Mamy Listopad 2016 cz. IX "Zaczynamy się rozpakowywać" - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-10-25, 20:45   #4591
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy Listopad 2016 cz. IX "Zaczynamy się rozpakowywać"

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
Ostatnio dużo myślę, jak to będzie. Taki natłok obowiązków przy maluszku. Po takim lenistwie przez 9 miesiecy ;-)
Powiedz czy z porodem mija to leistwo, te zmeczenie i apatia? Bo się boje , że w takim stanie jak jestem teraz to ja nie dam rady nie tyle fizycznie co nawet psychicznie przy malym dziecku.
Ja juz ma dość tej ciąży, chcem byc jak dawniej. Chcę te samą energię miec co kiedyś. Bosheee nawet przy pisaniu tego posta dostalam zadyszki

Szybko smaruj czymś te zimno.
Mi pomogl hascovir, ale zajady meczyly mnie 2 tygodnie, pani w aptece adala mi trybiotyk ( czy jakos tak) po jednym posmarownaniu)
Chyba minęła mi taka ciâżowa ociężałość, chyba tak.bym określiła to, jak się czułam. Od razu po porodzie było ciężko, nieprzespane noce w szpitalu, szwy strasznie ciągnęły, wszystko nowe. Teraz już jest w miarę normalnie, ale czasem łapię dołki wieczorami.
aleksandramaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 20:46   #4592
bluesberry
Zakorzenienie

Cytat:
No wlasnie musze cos kupić, i tak waham sie m-y hipp a babydream. Polozna polecała mydlo organiczne, ale nie chce mi sie szukac i tez nie do konca jestem za ta takim ekomyciem.
Lile akurat hipp uczulał wiec teraz tez nie brałam bo jak Małemu nie podejdzie to Lila zużyje ale opinie ma ogólnie dobre :ekhm: BD jest też całkiem całkiem

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
bluesberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 20:46   #4593
fiii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
Wlasnie Konika to taki kruczek, polaczone punkty zeby kto glupi wyrazil zgode na ten chwyt. Tak.ubrane w slowa zeby w razie co lekarz byl chroniony a pomoc reczna wlasnie tak brzmi jakby o to mialo chodzic.
Zawsze jak lekarz czy położna będzie chciała to zrobić to wtedy można się odezwać że nie i na siłę tego nie zrobią

fiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 20:47   #4594
ma_i
Zadomowienie

Cytat:
No wlasnie musze cos kupić, i tak waham sie m-y hipp a babydream. Polozna polecała mydlo organiczne, ale nie chce mi sie szukac i tez nie do konca jestem za ta takim ekomyciem.
Ja też mam hipp.

ma_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 20:52   #4595
fiii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulinika Pokaż wiadomość
Jestem po wizycie. Spóźnienia ponad godzinę. Baba z recepcji nie oddała mojej karty i moja położna się zwinela. Przyjął mnie facet.

Nie jest ciekawie. Dostałam dzisiaj sterydy,jutro drugi zastrzyk. Mała dalej jest Zośką ale waży tylko 2135 więc dosyć za mało. Mam kolejny skan 1/11 i zobaczymy czy coś przybrała w zależności od przybrania albo odesla mnie na kolejny scan dnia 09/11 albo wywołują poród
Trzymam kciuki żeby Zosia przybierala i mam nadzieję że wytrzyma w brzuszku

Stary 2016-10-25, 20:53   #4596
geosmina
Wtajemniczenie

Fiii, jalouse trzymam kciuki! !!😀

Kagasuper że masz pokarm a malutka chętnie pałaszuje😊

Dziewczyny gratuluję wizyt!

Paulinika niech Cię kontrolują ale może taki Wasz "urok"?

Ma_i trzymam kciuki za poprawę!

Ja dziś zakręcona jestem na maksa, pół nocy nie spałam tak mi było źle, w końcu zwróciłam całą pizzę z kolacji i do południa chodziłam jak zombie, dopiero 2 h drzemka pomogła bo nawet na nogach odebrałam córkę z przedszkola. Jutro muszę skołować ten kostium na Halloween bo dziś nie byłam w stanie.
Moja mała w brzuchu już coraz bardziej mi w nocy doskwiera nie mogę zasnąć, oddychać, żebra mnie bolą...
Teraz czekam na męża zaraz będzie a ja muszę dziś też ogarnąć nogi i grażę bo w czw wizyta z ktg.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

"Zenek, co ty jakiś nie w sosie jesteś? Może zjadłbyś jakichś pierożków babcinych?"
geosmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 20:56   #4597
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez EmRzet Pokaż wiadomość
Jestem po wizycie. Wszystko wygląda ok - ktg aż "nudne", nie odnotowano żadnych skurczy i jakoś nie zapowiada się na szybkie wyjście. Jedynie szyjka nie jest super długa, ma jakieś 2 cm ale zamknięta na 4 spusty, wszystko piękne i czyste mały przekroczył 3 kg!

Oczywiście trzymam kciuki za resztę - te wizytujące i te rodzące

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Super

Cytat:
Napisane przez bluesberry Pokaż wiadomość
My już po wizycie. KTG wsio ok, brak skurczy, dzieć na 10 pkt.
Szyjka ma prawie 4cm i zamknięta szczelnie jak słoik na zimę.
Mały głową w doł, buzie odwrócił już w str moich pleców więc super. Ma już ponad 2800i ok 47cm.
Wody ok, łożysko piękne.

Jedynie co jutro mam na cito skierowanie na USG dopplerowskie i to też zdecyduje o szansie na poród sn :/
Miałam mieć neurologa, muszę rano dzwonić i jakoś poprzekładać wizytę
No i tsh mimo zwiększonych leków poszybowało w górę
A ja Ciebie podziwiam, że mimo przejść przy pierwszym porodzie i tak nie skreślasz od razu drugiego porodu SN. Nie wiem, czy miałabym na tyle determinacji

Cytat:
Jestem po wizycie. Spóźnienia ponad godzinę. Baba z recepcji nie oddała mojej karty i moja położna się zwinela. Przyjął mnie facet.

Nie jest ciekawie. Dostałam dzisiaj sterydy,jutro drugi zastrzyk. Mała dalej jest Zośką ale waży tylko 2135 więc dosyć za mało. Mam kolejny skan 1/11 i zobaczymy czy coś przybrała w zależności od przybrania albo odesla mnie na kolejny scan dnia 09/11 albo wywołują poród
Oj Malutka faktycznie córeczka, ale ważne, że jesteście pod kontrolą!
Kciuki, żeby przybrała do kolejnego skanu.
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 20:56   #4598
paulinika
Zakorzenienie

[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;66777271]Co do wanienki to ostatnio pytam męża czy kupujemy Helence a on na to, że przecież wannę mamy [/QUOTE]

paulinika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 20:57   #4599
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aleksandramaj Pokaż wiadomość
Chyba minęła mi taka ciâżowa ociężałość, chyba tak.bym określiła to, jak się czułam. Od razu po porodzie było ciężko, nieprzespane noce w szpitalu, szwy strasznie ciągnęły, wszystko nowe. Teraz już jest w miarę normalnie, ale czasem łapię dołki wieczorami.
oj a coś cie martwi czy hormony szaleją?
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 20:57   #4600
geosmina
Wtajemniczenie

Ja do mycia będę używać Hipp jak przy starszej córce, dla starszej wystarczają niecałe 2 pompki w mini porcjach do umycia całego ciała pod prysznicem (łącznie z buzią i pupą ), więc bardzo to wydajne i nie wysusza skóry. Dopiero jakby coś się zaczęło dziać to kupię jakiś emolient. No i będę chyba stosować olej kokosowy, na mnie dobrze działa, Lenie też pomógł przy przesuszonych plackach na skórze

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

"Zenek, co ty jakiś nie w sosie jesteś? Może zjadłbyś jakichś pierożków babcinych?"
geosmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 20:58   #4601
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sosowhat Pokaż wiadomość
Paulinika kciuki za kolejne usg Twoj mąż ma racje z tym lezeniem.. zreszta co rusz Ci to pisze zebys przystopowała pod kocyk i zalegnąć na kanapie... kiedy jak nie teraz?...
Ale ja serii odpoczywam ile mogę. Raz na tydzień jak wyjdę gdzieś na miasto to i tak z nim i samochodem. Rano prowadzę Albe do szkoły ogarniam chate i później leżę,odpoczywam. A on mi teraz wyskoczył że jak Alba ma teraz tydzień wolnego to mam nie wychodzić z łóżka no jestem ciekawa kto dziecko ogarnie...
Stary 2016-10-25, 21:00   #4602
fiii
Rozeznanie

Cytat:
Alba ważyła dosyć wiecej jak Zośka w tym samym tygodniu. No cóż. Co ma być to będzie. Oczywiście każdy mądry, mama prawie mnie do płaczu doprowadziła...kurde no to co ja mam zrobić? Czy to ode mnie zależy? Przepływy ok, łożysko również. Więc sama nie wiem co mam zrobić by mała przybierala na wadze.
Spróbuj jeść co 3 godziny i nie martw się bo to na pewno nie pomoże a masz jeszcze czas

Stary 2016-10-25, 21:02   #4603
domek_z_piernika
Zadomowienie

Aleksandramaj, może to jeszcze ten baby blues? Będzie lepiej

Sent from my iPhone using Tapatalk
domek_z_piernika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 21:05   #4604
MajWija
Wtajemniczenie

U Nas po wizycie wszystko dobrze
Leo waży 3100g (35t5d)
Łożysko i przepływy bez zarzutu.
Rozwarcia nie ma, szyjka trzyma, ale zaczyna już powoli mięknąć.
Mały nie wpasowuję się jeszcze w kanał rodny
Kolejna wizyta za dwa tygodnie.

Plan porodu mam mieć na następną wizytę i będę omawiać najpierw z lekarzem a później jeżeli będzie wtedy akurat w pracy to ze swoją położną a jeżeli nie to muszę do niej zadzwonić i umówić się na spotkanie żeby obgadać wszystko bo już dużo czasu nie zostało
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 21:05   #4605
fiii
Rozeznanie

Cytat:
A co się dzieje ze dołki łapiesz?

Stary 2016-10-25, 21:09   #4606
jagata
Wtajemniczenie

Paulinika trzymajcie sie. Odpoczywaj ile sie da, jedz czesciej i tyle. No bo coz wiecej mozesz zrobic.
Stary 2016-10-25, 21:11   #4607
baletnica_natasza
Zakorzenienie

Listopadowa, bylam i wiecej do niego nie pojde :-D

MajWija gratuluje udanej wizyty. Leo ma ladna wage.

Paulinika moze Zoska bedzie malutka i drobniutka. Nie stresuj sie waga z USG. To sa tylko algorytmy. Wystarczy, ze dziecko sie jakos dziwnie ulozy i juz jest przeklamanie. Badz dobrej mysli.
baletnica_natasza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 21:12   #4608
zielinka_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiii Pokaż wiadomość
Zawsze jak lekarz czy położna będzie chciała to zrobić to wtedy można się odezwać że nie i na siłę tego nie zrobią

Pewnie ze tak, jesli w ferworze akcji i szybkiego działania przy partych wogole sie czlowiek zorientuje co sie dzieje.

A jak sytuacja sie rozwija? Bo.chyba nie pisalas, czy przeoczylam?

18cs, 5cs po laparo
szczęście trwało za krótko (8tc)

I ivf
II ivf Beta 9dpt 119, 13 dpt 408, 15 dpt 1244

zielinka_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 21:13   #4609
paulinika
Zakorzenienie

Dzieki dziewczyny. Ja jestem z tych ze co ma byc to bedzie. Alba dzisiaj gadala do siostry wiec miejmy nadzieje ze siostra poslucha. W ogole jak podskoczyla z radosci jak babka powiedziala ze dalej jest dziewczynka. Az zaklaskala i wyszlo jej YEAH z ust

Dziewczyny gratuluje wizyt i ciesze sie ze u Was wszystko dobrze.

Jestem dobrej mysli.
Stary 2016-10-25, 21:22   #4610
bluesberry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość

A ja Ciebie podziwiam, że mimo przejść przy pierwszym porodzie i tak nie skreślasz od razu drugiego porodu SN. Nie wiem, czy miałabym na tyle determinacji
Tu nie tyle o determinację chodzi.
Samo SN w sobie jest lepsze dla dziecka, naturalne itd wiadomo.
I chodzi też o mnie. Po 2 cesarce moja endometrioza jeszcze się pogłębi, a niestety nie mogę przyjmować żadnych leków hormonalnych hamujących jej rozwój. Juz teraz mam tylko 1 jajowod drozny. Do tego ten ból przy kolejnych cystach..

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Cytat:
To jest chyba największy problem, kobieta nie ma chwili na złapanie oddechu i nabranie sił. Kilka ciężkich miesiecy, wyczerpujący poród i od razu opieka nad noworodkiem 24h :/ ani sekundy na naładowanie baterii :/

bluesberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 21:30   #4611
doooti
Zadomowienie

To ja sie melduje po wizycie. Agatka wazy 2.600 i ma sie dobrze KtG odnotowało tylko jeden skurcz 40%, szyjka długa ale mała juz sie wbija główka w kanał rodny wiec powiedział ze równie dobrze mogę urodzić za tydzien albo za trzy tygodnie, bo juz rożne rzeczy widział. No i dostałam troche opiernicz ze na tym etapie (35t4d) zaczęłam pic ta herbatkę z liści malin mimo ze to polozna zleciła i z ta piłka. Powiedział ze to za wcześnie chyba ze chce sobie wywołać porod. I ze tak od 37t0d mogę pic i robić okrężne ruchy piłka. A z masażem krocza powiedział mi ze mogę nie robić bo nic mi to nie da a jedyne potem będzie ta tkanka miała większy problem do powrotu :p także przestaje pic i ćwiczyć na jakiś czas zeby Agatka za szybko nie wyszła :p
doooti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 21:39   #4612
EmRzet
Rozeznanie

Gratuluję udanych wizyt!

Paulinika trzymam kciuki, dobrze, że trzymasz rękę na pulsie.
Musi być dobrze, obojętnie kiedy mała pojawi się na świecie
EmRzet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 21:40   #4613
fiii
Rozeznanie

Cytat:
Pewnie ze tak, jesli w ferworze akcji i szybkiego działania przy partych wogole sie czlowiek zorientuje co sie dzieje.

A jak sytuacja sie rozwija? Bo.chyba nie pisalas, czy przeoczylam?
Pisałam balonik na razie nic nie zadziałał jutro czeka mnie oksytocyna

Stary 2016-10-25, 21:41   #4614
EmRzet
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez doooti Pokaż wiadomość
To ja sie melduje po wizycie. Agatka wazy 2.600 i ma sie dobrze KtG odnotowało tylko jeden skurcz 40%, szyjka długa ale mała juz sie wbija główka w kanał rodny wiec powiedział ze równie dobrze mogę urodzić za tydzien albo za trzy tygodnie, bo juz rożne rzeczy widział. No i dostałam troche opiernicz ze na tym etapie (35t4d) zaczęłam pic ta herbatkę z liści malin mimo ze to polozna zleciła i z ta piłka. Powiedział ze to za wcześnie chyba ze chce sobie wywołać porod. I ze tak od 37t0d mogę pic i robić okrężne ruchy piłka. A z masażem krocza powiedział mi ze mogę nie robić bo nic mi to nie da a jedyne potem będzie ta tkanka miała większy problem do powrotu :p także przestaje pic i ćwiczyć na jakiś czas zeby Agatka za szybko nie wyszła :p
Odnośnie ćwiczeń (co prawda nie tych o których piszesz), dzisiaj rozkładając nogi na samolocie, złapał mnie mega skurcz w nodze Na co lekarz stwierdził że mam ćwiczyć, że poród mnie czeka
EmRzet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 21:46   #4615
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałam kupić emulsję do kąpieli Nacomi, ale że nie znalazłam to dodaję 3-4 krople oleju z awokado, który akurat mam.
Po kąpieli nie smaruję nuż niczym. Oskar miał bardzo wysuszoną skórę na nogach, aż mu się łuszczyła. Po dwóch kąpielach nie ma po tym śladu.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 21:59   #4616
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
U Nas po wizycie wszystko dobrze
Leo waży 3100g (35t5d)
Łożysko i przepływy bez zarzutu.
Rozwarcia nie ma, szyjka trzyma, ale zaczyna już powoli mięknąć.
Mały nie wpasowuję się jeszcze w kanał rodny
Kolejna wizyta za dwa tygodnie.

Plan porodu mam mieć na następną wizytę i będę omawiać najpierw z lekarzem a później jeżeli będzie wtedy akurat w pracy to ze swoją położną a jeżeli nie to muszę do niej zadzwonić i umówić się na spotkanie żeby obgadać wszystko bo już dużo czasu nie zostało
Ale duzy Gratki
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 22:00   #4617
basiczek24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
a co jak meza akurat nie bedzie a badanie bedzie trezba przeprowadzic?
Doprecyzuję. Ja mam pytanie w planie porodu: "jeśli konieczne bedzie, by badanie dziecka odbyło się poza moim pokojem, chciałabym by towarzyszyła mu stale osoba towarzyszaca" mąż będzie za mną przy porodzie więc nie ma takiej opcji że akurat wtedy go nie będzie.

Jestem mamą
basiczek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 22:01   #4618
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Gratulacje udanych wizyt, Paulinika kciukasy! Grunt że łożysko i przepływy ok, a że dzidzia drobna - może taki jej urok?
za hospitalizowane i Dziewczyny na wylocie (Domku, jak tam sytuacja, wróciliście z ip?)

U mnie dalej nic nie wiadomo, dziś na ktg skurcze nawet do 170 (o dziwo, bezbolesne), ale nieregularne. Już nawet tego nie wyciszają, czekają aż pessar sam wypadnie. Może coś się rozkręci, może nie ostatnią noc wybudzały mnie jakieś drobne pobolewania, reszta ok, Dzidzia ma się dobrze.

Stary 2016-10-25, 22:03   #4619
Gosiurek
Wtajemniczenie

Paulinika a miałaś oceniane łożysko i przepływy?

Cytat:
Ja tez dzis slabiej ruchy czulam, az sie martwilam. Ale chyba taka pogoda i dzieci spiace bo mocz wyszedl na szczescie dobrze. Teraz podjadlam to przyfasolil wreszcie matce w bok ale ewidentnie nie jest dzis mega aktywny.
U mnie też dzisiaj w brzuchu bardzo leniwie. Widać taki biomet

Cytat:
Napisane przez desire87 Pokaż wiadomość
ja mam problem z kolei z pytaniami:
chciałabym uniknąć podawania leków naskurczowych (oksytocyny) chyba że będzie to konieczne

nie zgadzam się na masaż szyjki macicy bez mojej zgody - w sumie to zgadzam się no ale fajnie jak zapytają

proszę nie kąpać mojego dziecka w pierwszej dobie życia

:conf used:
Ja nie chcę kąpieli dziecka w 1 dobie. Oksytocyna i masaż - jak będzie taka możliwość to chce decydować na bieżąco

Cytat:
Napisane przez domek_z_piernika Pokaż wiadomość
A ten chwyt to nie jest tak w ogole zabroniony?
Gdzieś czytałam że nie tyle jest zabroniony, co niezalecany ze względu na duże ryzyko uszkodzenia mózgu dziecka.
Jak u mnie będzie takie pytanie to na pewno się nie zgodzę

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
dziewczyny ważne! tyle mówiłyśmy o tej witaminie A, że zakazana w ciąży itp. a ja kupiłam sobie wiesiołek i od wczoraj biorę, a dziś zauważyłam że ten wiesiołek jest z wit. A , aż się wystraszyłam
czy na tym etapie ciąży ta wit A może jeszcze zaszkodzić ? i czy są wiesiołki bez wit. A czy po poprostu mi taki w aptece wcisneli ? wy bierzecie z wit. A czy sam
bo już teraz nie wiem czy to brać czy nie
Ja mam bez witaminy A. Myślę że na tym etapie to raczej bez znaczenia, bo ona jest teratogenna w przypadku wczesnej ciąży i formowania narządów wewnętrznych

Cytat:
Napisane przez doooti Pokaż wiadomość
Gratki za wizytę, ale podkreślone mnie zdziwiło. Całkiem odwrotnie niż wszędzie pisze

A ja zaczynam mieć wrażenie że mi się brzuch opuszcza. Tzn ja tego jakoś wyraźnie nie widzę, ale całkowicie odpuściła mnie zgaga no i oddycham tzw pełną piersią. Jeśli w rzeczywistości tak jest to trochę lipa bo to raczej za wcześnie, zwłaszcza że u mnie też jest problem z za małą masą dziecka
Wizyta dopiero w piątek. Zwariuję do tego czasu
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-25, 22:11   #4620
paulinika
Zakorzenienie

Gosiurek tak łożysko i przepływy w stanie idealnym.
Długo dzisiaj mnie trzymali,wszystko sprawdzali po parę razy,na jednym boku,na drugim,bicie serca,słyszeliśmy przepływy, sprawdzali też pepowine,głowę,serce,kość udowa itp. Chyba dokładniej jak na polowkowych. mała się ruszala bardzo wiec długo zajęło jej sprawdzanie. A i wody też sprawdzali. Więc jakbym narzekala na dzisiejszą wizyte to powinnam dostać w pupe.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości