Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-08, 10:43   #4291
asiulkaa
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;6728975 6]Tylko że szlachta nie chce pracować, więc o jakiej my tu mówimy aktywizacji.[/QUOTE]
Niby tak, ale nie do końca, tu się kłania psychologia, jeśli jesteś długotrwale bezrobotna to przyzwyczajasz się do takiego stanu i nie chcesz go zmieniać, podobnie jest z bezdomnością, czy odebraniem dzieci, rodziny na początku walczą, ale potem przyzwyczajają się do stanu jaki jest.
Moja wiedza na ten temat jest nikła, więc nie powiem Tobie jakie są techniki aktywizacji, ale metody są wypracowane, kwestia tylko aby wygospodarować na ten cel pieniądze.
Stary 2016-11-08, 10:44   #4292
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
A więc radykalnie trzeba sprawić, by tacy ludzie zrozumieli, że status niepracującej szlachty nie jest powodem do dumy oraz że życie nie polega na ogladaniu TV i sidzenia na fejsbuniu. Taka terapia szokowa. Sama wiesz, że czasem trzeba być okrutnym żeby być dobrym.
To jak slepemu o kolorach opowiadać.
Takie podejście nie jest skuteczne, zwlaszcza w rodzinach, gdzie bieda jest dziedziczona, a ludzie cierpią na wyuczona bezradność.
Stary 2016-11-08, 11:08   #4293
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Takie podejście nie jest skuteczne, zwlaszcza w rodzinach, gdzie bieda jest dziedziczona, a ludzie cierpią na wyuczona bezradność.
Według mnie dla takich rodzin nie ma ratunku, a jedynym rozwiązaniem jest odebranie dzieci jak najszybsze i umieszczenie w normalnych rodzinach.

Jak dziecko od urodzenia obserwuje rodziców z fajka na kanapie przed telewizorem, czekających na zasiłek i narzekających na pomoc społeczna, a jedynym dobrobytem jest wyjście do Biedronki po zupki chińskie i napoje gazowane, to mozna stawać na głowie, a i tak nic z tego nie będzie.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 11:53   #4294
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Zobaczysz, jak głód i zimno szybko by ich zaktywizowało.
Ano dokładnie :brawo:

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 11:56   #4295
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 12:01   #4296
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Ano dokładnie :brawo:
No nie do końca, zobacz ile jest bezdomnych, złodziei czy żebrzących. Ja jednak jestem za stosowaniem metod marchewki, a nie kija.
Stary 2016-11-08, 12:10   #4297
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Według mnie dla takich rodzin nie ma ratunku, a jedynym rozwiązaniem jest odebranie dzieci jak najszybsze i umieszczenie w normalnych rodzinach.

Jak dziecko od urodzenia obserwuje rodziców z fajka na kanapie przed telewizorem, czekających na zasiłek i narzekających na pomoc społeczna, a jedynym dobrobytem jest wyjście do Biedronki po zupki chińskie i napoje gazowane, to mozna stawać na głowie, a i tak nic z tego nie będzie.
Nie wiem czy zgadzam się z aż tak drastycznym podejściem, ale przyznaje, że podejście mam coraz bardziej kategorycznie i surowe.
A to dlatego, że w wielu rodzinach bieda miesza się z patologią i krzywda dziecka.

Pracuje z ludźmi chorymi psychicznie, i niestety życie rodzinne w wielu przypadków przyczyniło się do choroby, zwłaszcza gdy system się nie włączył, nie wyciągnął dziecka na czas. Teraz ten człowiek jest dorosły, często ma ogromną trudność, by funkcjonować samodzielnie. Oczywiście zdarzają się przypadki, gdy przy odpowiedniej pomocy sytuacja ulega poprawie. Niestety jakby spojrzeć na koszty poniesione i nakład pracy są zdecydowanie wyższe niż, gdyby pomoc dziecku.
Od rodziców system powinien wymagać, w miarę możliwości ich kierować i uczyć, a ostatecznie ewakuować dzieci.
Stary 2016-11-08, 12:21   #4298
_vixen_
Zakorzenienie

Sa ludzie, którzy nie tyle sa leniwi, ale po prostu niezaradni. Nie potrafią znaleźć sobie jakiejkolwiek pracy, zająć sie domem i tak dalej. I takim ludziom pewnie czasem mozna pomoc, ich pokierować odpowiednio, bo jak juz załapią, to potem sie jakoś to potoczy i dadzą sobie radę.
Ale jak ktoś jest leniwy, a w dodatku roszczeniowy jak państwo szlachta z najgorszych przypadków ze Szlachetnej Paczki, to moim zdaniem nie ma dla niego nadziei. Sęk w tym, ze nasze państwo nie premiuje zaradności, brania życia we własne ręce tylko rozdawnictwo typu wlasnie pięćset plus, które utrzymuje ludzi w tej roszczeniowości. Bo gdyby system lepiej dofinansowywał przedszkola - swoją droga, zastanawiam sie, czemu u nas nie ma czegoś takiego jak przyzakładowe przedszkola, przy dużych urzędach, sadach itp., zeby pracownicy mogli tam zostawiać dzieci - szkoły, skupiał sie zwłaszcza na ludziach pracujących, ale zarabiających 1500-2000 zł, czyli
mało, ale za dużo zwykle, zeby łapać sie na jakaś pomoc, to moze by to lepiej funkcjonowało. Nie wiem, nie jestem ekspertem. Po prostu wkurza mnie to, ze traci sie w naszym kraju tyle pieniedzy i nic z tego nie ma, tylko wzrost roszczeniowej patologii.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 12:51   #4299
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Jak dorosła, zdrowa osoba (bez upośledzeń) może być "niezaradna"?

201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 12:54   #4300
zakonna
Naczelna Nastolatka

Może być jeśli ma takie wdrukowane wzorce. Dzieci się nie rodzą z umiejętnościami funkcjonowania w spoleczenstwie. Uczą się tego od rodziców

wysłane telepatycznie
Stary 2016-11-08, 12:54   #4301
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Jak dorosła, zdrowa osoba (bez upośledzeń) może być "niezaradna"?

Ano normalnie. Ile ja się napatrzyłam na osoby dorosłe które co i rusz biorą chwilówki a potem z tego szamba nie umieją się wygrzebać. Ile razy widziałam radosne tworzenie nowego życia i nie martwienie się o godny byt. Albo kiedy kobieta siedzi w domu chociaż ma warunki do oddania dzieci do przedszkola, ale ona "nie wie jak lepiej żyć". Dużo jest takich ludzi.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 12:55   #4302
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Z tego szlachta powinna zrobić biznes. Na ściąganiu telewizji i gazet i opowiadaniu o swojej ciężkiej sytuacji i braku pomocy od państwa, znają się jak mało kto.

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 12:57   #4303
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Ludzie nie są równi w sensie możliwości, zdolności, inteligencji. Tak jak trafiają się jednostki wybitne, tak samo istnieją i nieporadne. To samo w sobie nie jest nawet ich winą (tak jak nikt nie ma żadnej 'zasługi' w tym, że urodził się z iq=150). Wina jest wtedy, gdy się nic z tym nie robi - mam na myśli głównie przyjmowanie takiej właśnie mądrej pomocy o której chyba Ajah pisała: pomoc jakichś asystentów w ogarnięciu siebie i życia, nauczenie tego co dla Ciebie i dla mnie jest oczywiste, towarzyszenie przez jakiś czas. I jestem przekonana, że przy dobrej woli i zaangażowaniu, tacy ludzie też sobie poradzą. Tyle, że roszczeniowa szlachta bardziej rzuca się w oczy i o tamtych już jakoś niekoniecznie myślimy.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 13:19   #4304
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 13:22   #4305
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Ajah,
to jest tak, jak z pracą z uzależnionymi (nota bene wyuczona bezradność to też pewna forma uzależnienia). Pracujesz z nimi ale jednocześnie wymuszasz na nich pewne działania i stawiasz wymagania. Pełne zrozumienie nadchodzi (lub nie, bo nie ma w 100% skutecznych uniwersalnych terapii) po pewnym czasie.

Nie ma kraju w 100% wolnego od patologii i pasożytnictwa i taka jest prawda: ten margines zawsze będzie i trzeba to zaakceptować. Co dziwne jednak, w krajach postkomunistycznych nadal pokutuje przesąd, że "się należy" a państwo w swoich działaniach utwierdza ludzi w tym przekonaniu. W krajach cywilizowanych jest normą, że nie każdego stać na plejaka dla dziecka i na markowe perfumy na święta. I nikt nikomu tego nie sponsoruje. Każdy żyje na takim poziomie, jaki sam sobie tworzy. I właśnie to należy wpoić u nas ludziom. Metodą radykalną połączoną z autentycznym przymusem aktywizacji zawodowej. A jak się nie chcą aktywizować, trudno. Tak, jak pisaam- margines społeczny jest w każdym kraju.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 14:21   #4306
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

Nawet jak odbierzesz dzieci to sobie o nich ta patologia przypomni. Niestety teraz to jest nagminne... masa takich januszy i grażyn przypomniała sobie o dzieciach w domach dziecka, baaaaaaa, o dzieciach w miarę wyprowadzonych na prostą w rodzinach zastępczych, i burzy tym dzieciom spokój - rodzice zastępczy mówią że biologiczni wystają pod szkołami, próbują te dzieci wyrwać z powrotem do patologii, bo pińćset plus. I nastawiają przeciwko rodzinom zastępczym, zaczynają się z tego poważne problemy robić...

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Miałam pisać dokładnie o tym samym odcinku. Jak "dama" posprzątała i zrugała męża wieśniaczki, to padło hasło że miastowa przyjechała i będzie mu mówić co ma robić... Kurcze wieśniaczka w moim wieku (rok starsza), wyglądała na +40 lat jak nic, dopiero jak koło niej zrobili to się okazało że może być ładna, pokazali inne życie to i może podejście się zmieni. Bo ten mężuś to patola totalna jakaś była.... Siedzi w domu i nawet nie posprząta, nie ugotuje, nie zrobi nic....

Edytowane przez blair witch
Czas edycji: 2016-11-08 o 14:42
blair witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 14:59   #4307
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Co dziwne jednak, w krajach postkomunistycznych nadal pokutuje przesąd, że "się należy" a państwo w swoich działaniach utwierdza ludzi w tym przekonaniu. W krajach cywilizowanych jest normą, że nie każdego stać na plejaka dla dziecka i na markowe perfumy na święta.
To nie do końca tak. Za komuny każdy miał zapewniony etat, zakłady pracy organizowały kolonie czy wczasy, człowiek nawet jak był nieporadny, to dzieci miały szansę na znośny start w życie.
Potem przyszła transformacja, upadek wielu zakładów i ogromne bezrobocie. Żeby się pozbyć problemu przyznawano masowo renty czy dawano zasiłki. Zapomniano o tych ludziach, a widać problem zamiast zniknąć, narasta, bo ci ludzie mają swoje dzieci, które taki schemat na życie dziedziczą.
Wyciągnięcie tych ludzi, to ogromna kasa i sztab kompetentnych ludzi, dlatego niestety nasi posłowie nadal starają się rozwiązać problem starymi metodami zasiłków i udawania że problemu nie ma.

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Nawet jak odbierzesz dzieci to sobie o nich ta patologia przypomni. Niestety teraz to jest nagminne... masa takich januszy i grażyn przypomniała sobie o dzieciach w domach dziecka
Rozwiązanie jest proste i stosowane na zachodzie, dziecka nie trzyma się latami w rodzinach zastępczych czy domach dziecka, tylko daje do adopcji.
Stary 2016-11-08, 18:06   #4308
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
To nie do końca tak. Za komuny każdy miał zapewniony etat, zakłady pracy organizowały kolonie czy wczasy, człowiek nawet jak był nieporadny, to dzieci miały szansę na znośny start w życie.
Potem przyszła transformacja, upadek wielu zakładów i ogromne bezrobocie. Żeby się pozbyć problemu przyznawano masowo renty czy dawano zasiłki. Zapomniano o tych ludziach, a widać problem zamiast zniknąć, narasta, bo ci ludzie mają swoje dzieci, które taki schemat na życie dziedziczą.
Wyciągnięcie tych ludzi, to ogromna kasa i sztab kompetentnych ludzi, dlatego niestety nasi posłowie nadal starają się rozwiązać problem starymi metodami zasiłków i udawania że problemu nie ma.

Rozwiązanie jest proste i stosowane na zachodzie, dziecka nie trzyma się latami w rodzinach zastępczych czy domach dziecka, tylko daje do adopcji.
No ale ta zmiana ustrojowa to było...czekaj, policzę: 27 lat temu?
Trochę czasu było żeby podjąć właściwe działania. Co do metod aktywizacji: chyba leiej zatrudnć ten sztab ludzi i wydać kasę raz a z pożytkiem niż sztucznie tworzyć kolejne pokolenie niezaradnych w imię miłości bliźniego (źle pojętej) i zapewnienia sobie elektoratu na kolejną kadencję. Zresztą poprzedni rząd też się nie popisał, ale obecny sięgnął już wyżyn absurdu w tworzeniu społeczeństwa o mentalności niewolników. Może zresztą o to chodziło: ludzie mają się cieszyć z ochłapów i chwalić dobrego pana.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 18:15   #4309
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Ja jestem jak najbardziej za tym. Ale Grażyna z Januszem się nie zrzekną praw do dziecka, i będą je odwiedzać co rok - przy dobrych wiatrach, jak będą trzeźwi. Dziwi mnie że nasze prawo na to pozwala

Polecam bardzo ciekawy blog, autor jest kuratorem sądowym i mierzy się z taką patologią na co dzień.
http://margineszycia.blogspot.com/
Stary 2016-11-08, 18:57   #4310
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Ja jestem jak najbardziej za tym. Ale Grażyna z Januszem się nie zrzekną praw do dziecka, i będą je odwiedzać co rok - przy dobrych wiatrach, jak będą trzeźwi. Dziwi mnie że nasze prawo na to pozwala

Polecam bardzo ciekawy blog, autor jest kuratorem sądowym i mierzy się z taką patologią na co dzień.
http://margineszycia.blogspot.com/
zajrzałam na tego bloga. tego bełkotu czytac sie nie da. patolka, starucha, obszczany menel itd. jezeli autor jest rzeczywiscie kuratorem coz...powinien zmienic zawód.
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 19:01   #4311
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
zajrzałam na tego bloga. tego bełkotu czytac sie nie da. patolka, starucha, obszczany menel itd. jezeli autor jest rzeczywiscie kuratorem coz...powinien zmienic zawód.
Również się nieco zdziwiłam doborem słownictwa. I jeszcze to zbieranie kasy na prowadzenie bloga.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 19:15   #4312
zakonna
Naczelna Nastolatka

serio was to razi? przecież on pisze po prostu jaka jest rzeczywistości. Ja lubię ten blog, właśnie za autentyczność i za brutalną prawdę, a nie owijanie góvna w złotko.
Stary 2016-11-08, 19:19   #4313
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
serio was to razi? przecież on pisze po prostu jaka jest rzeczywistości. Ja lubię ten blog, właśnie za autentyczność i za brutalną prawdę, a nie owijanie góvna w złotko.
Tak. Bardzo mnie to razi. Można to opisać innym słownictwem bez obrażania podopiecznych i osób z marginesu.
Przez taka postawę osób, które teoretycznie powinny pomagać system pomocowy jest słaby, mało profesjonalny- a co się z tym wiąże mało skuteczny.

Pierwszym lepszym przykładem poruszającym problemy społeczne jest blog wizazanki sztojabudu. Bywa konkretnie, jasno, ale bez zbędnego bluzgu.
Stary 2016-11-08, 20:09   #4314
kennedy
Zakorzenienie

Taki ma styl.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 20:40   #4315
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Taki ma styl.

nic nie usprawiedliwia takiego słownictwa. tym bardziej ze ten człowiek (o ile jest kuratorem bo z drugiej strony jakas tajemnica zawodowa obowiazuje) z tych ludzi zyje.

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
a mi nie chodzi o "prawde" a o dobor słów. zamiast "obszczany" mozna napisac "obsikany" sens ten sam a lepiej brzmi.
Stary 2016-11-08, 20:41   #4316
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
nic nie usprawiedliwia takiego słownictwa. tym bardziej ze ten człowiek (o ile jest kuratorem bo z drugiej strony jakas tajemnica zawodowa obowiazuje) z tych ludzi zyje.
To jest jego literacka wolnosc zeby w ten sposob opisac rzeczywistosc.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2016-11-08, 20:48   #4317
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Taki ma styl.

który może się niepodobać i wzbudzać np. oburzenie.
Stary 2016-11-08, 20:50   #4318
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
który może się niepodobać i wzbudzać np. oburzenie.
No i? Wilnosc tworcy.

Stary 2016-11-08, 21:34   #4319
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
To jest jego literacka wolnosc zeby w ten sposob opisac rzeczywistosc.

no tak ale on podobno z tymi ludzmi pracuje. dam ci przykład ktos tam mowi o dziecku- bachor, obers... debil obsmarkany itd. mimo wszystko to bedzie razic mniej niz jak te same słowe w stosunku do dziecka powie np pani przedszkolanka.
Stary 2016-11-08, 21:36   #4320
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
no tak ale on podobno z tymi ludzmi pracuje. dam ci przykład ktos tam mowi o dziecku- bachor, obers... debil obsmarkany itd. mimo wszystko to bedzie razic mniej niz jak te same słowe w stosunku do dziecka powie np pani przedszkolanka.
Slowa maja oddac ciemny i trudny klimat. Nie bedzie zygal tecza nad patusami.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości