Anglia :) - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-22, 20:42   #2461
monka23
Zakorzenienie

Dot.: Anglia :)

Monikao dzieci ci wielkie
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-22, 20:56   #2462
koculek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mahora Pokaż wiadomość
Zgodze sie z Toba, nie znosze, kedy Polacy ucza Anglikow wulgaryzmow a potem ciesza sie jak tamci powtarzaja, nie do konca wiedzac co mowia. Mnie to nie smieszy ale zniesmacza.To obrzydliwe. Moj TZ wrocil kiedys z pracy i zapytal co to znaczy 'fajna dupa' bo Polacy na sile probowali go tego nauczyc twierdzac, ze to komplement dla dziewczyny. Nie bardzo im wierzyl na szczescie. Wszyscy znajomi Anlicy wiedza, ze ode mne nie naucza sie wulgaryzmow, bo ja nie przeklinam i tego nie znosze u innych. Po angielsku uzywam tylko 'bloody' a i to czasami.
ja też jedynie używam bloody hell - za dużo Gordona oglądam. A tak to nie przeklinam i nie uczę nikogo świństw nawet jak proszą
Stary 2008-02-22, 21:14   #2463
sylwunia3009
Zadomowienie

GG do sylwunia3009

Monikao a ja mam pytanie z innej beczki, jak z nauka jezyka Twojej coreczki, rozmawiacie tylko po angielsku czy uczysz ja polskiego? a jesli tak to jak przyswaja to wszystko i czy nie miesza sie jej to. my ostatnio z TZ rozmawialismy na ten temat, ja mysle,ze dziecko latwo przyswaja oba jezyki, ale moj TZ mysli,ze moze sie dziecko wszystko mieszac.

Ja tez nie przeklinam i nie pozwalam na to ludziom w pracy, a tym bardziej na uczenie Anglikow wlasnie takich wyrazen, bo do kogo jak nie do Polakow beda sie tak odzywac, Anglik nie zrozumie

sylwunia3009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-22, 22:10   #2464
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Napisane przez Camomile Pokaż wiadomość

Ja nie jestem, ale wybieram sie pod koniec marca na kilka dni (chyba do St. Ives).
Wiec fajnie by bylo jakby ktos byl z Kornwalii, podobno jest tam naprawde pieknie... (?)

Edit: Ups, dopiero teraz przeczytalam twoja lokalizacje . Jakbys znala jakies m-ca do odwiedzenia godne polecenia w Kornwalii to daj znac .
St.Ives jest zaraz kolo mojego miasteczka Bardzo ładnie tam jest tylko ciasno - bo to malutki kurort. Malownicze uliczki , galerie i tlumy turystow w sezonie. Niedaleko st. Ives jest miejsce zwale 'koncem swiata' - Land's End - jedziesz wzdluz wybrzeza, jedziesz , jedziesz ... az dojedziesz . Land's End to malowniczy klif i sciezki spacerowe - magiczne miejsce, niestety zepsute parkiem rozrywki, no ale musza na czyms zarabiac.

Penzance - pirackie miasteczko tez ciekawe- i blisko.
Jezeli bedziesz tu na dluzej to warto zobaczyc eden project - najwieksze na swiecie szklarnie. W srodku poczujesz sie jak w dzungli, palmy, rosliny z calego swiata, wodospad i wilgotnosc jak w lesie tropikalnym.

Musisz tez zobaczyc Tintagel - legendarny zamek Krola Artura - robi wrazenie.
Jest tu mnostwo ogrodow np. Lost gardens of helinan i wiele innych.

Korwalia jest bardzo piekna i zaskakuje mnie choc mieszkam tu juz kilka lat. Byla ostatnim bastionem celtow i widac pozostalosci po tej kulturze - nawet jak jedziesz droga widac powalone monolity.
Szkoda tylko ze kiepsko tu placa i ciezko sie rozwijac- bo to lekkie zadupie .
Camomile daj znac kiedy bedziesz to ci dam wiecej informacji. Jak chcesz to wkleje zdjecia .

Monka23 - brat mojego TZ-a mieszka w Exeter .

Monikao - tyle chca - nie wystarczy ze podatki placisz . Jakie są wymierne korzysci z brytyjskiego obywatelstwa ?? Bo ja sie zastanawiam - ale chyba sobie na jakis czas odpuszcze .
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-22, 23:10   #2465
monka23
Zakorzenienie

Lorelei a bylas w Exeter? Ja tam lubie jezdzic na zakupy Zrobili pare iechow temu nowe centrum handlowe i jest teraz w czym wybierac. Masz jakies fotki z Korwali zeby nam tutaj pokazac .

Co do przeklinania ja tez staram sie nie przeklinac choc mi sie to zdarza I zdarza sie ludzia w moim otoczeniu ale nie bede ich PIETNOWAC tylko i wylacznie dlatego ze sobie powiedzieli F..k I trzeba odrozniac zabawe od powagi . I nie spinac sie Ale kazdy lubi to co lubi i akceptuje w swoich granicach wiec nie ma sie nad czym spinac zeby nie powiedziec sposzczac .
Stary 2008-02-22, 23:16   #2466
monikao
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Monikao dzieci ci wielkie

Nie ma za co

Cytat:
Napisane przez sylwunia3009 Pokaż wiadomość
Monikao a ja mam pytanie z innej beczki, jak z nauka jezyka Twojej coreczki, rozmawiacie tylko po angielsku czy uczysz ja polskiego? a jesli tak to jak przyswaja to wszystko i czy nie miesza sie jej to. my ostatnio z TZ rozmawialismy na ten temat, ja mysle,ze dziecko latwo przyswaja oba jezyki, ale moj TZ mysli,ze moze sie dziecko wszystko mieszac.
Rzeczywiscie dziecko latwo przysposabia sobie jezyki. Kiedys czytalam, ze jednoczescie moze uczyc sie 5 jezykow i wszystkie przyswoi, nawet nie bedzie mozna rozroznic innego akcentu. Niesamowite, nieprawdaz?

Moja coreczka rozumie oba jezyki, natomiast miesza slowa, mowi mamo pic juice, please lub daj tea-spoon, popatrz pigs itd.
Zauwazylam rowniez ze do mnie uzywa wiecej polskich slow, a do tz angielskich.
Mimo jej 2,5 roku odbiega od rowiesnikow z mowa. Lekarz powiedzial, ze to normalne i nie powinnam sie niczym martwic. Najwazniejsze, ze slyszymy ble ble ble i jest tego bardzo duzo. W sumie jest rozwinieta bardzo dobrze klamie jak z nut, udaje aniola, wiec nic zlego zie z nia nie dzieje.

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
Monikao - tyle chca - nie wystarczy ze podatki placisz . Jakie są wymierne korzysci z brytyjskiego obywatelstwa ?? Bo ja sie zastanawiam - ale chyba sobie na jakis czas odpuszcze .
My z tz tez bylismy w lekkim szoku. Nam chodzilo o latwiejsze podrozowanie, bez ciagania sie po konsulatach za wizami itd. ale coz za ta kwote wole sie pociagac
monikao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-22, 23:25   #2467
monka23
Zakorzenienie

Monikao juz mialam pytac ile twoja ma Moj skonczy w lutym poltora roku albo i nie Bo luty nie ma 30-tki hehe Mniejsza o to Mowimy do niego w 3 jezykach I jak narazie nie mowi za wiele Jest rozgadany ale to jest taki kogiel mogiel ze ja tego nie rozumie i inni Choc sa slowka ktore powie ale i tak po swojemu Np sit down powie si da hehe i takie tam.Przeczytalam tez gdzies ze nie trzeba sie martwic do wieku 4 lat u dzieci wielojezycznych Dam im czas niech przyswoja . I naturane jest mieszanie slowek Wazne jest alby mowic w ojczystym jezyku Bo niby sie umie ten drugi jezyk ale dziecko podlapuje bledy rodzicow i ich nie naturany akcent Ja mowie do swojego po polsku I jestem w szoku bo wiecej mowi po angielsku niz w moim jezyku No nic trzeba nam cierpliwosci Sory ze tak ci truje ale jeszcze mam pytanie Chodzi twoja mala do jakiegos "przedszkola" .Ja mialam swojego dzidka zapisac teraz ale wracam do pl skonczyc studia Ale cena mnie powalila wyniesie mnie 600 f na miesiac hehe I jak ze szkola juz cos szukasz Wysylasz mala do panstwowej szkoly czy prywatnie? To by bylo na tyle naraziehaha
Stary 2008-02-22, 23:55   #2468
monka23
Zakorzenienie

Dla tych ktore nie jada na swieta i ktore jada http://img208.imageshack.us/my.php?i...6757153uy9.jpg
Stary 2008-02-23, 00:23   #2469
olka_222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vedma Pokaż wiadomość
Pogadaj z Olka, ona sie zaaklimatyzowala w 3 sekundy :P
A no pewnie że się zaaklimatyzowałam w miarę szybko Nigdy szczęśliwym na obczyźnie nie zostanie osoba która przyjechała tu z przymusu całe swoje życie nadal ma w PL a cały wyjazd traktuje jakos przymus.

Cytat:

Atka mi sie wydaje ze anglicy to sie ciesza jak sie czegos nowego naucza Domnie zawsze cos po polsku zeby sie pochwalic albo jakmnie widza to pytaja sie jak sie mowi pi pi pi pi hehe To ostatnio na zyczenie nauczylam jednego wyliz mi ci....ke A cieszyl sie jal glupi Potem poszedl do pracy i do jakiegos polaka caly czas tak nawijal
TZ kolega z pracy powiedział ze nie będzie się ni słowa uczył po polsku bo jesteśmy w Uk i powinniśmy po angielsku umieć mówić. Może coś w tym jest.......Ale z kolei pochwalił nas za to że potrafimy mówić w jakimś języku obcym bo większość anglików nie potrafi żadnego obcego języka

Cytat:
Napisane przez Lovely_Girl Pokaż wiadomość
rozgládalam sie po sklepie za produktami a tu slysze : "Kur**" i znowu "kur**" dziecko-nie wiem moze 8 lat ma darlo sie na caly sklep krzyczác "kur**" i smial sie z tego. Maly cygan do sprzedawcy tak mówil-ciapaty tez sié cieszyl a ja sie zgorszylam
Szczególnie po tych sprawach można poznać polaka. Ja jak to słyszę zaraz się odsuwam na bok i cichutko mówię np do TZ żeby nikt nie skojarzył mnie z tym językiem. Wstyd niesamowity.....

Wypłatę wczoraj pierwszą w życiu dostałam i aż oczy mi sie zaświeciły Przyszło co najmniej o 200 funtów więcej jak się spodziewałam Chociaż jest to kwota zgodna z tym co dostałam na dokumencie o moich miesięcznych zarobkach, martwi mnie że jeśli ją pomnożę przez 12 miesięcy to w życiu nie wychodzi mi taka kwota jak na kontrakcie. Wychodzi mi dużo wyższa. Nie wiem o co chodzi

A no i małe pytanie do dziewczyn które korzystały z ofert biur podroży.
Wszędzie pełno teraz ofert wycieczek np za 400 f na ibize 7 noclegów w hotelu typu b&b. Czy ta cena obejmuje również przelot do danego miejsca?
I te wszystkie wycieczki są tylko po to żeby sobie poleżeć na plaży. A ja chciałabym taką która obejmuje również zwiedzanie różnych miejsc, zorganizowane przez biuro podróży a nie żebym sama musiała o ot dbać. Nie wiecie czy można na jakiejś stronie internetowej coś znaleźć?
Stary 2008-02-23, 00:57   #2470
monikao
Raczkowanie

Cytat:
Monikao juz mialam pytac ile twoja ma Moj skonczy w lutym poltora roku albo i nie Bo luty nie ma 30-tki hehe Mniejsza o to Mowimy do niego w 3 jezykach I jak narazie nie mowi za wiele Jest rozgadany ale to jest taki kogiel mogiel ze ja tego nie rozumie i inni Choc sa slowka ktore powie ale i tak po swojemu Np sit down powie si da hehe i takie tam.Przeczytalam tez gdzies ze nie trzeba sie martwic do wieku 4 lat u dzieci wielojezycznych Dam im czas niech przyswoja . I naturane jest mieszanie slowek Wazne jest alby mowic w ojczystym jezyku Bo niby sie umie ten drugi jezyk ale dziecko podlapuje bledy rodzicow i ich nie naturany akcent Ja mowie do swojego po polsku I jestem w szoku bo wiecej mowi po angielsku niz w moim jezyku No nic trzeba nam cierpliwosci Sory ze tak ci truje ale jeszcze mam pytanie Chodzi twoja mala do jakiegos "przedszkola" .Ja mialam swojego dzidka zapisac teraz ale wracam do pl skonczyc studia Ale cena mnie powalila wyniesie mnie 600 f na miesiac hehe I jak ze szkola juz cos szukasz Wysylasz mala do panstwowej szkoly czy prywatnie? To by bylo na tyle naraziehaha
Wcale nie trujesz.

Chcialam wyslac do prywatnej, ale 15 000 na rok mnie powalilo. Od wrzesnia idzie do szkoly katolickiej, ktore w Anglii maja niezla opinie. Poza tym uwazam ze jesli ja przypilnuje i bedzie chciala sie uczyc kazda szkola jest dobra.

Do przedszkola chodzimy razem 2 razy w tygodniu, ktore jest za darmo. Chodza tam dzieci z matkami na 2 godziny, ale u Ciebie pewnie jest podobnie. Jezeli chcialabym na caly dzien, to miesiecznie jak u Ciebie ok 600 funtow.

Edytowane przez monikao
Czas edycji: 2008-02-23 o 01:00 Powód: dopisek
Stary 2008-02-23, 01:29   #2471
monka23
Zakorzenienie

Olka tez tak mam jak ty Ze czasem czuje sie zarzenowana w otoczeniu angielskim gdzie sa hmm polacy Moj tz to by pogadal z wszystkimi i zaraz nawija ze ja Polka Mi jest wstyd zwlaszcza w akiej sytuacji o ktorej mowisz I zawsze albo go ciagne albo jak juz z "dala 2 slysze to i owo to odrazu go uprzedzam zeby mi nie wyskakiwal z tekstem ze jeste Polka Z drugiej strony mysle sobie czemu mam sie wstydzic to ze ktos idzie przez ulice i ko...wa ko...wa itd Nie mierzmy ludzi jedna miara Tak sie nie da. I czemu masz sie wstydzic tego je jestes Polka Moze i jest wstyd za tych ktorzy tak " nas reprezentuja" ale swiata nie zmienisz i o swoj szacunek musimy sami same zadbac .Co do nauki jezyka polskiego rpzez naglikow Ja sie spotkalam z tym ze ktos zawsze czegos chce sie nauczyc i zaznaczam nie tylko wulgaryzmow Tazke to zalezy od osoby jego podejscia , nastawienia.Rownie dobrze powie ci tak Polak ze nie ma zamiaru uczyc sie np ukrainskiego Wiemy ze troche ludzi z Ukrainy nas odwiedza Takie zycie i ludzie.

Monika hehe no niezla sumka U mnie odpada katolicka szkola Wiec mam trudniejszy wybor.Powiem ci ze jeszcze sie nie orientowalam w tym temacie ale myslelismy o prywatnej szkole Wiem ze prywatna szkola nie znaczy ta lepsza ale jednak cos w tym jest . Wiadomo ze zaangazowanie rodzicow w nauke dziecka w jakis stopniu decyduje .Mam,y jeszcze z kilka lat i musimy nad tym grubo myslec .Mala wysylasz na full time do przedszkola? I jakie sa twoje odczucia? Patrzac na mala.Masz jakies ALE albo jakies rady na co powinnam zwrocic uwage.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-23, 07:58   #2472
Lovely_Girl
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla tych ktore nie jada na swieta i ktore jada http://img208.imageshack.us/my.php?i...6757153uy9.jpg
hehe
Cytat:
Napisane przez olka_222 Pokaż wiadomość
A no i małe pytanie do dziewczyn które korzystały z ofert biur podroży.
Wszędzie pełno teraz ofert wycieczek np za 400 f na ibize 7 noclegów w hotelu typu b&b. Czy ta cena obejmuje również przelot do danego miejsca?
I te wszystkie wycieczki są tylko po to żeby sobie poleżeć na plaży. A ja chciałabym taką która obejmuje również zwiedzanie różnych miejsc, zorganizowane przez biuro podróży a nie żebym sama musiała o ot dbać. Nie wiecie czy można na jakiejś stronie internetowej coś znaleźć?
Zalezy gdzie szukalas.
Ja korzystam z expedia UK w cene majá wliczony hotel i przelot,ale jesli chcesz cos pozwiedzac to jak zamawiasz bilet pokazuja sie rozne ofery.
Ja osobiscie zanim pojechalismy w zeszlym roku na wakacje, sprawdzilam w necie co warto zwiedzic, sprawdzilam gdzie sie znajduje cos interesujácego w danym miescie i sami jezdzilismy i zalatwialismy bilet wstepu itd.
Olka a gdzie chcecie jechac?
Stary 2008-02-23, 09:36   #2473
kuseczka
Zadomowienie

GG do kuseczka

Hej dziewczyny, rozmawiacie o dziaciaczkach to i ja się wtrącę
Przedszkole, zdaje się, może być częściowo odpłacane przez państwo.
monikao nie kwalifikujesz się? Sama będę chciała posłać mojego młodszego Jaśka do żłobka jak troszkę jeszcze podrośnie, ale bez przesady, żebym miała poświęcić na to całą swoją wypłatę
A starszy Adrian też też ma kłopoty z mówieniem, mimo, że skończył już 3 latka. Również miesza polski z angielskim, ale też często jego słowa nie znaczą kompletnie nic. Tak czy owak, widzimy postępy więc nie jest aż tak źle. W kwietniu idzie do przedszkola i czuję, że dziadkom z Polski trzeba kupić słownik angielsko-polski
Stary 2008-02-23, 10:13   #2474
olka_222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lovely_Girl Pokaż wiadomość
hehe
Olka a gdzie chcecie jechac?
w zasadzie to nigdzie : Jeszcze Chciałam się zorientować jak to wygląda ale niewykluczone ze cos w tym roku pomyslimy.

Ja nie lubie za granica sobie sama organizowac atrakcji bo to sa problemy. A to trza auto wypozyczac, a to nie wiadomo co w jakich terminach i godzinach jest czynne. Ale w domu przed wycieczka owszem, poszukam atrakcji ale chcialabym aby biuro podrozy owszystko zadbalo.
Stary 2008-02-23, 11:38   #2475
Lovely_Girl
Wtajemniczenie

Cytat:
w zasadzie to nigdzie : Jeszcze Chciałam się zorientować jak to wygląda ale niewykluczone ze cos w tym roku pomyslimy.

Ja nie lubie za granica sobie sama organizowac atrakcji bo to sa problemy. A to trza auto wypozyczac, a to nie wiadomo co w jakich terminach i godzinach jest czynne. Ale w domu przed wycieczka owszem, poszukam atrakcji ale chcialabym aby biuro podrozy owszystko zadbalo.
Teraz wszystkiego mozna sie dowiedziec nie wychodzác z domu-przez internet. Sá tez fora internetowe gdzie ludzie -polacy-mieszkaja w danych miejscach lub byli w danych miejscach i pomagajá. Ja tak zalatwialam wszystko i napewno taniej mnie to wyszlo. Jezdzilismy metrem lub autobusami A jesli sie zgubisz to czasem mozna znalesc cos bardzo fajnego
Sá mapy itd, itp,ale jesli wolisz zorganizowac sobie przez biuro podrozy to moze inna z dziewczyn Ci cos poleci

Edytowane przez Lovely_Girl
Czas edycji: 2008-02-23 o 11:40 Powód: dopisek
Lovely_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 11:49   #2476
monikao
Raczkowanie

Cytat:
Monika hehe no niezla sumka U mnie odpada katolicka szkola Wiec mam trudniejszy wybor.Powiem ci ze jeszcze sie nie orientowalam w tym temacie ale myslelismy o prywatnej szkole Wiem ze prywatna szkola nie znaczy ta lepsza ale jednak cos w tym jest . Wiadomo ze zaangazowanie rodzicow w nauke dziecka w jakis stopniu decyduje .Mam,y jeszcze z kilka lat i musimy nad tym grubo myslec .Mala wysylasz na full time do przedszkola? I jakie sa twoje odczucia? Patrzac na mala.Masz jakies ALE albo jakies rady na co powinnam zwrocic uwage.
Ja nie wysle jej do prywatnej szkoly, bo po prosty nie wydam tylu pieniedzy, poza tym najblizsza prywatna szkola jest oddalona o 30 km, wiec codzienne dojezdzanie, a potem jeszcze do pracy.

Polecam strone www.upmystreet.com
Jest tam wszystko co chcesz wiedziec o swojej okolicy. Miedzy innymi lista szkol.

Cytat:
Napisane przez kuseczka Pokaż wiadomość
monikao nie kwalifikujesz się? Sama będę chciała posłać mojego młodszego Jaśka do żłobka jak troszkę jeszcze podrośnie, ale bez przesady, żebym miała poświęcić na to całą swoją wypłatę
A starszy Adrian też też ma kłopoty z mówieniem, mimo, że skończył już 3 latka. Również miesza polski z angielskim, ale też często jego słowa nie znaczą kompletnie nic. Tak czy owak, widzimy postępy więc nie jest aż tak źle. W kwietniu idzie do przedszkola i czuję, że dziadkom z Polski trzeba kupić słownik angielsko-polski
Nie pobieram zadnej finansowej pomocy z rzadu, wiec za wszystko musimy placic w 100%.
Lisette konczy w tym roku 3 lata i pojdzie tylko na 4 godziny dziennie do katolickiej szkoly. Jeszcze jej nie zapisalam, ale mam nadzieje, ze uda mi sie zapisac ja do szkoly ktora wybralismy z tz.
O mowe nie martwie sie bo jak u Twojego Adriana jest polski, angielski i duzo ble ble ble, poza tym moj tz zaczal mowic jak mial 3 lata.
Stary 2008-02-23, 15:38   #2477
sylwunia3009
Zadomowienie

GG do sylwunia3009

Olka my jedziemy w maju na wycieczke, hotel w ktorym sie zatrymujemy organizuje rozne wypady, kazdy znajdzie cos dla siebie, oczywiscie sa dodatkowo odplatne, my za 3 rozne musimy zaplacic okolo 100 funtow za osobe, ale mysle ze warto. Poza tym moja mama byla w zeszlym roku w Kenii, poza hotelem w miescie znajdowalo sie kilka takich malych agencji turystycznych zajmujacych sie organizowaniem wycieczek za polowe ceny ktora trzeba zaplacic w hotelu. Przewazie byly prowadzone przez Amerykanow albo Niemcow.

Dzieki dziewczyny za informacje o maluszkach. Mimo ze narazie nie planujemy, ale juz pobuje sie wszystkiego dowiedziec. jak to jest z urlopem? wiem ze u mnie w pracy jest 9 miesiecy a potem do pracy,ale wy chyba jestescie z maluchami w domu a sa przeciez duzo strasze?

Stary 2008-02-23, 16:00   #2478
monka23
Zakorzenienie

Kuseczka moja mamuska juz zasowa ze slownikiem i sie uczy Musi w koncu sie dogadac z moim tz-tem Zanim maly zacznie gadac to i ona sie juz czegos poduczy i moj tz podszkoli polski.

Monikao dzieki za stronke heh opcykana jestes widze .Musze znalesc szkole w swojej okolicy i moze oplata roczna bedzie mniejsza .

Olka moja kolezanka jedzie teraz w kwietniu z tz-tem i cora na tydzien i wynioslo ich to z 500 funtow o ile pamietam.Ale wiecej sie nie orientuje.Leca na Majorke.
Stary 2008-02-23, 23:44   #2479
monikao
Raczkowanie

Cytat:
Monikao dzieki za stronke heh opcykana jestes widze .Musze znalesc szkole w swojej okolicy i moze oplata roczna bedzie mniejsza .

W mojej okolicy 15 000 to najtaniej jezeli chodzi o prywatne szkoly. Mam nadzieje ze znajdziesz tansza.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 09:13   #2480
Zabcia_mala
Raczkowanie

Hej!
Ja jade do Anglii w wakacje do pracy . Mam tam siostre, wiec o wszystko sie opytala, dowiedziala sie co potrzebuje . Bardzo sie ciesze, poniewaz podszkole troche jezyk przed maturka i nie bede siedziec kolejne wakacje w domu. Do Anglii pojade juz drugi raz. Pierwszy raz bylam rok temu, na swieta wielkanocne.
Wyjazd ma mnie rowniez utwierdzic w przekonaniu, ze chce wyjechac tam na studia .
Pozdrawiam
Zabcia_mala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 10:29   #2481
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
dopłatę do przedszkola teraz trudniej dostać, bo obniżyli ponoć próg ( jesli chodzi o dochód w którym się kwalifikujesz.
Ja też sie zastanawiam nad żlobkiem dla młodego za jakiś całkiem niedługi czas. Synek ma już prawie 14 miesięcy, a ja wróciłam do pracy.
Na razie jest z nim mąż, ale już wkrótce będziemy coś kombinować.
Bierzemy pod uwgę nianię i żłobek (nie na full time, tylko kilka godzin dziennie).
Całej pensji wydawać na opiekę dla dziecka wydawać też nie zamierzam
Kiedyś znajoma chciała oddać dziecko do żłobka i nie oddała, bo wyszło jej,że musiałaby płacić 30- 36 funtów za 12h.
Wg mnie to wcale nie dużo jeśli się spojrzy na to z tej storny,że w cenę prócz opieki, zabawek są wkliczone posiłki i pieluszki itp.
Żadna e znanych mi osób nie podjęłaby się nianiowania za 3funty za godzinę.
Stawek aktualnych nie znam jeszcze

Szkołę wybierzemy katolicką lub poszukamy jakiejś autorskiej (ale jeszcze trochę czasu mam).
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 10:44   #2482
kuseczka
Zadomowienie

GG do kuseczka

***luna chcesz wysłać na kilka godzin dziennie, tz. jak pogodzisz to z pracą?
Jestem ciekawa, jaki jest ten próg, bo nam dochody się znacznie zwiększyły...Osobiście także uważam, że Ł30 funtów za żłobek to nie jest dużo, słyszałam o Ł50 i do tego gdzie trzeba dać swoje mleko, pampersy itp...
Niania to podobno najdroższe wyjście.
Nie wiem, jestem już w tym wszyskim zagmatwana,a tak bardzo chciałabym wrócić do pracy
W Olsztynie żłobki są w cenie ok. 250 złotych, a tutaj koszty za opiekę nad dzieckiem są po prostu kosmiczne
Stary 2008-02-24, 11:20   #2483
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
***luna chcesz wysłać na kilka godzin dziennie, tz. jak pogodzisz to z pracą?
Jestem ciekawa, jaki jest ten próg, bo nam dochody się znacznie zwiększyły...Osobiście także uważam, że Ł30 funtów za żłobek to nie jest dużo, słyszałam o Ł50 i do tego gdzie trzeba dać swoje mleko, pampersy itp...
Niania to podobno najdroższe wyjście.
Nie wiem, jestem już w tym wszyskim zagmatwana,a tak bardzo chciałabym wrócić do pracy
W Olsztynie żłobki są w cenie ok. 250 złotych, a tutaj koszty za opiekę nad dzieckiem są po prostu kosmiczne
znajomy, który zna się na benefitach itp., powiedział,że obniżyli do 12ooo rocznie (dochodu wspólnego).
Ja pracuję 25h w tygodniu, mam dość ruchome godziny pracy, więć spokojnie mały mógłby chodzić od rana do 14.

Jest jeszcze opcja z childminderem (taniej, ale ma pod opieką kilkoro dzieci i na razie mi to nie odpowiada.)

TŻ mi dziś przeczytał wiadomości, nie mogę na necie znaleźć, więc zacytuję.
"Brytyjscy nauczyciele otrzymali nowe wytyczne, jak mają zachowywać się na lekcjach. Najważniejsza z nich to zakaz używania w obecności uczniów słow 'mama'i "tata".Zamiast nich mają obowiązywać "rodzice". Wszystko po to, by dzieci w wielu od4 -7 lat mogły się nauczyć, że niektórzy ich koledzy mają np. dwie mamy. Nowe wskazówki przedstawił brytyjski minister ds. dzieci, szkół i rodziny, Ed Balls. Są zgodne z propozycjąhomoseksualnej organizacji Stonewall, któa mocno za nimi lobbowała.Balls ogłosił je, by-jak argumentował-dzieci nabrały większej świadomości,że isteniej coś takiego jak pary tej samej płci. Zalecenia ministra dotyczą szkół podstawowych i średnich. W tych pierwszych poradzono m.in. , by nie używali wobec chłopców zwrotu typu: bądź mężczyzną. W tych drugich zalecono wprowadzonie do lekcji nauczania lekcji o związkach homoseksualnychi prawach gejów do adopcji."
Goniec polski
blogowo:
aktywnie
Stary 2008-02-24, 12:52   #2484
kuseczka
Zadomowienie

GG do kuseczka

No i tego nie rozumiem...Nie mam nic przeciwko homoseksualistom, ale uważam, że jeśli coś odbiega od normy, zazwyczaj nie jest do końca normalne. Tak teraz walczą o swoje prawa, że wydają się być bardziej "święci" od związków heteroseksualnych.
Moim zdaniem, adopcja dzieci dla homoseksualistów powinna być zabroniona, bo nigdy nie uwierzę, że dziecko wychowywane (załóżmy) przed dwóch mężczyzn, będzie się prawidłowo rozwijało.

Luno ja czytałam ten artykuł, właśnie w Gońcu polskim. Autor ,z tego co pamiętam, sam ubolewał nad tym, jak bardzo straciły na znaczeniu słowa "mama i tata".
Stary 2008-02-24, 13:24   #2485
Lovely_Girl
Wtajemniczenie

A Ja tak z innej beczki:
Ostatnio poprosilismy naszego wlasciciela o referencje, a on na to:
Powiedzcie mi co chcecie zeby bylo tam napisane to Ja tak napisze
No i teraz pytanie do Was:
Czy wiecie co mozna by bylo napisac?
W pewnej chwili zglupialam i nie wiem czy nie powiedziec mu zeby napisal to co nasz poprzedni wlasciciel. Napisal ze nie mial z nami zadnych problemow, ze byl z nas zadowolony i ze terminowo placiclismy za czynsz.
Czy cos jescze sié liczy?
Moj wlasciciel(terazniejszy) mial wymagania,zeby mieszkanie bylo czyste i bylo-bo ja mam manie sprzatania-zastanawiam sie czy warto napisac w referencjach ze jestesmy "czystymi ludzmi" ze tak to nazwe... Sama nie wiem
Ja bym zwrocila na to uwage jakbym sama wynajmowala komus mieszkanie, bo wiem w jakim stanie ludzie potrafiá zostawic mieszkanie
Wszelkie propzycje chcetnie przeczytam
Stary 2008-02-24, 17:54   #2486
sylwunia3009
Zadomowienie

GG do sylwunia3009

A co tu tak cicho popoludniami?gdzie Wy sie wszystkie podziewacie co?

Stary 2008-02-24, 20:19   #2487
olka_222
Zakorzenienie

A nad morze sie wybrałam z TZ Ładne było wzburzone

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 20:55   #2488
***luna
Zakorzenienie

my spacerowanie uprawialiśmy w większości
pogoda cudna, szkoda zmarnować dnia, chociaż przyznam,ze dziś byłam wyjatkowo bez energii i niewyspana
blogowo:
aktywnie
Stary 2008-02-24, 20:56   #2489
Lovely_Girl
Wtajemniczenie

Cytat:
A nad morze sie wybrałam z TZ Ładne było wzburzone
Fotki sá?
Stary 2008-02-24, 21:04   #2490
monka23
Zakorzenienie

CZE ANGIELKI ja juz w polsce i zostaje tu do swiat wielkanocnych Nie ma jak polskie jaca haha

Monikao powiem ci ze dzis tz-towi powiedzialm ile za szkole wychodzi to sie troche zszokowal No nie ma co mamy czas wiec nie ma stresu.

Zabcia powodzenia i obys troche podszkolila sie w angliku Dobrze myslisz zawsze to cos

Luna mi na miesiac wychodzi 600 f za zlobek I musze sama przyniesc paieluchy jedzonko ciuszki .Mi sie wydaje ze to zalezy od wyplaty rodzicow jak sie ma dobre pieniadze to sie nie poczuje a jak nie to kazdy grosz sie liczyNie wazne czy za dzien sie placi 30 albo 50 f

Kuseczka czy ja wiem czy niania droga Ja sie spotkalam z takimi klimatami ze przyjerzdzaly polki i pracowaly za grosze Plus chatka gratis i niby jedzenie To zalezy gdzie szukasz i kogo Ja mysle o przyszlosci i chce wziasc mame Placic jej emerytke i podatki i dawac jakis hajcyk Ale nie kazdy tak moze Kazdy orze jak morze

Lovely moze cos w stylu czy sa "GLOSNI " lokatorzy w sensie imprezki Tak jak mowisz dobre jest napisanie o czynszu i o regularnym oplacaniu rahunkow Moze czy posiadaja zwierzakaWiesz psy sa czasem glosne i to doskwiera sasiadom Wydaje mi sie ze to zalezy od czlowieka Kto ma jakie wartosci i czym sie kieruje Dla jednego bedzie cos waznego a dla innego cos innego.To tyle Jak mi sie tomni to dopiszeMopze mozna jeszcze zaznaczyc ze sa to :cichy" lokatorzy co kolwiek to znaczy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości