Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-18, 23:27   #4531
201712071518
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Dziewczyny, wiadomo, ze takie kwiatki dziwnym trafem znikaja najszybciej, wiec jak macie jakies perelki to wrzuccie screeny w wiadomosci na fp szlacheckiej paczki - beda do publikacji
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-18, 23:43   #4532
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1479509012859.jpg (70,3 KB, 195 załadowań)
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 00:06   #4533
201612130906
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Pani Iwona (30 l.) i Pan Artur (34 l.) wychowują obecnie dwójkę wspaniałych dzieci: Annę (7 l.) i Łukasza(5 l.).

Pani Iwona i pan Artur są dosyć młodym małżeństwem.Po ślubie zamieszkali w domu u jego rodziców, wtedy mały pokoik który otrzymali wystarczał im w zupełności. Postanowili znaleźć większy kont dla siebie, kiedy pojawiły się dzieci Ania i dwa lata później Łukasz.W 2007 roku Pani Iwona przeżyła wypadek samochodowy, co wstrząsnęło jej mężem i bliskimi. Od tego czasu miewa częste bule kręgosłupa oraz trudności ze znalezieniem pracy nieobciążającej go . Trzy lata temu Pan Artur postanowił zwolnić się z pracy z powodu nieuczciwego pracodawcy, który odmówił wypłacenia mu należnego wynagrodzenia. Szczęściem, nie musiał jednak długo szukać pracy w swoim zawodzie, który go satysfakcjonuje. Obecnie rodzina utrzymuje się z zasiłku rodzinnego, funduszom z programu 500+ i pensji pana Artura ( razem 2283 zł.), co miesiąc muszą wydać z tej sumy, na utrzymanie mieszkania, przedszkole i leki dla synka, który jest astmatykiem (1084.13 zł). Środki które im zostają to jedyne 299.72 zł. na osobę.

Rodzina jest jednak bardzo szczęśliwa ponieważ już niedługo powiększy się o kolejnego członka, gdyż Pani Iwona jest w siódmym miesiącu ciąży.
Mimo że przygotowania zajmują sporo czasu i energii, wszyscy starają się odciążyć ją w obowiązkach domowych, ale jednocześnie nie mogą się doczekać, aby zobaczyć maleństwo. Rodzina zawsze może liczyć na pomoc ze strony rodziców Pana Artura, który w tym, jak i w poprzednich latach udostępnił im część opału na zimę. Także siostra Pani Iwony chętnie pomaga, kiedy tylko ma taką możliwość, zajmując się domem oraz dziećmi, Anią i Łukaszem. W ten sposób młoda mama ma chwilę na odpoczynek, którego obecnie bardzo potrzebuje. Małżeństwo marzy także aby wraz z dziećmi pojechać kiedyś na wspólne wakacje nad może i zobaczyć tamtejsze piękne krajobrazy.

Rodzina najbardziej potrzebuje kuchenki gdyż ze starej ulatnia się gaz.Będzie również wdzięczna żelazko i żywność, gdyż zbliżają się święta.

Inne:

Dzieciom uczęszczają do szkoły i przedszkola i powyższe rzeczy odciążyły by rodziców od ich kupna. Pieniądze te przeznaczyli by na artykuły dla jeszcze nienarodzonego dziecka.

VII. INNE POTRZEBY:

Zestaw do cięcia płytek dla Pana Artura, ponieważ jest to związane z jego zawodem który sprawia mu przyjemność. Dla Pani Iwony i dzieci Anny i Łukasza, zestaw do malowania i wyszywania, ponieważ mają "smykałkę" artystyczną i lubią robótki ręczne :P

Bule kręgosłupa i własny kont to jest piękne po prostu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
201612130906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 00:07   #4534
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1479510486821.jpg (67,7 KB, 152 załadowań)
Stary 2016-11-19, 00:17   #4535
jo@n@
Zakorzenienie

GG do jo@n@

Pani Urszula (45 l.) i pan Marian (53 l.) wychowują córkę Julię (11 l.).
Dwa lata temu zakład, w którym pracowała pani Urszula, został zlikwidowany. W tym samym czasie panu Marianowi, mimo braku poprawy stanu zdrowia (przepuklina kręgosłupa), została zmieniona grupa inwalidzka z drugiej na trzecią. W związku z tym mężczyzna stracił posadę ochroniarza i został bez pracy. Od tego momentu sytuacja finansowa rodziny uległa znacznemu pogorszeniu. Małżeństwo zaciągnęło kredyt na utrzymanie mieszkania, który spłaca do dziś. Pani Urszula podejmowała się różnych prac dorywczych. Ostatnią z nich było stanowisko oklejacza materacy. Niestety z powodu częstego kontaktu z chemikaliami kobieta doznała uszczerbku na zdrowiu. W związku z tym pani Urszula zmuszona była przejść na zwolnienie lekarskie, a następnie zalecono jej zmianę pracy. Dlatego też od grudnia 2016 kobieta znów stanie się bezrobotna, a budżet domowy ulegnie znacznemu uszczupleniu. Obecnie, po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania, na jednego członka rodziny przypada ok. 730 zł miesięcznie. Z powodu niskich dochodów rodziców, Julka ma problemy w kontaktach z rówieśnikami. Koledzy z klasy wyśmiewają jej niemarkowe ubrania, nie chcą się z nią przyjaźnić. W związku z tym dziewczynka uczęszcza na terapię psychologiczną. Lekarze podejrzewają też u niej zespół Aspergera.
Julka jest dla rodziców największym skarbem. Pani Urszula i pan Marian czekali na nią aż 16 lat. Dziewczynka jest ich oczkiem w głowie, dlatego też robią wszystko, by zapewnić jej godne warunki życiowe. Marzą o tym, by córka miała lepszą przyszłość niż oni, by nie spotykały jej takie trudności. Pan Marian, mimo sprzeciwu lekarzy, od maja pracuje jako magazynier. Pogarsza to stan jego kręgosłupa, jednak ojciec nie ustaje w walce o zapewnienie rodzinie lepszych warunków. Pani Urszula natomiast przełamuje swoje wewnętrzne bariery i, aby jak najlepiej pomóc córce, uczęszcza wraz z nią na terapię do psychologa. Mimo własnych kłopotów pomaga też schorowanej mamie, która, jak się okazało, ma do spłacenia długi po zmarłym mężu. Julka jest bardzo wrażliwą dziewczynką. Nie potrafi przejść obojętnie obok potrzebujących ludzi, mówi, że gdyby tylko wygrała w totolotka, wszystko rozdałaby biednym.
Rodzinie najbardziej przydałaby się żywność oraz ciepłe ubrania i buty na zimę, gdyż stare są już bardzo zniszczone.

If you're out on the road
Feeling lonely and so cold
All you have to do is call my name
And I'll be there on the next train

jo@n@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 00:51   #4536
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-11-19, 01:10   #4537
kawaiinohime
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
wszystkie stałe zobowiązania finansowe. Telefon i internet też, prąd, czynsz, ubezpieczenie auta, raty kredytu. itp.
Przecież napisałam, że 500 na ryja na jedzenie, chemię itp.

Szlachecka to podaje kwoty na łeb po odliczeniu wszystkich rachunków plus leków, z tego co rozumiem.
wtf, to ja starając się o stypendium socjalne nie odejmuję żadnych rachunków, dzielimy tylko dochody i wychodzi mi na ryło 500-600zł. więc po odliczeniu wszystkich rachunków za mieszkanie zostaje mi jeszcze mniej... czy powinnam się zgłosić do tego programu? kurde, nigdy bym nie powiedziała, że jestem biedna, a tu takie coś...
kawaiinohime jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 01:18   #4538
Donatella_Rosa
Zadomowienie

Cytat:
Część 1. PPRZEDSTAWIENIE RODZINY:
Pani Daria (27 lat) z mężem Tomaszem (33 lata) wychowują czwórkę dzieci: Sandra (6 lat), Oskar (5 lat), Wiktoria (4 lata) i Julia (2 lata).
Rodzina żyje z pensji Pana Tomasza, która jest stosunkowo nieduża w porównaniu z wydatkami na tak dużą liczbę dzieci. Pani Daria nigdy nie pracowała, gdyż zaraz po ukończeniu szkoły zaszła w pierwszą ciążę. Po kolejnych ciążach doznała depresji poporodowej. Musiała się na jakiś czas przenieść do swojej mamy. Państwo Daria i Tomasz budują swój własny dom, obecnie brakuje na nim całkowitego pokrycia, nie ma tam nawet więźby dachowej. A zależy im na tym żeby przeprowadzić się do swojego domu i nie płacić czynszu, który bardzo obciąża ich budżet. Dochód na jednego członka rodziny to około 460zl.

.

Co rok prorok, a do tego DOMECZEK.
Stary 2016-11-19, 01:28   #4539
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1479515348557.jpg (72,7 KB, 144 załadowań)
Stary 2016-11-19, 01:48   #4540
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1479516471642.jpg (69,8 KB, 146 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1479516480657.jpg (70,1 KB, 151 załadowań)

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2016-11-19 o 10:50
Stary 2016-11-19, 01:55   #4541
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1479516752344.jpg (68,1 KB, 145 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1479516892332.jpg (73,2 KB, 150 załadowań)
Stary 2016-11-19, 02:12   #4542
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1479518022759.jpg (75,0 KB, 173 załadowań)
Stary 2016-11-19, 04:21   #4543
zakonna
Naczelna Nastolatka

Rozpieprza mnie ten wątek. A wkurvia mnie świadomość że te wszystkie zasiłki i 500 Plus jest tak bezmyślnie rozwalane a kolejne rumianki się pojawiają jak grzyby po deszczu.

wysłane telepatycznie
Stary 2016-11-19, 06:51   #4544
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Pani Jolanta (37 l.) samotnie wychowuje siedmioro dzieci: Michała (17 l.), Jakuba (15 l.), Macieja (11 l.), Żanetę (10 l.), Piotra (6 l.), Justynę (3 l.) i Tomka (2 l.).
Rodzina mieszka w małym domu, gdzie znajduje się tylko jeden pokój, kuchnię i łazienkę. Rodzina żyje bardzo skromnie, nie stać jej na nic, ledwie wystarcza na jedzenie i opłaty. Pani Jolanta wychowuje sama siedmioro dzieci. Mąż odbywa karę pozbawienia wolności za znęcanie się nad rodziną. Nie radząc sobie z codziennymi problemami pani Jolanta zaczęła nadużywać alkoholu. Z pomocą różnych instytucji i najbliższej rodziny trafiła na terapię leczenia uzależnień. Nie pije. Kontynuuje leczenie ambulatoryjne. Pani Jolanta jest może liczyć na męża. Podjęła działania aby się od niego uwolnić. Przy pomocy rodziny zakupiła dom wymagający remontu. Obecnie wszelkie prace przy wykończeniu mieszkania są wstrzymane ze względu na brak środków finansowych. Utrzymuje się tylko z zasiłków i alimentów. Dochód na jedną osobę miesięcznie po odliczeniu kosztów utrzymania domu wynosi 774,29 zł. W okresie jesienno - zimowym i zimowo - wiosennym dzieci bardzo często chorują na stany zapalne dróg oddechowych. Leczenie pochłania dużą część dochodów rodziny (500 - 600 zł jednorazowo gdy kilkoro dzieci choruje). Ponadto pani Jolanta 2 razy w tygodniu wyjeżdża na spotkania z terapeutą. Koszt jednorazowego wyjazdu to ok. 20 zł. Pani Jolanta spłaca kredyt (zaciągnięty na tzw. życie gdy nie miała żadnych środków do utrzymania rodziny oprócz zasiłku rodzinnego), zadłużenie z tytułu wywozu nieczystości oraz zaległości za prąd. Rata miesięczna kształtuje się ok. 300 zł.

Jezus maria, co? Mają ponad 6 tysięcy złotych PO OPŁACENIU WYDATKÓW, a ledwie starcza im na jedzenie i opłaty, bo pani Jolanta dwa razy w tygodniu wydaje 20zł na wyjazd do terapeuty?

Chyba ktoś, kto tę rodzinę przyjął do projektu potrzebuje terapeuty

Edit, a co chcą?

Kanapa (może być używana), która będzie służyła również jako miejsce do spania, dywan (może być używany) o wymiarach ok. 4x5m, mikser (rodzina nie posiada), suszarka do włosów (rodzina nie posiada), zestaw sztućców na 12 osób (rodzina wielodzietna, nie posiada wystarczającej ilości).

Pani Jolanta - bilet do teatru. Dzieci Pani Jolanty nie potrafiły konkretnie określić co by chciały - niespodziankę.

Pani, se doposażę mieszkanie w pięciometrowy dywan, a co!
:eeeek:

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Kurva, ja mam 500 zł na ryja po odliczeniu rachunków i opłat. To jest na tyle mało, że należy łapy po więcej wyciągać do obcych ludzi??
Jakaś paranoja. No to jak widać 500 plus absolutnie nie spełnia swojej roli. Nic a nic się sytuacja rodzin wielodzietnych nie poprawiła, rząd może spokojnie z programu zrezygnować w takim razie.
Rozumiem ( bywało, że wychodziło na głowę mniej) cóż jednak jestem mało rozgarnięta i nie wpadłam na zapisanie się do szlacheckiej.

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
2500 raty kredytu to skromny niewielki dom? No chyba nie bardzo.
Że też wcześniej nie wymyślili wymówki z tym niepracowaniem bo psychicznie nie wytrzymują.
Nie wiedziałam że pracując na etat trzeba dzieci obciążyć zajmowaniem się domem.
ad 1) 2500 to kredyt na całkiem fajny dom
ad 2) nie raz słyszałam wymówki o tym, że pracowanie taaaakie trudne i obciążające
ad3) A to się słyszy, o tym, że matka ma czelność odpierać dzieci po 16 z przedszkola lub nie przyjdzie na przedstawienie o godzinie 11 bo sobie bezczelnie pracuje. Panuje takie idiotyczne przekonanie że matka jest od siedzenia w domu, nawet jak dzieci są szkolne
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 07:43   #4545
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Chyba komuś Bóg rozum odebrał, zeby w katolickiej organizacji do pomocy zgłaszać rodzine, która zwyczajnie kradnie...No chyba, ze w Polsce biegają luzem dzikie kury, które mozna nocą legalnie łapać. Jak nie wstyd takich rzeczy pisac
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 07:54   #4546
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Chyba komuś Bóg rozum odebrał, zeby w katolickiej organizacji do pomocy zgłaszać rodzine, która zwyczajnie kradnie...No chyba, ze w Polsce biegają luzem dzikie kury, które mozna nocą legalnie łapać. Jak nie wstyd takich rzeczy pisac
Chyba po kurnikach łapią te kury bo one w nocy śpią a to już włamanie.
Tylko wrzucić w internet, że SzP popiera kradzież.

