Lutówki 2017 ❤ cz. IV - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-02, 17:29   #2911
s i l v e r
Zakorzenienie

Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. IV

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
zawsze mi sie kojarzy z tym mem "dlaczego Dariusz to Darek ale Mariusz to nie Marek"
Stary 2016-11-02, 17:37   #2912
s i l v e r
Zakorzenienie

Myślę nad taką komodą. Od jutra w biedronce za 199 zł.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg komoda_bianco_4x2a.jpg (13,0 KB, 14 załadowań)
Stary 2016-11-02, 17:37   #2913
paulinka009
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
Mam znajomą która ma właśnie syna Bartosza. Dużo osób mówi do niego Bartek to ona wtedy sie oburza,że nie Bartek tylko BARTOSZ.
Też nie rozumiem oburzenia przecież Bartek to zdrobnienie. No chyba ze wlasnie o to chodzi by nie mowic zdrobniale. Tak naprawdę to chyba dzieci powinny decydować jak chcą by je nazywać a nie rodzice. Nie chciała bym żeby wszyscy mówili do mnie oficjalnie bo mama tego od urodzenia wymagała.

paulinka009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 17:43   #2914
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ila26 Pokaż wiadomość
Jestem tego samego zdania. Polska to chyba raj koncernów szczepionkowych. Ludzie łykają wszystko i to z radością. Ręce opadają.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

U nas pewnie nie odnotują żadnego NOPa, a co dopiero w postaci zgonu. Taaaaa...

Cytat:
Napisane przez gapulinka Pokaż wiadomość
Aaa zapomniałam pisać żeby mi szanowna pani administrator teraźniejsza zmieniła imię na Zoja. Miala być Ida ale Zoja nam się bardziej podoba.

Szczepienia ciężki temat. Ja juz się w te wszystkie Nopy i nie Nopy nie zagłębiam bo w pierwszej ciąży nie mogłam spać przez to. My mamy rozciągnięte szczepienia. Szczepie tylko na podstawowe. Marcel jest dopiero po trzech. Gruźlica w szpitalu gdzie byłam nastawiona na nie ale po porodzie nie miałam siły walczyć. No i te dwa obowiazkowe gdzie pierwsze dostał dopiero jakoś w 8 msc (normalnie chyba w 6tyg życia na nie szczepia)

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Piękne imię
No my też przeciągaliśmy, ale jakbym miała tą wiedzę co teraz to przeciągała jeszcze bardziej, a z niektórych całkiem zrezygnowała.

Cytat:
nie wiedzialam ze takie imie jest
srednio mi sie widzi
w sumie Wars i Sawa... no jest imieD

ja wczoraj na cmentarzu szukalam inspiracji imion, typowo z tradycji slaskiej (skoro tesciowka kreci nosem na Maciej bo takowego w tradycji slaskiej nie ma)
i tak oto dla syna:
alojzy
Gerhard
Engelhard

ciekawe ktore tesciowce lepiej podejdzie.

Jeszcze Eberhard, jak Eberhard Mock z książek Krajewskiego

Cytat:
Laurko, a kiedy macie zamiar teściowej powiedzieć o ciąży?
Ja się w to nie mieszam, niech sobie synuś mamusi sam mówi

Cytat:
Napisane przez paulinka009 Pokaż wiadomość
Ja szczepic bede ale tylko obowiązkowe. Zakładam że państwo nie stać żeby nam zafundować szczepionki zbędne.
A propo koncernow i farmacji slyszalyscie ze W planach jest przywrócenie prawdziwych aptek takich jak zadawanych czasów kiedy sprzedawało sie leki żeby leczyć a nie żeby zarobić. I to mi sie podoba. To co się teraz dzieje to chore jest. Duża konkurencja każdy chce sprzedać i tak miałam sytuację chciałam mamie kupić krople na suche oko Pani mi poleca jakieś za 30 zł pytam o jakieś inne ale Pani tylko o tych no to mówię że drogie że może tańsze no to Pani mówi że tylko takie no to mówię nie dziękuję. I nagle się znalazły inne za 15 zł. Drugi raz miałam taką sytuację z pojemnikami na mocz też mi Pani te na posiew dała bo droższe a jak się zorientowałam i zapytałam o zwykle to powiedziała że nie ma w tym czasie zdążyła skasować i nie chciało mi sie już kłócić. Teraz przynajmniej wiem jak działają apteki. Zresztą u nas na poczcie też wszystkim priorytet wciskają nawet nie pytając o zgodę. Ale na poczcie babkę opiórkalam bo mi sie żal nieświadomych emerytów zrobiło. Teraz są inne i pytają póki c.o.

Bartek jest super sama bym chciała mieć takiego małego Bartusia ale mam już dużego hehe
A daj spokój, co się w tych aptekach dzieje. No właśnie naszego państwa nie stać, a przeładowują kalendarz szczepień, kupują najtańsze szczepionki, takie, które w innych krajach wycofują. Obawiam się że te na pneumokoki też najtańsze kupią jakie będą. A jeszcze hicior, wszędzie (albo prawie wszędzie) stosują 2 dawki, a w Polsce wypas, 4 dawki Co tam kasa, koncerny muszą zarobić. (chyba że coś się zmieniło)

Cytat:
zawsze mi sie kojarzy z tym mem "dlaczego Dariusz to Darek ale Mariusz to nie Marek"
Mam kuzyna Mariusza, wszyscy na niego Marek mówią
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 17:52   #2915
gapulinka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość

Piękne imię
No my też przeciągaliśmy, ale jakbym miała tą wiedzę co teraz to przeciągała jeszcze bardziej, a z niektórych całkiem zrezygnowała.

Jeszcze Eberhard, jak Eberhard Mock z książek Krajewskiego

Ja się w to nie mieszam, niech sobie synuś mamusi sam mówi

A daj spokój, co się w tych aptekach dzieje. No właśnie naszego państwa nie stać, a przeładowują kalendarz szczepień, kupują najtańsze szczepionki, takie, które w innych krajach wycofują. Obawiam się że te na pneumokoki też najtańsze kupią jakie będą. A jeszcze hicior, wszędzie (albo prawie wszędzie) stosują 2 dawki, a w Polsce wypas, 4 dawki Co tam kasa, koncerny muszą zarobić. (chyba że coś się zmieniło)

Mam kuzyna Mariusza, wszyscy na niego Marek mówią
dziękuję

z jakiego byś zrezygnowała? ja się zastanawiam nad mmr? jak już to za kilka msc dopiero zaszczepie ale się waham/wacham (Escorpio nie cytuj diable :hahaha)

gapulinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 17:59   #2916
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gapulinka Pokaż wiadomość
dziękuję

z jakiego byś zrezygnowała? ja się zastanawiam nad mmr? jak już to za kilka msc dopiero zaszczepie ale się waham/wacham (Escorpio nie cytuj diable :hahaha)

Na pewno z gruźlicy, bo nie chroni przed najczęstszą płucną odmianą, a ma dużo powikłań. Potem żółtaczka, nie jesteśmy w grupie ryzyka, nie mam przeciwciał, współżyć jeszcze młody nie zamierza ani się tatuować. Mmr też, przecież za mojego dzieciństwa normalnie na te choroby się chorowało, a teraz wręcz jak śmiertelne przedstawiane. Błonnicy praktycznie nie ma, ani jednego przypadku w Polsce. Tężec - przecież przy jakichś ranach wymagających szycia i tak antytoksynę podają, a poza tym, to bakteria tlenowa, wystarczy porządnie umyć ranę i pozwolić jej "oddychać" Nad krztuścem się zastanawiam ale też jakoś bardziej powikłań się niż krztuśca boję. Na boga, żyjemy w czasach gdy medycyna może spokojnie te choroby leczyć. Z tego wynika, że nic bym nie podała Na sraczkę też szczepić na pewno nie będę
Stary 2016-11-02, 18:13   #2917
zuzkka
Zakorzenienie

Co do imion tż ostatnio wypalił: Czemu już mi nie proponujesz żadnych imion dla małej? 😂 A ja na to: Mi się podoba to, które wymyśliłam, jak chcesz żeby było inne to bądź kreatywny i szukaj bo ja nie widzę w tym sensu z mojej strony 😂

zuzkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 18:24   #2918
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuzkka Pokaż wiadomość
Co do imion tż ostatnio wypalił: Czemu już mi nie proponujesz żadnych imion dla małej? 😂 A ja na to: Mi się podoba to, które wymyśliłam, jak chcesz żeby było inne to bądź kreatywny i szukaj bo ja nie widzę w tym sensu z mojej strony 😂

Mój też taki wygodny, na większość kręcił nosem, ale sam nie zaproponował nic.
Ciągle zastanawiam się nad wyprawką, nie chcę kupować niepotrzebnych rzeczy. Siedzę i myślę i nic nie mogę wymyślić
Stary 2016-11-02, 18:31   #2919
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Co do imion tż ostatnio wypalił: Czemu już mi nie proponujesz żadnych imion dla małej? �� A ja na to: Mi się podoba to, które wymyśliłam, jak chcesz żeby było inne to bądź kreatywny i szukaj bo ja nie widzę w tym sensu z mojej strony ��

Haha mój TŻ tak samo mówił jak byłam w poprzedniej ciąży. Żadne imię które mu podawałam to wg niego nie było ładne. Powiedziałam mu że w takim razie ma wymyślić jakieś ładne imię. Dopiero pod koniec ciąży wymyślił DARIA. Ma szczęście że bardzo mi się spodobało
Cieszę się,że teraz imię Hania mu się od razu spodobało.

Wysłane z mojego GT-I8200 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez s i l v e r
Czas edycji: 2016-11-02 o 18:56
s i l v e r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 19:03   #2920
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:

Niech się przyzwyczaja do Mili
Całe szczęście, że my już mamy wybór imienia za sobą
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 19:07   #2921
malawrednioszka
Zakorzenienie

...Justi a my nadal nie mamy ale idzie ku dobremu - Szymon, Igor albo Leon

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
malawrednioszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 19:11   #2922
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malawrednioszka Pokaż wiadomość
...Justi a my nadal nie mamy ale idzie ku dobremu - Szymon, Igor albo Leon
Ten Twój chłop to strasznie niezdecydowany Ale wszystkie imiona które wypisałaś bardzo mi się podobają
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 19:31   #2923
malawrednioszka
Zakorzenienie

Justi i to jeszcze jak... :P o ile dziecie nie zrobi nam psikusa

Dziewczyny, kiedy poczulyscie pierwsze ruchy dzieciaczkow ? jestem w 20 tyg ciazy i nadal czekam.. to moja pierwsza ciaza

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
Stary 2016-11-02, 19:32   #2924
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:

Dziewczyny, kiedy poczulyscie pierwsze ruchy dzieciaczkow ? jestem w 20 tyg ciazy i nadal czekam.. to moja pierwsza ciaza
Ja nieśmiałe pukanie 17/18tc
Stary 2016-11-02, 19:36   #2925
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
Nas cały czas już rodzina męczy o wybór imienia... I co chwile słyszymy "Tylko nie x!", "Tylko nie y!", "Tylko nie z!" Też mam już tego dość. A najgłupsze w tym jest to, że padają zupełnie normalne i ładne imiona

Zgodnie stwierdziliśmy, że na złość będziemy przeciągać ile się da i nie powiemy Ale powoli już dochodzimy do wyboru nawet, na razie stanęło na Bartoszu ale to tylko wstępny typ, nic ostatecznego
Chciałam też Kacpra bo bardzo podoba mi się samo imię ale nie pasuje mi do poważniejszego dorosłego człowieka, nie wiem czemu
Podobalo nam sie Bartosz tez, ale odpadlo sasiedzi maja i bliska znajoma dala, a ona jest zdolna sie obrazic na zawsze gdybysmy dali takie samo imie
Cytat:
moj mąż po papieżu. gdby był papiez Maciej to byloby NAJPIEKNIEJSZE JEDYNE SLUSZNE IMIE i by sobie z dachowki na dachu to imie ulozyla gdyby mogla i:
To w takim razie Franciszek ale tego imienia ostatnio pelno...
Cytat:
Napisane przez agniecha828 Pokaż wiadomość
Nieeekroi sie kielbase i miesza ze startymi ziemniakami itd i na patelnieta kielbasa jest w plackach

Wole moje placki z cukrem, kielbasa mi tu nie pasuje
sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 19:39   #2926
malawrednioszka
Zakorzenienie

Squaara, mi jest ciezko ocenic czy to co czuje to dzidek czy jelita pare razy poczulam takie pukanie jakby.. Po prawej stronie podbrzusza czuje takie jakby obracanie, przesuwanie niewyrazne.. Rybki itd nie czuje

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Agniecha828, ja lubie placki z kielbasa czy tam parowka

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
Stary 2016-11-02, 19:44   #2927
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Niech się przyzwyczaja do Mili
Całe szczęście, że my już mamy wybór imienia za sobą
No dokładnie przecież ja nie mam powodu szukać innego imienia

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Cytat:
Justi i to jeszcze jak...o ile dziecie nie zrobi nam psikusa

Koło 17/18 tygodnia takie mini mini... A od kilku dni mała ma przydomek terrorystka, więc ciesz się spokojem

Stary 2016-11-02, 19:47   #2928
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość
Ten Twój chłop to strasznie niezdecydowany Ale wszystkie imiona które wypisałaś bardzo mi się podobają
Szymona tez bralismy ood uwage

Teraz to szybko poszlo jakos tak padlo Szymon, Wojtek lub Adas. Z czasem Wojtek samo sie wybralo. Przy pierwszy bylo gorzej bo ja chcialam Marcel a mąż Krystian.
W koncu usiedlismy przy kalendarzu i wybralismy po dlugich obradach.
Cytat:
Justi i to jeszcze jak...o ile dziecie nie zrobi nam psikusa

Pierwsze ktorych jestem pewna to jakos ok 16tyg, smyranie ponizej pepka.

sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 19:56   #2929
sonia_n
Zadomowienie

GG do sonia_n

U nas chyba bedzie Kacper ale to sie jeszcze okaże

Stary 2016-11-02, 20:00   #2930
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:

W 16tc. To moja druga ciąża. W pierwszej poczułam w 18-19tyg
Cytat:
Napisane przez sunny_eyes Pokaż wiadomość
Podobalo nam sie Bartosz tez, ale odpadlo sasiedzi maja i bliska znajoma dala, a ona jest zdolna sie obrazic na zawsze gdybysmy dali takie samo imie
Stary 2016-11-02, 20:01   #2931
Fantazja_
Zakorzenienie

aaaa jestem po wizycie. Po raz kolejny mój gin powiedział, żebym nie czytała dr google dziś elegancko znów wyszedł starszy - normalnie mam dziś 24+5, a wg usg 26+1, ma 880 g tak się ustawił, że ręce i nogi nad głową - gotowy do przekręcenia się - za chwilę gin mówi...patrz już się przekręcił głową w dół..takie ot cyrkowe sztuczki chciał pokazać

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
jezu nie rozumiem jak szczepionka przeciw pneumokokom może być obowiązkowa, a za niezaszczepienie 50 tys kary
takie rzeczy tylko w PL

Cytat:
To nie tak, to jest baza amerykańska, gdzie zgłaszają lekarze i chyba rodzice, każde działanie niepożądane (tzw NOPy) Z tego co na szybko czytałam to jako NOP zgłoszona została śmierć dziecka w wyniku szczepienia. No bo co innego, jak zdrowe dziecko umiera wkrótce po podaniu preparatu szczepionkowego? Może kilka przypadków to było by przypadkowo, ale nie prawie 2000. W Polsce też niby taka baza jest ale to śmiech na sali, lekarze udają że nie ma NOPów a z rodziców robi się debili. Żaden lekarz publicznie nie może być przeciw szczepieniom, bo ma przechlapane.

Ja też nie rozumiem, ale powiem więcej, taką karą straszą jak nie zaszczepisz dziecka na jakąkolwiek obowiązkową szczepionkę.
Ja nie jestem przeciwniczką szczepień ja jedynie chcę mieć wolny wybór, jak w cywilizowanych krajach mają rodzice.

A i jeszcze jeden link i kończę temat żeby nikt nie pomyślał że jakaś nawiedzona jestem. Niestety w rodzinie miałam dzieci z NOPem a żaden lekarz nie przyjął tego do wiadomości i się zapierali że to nie ma związku ze szczepieniem, choć nawet producent w ulotce napisał że takie mogą być skutki szczepienia.
https://szczepieniapneumoihib.wordpr...akty-o-pneumo/
nie wydaje mi się, że jesteś nawiedzona, dobrze edukuj nas swoją wiedzą, każda i tak podejmie decyzje. Ja na początku coś tam czytałam o szczepieniach, ale nie dużo wiem...

Cytat:
Napisane przez ila26 Pokaż wiadomość
Jestem tego samego zdania. Polska to chyba raj koncernów szczepionkowych. Ludzie łykają wszystko i to z radością. Ręce opadają.
To samo jest ogólnie z koncernem farmaceutycznym. Wystarczy na jakimkolwiek programie obejrzeć reklamy - 80% to reklamy leków, suplementów

Cytat:
nie wiedzialam ze takie imie jest
srednio mi sie widzi
w sumie Wars i Sawa... no jest imieD

ja wczoraj na cmentarzu szukalam inspiracji imion, typowo z tradycji slaskiej (skoro tesciowka kreci nosem na Maciej bo takowego w tradycji slaskiej nie ma)
i tak oto dla syna:
alojzy
Gerhard
Engelhard

ciekawe ktore tesciowce lepiej podejdzie.
dobre

Cytat:
Napisane przez agniecha828 Pokaż wiadomość
Nieeekroi sie kielbase i miesza ze startymi ziemniakami itd i na patelnieta kielbasa jest w plackach

temat placków ziemniaczanych come back
o takim przepisie jeszcze nie słyszałam

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Nie dziwie sie tak samo jest Magda i Magdalena - dwa odrębne imiona.
Albo Olga - koleżanka nie cierpi jak zwracamy się do niej Ola (bo tak krócej)

Cytat:

dobra strategia

Cytat:
Haha mój TŻ tak samo mówił jak byłam w poprzedniej ciąży. Żadne imię które mu podawałam to wg niego nie było ładne. Powiedziałam mu że w takim razie ma wymyślić jakieś ładne imię. Dopiero pod koniec ciąży wymyślił DARIA. Ma szczęście że bardzo mi się spodobało
Cieszę się,że teraz imię Hania mu się od razu spodobało.

Wysłane z mojego GT-I8200 przy użyciu Tapatalka
a moje imię, choć całkiem inne od Darii, ale też na D, to w szkole wszyscy się mylili i na mnie mówili Daria, a na moją koleżankę Darię - moje imię

Cytat:

pukania małe ok 17, 18 tydzień
Fantazja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 20:03   #2932
Opiumalfa
Zakorzenienie

Własnie, Olga i Aleksandra to dobry przykład.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 20:06   #2933
axn22
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ok 20tc właśnie i to nie jeszcze tak "jednoznacznie" ale domyślałam się że to jest to. Teraz to już nie da się pomylić z niczym innym

Cytat:
Napisane przez Fantazja_ Pokaż wiadomość
aaaa jestem po wizycie. Po raz kolejny mój gin powiedział, żebym nie czytała dr google dziś elegancko znów wyszedł starszy - normalnie mam dziś 24+5, a wg usg 26+1, ma 880 g tak się ustawił, że ręce i nogi nad głową - gotowy do przekręcenia się - za chwilę gin mówi...patrz już się przekręcił głową w dół..takie ot cyrkowe sztuczki chciał pokazać
Wielkolud akrobata
Gratuluję wizyty
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 20:07   #2934
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fantazja_ Pokaż wiadomość
super,że wizyta udana
Stary 2016-11-02, 20:08   #2935
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Chyba kazdy Tz to samo Mój tez nic nie wymysla tylko kreci nosem jakbym nazwala jak On chce to by w szkole z 5 w klasie bylo
Ja lubie nietypowe
A nie podobaja mi sie wogole "amerykańskie" Dżesika , Marika ,
Anastazja
Ja swoich dziewczyn nie szczepiłam i na dzień dzisiejszy wydaje mi sie ze wybralismy mniejsze zło.
Byłam w lumpeksie i widzialam pare fajnych rzeczy juz dla małej ale jakoś wydalo mi się jeszcze za wczesnie na zakupy moze dlatego ze juz nie mam gdzie upychać ciuchów dziewczyn

AgatkaSz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 20:11   #2936
malawrednioszka
Zakorzenienie

Dziekuje dziewczyny jutro wizytuje to sie dowiem co tam u mojego klocusia slychac a 19 listopada polowkowe

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
Stary 2016-11-02, 20:13   #2937
agniecha828
Rozeznanie

Obiecane zdjęcia nasz powrót do Niemiec

agniecha828 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-02, 20:18   #2938
sQuaara
Zakorzenienie

O Pani to sie zapakowaliscie
Stary 2016-11-02, 20:18   #2939
zuzkka
Zakorzenienie

Fantazja_ zacny klopsik! Gratulacje !

Stary 2016-11-02, 20:19   #2940
ila26
Raczkowanie

Cytat:
Na pewno z gruźlicy, bo nie chroni przed najczęstszą płucną odmianą, a ma dużo powikłań. Potem żółtaczka, nie jesteśmy w grupie ryzyka, nie mam przeciwciał, współżyć jeszcze młody nie zamierza ani się tatuować. Mmr też, przecież za mojego dzieciństwa normalnie na te choroby się chorowało, a teraz wręcz jak śmiertelne przedstawiane. Błonnicy praktycznie nie ma, ani jednego przypadku w Polsce. Tężec - przecież przy jakichś ranach wymagających szycia i tak antytoksynę podają, a poza tym, to bakteria tlenowa, wystarczy porządnie umyć ranę i pozwolić jej "oddychać" Nad krztuścem się zastanawiam ale też jakoś bardziej powikłań się niż krztuśca boję. Na boga, żyjemy w czasach gdy medycyna może spokojnie te choroby leczyć. Z tego wynika, że nic bym nie podała Na sraczkę też szczepić na pewno nie będę

A masz wiedzę czy można już drogą totalnej eliminacji zaszczepić tylko na krztusiec?

Co sądzisz o tej szczepionce 5w1/6w1 z polio itd.? Bo to chyba nie MMR i muszę połączyć wątki.
Ja ze szczepień w szpitalu rezygnuję całkowicie, a o reszcie będę myślała po roku, ale mmr chciałam odrzucić z automatu. I myślałam nad tą kombo szczepionką z polio - jestem ciekawa opinii.

Dodatki typu rota/pneumokoki odrzucam z marszu.

ila26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości