![]() |
#2131 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz. 2
Cytat:
A co do wagi to poszukaj sobie siatek centylowych who dla dzieci karmionych piersią ![]() ![]() http://www.mlecznewsparcie.pl/2016/0...dy-przyrostow/ a Wojtus podwoił już masę urodzeniową? jak sie ostatnio martwiłam masą Krzysia to mi pediatra powiedziała, że skoro podwoił już masę to teraz ma 6 miesięcy na potrojenie (w 10 miesiącu), więc 6 miesięcy na zrobienie 3 300g więc automatycznie bedzie wolniej rósł. Krzys przez cały 4 miesiąc swojego życia przybrał tylko 420 g a potem znowu ruszył z kopyta i w 5 miesiącu już miał 580 na plusie ![]() ![]() Cytat:
zawsze możecie odłożyć chrzest do czasu wzięcia ślubu albo połaczyc te dwie uroczystości. Ja byłam na takim ślubie + chrzciny, potem skromne przyjęcie i było ok i spowiedź była i wszystko "po Bożemu" Edytowane przez Paulinagm Czas edycji: 2016-10-25 o 22:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko do tych dwóch pytań mamy milczeć.... Chore te jest ze osoby po ślubie cywilnym też muszą milczeć bo wdl kościoła też jesteś w grzechu.... A nie każdy człowiek marzy o ślubie kościelnym...no ja nigdy nie chciałam i nie chce Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
To niemożliwe powiedział rozsądek to ryzykowne powiedziało doświadczenie to bezsensowne powiedziała duma mimo wszystko spróbuj powiedziało serce 11.06.2016 - Maja ![]() ![]() ![]() 15 kg do celu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ślub kościelny to nie musi być biała ksieżniczkowa suknia i wesele na 200 osob. Jeśli komus zależy na tym, żeby być praktykującym chrześcijaninem to mozna to zrobić skromnie. Mozna to zrobić chlopak, dziewczyna dwoje świadków i rosół w domu. Przeciez nikt nie każe robić nic więcej... Edytowane przez Paulinagm Czas edycji: 2016-10-25 o 22:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2134 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aniu jak nie chcecie ślubu kościelnego to przecież nikt nie zmusza, tylko przy komunii Mai będziecie mieć podobną sytuację. Mi też się wydaje że trochę przesadzasz. Takie reguły są w tym Kościele i albo się na to godzisz, albo nie. Przecież nie każdy musi mieć chrzest komunie czy ślub Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ubi tu, ibi ego 08.08.2015 Edytowane przez chudziaszek11 Czas edycji: 2016-10-25 o 22:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz nie każdy ma cudowne życie i nie zawsze może wziąć ślub kościelny...są różne problemy których np nie da się rozwiązać albo ciągnie się to latami. A dlaczego mam czekać z ochrzczeniem dziecka? Więc nie poruszamy tematu bo może wybuchnąć wojna... A ze nie mam ślubu z tz to też nasze dziecko nie może być przy tacie ( mieszkać z nim?) Moim zdaniem jest to szufladkowanie!!! Dziecko nie jest winne decyzji rodziców!!! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
To niemożliwe powiedział rozsądek to ryzykowne powiedziało doświadczenie to bezsensowne powiedziała duma mimo wszystko spróbuj powiedziało serce 11.06.2016 - Maja ![]() ![]() ![]() 15 kg do celu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
=sakramenty, więc nic dziwnego, że tak się odcina od tych "nieślubnych". Albo wierzysz i praktykujesz, a więc akceptujesz to co Kościół oferuje albo nie. Chrzest nie jest odgórnym przymusem przecież... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2137 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() ![]() |
![]() |
#2139 |
Zadomowienie
|
