Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-18, 19:33   #4411
201612130906
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie. Co się uznaje za koszty utrzymania? Często się tam pojawia po odliczeniu kosztów utrzymania. Trochę tego nie rozumiem bo myślałam że po odliczeniu kosztów utrzymania to zostaje kasa na przyjemności, oszczędności itp. Jest jakaś definicja? Jak ty definiujesz to po odliczeniu czego zostaje ci 500 na lebka?

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Według standardów paczkowych koszty utrzymania to mieszkanie, rachunki, leczenie, czasami też kredyty odliczają. To co zostaje, to są kwoty na jedzenie i jakieś tam inne potrzeby typu chemia, przybory szkolne, bilety, przyjemności.
201612130906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-18, 19:35   #4412
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
na żarcie, chemię, życie po prostu. Po opłaceniu rachunków, kredytów i nakarmieniu zwierząt.

Podejrzewam, że w szlacheckiej paczce liczą podobnie. Z tym, że chyba oni leki też doliczają do rachunków i opłat.
Ale rachunków typu prąd gaz czy rachunków za ajfony w abonamencie i internet?

Stary 2016-11-18, 19:35   #4413
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-18, 19:37   #4414
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
No właśnie czy paliwo jest takim kosztem czy nie?

Stary 2016-11-18, 19:39   #4415
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6767747 1]Nie wierzę. Przecież z 600-700zł można jeszcze coś odłożyć. Może niewiele ale jednak. Nawet jak "pocieszki" jeszcze rosną i zgoda, że trzeba częściej kupować ciuchy (ale od czego są second-handy? jakoś milionom ludzi to nie tylko nie uwłacza ale często wolą poszperać bo stare szmatki są jeszcze często lepszej jakości).

Natomiast nieodmiennie zadziwiają mnie dwie rzeczy: jak rodzina kisi się z kilkorgiem (jeśli nie kilkanaściorgiem) dzieci w jednej bidnej klitce to gdzie do diabła te kolejne dzieci się "produkują"?

A druga rzecz to co za troglodyci piszą te opisy. "Pani M. na co dzień zajmuje się dziećmi i jest w 4 miesiącu ciąży" - tak na co dzień jest w 4 miesiącu?

"Pani Jolanta jest może liczyć na męża." - no serio ten kto to pisze nie może tych opisów jeszcze raz przeczytać i wyłapać idiotyczne babole?

Nigdy nie byłam fanką tego programu (pomoc starszym i schorowanym ludziom to jedyny sens tej akcji IMHO) ale to co tu widzę przechodzi moje najśmielsze wyobrażenia.[/QUOTE]

Opisy są boskie az siadłam do kompa, zeby mi bylo latwiej cytaty wrzucac

kradnę z posta gdzieś wyżej
Cytat:
Pani Anna (44 l.) i Pan Ryszard (46 l.) wychowują dwójkę dzieci: Pawła (24 l.) i Julkę (6 l.).

(...)
Po odliczeniu kosztów związanych z mieszkaniem i kupnem leków na życie pozostaje jedyne 202 zł na osobę. Dodatkowo rodzina ma do spłaty kredyt zaciągnięty na wesele córki.
6-latki?

Cytat:
Pani Danuta (55 l.) samotnie wychowuje dwójkę synów: Darka (17 l.) oraz Dominika (13 l.). Na codzień pomaga jej w tym jej młodsza córka Angelika (22 l.) oraz starsza córka Wanda (35 l.) wraz z mężem Jetmendem (39 l.) i dwuletnią ich córeczką Wiktorią.
Rodzina zmaga się z ciężką sytuacją finansową od kiedy to firma, którą pani Danuta prowadziła wraz z mężem, zbankrutowała. Poprzez nałóg alkoholowy męża i jego ciągłe oszustwa wpędził firmę w ogromne długi.Doprowadziło to do wielu problemów. Komornik wszedł na pensję pani Danuty, a także Angeliki. Zajął również mieszkanie. Po rozstaniu z mężem pani Danuta została sama z dziećmi i ogromnymi długami. Bardzo odbiło się to wtedy na jej zdrowiu psychicznym. Wówczas na pomoc rodzinie, z Włoch, wróciła jej córka Wanda wraz z mężem. Jednak zaraz po przyjeździe okazało się, że jest w ciąży i nie może podjąć się pracy. Obecnie rodzina utrzymuje się z dochodów pani Danuty, Angeliki oraz Jetmenda. Przy ich dochodach oraz wydatkach na mieszkanie, na jednego członka rodziny przypada 480 zł. Jednak domowy budżet w dużym stopniu obciążają jeszcze spłaty kredytu (ok. 700zł miesięcznie).
Rodzina żyje w bardzo skromnych warunkach. W 7 osób mieszkają w dwupokojowym mieszkaniu. Mimo to mają ze sobą bardzo dobre relacje. Wspierają się wzajemnie, a ich największą pociechą i oczkiem w głowie jest mała Wiktoria. Pani Danuta chwali również swoich synów za pomaganie w domowych obowiązkach oraz jest bardzo dumna z Angeliki, która to bardzo zaradnie po zdanej maturze znalazła sobie stałą pracę.
Najbardziej potrzebne rodzinie są środki czystości i żywność. Pani Danuta w imieniu rodziny prosi również o buty zimowe dla wszystkich, aby mogli przetrwać zimę w pełnym zdrowiu.
To kto kogo wychowuje? 2-latka 17-latka? Jestem tez pod wrazeniem zagospodarowania 2 pokoi
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-18, 19:40   #4416
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Cytat:
Pracę zawodową podejmuje tylko pan Michał, który jako górnik zarabia 2050 złotych.

No sory Batory, ale to jest paradne po prostu. Tyle to on zarabia na papierze najwyżej. Barbórki, trzynastki, czternastki, paczki dla dzieci, darmowy węgiel, dodatki do wczasów i kartki na jedzenie to już się w ten dochodzik uroczy nie wliczają, co?

Akurat pochodzę z miasta górniczego, z powietrza takich informacji nie biorę, co prawda nie jestem pewna, czy kartki dostaje się wszędzie, ale myślę, że w zdecydowanej większości miejsc.
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-18, 19:40   #4417
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Ale rachunków typu prąd gaz czy rachunków za ajfony w abonamencie i internet?

wszystkie stałe zobowiązania finansowe. Telefon i internet też, prąd, czynsz, ubezpieczenie auta, raty kredytu. itp.
Przecież napisałam, że 500 na ryja na jedzenie, chemię itp.

Szlachecka to podaje kwoty na łeb po odliczeniu wszystkich rachunków plus leków, z tego co rozumiem.
Stary 2016-11-18, 19:45   #4418
daydreaming_
Zakorzenienie

Mam pytanie dotyczące zasięgu regionu. Jeśli mamy "Pcim Dolny i okolice" jako region to mówimy tutaj o powiecie? Czy może być tak, że rodzina z gminy Bździszewo jest wpisana na liście potrzebujących w mieście Pipidów, ale to miasto leży już na terenie innej gminy?

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-18, 19:48   #4419
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Na co dzień pani Zuzanna zajmuje się dziećmi, szczególnie Marceliną, która ma 2 latka oraz dba o czystość i porządek w domu.
Dwulatka dba o czystość i porządek?
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-18, 19:53   #4420
201612130906
Konto usunięte

Cytat:
Pani Katarzyna (25 l.) i Pan Filip (28 l.) wychowują dwoje dzieci: Zuzię (7 l.) i Jasia (5 l.). Wkrótce na świat przyjdzie ich kolejna pociecha.
Pani Katarzyna jest w 5 miesiącu ciąży i do tej pory pracowała w firmie sprzątającej. Ze względu na duży wysiłek odbijający się na jej zdrowiu, musiała zrezygnować z pracy. Z kolei pan Filip pracuje dorywczo. Parę lat temu, mężczyzna w odstępie czasowym dwa razy trafił do zakładu karnego z racji niespłaconych zaległości z opłatami i kolejno z powodu nieodrobienia prac społecznych. Pan Filip nie stawił się, by wykonywać prace społeczne, ponieważ musiał utrzymywać rodzinę - wtedy miał stałą pracę. Barierą w znalezieniu pracy etatowej jest więc dla niego w tym momencie brak zaświadczenia o niekaralności. Sytuację rodziny w znacznym stopniu pogarsza fakt, iż pani Katarzyna odziedziczyła w spadku po ojcu dług o wartości 40 tysięcy złotych. Niestety nie miała możliwości zrzeczenia się tego niefortunnego spadku, ponieważ w nikt na czas nie poinformował jej o śmierci ojca i termin, by odmówić przejęcia zadłużenia minął. Dodatkową trudnością z jaką zmaga się rodzina, jest brak łazienki – do ich dyspozycji pozostaje jedynie wanienka dziecięca. Po odliczeniu wszelkich opłat za mieszkanie, dochód przypadający na członka rodziny wynosi 682 zł. Niestety w rzeczywistości kwota, którą mają do dyspozycji jest niższa i tylko nieznacznie przekracza 400 zł na osobę, gdyż pani Katarzyna regularnie spłaca dług ojca.
Pani Katarzyna mimo wszelkich problemów nie traci pogody ducha, marzy o tym, by wrócić do aktywności fizycznej - kiedyś tańczyła w grupie tanecznej. Z kolei panu Filipowi zależy na zrobieniu kursu prawa jazdy, co niestety na chwilę obecną jest niemożliwe ze względu na finanse. Dzieci są bardzo uzdolnione artystycznie: Zuzia przejęła po mamie miłość do tańca, zaś Jaś lubi rysować.
Spośród wszystkich potrzeb, pani Katarzyna wskazuje jedną najpilniejszą - łóżko piętrowe dla dzieci. Umożliwi to wstawienie do małego mieszkania rodziny łóżeczka dziecięcego. Ważnym aspektem dla przyszłej mamy jest również wyprawka dla dziecka. Rodzina będzie także bardzo wdzięczna za odzież.
Co za bullshit, jeżeli wtedy pracowal, to powinien mieć potrącane z wynagrodzenia, a nawet jeśli nie, to prace społeczne to maks. 40 godzin miesięcznie...

Dla odmiany ta dziewczyna mi się podoba:

Cytat:
Pani Weronika (18 l.) samodzielnie wychowuje synka Maksa (rok i siedem miesięcy).
Kobieta została sama po rozwodzie. Jej były mąż, ojciec Maksia odszedł do innej kobiety, nie utrzymuje kontaktu zarówno z matką dziecka, jak i z synem. Alimenty są prawnie przyznane, jednak ojciec dziecka ich nie płaci. Obecnie trwa procedura przyznania ich z funduszu alimentacyjnego. Opiekuje się dzieckiem, pracuje w sklepie (pensja 1200 zł), uczy się w liceum zaocznie, przystąpiła do kursu na prawo jazdy (opłaciła go babcia jako prezent na 18-te urodziny). Gdy mama jest w pracy Maksio przebywa w żłobku lub jest pod opieką babci. Po podjęciu kosztów utrzymania mieszkania dochód na osobę wynosi 600 zł.
Mimo młodego wieku pani Weronika szybko dorosła. Jest odpowiedzialną, młodą kobietą, bardzo dzielną i wytrwałą. Kocha swojego synka i marzy o założeniu pełnej rodziny. Mimo trudności, jakie ją spotkały, godzi ze sobą wychowanie dziecka oraz wszystkie pozostałe obowiązki. Chociaż jest młoda, ma duże doświadczenie życiowe. Przeciwności, które spotkały ją w życiu nie zabrały jej wiary w to, że będzie lepiej. Z całych sił stara się zapewnić Maksiowi wszystko, co najlepsze.
Wśród najważniejszych potrzeb pani Weronika wymieniła wózek- spacerówkę dla Maksia (może być nawet używany). Stary jest niestabilny, nie ma daszku, nie chroni przed deszczem i śniegiem. Rodzinie potrzebna jest lodówka, gdyż stara nie spełnia już swojej funkcji. Będzie także wdzięczna za żywność.
Cytat:
Pani Mariola (29 l.) samotnie wychowuje dwóch synów: starszego Maćka (5 l.) i malutkiego Brajana (11 msc.).
Pani Mariola pół roku temu została zdana sama na siebie, przez to że jej mąż trafił do zakładu karnego na 4 lata. Od tej pory zajmuje się sama wychowaniem dwójki dzieci. W miarę możliwości stara się łapać dorywcze prace które, ze względu na opiekę nad dziećmi, może wykonywać jedynie z domu. Trudności sprawiają również finanse rodziny, łączny dochód rodziny wynosi 1207 zł, a po odjęciu wszelkich kosztów utrzymania, na życie pozostaje 210 zł na jednego członka rodziny. Dodatkowym problemem są warunki mieszkalne. Pani Mariola nie ma w mieszkaniu ciepłej wody, blok w którym mieszka jest nieocieplony i pozbawiony podstawowych mediów
Kolejny co trafił do zakładu karnego, no szedł, potknął się i tak wyszło. 4 lata bez zawiasów to już poważna kara, nie wiem dlaczego mam wrażenie, że to za rozboje...

Cytat:
Pan Rafał (31 l.) wraz ze swoją partnerką panią Katarzyną (31 l.) wychowują wspólnie córkę Paulinę (3 l.). Wkrótce w rodzinie pojawi się drugie dziecko.
Rodzina mieszka w kawalerce (ok.14m2). Problemy rodziny zaczęły się około 5 lat temu po śmierci mamy pani Katarzyny, gdy wraz z mieszkaniem odziedziczyła również jego zadłużenie. Zarówno pan Rafał jak i pani Katarzyna pracują. Po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania dochód na jednego członka rodziny to 729,67 zł na osobę. Dodatkowo do stałych opłat rodzina spłaca zadłużenie, które powstało, gdy mieszkała w nim mama pani Katarzyny (300 zł/miesięcznie). Rodzina stara się o polepszenie swojej sytuacji, mogą również liczyć na pomoc mamy pana Rafała. Pani Katarzynie udało się podpisać ugodę, która umożliwia im spłacanie zadłużenia w dogodnych ratach. Starają się również o większe mieszkanie, gdyż obecne jest za małe.
Pan Rafał i pani Katarzyna pomimo problemów są bardzo pozytywnymi ludźmi patrzącymi optymistycznie na życie i swoją przyszłość. Bardzo ważne są dla nich wspólnie spędzane chwile i starają się je dobrze wykorzystać, gdyż pracują na dwie różne zmiany. Są bardzo szczęśliwi, że mają siebie nawzajem i mogą liczyć na swoje wsparcie. Najbardziej dumni są z relacji i więzi, która ich łączy i daje im siłę do walki o lepszą przyszłość dla swojej rodziny. Mają dużo planów przyszłość, a koniec listopada wiąże się dla nich z wielkim wydarzeniem - wezmą ślub.
Rodzina najbardziej potrzebuje lodówki, bo stara zaczęła się psuć i przeciekać. Bardzo dużym wsparciem dla rodziny będą też obuwie zimowe (szczególnie dla Paulinki, bo nie mają dla niej ciepłych rzeczy na zimę) oraz żywność.
Fajnie, że pracują, ale błagam, jak można na 14 metrach, jeszcze z małym dzieckiem zrobić kolejne? I najlepsze z tego opisu:

Rafał gry na x-box, Katarzyna - coś związanego z delfinami np figurka, Paulina - puzzle - tematyka: Kraina Lodu lub kucyki.

Wolałabym mieć lodówkę niż konsolę, ale co ja się tam znam
Stary 2016-11-18, 19:54   #4421
Donatella_Rosa
Zadomowienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6767954 1]Dwulatka dba o czystość i porządek? [/QUOTE]

W tym roku to przechodzą samych siebie jeśli chodzi o błędy. Już mi mignął gdzieś pan Janusz, który po urodzeniu dziecka odszedł od rodziny.

Tutaj za to dziewczyna, której mam nadzieję, że ktoś pomoże.
18 latka, która mieszka i utrzymuje się sama:
http://www.szlachetnapaczka.pl/wybor....html#position
Stary 2016-11-18, 19:59   #4422
Konto usunięte

Swoją drogą daleko szukać nie trzeba. Tuż obok rośnie całkiem prywatny wizażanek (łudze się, że to jednak trol), ani chybi przyszły klient paczuni jak rodzinka ogarnie, że może jednak dłużej nie da się robić w wała

Wersja krótka - niepełnosprawny ruchowo (na wózku) panicz lat 17 chce rzucić szkołę (technikum informatyczne). Papier nie jest mu do niczego potrzebny bo i tak nie będzie mógł nigdy podjąć pracy (jakiejkolwiek, mówimy tu o szeroko rozumianej informatyce, nie skakaniu po budowie) gdyż straci wtedy rentę. Rodzice i siostrzyczka obiecali, że będą panicza utrzymywać

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1043066

Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Czas edycji: 2016-11-18 o 20:15
Stary 2016-11-18, 20:00   #4423
daydreaming_
Zakorzenienie

Kłamca, kłamca:
Cytat:
Pani Karina (35 l.) wychowuje samotnie dwóch synów: Dominika (8 l.) i Piotra (6 l.).
Rodzina ta długi czas mieszkała za granicą, radzili sobie wtedy bardzo dobrze. Zarówno pani Karina jak i jej mąż pracowali, dzięki czemu mogli bez żadnych trudności utrzymać rodzinę. Sytuacja jednak zmieniła się po powrocie do Polski, kiedy małżeństwo rozwiodło się. Przerwany też został wtedy remont domu. Bardzo uciążliwy jest dla nich brak podłączonej instalacji wodnej do kuchni i łazienki. Na domiar złego, niedługo po odejściu męża, pani Karina straciła pracę. Obecnie jedynym źródłem jej dochodu jest zasiłek z MOPSu - 350 złoty. Po odjęciu kosztów utrzymania kobiecie pozostaje na życie około 100 złotych na osobę.
Brak doliczonego 500+ i gdzie są alimenty?

Cytat:
Pani Anna (47 l.) i pan Robert (51 l.) wspólnie wychowują dziewięcioro dzieci: Marka (5 l.), Anię (9 l.), Marysię (12 l.), Julię (13 l.), Agnieszkę (16 l.), Dominikę (18 l.) oraz dorosłych już Bartka (19 l.), Kubę (20 l.) i Kingę (21 l.). Wszyscy razem tworzą bardzo ciepłą, zżytą rodzinę.
Na ich obecną trudną sytuację materialną dodatkowo wpływa choroba dwóch synów. Kuba ma problemy urologiczne, jest pod stałą opieką specjalistów. Z kolei Bartek jest niepełnosprawny intelektualnie. W ubiegłym roku pani Anna straciła pracę i do tej pory mimo wielu starań nie może nic znaleźć. Najbardziej trudna jest codzienność, takie gospodarowanie niewielkimi środkami pieniężnymi, aby wystarczyły one na zapewnienie podstawowych potrzeb dzieci. Źródłem utrzymania rodziny są: pensja najstarszej córki, zasiłek dla bezrobotnych pani Anny, wsparcie w programie „Rodzina 500+” oraz skromny dochód z pola. Po odliczeniu kosztów utrzymania domu i leczenia miesięcznie pozostaje im na życie ok. 5000 złotych, co przy tak licznej rodzinie daje na osobę niecałe 500 zł.

Cytat:
Pani Natalia (30 l.) wraz z mężem Łukaszem (32 l.) wychowują dwóch synów - Marcina (11 l.) oraz Daniela (7 l.).
Pan Łukasz wraz z rodziną mieszkał w rodzinnym domu pani Natalii, który oprócz nich zamieszkiwały dodatkowo trzy rodziny. Z powodu konfliktów i nieporozumień oraz braku miejsca, rodzina podjęła decyzję o zakupie swojego domu, na który został zaciągnięty kredyt. Pan Łukasz wyjeżdżał za granicę do pracy, aby zarobić pieniądze na spłatę kredytu oraz by móc wyremontować dom. Pani Natalia odbyła staż i podjęła pracę. Musiała jednak z niej zrezygnować, ponieważ nie mogła liczyć na niczyją pomoc w opiece nad dziećmi. Trudnością dla domowników jest również brak łazienki. Rodzina utrzymuje się z pensji pana Łukasza oraz zasiłków co daje łączną kwotę w wysokości 2536 zł . Po opłaceniu niezbędnych rachunków na jedną osobę przypada ok. 488 złotych miesięcznie.

Szczególne upominki: chłopaki - gra GTA na X-box'a, pan Łukasz - maszynka do strzyżenia, pani Natalia - kosmetyki do makijażu.

Stary 2016-11-18, 20:02   #4424
Konto usunięte

Nouvelle, a z tym spadkiem to nie jest tak, że liczy się czas od chwili uzyskania informacji przez spadkobiercę?

Cytat:
Sytuację rodziny w znacznym stopniu pogarsza fakt, iż pani Katarzyna odziedziczyła w spadku po ojcu dług o wartości 40 tysięcy złotych. Niestety nie miała możliwości zrzeczenia się tego niefortunnego spadku, ponieważ w nikt na czas nie poinformował jej o śmierci ojca i termin, by odmówić przejęcia zadłużenia minął.
Stary 2016-11-18, 20:04   #4425
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Guano tam, gdzie kosiniakowe?
Jak miała umowę o pracę do porodu, to normalnie macierzyński się jej należy.
Stary 2016-11-18, 20:06   #4426
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
an Kamil (21 l.) wraz z Panią Pauliną (21 l.) i małym Antosiem (1 l.) mieszkają u rodziców Pani Pauliny - Pani Anety (41 l.) i Pana Ryszarda (43 l.).
Na co dzień pan Kamil wraz z przyszłym teściem - panem Ryszardem pracuje na stanowisku montera. Pani Aneta od dwóch tygodni pozostaje bez stałej pracy, ponieważ w sklepie, w którym pracowała, odbyła się redukcja etatów. Pani Paulina nie może podjąć pracy, gdyż wychowuje rocznego Antosia. Młoda mama boi się zostawić synka pod opieką babci chłopca, ponieważ pani Aneta ma wrodzoną wadę serca i czasami zdarza jej się zasłabnąć z przemęczenia. Na dochody rodziny składa się pensja pana Kamila i pana Ryszarda (2200 zł) oraz świadczenie z programu "500+", które młoda mama otrzymuje na Antoniego (500 zł).Mimo problemów zdrowotnych Pani Aneta stara się pracować razem z Panią Pauliną w domu. Kobiety skręcają długopisy (80zł). Po odjęciu kosztów związanych z utrzymaniem mieszkania i kupna leków pani Anety (200 zł) rodzinie pozostaje 333 złote na osobę.
Rodzina stara się wyjść z trudnej sytuacji. Pani Aneta wraz z córką starają się podejmować pracę dorywcze, które mogą wykonywać w domu (np. skręcanie długopisów, składanie kartek świątecznych). Podjęcie pracy utrudnia kobietom fakt, że mieszkają one 12 km od miasta. Choć warunki życiowe są teraz trudne, rodzina nie załamuje się, tylko podkreśla, że najważniejsze jest to, że są teraz dla siebie nawzajem wsparciem.
Wśród najważniejszych potrzeb rodzina wymieniła: żywność i środki czystości. Młodzi rodzice i dziadkowie będą również wdzięczni za odzież dla Antosia, ponieważ chłopczyk szybko wyrasta z ubranek.
W zyciu nie uwierze ze na stanowisku montera zarabija po 1000 zł. :/
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-18, 20:06   #4427
Donatella_Rosa
Zadomowienie

Cytat:
Pani Dorota (42 l.) i Pan Dariusz (32 l.) wspólnie wychowują trojkę dzieci :Pawła (10 l.), Kamila (3,5 roku) i Oliwię (1,5 r.).
Pani Dorota i pan Darek od dawna są w trudnej sytuacji. Lepiej im było, gdy pani Dorota pracowała. Kobieta jest w ciąży i wkrótce będzie rodzić. Jedyną pracującą osobą jest pan Darek, zarabia ok. 900 zł. Jest to praca dorywcza. Wspólnie z dziećmi mieszkają w niewielkim mieszkaniu- pokój z kuchnią. Z kuchni wydzielili sobie miejsce na łazienkę, którą powoli remontują. Miesięczny dochód rodziny wynosi (3193 zł.), po odliczeniu kosztów mieszkania i utrzymania (2473 zł) pozostaje 495 zł miesięcznie na jednego członka rodziny. Wkrótce na świat przyjdzie kolejne dziecko.
Życie Pani Doroty to skupia się głównie na opiece nad dziećmi. Może już liczyć na wsparcie starszego syna, który chętnie bawi się z rodzeństwem.Radość rodzinie daje każda chwila spędzona razem na wspólnej zabawie, układaniu puzzli czy gotowaniu. Pani Dorota chciałaby pójść do pracy, ale w obecnej sytuacji jest to niemożliwe. Pan Darek chciały mieć stałą pracę, która zapewniłaby godne warunki życia rodzinie. Mówi, że to rodzina daje jemu i żonie siłę do walki z codziennymi problemami.
Wśród najważniejszych potrzeb pani Dorota wymienia środki czystości i żywność. Rodzina potrzebuje także odzieży, na którą obecnie ich nie stać.
Stary 2016-11-18, 20:12   #4428
Konto usunięte

Cytat:
VIII SZCZEGÓLNE UPOMINKI:
Natalia: nosiedłko dla dzieci (nie chusta, bo pani Natalia obawia się, że z chustą sobie nie poradzi) Paweł: odżywka białkowa dla sportowców
Pan na jedzenie dla bobasa nie ma, ale na siłownię chodzi

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Cytat:
Pani Ewa (52 l.) samotnie wychowuje dwoje dzieci: Maćka (23 l.) oraz Annę (17 l.).

Pani Ewa, mimo swojej ciężkiej sytuacji, zawsze stara się myśleć pozytywnie, uśmiechnięta chodzi do pracy i jest dla swoich dzieci przykładem do naśladowania. Gdy brakowało jej pieniędzy na życie, dorabiała po nocach m.in. sklejając torebki. Dla pani Ewy najważniejsze są dzieci, zawsze stawia je na pierwszym miejscu.
Szkoda, że synuś nie potrafi równie ciepło pomyśleć o swojej mamie i ruszyć doopy do roboty. Masakra - zdrowy, dorosły chłop w domu i siedzi na tyłku podczas, gdy jego mama biega po nocach torebki sklejać, niepojęte to jest dla mnie.
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-18, 20:13   #4429
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:
Jako młode małżeństwo mieli wiele planów - budowa domu, czy też kupno samochodu. Pan Tomasz pracował jako mechanik, natomiast jego żona była spedytorką. Ciążowe komplikacje sprawiły, że kobieta musiała zrezygnować z pracy, dom utrzymywał pan Tomasz.
Kolejna edycja SzP i wciąż zastanawia mnie dlaczego jak kobiety zachodzą w ciążę lub pojawiają się komplikacje ciążowe to rezygnują z pracy (rozumiem, że się zwalniają) a nie idę na zwolnienie

Stary 2016-11-18, 20:15   #4430
201612130906
Konto usunięte

Cytat:
Pani Krystyna (40 l.) samotnie wychowuje trójkę dzieci: Małgosię (7 l.), Magdę (17 l.) i Pawła (20 l.)
Pani Krystyna jest jedynym rodzicem swoich dzieci. Nieżyjącego już męża, wyrzuciła parę lat temu z domu, ponieważ był alkoholikiem i wykazywał agresję względem niej i dzieci. Rodzina dawała sobie radę do momentu zwolnienia pani Krystyny przez nieuczciwego szefa. Niestety zbiegło się to z diagnozą choroby nowotworowej u pani Krystyny. Na początku 2017 r. kobieta ma mieć operację usunięcia guzów z tarczycy. Mieszkanie rodziny jest w złym stanie. W powietrzu unosi się wilgoć, a na suficie i ścianach rozwija się grzyb. Mieszkanie ogrzewane jest wyłącznie grzejnikami elektrycznymi, co wiąże się z dużymi kosztami. Sytuację pogarszają duże zaległości w opłacie czynszu. Piotr po ukończeniu w tym roku technikum informatycznego i zdaniu matury nie może znaleźć pracy w swoim zawodzie. Rodzina utrzymuje się obecnie z zasiłków i dorywczej pracy Piotrka (500 zł). Po odjęciu opłat za mieszkanie na życie pozostaje im 556 zł na osobę miesięcznie.
Rodzina z Warszawy - to chyba jakiś żart.

Cytat:
Pani Karolina (35 l.) i pan Krzysztof (37 l.) wychowują ośmioro dzieci: Wiktorię (15l.), Roberta (13l.), Karola (11l.), Patrycję (10l.), Adama (8l.), Lenę (4l.), Oliwię (2l.) i Mikołaja (1l.) To prawdziwie wielodzietna rodzina w bardzo trudnej sytuacji mieszkaniowej. 10 osób zajmuje 2 pokoje. Na co dzień pani Karolina zajmuje się dziećmi, ponieważ młodsze dzieci nie chodzą do przedszkola z powodu wysokości opłat. Pracę zawodową podejmuje pan Krzysztof, wykonuje meble na zamówienie zarabia ok. 2000 zł. Pomimo dodatku 500 +, rodzinie często nie wystarcza na potrzeby dzieci i duże wydatki szkolne. Po odjęciu wszystkich kosztów mieszkaniowych na jedną osobę przypada około 500 zł miesięcznie. Największym problem tej rodziny jest brak dużego mieszkania. Dzieci nie mają gdzie się uczyć, często młodsze dzieci przeszkadzają w nauce starszym. Pani Karolina zasypuje urzędy ogromną ilością pism i dokumentów, ale jak do tej pory uzyskała tylko obietnice, a nie konkretne decyzje. Mimo wszystko rodzina nie poddaje się i cały czas ma nadzieję na poprawę sytuacji lokalowej. Pani Karolina w przyszłości marzy o pracy w przedszkolu lub w szkole, dlatego dzięki pomocy mamy podjęła studia zaoczne. Jest na trzecim roku pedagogiki.
Stary 2016-11-18, 20:15   #4431
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez daydreaming_ Pokaż wiadomość
Kolejna edycja SzP i wciąż zastanawia mnie dlaczego jak kobiety zachodzą w ciążę lub pojawiają się komplikacje ciążowe to rezygnują z pracy (rozumiem, że się zwalniają) a nie idę na zwolnienie
pewnie byly na umowe zlecenie albo sciemniaja ze pracowaly zeby lepiej opis wygladal
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-18, 20:17   #4432
201612130906
Konto usunięte

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6768014 6]Nouvelle, a z tym spadkiem to nie jest tak, że liczy się czas od chwili uzyskania informacji przez spadkobiercę?[/QUOTE]

Tak, 6 miesięcy

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Jak miała umowę o pracę do porodu, to normalnie macierzyński się jej należy.
A to swoją drogą.
Stary 2016-11-18, 20:17   #4433
Konto usunięte

Cytat:
Pani Stanisława (62 l.) wychowuje trójkę upośledzonych umysłowo dzieci: Irenę (27 l.), Annę (26 l.) i Jerzego (20 l.).
...
Stary 2016-11-18, 20:19   #4434
201612130906
Konto usunięte

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;67680561]pewnie byly na umowe zlecenie albo sciemniaja ze pracowaly zeby lepiej opis wygladal [/QUOTE]

Ale teraz przecież nawet jak się miało umowę zlecenie to przysługuje zasiłek przez rok od porodu, więc moim zdaniem raczej podana przez ciebie opcja nr 2 jest bardziej prawdopodobna.
Stary 2016-11-18, 20:19   #4435
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-11-18, 20:19   #4436
ridja devojka
Zakorzenienie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;67679191]

No sory Batory, ale to jest paradne po prostu. Tyle to on zarabia na papierze najwyżej. Barbórki, trzynastki, czternastki, paczki dla dzieci, darmowy węgiel, dodatki do wczasów i kartki na jedzenie to już się w ten dochodzik uroczy nie wliczają, co?

Akurat pochodzę z miasta górniczego, z powietrza takich informacji nie biorę, co prawda nie jestem pewna, czy kartki dostaje się wszędzie, ale myślę, że w zdecydowanej większości miejsc.[/QUOTE]
Może pracuje w firmie a nie bezpośrednio pod kopalnia. To jest realna kwota. Zwykły górnik zatrudniony w firmie podwykonawczej zarabia nieraz jeszcze mniej.

Stary 2016-11-18, 20:22   #4437
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-11-18, 20:24   #4438
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Ale teraz przecież nawet jak się miało umowę zlecenie to przysługuje zasiłek przez rok od porodu, więc moim zdaniem raczej podana przez ciebie opcja nr 2 jest bardziej prawdopodobna.
Zasilek przysluguje tez bezrobotnym wiec w sumie kolejna sciema z pieniedzmi, nigdzie o tym tysiaku nie ma ani slowa

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-11-18, 20:24   #4439
ridja devojka
Zakorzenienie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;67680681]...[/QUOTE]
Jeśli są niepełnosprawni umysłowo to owszem, są to DZIECI na jej utrzymaniu.

Stary 2016-11-18, 20:26   #4440
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości