Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-22, 21:15   #1381
Ata77
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko Pokaż wiadomość
Dziewczyny, chcialabym jeszcze wiedziec czy byla ktoras z was w takiej sytuacji,ze instytucja/pracodawca pozytywnie rozpatrzyl wasza kandydature, jednak nastapilo to przed zlozeniem wniosku do urzedu pracy o przyznanie funduszy na staz?

Czy moze sie zdarzyc,ze urzad pracy odmowi przyznania funduszy?

Bo ja jestem wlasnie w takiej sytuacjiNiby przyjeli mnie na staz(skladalam kilka podan oprocz komendy), ale dopiero w poniedzialek wystosuja wniosek do PUP, a ten ma miesiac czasu na odpowiedz
Miedzy czasie zaproszono mnie na rozmowe w sprawie pracy i kurcze nie wiem co robic?
Isc na rozmowe i pozniej ewentualnie odmawic stazu czy odmowic rozmowe i czekac na odpowiedz PUP....
Abosolwent ma prawo SZUKAĆ SOBIE PRACODAWCY NA WŁASNĄ RĘKĘ,nie musi biernie czekać na propozycje z urzędu.Jeśli przejdzie się pomyślnie rozmowę -to ROLĄ PRACODAWCY jest złożenie wniosku do pup (nie ukrywajmy nie powinno się z tym zwlekać) i jeśli wniosek będzie już złożony - pup załatwia resztę formalności.Jedyną negatywną przesłanką co do rozpatrzenia wniosku jest...brak funduszy.Dlatego też pracodawca nie powinien się nadmiernie zastanawiać i zwlekać
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 13:10   #1382
lollypop_girl
Raczkowanie

Ja już jestem od jakiegoś czasu na stażu i powiem szczerze, że jest w miare ok. Owszem jestem zaganiana do czarnej roboty,ale od tego własnie tam są stażyści
Mam pytanie co do sprawozdania ze stażu. Dostałam od UPU taką jakby tabelke w ktorej mam wypełnić jakie czynnosci wykonywalam w jakich okresach i zdobyte umiejetnosci . Zwiazku z tym mam pyt:
1) Czy sprawozdanie wypełniam ja czy moj opiekun na stażu?
2)Jeżeli ja mam wypełnic to co mam tam wpisać, czy mogę wpisać w zdobytych umiejetnosciach: obsługa kserokopiarki? Bo w sumie nie wiele się nauczyłam, robie raczej rzeczy które może wykonywać przecietny niedoświadczony młody człowiek tj. układanie papierów, segregowanie czasopism, wkladanie masy pism do teczek, robienie kawy
Kurcze i nie wiem co wpisać do tego sprawozdania, bo przeciez nie napisze że robiłam herbate i np. nosiłam papiery od pokoju do pokoju
lollypop_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 13:24   #1383
d5e122ca61e6f552e62c3b063bbe18e6104816de_6588c601bcce8
Konto usunięte

Treść usunięta
d5e122ca61e6f552e62c3b063bbe18e6104816de_6588c601bcce8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 20:35   #1384
Hosenka*
Zakorzenienie

A ja bym wpisała to co faktycznie robiłam. Niech wiedza (mają na piśmie) co robią stażyści

Cytat:
Napisane przez Tusia82
robiłam na stażu dużo rzeczy, których jako stażystka robić nie powinnam, więc tego potem wpisać nie mogłam
No ale skoro robiłaś, to czemu miałabyś nie móc wpisać? W końcu to sprawozdanie ze stażu.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 21:44   #1385
lollypop_girl
Raczkowanie

A o robieniu napoi też mam pisać? Są dni kiedy tylko robie herbate lub kawe , 8 godzin non stop
Stary 2008-02-23, 21:52   #1386
Brydzia_
Zakorzenienie

[1=d5e122ca61e6f552e62c3b0 63bbe18e6104816de_6588c60 1bcce8;6686410]Treść usunięta[/QUOTE]

to możesz mi napisać co robiłaś ? ja też pracuje z dziećmi dokładnie w przedszkolu.. i za niedługo kończe staż i nie wiem co napisać
ratuj będę bardzo wdzięczna

pozdrawiam

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 11:34   #1387
Ptaszysko
Zadomowienie

owi
Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Idz na rozmowe - przeciez praca wazniejsza niż staż - ale też ani praca ani staż w twoim wypadku nie są rzeczami pewnymi.

Poza tym to, że zaprosili cie na rozmowę, nie oznacza że prace dostaniesz - przypuśćmy odmówisz przyjęcia stazu a po rozmowie okaże sie nie dostaniesz tej pracy - będziesz bez pracy i bez stażu.

Pracodwaca (ten od stazu) niech złoży wniosek do UP i czekajcie o rozpatrzenie bo teraz wszystko zalezy od UP - czy akutrat na Twój staz dadzą pieniądze.

Jeśli dostaniesz prace to odmówisz przyjęcia stażu.

Ja składam podanie o staz do UM, jednak zanim zadzwonili że mnei przyjmą, zadzownili z UP z ofertą stazu w Urzedzie Skarbowym. Więc odmówiłam w UM.

Staż zaczynam 3.03 ale nadal składam CV, odpowiadam na oferty pracy, byłam tez na jednej rozmowie.

Bylam wczoraj na rozmowie, rozmowa byla w Krakowie bo to praca w Krakowie, ale szczerze mowiac to mam dylemat bo przede wszystkim marna pensja mnie czeka(w zyciu za nia w Krakowie sie nie utrzymam) ponadto raczej brak mozliwosci awansu, ot szukaja studentow zaocznych do siedzenia w biurzena 5 h dziennie,a staz ktory zaltwilam sobie u siebie w Rzeszowie odbylabym w IPN-ie do ktorego trudno sie u nas dostac zarowno do pracy jak i na staz, no i dostane co miesiac tylko o okolo 100 zl mniej niz proponowali mi wczoraj w Krakowie

Jakos bardziej sklaniam sie ku stazowi

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Abosolwent ma prawo SZUKAĆ SOBIE PRACODAWCY NA WŁASNĄ RĘKĘ,nie musi biernie czekać na propozycje z urzędu.Jeśli przejdzie się pomyślnie rozmowę -to ROLĄ PRACODAWCY jest złożenie wniosku do pup (nie ukrywajmy nie powinno się z tym zwlekać) i jeśli wniosek będzie już złożony - pup załatwia resztę formalności.Jedyną negatywną przesłanką co do rozpatrzenia wniosku jest...brak funduszy.Dlatego też pracodawca nie powinien się nadmiernie zastanawiać i zwlekać
Wniosek IPN ma skladac jutro, ale PUP ma miesiac czasu na wydanie decyzji, a odpowiedz w sprawie pracy mam dostac najpozniej w srode i gdyby mnie przyjeli to nie wiem co odpowiedziec bo szczerze mowiac mysle, ze bardziej zaprocentuje mi staz w IPN-ie niz ta praca, ktora dostalabym.

Chociaz nie wiem moze sie myle, moze lepiej isc do pracy niz na staz....

Chcialabym sie jeszce zapytac Ciebie Ato77--- czy PUP-y z reguly odpowiadaja bez zwloki na wnioski pracodawcow ubiegajacych sie o fundusze na staze czy tez wykorzystuja maksymalnie okres 30 dni na odpowiedz?

I'm not livin' to be a Mrs.

Ptaszysko jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 12:58   #1388
d5e122ca61e6f552e62c3b063bbe18e6104816de_6588c601bcce8
Konto usunięte

Treść usunięta
d5e122ca61e6f552e62c3b063bbe18e6104816de_6588c601bcce8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 12:48   #1389
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko Pokaż wiadomość
Chcialabym sie jeszce zapytac Ciebie Ato77--- czy PUP-y z reguly odpowiadaja bez zwloki na wnioski pracodawcow ubiegajacych sie o fundusze na staze czy tez wykorzystuja maksymalnie okres 30 dni na odpowiedz?
Jak są pieniądze to wnioski rozpatruje się na bieżąco
Stary 2008-02-25, 19:28   #1390
lollypop_girl
Raczkowanie

[1=d5e122ca61e6f552e62c3b0 63bbe18e6104816de_6588c60 1bcce8;6696242]Treść usunięta[/QUOTE]

Tak , mam staż w Urzędzie Miasta. Owszem czasem dadzą mi jakieś ambitniejsze zadanie , nauczą czegoś nowego, pokażą itp. Ale większość czasu jestem typowym gońcem od pokoju do pokoju, bufetową od robienia kawy z mleczkiem i kserowaniu tony papierzysk

Na szczęście fajnych ludzi poznałam w tym Urzędzie i miło spędza mi się czas Ale nauczenie się czegoś nowego, doświadczenie- bezcenne
Stary 2008-02-25, 20:57   #1391
Zuziunia
BAN stały

Ja właśnie złożyłam podanie o staż w poradni psychologiczno- pedagogicznej i mam nadzieje ze mnie przyjmą.

A w Urzedzie Miasta moze każdy ubiegać sie o staż??
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-26, 07:26   #1392
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zuziunia Pokaż wiadomość
Tak - najlepiej na podaniu napisać w którym Wydziale by Cie interesował staż. Ale jeśli beda kogoś potrezbowac w inym Wydziale to tez sie zgłosza do Ciebie Ja hciałam w Wydziale Ochrony Srodowiska i Gospodarki Komunalnej, a zadzwonili z propozycją stazu w Wydziale Komunikacji

(ale odmówiłam, bo już wcześniej przyjełam staż w Urzedzie Skarbowym)

Instagram

Stary 2008-02-26, 10:06   #1393
Zuziunia
BAN stały

Cytat:
Tak - najlepiej na podaniu napisać w którym Wydziale by Cie interesował staż. Ale jeśli beda kogoś potrezbowac w inym Wydziale to tez sie zgłosza do Ciebie Ja hciałam w Wydziale Ochrony Srodowiska i Gospodarki Komunalnej, a zadzwonili z propozycją stazu w Wydziale Komunikacji

(ale odmówiłam, bo już wcześniej przyjełam staż w Urzedzie Skarbowym)
A muszę mieć jakieś wykształcenie? Np co najmniej licencjat?
Stary 2008-02-26, 11:30   #1394
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Po pierwsze - musisz być zarejestrowana w Urzedzie Pracy jako bezrobotna.
W trakcie studiów CHYBA nie można tego zrobic (pisze CHYBA, bo nie wiem dokładnie.) - najlpiej sprawdz to na stronie urzedu pracy.

Instagram

Stary 2008-02-26, 11:32   #1395
Zuziunia
BAN stały

Cytat:
Po pierwsze - musisz być zarejestrowana w Urzedzie Pracy jako bezrobotna.
W trakcie studiów CHYBA nie można tego zrobic (pisze CHYBA, bo nie wiem dokładnie.) - najlpiej sprawdz to na stronie urzedu pracy.

Tam wiem, że trzeba byc zarejestrowanym, bo sama staram sie o staż w poradni.

Dziękuje za informacje.
Stary 2008-02-26, 15:54   #1396
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Aby odbyć staż wystarczy być zarejestrowanym w Urzędzie Pracy. Staż w UM może odbywać zarówno ktoś po liceum jak i po licencjacie czy też mgr.
Stary 2008-02-27, 17:49   #1397
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Można o ile nie są to studia w trybie stacjonarnym/dziennym
Stary 2008-02-27, 19:32   #1398
wskazówka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja właśnie złożyłam podanie o staż w poradni psychologiczno- pedagogicznej i mam nadzieje ze mnie przyjmą.

Też jestem na stażu w poradni psychologiczno- pedagogicznej, za m-c kończę i czeka mnie sprawozdanie.

Co do urzędu miasta u nas nie chcą przyjmować z nieadekwatnym wykształceniem. Tzn. moja bratowa ma wykształcenie technika żywienia i na staż "za biurko" nie chcieli jej wziąć.

Natomiast ja po finansach i bankowości jestem w poradni na stanowisku sekretarki i oprócz standardowych zadaniach którymi się zajmuje (organizowanie pracy pracownikom, umawianie dzieci, pisanie opinii itp") zajmuję się sprawami księgowymi (płatnik, przelewy, itp).

Jednak kiedy miałam wypadek wykształcenie nie grało roli i w moim zastępstwie była dziewczyna studiująca ochrone środowiska.
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 10:53   #1399
beqa23
Przyczajenie

Witam!a ja Wam chciałam powiedzieć,że na mojej umowie jest,że dostanę 150% zasiłku dla bezrobnotnych.Czyli wniosek z tego taki, że jakaś podwyżka musiała być...Pozdrawiam
beqa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 10:57   #1400
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beqa23 Pokaż wiadomość
Witam!a ja Wam chciałam powiedzieć,że na mojej umowie jest,że dostanę 150% zasiłku dla bezrobnotnych.Czyli wniosek z tego taki, że jakaś podwyżka musiała być...Pozdrawiam
to ta podwyżka z października

Instagram

Stary 2008-02-28, 14:41   #1401
patrinka
Przyczajenie

Ja mój staż kończę jutro i chciałam przedłużyć to przedłużyli mi o cały miesiąc a słyszałam ze najmniej mogą o 3 miesiące, nie wiem jak on na to patrzą i czemu tak krótko, chciałam dobić do roku bo i blisko mam i ludzie fajni i praca przyjemna, a tak to za miesiąc zostanę na lodzie i nie wiem czy będę mogła jeszcze jeden staż zacząć czy nie?? nie dość że podwyżki są nie sprawiedliwie rozdzielane to jeszcze nie podają jakichś konkretów dlaczego przedłużają akurat na tyle czasu tylko
patrinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 10:37   #1402
caro_l_a
Wtajemniczenie

Patrinka a nie ma możliwośći żeby Cie zatrudnili na umowe o pracę?

ja po długich poszukiwaniach wreszcie znalazłam oferte stażu w sklepie z męska odzieżą - garnitury itp, czy jako przeciętna dziewczyna coś powinnam wiedzieć na temat tych części garderoby? od pon mam 2 dni próbne i bardzo mi zależy na tym stazu

może któraś z was pracowała na podobnym stanowisku?
caro_l_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 17:54   #1403
patrinka
Przyczajenie

no niestety nie ma stanowiska na które mogłabym zostać przyjeta :/dzisiaj dzwoniłam do UP żeby spytać dlaczego tylko miesiąć? a babka mi powiedziała że nie mają finansów po czym dodała że po zakończeniu stażu będę mogłą się ubiegać o kolejny,<szok> najpierw mówi że nie ma kasy a potem o możliwości drugiego i to za tą wyższą stawkę, coś tu7 chyba nie gra, w poniedziałek idę tam podyskutować trochę na ten cudowny temat
patrinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 19:55   #1404
caro_l_a
Wtajemniczenie

rzeczywście cos tu zdrowo naciagne jest
Stary 2008-02-29, 19:56   #1405
Hosenka*
Zakorzenienie

Czemu naciagane??

Mozesz się ubiegac a dostaniesz jesli znowu będzie kasa Wyrazisz ponowna chęc odbycia stazu, wpisza na listę i jak dostana pieniądze to cie powiadomią. Przewaznie w lipcu dostaja kolejny "rzut" pieniędzy

Instagram

Stary 2008-02-29, 20:14   #1406
caro_l_a
Wtajemniczenie

to moja opinia jest :P tu tylko jeden miesiąc bo kasy nie ma a zaraz proponuja kolejny staż
Stary 2008-02-29, 20:16   #1407
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caro_l_a Pokaż wiadomość
to moja opinia jest :P tu tylko jeden miesiąc bo kasy nie ma a zaraz proponuja kolejny staż
nie proponuja stazu, tylko zaproponowali ubieganie się o staż - tak jak napisałam, ubiegac sie może czyli może zgłosić chęć stazu i go dostanie jak znowu beda pieniadze.

Np. ja zgłosiłam sie w listopadzie, powiedzieli ze nie mają kasy, ale jak dostaną to pójde na staż. "kto pierwszy ten lepszy" - lepiej sie wpisać na liste jak jeszcze kasy nie maja

Instagram

Stary 2008-02-29, 20:27   #1408
caro_l_a
Wtajemniczenie

Hosenko jesteś lepiej zorientowana

a ztym zeszytem to u mnie to nie działa, jestem tam wpisana od czerwca i nie dostałam ani jednego tel że jest oferta jakaś
Stary 2008-02-29, 20:34   #1409
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beqa23 Pokaż wiadomość
150%??? Niemożliwe.Stypendium wynosi 140% zasiłku dla bezrobotnych.

Cytat:
Napisane przez patrinka Pokaż wiadomość
Ja mój staż kończę jutro i chciałam przedłużyć to przedłużyli mi o cały miesiąc a słyszałam ze najmniej mogą o 3 miesiące, nie wiem jak on na to patrzą i czemu tak krótko, chciałam dobić do roku bo i blisko mam i ludzie fajni i praca przyjemna, a tak to za miesiąc zostanę na lodzie i nie wiem czy będę mogła jeszcze jeden staż zacząć czy nie?? nie dość że podwyżki są nie sprawiedliwie rozdzielane to jeszcze nie podają jakichś konkretów dlaczego przedłużają akurat na tyle czasu tylko
Przedłużają na tyle na ile starcza środków z których finansowany jest staż.Wiem,że niektórym to trudno zrozumieć

Cytat:
Napisane przez caro_l_a Pokaż wiadomość
rzeczywście cos tu zdrowo naciagne jest
A takie spekulacje są najfajniesze
Stary 2008-02-29, 20:36   #1410
caro_l_a
Wtajemniczenie

Ata77 cos nie tak?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości