|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
A miało być tak pięknie....
|
|
#4262 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4263 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Co do zarobków, myślę, że są porównywalne jeśli porówna dochód klienta i pracownika.
|
|
|
#4264 | |
|
sajkolidżist
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4266 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4267 |
|
sajkolidżist
|
|
|
|
|
#4268 |
|
Konto usunięte
|
Dlaczego od dochodu odlicza się rachunki?? Przecież to dramatycznie zmienia postać rzeczy. 500zł/osobę to niewiele ale jeżeli to kwota już po odliczeniu rachunków to masa ludzi tak żyje...
|
|
|
|
#4269 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6726168 1]Dlaczego od dochodu odlicza się rachunki?? Przecież to dramatycznie zmienia postać rzeczy. 500zł/osobę to niewiele ale jeżeli to kwota już po odliczeniu rachunków to masa ludzi tak żyje...[/QUOTE]
C'nie? Osoba, która zarabia minimalną (1360zł na rękę) i opłaci pokój (500-600zł) + rachunki (woda, prąd, gaz, internet, telefon) zostaje najczęściej z kwotą jeszcze mniejszą. Ale takiej osoby się nie wciąga do paczki, bo młoda, prężna, pracująca i świetnie sobie radzi
|
|
|
|
#4270 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6726168 1]Dlaczego od dochodu odlicza się rachunki?? Przecież to dramatycznie zmienia postać rzeczy. 500zł/osobę to niewiele ale jeżeli to kwota już po odliczeniu rachunków to masa ludzi tak żyje...[/QUOTE]
Nie mam pojęcia, ale w poprzednich latach było tak samo, znaczy w opisach bardzo często było że rodzina po opłaceniu rachunków ma 400 zł/os.
|
#4271 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Kurna... jak ja bym chciała, żeby mi zostawało 400zl na miesiąc na tzw.życie po odliczeniu rachunków i dojazdu do pracy
![]() Tylko ja niestety nie mam kiedy nawet sobie zaświadczenia o niepełnosprawności załatwić, bo jestem ta "młoda, prężna, pracująca i świetnie sobie radzi ". No, ale ktoś musi zapiep.rzać, żeby było na rumiane buźki i inne Dżesiki (nie moje, broń borze, ja nie mam i nie planuję )
|
#4272 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zapomnij, ze odejmują tez wydatki na leki. A ty płać i nie jęcz, bo przeciez jestes bogata.
|
#4273 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4274 |
|
Konto usunięte
|
Nie no weźcie. W ten sposób to (chyba nie przeszacuję zbytnio) jakaś połowa ludzi z małych wschodnich i południowych miasteczek i wsi się kwalifikuje. Ba, ja też przez ładnych parę lat swojego życia. Gdzie można się zgłaszać po zaległe paczunie?
![]() Ale to jest chore. |
|
|
|
#4275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I teraz tak - każdy przeciętny człowiek, który nie zagłębia się w regulaminy paczki rozumie to tak, że z 450zł pani X wykupuje leki dla syna. I wtedy sytuacja wygląda faktycznie przerażająco. Z tym, że nie jest to prawda, dochód na osobę jest większy, leki są kupowane, rachunki opłacone, mieszkanie zapłacone i zostaje im 450zł na osobę luźnych do rozdysponowania na jedzenie i bieżące wydatki - czyli 900zł miesięcznie. To normalny poziom finansowy sporej części społeczeństwa. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że dla osoby w ciężkiej sytuacji finansowej to całkiem spoko kwota. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2016-11-07 o 18:25 |
|
|
|
|
#4276 |
|
Raczkowanie
|
Napisane przez morsmordre Pokaż wiadomość
Progi dochodowe w tym roku to 500zł dla rodzin i 600zł dla osób samotnych. Rok temu nie było podziału. Progi były takie same dla wszystkich. Ale trzeba pamiętać, że te progi były umowne (nie wiem jak jest w tym roku) i ktoś kto przekroczył progi też mógł być włączony do projektu. Wszystko zależało od wolontariuszy. Pamiętam jak koleżanka zastanawiała się czy włączyć rodzinę z dochodem 800 zł/os. !
|
|
|
|
#4277 |
|
Konto usunięte
|
Mi sie wydaje ze nikt na ten dochod uwagi nie zwraca tylko widza wielodzietnosc, tragiczne warunki mieszkaniowe i łzawe historyjki o tym ze dzieci nigdy prezentu nie dostaly.
Szkoda ze nikt nie patrzy na to, ze te rodziny sa zwykle patologiczne i jesli ogarnialyby zycie tak jak reszta spoleczenstwa, to by w takich warunkach nie zyly. Mysle ze kazdy z nas poradzilby sobie z 400 zl/os po odliczeniu rachunkow. Zawsze wszyscy sobie radza tylko nie oni. Mozna zrozumiec nieogarnianie zycia przez uposledzonych rodzicow, ale w szlachetnej paczce to nie oni stanowia wiekszosc. No i tak jak to bywa, oni sie nigdy nie ogarna, ogarnac sie musi cala reszta ludzi i przestac ich sponsorowac.
|
|
|
|
#4278 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;67272866]Mi sie wydaje ze nikt na ten dochod uwagi nie zwraca tylko widza wielodzietnosc, tragiczne warunki mieszkaniowe i łzawe historyjki o tym ze dzieci nigdy prezentu nie dostaly.
Szkoda ze nikt nie patrzy na to, ze te rodziny sa zwykle patologiczne i jesli ogarnialyby zycie tak jak reszta spoleczenstwa, to by w takich warunkach nie zyly. Mysle ze kazdy z nas poradzilby sobie z 400 zl/os po odliczeniu rachunkow. Zawsze wszyscy sobie radza tylko nie oni. Mozna zrozumiec nieogarnianie zycia przez uposledzonych rodzicow, ale w szlachetnej paczce to nie oni stanowia wiekszosc. No i tak jak to bywa, oni sie nigdy nie ogarna, ogarnac sie musi cala reszta ludzi i przestac ich sponsorowac. [/QUOTE]Dla mnie proste: wolontariusze SZP zamiast sponsorów na fanty obchodzą pracodawców w okolicy i zbierają oferty pracy. A obdarowani biorą je lub nie. Tyle. Wyjątek robię dla ludzi starych, chorych oraz rodziców dzieci niepełnosprawnych. Ci pierwsi nie moga pracować a ci drudzy są autentycznie swoim dzieciom potrzebni 24/24.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#4279 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Dzieci sprawne również potrzebują opieki, która może ograniczać możliwość zatrudnienia.
|
|
|
#4280 | ||
|
sajkolidżist
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4281 |
|
Zakorzenienie
|
Uwaga, szlachta się nie zakwalifikowała
|
#4282 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4283 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Fakt. W sumie w tej akcji trudno mówić o rozsądku większości wolontariuszy (nie, nie wynika to wcale z żadnej głupoty- po prostu są to z reguły ludzie bardzo młodzi, słabo przeszkoleni i... naiwni, co wynika z wieku. Łatwo więc dadzą się zmanipulować smutnymi pocieszkami, licznymi tragediami uniemożliwiającymi rodzicom podjęcie pracy i innymi, mocno naciąganymi historiami).
Ja bym się podpisała czterema kończynami pod tą akcją i zostałabym nawet wolontariuszką, gdyby te paczki trafiały tam, gdzie trafić powinny (powtórzę się po raz n-ty: do ludzi starych, chorych, autentycznie niezdolnych do pracy lub rodzin opiekujących się niepełnosprawnym dzieckiem). Z zasady jestem przeciwna jakiemukolwiek wspieraniu patologii (w szerokim znaczeniu tego słowa) bo stałe ich obdarzanie bez jakiegokolwiek własnego wkładu pracy z ich strony to ślepy zaułek. Niestety- większość beneficjentów SZP to typowa patologia, która nie jest przyzwyczajona do żadnej pracy. Za opis: 'Szlachta nie pracuje' skreślałabym kandydata z miejsca i natychmiast.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-11-08 o 07:14 |
|
|
|
#4284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Całkowicie się zgadzam, tym rodzinom jest potrzebna aktywizacja zawodowa, a nie utrzymywanie. Nie potrafię zrozumieć dlaczego od osób otrzymujących zasiłki nie wymagamy wykonywania prac interwencyjnych choć 1-2 w tygodniu (oczywiście pomijam tu osoby które faktycznie nie są w stanie pracować).
|
|
#4285 |
|
Konto usunięte
|
Tylko że szlachta nie chce pracować, więc o jakiej my tu mówimy aktywizacji.
|
|
|
|
#4286 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;6728975 6]Tylko że szlachta nie chce pracować, więc o jakiej my tu mówimy aktywizacji.[/QUOTE]
Nie ma obowiązku pracy. Nie pracują- nie jedzą. Koniec. Zobaczysz, jak głód i zimno szybko by ich zaktywizowało.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#4287 |
|
Zakorzenienie
|
Ludzie wiedza, ze maja nędzne zycie i chcą sie dowartościować chociaz na głupim fb tym idiotycznym statusem, ze "Szlachta nie pracuje". Mnie to jakoś przestało juz bardzo razić, jaka z nich "szlachta"
, tyle maja z życia, co obejrzą w telewizji i wstawia se status na fejsa.
|
|
|
|
#4288 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
#4289 |
|
Zakorzenienie
|
Nie da rady w naszym systemie. Pisałam, ze w Norwegii zabrali Polce dziecko, bo dwa lata siedziała na zasiłkach bez chęci podejmowania zatrudnienia wobec czego uznano, ze przekazuje dziecku nieodpowiednie wzorce. Jakby u nas zabrano dzieci bezrobotnym dzieciorobom, to zaraz podniósłby sie krzyk, ze to zamach na dobro rodziny, ze za biedę zabierają dzieci i w Fakcie ukazalby sie artykuł ilustrowany chwytającym za serce zdjęciem pana Andrzeja z twarzą nosząca ślady uzależnienia od alkoholu i nikotyny, a obok podobnej urody pani Grażynka z kilkoma zębami, na tle włączonego telewizora, popielniczki i rozwalającej sie kanapy. I taka to ta nasza "szlachta".
|
|
|
|
#4290 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.

)