---------- Dopisano o 07:54 ---------- Poprzedni post napisano o 07:51 ----------

Kpina totalna. Mają po ok 600 zł na osobę na jedzenie i chemię a im mało.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 07:58   #4547
_vixen_
Zakorzenienie

I ojciec rodziny, co idzie w tango, jak tylko pensje dostanie.
Wiem, ze kury śpią w kurniku, wiec pani po prostu sie tam włamuje. Ciekawe, co ludzie ze wsi na to jej nocne łapanie kur? Poszłaby kobiecina dorobić i pomoc u rolnika, dostałaby w zapłacie te kurę, ale nie, niczym lis nocą wyrusza na łowy. To sie na artykuł do gazety nadaje, takie przypadki, jaka ta Szlachetna Paczka to sensowna akcja.
Człowiek czyta i nie wierzy.
Stary 2016-11-19, 08:07   #4548
dacn
Zakorzenienie

Hmmm pomyślmy, w mojej okolicy niania pełnoetatowa zarabia koło 1300-1500 na rękę, niania pracująca dorywczo 10-15 zł netto za godzinę, sprzątanie mieszkania to 50-120 zł za sprzątnięcie, podobnie mają się kwoty za fizyczną pomoc w domu można nawet zarobić 30 netto. No ale nocne chodzenie na kury jest fajniejsze
Stary 2016-11-19, 08:12   #4549
ridja devojka
Zakorzenienie

Powiedzcie mi, jaki dochód na osobę uważacie za niski (po odliczeniu tych kosztow)? Tak sobie na szybko policzylam jakie te koszty są u mnie (w zasadzie były, bo wyemigrowałam i jeszcze nie do końca wiem jakie będziemy mieli koszty tutaj) i wydaje mi się, że te 400-500zl na osobę to jest naprawdę mało. Biorąc pod uwagę ze trzeba za to jeść, ubrać się, kupić bilety czy paliwo, czasami coś ekstra, ubezpieczenie auta. Zdaje sobie sprawę ze im więcej osób tym koszt utrzymania się zmniejsza ale chyba nie aż tak. Zastanawiam się jaka jest kwota na lebka (po odliczeniu tych kosztow utrzymania) która jest tak niska by nie starczalo na życie.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-11-19, 08:15   #4550
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Wiecie co? Ja jednak jestem working class hero. Cierpię na arytmię, uporczywą anemię, mam problemy z kręgosłupem co jednak nie przeszkadza mi nie tylko w podjęciu pracy ale i zasuwaniu 12-14/24 oraz przynoszeniu pracy do domu.
Dlatego na stronę SZP w ogóle nie wchodzę bo za każdym razem dziwię się, że znajdują się jelenie, którzy w takie naciągane opisy uwierzą i sponsorują czyjeś kłamstwa i beztroskę.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 08:27   #4551
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi, jaki dochód na osobę uważacie za niski (po odliczeniu tych kosztow)? Tak sobie na szybko policzylam jakie te koszty są u mnie (w zasadzie były, bo wyemigrowałam i jeszcze nie do końca wiem jakie będziemy mieli koszty tutaj) i wydaje mi się, że te 400-500zl na osobę to jest naprawdę mało. Biorąc pod uwagę ze trzeba za to jeść, ubrać się, kupić bilety czy paliwo, czasami coś ekstra, ubezpieczenie auta. Zdaje sobie sprawę ze im więcej osób tym koszt utrzymania się zmniejsza ale chyba nie aż tak. Zastanawiam się jaka jest kwota na lebka (po odliczeniu tych kosztow utrzymania) która jest tak niska by nie starczalo na życie.

Samochód nie jest koniecznością, zwłaszcza jak się mieszka w mieście. Za 500 zł, żyliśmy skromnie, ale do biedy było daleko!

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Wiecie co? Ja jednak jestem working class hero. Cierpię na arytmię, uporczywą anemię, mam problemy z kręgosłupem co jednak nie przeszkadza mi nie tylko w podjęciu pracy ale i zasuwaniu 12-14/24 oraz przynoszeniu pracy do domu.
Dlatego na stronę SZP w ogóle nie wchodzę bo za każdym razem dziwię się, że znajdują się jelenie, którzy w takie naciągane opisy uwierzą i sponsorują czyjeś kłamstwa i beztroskę.
Nom, astygmatyzm, hashimoto i dzieci, no nie wiem jakim cudem udaje mi się dotrzeć do pracy
Stary 2016-11-19, 08:33   #4552
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Wynika to z Twojego pracoholizmu czy jesteś wykorzystywana przez pracodawcę?
Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Samochód nie jest koniecznością, zwłaszcza jak się mieszka w mieście. Za 500 zł, żyliśmy skromnie, ale do biedy było daleko!

Nom, astygmatyzm, hashimoto i dzieci, no nie wiem jakim cudem udaje mi się dotrzeć do pracy
Kurcze my na same jedzenie (plus chemia, nie rozgraniczam tego) wydawalismy w Polsce 1200 zł na 3 osoby (w tym jedno roczne dziecko). Tzn wiem, że da się mniej ale to nie było normalne menu. A w niektórych przypadkach samochód jest koniecznością jeśli do twojego zakładu pracy nie jeździ żadna komunikacja miejska.

Stary 2016-11-19, 08:35   #4553
ajah
wańka wstańka

Cytat:
dla jednych to bycie hero,a dla innych co innego
Stary 2016-11-19, 08:50   #4554
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Pani od "konta" (przez chwilę rozkminiałam o co cho) i "bulu" kręgosłupa:

Cytat:
Rodzina najbardziej potrzebuje kuchenki gdyż ze starej ulatnia się gaz.

Łapania kur nawet nie skomentuję, taka *** katolickość - antykoncepcja Boże uchowaj, ale buchnąć komuś własność czemu nie. Ciekawe czy trafi się jakiś jeleń, który wybierze tą wesołą rodzinkę braci B.

Przejrzałam opisy w swojej okolicy. 1/3 ok, reszta mniej lub bardziej naciągana ale nic tak dramatycznego jak w niektórych opisach tu wklejanych. Za to inwencja wolontariusza blisko średniej krajowej:

"Darek (7 lat) - specjalne upominki: klocki i coś inspirującego mężczyznę"

Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Czas edycji: 2016-11-19 o 09:09
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 09:14   #4555
_vixen_
Zakorzenienie

Podobno to nocne łapanie kur to jest jakaś praca.
Stary 2016-11-19, 09:15   #4556
Anex
Rozeznanie

Czytając opisy zdaję sobie sprawę jaka biedna jestem ;-) Tyle co u nich na osobę po odliczeniu rachunków i kredytu to u mnie nie ma przed odliczeniem rach. Też mamy "poważne" choroby typu astygmatyzm, przepuklina wpustu żołądka,chory kręgosłup, alergia. 1479543262020.jpg

Edytowane przez Anex
Czas edycji: 2016-11-19 o 14:22
Anex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 09:15   #4557
pitu pitu
Rozeznanie

Ej ale z tym łapaniem kur nie chodzi koniecznie o kradziez. W mojej okolicy jest ferma kurczaków i mama mojej znajomej też tam chodzi na łapanie kur, nie wiem na czym dokładnie to polega, ale właściciel fermy o tym wie i normalnie im płaci, może nie jakieś kokosy, ale jednak. Wiec ja bym się wstrzymała od razu z oskarzeniami.

Stary 2016-11-19, 09:18   #4558
201612130906
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość

Mowa jest w większości o ludziach na zasiłkach, którzy nie pracują (wiec raczej nie potrzebują koniecznie samochodu), których dzieci prawdopodobnie dostają zwrot za bilety z mops, celówki na wyprawkę i darmowe podręczniki, a dzieciaki obiady w szkole. Dla takich rodzin 500 zł na jedzenie i chemię to nie jest mało. A nawet jeśli mówimy o rodzinie bez zasiłków, to moim zdaniem taka kwota pozwala na skromne życie.

201612130906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 09:18   #4559
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Anex Pokaż wiadomość
Tyle na osobę to u mnie nie ma nawet po odliczeniu rachunków Załącznik 6751056

Były wczoraj opisy takich rodzin, gdzie po odliczeniu wszystkiego co się da na łebka jest ponad 700zł.

Szlag mnie trafia, z tego jeszcze można coś odłożyć ale szlachta taka biedna
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 09:31   #4560
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jo@n@ Pokaż wiadomość
Pani Urszula (45 l.) i pan Marian (53 l.) wychowują córkę Julię (11 l.).
Dwa lata temu zakład, w którym pracowała pani Urszula, został zlikwidowany. W tym samym czasie panu Marianowi, mimo braku poprawy stanu zdrowia (przepuklina kręgosłupa), została zmieniona grupa inwalidzka z drugiej na trzecią. W związku z tym mężczyzna stracił posadę ochroniarza i został bez pracy. Od tego momentu sytuacja finansowa rodziny uległa znacznemu pogorszeniu. Małżeństwo zaciągnęło kredyt na utrzymanie mieszkania, który spłaca do dziś. Pani Urszula podejmowała się różnych prac dorywczych. Ostatnią z nich było stanowisko oklejacza materacy. Niestety z powodu częstego kontaktu z chemikaliami kobieta doznała uszczerbku na zdrowiu. W związku z tym pani Urszula zmuszona była przejść na zwolnienie lekarskie, a następnie zalecono jej zmianę pracy. Dlatego też od grudnia 2016 kobieta znów stanie się bezrobotna, a budżet domowy ulegnie znacznemu uszczupleniu. Obecnie, po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania, na jednego członka rodziny przypada ok. 730 zł miesięcznie. Z powodu niskich dochodów rodziców, Julka ma problemy w kontaktach z rówieśnikami. Koledzy z klasy wyśmiewają jej niemarkowe ubrania, nie chcą się z nią przyjaźnić. W związku z tym dziewczynka uczęszcza na terapię psychologiczną. Lekarze podejrzewają też u niej zespół Aspergera.
Julka jest dla rodziców największym skarbem. Pani Urszula i pan Marian czekali na nią aż 16 lat. Dziewczynka jest ich oczkiem w głowie, dlatego też robią wszystko, by zapewnić jej godne warunki życiowe. Marzą o tym, by córka miała lepszą przyszłość niż oni, by nie spotykały jej takie trudności. Pan Marian, mimo sprzeciwu lekarzy, od maja pracuje jako magazynier. Pogarsza to stan jego kręgosłupa, jednak ojciec nie ustaje w walce o zapewnienie rodzinie lepszych warunków. Pani Urszula natomiast przełamuje swoje wewnętrzne bariery i, aby jak najlepiej pomóc córce, uczęszcza wraz z nią na terapię do psychologa. Mimo własnych kłopotów pomaga też schorowanej mamie, która, jak się okazało, ma do spłacenia długi po zmarłym mężu. Julka jest bardzo wrażliwą dziewczynką. Nie potrafi przejść obojętnie obok potrzebujących ludzi, mówi, że gdyby tylko wygrała w totolotka, wszystko rozdałaby biednym.
Rodzinie najbardziej przydałaby się żywność oraz ciepłe ubrania i buty na zimę, gdyż stare są już bardzo zniszczone.
Kobieta urodziła córkę w wieku 34 lat i piszą, że starała się o nią 16 lat ? Od 18. urodzin ? Niech liczą od pierwszej miesiączki, to będzie bardziej dramatycznie. Czekała na nią 22 lata..to byłoby coś.

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Anex Pokaż wiadomość
Tyle na osobę to u mnie nie ma nawet po odliczeniu rachunków Załącznik 6751056
Ale tu 'rodzina wykazuje postawę bohaterską'. Zazdrość.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2016-11-19 o 09:29
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości