Scent Bar LX - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-01, 12:43   #1741
Murszafka
To ja :)

Dot.: Scent Bar LX

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
O raaaany ale czad! Zazdroszczę takich spotkań. Uwielbiam być tak pozytywnie naładowana, oczarowana wręcz pod wpływam takich pasjonatów.Cudowne uczucie, uskrzydla!

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

A, i oglądamy tego Młodego Papieża.
To wszystko prawda, trzyma mnie jeszcze dzisiaj. Wyszłam z tego spotkania, padało, wiało, a ja, jakbym z wieszakiem w ustach spała Muszę wysłać do Andrzeja mail z podziękowaniem

Słyszałam, że super zrobiony. A my ostatnio przerobiliśmy Narcos. Mocna rzecz. I tak, jakby mi to ktoś reklamował, w życiu bym się nie zdecydowała na oglądanie, bo to o kartelach narkotykowych, ale jest serio rewelka.

A kto to spał do 11:40??? Fakt, że posiedziałam do 3:30, ale te tabletki mnie wykończą, chyba pora na poważną rozmowę z panią doktor o wycofaniu leków

Grobbing "załatwili" moi Rodzice wczoraj, my nawet nie pojechaliśmy do Olsztyna, od kilku lat zostawiamy to sobie na tydzień później, akurat się sprzątnie wypalone znicze i postawi nowe. Nie jeździmy, bo jest tak koszmarny tłok na 7, że można dołączyć do grona świętujących łatwo...
Zapisz

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-01, 12:43   #1742
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Ja w tym roku olałam groby ciepłą strugą. Jak mój braciszek taki hojny, proszę bardzo, są u mnie firmy do wynajęcia, ustroją, posprzątają. Ja mam dodatkowe 24h spokoju i wszystko inne w
Stary 2016-11-01, 12:44   #1743
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość
A ja bym se tak pograbiła
Jeeesteeeś szaaalooonaaa, móóówięęę Ciiiii!
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-01, 18:37   #1744
Parabelka
Panaroja

spod deeeeszczu
Cytat:
Napisane przez Murszafka Pokaż wiadomość
Fajne zdjęcie było, to dobrze wyszło
Zapisz
etam , samo zdjęcie nie wystarczy
Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
h

A wspominałem już, jak sobie ramię rozerwałem w podstawówce, klamką od drzwi bibliotecznych? Do teraz mam przed oczami tę dziurę w skórze i kuleczki tłuszczu
znaczy się nadziałeś na klamkę ? Oj

zaczęło lać zgodnie z zapowiedziami punkt jedenasta i leje nadal
Zapisz

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-01, 18:45   #1745
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
znaczy się nadziałeś na klmkę ? Oj
Najdziwniejsze, że wcale mnie nie bolało jakoś mocno (szycie to już inna historia)
Cytat:
zaczęło lać zgodnie z zapowiedziami punkt jedenasta i leje nadal
U nas lało od samego rana, teraz przestało Łeb mnie pobolewa, do du*py z taką pogodą
Stary 2016-11-01, 20:03   #1746
Betty83
Zakorzenienie

znad powrotu z armagedonu
ja sama i 40 głodnych jednocześnie
i każdy chciał coś innego...

Cytat:
W barze mlecznym nie byłem wieki całe (no a co najmniej 15 lat)
ostatnio byłam rok temu w wawie
trauma
godziny szczytu, a ktoś chyba wybuchł w toalecie
chociaż trudno uwierzyć, że można czegoś takiego dokonać ludzką wewnętrzną siłą
Betty83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-01, 20:19   #1747
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Betty83 Pokaż wiadomość
ostatnio byłam rok temu w wawie
trauma
godziny szczytu, a ktoś chyba wybuchł w toalecie
chociaż trudno uwierzyć, że można czegoś takiego dokonać ludzką wewnętrzną siłą
Przepraszam, ale Może terrorysta-samobójca przez przypadek guzik wcisnął?
Stary 2016-11-01, 20:26   #1748
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam, ale Może terrorysta-samobójca przez przypadek guzik wcisnął?
ładunek był rozproszony w promieniu 2m.
więcej nie będę wspominać
Betty83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-01, 20:28   #1749
agnyska81
Zakorzenienie

Witojciez

Powiem wam, że brak auta, cionsza, dziecko przy boku i duża odległość od najbliższego cmentarza to świetne wymówki przed grobingiem Jestem wyrodną Polką, nie kupiłam ani jednego znicza. Jak pójdę jutro to pozapalam to, co zastanę.

Znowu nie jestem na bieżąco. Ale mam następną wymówkę Mały B miał długi weekend u dziadków. Jesuuu, jaka cisza, spokój, mogłam sobie pospać i leżeć z gołym tyłkiem na wierzchu Odpoczęłam za wszystkie czasy

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-01, 20:44   #1750
gryx82
BAN stały

Cytat:
więcej nie będę wspominać
Lepiej nie
Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Jestem wyrodną Polką, nie kupiłam ani jednego znicza. Jak pójdę jutro to pozapalam to, co zastanę
Mistrzyni oszczędności

Stary 2016-11-01, 21:05   #1751
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Mistrzyni oszczędności
Nie jesteś na bieżąco z trędami To antykonsumpcjonizm

Stary 2016-11-01, 21:06   #1752
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość

Fogle po długim okresie ciuchowej abstynencji popełniłam płaszcz, sweter, kolejne "skórzane" legginsy i ciepłą chustę. A miałam oszczędzać... Że o kolorówce do ust nie wspomnę, też się skusiłam na 3 sztuki -_-
gratuluje zakupów, świetne

ja nic nie kupuje bo ładujemy kasę w mieszkanie. Niby nie byłam jakąś zakupoholiczką nigdy ale jakoś mnie to frustruje ze tak sobie odmawiam cały czas... ale wiem że wyjścia nie ma

Cytat:
--

A, i oglądamy tego Młodego Papieża.

I tak, z jednej strony jestem zachwycona! Warstwa aktorska, scenariusz, kpina, trochę "teatralny" sposób przedstawiania - no rewela.

Ale są momenty, których chyba nie rozumiemy, mrok, gniew, agresja? Nie czaję niektórych zagrań, może dojdę do tego później.

Z małżem orzekliśmy wstępnie, że opierają postać na Beniu szesnastym, ale zapewne nie tylko. Drugi odcinek lepszy niż pierwszy.
mnoi rodzice właśnie obejrzeli pierwszy odcinek i mówią ze mają mieszane uczucia bo nie mogą wyczaić w jakiej konwencji ma być ten serial
jestem ciekawa dalszych recenzji
Cytat:

Znowu nie jestem na bieżąco. Ale mam następną wymówkę Mały B miał długi weekend u dziadków. Jesuuu, jaka cisza, spokój, mogłam sobie pospać i leżeć z gołym tyłkiem na wierzchu Odpoczęłam za wszystkie czasy
super długi weekend

Ja dziś grobbing zaliczyłam wieczorem mniej ludzi i klimat fajny Dida zostawiliśmy z dziadkami a my szybko obskoczyliśmy

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-01, 21:36   #1753
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
To wszystko prawda, trzyma mnie jeszcze dzisiaj. Wyszłam z tego spotkania, padało, wiało, a ja, jakbym z wieszakiem w ustach spała Muszę wysłać do Andrzeja mail z podziękowaniem

Słyszałam, że super zrobiony. A my ostatnio przerobiliśmy Narcos. Mocna rzecz. I tak, jakby mi to ktoś reklamował, w życiu bym się nie zdecydowała na oglądanie, bo to o kartelach narkotykowych, ale jest serio rewelka.

A kto to spał do 11:40??? Fakt, że posiedziałam do 3:30, ale te tabletki mnie wykończą, chyba pora na poważną rozmowę z panią doktor o wycofaniu leków

Grobbing "załatwili" moi Rodzice wczoraj, my nawet nie pojechaliśmy do Olsztyna, od kilku lat zostawiamy to sobie na tydzień później, akurat się sprzątnie wypalone znicze i postawi nowe. Nie jeździmy, bo jest tak koszmarny tłok na 7, że można dołączyć do grona świętujących łatwo...
Zapisz
Wszystko absofakinlutnie słuszne

Choć Narcos mnie nie wciągnął - pierwsze 3 odcinki przewidywalne, korupcje, dziwki i "zasady" kartelu plus polowanie na siebie nawzajem, serio jest coś ponad to?

Cytat:
Witojciez

Powiem wam, że brak auta, cionsza, dziecko przy boku i duża odległość od najbliższego cmentarza to świetne wymówki przed grobingiem Jestem wyrodną Polką, nie kupiłam ani jednego znicza. Jak pójdę jutro to pozapalam to, co zastanę.

Ja nie kupuję, albowiem co rok na grób ojca noszę ten sam, zabieram i noszę za rok. Jako i moja mama.

2. Kurcze, to jest jedna z tych rzeczy, o którą z małżem się martwimy w czeciej kolejności, ale wciąż meeega wysoko w hierarchii w przypadku mania dida. Jak my damy radę przestać żyć własnym życiem, po swojemu, jak to będzie bolało, że będziemy musieli przestać być sobą. Chodzenie nago, spokój, cisza etc. Jasne, i get it, ktoś powie to nie miej dida, ale no my chcielibyśmy zjeść ciastko i mieć ciastko. Lipa, że w zasadzie w duuuuuużej mierze trzeba rezygnować z siebie. Że to albo wóz albo przewóz. I jasne, rozumiem, że nie wszyscy tak mają, nie wszyscy muszą, no ale my, jako i Ty, jak piszesz wyżej, będziemy musieli pożegnać się z naszym stajlem.

A to przy okazji poruszę, z czystej ciekawości temacik taki. Otóż spotkałam sie z tym, że niektóre mamy z córkami swoimi normalnie chadzają nago po domu. (Jedynie tatuś pokrzywdzony bo nie może). Ja jestem na nie. Ale naszła mnie taka refleksja, że włąściwie czemu nie? Żeby uczyć, że nagość jest intymna? Z drugiej strony, tamte córki, obecnie 5 lat to wiedzą, ale z mamą normalnie się na golasa kąpią etc. Że to takie naturalne między matką i nimi. Hmmm.

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość

mnoi rodzice właśnie obejrzeli pierwszy odcinek i mówią ze mają mieszane uczucia bo nie mogą wyczaić w jakiej konwencji ma być ten serial
jestem ciekawa dalszych recenzji
Otóż to. Drugi odcinek lepszy, jakby wyjaśniał, że to idzie w klasyczną, bardzo dobrze szytą kpinę, z "życia" przedstawicieli kleru w Watykanie i nie tylko. Że to takie samo życie, jak świeckie, etc. Ale pod koniec zmylił mnie mrok i normalnie nie wiem o co chodzi. Niemniej, czuję się przynajmniej zaintrygowana, choć trochę mi to nie pasuje do reszty konwencji.

A u nas nie padało Było bardzo ciepło, złota jesień! Prawie wiosna.

Ale serio współczuję reszcie ulewy, to potrafi zepsuć nawet zwykły dzień. Na pocieszkę, od jutra u nas chyba też ma się coś wylać.

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2016-11-01 o 21:37
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-01, 21:37   #1754
Murszafka
To ja :)

Ja to Narcos oglądam jednym okiem, bo drugim rysuję

Co do nagości, to ja w ogóle jestem za tym, żeby nie chodzić po domu, nawet wśród swoich, w bieliźnie nawet. Od razu widzę melinę, podkoszulki na ramionach, zaplamione olejem, pet w kąciku ust, rajstopy z oczkami
Natomiast my się z Mamą myjemy razem, znaczy jedna w wannie, druga przy umywalce, potem zmiana

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-01, 21:43   #1755
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

A to nagość nie jest stanem naturalnym? Lepiej dziecko od najmlodszych lat uczyć, ze to jest be, ze "nie wchodź, jak mamusia jest rozebrana", nie daj borze ktoś zobaczy i trauma na całe zycie.

Dla mnie to hodowanie przyszlych pokoleń pacjentów dla psychologów i terapeutów leczenia zahamowań.

Uprzedzając - wiem, co mówię, moja matka miała takie schizy, zebym jej broń borze nie zobaczyła niekompletnie ubranej!
Stary 2016-11-01, 21:54   #1756
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Ja to Narcos oglądam jednym okiem, bo drugim rysuję

Co do nagości, to ja w ogóle jestem za tym, żeby nie chodzić po domu, nawet wśród swoich, w bieliźnie nawet. Od razu widzę melinę, podkoszulki na ramionach, zaplamione olejem, pet w kąciku ust, rajstopy z oczkami
Natomiast my się z Mamą myjemy razem, znaczy jedna w wannie, druga przy umywalce, potem zmiana

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
1. Aaaa to co innego. Tak nie mogę

2. No więc właśnie. Ale jako dorosłe, to zrozumiałe bardziej dla mnie. Świadomy wybór dorosłych ludzi. Ja mojej pilinguję plery i robię masaże. Jednak kwestia "chowania" dzieciaków w tym stylu daje mi do myślenia. Jak pisałam, byłam na nie, bo wolę od dzieciaka krzewić że to jest intymne i przy ludziach się nie rozbieramy, ale czy przy rodzicu tej samej płci to nie jest ok i naturalne? Dodam, że w swoim wykonaniu sobie tego nie wyobrażam.

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
A to nagość nie jest stanem naturalnym? Lepiej dziecko od najmlodszych lat uczyć, ze to jest be, ze "nie wchodź, jak mamusia jest rozebrana", nie daj borze ktoś zobaczy i trauma na całe zycie.

Dla mnie to hodowanie przyszlych pokoleń pacjentów dla psychologów i terapeutów leczenia zahamowań.

Uprzedzając - wiem, co mówię, moja matka miała takie schizy, zebym jej broń borze nie zobaczyła niekompletnie ubranej!
No jest, ale my nie żyjemy w "naturalnym" społeczeństwie. Pierdzenie też jest naturalne, a jednak się powstrzymujemy... etc etc Po prostu zastanawiam się jak najlepiej dostosować małego człowieka do okoliczności, które w życiu zastaje. Wiecie, ja siedzę u kuzynki, a mała, jak jeszcze miała 4 lata biega nago po mieszkaniu. Mnie to bynajmniej nie przeszkadza i nie razi, ale zastanawiam się, jak to przygotowuje małą do relacji z innymi. Bo kiedyś to nie będę ja, tylko inne osoby, no i nagle ta nagość przestanie być naturalna. Dziecko tego tak łątwo nie kuma. Z wiekiem owszem zczai, ale ileś tam sytuacji zaliczy po drodze.

Czas edycji: 2016-11-01 o 22:00
Stary 2016-11-01, 22:32   #1757
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
A to przy okazji poruszę, z czystej ciekawości temacik taki. Otóż spotkałam sie z tym, że niektóre mamy z córkami swoimi normalnie chadzają nago po domu. (Jedynie tatuś pokrzywdzony bo nie może). Ja jestem na nie. Ale naszła mnie taka refleksja, że włąściwie czemu nie? Żeby uczyć, że nagość jest intymna? Z drugiej strony, tamte córki, obecnie 5 lat to wiedzą, ale z mamą normalnie się na golasa kąpią etc. Że to takie naturalne między matką i nimi. Hmmm.
Dobrze, że ktoś poruszył temat, bo w sumie ja chciałam
Z domu rodzinnego nagości nie znam, ale w domu obecnym jakoś tak wyszło, że raczej jesteśmy z tych niekrępujących się (bynajmniej nie chodzę nago ani w samej bieliźnie całe dnie) No i ten dzieciak tak wzrasta w tym domu i zaczęłam się niedawno zastanawiać czy i kiedy powinno się coś zmienić w naszym zachowaniu Z drugiej strony nie widzę, żeby go to jakoś krępowało, dziwiło, no wie, co każde z nas ma pod ubraniem, zarówno mama jak i tata. Jak dorasta to zadaje pytania chyba takie jak każde dziecko - najpierw o różnice pomiędzy płciami, teraz o ciążę, poród i rozmnażanie (na razie jeszcze nie wpadł chyba na to, że tata ma jakiś udział w tym )

Kiedyś w zamierzchłych czasach byłam na plaży nudystów i najpierw zaliczyłam szok, że była tam cała rodzina, z dziećmi. Bo mnie to dziwiło, że oni nie dość, że widzą swoich rodziców nago, to jeszcze i obcych ludzi płci przeciwnej (a to były dzieciaki 10-12 lat, więc wiek powoli już niedzięcy). Ale jak widziałam jak po prostu grają sobie w piłę i piknikują i że jakby mają w nosie to, że ludzie są nago zamiast w strojach, to aż im pozazdrościłam. Bo u mnie to wielkie tajemnice były i trochę jestem w tym temacie dzika (moja trauma - przebieralnia basenowa na studiach ).

Acha, synek nie biega nago po mieszkaniu, ani przy gościach ani przy domownikach

Narcos w ogóle nie mam zamiaru oglądać, tematyka mafii i przestępczości wywołuje u mnie wielki zieeeew. (a tak naprawdę to jestem na to za tępa, bo zawsze się pogubię w intrydze kryminalnej i monsz mi musi tłumaczyć; ale co chcecie, ja już za "W pustyni i w puszczy" nie nadążałam, mama się ze mnie do dziś śmieje, że musiała mi wyjaśniać czemu oni porwali te dzieci )

Edytowane przez agnyska81
Czas edycji: 2016-11-01 o 22:36
Stary 2016-11-01, 22:59   #1758
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze, że ktoś poruszył temat, bo w sumie ja chciałam
Z domu rodzinnego nagości nie znam, ale w domu obecnym jakoś tak wyszło, że raczej jesteśmy z tych niekrępujących się (bynajmniej nie chodzę nago ani w samej bieliźnie całe dnie) No i ten dzieciak tak wzrasta w tym domu i zaczęłam się niedawno zastanawiać czy i kiedy powinno się coś zmienić w naszym zachowaniu Z drugiej strony nie widzę, żeby go to jakoś krępowało, dziwiło, no wie, co każde z nas ma pod ubraniem, zarówno mama jak i tata. Jak dorasta to zadaje pytania chyba takie jak każde dziecko - najpierw o różnice pomiędzy płciami, teraz o ciążę, poród i rozmnażanie (na razie jeszcze nie wpadł chyba na to, że tata ma jakiś udział w tym )

Kiedyś w zamierzchłych czasach byłam na plaży nudystów i najpierw zaliczyłam szok, że była tam cała rodzina, z dziećmi. Bo mnie to dziwiło, że oni nie dość, że widzą swoich rodziców nago, to jeszcze i obcych ludzi płci przeciwnej (a to były dzieciaki 10-12 lat, więc wiek powoli już niedzięcy). Ale jak widziałam jak po prostu grają sobie w piłę i piknikują i że jakby mają w nosie to, że ludzie są nago zamiast w strojach, to aż im pozazdrościłam. Bo u mnie to wielkie tajemnice były i trochę jestem w tym temacie dzika (moja trauma - przebieralnia basenowa na studiach ).

Acha, synek nie biega nago po mieszkaniu, ani przy gościach ani przy domownikach

Narcos w ogóle nie mam zamiaru oglądać, tematyka mafii i przestępczości wywołuje u mnie wielki zieeeew. (a tak naprawdę to jestem na to za tępa, bo zawsze się pogubię w intrydze kryminalnej i monsz mi musi tłumaczyć; ale co chcecie, ja już za "W pustyni i w puszczy" nie nadążałam, mama się ze mnie do dziś śmieje, że musiała mi wyjaśniać czemu oni porwali te dzieci )
No właśnie, wychodzi na to, że to jednak dobre jest, takie obnażanie prawdy. Jako dorosłe widzimy balans. Ja nie mam żadnych traum. Ryra mnie, że ktoś mi zobaczy kawałek ciała np w sytuacji przebierania etc. A na nagich ludzi mogę patrzeć i nic nie widzę, w sensie nie interesuje mnie czyjeś ciało. A już na bank grejfiutki i inne kartofelki, nie robią na mnie żadnego wrażenia. Kompletnie. Męska szatnia to dla mnie nie problem, właśnie raczej ziew

Tylko nie wiedziałam co lepsze dla dzieciaków, bo one jednak żyją w przedszkolach, w jakiejś przestrzeni publicznej, która obecnie jest chyba dosyć hmmmm rygorystyczna bym powiedziała? I nie wiem czy potem nie mają jakiś kłopotów na tym tle, które by mogły skutkować traumami.

A, niektóre kumpele chwilowo "załatwiły" kwestię porodu - na pytanie którędy, pokazując bliznę po cesarce. No nie każdy ma Za to już pytania 4latka - ale "jak on się tam znalazł w tym brzuchu" zabiły.

Koszmarna to gimnastyka, i chyba awykonalna rzecz, pogodzić świat dziecięcy z dorosłym, wiedzieć jak go zazębiać po kolei. Chętnie poszłabym na kurs z tego jak to zrobić płynnie i najoptymalniej, coby nie stworzyć potwora ani łajzy.

Zwłaszcza, wziąwszy pod uwagę ile dzieckich światów zdołałam do tej pory zburzyć całkiem przypadkiem mówiąc zwyczajną prawdę. Ich życie już nigdy nie będzie takie samo.

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

Cytat:

No widzisz, tu jest granica u Was, a córka kuzynki owszem biega. Nie przy gościach, no chyba że ja nim jestem, ale jestem rodziną. Kąpie się nago w basenie ogrodowym, biega nago po ogrodzie. Przy rodzinie. Ale taka ta nagość właśnie totalnie nie z tych czasów, niczym nie ograniczona. Coś mi się wydaje, że chyba za niedługo, teraz ma 5 lat, poczuje jakiś dyskomfort.
Ja się trochę dziwiłam aż tak nieograniczonej nagości w tym wieku, ale nic nie mówiłam, bo to nie moja sprawa.

Czas edycji: 2016-11-01 o 22:53
Stary 2016-11-01, 23:09   #1759
agnyska81
Zakorzenienie

Hehe, B był ze mną ostatnio na usg, bo biadolił, że chce zobaczyć dziecko (pisałam, że wszystkie części ciała rozpoznał? może będzie jakimś diagnostą ), a potem mówi do mojego taty "Następnym razem Ty pójdziesz z mamą (ze mną) i zobaczysz". Także ten, nie czai jeszcze tych niuansów

Ale co z tym przedszkolem? Nie zajarzyłam Że komuś powie co widział w domu, olaboga?

Hmm, już za późno, żeby się wcześnie położyć spać

Czas edycji: 2016-11-01 o 23:13
Stary 2016-11-01, 23:19   #1760
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe, B był ze mną ostatnio na usg, bo biadolił, że chce zobaczyć dziecko (pisałam, że wszystkie części ciała rozpoznał? może będzie jakimś diagnostą ), a potem mówi do mojego taty "Następnym razem Ty pójdziesz z mamą (ze mną) i zobaczysz". Także ten, nie czai jeszcze tych niuansów

Ale co z tym przedszkolem? Nie zajarzyłam Że komuś powie co widział w domu?
1. Czad!

2. Ach no, że wszystko. Dzieciaki to dzieciaki, przenoszą często nieświadomie do życia przedszkolnego życie domowe. Nie każden dzieciak, zwłaszcza młodszy kuma od razu że to co można w domu, to nie można np w przedszkolu. Tam się dzieci nie przebierają na drzemki? Obcują ze sobą blisko, więc taki naturysta może być zdziwiony czemu Dżessika nie chce się rozebrać abo co? Syn kuzyna latem głaskał dziewczynki w parku po gołych nogach, dziewczynki w ryk, rodzice karpik, tłumaczą mu coś, ale on nie kumał o co im chodzi. Przyjął do wiadomości, ale był na tyle mały, że się popłakał, bo nie czai o co biega, a one już bardziej czaiły czym jest intymność własnego ciała. Chodzi o zderzanie się różnych wychowów.

Sorki, że Cię zatrzymałam, ale fajnie się gadało.

Dobrej nocki, jeśli musisz wstawać do robo.
Ja jutro murszę rano jeździć z Mam po przychodniach, ale jeszcze earl grey i może troszkę czytadeł.

Czas edycji: 2016-11-01 o 23:22
Stary 2016-11-01, 23:41   #1761
gryx82
BAN stały

Cytat:

Cytat:
Jednak kwestia "chowania" dzieciaków w tym stylu daje mi do myślenia. Jak pisałam, byłam na nie, bo wolę od dzieciaka krzewić że to jest intymne i przy ludziach się nie rozbieramy, ale czy przy rodzicu tej samej płci to nie jest ok i naturalne? Dodam, że w swoim wykonaniu sobie tego nie wyobrażam.
Ja też nie, mimo, że pruderyjny raczej nie jestem. Ostatnio zastanawiałem się przez chwilę nad tym tematem, gdym natknął się gdzieś w sieciuni na zdjęcie z lat '50 jeszcze, z wycieczki klasowej młodzieży męskiej, gdzie wszyscy stoją nadzy, jak ich Pan Bóg stworzył, gdzieś na tle rzeczki No u mnie w LO to by nie przeszło (i nie, żebym chciał) W Niemczech podchodzą do tematu o wiele luźniej, ale tam cały ruch FKK korzeniami sięga XVIII w. jeszcze (a jego odrodzenie przypadło na mroczne czasy nazizmu, gdzie kult zdrowego ciała uosabiał połączenie starożytnych ideałów i siły aryjskiej rasy w jednym).
Cytat:
...
ale co chcecie, ja już za "W pustyni i w puszczy" nie nadążałam, mama się ze mnie do dziś śmieje, że musiała mi wyjaśniać czemu oni porwali te dzieci )

Cytat:
A już na bank grejfiutki i inne kartofelki, nie robią na mnie żadnego wrażenia.

Chętnie poszłabym na kurs z tego jak to zrobić płynnie i najoptymalniej, coby nie stworzyć potwora ani łajzy.

Zwłaszcza, wziąwszy pod uwagę ile dzieckich światów zdołałam do tej pory zburzyć całkiem przypadkiem mówiąc zwyczajną prawdę. Ich życie już nigdy nie będzie takie samo
Stary 2016-11-01, 23:44   #1762
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Ach no, że wszystko. Dzieciaki to dzieciaki, przenoszą często nieświadomie do życia przedszkolnego życie domowe. Nie każden dzieciak, zwłaszcza młodszy kuma od razu że to co można w domu, to nie można np w przedszkolu. Tam się dzieci nie przebierają na drzemki? Obcują ze sobą blisko, więc taki naturysta może być zdziwiony czemu Dżessika nie chce się rozebrać abo co? Syn kuzyna latem głaskał dziewczynki w parku po gołych nogach, dziewczynki w ryk, rodzice karpik, tłumaczą mu coś, ale on nie kumał o co im chodzi. Przyjął do wiadomości, ale był na tyle mały, że się popłakał, bo nie czai o co biega, a one już bardziej czaiły czym jest intymność własnego ciała. Chodzi o zderzanie się różnych wychowów.
A są jeszcze drzemki w przedszkolu? W naszym nie ma.
B jest uczulony przez nas bardzo, że nie ma dotykania po tym jak w wieku około 3 lat przeszedł fazę odkrywania piersi Wtedy próbował dotykać wszystkich kobiet, tłumaczyliśmy mu, że nie można dotykać każdego i w każde miejsce. Ale tak myślę, że dla takiego dziecka to abstrakcja czemu nie wolno, no ale jakoś normy panujące w naszym społeczeństwie musi przyswoić i to lepiej prędzej niż później.

Oooo tak, różne wychowy, mów mi jeszcze, byłam niedawno na zebraniu w przedszkolu U tych niektórych matek to chyba chowy, a nie wychowy.

Mamy z mężem kilka ulubionych mamuś, które czasem obgadamy (wiem, fe, ale jakie to wdzięczne tematy ). Przeważnie to on odprowadza B do przedszkola i kiedyś mi donosi, że tego dnia jedna z naszych ulubienic przyszła odprowadzić swoje dziecko w czymś co wyglądało jak koszula nocna i chyba nie miała pod tym stanika (pani ma pokaźne gabaryty biustu jak i reszty, to pewno dlatego coś zauważył)

No, teraz to już serio zmykam na nocleg.

Czas edycji: 2016-11-01 o 23:47
Stary 2016-11-02, 00:11   #1763
gryx82
BAN stały

Cytat:
Nie każden dzieciak, zwłaszcza młodszy kuma od razu że to co można w domu, to nie można np w przedszkolu. Tam się dzieci nie przebierają na drzemki?
U nas to się "leżakowanie" zwało, byłem jedynym rebeliantem, który się wyłamał od tego obowiązku
Stary 2016-11-02, 00:27   #1764
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
1. Gratuluję Świetny pomysł! Ja też w tym roku powiększam roślinną rodzinkę, bardzo mi kwiaty poprawiają mój byt mentalny.

2. I słusznie. Zwłaszcza okulary - zdjecie z profilu zawsze było WOW! Nie dość, że nie sposób nie zawiesić oka, nie zauważyć, to jeszcze PRZEPIĘKNIE Ci w nich! Okulary to moim zdaniem najwyrazistszy dodatek i najbardziej plastyczny. Noś, koniecznie. Oczywiście w razie chęci i potrzeby.
Ad ogrodu - to za duże to akwarium kupiłam, nigdzie się nie mieści

Co do okular, to potrzeba jest, bo gorzej widzę - ot tak, kiedy po prostu sobie chodzę i na nic specjalnie nie patrzę, też się czuję jak nietoperz

[QUOTE=rachell111;67013841
A i 2/3 psychozy już za mną. Małż jest jednak nieoceniony. Jego obecność bardzo mi pomogła. Jednak co team to team. Przyjęliśmy postawę głupków, uśmiech nr 8 i strategia odhaczan. Jeszcze przed nami sajgon nr 3 i historia. Za rok nigdzie się nie ruszam. Nie ma litości. Koniec dobroci, niech się inni wykażą.[/QUOTE]

A ja mam potrzebę grobbingu - od kiedy mój Tato jest na cmentarzu, jestem u Niego kiedy mam nastrój i tym bardziej, jak okazja jest. Tak mi się wydaje poza tym, że jestem IM coś winna - więc nie olewam, nawet dziś z Wojtkiem i Guciem pojechaliśmy do Lublina i z powrotem, do rodziców W. I jakoś mi z tym dobrze. Gucio chodzi z nami bez szemrania, sam wybiera znicze (kolorowe zawsze) i sam decyduje, gdzie je ustawić - o to Mu się podoba, że od Niego coś zależy

Cytat:
A kto to spał do 11:40??? Fakt, że posiedziałam do 3:30, ale te tabletki mnie wykończą, chyba pora na poważną rozmowę z panią doktor o wycofaniu lekówaz
Dla mnie było trudne odstawić tabletki na sen - no bo one zapewniają taki cudowny komfort, w miejsce udręki, na samą myśl, że ona wróci, byłam spanikowana... kiedy się udało - zaakceptowałam stan, że było trudno i przez jakiś czas znów nie spałam, teraz bym do nich nie wróciła, never.
Ale też mnie dręczył brak płunności finansowej - co ze zleceniami, co z opłatami??? Już prawie śpiąc nagle taki, rozumiecie głos "A co z czynszem w nadchodzącym miesiącu?"(co mnie w jednej sekundzie stawiało na równe nogi) - i się przestałam bać, w dzień wytłumaczyłam sobie, że nie jestem sama, że będę pracować (malować) dwa razy więcej i coś musi z tego być - i rzeczywiście maluję dużo więcej, kupno spadło, bo to nowe rzeczy, ale jakoś to mnie jeszcze bardziej pcha do pracy i już nie słyszę tego cholernego głosu i śpię.
Poza tym pomyślałam sobie, że nie muszę siebie w ten sposób karać, na dodatek to tylko pogarsza sprawę i naprawdę mogę (nie ustając w staraniach) WCALE się nie przejmować i nie tylko że świat się nie zawali, ale będzie lepiej - bo więcej sił mi przybędzie - i to się sprawdziło. Poczucie winy miałam i pewnie mam zakodowane, wgrane bardzo głęboko, ale mogę się oduczyć. Amen.

Cytat:
Witojciez

Witoj!
Spanie na golasa to najlepsze spanie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość

No właśnie... problem jest złożony - w Niemczech podobno rodzice się nie krępują, ale nie wiem, czy taka super otwartość do końca jest dobra - wówczas trudniej dziecku wytłumaczyć, że są części ciała intymne i należy np chronić je przed ew obcym...że w ogóle jest jakaś granica (a w moim pojęciu jest).
Ja śpię bez niczego - nie wstydzę się nagości przed Guciem, ale jeśli nie jest to dla mnie niewygodne, to się ubieram, choćby w szlafroczek

BRULION MALARSKI. Justyna Neyman.
http://justynaneyman.blogspot.com/

justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 01:21   #1765
Katty_p13
Piers do przodu

Ja w temacie nagości nie jestem jakąś tam konserwą, choć na golasa po domu nie chadzam ' ne ma tematu typu nie włazić, bo się ktoś kąpie, nie biec z łazienki z gołą dupą po pidżamkę czy koszulkę, pyta Dzieć to odpowiadać bez krępacji ale bez ekscytacji dzięki czemu można pogadać we wsie strony o różnych prawach i dolegliwościach. Pruderyjne my nie som ale na ten przykład jak Dzieć przygotowywał się do zawodów na basenie i ćwiczył to raz przyszedł zdegustowany, że więcej tam nie pójdzie bo w przebieralni "ci wszyscy mężczyźni łazili goli i drapali się po jajach"
Stary 2016-11-02, 01:37   #1766
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
Ad ogrodu - to za duże to akwarium kupiłam, nigdzie się nie mieści

Cytat:
Napisane przez Katty_p13 Pokaż wiadomość
jak Dzieć przygotowywał się do zawodów na basenie i ćwiczył to raz przyszedł zdegustowany, że więcej tam nie pójdzie bo w przebieralni "ci wszyscy mężczyźni łazili goli i drapali się po jajach"

---

Dobranoc
Stary 2016-11-02, 10:41   #1767
Maja102
Zakorzenienie

znad poświątecznej zamuły

I prawie odciachanego opuszka kciuka - kroiłam dynię do zupy, a skubana miała chyba z pół metra średnicy się siłą namęczyłam najwiekszym nożem i się trochę ostrze zemskło...

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2016-11-02 o 10:42
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 10:44   #1768
gryx82
BAN stały

Znad i niewyspania z powodu kaszlu i kothów
Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
I prawie odciachanego opuszka kciuka - kroiłam dynię do zupy, a skubana miała chyba z pół metra średnicy się siłą namęczyłam i się trochę ostrze zemskło...
Stary 2016-11-02, 10:45   #1769
tricolor
Wtajemniczenie

Dobrze, że prawie...

Miłego dnia całemu Baru.
Nic sensownego jeszcze nie zrobiłam, a tu już prawie jedenasta
Stary 2016-11-02, 10:57   #1770
Redhaired Witch
Nindżopesz

Ju, z tymi cholewkami żadna rewelacja. But był tak skonstruowany, że do kostki normalnie wąski, a potem z przodu, od kostki do góry, szła taka "cholewka" zapinana z boku. I ona odstawała. To ją złożyłam lekko z boku i zaszyłam, zrobiłam zaszewkę, można rzec. A że skóra w miarę miękka i pomarszczona to się póki co trzyma.

Cytat:
O_O

Cytat:
Jak pisałam, byłam na nie, bo wolę od dzieciaka krzewić że to jest intymne i przy ludziach się nie rozbieramy, ale czy przy rodzicu tej samej płci to nie jest ok i naturalne? Dodam, że w swoim wykonaniu sobie tego nie wyobrażam.
To jest w ogóle skomplikowany temat
Myśmy z TŻtem uradzili, że do około 4 lat luzik w domu jeśli chodzi o oboje rodziców, potem nie ma wspólnego kąpania i latania na golasa. Ale jak nas przyuważy, wejdzie do łazienki czy zastanie przy przebieraniu, to żaden problem.
Ja natomiast mam schizy na tle tych wszystkich pedofili. Nie chcę żeby dzieciaki przyzwyczaiły się za bardzo do nagości i biegały tak np. na wakacjach. N ma kostium ze stanikiem, jarla moczymy w basenie w pieluszce. Na baseniku na balkonie też im dla pewności coś zakładam. Chcę żeby wiedziały, że to nie jest naturalne, że ktoś się przy nich rozbiera albo próbuje je rozbierać. Najłatwiej byłoby tłumaczyć, że mogą tylko mama, tata, babcia, ale potem pojawi się jakiś "wujek" no i tak...
Poza tym w naszym przedszkolu robią ze wszystkiego aferę. A to że dzieci mówią "siusiak", a to że chcą sobie coś pokazywać itp. Zaraz wzywają na dywan. Nie wiem, może dobrze, szukają ewentualnych patologii? Ale w tym wieku to przecież naturalny etap.
Reasumując ciężko jest. Wytłumacz takiemu małemu, że jak podejrzy brata to ok, ale jak podejrzy kolegę w przedszkolu to już rodzice pójdą na dywanik, że jak tata się rozbiera do kąpieli to ok, ale jak pan w parku zdejmie gacie to trzeba wiać...

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości