|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza
Taką mam cichą nadzieję
|
|
#3752 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3753 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Super ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#3754 |
|
Zadomowienie
|
Rozszerzanie diety
My idziemy zgodnie z tym porednikiem z bobovity. W tym tygodniu wprowadziłam mięso. Chrupki i kanapki jeszcze przed nami. Krztuszenie się U nas dwa tygodnie temu był pogrzeb niespełna dwuletniego dziecka, które zakrztusiło się czy zadławiło kawałkiem jabłka. Koszmar! 😭 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3755 | ||||||||
|
Matka Smoka
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wypasiony pokój. Ja raz trafiłam na superowy, ale jednak ciut gorszy, bez wc, ale skórzany fotel z podnóżkiem, przyciemniane światło, mikrofala Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Niestety w każdym wieku i każdego to może spotkać.Co do poradników - to są orientacyjne zalecenia, nie trzeba się rygorystycznie stosować. Wg mnie każdy poradnik jest robiony pod danego producenta ![]() U nas na chwilę obecną wygląda to wszystko tak: wczesny poranek - ok. 5-6 - cyc poranek - ok. 8-9 - kaszka jaglana z odrobiną wody i pół dużego słoika owocków (odwrócenie proporcji na rzecz mniejszej ilości owoca spotyka się niestety z odruchem wymiotnym). Tu po wprowadzeniu glutenu będę chciała dawać kaszkę glutenową. południe - ok. 12-13 - obiadek 125g z mięchem lub 2x w tygodniu bez mięcha - wtedy home made ![]() popołudnie - ok. 16-17 - pół słoika owoca + cyc (dziś wprowadzam łyżeczkę kaszki orkiszowej jako glutenu - potem przełożę orkisz na rano a popołudniu będzie owoc z jogurtem jako mleczny posiłek bez cyca - tak sobie rozważam na razie) wieczor - 18.30-19 - kasza jaglana na moim mleku z butli +1 lub 2 kp w nocy, czasem w ekstremalnych przypadkach dodatkowe w dzień. Co mnie cieszy - śniadanie i obiad zdarzyło nam się dwa razy zjeść wspólnie!
Edytowane przez Ineso Czas edycji: 2016-11-10 o 09:47 |
||||||||
|
|
|
|
#3756 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wow, ale masz ładnie plan unormowany! No i fakt, moja słoiczek 125ml zjada na dwa razy i to często coś zostaje...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|||
|
|
|
|
#3757 |
|
Rozeznanie
|
Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza!
A propos kawałka jabłka... za radami Lin wczoraj na pewniaku dałam, TŻ mówi nie dawaj mu bo sie zakrztusi, a ja mu na to: no cos Ty dziewczyny z wizażu dają... memlał memlał i nagle cały czerwony, łzy w oczach,zaczął sie dusić, TŻ wystrzelił jak z procy, syna do góry nogami, palec do buzi, w końcu wykaszlnął kawalindek jabłka
![]() i na koniec sie powymiotowal z tego kaszlu masakra! TŻ mnie zje***, sama byłam wściekła na siebie.Mega nerwy, nie dam juz w ten sposób owoców i nie polecam po tym koszmarze co przeżyliśmy ![]() I jeszcze jak przeczytałam o pogrzebie dziecka co zakrztusilo sie jabłkiem... Jezus Maria!!! ![]() ![]() ![]() Są takie "smoczki" na owoce, mam z Ali i to jest fajne, nic sie złego nie wydarzy
![]() Edytowane przez MaLoS Czas edycji: 2016-11-10 o 13:39 |
|
|
|
|
#3758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mojej do łapy dawałam miękkie owoce (śliwki, banany, dojrzała gruszka)... Jabłka jak dzisiaj pisałam powinno się dawać najwyżej do oskrobania, a nie w kawałku, czego nie uściśliłam, bo się tyle naczytałam o tym, że wydawało mi się to oczywiste... ![]() Zapisz
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#3759 |
|
Rozeznanie
|
Nie no spoko Lin! Nie winie Ciebie absolutnie!
po prostu myślałam ze to ok dać do łapki kawałek (ćwiartkę) jabłka obranego... BLW nie dla mnie jednak albo zaś potem jak bedą ząbki A co masz na myśli "do oskrobania"?
|
|
|
#3760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak współczuję przeżyć i trochę się czuję winna, że nie uściśliłam Ważne, że pierwsza pomoc zadziałała, macie przećwiczone na przyszłość...Zapisz
|
|
|
|
|
#3761 |
|
Rozeznanie
|
Teraz to myśle, ze nawet jak całe by się dało to też jest ryzyko ze ukruszy się kawałek 🤔
Ech dobra, ja juz sie sparzyłam i nie dam, chyba ze przez smoka do owoców, to taaak ️
|
|
|
#3762 |
|
Zakorzenienie
|
Nafrobilam Was bo jakos ostatnio dużo spraw na glowie i tylko pobierznie czyralam a na odposanie juz nie mialam czasu.... Boże jak przeczytalam o tum pogrzebie i zakrztuszeniu dziecia Malos mam dosc! Nie dam wiecej jablka! I lece na allegro szukac tego smoczka ach...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Potrzebna rada! Który ten gryzak do pokarmów kupic silikonowy czy siatkowy? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3763 |
|
Winter is coming
|
ja jabłko póki co daję tylko starte. No ale ja się jeszcze boję blw ;D młoda zresztą nie wie co ma robić z jedzeniem danym do rączki, próbowałam wczoraj i dziś z chrupkiem, nie zajarzyła o co chodzi
kilka dni temu chciałam jej dać brokuła, też nie chciała, a rozgnieciony wcina. Widocznie jeszcze nie jej czas, niech się nacieszy papkami ![]() Malos najważniejsze, że nic się nei stało, ale na pewno przeżyliście horror
|
|
#3764 |
|
Rozeznanie
|
Papki górą póki co
tak, na szczęście nic sie nie stało, przynajmniej wiem jak reagować w takich sytuacjach, TŻ jest jakoś bardziej ogarnięty i zachował zimna krew. GGI--- ja mam silikonowy, ma mikro dziurki i jest super, Adaś zjada z niego aż miło i masuje sobie dziąsła ️
|
|
|
#3765 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3766 |
|
Zakorzenienie
|
Tez wlasnie pomyslalam ze sylikonowy lepszy w utrzymaniu czystosci
|
|
|
#3767 |
|
Zakorzenienie
|
Malos straszne ! Ja raz za namową również dałam kawałek biszkopcika z hipp. Wymemla sobie. Taa. Patrzę się, a on ułamał kawałek. Szybko mu zabrałam. Brr. U nas póki co też tylko papki.
|
|
|
|
|
#3768 |
|
Zadomowienie
|
A jak taki gryzak działa i w czym ułatwia życie?
U nas przeziębienie dopadło młodego. Nocka będzie masakryczna. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3769 |
|
Zadomowienie
|
Niulka owoc wkladasz w taka siateczke i przez ta siatkę dziecko gryzie i wysysa przez dziurki, ja nie nadaje sie na blw, moje dziecko tez, jak ma cos bardziej gęste w buzi to od razu odruch wymiotny:/ dzisiaj go tez przerzucalam przez kolano a jadl tylko szpinak z jajkiem
|
|
#3770 |
|
Matka Smoka
|
Mnie sie te siatki na owoce nie podobają. Sama nie chcialabym jesc czegos z posmakiem plastiku poza tym balabym sie, ze dziecko sie przyzwyczai i potem normalnie nie zje.
U nas dzis tez po raz pierwszy blw i porazka dostal cwiartke ugotowanego jablka, tez nie zajarzyl ze do jedzenia - to jest niesamowite ze wszystko pcha do buzi a jak dostal zarcie to juz nie ale jaka zabawa z rozciapianiem, zgniecieniem i obroceniem w miazge! Dwa razy dalam mu do buzi, raz polizal, za drugim razem odgryzl jakos, odruch wymiotny i zaraz zwrocil. Tez mam podejrzenia, ze toleruje tylko papke bo jak raz kaszka gestsza byla i z grudami to nie chcial.---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- A, i krzeselko poszlo cale do mycia pod prysznic, a ciuchy do pralki szacun dla uskuteczniajacych blw na codzien. U nas bedzie atrakcją raz na jakis czas.
|
|
|
|
|
#3771 |
|
Raczkowanie
|
U nas Niki kilka dni temu skończył 6 miesięcy i dopiero ruszamy z rozszerzaniem diety i bardzo słabo nam to wychodzi. Zaczęliśmy od blw, kilka razy też próbowaliśmy podać papkę. Jak dostanie warzywko do ręki to trochę poliże, coś ugryzie, więc można przyjąć, że coś tam zje, chociaż jest to mikroskopijna ilość. Za to papka jest nie do przyjęcia. Jak tylko się zorientuje, że to coś do jedzenia, to usta w dziubek i zaczyna się plucie. I co ciekawe, u nas odruch wymiotny jest dużo częściej przy papce. Więc rozszerzanie diety u nas jeszcze trochę potrwa
![]() A to, że niemowlę ma odruch wymiotny przy jedzeniu to tylko dobry objaw. Dziecko dzięki temu broni się przed zadławieniem i im starsze będzie, tym punkt tego odruchu będzie się przesuwał głębiej
|
|
|
|
|
#3772 |
|
Zakorzenienie
|
Ineso, u nas jedzenie słoiczków też się kończy usyfionym dzieckiem, bo Ola jest tak samodzielna, że sama będzie sobie trzymać łyżeczkę. Ja jej nabieram jedzenie, a ona wyrywa mi łyżeczkę i trafia mniej więcej do dzioba. Więc do jedzenia mamy taki ślinak:
I zdejmuję jej spodnie, żeby ich nie wypaćkała
|
|
|
|
#3773 |
|
Winter is coming
|
Ja tez mam taką pelerynkę, tylko z z Ali. I niby karmimy łyżeczka a też wszystko ufajdane bo pozwalam się mlodej bawić miska, ma drugą łyżeczkę też. Ale najbardziej lubię taki śliniak gumowy z rynienką
bardzo praktycznyWidzę ze większości blw słabo idzie My dziś mamy wychodne; idziemy na imprezę A młoda zostaje z moją mamą. Mam nadzieję ze będzie spala Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez velika Czas edycji: 2016-11-11 o 15:06 |
|
|
|
|
#3774 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- Ineso, u nas też kaszka musi być gładka, bez grudek bo nie zje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3775 |
|
Mama Land
|
A u nas różnie, ale zdecydowanie królują papki.
W całości podaję banana, kawałek jajka, czasami jakieś warzywa. Niestety mamy mega zaparcie od 4 dni. Kupsko zwarte jak u dorosłego, Młoda się pręży i widocznie się męczy. Zaczęłam podawać wodę i już jest lepiej.
|
|
#3776 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robię tak, że kilka cząstek kładę na tackę od krzesełka do karmienia i ona się nimi zajmuje próbując wkładać do buzi, a ja jej w między czasie hop do buzi. Takim sposobem sama próbuje, ale też zjada daną porcyjkę. Dzisiaj ugotowałam ryż i brokuł. Zlepiłam je w kuleczki i tak sobie szamała.
|
|
#3777 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślałam że tylko ja mam takiego niejadka
|
|
|
|
|
|
#3778 |
|
Raczkowanie
|
Harmonijca, no u nas bardzo słabo jeśli chodzi o rozszerzanie diety. Można uznać, że synek prawie nic nie zjadł, a robiliśmy już kilka podejść. Dziś np. z przepisu alaantkowe blw zrobiłam kosteczki z kaszy manny z dynią, to tylko narobił bałaganu i tyle. Nawet do buzi za bardzo nie chciał nic włożyć. Ale jakoś bardzo się na razie nie przejmuję
na fb jest taka grupa "rozszerzanie diety po 6 miesiącu" i tam jest sporo osób, których dzieciaki zaczęły jeść dopiero w 7/8 miesiącu, a nawet i później, więc nie ma się co przejmować ![]() A ja jestem bardzo ciekawa, czy któraś z Was rodzących cc i planujących drugie dziecko w bliższej lub dalszej przyszłości, myślała o tym, żeby próbować rodzić sn? Edytowane przez Anastazja_91 Czas edycji: 2016-11-12 o 18:48 |
|
|
|
|
#3779 |
|
Zadomowienie
|
A czy to prawda, że jeżeli kobieta miała CC przy pierwszej ciąży, to przy drugiej może mieć na żądanie? Tzn nie musi być jakaś konkretna przyczyna np zdrowotna, tylko jej wybór? Tak mi mówił kuzyn, którego żona miała właśnie drugą cesarkę, ale nie chce mi się wierzyć.P. s ja rodziłam SN.
Ciąża http://www.suwaczki.com/tickers/7470hqvkkbz2t44k.png Poród http://www.suwaczki.com/tickers/7470skjoll5khh75.png Edytowane przez niulka_1985 Czas edycji: 2016-11-12 o 20:50 |
|
|
|
|
#3780 |
|
Mama Land
|
Moja kumpela miała cc, a dwa lata później urodziła sn, więc da się
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:23.

ząbkowania ciąg dalszy.. ma juz 6 zębów i teraz górne trójki idą.. porażka, dopiero po czopku zasnela na dluzej ale niestety tez nie zarejestrowała zmiany czasu i tak jak wczesniej wstawała po 6 tak teraz wstaje po 5 i dopiero koło 8 ma drzemkę.. i wydłużanie wieczorem czasu tez nie przyniosło żadnego skutku.. moze w końcu sie przestawi
ze trudno sie rozstać...a ja nie żałuje, ze Adaś jest na butelce, chyba po prostu nie jestem stworzona do KP
ale niestety wielki minus to wszystko uwalone w tej kukurydzy! I jak zaschnie cholerstwo na buzi albo raczkach to cieżko zmyć
no i ciuchy tez do zmiany... ech ale daje mu, bo te działa masuje i memla ta chrupke 

Niestety w każdym wieku i każdego to może spotkać.

po prostu myślałam ze to ok dać do łapki kawałek (ćwiartkę) jabłka obranego... BLW nie dla mnie jednak
albo zaś potem jak bedą ząbki