|
|
#2011 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: IRLANDZKIE MAMUŚKI-NASZE BRZUSZKI I MALUSZKI cz.V
Hej witaj i gratulujemy.
Rzadko cos tu sie dzieje na tym forum ![]() Tez mialam kiedys takie zdanie na temat tutejszego prowadzenia ciazy ale zmienilam zdanie. W koncu w Pl i tak kazdy chodzi prywatnie pomimo tego ze placi sie ogromne skladki. Dziwilam sie tylko jak jakas mamusia z okolic chyba cork albo galway pisala ze nie miala polowkowego bo tu w Dublinie to norma. Jak tam samopoczucie? |
|
|
|
|
#2012 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odpowiedź
czyli radzisz zostać u GP? Jestem w 7tc i chciałabym bardzo sprawdzić czy wszystko jest ok ale nie wiem gdzie iść i czy w ogóle. GP powiedziała że między 11 a 13 tc mam iść do szpitala na usg - ale jak mam się tam zapisać i czy za to się płaci? Czuję się średnio, bardzo zmęczona i miewam bóle brzucha Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2013 |
|
Zakorzenienie
|
Slyszalam ze teraz bezposrednio idzie sie do szpitala i w 12 tyg robia usg. Nie spodziewaj sie jednak zbyt wiele po nim. To jest takie szybkie ktore sprawdza czy dzidzius tam jest. Dopiero polowkowe jest takie bardzo dokladne na dobrym sprzecie. Opieka Gp i szpitalna jest dla kobiet w ciazy darmowa (przewaznie na przemian wizyty - jedna u Gp a kolejna w szpitalu). U Gp zazwyczaj sprawdzaja mocz i sluchaja bicia serca dziecka. Jesli cos jest nie tak to kieruja do szpitala na leczenie/dalsze badania.
Ja osobiscie zrobilam sobie prywatnie 2 wizyty. Jedna potwierdzajaca ciaze (choc nie bylo widac jeszcze serduszka), a druga taka dokladniejsza okolo 12 tyg. ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Tzn zadzwon sobie do szpitala i powiadom ze jestes w ciazy. Oni wyznacza ci wizyte. Kiedys szlo sie najpierw do gp i on wysylal list do szpitala o twojej ciazy. |
|
|
|
|
#2014 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję Ci
byłam już u GP i nic nie mówiła żeby się umówić, idę teraz we wtorek do niej na badania krwi więc dopytam A jeżeli chodzi o prywatna wizytę to którego lekarza polecasz? Rozważam nawet dojazd do Dublina bo tutaj w Cork słyszałam źle.opinie a.poza tym bardzo drogo więc cenowo dla mnie żadna różnica czy wydam.to na benzynę czy na wizytę Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2015 |
|
Zakorzenienie
|
To moze nadal wysylaja listy od gp do szpitala? Rzeczywiscie, najlepiej dopytaj
Ja chodzilam do dr Antepowicz. Ona otworzyla swoj prywatny gabinet i nazywa sie Femina. Ma podobno dobre ceny. |
|
|
|
|
#2016 |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie ja poleciła mi moja GP i bardzo się nad nią zastanawiam. Pamiętasz ile Ciebie kosztowała wizyta? Ja gdzieś wyczytałam że 80e
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2017 |
|
Zakorzenienie
|
Wizyta bardzo mozliwe ze ok 80 e ale z usg bedzie ciut drozej. Ja chyba z tym usg dokladnym placilam 120e albo 160e ale to bylo w Medicusie i oni narzucali ceny. Moze napisz do niej na fb, ma swoja stronke i podobno szybko odpisuje.
Ja ja lubilam bo bylam tez pare razy przed ciaza (jak pare miesiecy nie udawalo nam sie). Dla mnie miala takie fajne zdrowe podejscie a i usg bylo dokladne. Jak cos tam sie jej nie do konca podobalo to sprawdzala dluzej i dokladniej |
|
|
|
|
#2018 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję
napisze na fb Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2019 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
powodzenia i duzo zdrowka
|
|
|
|
|
#2020 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję <3
|
|
|
|
#2021 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny
Właśnie dowiedziałam się że jestem w ciąży... brak okresu, bardzo bolące piersi i oczywiście dwie kreski na teście Co robić najpierw? Jak to w irlandii wygląda? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2022 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ponad 2 lata mnie tu nie bylo ![]() Bywa tu jeszcze ktos z pierwszego skladu? Bo obecnego nie kojarze ![]() |
|
|
|
|
#2023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2024 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na pt mam wizytę u GP ale powiem Wam że w ogóle nie czuje że jestem w ciąży... w sumie nie mam okresu i cycki chcą mi ekspkodowac poza tym nic. Jedynie test pokazał dwie kreseczki aż się zastanawiam czy faktycznie jestem w ciąży bo wychodziło by że jestem w 5 tygodniu. Całkowicie bezproblemowo! Zaczęłam czytać o ciąży w internecie i aż zwątpiłam... tam jest wszystko co najgorsze i człowiek już sobie wszystko wkręca...A ja mam wyjątkową wyobraźnię Boję się co mi lekarz powie w pt... Czy ciąża może być taka bezproblemowa? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Bylam wczoraj w Medicus w Dublinie bo spanikowałam zaczęłam delikatnie plamić. Od razu po robocie pojechałam z mężem . Doktor Krzyżanowski (chyba?) mnie przyjął. Generalnie doktorowi nawet w kitel się nie chciało przebrać ale mniejsza o większość. Zbadal mnie, powiedzial ze jest "delikatna" nadzerka ( czym mnie strasznie przerazil ), a pozniej na usg zaprosil chodz ciagle mowil ze jak wczesna ciaza to nic moze nie byc widac. Ja mu powiedzialam ze moze to byc okolo 5 tygodnia a on mi powiedzial ze nie wiecej niz 4 tydzien. Mialam milion pytan do niego ale byl widac zmeczony i powiedzial ze moglam plamic "bo tak ... bez powodu". Dowiedzialam sie nic, tyle ze kwas foliowy mam brac i w sumie powiedzial ze wszystko dobrze wyglada, ale zeby w hurraoptymizm nie wpadac bo do 12 tygodnia moze sie wiele stac np. mozna poronic :/ swietnie nie ? 140 euro i dziekuje ... co sie pozniej okazalo jak sie dowiedzialam juz poznej na wlasna reke to plamienie w 4 tygodniu jest normalne to sie nazywa plamienie iplantacyjne czyli zarodek na dobre zagniezdza sie w macicy. Dlaczego mi tego lekarz nie powiedzial ? a dzis bylam umowiona na pierwsza wizyte u gp .... ale co ? zapomnialo jej sie ze jest ze mna umowiona i musiala wyjsc . fajnie nie ? zna ktos dobrego gp z naas ? jest sens chodzic do polskich lekarzy w irlandii ? Edytowane przez niewa Czas edycji: 2016-11-11 o 14:36 |
|
|
|
|
|
#2025 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bylam tylko 2 razy u polskiego ginekologa a poza tym chodzilam tylko wedlug wizyt ustalonych tutaj. Byc moze gdyby mnie cos bardzo martwilo to bym poszla ale u mnie nic sie nie dzialo to nie chodzilam. No oprocz pierwszych miesiecy gdzie przez mdlosci, migreny i wymioty nie wiedzialam jak funkcjonowac. Znam jednak mnostwo dziewczyn ktore cala ciaze czuly sie super. Nie bedzie dwoch takich samych ciaz wiec najlepiej nie czytaj nic w necie bo tylko bedziesz sie martwic.
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Ja ze swojego doswiadczenia moge polecic dr Antepowicz jako ginekologa a rodzilam w Rotundzie. I jak wybierzesz opcje lekarza w szpitalu to powinnas miec szybciutki skan na kazdej wizycie (chyba ze cos sie zmienilo). Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2026 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2027 |
|
Zakorzenienie
|
A i gratulacje!! Bo z tego wszystkiego zapomnialam
![]() Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2028 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nikt na razie oprócz męża nie wie o ciąży... brakuje mi bardzo czasem dobrej rady i takiego babskiego wypadania się, zrozumienia... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2029 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2030 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jestem w 22tc więc niedawno też nieogarniałam co i jak więc jak masz pytania, to śmiało pisz
|
|
|
|
|
|
#2031 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A miałaś jakieś komplikacje w ciąży np. Plamienie? Mi Antepowicz progesteron na szczęście przepisała ale strach jest bo jestem w 1 trymestrze ciąży. Kolejną sprawą jest to że będąc u GP wysłała list do szpitala w coombe i wspomniała żebym się tam online zapisała na 1 wizytę w 15 tygodniu ciąży. Ja mam się sama tam zapisać? Byłam na stronie szpitala i czarna magia... Generalnie to na razie nie mogę uwierzyć że jestem w ciąży i trochę się denerwuje aby wszystko było dobrze... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2032 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
aha I przysluguje Ci tlumacz jezeli nie czujesz sie na silach z angielskim, ja nie skorzystalam ale bylam o to pytana na poczatku w szpitalu. Powodzenia! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2033 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
więc czekam na list ze szpitala ale jak piszesz jeszcze sobie poczekam. Matko na biezaco będę miała jakieś pytania bo teraz pustkę mam ale generalnie to mam mnóstwo pytań ;-) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2034 |
|
Wtajemniczenie
|
Pytaj
|
|
|
|
#2035 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny! Gratulacje dla wszystkich Mam! Udało mi się do Was dołączyć !! Po spóźniającym się okresie kolejny test zrobiony rano, druga kreseczka blada, ale jest!!! (drugi test, ponieważ poprzedni, robiony tydzień temu wyszedł negatywny ) Tak się cieszę! Jest to moja pierwsza ciąża. Niestety (albo stety) mieszkamy w Irlandii ( W Mallow- czyli prowadzić mnie bedzie szpital w Cork). Kalendarz pokazuje, że jest to 5 tc. Stąd moje pytanie do Was, jako do bardziej doświadczonych - kiedy udać się na pierwszą wizytę do GP? to prawda, że przyjmują między 10-12 tc? Mam nadzieję, że dowiem się od Was wielu ciekawych, pomocnych rzeczy. Bardzo się cieszę, ale również bardzo boję ;/ Mam nadzieję, że wszystko będzie przebiegało spokojnie i że będziemy się cieszyć upragnionym Skarbkiem. Pozdrawiam ! ( a właściwie już pozdrawiamy!)
|
|
|
|
|
#2036 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() do GP mozesz isc od razu, on zrobi tylko potwierdzajacy test ciazowy i wysle zgloszenie do szpitala, a cala reszte bedzie prowadzil juz szpital (tak jest w Dublinie, nie wiem jak u ciebie, ale skoro piszesz ze szpital w Cork to moze podobnie?). |
|
|
|
|
|
#2037 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
gratuluje!! ja jestem z Cork, bede radzila w CUH Wilton, Ty pewnie tez ale jest jeszcze jeden szpital do wyboru tylko nie pamietam jak sie nazywa. Osobiscie polecam Wilton. Do GP idz jak najszybciej (jezeli nie masz nikogo, to moge polecic Ci Polke, bardzo zadowolona z niej jestem),on wysle list do szpitala, a oni wyznacza termin pierwszego usg I spotkania z polozna (OK. 12tc). Jak masz jeszcze jakies pytania, to chetnie pomoge Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2038 |
|
Przyczajenie
|
OO, dziękuję za odpowiedź! Też słyszałam o Wiltonie i pewnie tam będę prowadzona. Jeszcze nie wiem czy na poród nie będę wolała lecieć do Polski, ale to jeszcze mamy czas się zastanowić. Ejda665 - na kiedy masz termin? Czy do GP mogę iść obojętnie gdzie, czy muszę u nas w Mallow? Chciałabym iść do Polki, żeby się nie stresować dodatkowo językiem, ale u nas nikt taki nie przyjmuje;/ Boję sie, że jak teraz pójdę, wyznaczą mi termin grudniowo-styczniowy, a my lecimy na święta do Polski, więc nie będzie miał kto odebrać poczty ani kontaktować się w razie czego. A nie chcę żeby przepadł mi termin. Dlatego myślałam żeby może iść po powrocie - w styczniu. To byłby 13 tydzień, za późno? Oczywiście w Polsce pójdę prywatnie do ginekologa porobić badania itp. Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi
|
|
|
|
|
#2039 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie musisz isc do GP w Mallow, to Twoj wybor gdzie pojedziesz. Moja znajoma dojezdza wlasnie z Mallow do mojej GP. Mysle, ze po swietach, to bedzie za pozno Bo przepadnie Ci ta wizyta miedzy 12 a 14 tc w szpitalu. Mnie rowniez nie odpowiadal termin przez nich wyznaczony, zadzwonilam I zmienili, to samo ze szkola rodzenia. Ja zaczelam 6 miesiac, termin mam na Marzec
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- A dlaczego chcesz rodzic w Polsce jezeli moge zapytac? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2040 |
|
Zakorzenienie
|
Odradzam poród w Polsce
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.

czyli radzisz zostać u GP? Jestem w 7tc i chciałabym bardzo sprawdzić czy wszystko jest ok ale nie wiem gdzie iść i czy w ogóle. GP powiedziała że między 11 a 13 tc mam iść do szpitala na usg - ale jak mam się tam zapisać i czy za to się płaci? Czuję się średnio, bardzo zmęczona i miewam bóle brzucha