|
|
#4801 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Panny Młode 2009 :)
Cytat:
Ja nie potrzebowałam 14.02 czy 24.12 na zaręczyny A co do kosmetyczki, z którą trzeba się umawiać rok przed...w życiu. W większym mieście jest tyle kosmetyczek, że wystarczy 3 miesiące przed.... |
|
|
|
|
#4802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4803 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No ale z tego wszystkiego i tak chyba gorsze jest klękanie w pubie.... |
|
|
|
|
#4804 |
|
Zakorzenienie
|
Ale co to za różnica kiedy??? Przecież liczy sie wydarzenie i gest. Czy to będą walentynki, sylwester czy inny zwykły dzień nie ma zupełnie znaczenia. Przynajmniej tak mi się wydaje. Aga a gdyby twój narzeczony oświadczył się w walentynki to co byś zrobiła??? Odmówiłabyś bo to nie ten dzień???
|
|
|
|
#4805 | ||
|
Zakorzenienie
|
nie wszedzie. my mamy 6 dan gorących (12 zimnych). mamy liste ok. 100 propozycjii na to wszytsko i 2 mieisące przed weselem mamy podac liste (swoje pomysly tez mozemy dodac). w tych 6 daniach gorących sa 2 zupy do wyboru i 4 dania główne.
Cytat:
to wtedy polece czegos szukac, jak sie dostane (oby ) to wtedy na spokojnie po powrocie z HOlandii po wakacjach![]() Cytat:
czyli lista dan i z tego sama wybiream sobie co chce, brak narzucania dan z góry z czego bardzo sie ciesze, a poza lista tez moge dac swoje pomysły oni sa bardzo otwarci
|
||
|
|
|
#4806 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozmawialiśmy o tym wiele razy i zawsze mówiłam, że chciałabym, żeby to był zwykły dzień jak co dzień i w żadnym wypadku miejsce publiczne, on uważał tak samo ![]() Niby żadna różnica, ale akurat dla mnie to trochę śmieszne, że akurat tyle zaręczyn w walentynki Jakby nie mogli tego zrobić w inny dzień. No ja tego nie rozumiem....czy to jakieś przekonanie, że ten jedyny dzień jest słuszny i odpowiedni?
|
|
|
|
|
#4807 |
|
Zakorzenienie
|
A może akurat czuł, że ten dzień będzie najodpowiedniejszy. Wszystko zależy od osoby, a takie twierdzenie, że zaręczanie się w walentynki jest tandetne jest nie na niejscu. Równie dobrze można powiedzieć, że miłość jest tandetna, biel na ślubie jest tandetna wogóle robienie wesela to tandeta. A przecież tak nie jest.
|
|
|
|
#4808 |
|
Zakorzenienie
|
a mi to akurat było obojetne kiedy to zrobi (data nie miała dla znaczenia)(zareczona jestem od 30 grudnia
) chciałam tylko w ten dzien byc sama - tylko z nim. nie chciałam publicznych zareczyn, bo uwazałam to za cos osobistego ale to jest oczywiscie kwestia indywidualna. Kazde dzien w kórym były zareczyny jest wyjatkowo dla tej dziewczyny
|
|
|
|
#4809 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie chcę się kłócić, napisałam, że takie jest moje zdanie...i jeżeli dla mnie coś jest tandetne to takie jest, każdy ma inny gust i mówienie czy pisanie tego wcale nie jest nie na miejscu. Mam prawo wyrazić swoje zdanie, więc to zrobiłam i koniec, moja wypowiedź nie miała na celu wywoływania wojny. Koniec. |
|
|
|
|
#4810 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zaręczyłam sie 14 lutego, ale gdyby tak było to te zaręczyny byłyby dla mnie tak samo ważne jak te.
|
|
|
|
#4811 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale oferte maja dosc atrakcyjna. Takze czekam na info. ![]() No i tu jest wyzszosc slubow prawoslawnych nad katolickimi - macie taniej. My np. w piatki z racji koscielnych slubow brac zbytnio nie mozemy - dzien smierci Jezusa. W niedziele to raczej tez nie za bardzo, bo w poniedzialek wszyscy do pracy i na kacu Co do lokalizacji to nie wiem. Brzmi to raczej odpychajaco. Moze TZ bedzie cos na ten temat wiedzial, to sie go wypytam. A pamietam, pamietam. Chyba nawet po mojej lewicy siedzialas. ![]() Tez jestem tego zdania. Na szczescie TZ jest dosc plastyczny, wiec moze go jakos "wymodeluje" odpowiednio, wg moich 'widzi mi sie" ![]() Cytat:
Ja tam moze nie tak odbieram tego jak, ze jest "myslacy" a jako, ze jest pazerny. Zamiast oplacic szkole i iec to z glowy to kupil sobie merca za 35 tys. Zle tez nie zarabia, bo ma z ojcem na spolke firme budowlana, wiec calkiem niezle zarabiaja. ![]() ROzumie, ze chce byc niezalezny, ze chce miec cos swojego, ale bez przesady. Trzeba umiec dostrzec to co jest wazne i wazniejsze. Na realizacje marzen (dom, wlasny interes) zawsze przyjdzie czas. A ja wiecznie czekac nie mam zamiaru. ![]() Cytat:
![]() Musze z z nim powaznie podyskutowac. ![]() Cytat:
A dlaczego ludzie wybieraja akurat Walentynki na zareczyny? Bo to dzien symbolicznie zwiazany z miloscia, tak samo z reszta jak slub. Mezczyzni chcac podkreslic jak bardzo kochaja swoje partnerki oprocz tego, ze "wyciagaja" je z domu to jeszcze chca bardzie okazac swoje uczucie wreczajac ten "magiczny" krazek.Ja dla przykladu wolalabym aby TZ oswiadczyl mi sie w Walentynki i to tego dnia wreczyl mi pierscionek niz mialabym dostac zamiast tego jakiegos pluszaka. ![]() Ja tak jak MisQa, tez uwazam, ze Wlanetynki to dzien jak kazdy inny. My z TZ bylismy w tym roku niekonwencjonalni i obchodzilismy Walentynki kilka dni wczesniej, mimo, ze i 14 lutego normalnie sie spotkalismy.
|
|
#4812 |
|
Wtajemniczenie
|
Też uważam, że nie ważne kiedy nasz mężczyzna się nam oświadczy, ważny jest sam gest
My się zaręczyliśmy w sylwestra i co mnie obchodzi, że w tym czasie tysiące innych dziewczyn są tak samo szczęśliwe jak ja![]() Kosmetyczkę chciałabym mieć profesjonalną, raczej wizażystkę, bo musi się znać na makijażu, który będzie potem fotografowany! Widzę, że każde menu jest zróżnicowane, nasze jest takie tradycyjne, z czego się bardzo cieszę: OBIAD Rosół Ziemniaki i kluski śląskie Zrazy zawijane 4 rodzaje mięsa (kotlet devolay, 2 rodzaje zawijanych roladek, mielone) Surówki ZAKĄSKI 1 wybrana przez nas sałatka Galantyna i schab ze śliwką Ryba w sosie greckim Śledzie DANIA NA GORĄCO – podawane co 2h Gołąbki Flaki Krokiety i barszcz czerwony Bigos Udka Szaszłyki Gulasz po węgiersku (do tego kluski na parze) |
|
|
|
#4813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak to się mówi "apetyt rosnie w miarę jedzenia" sprobuj z nim pogadać i przekonać go jak Ty to widzisz, niech posprzedaje te samochody (Twoj oczywiscie niech zostawi hehe) i buduje ten dom ale to juz!!! a co do zaręczyn w Walentynki to też mi się wydaje, że jest to dzień tak samo dobry jak każdy inny. Raczej nie chciałabym aby klekal przede mna na oczach widzow w jakims pubie (na szczescie zrobil to w duzo bardziej romantyczny sposob), ale jesliby sie oswiadczyl w Walentynki (a oswiadczyl sie 13.10) to cieszyłabym się równie mocno jak teraz
|
|
|
|
|
#4814 |
|
Zadomowienie
|
Nasze menu jest bardzo interesujące
.Powitanie chlebem i solą, szampan na toast Zupy (o ile dobrze pamiętam, to chyba wybieramy jedną spośród podanych )- rosół z makaronem i miesem drobiowym - zupa grzybowa z łazankami - krem szparagowy z grzankami lub płatkami migdałowymi - krem brokułowy z groszkiem ptysiowym Dania główne (wybieramy chyba 3 rodzaje mięs) - rolada wołowa (farsz tradycyjny) - kotlet książęcy (szynka, ser masło) - kotlet panierowany (tradycyjny) - udka kurczaka faszerowane - schab ze śliwką Dodatki - sos wołowy - ziemniaki - kluski sląskie - frytki - kapusta kiszona z boczkiem - kapusta czerwona sałatla wiosenna Desery (lody zamieniliśmy na tort weselny, będa ciasta, więc rezygnujemy z tych słodkości) - lody na talerzu z owocami i bitą śmietaną (sosy do wyboru) - lody na ciepło na owocach, sos czekolwadowy i bita śmietana Zimna płyta - półmisek mięsny (karczek pieczony, schab pieczony) - kiełbasa wiejska, kabanos - roladka serowa z masłem chrzanowym - roladka szynkowa z jajkiem - tymbaliki drobiowe - schab w galarecie, indyk w maladze - jajka z sostem tatarskim, jajka z kawiorem - sałatka jarzynowa - sałatka śledziowa - śledź w oleju - łosoś wędzony z cytryną lub melonem - węgorz wędzony - rolmopsy smakowe - kulki rybne w zalewie lub ryba po grecku - pomidory z mozarellą - grzyby marynowane, oliwki, pieczywo, masło Kolacje gorące - karczek flambirowany - ziemniaki odsmażane lub ryż - sos prowansalski lub inny - brokuły z masłem czosnkowym lub pikantnym, sałatka orientalna Dania kociołkowe lub talerzowe (wybieramy coś z tych opcji) - boeuf strogonow - gulasz węgierski - kurczak w sosie curry Żurek lub kwasnica lub barszcz z krokietem lub pierożkami (wybieramy) Napoje gorące (bez ograniczeń) - kawa - herbata Napoje zimne (bez ograniczeń) - soki - cola Owoce Ufff... To całe nasze menu . Chyba nikt głodny nie będzie .
|
|
#4815 | |||||
|
Raczkowanie
|
Uhm... No a ja zaczęłam się tuczyć... Koniecznie chcę przytyć, bo nie chcę, żeby sukienka ślubna leżała na mnie jak na wieszaku.
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
I oboje z narzeczonym myślimy tak samo, jak Wy o walentynkach. ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4816 |
|
Zakorzenienie
|
anuulaa i keira24 ile płacicie za osobę jeśli mogę spytać? bo właśnie porównuje wasze menu ze swoim
|
|
|
|
#4817 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Płacimy 160 zł od osoby . Sami dowozimy tylko ciasta i alkohol. Nie interesuje nas również dekoracja sali. Sala jest klimatyzowana.To nasza miejsce .http://www.konie.jaworzno.pl/podkowa.html
|
|
|
#4818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my wprawdzie płacimy 120 zl od osoby, a menu uwzględnia tylko - obiad (zupa + 4 rodzaje mies po 2 szt na glowe + kluski ślaskie + ziemniaki +surowki), - zimna płytę, - gulasz, klopsy lub flaczki (do wyboru 1) - barszcz z krokietem Także wy macie podobnie ale o 1 danie więcej (my też planujemy dokupić jeszcze jedno danie gorące). No i my nie mamy w menu tortu. Także będziemy musieli kupić tort, ciasta i alkohol (owoce są). I myślę, że dokupimy także jakieś napoje bo menu uwzględnia tylko 3 * 0,33 na głowę co wydaje mi się troche mało ![]() W praktyce pewnie wyjdzie nas to tyle co u Was
|
|
|
|
|
#4819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kurcze 160zł to dosc duzo ![]() a na ile osoób robicie wesle?? |
|
|
|
|
#4820 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wstepnie zakładalismy, że na weselu będzie ok. 60 gości. Po 30 z każdej strony. Potem jednak okazało się, że ze strony narzeczonego będzie więcej osób i dobiliśmy do 80 . Z mojej strony będzie nadal 30. Ale może tez być tak, że jak nie przyjda pewne osoby, to zostanie mi 22 gości . Za swoich gości płacimy oddzielnie jeśli chodzi o menu. Resztę kosztów dzielimy po połowie.Madzialenko u nas takie są ceny Samba a u Was w umowie jest klazula, że cena moze wzrosnąć?
|
|
|
#4821 |
|
Zakorzenienie
|
o matko
no to nieźle
|
|
|
|
#4822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to byłabym wdzięczna za info, choc przyznam szczerze, ze jak tam bylam to nic takiego nie widzialam,a le jeszcze sie rozejrze i rozpytam ![]() a jutro wezme od tż te menu i napisze co tam dokładnie jest hehe a dobrze pamietasz, Siedziałam po Twojej lewicy
|
|
#4823 |
|
Zakorzenienie
|
tak prawde mówiąc to ta pani co prowadzi ten lokal to nie daje zadnych umow, wiec mamy tylko dowod wplaty zaliczki na ktorym pisze, że jest on rownoznaczny z rezerwacja terminu. Mam nadzieje, że nas nie wykiwa, bo mamy sie tam zjawić dopiero na tydzien przed weselem, ustalić menu i wplacic 40 % kasy (reszta w pon po weselu) a do czwartku przed weselem podac ilosc gosci. Ale jest to lokal polecany w okolicy, wiec mysle, że jak przyjedziemy ten tydzień przed weselem do niej to się nie okaże, że wynajela sale komus innemu
bo chyba bym zabiła... ![]() a co do tego czy cena może wzrosnąć to Pani powiedziała, że jest to cena stała, no chyba, że już by faktycznie niewiadomo co się stało i jak zdrożało, ale raczej powinna być ta sama, takze tez mam nadzieje ze ta sama będzie. Ona mówiła, że robila przez caly czas wesela za 100 zl, w tym roku wiem ze jest za 110, a w przyszlym juz za 120 takze myslę, że już nie podskoczy
|
|
|
|
#4824 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem "oburęczna".![]() Całkowicie zgadzam sie z jaga_2001 w sprawie dotyczącej zaręczyn. Walentynki to dzień związany z miłoscią i nic dziwnego, że wtedy zaręcza się tak wiele par.![]() SAMBAdiJANEIRO myślę, że dokupienie jeszcze jakiegoś dania jest dobrym pomysłem . Jestem przekonania, że lepiej, żeby zostało, niż zabrakło. (Choć w tym wypadku nie biorę tego pod uwagę .)Cytat:
-nie jestem pewna). To było coś strasznego i nie życze nikmu takiej "akcji" na własnym weselu (na czyimś również nie). Młodzi zamówili też barmana a drinki -wtedy bezalkoholowe (nie sposób było pić % ) szły litrami. Ciasto zlepione w jedną wielką kulę. Galertki pływaly. Nikt nie miał ochoty nic skosztowac, ponieważ dania wyglądały niezbyt apetycznie, a poza tym nie jestem przekonana czy nie były zepsute. Klimatyzacja to podstawa.
|
||
|
|
|
#4825 |
|
Raczkowanie
|
no ja jutro pierwszy raz ide z TŻ i mamą oglądać salę,w zasadzie to jest sala w której ja bym bardzo chciała mieć wesele-byłam tam już na 3 weselach-tylko ciekawe jakie warunki zaproponują?
przygotowania ruszyły
|
|
|
|
#4826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak samo jak nie polecam wesele w sali nad jakąs rzeka szczegolnie jak jest wylęg komarów
|
|
|
|
|
#4827 |
|
Zakorzenienie
|
no dokladnie.. maj czerwiec lipiec-nasz sierpien
zazdroszcze ci
|
|
#4828 |
|
Zakorzenienie
|
a ja chce utrzymac swoja wagę
![]() choc od kilku lat mi sie to udaje a boje sie ze przed slubem schudne ze stresu i z przejęcia |
|
|
|
#4829 |
|
Raczkowanie
|
Ja też się zaręczyłam w Walentynki i wcale nie uważam że to był zły pomysł. Na pewno te Walentynki będę długo pamiętać
|
|
|
|
#4830 |
|
Zakorzenienie
|
Co do diet to ja też kombinuję co by tu zrobić, żeby przytyć. Nic nie pomaga...
U nas w rodzinie i wśród znajomych teraz wysyp wesel w tym roku mamy dwa wesela, idziemy na jedno, gdzie ja będę świadkową, a w naszym roczniku oprócz nasego wesela na pewno idziemy na jedno, wśród znajomych dalszych sa jeszcze dwa no i trochę osób takich, że się nie zdziwię jak przyjdą z zaproszeniami... Wyż bierze śluby i taki jest tego efekt... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.

Szczerze mowiac to troche patrzylam na to z zazdroscia. 
Ja nie potrzebowałam 14.02 czy 24.12 na zaręczyny 

Rozmawialiśmy o tym wiele razy i zawsze mówiłam, że chciałabym, żeby to był zwykły dzień jak co dzień i w żadnym wypadku miejsce publiczne, on uważał tak samo 

Ale oferte maja dosc atrakcyjna. Takze czekam na info.
Moze TZ bedzie cos na ten temat wiedzial, to sie go wypytam.
. Mam kolezanki, które w związkach są 4 lata, a partnerzy nawet nie wspominają o zaręczynach. Przebąkują gdzieś tam w tle o wspólnym życiu, dzieciach itp, ale bez żadnych konkretów