi w tym temacie

Co do depresji -może dopaść każdego bez wyjątku jaki kraj ,wykształcenie,sytuacja finansowa itd ...W biednych krajach nie słychać o tej chorobie co nie oznacza że jej nie ma ,nikt tam nie "liczy "samobójstw ,nie chodzi do specjalisty itd Podkreślam mam na myśli chorobę depresje nie zły nastrój ,humory itd a wiem o czym piszę bo niestety sama walcze z tą chorobą ....

Alkoholizm -pozostawię bez komentarza bo skutecznie "zabrał "mi dzieciństwo i rodziców -czy to choroba ? Ja bym to inaczej opisała ale szkoda moich nerwów

Co do tematu rodzin wielodzietnych ,z niepełnosprawnością chorobą itd ...Też mogę zabrać głos bo mam 3 dzieci -2 jest niepełnosprawnych ( jeden z powodu niedotlenienia przy porodzie )Nigdy nie biegałam do Mopsu -po stypendia czy co tam jeszcze jest Moje /dzieci zasiłki +wypłata męża ma nam wystarczyć na życie ....Mam swój honor i godność -pomimo tego że też zdrowie mi wysiada -odbija się opieka nad dziećmi a nie myślenie o sobie ale cóż ..Wychodzę z założenia że leki/pampersy+opłaty to rzecz "święta " Co zostanie to na życie .....Dzieci mają wszystko co potrzeba książki odzież opłaty w szkołach itd ...Mieszkanie .....długo wynajmowaliśmy ,kilkakrotnie przeprowadzając się żeby poprawić warunki mieszkaniowe nie dlatego że nam kazano ,wywalczyłam mieszkanie komunalne ,obecnie czekam na kolejne (wywalczone ze względu na pleśń między innymi )wychodzone metodą wyrzucą cię drzwiami wróć oknem ,wyproszone z ogromną ilością pism itd ....Do czego zmierzam ?Do tego że można w życiu dostać po du...ale walczyć i nie liczyć na manne z nieba a można robić z siebie " ofiarę losu " albo wprost bez skrupułów " bo mi się należy "

A co do samej szlachetnej paczki w tym roku to chyba powinien byś kierunek w stronę -osób samotnych ,starszych ,dorosłych ale niepełnosprawnych lub z dorosłymi niepełnosprawnymi członkami rodziny bo w takich domach często bieda aż piszczy
Nie nazwałabym tego honorem. Jeśli dziecku przysługuje stypendium czy pomoc od jakiejś organizacji, a ty o to nie prosisz, bo się honorem unosisz, jednocześnie rujnując swoje zdrowie, to dla mnie to jest brak rozsądku. Chyba, że coś źle w twojej wypowiedzi zrozumiałam.
Stary 2016-10-22, 22:16   #4140
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Nie nazwałabym tego honorem. Jeśli dziecku przysługuje stypendium czy pomoc od jakiejś organizacji, a ty o to nie prosisz, bo się honorem unosisz, jednocześnie rujnując swoje zdrowie, to dla mnie to jest brak rozsądku. Chyba, że coś źle w twojej wypowiedzi zrozumiałam.
To samo pomyslalam.

A co do alkoholizmu. Droga do tej choroby jest jedna, ale alkoholikiem nie zostaje sie pomiedzy jednym a drugim kieliszkiem wodki. Jest czas zeby sie nad soba zastanowic i zapobiegac a nie leczyc. Z depresja nie jest tak latwo, bo poczatki (a nawet nie poczatki, ile razy sie slyszy ze ktos sobie wymyslil depresje) moga byc bagatelizowane, problemy nawarstwiaja sie czesto latami.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości