Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-28, 21:47   #661
Betty83
Zakorzenienie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Mi sie przypomnialo, ze przed porodem, kiedy lezalam tydzien w szpitalu, to badali mnie wlasnie mezczyzni ginekolodzy. zwlaszcza ordynator byl bardzo obowiazkowy.
Tylko nie byly to typowe badania pod katem wykrycia guzka, tylko przygotowania sie piersi do karmienia.
Samo badnie niestety jesli ma byc dokladne, nie moze byc zbyt delikatne.
Ja nie mam szczegolnie uwrazliwonych piersi i jakiegos specjalnego bolu mi to nie sprawilo. Nietety swierdzil ze nie przygotowywalam brodawek i dosc mocno mnie za nia pociagnal, a to bolalo.
Za to moja dobra kolezanka ma tak ze czesto ja bola piersi i dla niej takie badanie, wykonywane nawet przez kobiete to byl koszmar.
Betty83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-28, 21:51   #662
wisniowaa
Raczkowanie

Podejrzewam, że mnie będzie bolało, bo mnie zawsze bardziej boli niż wszystkich.. A może być tak, że zrobi mi tylko usg czy to raczej wykluczone?
wisniowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-28, 21:58   #663
Betty83
Zakorzenienie

Jak sie nastawisz, ze to boli, to na pewno bedzie.
Jeszcze nie bardzo wiesz czym jest bol, po urodzeniu dziecka dopiero boli

Jak powiesz lekarzowi, ze nie zgadzasz sie na reczne badanie piersi, to on nie ma prawa tego zrobic. Ale nie mam pojecia czy samo usg to pelne badanie.

To dla zdrowia, wiec zrob to dla siebie i dla tych ktorych kochasz.
Sama wiesz jak wazne sa takie badania.
Stary 2008-02-29, 09:53   #664
NiTolcia
Przyczajenie

Dziękuję bardzo ;* No czyli zapisanie tabletek 16-latce zależy tylko i wyłącznie od ginekologa? Czyli mam prawo się zapytać, czy wypisze mi tabletki?? Czy np. moja mama się o tym dowie (bo jedzie ze mną, ale do gabinetu ze mną nie wchodzi)?
NiTolcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 10:16   #665
aneczka8
Zadomowienie

Skoro jedziesz z mamą to lekarz może ją porosić do gabinetu. Na czas badania będziesz sama ale potem leśli lekarz będzie wiedział że mama jest w poczekalni może będzie chciał z nią pogadać.
aneczka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 10:24   #666
NiTolcia
Przyczajenie

A czy musze lekarzowi powiedzieć, ze np. brałam tabletki wczesnoporonne? Czy to nie ma żadnego znaczenia?
Stary 2008-02-29, 10:25   #667
Betty83
Zakorzenienie

jesli masz nieregularne miesiaczki, albo zaburzenia hormonalne to powinnas powiedziec, bo to moga byc skutki.
a kiedy bralas te tabletki i skad je mialas?
Stary 2008-02-29, 10:30   #668
NiTolcia
Przyczajenie

Nielegularne mam od 4 lat, tabletki brałam 5 miesięcy temu, przepisał mi lekarz na izbie przyjęć w szpitalu.
Stary 2008-02-29, 10:57   #669
Betty83
Zakorzenienie

Z tabletkami, to jest tak, ze wszystko zalezy na jakiego lekarza trafisz. Jeden daje recepte kazdej ktora poprosi i wszystkie na ten sam srodek , bo dostaje za to np. wakacje w tunezji.
Inny przepisze tylko po wnikliwych badaniach, kiedy sa wskazania do podawania hormonow.
Prawda jest taka ze tabletki szkodza i to bardzo.
Poczytaj watek z sonda tabletkowa
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=184241

Moja znajoma bierze pigulke od 16 roku zycie, bo miala spore problemy z jajnikami. Przed 20 r.z miala juz jednego zylaka i sporo pajaczkow na nogach, co pewnie nie przytrafiloby sie jej tak wczesnie, gdyby nie ingerowala w hormony. Teraz ma 26 lat i w zyciu nie tknie pigulki. Zreszta wiele kobiet zaluje ze kiedys je bralo.
Stary 2008-02-29, 11:00   #670
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez NiTolcia Pokaż wiadomość
Nielegularne mam od 4 lat, tabletki brałam 5 miesięcy temu, przepisał mi lekarz na izbie przyjęć w szpitalu.

powinnaś mu powiedzieć, że brałaś, ale nie TABLETKI WCZESNOPORONNE tylko TABLETKI PO STOSUNKU!
Tabletki wczesnoporonne są w Polsce prawnie zabronione i lekarz w szpitalu, czy jakikolwiek by ich nigdy nie wypisał bo i tak ich w aptece nie kupisz.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 11:05   #671
NiTolcia
Przyczajenie

A postinor duo to nie tabletki wczesnoporonne? Nie wiedziałam heh... Dzięki Wam... Kurde ale sie boje... Czyli mogę poprosić o tabletki anty i nie bedzie na mnie np. krzyczał? Tylko po prostu jak coś odmówi? Najbardziej sie jednak boje, ze powie o tym mojej mamie :-/
Stary 2008-02-29, 11:08   #672
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez NiTolcia Pokaż wiadomość
A postinor duo to nie tabletki wczesnoporonne? Nie wiedziałam heh... Dzięki Wam... Kurde ale sie boje... Czyli mogę poprosić o tabletki anty i nie bedzie na mnie np. krzyczał? Tylko po prostu jak coś odmówi? Najbardziej sie jednak boje, ze powie o tym mojej mamie :-/
postinor i escapelle to tabletki PO stosunku.
Poprosić możesz, ale jezeli bedzie chcial Ci wypisać bez badań to się nie zgadzaj!
Może odmówić, to już zależy od lekarza.
Tak samo może powiedzieć Twojej mamie, bo nie jestes pełnoletnia i rodizc ma prawo znać stan Twojego zdrowia bo to on w tym momencie decyduje o leczeniu.
Jak miałam jakieś 15 lat i mi gin chciał wypisać tabletki na uregulowanie cyklu to moja mama sie nie zgodziła i tabletek nie wypisał...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-02-29, 11:11   #673
Betty83
Zakorzenienie

Marwari, niestety w polskich aptekach sa dostepne przynajmniej 2 leki, ktore odpowiednio zastosowane maja dzialanie poronne. Oczywiscie chodzi o jeden ze skladnikow, a leki te sa przepisywane na zupelnie inne schorzenia.
A postinor, ma za zadanie nie dopuscic do zaplodnienia, wiec nie ma tu mowy o dzialaniu wczesnoporonnym.
NiTolcia, uwazam ze dosc wczesnie zaczelas mieszac sobie w gospodarce hormonalnej.
Stary 2008-02-29, 11:14   #674
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Betty83 Pokaż wiadomość
Marwari, niestety w polskich aptekach sa dostepne przynajmniej 2 leki, ktore odpowiednio zastosowane maja dzialanie poronne. Oczywiscie chodzi o jeden ze skladnikow, a leki te sa przepisywane na zupelnie inne schorzenia.
A postinor, ma za zadanie nie dopuscic do zaplodnienia, wiec nie ma tu mowy o dzialaniu wczesnoporonnym.
NiTolcia, uwazam ze dosc wczesnie zaczelas mieszac sobie w gospodarce hormonalnej.
Wiem, wiem...
tylko chodziło mi o to, żeby NiTolcia nie powiedziała ginowi, że lekarz w szpitalu jej środki wczesnoporonne wypisał bo by chyba takie oczy zrobił
a Tobie NiTolciu to bym radziła poczytać o antykoncepcji, hormonach itd. bo widzę, że Twoja wiedza zbyt obszerna nie jest...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-02-29, 11:24   #675
Betty83
Zakorzenienie

NiTolcia, powinnas udac sie do dosc tolerancyjnego lekarza.
Wogole jak zamierzasz ukrywac te pigulki przed mama?
A co bedzie jak Ci sie przytrafi zakrzepica czy inne cholerstwo?
Przez 3 pierwsze miesiace mozesz miec bole glowy, nudnosci, wymioty, plamienia, stany deprsyjne.... i wogole rozne wypadki.
Zreszta kiedy sie bierze pigulke dluzej to raczej nie ma wahan nastroju jak przy normalnym cyklu, chyba ze jest zle dobrana. Sugerujesz ze Twoja mama Cie nie zna i nie pozna zmian?
A jak pojdzies zz mama do lekarza po antybiotyk np. na grype, to jak zapytasz czy mozna go przyjmowac razem z pigulka?

Marwari, ja mam 2 panie doktor i jedna z nich, kiedy karmiac piersia poprosilam o recepte na Cerazzete, to mi powiedziala ze to pigulka wczesnoporonna i mi nie przepisze.
Dla niej jednoskladnikowa znaczy - wczesnoporonna.
Jest katoliczka i ma prawo miec takie poglady.
Jest za to swietnym ginekologiem i poloznikiem.
Stary 2008-02-29, 11:30   #676
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
NiTolcia, powinnas udac sie do dosc tolerancyjnego lekarza.
Wogole jak zamierzasz ukrywac te pigulki przed mama?
A co bedzie jak Ci sie przytrafi zakrzepica czy inne cholerstwo?
Przez 3 pierwsze miesiace mozesz miec bole glowy, nudnosci, wymioty, plamienia, stany deprsyjne.... i wogole rozne wypadki.
Zreszta kiedy sie bierze pigulke dluzej to raczej nie ma wahan nastroju jak przy normalnym cyklu, chyba ze jest zle dobrana. Sugerujesz ze Twoja mama Cie nie zna i nie pozna zmian?
A jak pojdzies zz mama do lekarza po antybiotyk np. na grype, to jak zapytasz czy mozna go przyjmowac razem z pigulka?

Marwari, ja mam 2 panie doktor i jedna z nich, kiedy karmiac piersia poprosilam o recepte na Cerazzete, to mi powiedziala ze to pigulka wczesnoporonna i mi nie przepisze.
Też uważam, że i tak przed mamą nie ukryjesz pigułek...
poza tym jezeli ginekolog wypisze Ci np. Yasminelle, które kosztuja ok. 40zl za opakowanie, to stac Cie zeby wydawac co miesiac 40zl na tabletki?
Lekarz Ci wypisze recepte na 3 opakowania... To potem musisz isc do niego znowu albo do rodzinnego po recepte.
Tak samo z antybiotykiem jak juz Betty83 napisała...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-02-29, 11:32   #677
aneczka8
Zadomowienie

Cytat:
A pigułki dwuskładnikowe też sa dla tej pani doktor tabletkami wszesnoporonnymi??
Stary 2008-02-29, 11:42   #678
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczka8 Pokaż wiadomość
A pigułki dwuskładnikowe też sa dla tej pani doktor tabletkami wszesnoporonnymi??
Dwuskladnikowe nie, bo przepisuje na ogol yasmin, diane i regulon. Ale ciezki boj trzeba z nia stoczyc o recepte, zawsze proponuje albo kalendarzyk, albo jakas inna metode. Jest bardzo pro-prokreacyjna.
Sama ma chyba 5 dzieci.
Ale ciaze prowadzi wzorowo.

Za to u drugiej nie ma problemu z pigulkami,ale zawsze robi badania krwi i proby watrobowe. Jesli przy ktorejs zmianie, nie sa dobrze tolerowane, to wysyla na badania hormonalne. Moze dac skierowanie od razu, ale trzeba powiedziec, ze chce sie miec zrobione.
Stary 2008-02-29, 22:30   #679
mlalcg
Przyczajenie

hej!! pierwsze moje pytanko to czy jeżeli poprosze lekarza o tabletki to czy mi je wypisze bez problemu?? za 3 miesiące mam 18-stką a drugie to czy co miesiąc bedę musiała umawiac się na kolejną wizytę?? czy w między czasie będę mogła wejśc i poprosi o receptę??
mlalcg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 22:40   #680
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mlalcg Pokaż wiadomość
hej!! pierwsze moje pytanko to czy jeżeli poprosze lekarza o tabletki to czy mi je wypisze bez problemu?? za 3 miesiące mam 18-stką a drugie to czy co miesiąc bedę musiała umawiac się na kolejną wizytę?? czy w między czasie będę mogła wejśc i poprosi o receptę??
Wszystko zalezy lekarza i zasad panujacych w przychodni. Czesto ktos mowi ze idzie tylko po recepte, a konczy sie to pelnym badaniem z usg na innym pietrze, to irytuje innych pacjentow, ktorzy zapisali sie juz dawno i cierpliwie czekali na swoja kolej.
Do niektorych lekarzy trzeba rezerwowac sobie termin miesiac wczesniej, do innych wystarczy rano sie zarejestrowac.
Recepte, jesli dostaniesz, bedziesz miala na wiecej niz jedno opakowanie. Mozesz poprosic od razu na 2-3 opakowania. Zeby nie kupowac wszystkich za jednym razem, mozesz w aptece poprosic o odpis na pozostale opakowania i wybrac je w innym terminie.
Przed wypisaniem recepty powinnas zostac przebadana, lekarz powinien przeprowadzic wywiad na temat chorob w rodzinie, zwlaszcza krazenia. Powinnas zrobic badania ogolne krwi i proby watrobowe. Jesli nie bedzie przeciwskazan pewnie dostaniesz recepte
Stary 2008-03-03, 10:54   #681
Chanelka86
Raczkowanie

Mam jeszcze 1 pytanie odnosnie wizyty i gina. Czy podczas badania 'recznego' w gabinecie dostaje sie skierowanie na np wymaz, posiew itp? Czy samo badanie przez ginekologa wystarczy by stwierdzic, rozpoznac grzybice???
Chanelka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-03, 11:17   #682
Vilqa
Zadomowienie

Raczej rozpozna od razu. Objawy są dosyć charakterystyczne
Mnie nigdy babka nie zlecała żadnych dodatkowych badań. Zapisała konkretne piguły i było po kłopocie. Jeśli się okaże, ze lekarstwo Ci nie pomaga na pewno będziesz musiała zrobić dodatkowe badania.
Pamiętam, że przy pierwszym badaniu miałam robioną cytologię. Z marszu, od razu, bez żadnego napraszania się. Zaraz na wstępie, na "dzień dobry".

Cytat:
Napisane przez mlalcg Pokaż wiadomość

Kwestia lekarza. Poszłam kiedyś do państwowego, świeżo po 18-tce i się dowiedziałam, że "w tym wieku, to się mam rozmnażać, a nie myśleć o antykoncepcji". Zbaraniałam, po czym wyszłam z gabinetu bez badania. I poszłam do prywatnego. Nie twierdzę, że prywatni są lepsi (akurat ja trafiłam na jakąś średniowieczną dewotkę) , etc, to tylko kwestia podejścia lekarza do problemu. Niektórzy chyba lubią czytać o dzieciach w śmietniku...
Jesli idzie o recepty, proszę o trzy, cztery opakowania. Żeby od razu nie wydawać ileś tam złotych (raczej więcej niz mniej, bo antykoncepcja to burżujstwo i się refundacja nie należy), babka wypisuje mi dwie recepty. Jedną wykupuję sobie od razu, z drugą czekam do końca m-ca (recepta jest ważna m-c od daty wystawienia). Po receptę ot tak sobie wejść nie mogę, bo gin nie da mi piguł bez badania. W sumie słusznie (choć kosztownie ;-) )
Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-03, 11:32   #683
Chanelka86
Raczkowanie

A ta cytologie przeprowadza ginekolog w gabinecie czy daje skierowanie?
Stary 2008-03-03, 11:48   #684
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chanelka86 Pokaż wiadomość
A ta cytologie przeprowadza ginekolog w gabinecie czy daje skierowanie?
W gabinecie pobiera material, na taki wacik na patyczku, niebolesne to jest. Ale na wynik trzeba poczekac. Ja czekam ok 3 tygodni. Nie wiem jak jest w innych gabinetach.
Stary 2008-03-03, 12:12   #685
Chanelka86
Raczkowanie

Aha, tylko ja ide do prywatnego i na stronie internetowej jest napisane, ze wizyta kosztuje ...zl a za inne badania typu USG itp placi sie oddzielnie. Kurcze, pewnie kupe kasy pojdzie, no ale coz, zdrowie wazniejsze.
Dzieki dziewczyny!
Stary 2008-03-03, 12:26   #686
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, tylko ja ide do prywatnego i na stronie internetowej jest napisane, ze wizyta kosztuje ...zl a za inne badania typu USG itp placi sie oddzielnie. Kurcze, pewnie kupe kasy pojdzie, no ale coz, zdrowie wazniejsze.
Dzieki dziewczyny!
Za cytologie nie powinnas placic, bo jest taki program sponsorowany przez panstwo. Lekarz powinien Ci ja zaproponowac. Ja mysle ze usg kontrolne powinno byc w cenie wliczone. Ale wszystko zalezy od lekarza.
Jesli jestes ubezpieczona zapisz sie do jakiejs przychodni, nie powinno byc problemu z limitami na badania na poczatku roku. Ja mam standardowe ubezpieczenie zus i do tego takie dodatkowe ubezpieczeni w pzu, kosztuje 30 zl miesiecznie, ale za to nie czekam w kolejce, mam wszystkie podstawowe badania od reki, bez limitow, znizki w niektorych gabinetach prywatnych. 30zl, to mniej niz za jedna wizyte, a chodze za to do gina, stomatologa i dermatologa. Pzu wybiera do wspolpracy przychodnie, ktore spelniaja pewne warunki, ta do ktorej ja chodze stara sie o certyfikat iso z zarzadzania jakoscia, moze nawet juz go maja, naprade widac roznice w podejsciu do pacjenta.
Stary 2008-03-03, 12:53   #687
aneczka8
Zadomowienie

Cytat:
Dzieki dziewczyny!
Za wszystko prywatnie trzeba zapłacić. Cena za wizytę to przeważnie tylko za wizytę. Za usg cytologie i inne badnaia trzeba dopłacać.
Zależy też od gabinetu. Niektóre mają już taką cenę że jest tam wliczone usg na każdej wizycie.
Najlepiej zadzwoń i sę zapytaj ile trzeba dopłacić za usg i cytologie. Zazwyczaj jest to ok 100 zł łącznie. Zależy też od miasta.
Stary 2008-03-03, 15:39   #688
MALAcarnuka
Raczkowanie

to pytanie pewnie sie pojawilo ale nie mam czasu czytac calego watku.
mam 16 lat wybieram sie do ginekologa czy jest taki obowiazek zeby byla przy tym mama? bo niestety dzis dzwonilam do 2 lekarzy na fundusz i odeslali mnie z kwitkiem
a i jeszcze jedno przedchwila w innym watku dowiedzialam sie ze puki nie skoncze 18 lat powinnam isc do ginekologa dzieciecego a cos ciezko mi w to uwierzyc bo do takiego chodzi moja siostra ktora ma 10 lat i bole podbrzusza
Stary 2008-03-03, 19:06   #689
Gwiazdeczka90
BAN stały

GG do Gwiazdeczka90 Send a message via Skype™ to Gwiazdeczka90

aaaa ratunku jutro moja pierwsza wizyta u ginekologa ale to tez nie bedzie taka zwykla wizyta.. dlatego sie boję;/ mam 18 lat i 3 tygodnie temu poroniłam.. i jutro ide na usg sprawdzic czy wzystko jest dobrze boze ale sie boje..;/ na dodatek to 1 wizyta i w ogole .. odrazu chce oczywiscie tabletki anty.. nie chce wiecej wpadek
Gwiazdeczka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-03, 19:10   #690
czoornoo
Zakorzenienie

GG do czoornoo

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka90 Pokaż wiadomość
aaaa ratunku jutro moja pierwsza wizyta u ginekologa ale to tez nie bedzie taka zwykla wizyta.. dlatego sie boję;/ mam 18 lat i 3 tygodnie temu poroniłam.. i jutro ide na usg sprawdzic czy wzystko jest dobrze boze ale sie boje..;/ na dodatek to 1 wizyta i w ogole .. odrazu chce oczywiscie tabletki anty.. nie chce wiecej wpadek

a skad wiedzialas ze poronilas skoro nie bylas u lekarza jeszcze?

czoornoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości