![]() |
#1411 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
Może tylko tyle,że warto najpierw się dowiedzieć jak to wygląda,dopytać,wyjaśnić wszystkie swoje wątpliwości,nie snuć teorii spiskowej w zamian. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1412 |
Wtajemniczenie
|
nie dodałam że wpisywanie sie w zeszyt miałam proponowane 3 razy, nie jest Ci na pewno obce poszukiwanie pracy i może sie zdarzyc że oferta po prostu Ci nie odpowiada albo czujesz sie zniechęcona długimi poszukiwaniami
teoria spiskowa? chyba trochę przesadziłaś |
![]() ![]() |
![]() |
#1413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma się o co obrażać (może teraz też przesadziłam?) Równie dobrze mogłabym powiedzieć,że Ty też przesadziłaś z poprzednią uwagą o tym,że coś jest "tu naciągane". O zniechęceniu w procesie poszukiwania pracy i o nieodpowiedniej ofercie rzeczywiście nie musisz mi pisać. Wiem tylko tyle, że osoba aktywna,której zależy w myśl zasady "umiesz liczyć-licz na siebie" sama sobie szuka pracodawcy. Jak będziesz tak dalej bazowała na tym "zeszycie" to Cię emerytura zastanie. Głowa do góry i w teren. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1414 |
Wtajemniczenie
|
owszem przyznaje że przesadziłam, tak to wygląda dla kogoś kto nie zna przepisów UP na pamięć, jeśli Ty wiesz o co chodzi - a na pewno tak jest skoro tak zareagowałaś - to możesz wyjasnic bez przykrych uwag i nabijania się
![]() ![]() byc może emerytura jeszcze poczeka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz, tu nie chodzi o to żeby znać przepisy na pamieć - te znać powinien jedynie urzędnik, chodzi o to,żeby ORIENTOWAĆ się w swoich prawach i obowiązkach. Nie wiem jaka jest polityka w "Twoim" urzędzie,ale tam skąd ja pochodzę niedopuszczalne jest aby osoba bezrobotna czekała sobie biernie na propozycję.Należy wykazać trochę aktywności ze swojej strony ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1416 |
Wtajemniczenie
|
nic nie poradzę na to, że tak to odebrałam
![]() ![]() ![]() oczywiście, ze nie czeka sie az sie sami odezwą, szuka sie na własną rękę, miałam kilka fajncyh ofert, byłam na kilku rozmowach, zaliczyłam troche dni próbnych ale zawsze znajdzie sie ktoś lepszy, z doświadczeniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1417 |
Wtajemniczenie
|
u mnie bylo tak ze w poniedzialek sie zarejestrowalam jako bezrobotna ( nie bylo stażu) a pozniej w tym samym tygodniu tzn. sroda mialam isć na rozmowe w/s stazu a w czwartek badania lekarskie czyli tempo ekspresowe
![]() |
#1418 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zawsze znajdzie się ktoś kto odbierze sens czyichś słów do siebie i się czuje urażony.Myślę,że nie ma sensu dłużej na ten temat dywagować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1419 |
Zakorzenienie
|
caro_l_a: moze poprostu nie wpłyneły do UP wnioski od pracodawców o przyjeciu na staż - przeciez tak tez może być (wbrew pozorom nie kazdy pracodawca przyjmuje stazystów, mimo iż mógłby mieć "darmowa siłę robocża", przewaznie do "czarnej roboty"), nie ma co zwalać wszystkiego na UP.
Przejdz sie do kilku firm/urzedów/placówek i zapytaj o możłiwość odbycia stażu. Złóz CV i podanie o przyjęcie na staż motywując czemu chcesz tam go odbyć. Jeśłi rozpatrzą pozytywnie to zadzwonią i wypełnią wniosek (podając ciebie jako osobą którą chca na ten staż) który złożą potem na dzienniku podawczym w UP. Nie ma co się zniechecać. Mi w Urzedzie Miasta powiedzieli ze mają już stażystów, że nie potrzebują nikogo już, a za jakieś 2 tygodnie zadzwonili ze jednak chcą ![]()
#1420 |
Zakorzenienie
|
Masz rację Hosenko.
Tak to bywa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1421 |
Wtajemniczenie
|
jak juz pisałam jutro i we wtorek mam dni próbne w sklepie z odzieżą męską
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1422 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1423 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1424 |
Raczkowanie
|
a jak to jest z tymi dniami wolnymi? przysługuja 2 dni po przepracowanym miesiacu, a jak miałam 2 tygodnie l4 w lutym to normalnie mi sie to liczy i mam te 2dni czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę,że można jednak dogadać się z pracodawcą... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1426 |
Raczkowanie
|
ale ja juz jestem w połowie stazu niewiem czy przez to l4 przysługuja mi te 2 dni czy nie
|
![]() ![]() |
![]() |
#1427 |
Raczkowanie
|
ja jak miałam l4 to dostałam w tym samym miesiącu te przysługujące 2 dni urlopu, wiec można
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1428 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1429 |
Wtajemniczenie
|
Jutro jadę do UP aby się zarejestrować. Otrzymałam "cynk" od znajomej że potrzebuja na staż do pewnej instytucji.
Czy przy rejestracji mam mówić, że chcę tylko i wyłącznie na staż do tego konkretnego miejsca? Czy wtedy ominie mnie ta cała "procedura" związana z wyszukiwaniem ofert pracy przez "doradce"? I jeśli któras będzie tak dobra opisać mi, co i jak. Kiedy w końcu zaproponuja albo ja "wymuszę" ![]() ![]() Dziękuje za pomoc ![]()
![]() |
#1430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponadto po zarejestrowaniu powinnaś zapytać pośrednika pracy o staż w tej instytucji- jeśli pracodawca złożył ofertę,a Ty spełniasz wymogi pośrednik Cię skieruje. Doradca "nie wyszukuje" ofert.Robi to pośrednik pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1431 |
Rozeznanie
|
A ja mam takie pytanie...pracowo-stażowe
![]() Jeśli jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy i jednocześnie "odfajkowano", że jestem zaintersowana stażami, to jak to będzie wyglądać? Tzn. - po znalezieniu odpowiedniej oferty - ktoś z Urzędu dzwoni? I zarejestrowany udaje się do Urzędu w wyznaczonym terminie na rozmowę z pośrednikiem, czyli pracownikiem tegoż Urzędu? Czy może jeszcze oprócz tego należy od czasu do czasu nawiedzać Urząd, żeby potwierdzać swoją gotowość do podjęcia pracy? Rozumiem, że osobie z wyższym wykształceniem nie będą proponować pracy w sklepie rybnym, ale jak wygląda kwestia odmowy? Bo nie chodzi przecież o to, żeby znaleźć jakąkolwiek pracę czy jakikolwiek staż...Więc chyba nie trzeba się zgadzać zawsze na wszystko (tak jak w życiu ![]() Przepraszam, jeśli to pytanie się powtórzyło...ale mam nadzieję, że nie ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdzieś już na ten temat chyba pisano w tym wątku ![]() Musisz w miarę możliwości często odwiedzać urząd pracy,oferty mogą się zmieniać kilka razy w tygodniu ![]() Odmówić przyjęcia oferty możesz wtedy kiedy przedłożono Ci ofertę zupełnie nieadekwatną do kwalifikacji zawodowych (mało prawdopodobne ![]() Proponowałabym konsultację u doradcy zawodowego w urzędzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1433 |
Rozeznanie
|
Aha, dziękuję.
Ale to o odmowie dotyczy też stażu? I jakie są konsekwencje takiej odmowy? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1434 |
Zakorzenienie
|
Jeśli do mnie kierujesz pytanie?
Odp.: tak,dotyczy,konsekwencją jest wyrejestrowanie na 3 mc. Po 3 mc rejestrujesz się ponownie jak jest taka potrzeba. |
![]() ![]() |
![]() |
#1435 |
Przyczajenie
|
pytanko
Witam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1436 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: pytanko
Czy któraś z Was pisała podanie o przyjęcie na staż? Ja nie mam pojęcia jak to się pisze.
Dysponujecie jakimś wzorem ![]()
![]() |
#1437 |
Raczkowanie
|
Hej stażyści !
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1438 |
Raczkowanie
|
podanie o przedłużenie (albo odbycie)stażu ;p
imie i nazwisko data , miejscowość adres adres do kogo ma być skierowany (dyrektor) ,,Wyrażam zgodę na przedłużenie (lub odbycie) stażu w (podajesz miejsce pracy gdzie skierował cię PUP!). Obecnie odbywam (łam) staż (podajesz okres od -do). podpis Myślę ze posłużyłam ![]()
#1439 |
Zakorzenienie
|
pewnie aneks bez podwyżki... też będę za niedługo przedłużała staż więc jestem ciekawa jak to będzie, ale nie robie se nadziei
![]() |
#1440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poczatek był mniej więcej taki: Zwracam sie z prośba o umożliwienie odbycia stażu w Urzędzie Miasta najchetniej w Wydziale ..... . Ukończyłam takie i takie studia i bardzo mi zalezy na zdobyciu doświadczenia i poszerzenia wiedzy z zakresu (w moim przypadku to była ochrona środowiska) nabytej podczas studiów i jej praktycznego zastosowania. Coś tam jeszcze pisałam, ale nie pamietam co ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:54.