|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Dziewczyny, wiadomo, ze takie kwiatki dziwnym trafem znikaja najszybciej, wiec jak macie jakies perelki to wrzuccie screeny w wiadomosci na fp szlacheckiej paczki - beda do publikacji
|
|
|
|
#4532 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4533 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bule kręgosłupa i własny kont Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4534 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4535 |
|
Zakorzenienie
|
Pani Urszula (45 l.) i pan Marian (53 l.) wychowują córkę Julię (11 l.).
Dwa lata temu zakład, w którym pracowała pani Urszula, został zlikwidowany. W tym samym czasie panu Marianowi, mimo braku poprawy stanu zdrowia (przepuklina kręgosłupa), została zmieniona grupa inwalidzka z drugiej na trzecią. W związku z tym mężczyzna stracił posadę ochroniarza i został bez pracy. Od tego momentu sytuacja finansowa rodziny uległa znacznemu pogorszeniu. Małżeństwo zaciągnęło kredyt na utrzymanie mieszkania, który spłaca do dziś. Pani Urszula podejmowała się różnych prac dorywczych. Ostatnią z nich było stanowisko oklejacza materacy. Niestety z powodu częstego kontaktu z chemikaliami kobieta doznała uszczerbku na zdrowiu. W związku z tym pani Urszula zmuszona była przejść na zwolnienie lekarskie, a następnie zalecono jej zmianę pracy. Dlatego też od grudnia 2016 kobieta znów stanie się bezrobotna, a budżet domowy ulegnie znacznemu uszczupleniu. Obecnie, po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania, na jednego członka rodziny przypada ok. 730 zł miesięcznie. Z powodu niskich dochodów rodziców, Julka ma problemy w kontaktach z rówieśnikami. Koledzy z klasy wyśmiewają jej niemarkowe ubrania, nie chcą się z nią przyjaźnić. W związku z tym dziewczynka uczęszcza na terapię psychologiczną. Lekarze podejrzewają też u niej zespół Aspergera. Julka jest dla rodziców największym skarbem. Pani Urszula i pan Marian czekali na nią aż 16 lat. Dziewczynka jest ich oczkiem w głowie, dlatego też robią wszystko, by zapewnić jej godne warunki życiowe. Marzą o tym, by córka miała lepszą przyszłość niż oni, by nie spotykały jej takie trudności. Pan Marian, mimo sprzeciwu lekarzy, od maja pracuje jako magazynier. Pogarsza to stan jego kręgosłupa, jednak ojciec nie ustaje w walce o zapewnienie rodzinie lepszych warunków. Pani Urszula natomiast przełamuje swoje wewnętrzne bariery i, aby jak najlepiej pomóc córce, uczęszcza wraz z nią na terapię do psychologa. Mimo własnych kłopotów pomaga też schorowanej mamie, która, jak się okazało, ma do spłacenia długi po zmarłym mężu. Julka jest bardzo wrażliwą dziewczynką. Nie potrafi przejść obojętnie obok potrzebujących ludzi, mówi, że gdyby tylko wygrała w totolotka, wszystko rozdałaby biednym. Rodzinie najbardziej przydałaby się żywność oraz ciepłe ubrania i buty na zimę, gdyż stare są już bardzo zniszczone.
|
#4536 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4537 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
więc po odliczeniu wszystkich rachunków za mieszkanie zostaje mi jeszcze mniej... czy powinnam się zgłosić do tego programu?
|
|
|
|
|
#4538 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co rok prorok, a do tego DOMECZEK
|
|
#4539 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4540 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2016-11-19 o 10:50 |
|
|
|
#4541 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4542 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4543 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Rozpieprza mnie ten wątek. A wkurvia mnie świadomość że te wszystkie zasiłki i 500 Plus jest tak bezmyślnie rozwalane a kolejne rumianki się pojawiają jak grzyby po deszczu.
wysłane telepatycznie
|
#4544 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ad 2) nie raz słyszałam wymówki o tym, że pracowanie taaaakie trudne i obciążające ad3) A to się słyszy, o tym, że matka ma czelność odpierać dzieci po 16 z przedszkola lub nie przyjdzie na przedstawienie o godzinie 11 bo sobie bezczelnie pracuje. Panuje takie idiotyczne przekonanie że matka jest od siedzenia w domu, nawet jak dzieci są szkolne |
|||
|
|
|
#4545 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko wrzucić w internet, że SzP popiera kradzież. ---------- Dopisano o 07:54 ---------- Poprzedni post napisano o 07:51 ---------- Kpina totalna. Mają po ok 600 zł na osobę na jedzenie i chemię a im mało.
|
|
#4547 |
|
Zakorzenienie
|
I ojciec rodziny, co idzie w tango, jak tylko pensje dostanie.
Wiem, ze kury śpią w kurniku, wiec pani po prostu sie tam włamuje. Ciekawe, co ludzie ze wsi na to jej nocne łapanie kur? Poszłaby kobiecina dorobić i pomoc u rolnika, dostałaby w zapłacie te kurę, ale nie, niczym lis nocą wyrusza na łowy. To sie na artykuł do gazety nadaje, takie przypadki, jaka ta Szlachetna Paczka to sensowna akcja. Człowiek czyta i nie wierzy. |
|
|
|
#4548 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm pomyślmy, w mojej okolicy niania pełnoetatowa zarabia koło 1300-1500 na rękę, niania pracująca dorywczo 10-15 zł netto za godzinę, sprzątanie mieszkania to 50-120 zł za sprzątnięcie, podobnie mają się kwoty za fizyczną pomoc w domu można nawet zarobić 30 netto. No ale nocne chodzenie na kury jest fajniejsze
|
|
|
|
#4549 |
|
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi, jaki dochód na osobę uważacie za niski (po odliczeniu tych kosztow)? Tak sobie na szybko policzylam jakie te koszty są u mnie (w zasadzie były, bo wyemigrowałam i jeszcze nie do końca wiem jakie będziemy mieli koszty tutaj) i wydaje mi się, że te 400-500zl na osobę to jest naprawdę mało. Biorąc pod uwagę ze trzeba za to jeść, ubrać się, kupić bilety czy paliwo, czasami coś ekstra, ubezpieczenie auta. Zdaje sobie sprawę ze im więcej osób tym koszt utrzymania się zmniejsza ale chyba nie aż tak. Zastanawiam się jaka jest kwota na lebka (po odliczeniu tych kosztow utrzymania) która jest tak niska by nie starczalo na życie.
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
|
#4550 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Wiecie co? Ja jednak jestem working class hero. Cierpię na arytmię, uporczywą anemię, mam problemy z kręgosłupem co jednak nie przeszkadza mi nie tylko w podjęciu pracy ale i zasuwaniu 12-14/24 oraz przynoszeniu pracy do domu.
Dlatego na stronę SZP w ogóle nie wchodzę bo za każdym razem dziwię się, że znajdują się jelenie, którzy w takie naciągane opisy uwierzą i sponsorują czyjeś kłamstwa i beztroskę.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#4551 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4552 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4553 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#4554 | |
|
Konto usunięte
|
Pani od "konta" (przez chwilę rozkminiałam o co cho) i "bulu" kręgosłupa:
Cytat:
Łapania kur nawet nie skomentuję, taka *** katolickość - antykoncepcja Boże uchowaj, ale buchnąć komuś własność czemu nie. Ciekawe czy trafi się jakiś jeleń, który wybierze tą wesołą rodzinkę braci B. Przejrzałam opisy w swojej okolicy. 1/3 ok, reszta mniej lub bardziej naciągana ale nic tak dramatycznego jak w niektórych opisach tu wklejanych. Za to inwencja wolontariusza blisko średniej krajowej: "Darek (7 lat) - specjalne upominki: klocki i coś inspirującego mężczyznę" Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 Czas edycji: 2016-11-19 o 09:09 |
|
|
|
|
#4555 |
|
Zakorzenienie
|
Podobno to nocne łapanie kur to jest jakaś praca.
|
|
|
|
#4556 |
|
Rozeznanie
|
Czytając opisy zdaję sobie sprawę jaka biedna jestem ;-) Tyle co u nich na osobę po odliczeniu rachunków i kredytu to u mnie nie ma przed odliczeniem rach. Też mamy "poważne" choroby typu astygmatyzm, przepuklina wpustu żołądka,chory kręgosłup, alergia. 1479543262020.jpg
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Anex Czas edycji: 2016-11-19 o 14:22 |
|
|
|
#4557 |
|
Rozeznanie
|
Ej ale z tym łapaniem kur nie chodzi koniecznie o kradziez. W mojej okolicy jest ferma kurczaków i mama mojej znajomej też tam chodzi na łapanie kur, nie wiem na czym dokładnie to polega, ale właściciel fermy o tym wie i normalnie im płaci, może nie jakieś kokosy, ale jednak. Wiec ja bym się wstrzymała od razu z oskarzeniami.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4558 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mowa jest w większości o ludziach na zasiłkach, którzy nie pracują (wiec raczej nie potrzebują koniecznie samochodu), których dzieci prawdopodobnie dostają zwrot za bilety z mops, celówki na wyprawkę i darmowe podręczniki, a dzieciaki obiady w szkole. Dla takich rodzin 500 zł na jedzenie i chemię to nie jest mało. A nawet jeśli mówimy o rodzinie bez zasiłków, to moim zdaniem taka kwota pozwala na skromne życie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4559 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Szlag mnie trafia, z tego jeszcze można coś odłożyć ale szlachta taka biedna |
|
|
|
|
#4560 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-11-19 o 09:29 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:49.

więc po odliczeniu wszystkich rachunków za mieszkanie zostaje mi jeszcze mniej... czy powinnam się zgłosić do tego programu?