|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jesień brzydka, moknie pranie, zwiewne suknie mają branie ! PM 2017 cz. 33
O co chodzi na fb z tym, że ludzie dodają swoje czarno białe foto i piszą: wyzwanie przyjęte?
|
#3632 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jesień brzydka, moknie pranie, zwiewne suknie mają branie ! PM 2017 cz. 33
Cytat:
|
|
|
|
|
#3633 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3634 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No ale idzie różnie Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ja dopiero za tydzień pójde ![]() [1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;67361966]Tż-ta już opierniczyłam ale nie potrafię być zła na niego gdy widzę jak czule zajmuje się naszą córką Staram się [/QUOTE] |
||||
|
|
|
#3635 | |
|
catwoman
|
Cytat:
Wiem, że starsze osoby potrafią być spokojne i kochane, ale to mimo wszystko ciężkie. Sama wolałabym by moje dzieci odwiedzały mnie z radością, a ja miałabym świetną i profesjonalną opiekę, a nie z obowiązku i po to by zmienić mi pieluchę i podać obiad. Może domy spokojnej starości na dobrym poziomie i nie za grube hajsy będą kiedyś u nas powszechnie dostępne...
Edytowane przez luna_laula Czas edycji: 2016-11-09 o 20:44 |
|
|
|
|
#3636 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć.
Gratki za postawę 'mama mnie nie oddała, więc ja jej też nie oddam' Już widzę, jak ochoczo rzucacie pracę i rezygnujecie ze swojego życia rodzinnego, żeby zajmować się rodzicem, który i tak nawet nie wie, kim jesteście, każe wam wyjść, wszystko demoluje, nie potrafi skleić zdania, wymaga serwowania wszystkich posiłków, usunięcia klamek z okien, zabrania mu kluczy, nie daje się przebrać, umyć, ostrzyc i potrzebuje nadzoru przez całą dobę, 7 dni w tyodniu, w dni powszednie i święta. Takie życie to prawdziwa frajda, gdy chodzisz za kimś krok w krok, a gdy tylko spuścisz wzrok masz nasikane za fotelem albo na kanapie. Prawdziwym relaksem jest spędzanie czasu z osobą, która nie pozwoli, aby zrobić coś wbrew jej woli, bo zawzięty chory człowiek jest silniejszy od kogokolwiek innego. Bardzo sympatyczne stwierdzenie, od osób gdybających o swojej przyszłości, w kierunku tych, którzy toczą codzienną walkę, nieustannie pilnują wizyt lekarskich, leków, domu, którzy od lat nie przespali całej nocy, bo nieustannie z tyłu głowy mają myśl, że coś mogło się stać, którzy nie mają czasu na nic innego niż opieka nad chorym. Nikt nikomu nie da pieniędzy za to, że poświęca się i opiekuje rodzicem, a życie nie zaczyna być darmowe. Serio, myślmy trochę, bo przez takie teksty osoby, które nie są w stanie być przy osobie potrzebującej 24h/dobę czują się jeszcze bardziej podle, bo czują się gorsze od innych. Innych, którzy tylko teoretyzują, a od cnych słów do czynów, w razie potrzeby, daleka droga. Też rzucę wszytsko, jeśli moi rodzice będą mnie potrzebować i zrobi to większość z nas. Jednak są to pojedyncze i wyjątkowe sytuacje. Pomyślcie sobie, czy w tej chwili byłybyście sklonne zrezygnować z całej swojej codzienności, aby opiekować się osobą, od której nigdy nie usłyszycie całego zdania? No i z czasem jest gorzej i trudniej. Nigdy łatwiej. Nie ma szans, aby było lepiej. ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- No właśnie, Luna, dobrze napisane
I will go anywhere as long as it is forward. Edytowane przez Laura Rose Czas edycji: 2016-11-09 o 20:51 |
|
|
|
#3637 | |
|
catwoman
|
Cytat:
Jeżeli nie byłoby super miejsca do którego moi rodzicie chcieliby iść na własne życzenie to w zależności od sytuacji wynajęłabym im opiekunkę albo wzięła do siebie. W tym temacie wyrazili jasno swoje oczekiwania wobec mnie i w razie czego wiem co robić. |
|
|
|
|
#3638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam do czynienia z osobą w zaawansowanym stadium Alzheimera i to straszna udręka z taką osobą,więc wiem o czym mówię. Ale takie jest moje zdanie i jeśli nie miałabym co do gara włożyć to pewnie bym była zmuszona oddać rodziców do domu opieki,bo nie byłoby mnie stać,żeby nie pracować. Ale jeśli miałabym normalną sytuację życiową,bez luksusów,ale jednak żyłabym normalnie to bym nie oddała. |
|
|
|
|
#3639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To dobrze
|
|
#3640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3641 | |
|
Amounted Princess
|
Cytat:
![]() odpowiedz jest prosta uwazam pomimo ze Trump nie jest na pewno idealem, w moich oczach wypada lepiej niz Hilary o ktorej dowiedzialam sie tyle brudow ze nie potrafie myslec o niej jako prezydencie. Ameryka ponadto potrzebuje tez silna osobe na tym stanowsku ktora poradzi sobie w polityce zagranicznej a nie mam pewnosci ze Hilary by sobie poradzila. A juz zupelnie osobna sprawa ze sama mam prawicowe poglady wiec duzo blizej mi do republikanow niz demokratow. No ale generalnie nie chce tu sie w jakies polityczne spory na wizazu angazowac
|
|
|
|
|
#3642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3644 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O rany ale pędzicie, ciężko mi nadążyć ![]() U mnie też dziś pięknie padał śnieg, mamy przeszkloną bibliotekę, wszystkie ściany i było taaak klimatycznie
|
|
|
|
|
#3645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ułatwia życie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może nie jeździlibyśmy na wakacje,nie zmieniałabym co 3 lata samochodu,ale rodzina zawsze będzie dla mnie na pierwszym miejscu. I tu mnie w żaden sposób nie przekonasz do swoich racji. Dostatnie i bogate życie jest dla mnie mniej ważne niż moja rodzina. I kończę ten temat,bo nikt się nie przekona do swoich racji,bo to jednak zbyt osobista i intymna sprawa,a nie jakaś gównoburza o liczbę gości
|
|
|
|
|
#3647 | |
|
catwoman
|
Cytat:
Nie zamierzam wyprowadzać się za miasto ani tym bardziej poza nim pracować, więc nie jest mi potrzebne Kupię sobie jak będzie mnie stać na nowe i nie będę miała lepszych wydatków. Albo jak będę miała dzieciarnię W tej chwili szkoda mi kasy na to wszystko co jest z nim związane Nawet tż, który strasznie wszędzie się wozi ostatnio stwierdził, że wolałby swoje sprzedać, bo mu nie jest potrzebna taka skarbonka i mógłby się przerzucić na transport miejski by tyle nie wydawać.
Edytowane przez luna_laula Czas edycji: 2016-11-09 o 21:08 |
|
|
|
|
#3648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wiem że rodziców bym nie oddała, ale nie poświęciłabym też w sytuacji która opisujesz swojego życia. Starałabym się pomóc jak mogę, zatrudniłabym opiekunkę, pielęgniarkę itd. Wiem, że oni tego by chcieli, nie chcieliby iść do domu opieki i biorąc pod uwage ile miłości i wsparcia codziennie od nich dostaje to nie mogłabym postąpić wbrew ich woli |
|
|
|
|
#3649 |
|
Zakorzenienie
|
Haha, no tak. Jedna z moich obaw dotyczy właśnie tego, że się poślizgnę w szpilkach i długiej sukni ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3650 | |
|
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
![]() I nienawidzę komunikacji miejskiej
|
|
|
#3651 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja z mama opiekowalysmy się chorym dziadkiem. Tracił pamięć, miał raka z przerzutami i ataki złości. Na sam koniec trafił na oddział paliatywny i tam odszedł. Mama była w ciąży, kiedy musiała leżeć w szpitalu, bo trafiła się jej rzadka choroba, a tato pracował poza domem w delegacji, to ja w wieku 14 lat przed szkoła robilam dziadkowi śniadanie, dawalam leki, lecialam do szkoły, po szkole do mamy i potem szybko do dziadka z obiadem itp.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3652 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie mów, że rodzina zawsze będzie dla ciebie na pierwszym miejscu, bo mając w opiece przypadek ekstremalny, nie miałabyś czasu dla męża czy dzieci, więc nie byliby oni na pierwszym miejscu, a taka sutuacja może trwać wiele lat. Nie wytłumaczysz kilkulatkowi, że to tymczasowa sytuacja, najwyżej na kilkanaście lat, bo choć babcia pozornie nic nie robi, nie można spuścić jej z oka. Ludzka wyrzymałość ma swoje granice, ale teoretyzować jest oczywiście bardzo łatwo, bo pięknie to brzmi.---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
|
|
#3653 | |
|
catwoman
|
Cytat:
Cieszymy się, że ostatecznie nie wzięliśmy babci, bo byłoby źle a ona lepiej się czuje u siebie. Chociaż nie powiem, że nie jest to obciążające finansowo, ale nadal lepsze niż rzucanie własnej pracy i poświęcanie się takiej osobie. Ostatnio mówili mi co mam z nimi zrobić po ich śmierci
|
|
|
|
|
#3654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3655 | |
|
Amounted Princess
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;67361966]Tż-ta już opierniczyłam ale nie potrafię być zła na niego gdy widzę jak czule zajmuje się naszą córką Staram się [/QUOTE]współczuję sytuacji z teściową... super, że TŻ się zajmuje małą nadrobiłam Was pobieżnie jutro jedziemy do domu na weekend 10 mięsiecy do ślubu
|
|
|
#3657 |
|
Zakorzenienie
|
Ciężkie tematy poruszacie, ja też jakoś nie wyobrażam sobie oddania rodziców, jednak wiele przypadków widziałam i wiem, że ze starszymi osobami nie raz życie to męczarnia i ludzie oddychają z ulga gdy taka osoba odchodzi
|
#3658 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego mówię, że każdy powinien postąpić według własnego sumienia
|
|
|
|
#3659 |
|
catwoman
|
Po prostu gdy masz auto przyzwyczajasz się do niego i nie widzisz innego sposobu przemieszczania się
Pewnego dnia rodzice stwierdzili, że poradzę sobie bez tego luksusu i sprzedali go Przeżyłam lekki szok i przez chwilę nie mogłam się odnaleźć, ale przy moich warunkach rzeczywiście jest zbędne. Na pewno w przyszłości zdecyduję się na kupno, ale teraz jeszcze nie tęsknię i nie przeszkadza mi jego brak
|
|
|
|
#3660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój leniwy mąż ostatnio pojechał po bułki. Do sklepu bliżej jest pieszo, bo autem masz kilkanaście garbów, rondo i światła po drodze. No i parking z 50 metrów od sklepu. Ale przecież on nie będzie chodził
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:01.

No ale idzie różnie
a TZ od poniedziałku zaczyna miesiąc urlopu 

[COLOR="Silver"]
Nie zamierzam wyprowadzać się za miasto ani tym bardziej poza nim pracować, więc nie jest mi potrzebne