|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Świeża historia z piekielnych: http://m.piekielni.pl/75546
|
#4142 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chodziło mi o to że jeśli wiąże koniec z końcem to nie staram się o pomoc z mopsu czy stypendium itd bo mam świadomość że mogą być /są osoby -rodziny które mają jeszcze gorzej i dla których pomoc jest konieczna (na przykład : moje dziecko będzie miało tańsze zeszyty /plecak czy obiad nie musi być z 2 dań codziennie itd a może inne dziecko czy samotna osoba dostanie pomoc bo "wystarczy " dla niej ....Co do zdrowia to też źle to ujęłam -nie rujnuje zdrowia świadomie -poprostu w pewnym momencie gdy jest się do dyspozycji 24/7 (nawet śpiąc trzeba być czujnym ) organizm się buntuje a niestety nie ma czasu na użalanie się nad sobą bo mąż musi pracować a dzieci same niestety o siebie nie zadbają ... Co do alkoholizmu to właśnie o to chodzi że można samemu chcieć zapobiec -próbować wyjść z tego itd to nie dzieje się z dnia na dzień ....i dużo o ile nie wszystko zależy od osoby która pije -z depresją jest taki problem że społeczeństwo bardzo ignoruje lekceważy ją ...Często jest tak że ludzie nie dostrzegają u bliskich ,znajomych tej choroby a nawet jak ktoś się przyzna to myślenie jest takie "E nic mu /jej nie jest ,wymyśla bo się nie chce , bo się użala nad sobą itd " łatwo się bagatelizuje chorobę nie "widząc "jej ....
|
|
|
#4143 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() I dalej nie zgadzam się z twoim podejściem. Mówiąc krótko wychodzę z założenia, ze jak masz niepełnosprawne dziecko i spełniasz kryteria danej pomocy (finansowej, materialnej itd) to powinnaś się o nią starać. A to, że się nie postarasz, nie zonacza wcale, ze ktoś bardziej potrzebujacy tę pomoc otrzyma ![]() O siebie tez powinnaś dbać konkretnie, bo i owszem opieka nad dzieckiem niepełnosprawnym, stres, przemęczenie i inne związane z tym 'przyjemności' cię dogonią. I mówię to jako matka dziecka niepełnosprawnego i osoba, która pracuje w systemie pomocowym od lat. ***** co do alkoholizmu- niemożna samemu ot tak z tego wyjść. Alkoholizm polega na zmianie percepcji. Alkoholik generalizujac ma nikły kontakt z rzeczywistościa, jest kłamcą wyśmienitym, okłamuje caly czas samego siebie. Dodatkowo, na etapie, gdy trzeba coś zrobić nie ma możliwości do powrotu do tzw. kontrolowanego picia, jest albo zero alko albo powrót do nałogu. I to nie jest proste. Jesli chodzi o zapobieganie... pierwszą faża alkoholizmu jest picie towarzyskie. Nikt na tym etapie nie podejrzewa u siebie problemu. Depresji tez mozna zapobiegać.
|
|
|
#4144 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Zapobieganie depresji jest trudniejsze. Czesto trudno sie odciac od problemow, a nawet nie ma sie takiej mozliwosci, np.w okresie dziecinstwa, mlodosci, kiedy jest się zaleznym od rodzicow a sytuacja w domu wplywa na rozwoj choroby. ---------- Dopisano o 00:30 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ---------- [QUOTE=ewa 81;66677816moje dziecko będzie miało tańsze zeszyty /plecak czy obiad nie musi być z 2 dań codziennie itd a może inne dziecko czy samotna osoba dostanie pomoc bo "wystarczy " dla niej ....[/QUOTE] Wiesz, ze to tak nie dziala, ze jak Ty nie wezmiesz to ktos bardziej potrzebujący dostanie?
|
|
#4145 |
|
Zakorzenienie
|
Moja znajoma z pomocy społecznej mówi, ze odkąd sie pojawiło pięćset plus, to ludzie samochodów nakupowali. Więcej starych rzęchów na ulicach, sukces
|
|
|
|
#4146 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Może inna skala chorób, ale często też każda biegunka u nas nazywana jest grypa żołądkowa, a każdy prawie katar i przeziębienie to grypa. |
|
|
|
|
#4147 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w sierpniu i we wrzesniu pokonalam trase z Niemiec do Polski i nazad. Ile minelam przyczep wiozacych auta po wypadku (jadace z Niemiec do Polski) to szok, zwrocilam na to uwage, bo bardzo dawno juz nie widzialam takiej ilosci aut sprowadzanych do Polski.
|
#4148 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4149 |
|
Konto usunięte
|
Jeżeli ktoś to dobrze sobie wyliczył, naprawdę potrzebuje samochodu, dzieci z tego powodu nie będą musiały jeść serków topionych, to spoko. Lepsze to, niż efekt 500+ który obserwuję w okolicznym sklepie pewnej sieci: panie przychodzące z reklamówką po piwo, dziecko "mamo, mamo kup mi cukierków" "już wczoraj Ci kupiliśmy, masz w domu". Dla rodziców dieta płynna, dla dzieci cukrowa. Już widzę jak od tego wzrasta poziom życia... i inteligencji.
|
|
|
|
#4150 |
|
Zadomowienie
|
Nie czytałam wątku i z oczywistych względów nie dam rady go przeczytać. Może będę się powielać, ale jako była wolontariuszka mam trochę do powiedzenia.
Akurat nie uczestniczyłam w szlachetnej paczce, ale w ramach Akademii Przyszłości i wyrobiłam sobie na temat tych projektów własne zdanie. Kiedyś bardzo chciałam pomagać ludziom, aż do momentu kiedy się na tym przejechałam i poczułam się wykorzystywana. Uważam, że dzieci nie są niczemu winne i nie uważam, aby czas z nimi spędzony był stracony, ale mam duże zastrzeżenia do rodziców, którzy pewni w przyszłości wychowają dzieci na takich samych jak oni. Uczyłam dzieci odpłatnie na korepetycjach oraz w Akademii Przyszłości i powiem wam, że ludzie, którzy dostają coś za darmo zupełnie nie potrafią tego docenić. Większości rodziców w patologicznych rodzinach zupełnie zwisa jakakolwiek edukacja własnych dzieci. Miałam też przypadek, poza AP, gdzie koleżanka mnie poprosiła, abym pomogła pewnej bardzo biednej rodzinie w nauce matematyki. Oczywiście w mieszkaniu był "smród i bród", ale rodzina wcale nie była taka biedna. Po dwóch spotkaniach, chłopczyk się wygadał, że jego siostra chodzi na konie, dzieci uczyły się w prywatnej szkole za którą trzeba płacić, mama pracowała we Włoszech i przysyłała dzieciom pieniądze, a na domiar złego babcia, która wychowywała dzieci poprosiła mnie, żebym spędziła z nimi jeden weekend bo ona wyjeżdża. Po tych dwóch spotkaniach dałam sobie spokój i powiedziałam, że oprócz bliskiej rodziny już nigdy nikogo nie będę uczyć za darmo. Edytowane przez MsLizard Czas edycji: 2016-10-23 o 15:13 |
|
|
|
#4151 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Z drugiej strony dziwię się, ze miałaś nastawienie, że rodzic,który prezentuje zachowania patologiczne, dla którego edukacja niewiele znaczy, będzie doceniał to, ze ktoś robi coś dla jego dziecka. Wg mnie w takiej pomocy najważniejsze jest to co dajesz dziecku, i co dzięki temu może ono osiągnąć. Nie ma co się oszukiwać, często jest to praca ciężka niczym orka na ugorze, własnie ze względu na rodziców. Mały problem jak rodzice nie dziękują. Problem zaczyna się wówczas, gdy przeszkadzają. Pamiętam dziewczynkę, której załatwiliśmy (poprzez świetlicę środowiskowa) zajęcia z logopeda. Dziecko miało poważną wadę wymowy, co miało strasznie negatywny wpływ na naukę pisania i czytania (mała nie widziała różnicy mdzy ś, sz, s; c, cz, dz, dź itd). Znaleźliśmy kogoś kto by ją na te zajęcia prowadzał. Matka nie wyraziła zgody na to, by dziecko uczęszczało do logopedy.
|
|
|
#4152 |
|
Zadomowienie
|
Piszę z własnej perspektywy. Gdzie niby zauważyłaś, że wrzucam biednych i ludzi z patologicznych rodzin do jednego worka?
|
|
|
|
#4153 | ||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
I ten fragment odebrałam właśnie tak, że wrzucasz wszystkich do jednego wora.
|
|
|
#4154 |
|
Zadomowienie
|
Aha, bardzo pokrętna logika, z wieloma dopowiedzeniami od siebie.
|
|
|
|
#4155 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
#4156 |
|
wańka wstańka
|
Wg mnie zawsze się da coś zrobić, choć sytuacja taka jak ta jest trudna, bo rodzic ma prawo odmówić. Ja miałam z dzieckiem kontakt w ramach świetlicy środowiskowej i ograniczone pole dzialania (zwłaszcza, ze nie byłam na stanowisku podejmowania decyzji), szkoła była o sytuacji poinformowana i wg mnie tu można było coś popchnąć.
|
|
#4157 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4158 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I w życiu nie odważyłabym się robić takich uogólnień. Znam rodzinę w której z powodu choroby dzieje się bardzo źle (praktycznie cała kasa idzie na leczenie i leki). Ci ludzie są wdzięczni i cieszą się ze wszystkiego co dostają - używane ciuchy, sprzęty, jakakolwiek pomoc dla dzieci. Mieszkają bardzo skromnie ale czysto i porządnie. I nie mam powodu przypuszczać, że to jedyna taka nieroszczeniowa i wyjątkowo wdzięczna rodzina w kraju ![]() Z drugiej strony są dzieci z 'biednych' (na papierze) rodzin, które darmowe obiady szkolne wyrzucają bo jak podadzą coś niedobrego to przecież w domu dostaną drugi. Uważam, że takie uogólnienia są bardzo krzywdzące. |
||
|
|
|
#4159 |
|
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6669537 1].
Uważam, że takie uogólnienia są bardzo krzywdzące.[/QUOTE] A ja uważam, że takie uogólnienia są potrzebne, żeby wielu zapaleńców szerzej oczy otworzyło. |
|
|
|
#4160 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie pomagać, bo ileś osób nie odczuwa/ nie okazuje wdzięczności ?
|
|
|
#4161 |
|
Konto usunięte
|
Nie sadzę, by na ten watek zaglądały osoby, które nie pomagają. Pomagać trzeba jednak mądrze. Tu nie chodzi o wdzięczność tylko o fakt, że wielu z ludzi wyciągających rękę o pomoc jej nie potrzebuje (finansowa) lub nie chce(edukacja).
|
|
|
|
#4162 | ||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
Wg mnie niewiele
|
|
|
#4163 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam ostatnio książkę pt "Dzieci Norwegii" o Barnevernecie (mam nadzieje, ze dobrze napisałam). Podany był tam przykład kobiety z Polski, która przyjechala do Norwegii, dwa lata siedziala bez pracy, nie chciała jej podjąć i w końcu urząd zabral jej dziecko, bo dawała zły przykład. W Polsce by nie przeszło, tu mozna latami siedzieć bez pracy i jeszcze od wszystkich wymagać.
Ta moja znajoma z pomocy społecznej mówi, ze jest coraz gorzej. Klienci maja wymagania, nic od siebie nie dają, ciagle kontrole i jeszcze strach, ze przyjdzie jakiś dziennikarz wypytywać, czemu rodzina z dziesięciorgiem dzieci żyje w mieszkaniu z grzybem. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2016-10-23 o 19:54 |
|
|
|
#4164 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4165 |
|
Konto usunięte
|
Szczególnie zastanawia płodzenie dzieci przez ludzi, którzy podobno ledwo żyją, cierpiąc na 100 różnych dolegliwości zdrowotnych. Aż dziw, że mają ochotę na seks. Normalnie wraz z liczbą schorzeń wzrasta libido. Zaraz biorę przeziębionego TŻ w obroty. Co się będzie gorączką tłumaczył.
|
|
|
|
#4166 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
Cytat:
Ale czym się dziwisz, zaraz sam pan zero przyleci i będzie lamentował że dzieci się z biedy odbiera- co nie jest prawdą, bo fakt bieda towarzyszyła, ale zawsze był to też brak opieki nad dziećmi. Odrębnym problemem jest to że dla wielu ludzi faktycznie nie ma pracy, jak w 2014 my mieliśmy współczynnik zatrudnienia 61,7% to Norwegia 75,2%. Też się nie dziwię że ludzie nie chcą tyrać na smieciówce w ochronie za niecałe 3zł za godzinę.
|
|
#4167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś to był alkoholik który szedł rano do pracy i nigdy nie wiadomo było kiedy wróci, czy wróci, a jeśli wróci to czy sam czy radiowóz go odwiezie (mała społeczność, nie wieźli do izby wytrzeźwień tylko do domu). Teraz w tygodniu nie pije w ogóle. W piątek i w sobotę jedno-dwa piwa lub kieliszek czegoś mocniejszego, ale nie w każdy piątek i sobotę. Na imieninach lub innych uroczystościach pije alkohol jak inni goście. Ani sobie tych kieliszków nie wylicza ani się nie upija. ktoś kto nie zna jego przeszłości na podstawie jego picia w towarzystwie nie jest w stanie zgadnąć, że ten człowiek w przeszłości pił na okrągło. Myślałam że to jakiś wyjątek, bo zawsze czytam że "z alkoholizmu nie da ie wyleczyć" i "albo zero picia albo znów utrata kontroli nad piciem". |
|
|
|
|
#4168 |
|
Konto usunięte
|
Nie zgadzam się z tymi "promilami". Zależy gdzie się mieszka. Ja na wsi, czy w małym miasteczku lub nawet większym mieście, ale w miejscu słabiej skomunikowanym, to potrzeba posiadania samochodu jest jak najbardziej uzasadniona. Jeżeli rodzinie naprawdę coś to daje, to nie rozumiem potępiania tego z góry.
|
|
|
|
#4169 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Jak dla mnie samochód to jednak bardo duże ułatwienie życia. Bilety ze wsi do miasta nie są wcale takie tanie, a bycie uzależnionym od autobusów albo śmiganie na rowerze zimą przyjemne. Także nie dziwi mnie biedna rodzina, która kupuje sobie golfa III za 500+, jeśli za tego 500+ odłoży sobie na oc i przegląd.
Taki samochód to nie jest tego typu dobro, którym się można chwalić przed sąsiadami.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2016-10-24 o 12:55 |
|
|
|
#4170 |
|
.
|
tyle, że wiele osób kupuje właśnie auto, żeby się pokazać. nie biorą pod uwagę, ile ich wyniesie ubezpieczenie, ile pali auto i ile kosztuje wymiana jakichś części. w końcu są auta tańsze i droższe w eksploatacji.
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:17.

chodziło mi o to że jeśli wiąże koniec z końcem to nie staram się o pomoc z mopsu czy stypendium itd bo mam świadomość że mogą być /są osoby -rodziny które mają jeszcze gorzej i dla których pomoc jest konieczna (na przykład : moje dziecko będzie miało tańsze zeszyty /plecak czy obiad nie musi być z 2 dań codziennie itd a może inne dziecko czy samotna osoba dostanie pomoc bo "wystarczy " dla niej ....