|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1171 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Klub PP - Pijaczek Pokrzywy
Cytat:
![]() Wiele wizażanek korzysta już z olejku eterycznego z rozmarynu dodając go do wcierek ![]() Co kupisz??? Niech zgadnę.....Hmmmmm O mój rozmarynie rozwijaj się ![]()
![]() |
#1172 |
Zadomowienie
|
Rzucę offtopik, jak znalazłam małą roślinkę ze świeżymi liscmi rozmarynu, to warto to kupić i jak stosować na łepek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Świeży rozmaryn jako roślinkę, to do kuchni ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Już kończę off topa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1175 |
Przyczajenie
|
Cześć!
Czy mogę do Was dołaczyć ? Jestem facetem, wegetarianinem i też chciałbym pić pokrzywę. Tylko muszę poczekać aż mi na działce wyrośnie żeby sporządzić z niej napój. |
![]() ![]() |
![]() |
#1176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1177 |
Wtajemniczenie
|
Witamy Stanio
![]() Bu ![]() ![]() Kupić chciałam od razu dwie torebki sypanej pokrzywy z Herbapola ![]() Poprzednio za dwie zaplaciłam 3,22 zł, a wczoraj pani aptekarka mówi do mnie - 5,98 zł ![]() A ja - że co? Sprawdzi Pani to nie możliwe -ostatnio płaciłam 1,62 zł za jedno opakowanie. Sprawdziła – no niestety, było 1,62 zł ale przy poprzedniej dostawie, a teraz jest 2,99zł ![]() Ostatecznie kupiłam tylko jedno opakowanie, dziś zajdę do zielarskiego, może tam będzie taniej ![]() Wiecie co pokłady pewnie się wyczerpują i cena wywoławcza pokrzywy wzrosła ![]() Na szczęście niedługo maj ![]()
![]() |
#1178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1179 |
Wtajemniczenie
|
Ja jeszcze z pół starej mam torebki, ale ziółek - łopianu nie przywieźli
![]() Może w tym zielarskim będą ![]()
#1180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie sypana właśnie z herbapolu byla po 2 zł, i jej nie kupiłam ![]() ![]() ![]() a...kupiłam tez w tym zielarskim glinkę zieloną i faktycznie jest ona brunatnawa, a czytałam, ze dobrej jakości jets zielona to prawda?
![]() |
#1181 |
Wtajemniczenie
|
No widzisz
![]() ![]() ![]()
#1182 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1183 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to znaczy pokrzywa na kłopoty z żołądkiem? myślę, ze złego wpływu nie będzie ![]()
![]() |
#1185 |
Zakorzenienie
|
Pokrzywa może powodowac zaburzenia w ukladzie pokarmowym ale to taki efekt uboczny jak ktos nie może jej pic. Ja bym pila ten rumianek a porzywe zostawila na pozniej. Skoro nie pilas jej wczesniej to nie wiesz jak u Ciebie zadziala.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szczerze, to ja zanim odwazyłm się na pokrzywę piłam rumianek przez długi czas
![]() |
#1187 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jeszcze raz dziękuję ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1188 |
Zadomowienie
|
Dziękuje karlo, karateczko, za pomoc
![]() Na szczęście nawet przy pokrzywie, a może własnie dzięki niej(?) zaczął mi mijać ból, a strasznie atakował od paru dni. Hmm, ja nie wprowadzałam się, bo zioła piję często, zawsze gdy odwiedzę swojego przyjaciela-a to dziurawiec, pokrzywa, rumianek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1189 |
The Pink Power Mołderajtor
|
No problem Hula_hula
![]() Przerwa w braniu Belissy raczej nie powinna mieć negatywnych skutków, aczkolwiek jeśli zamierzasz brać ją zamiast pokrzywy do momentu zaplanowanej przerwy, może niezbyt efektywnie zadziałać [z uwagi na krótki czas jej przyjmowania]. Natomiast po przerwie możesz brać ją równolegle z pokrzywą, pod warunkiem, że nie pijesz skrzypu, jak wspomniała Aggie125. I znowu za te 3 miesiące przerwa... |
![]() ![]() |
![]() |
#1190 |
Zakorzenienie
|
To znaczy ja już teraz nie piję pokrzywy od 2 dni jakoś i chcę właśnie taką miesięczną przerwę zrobić, a od dziś wrócić do Belissy. Z herbat tylko zielona, ale ona chyba nie koliduje z Belissą. No a po tym miesiącu przerwy bym wróciła do pokrzywy i dalej brała tabletki. Czy tak może być?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1191 |
Przyczajenie
|
Dzięki Wam za miłe przyjęcie. Już dawno u siebie w aptece nie byłem bo nie przyjmuję żadnych leków ale niebawem się wybiorę i zobaczę czy są preparaty wzmacniające z pokrzywy. Teraz na przedwiośniu przydałoby mi się coś na wzmocnienie bo organizm słaby po zimie.
Ciekawy jestem czy znacie sposób przyrządzenia napoju wzmacniającego z rosnącej pokrzywy. Jeśli tak, podzielcie się ze mną informacją. |
![]() ![]() |
![]() |
#1192 |
|
Właściwie jeśli zakończyłaś cykl pokrzywowy, to lepiej byłoby teraz nie brać nic, dobrze jest, a nawet wskazane aby organizm całkowicie odpoczął od suplementów. A za miesiąc rozpocząć kurację pokrzywowo-belissową.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1193 |
Zakorzenienie
|
Hm, a czy to bardzo zaszkodzi jeśli przez ten miesiąc będę brała tą belissę, a potem dołączę do niej pokrzywę? Choć z drugiej strony w jednej drażetce jest aż 110mg skrzypu polnego i tyle samo wyciągu z niego, mogłoby być to za dużo...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się, też lubię jego smak. ![]()
![]() |
#1195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() -"napar z lisci i korzeni ![]() 25 gram na pół litra wody. Gotować do 3 min. Parzyć 20 min. Popijać w ciągu dnia w 2- 3 porcjach (przy reumatyźmie,biegunkach i dla oczyszczenia organizmu) -sok ze świerzej pokrzywy ![]() popijac 3 razy dziennie po 35 gram, Ma to działanie homeoststyczne i zwęża naczynia -wywar z pociętych łodyg i korzeni ![]() 25 gram na pół litra wody. Gotować 10 min. Pić między posiłkami przez dwa dni -Pokrzywa o smaku szpinaku ![]() Młoda pokrzywa plus liscie rzodkiewek i szczypior w równych częściach przyrządzić jak szpinak w małej ilości wody, którą należy wyparować a nie odlać. Przyprawić do smaku jajkiem, pieprzem, kminkiem, majerankiem,vegetą.(daje to doskonały smak potrawie) -ciasteczka z pokrzywy ![]() 15 gram nasion pokrzywy, 60 gram mąki,woda,miód do smaku. (jest to przepis zalecany przy mimowolnym moczeniu dzieci) "
![]() |
#1196 |
Przyczajenie
|
Dzięki Karateczko za przepisy.
Najbardziej interesuje mnie sok z surowej pokrzywy. Ale zastanawiam się jak go wycisnąć z rośliny i czy nie trzeba rozcieńczać wodą. W ogóle ciekawe jak on smakuje. Poza tym zaintrygowały mnie ciasteczka z nasion pokrzywy. Ale gdzie je można kupić? Ja mieszkam na wsi i u mnie w aptece pewnie takich rzeczy nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
#1197 |
Raczkowanie
|
No dziewczyny ,ale mnie motywujecie do picia.Nigdy nie sądziłam że dam rade coś takiego wypić ( o pokrzywie mówię
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
coś o surowej pokrzywie: ![]() "O zbieraniu pokrzyw i sporządzaniu z niego soku powinniśmy pomyśleć już wczesną wiosną. Pełnowartościowy produkt leczniczy możemy otrzymać jedynie z pokrzyw, które jeszcze nie zakwitły. Pod uwagę należy brać występujące u nas dwa gatunki pokrzyw: pokrzywę zwyczajną i pokrzywę żegawkę rosnącą głównie koło domostw, studni, w ogrodach. Jest łatwa do odróżnienia, nie wyrasta bowiem do góry jak zwykła pokrzywa, ale rozkrzewia się i rozgałęzia nisko nad ziemią. Ma małe, inaczej zbudowane liście i parzy silniej od wysoko wyrastającej pokrzywy. Sok z obu pokrzyw sporządzamy jednak w ten sam sposób. Zrywamy w rękawiczkach nisko nad ziemią całe rośliny. Myjemy kilka razy w zimnej wodzie, aby usunąć kurz, brud i resztki ziemi. Następnie drobno kroimy i przepuszczamy przez maszynkę. Przeciętnie z kilograma pokrzyw (trochę więcej przy żegawce) otrzymujemy od 300 do 500 g czystego soku. Sok ten następnie przechowujemy w lodówce, nie dopuszczając do zamarznięcia. Niektórzy specjaliści polecają przed włożeniem do lodówki zaprawienie soku solą (2 pełne łyżeczki na 500 g soku), aby się nie psuł. Pijemy łyżeczkę soku codziennie rano przed śniadaniem. Po dwóch tygodniach robimy tygodniową przerwę. "
![]() |
#1199 |
|
Skrzypu za dużo na pewno nie będzie, zdaje się są nawet mocniejsze kaspułki. Jeśli od razu przerzucisz się na Belissę wielkiej krzywdy Ci to nie zrobi, ale wtedy Twój organizm nie odczuje przerwy, raczej wzmocnienie suplementacji, bo Belissa jest "silniejsza" od szklaneczki pokrzywy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1200 |
Przyczajenie
|
![]() Skopiowałem sobie cały przepis przyrządzania soku z pokrzywy. Teraz tylko cierpliwie czekam , aż mi ta roślina wyrośnie. Jutro wpadnę do apteki. Może kupię jakiś preparat z pokrzywy na wzmocnienie. No to do jutra . Dobranoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.