|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4891 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy styczniowe 2017 na półmetku - czyli część II!
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4892 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4893 |
Rozeznanie
|
pequenina jak super że w końcu na swoim!
![]() Candid został ostatni kawałeczek karpatki - miał zjeść Tż, ale spakuję i Ci wyślę ![]() Orlica to Ty na dniach magisterkę skończysz ![]() ![]() Konkardia mnie też ciągle gorąco w nocy - Tż śpi pod pierzyną, ja pod kołderką i jeszcze się odkrywam. A przedtem lubiłam być opatulona ![]() NiEBiE mam podobny ucisk od czasu do czasu, faktycznie taka jakby duszność - ale mam jak Lidka99 - przy leżeniu, przy siedzeniu, nawet przy staniu ![]() ItsyBitsyTeenieWeenie zamienię grejfruta na kawałek murzynka! ![]() Jestem zadowolona z dzisiejszego dnia - nareszcie zapisałam się do szkoły rodzenia - kurs startuje 1 grudnia. No i wybrałam szpital - planuję, by rodzić w tym szpitalu, co szkoła rodzenia. Moja ginekolog pracuje w sąsiednim mieście, a jednak wolałabym mieć blisko do szpitala, no i będę znać położne dzięki SR. A dodatkowo, 32 lata temu w tymże szpitalu przyszedł na świat mój szanowny małżonek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4894 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;66728706]Wg mnie zbędne: -durex - ale zakładam że nie zdazylabym użyć ;-) -kompres ciepło-zimno - do czego to ? - z kosmetyków wystarczy płyn do kąpieli, mleczko i krem do buzi - alantan plus - wystarczy bepanthen Te dwie pozycje pisze że swojego doświadczenia, bo też kupiłam przy F. I lezalyby do dzisiaj, gdybyśmy sami nie zuzyli.... Potwierdzam, że Wit. K jest zbędna, tylko D. Na pierwszej wizycie u pediatry warto poprosić o receptę na Wit. D w kropelkach. Jest o niebo tańsza, bardziej wydajna i w naszym przypadku była lepsza dla brzuszka. [/QUOTE] Dzięki za odp. Zrezygnuję w takim razie z tych wit. K+D. Alantan chciałam wziąć bo jest polecany tak samo jak bephanten a o niebo tańszy i wypróbować który będzie bardziej "leżał" małemu...hm... No te kosmetyki muszę jeszcze przemyśleć. Kompres ciepło/zimno polecali w szkole rodzenia na porodówkę wziąć i na plecy przykładać, później można wykorzystać w połogu albo u bejbika przy kolkach - taki kompres żelowy który ogrzewasz albo wkładasz do lodówki. Tak samo żel polecali... nie wiem... [1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;66722916]Wit. K na pewno jest zbędna - od sierpnia jest tak, że w szpitalu dziecko dostaje zastrzyk z dawką, która spokojnie wystarcza na pół roku, nie ma już zalecenia, żeby dodatkowo suplementować ![]() Dzięki za info ![]()
![]() |
#4895 | |
Rozeznanie
|
pequenina, gratuluję przeprowadzki!
Cytat:
![]() chupacabra, ja mam w koszyku jeszcze podkłady poporodowe (te takie pod tyłek, dla mnie i dla dziecka na przewijak będą), gaziki jałowe (do przemywania oczek), osłonki silikonowe do karmienia. Z kosmetyków pielęgnacyjnych mam tylko żel do mycia ciała dla niemowlaków (u nas na SR mówili, że szampon dopiero po roku używać, zamiast oliwki dodam kilka kropel oleju kokosowego lub migdałowego do kąpieli). Bepanthen nie kupuję, dostałam taką małą tubkę jako promo, to przetestuję w razie potrzeby. Nie kupuję też od razu laktatora. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4896 | |
Zakorzenienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;66728706]Wg mnie zbędne:
-durex - ale zakładam że nie zdazylabym użyć ;-) -kompres ciepło-zimno - do czego to ? - z kosmetyków wystarczy płyn do kąpieli, mleczko i krem do buzi - alantan plus - wystarczy bepanthen Te dwie pozycje pisze że swojego doświadczenia, bo też kupiłam przy F. I lezalyby do dzisiaj, gdybyśmy sami nie zuzyli.... Potwierdzam, że Wit. K jest zbędna, tylko D. Na pierwszej wizycie u pediatry warto poprosić o receptę na Wit. D w kropelkach. Jest o niebo tańsza, bardziej wydajna i w naszym przypadku była lepsza dla brzuszka. Pequinia ja też bezwymiotnie. Zresztą już druga ciąże ![]() Cytat:
![]() ![]()
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4897 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja byłam wczoraj na warsztatach 'Mama wie'. Wykład Zawitkowskiego super, reszta gorzej, ale już po Waszych opiniach wiedziałam czego się spodziewać ![]() W przerwie, jak poszlam kupić jego poradnik, to on jeszcze odpowiadał na pytania. Powiedział, że szumiś jest ok ale tylko jako ostatnia deska ratunku i żeby nie używać codziennie bo potem dziecko już bez tego nie zaśnie. Spytałam o używanie smoczka i powiedział, że wg niego od porodu ale tez na odruch ssania, nie na każde otwarcie buziaka dziecka, żeby nie przyzwyczaić za bardzo i że trzeba się swojego dziecka nauczyć. I, jak tu już któraś z Was pisała, że jak nie damy smoczka to dziecko może znaleźć zamiennik jak kciuk - i popsuć zgryz. Oglądałam też łóżeczko chicco next2me i chyba się zdecydujemy, tylko babka nie była za bardzo zorientowana jakie jest wypełnienia materaca. Powiedziała, że bambus, ale potem jak czytałam na necie to nie robi się materacy z bambusa tylko pokrowce. A ich strona coś nie działa, wysyła się zapytanie i ma przyjść mail, że dostali i nie przychodzi ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4898 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4899 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U mnie polecali jako forma łagodzenia bólu okłady ciepłe i zimne: info z neta "Zastosuj zimne lub cieple okłady Przykładaj je na dół brzucha, okolice kości krzyżowej, krocze. Do ciepłych okładów możesz wykorzystać butelki z gorącą wodą, ogrzane ręczniki, koc elektryczny, kompresy żelowe, strumień ciepłej wody. Do zimnych - np. kawałki lodu owinięte w pieluszkę. Zastosuj ciepłe i zimne okłady naprzemiennie, aby zapobiec niedokrwieniu masowanej w ten sposób okolicy ciała." Można też wykorzystać później do okładów na piersi, czy jak już pisałam u maluszka na bolący brzuszek, u siebie w połogu - obkurczanie macicy, bolące plecy. Także, nawet jak nie skorzystam w czasie porodu, zastosowanie znajdę ;-) a myślę, że wypróbuję na moje bolące plecy od razu jak przyjdzie ![]()
![]() |
#4900 |
Raczkowanie
|
Ja po wizycie...
Nie dość że godzinę opóźnienia to mam wrażenie że na mojej wizycie pani chciała nadrobić czas... Szybko badanie, waga, ciśnienie i... Tyle. Nie zrobiła mi usg! A ja tak czekałam ja wizytę, cały dzień... Chciałam wiedzieć ile mały waży i dupa.. Jestem zła :-( Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#4901 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do wyprawki, ja jestem strasznie w lecie, ale jakoś nie mogę się spiąć. Nawet ubranek nie chce mi się zabrać od teściów by je przeglądnąć i posegregować. Przez to nawet nie wiem co mam, a czego mi brakuje. Niektóre rzeczy są tańsze w ☠☠☠☠☠☠☠, ale przeważnie zawsze jakaś apteka w danym mieście obsługuje ich, więc odbiór w aptece za darmo ![]() ---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- doz . pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4902 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4903 |
Zakorzenienie
|
Cześć. Witam się po weekendzie. Ciężko mi będzie nadrobić wszystkie posty.
Co do wyprawki i kompresow żelowych - przydadzą się na nawał lub okłady do porodu. Co do ubioru malucha na wyjście ze szpitala - pajac, bodziak, czapka i śpiworek. Pamiętam, że przy starszaku nie korzystałam z tego patentu i ubieralam go w kombinezon - a był to ogromny wyczyn - dziecko nie zawsze chce współpracować ![]() My w weekend mieliśmy sesję rodzinną i brzuszkową - nie mogę się doczekać rezultatów ![]() Żeby nie było za różowo - od kilku dni bolą mnie pachwiny przy chodzeniu. Wiem, że tam się wszystko rozciąga, ale nie przypuszczałam, że teraz będę to tak odczuwać ![]()
#4904 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4905 |
Zadomowienie
|
Mi wychodzi dużo na gemini bo moitor oddechu i laktator elektrycznu kupuję
![]() Corn super, zazdroszczę sesji ![]() ![]() Dziewczyny macie już coraz bardziej stresik że trzeba wyprawkę dopinać?! Ja strasznie! Mojemu mężowi się wydaje że mamy dużo ubranek haha... Biedny pojęcia nie ma o życiu ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#4906 |
Raczkowanie
|
My mamy chyba z ubranek wszystko oprocz bodziaków na krótki rękaw i moze jakiś sweterek na wyjście. Na razie wszystko do rozmiaru 62, będziemy kupować później większe a pewnie sporo też dostaniemy jako prezent od znajomych, rodziny.
Ja spiny w ogóle nie mam, całą wyprawkę można ogarnąć w weekend, czy tam tydzień z wysyłką. Wszystko jest dostępne więc wcale sie nie spieszę. Pachwiny... ja też dziś odczuwam okropnie ból pachwin i krzyża, myjąc naczynia tak mi brzuch się napiął i tak bolało że się przestraszyłam ale przeszło po 15 minutach. To pewnie ze zmęczenia. Dziś w nocy mój mały chuligan nie dał mi pierwszy raz spać ! Obudziły mnie ruchy w brzuchu i gamoniek przez godzinę conajmniej nie chciał się uspokoich. Myślałam że zaraz wyskoczy z brzucha ! Aż mi niedobrze było. Ale i tak to było miłe ![]() Lecę spać bo dziś padam na ryjek... i znów miesiąc czekania na usg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4907 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja się trochę stresuję wyprawką, ale została mi właściwie baza i nosidełko. I oczywiście wypranie tyych wszystkich ciuchow! Dzisiaj kolejny dzień mam twardnienia chyba. Nie podoba mi się to i obawiam się, że na kolejnej wizycie znowu mi się skróci szyjka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4908 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() [1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;66743061]Dzisiaj kolejny dzień mam twardnienia chyba. Nie podoba mi się to i obawiam się, że na kolejnej wizycie znowu mi się skróci szyjka ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4909 | |
@}-,-'-
|
Mamy styczniowe 2017 na półmetku - czyli część II!
Cytat:
Oczywiście prosimy o próbki zdjeć na fejsie ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o wyprawkę, to wszystkie drobiazgi można kupić w weekend, żaden problem. Co do tych list z apteki... To byłam dzis na drugich zajęciach SR. Położna mówiła, zeby do szpitala nie brac nic dla dzieciątka (typu pampersy, ciuszki), bo wszystko jest w szpitalu. Polecała maść bepanthen na sutki, bo podobno to częsty problem z podrażnieniami. Mówiła tez, ze z karmieniem bywa rożnie i zeby nie kupować laktatora przed porodem. Ale z tym akurat to dziwne, bo kto potem bedzie jeździł szukał, przecież nie TŻ... Oddychalysmy tez dzis troche i az mnie szyjka pobolewa. Mówiła tez o nacinaniu krocza, ze podobno robi sie to podczas skurczu i nie czuć, a zszywanie odbywa sie przy znieczuleniu wiec chyba nie jest tak tragicznie... Furjatka dobry pomysł z tym badaniem moczu, bo nie chce mi sie isc czekać godzine lub wiecej, w kolejce do gina...tylko upewnij sie kiedy Furagina nie sfałszuje wyniku, podobno trzeba odczekać po kuracji... Edytowane przez ItsyBitsyTeenieWeenie Czas edycji: 2016-10-24 o 22:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4911 |
Konto usunięte
|
W porownaniu z nimi u nas jest wyjątkowo spokojnie! Aż strach kiedy u nas się zacznie!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4912 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4913 |
Zadomowienie
|
Moniczi miło z Twojej strony
![]() ![]() Dorota odpoczywaj, leż ile możesz. Niech maluch się nie spieszy i siedzi grzecznie w brzuszku. KPZ i u mnie od wczoraj ból w pachwinach dokucza. Jak chodziłam to przy każdym kroku odczuwałam ból/napięcie właśnie tam. Później jak się położyłam na godzinkę to troche lepiej się zrobiło. Ale to już chyba tak będzie:/ Pequenina gratuluję przeprowadzk ![]() A co do wyprawki to ja już jestem na mecie ![]() ![]()
#4914 | |
Konto usunięte
|
Witam się w ten deszczowy poranek! U mnie od rana brzydko, ponuro i deszczowo :banghead:
Cytat:
![]() Ja się trochę zaczęłam schizowac, bo w pierwszej ciąży szybko skrocila mi się szyjka, a jednak bardziej się oszczedzalam. A teraz jednak z młodym więcej rzeczy trzeba ogarnac i czasem go ponosić. I chyba stąd moja schiza, żebym niczego nie przyspieszyła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4915 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() [1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;66747961]Witam się w ten deszczowy poranek! U mnie od rana brzydko, ponuro i deszczowo :banghead: Ooo, to widzę że podobnie przytylysmy. Ja wreszcie od wczoraj trochę się ogarnelam i pierwszy raz od dawien dawna nie weszło nic słodkiego ![]() Ja się trochę zaczęłam schizowac, bo w pierwszej ciąży szybko skrocila mi się szyjka, a jednak bardziej się oszczedzalam. A teraz jednak z młodym więcej rzeczy trzeba ogarnac i czasem go ponosić. I chyba stąd moja schiza, żebym niczego nie przyspieszyła ![]() Ooo a u nas tak ładnie! ![]() ![]() Zaraz się zbieram z łóżka, ale mega mi się nie chce ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4916 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;66747961]Witam się w ten deszczowy poranek! U mnie od rana brzydko, ponuro i deszczowo :banghead:[/QUOTE] U mnie też pogoda dziś straszna pada i pochmurno |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4917 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mój lekarz pracował w tym szpitalu, ale już nie pracuje i lipa. Położna z SR jest stamtąd, to może uda się na nią trafić. Ona ma nam też organizować tour po porodówce, więc będę miała okazję się przyjrzeć jak to wgląda, może nie będzie tak źle? ![]() Cały czas zastanawiam się nad prywatną kliniką (ma kontrakt z nfz), ale jak coś będzie nie tak z Bartkiem, to on i tak zostanie wywieziony do wojewódzkiego... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A masz program z SR żeby sie pochwalić co będziecie robić? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() My też będziemy robić, ale muszę jeszcze trochę wyhodować brzuszka i poczekać na lepszą pogodę, bo u nas od 3 tygodnia zimno, ciemno, pada i jest do ![]() [1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;66743061]Właściwie jak sobie przeczytałam co macie na tych aptecznych listach to się nie dziwię, że tak dużo wam wyszło. Uwzględniając takie rzeczy jak laktator, monitor oddechu czy termometr to jednak one szczególnie podbijają cenę! [/quote] Dokładnie tak, te gadżety są bardzo drogie. A nie myślicie o wypożyczeniu? Może sa u Was w miastach wypożyczalnie? My się zdecydujemy na laktator, monitor i może nianię właśnie z wypożyczalni (ale w sumie dlatego, że właściciel jest klientem Tż i da mud obre ceny ![]() [1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;66743061] Ja się trochę stresuję wyprawką, ale została mi właściwie baza i nosidełko. I oczywiście wypranie tyych wszystkich ciuchow! Dzisiaj kolejny dzień mam twardnienia chyba. Nie podoba mi się to i obawiam się, że na kolejnej wizycie znowu mi się skróci szyjka ![]() ![]() Prawie wszystko juz masz, czym tu się stresować? Oszczędzaj się i odpoczywaj ile możesz. ![]() Cytat:
![]() Mają chętnym na SR pomóc wybrać, oczywiście trzeba będzie pokazać cyca. Tatusiowie już się ucieszyli, że na forum, ale okazało się, że indywidualnie. ![]() Przeliczyłam się chyba z tym prawkiem i zastanawiam się poważnie nad zawieszeniem kursu. Mam już 21 h praktyki, a wczoraj jeździłam jakbym dopiero wsiadła do auta, nawet instruktor to przyznał. Ciężko mi się skupić, jak mi coś nie idzie, to mam kompletną pustkę w głowie i nie wiem co robić. ![]() Strasznie mnie to stresuje, mam za każdym razem rewolucję w brzuchu, oblewa mnie pot i jestem cała mokra, chociaz nigdy takich problemów nie miałam. Tyle tu piszemy o stresie i jej wypływie na Bąble, a ja mojemu codziennie taki stres funduję. I jak myślę o tych jazdach, to mi po prostu źle. ![]()
![]() |
#4918 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Pytanie miało brzmieć "czy te upławy nie są przypadkiem po przytulaniu"? Ale spodziewam się po ilości dotkniętych przypadłością że niekoniecznie ![]() Nie wiem jak żyć z uciskiem, mnie na szczęście dotknęło tylko trochę, trochę mi się odbija i trochę mam zgagę, a nigdy w życiu nie miałam. Dzięki za relację z apteki ![]() Szafki... Wstawię zdjęcie, ale i tak nie zobaczycie detali. Po pierwsze potrzebna jest jeszcze jedna warstwa farby, a już mi się nie chce. Po drugie farba odpryskuje jak uderzysz np talerzem, zero trwałości i tego się obawiam, że i tak prędzej czy później trzeba będzie meble wymienić, bo robią wiochę w nowej kuchni ![]() ![]() [1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;66728706] Potwierdzam, że Wit. K jest zbędna, tylko D. Na pierwszej wizycie u pediatry warto poprosić o receptę na Wit. D w kropelkach. Jest o niebo tańsza, bardziej wydajna i w naszym przypadku była lepsza dla brzuszka. Pequinia ja też bezwymiotnie. Zresztą już druga ciąże ![]() Dzięki za info! Super że nie jestem sama bez wymiotów, już mi było głupio ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzięki za wszystkie informacje ![]() ![]() Cynk podobno w ostateczności, niezależnie od płci, tak słyszałam. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4919 |
Rozeznanie
|
Ciemno.....i mokro. Gdzie jest słoneczko??I pomyśleć, że wczoraj było taka piękna pogoda!Dobrze, że została przeze nie wykorzystana na 2godzinny spacerek z koleżanką i jej maleńką córeczką
![]() Chupa pozwoliłam sobie skopiować Twoją listę apteczną ![]() ![]() My jesteśmy na etapie wybierania łóżeczka. Myślę, że do końca tygodnia się zdecydujemy ![]() Jakie macie materace dla maluszków? Naczytałam się o tych z gryki (głównie pod kątem robactwa które może się w nich zalęgnąć) i się przestraszyłam. Po co robić i sprzedawać takie buble?No chyba, że w tym guzik prawdy... My chyba kupimy lateksowy. Co myślicie? Ostatnio żaliłam się na głupią babę w centrali, która nie chciała mnie zarejestrować na wizyty do gina. Na szczęście udało się! Do końca roku mam zaklepane 3 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4920 |
Zadomowienie
|
MrsDorota, pequenina, jesteśmy bezrzygowa trójca
![]() NiEBiE rozumiem Twoje wahania ale niestety widzę po znajomych ze nie ma czegoś takiego jak zawieszenie kursu bo żadne z nich już za kierownicę nie wróciło... serio nie ma opcji żeby Cię ktoś pouczyl po jakiś parkingach itp? Ja zaraz wchodzę na moje darmowe ćwiczenia dla ciezarnych ze szkoły rodzenia ![]() Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:20.