Aniu, Maja dostanie taki sam chrzest jak inne dzieci. To nie jest tak, że Wy dostajecie jakiegoś pstryczka w nos i ktoś Wam robi na złość. Sa sytuacje w których ludzie rzeczywiście muszą żyć razem bez ślubu kościelnego (np jesli ktoś jest po rozwodzie i zaczyna życie od nowa to kościół absolutnie nie skreśla takich osób - ich dzieci są ochrzczone, nikt uczestniczyć w Mszy Św nie zabrania) i wiadomo, że dla dziecka obecność obojga rodziców jest najważniejsza i trzeba żyć razem. Ale trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że jednak jest to życie w grzechu i nie jest to żaden pstryczek w nos, tylko jeśli powiecie, że wyrzekacie się grzechu to będzie to nieprawdą. Jeśli pójdziecie do komunii będzie to świętokradztwo. Nie można mieć do nikogo o to pretensji, tak się potoczył życie i tyle, nikt nie jest winny (a tym bardziej nie jewt winny ksiądz, który tak jakby broni was przed kolejnym grzechem - kłamstwem i świętokradztwem, więc nie wiem po co mieć do niego pretensje). Szczerze mówiąc sa organizacje, które organizuja np rekolekcje dla par po rozwodzie więc trudno mówić o szufladkowaniu czy skreślaniu. Wiadomo, że nie na każdje wiosce znajdzie się super wyedukowany ksiądz który potrafi udzielić wsparcia w tematach trudnych, ale jeśli ktoś chce znaleźć takie wsparcei to szuka i znajduje, a jak ktoś nie chce to zawsze może tylko wszystko krytykować i się złościć bez ani grama próbu zrozumienia.
wg kościoła katolickiego para z przeciwwskazaniem do slubu kościelnego (np jedna z osób po rozwodzie) POWINNA ochrzcić dziecko, chodzić w każdą niedzielę do kościoła, umacniać swoje życie w wiarę. Nie może przyjmować sakramentów, ale powinna żyć w pragnieniu tych sakramentów. To super, że wierzysz w Boga, modlisz się, ochrzcisz Maję i będziesz uczyć ją wiary, modlitwy itd. Bardzo gorąco kibicuję takim osobom, ktore pomimo trudności (niemożność ślubu kościelnego) wychowują swoje dzieci w wierze i to jest super !!! Edytowane przez Paulinagm Czas edycji: 2016-10-25 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#2140 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na rozwód kościelny czekało się do 7 lat A często też tak jest że druga osoba sprawia problemy...zresztą nie ważne Widzę że lepiej Zhejtowac osobę niż zastanowić się zanim się coś napisze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Cytat:
Napisałam że każda para( ze ślubem czy nie ) powinna mieć prawo do wyspowiadania się i przyjęcia chrztu bez żadnego milczenia itp Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- Cytat:
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2141 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2142 | |
Zakorzenienie
|
I nie denerwuje się
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- Cytat:
Co może o wychowywaniu powiedzieć ksiądz który dzieci nie ma.... Dzisiaj ksiądz powiedział na spotkaniu ze jest 80% katolików którzy uważają się za katolików bo raz na Ruski rok pójdą do kościółka albo ich kontakt z Bogiem kończy się po otrzymaniu bierzmowania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ---------- O polityce i kościele nie ma co się wypowiadać. Jest to temat rzeka.. Dobranoc Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() ![]() |
![]() |
#2143 |
Zakorzenienie
|
Dyskusja o chrzcie się rozwinęła. Miałam Wam pisać, że ja nie czuję szczególnie potrzeby bycia hipokrytka i organizowania chrztu już teraz. Nie mamy z TZ,ślubu i nie zanosi się na zmiany. Na chrzest nalegaja Nasze mamy tj babcie Hani i ciężko już odpedzic się od zmiany tematu czy powtarzania argumentów po raz xxx setny :/
Jestem osobą wierząca, ale od dłuższego czasu nieszczegolnie praktykujaca i chcę sama poczuć przypływ potrzeby chrzstu a nie zrobić to bo wypada... Ot może nie skladne ale wygadałam się. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ---------- Chudziaszku ile w krk niania za godzinę może chcieć? U mnie 10-12zl/godz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#2144 |
Rozeznanie
|
U mnie ja chcialam chrztu, choc jestem "na ruski rok w kosciele", moj stary nawet nie byl u spowiedzi i komunii, ale to jego wola. Wazne ze jedno z rodzicow chce.
Ania dziewczyny Cie nie hejtuja i obiektywnie napisaly czemu Twoj zal do ksiedza jest bezzasadny. Zyjecie tak jak zyjecie i nic do tego nikomu, ale co do chrztu kasiadz nie odmawia Wam go tylko powiedzial jak macie sie zachowac zeby bylo fair wobec Boga. Proste. Gdyby ksiadz robil Wam problem i nie chcial ochrzcic dziecka to tak, mialabys czym sie denerwowac, a tak to luzz ![]() ![]() Chudziaszku, nie czytalam tych artykulow, ale z tego co sie orientuje to samemu nic sie nie robi z siusiakiem do lat dwoch. Jak cos sie dzieje powinien to zrobic lekarz. Kolejna noc, Gabrys budzi sie co dwie h. Trzeba dac cycka bo sie nie uspokoii. I o co chodzi? Nawet pierwszy sen mial tylko 2 h, a tydzien temu bylo to 6 h. Moze skok bo to 17 tydzien i na rozpisce to epicentrum tego dluzszego skoku. Jeju niech juz to minie. Po urlopie dokladnie mialam cztery spoko noce z dwoma pobudkami i sie skonczylo :/ ---------- Dopisano o 03:18 ---------- Poprzedni post napisano o 02:56 ---------- Dzanet dziekuje za odp w sprawie kup. Z jednej strony niby normalne bo przy kp moga byc rozne, ale jako nowa w roli matki martwie sie ![]() ![]()
#2145 |
Rozeznanie
|
Chudziaszek po 4msc dzieci wolniej tyją. Stulejka do roku jest fizjologiczna! Nic się nie robi
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2146 |
Konto usunięte
|
![]() Co tu tak cicho? Wstawać wreszcie! Pogoda nie nastraja niestety, ciemno, mży... No ale Ignaś zarządził 0 7:00 początek dnia, więc co zrobić? ![]() Aniu, niepotrzebnie się uniosłaś. Nikt tu przecież nie hejtuje. Rozumiem, że czujesz żal w związku z tym, że jesteś poniekąd odcięta od pełnych praw w kościele no ale nic nie poradzisz... Widzisz, są ludzie żyjący bez ślubu kościelnego praktykujący, modlący się itd. i ci ze ślubem, którzy idą na święta raz w roku do spowiedzi i komunii i mają pełne prawa... Są małżeństwa w których jest np. przemoc względem siebie i dzieci, a w niedzielę bez wahania przyjmują komunię... To jest niestety nie fair ale to jest nie do przeskoczenia... Takie są zasady i nic nie poradzisz. Całe szczęście, że właśnie teraz ksiądz nie ma prawa odmówić dziecku chrztu ze względu na to jak żyją rodzice. miszka ja przy siusiakach nie gmerałam i nie gmeram ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2147 |
Zakorzenienie
|
Heloł
![]() U nas noc super, bo pobudka o 2.30 i potem dopiero po 7! Dziecko się nade mną zlitowało, bo wczoraj do prawie 1 nie mogłam usnąć i się bałam, że będę dziś jak zombie ![]() ---------- Dopisano o 07:49 ---------- Poprzedni post napisano o 07:48 ---------- Macie jakieś sprawdzone puzzle piankowe? |
![]() ![]() |
![]() |
#2148 |
Konto usunięte
|
australia fajne puzzle pokazywała zabcia kiedyś na fb. Śliczne były. Spróbuję Ci odnaleźć. Ale one chyba z aliexpres były.
Te z cyferkami są powszechnie dostępne i ostrzegam, że jak dziecko starsze to wyciąga je zawsze i wiecznie leżą rozwalone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2149 |
Rozeznanie
|
Chudziaszek, akurat na grupie irlandzkich mam byl temat stulejki. Dziewczyny pisza ze dopoki nie robi sie balonik przy oddawaniu moczu i nie ma infekcji to sie nic nie robi do max 3 r z. Po drugim r z w kapieli mozna probowac delikatnie odciagac skore. Polecaja tez masc Diprolene jesli podczas kapieli nie da sie choc troche zsunac. A jesli cos sie teraz dzieje powinien to robic lekarz bo mozna samemu uszkodzic siusiaka.
#2150 |
Konto usunięte
|
australia takie : https://pl.aliexpress.com/item/Child...ddresstype=600
|
![]() ![]() |
![]() |
#2151 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oj te z wyciąganymi cyferkami/zwierzątkami to zło ![]() ---------- Dopisano o 08:01 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2152 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2153 | |||||
Wtajemniczenie
|
U nas pierwszą pobudka o 6 rano. Młody pogadał pogadał i poszedł spać. O 8 dostał cyc i pospał jeszcze z 30min.
A dziś mamy w planach IKEA ![]() Cytat:
W Krakowie ceny podobne z tym że zależy czego oczekujesz i czy cały etat czy mniej. Ja chce tylko niani , nie chce żeby mi ktoś sprzątał, robił pranie czy prasował. Moje max to 11zł, ale po cichu liczę na 10zł za godzinę. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2154 | |
Konto usunięte
|
Y
Cytat:
No te z linka tez z wyciaganymi elementami ale takimi większymi, które trudniej urwać chyba... A są w ogóle takie których nie da się rozczłonkować? Chudziaszku zazdraszczam ikei., bardzo lubię tam buszować 😁 Ja mam najbliższą w katowicach- ponad 60 km wiec raczej rzadko bywamy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2155 |
Rozeznanie
|
Chudziaszek, ze jak to? Wojtus przespal praktycznie cala noc? Ze pierwsza pobudka o 6 rano? Boze moje marzenie. Mam nadzieje ze bedzie tak jak u Ciebie, dwa tygodnie i wroci do normy.
#2156 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2157 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ubi tu, ibi ego 08.08.2015 Edytowane przez chudziaszek11 Czas edycji: 2016-10-26 o 08:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2158 | ||
Ania
|
Moje dziecko postanowiło nie spać od 6.00..wiem, wiem, zlinczujecie mnie, ale dla mnie to nowość...
![]() Jak wcześniej ciągiem spała ładnie, to teraz kręci się często w nocy, lekko wybudza. Oj ja czuję, że moje drugie dziecko da mamusi popalić... ![]() No nic, teraz śpi, a ja nadrabiam ![]() Cytat:
![]() ![]() A co do chrztu- dziewczyny Ci już napisały co myślą, i mają rację. Ja długo się zastanawiałam teraz, co Ci napisać w tym temacie, ale jednak pomilczę... Dodam tylko, że dziecko rodziców, którzy nie mają ślubu w niczym nie jest gorsze. ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
Albo bujałyśmy na rogalu..to był hardkor czasami ![]() Moja Hania idzie się kapać minimum o 19.00 wcześniej nie i ostatnio zaczęła marudzić i byc senna już o 18.00. łoooo matko, co ja musiałam się nawymyślać, żeby ją przetrzymać do 19.00 ![]()
16.05.2015r.- ślub!! ![]() 19.05.2016r.- narodziny Hani ![]() "Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil..." -35...28,4kg do celu ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wiesz co jest najgorsze? Że teraz w weekend zmiana czasu, godzina do tyłu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jak widzę, jakie piszecie ceny niani to ja sie frajerowałam bo za 10zł siedziałam z 3 dzieci ![]() ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- PUZZLE https://pl.aliexpress.com/item/Child...999.405.ZGDSsc ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Nadia też już po 18 robi się maruda, po 19 kapiel butla i usypianie, ostatnio koło 20 już śpi. ALe wstaje za to koło 7 rano ![]() Chciałabym ją przetrzymać do tej 21 i zobaczyć czy rano dłużej będzie spała ale taka maruda jest wieczorem, że mi sie nie udaje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:43.