|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
Cytat:
Małe dzieci jedzą mało i zazwyczaj w przedszkolu tak więc jedzą ok. 2 posiłków dziennie w domu ( śniadanie i kolacje) 5x w tygodniu. Jak gotują np. zupę w 5 litrowym garnku na 2 dni to zmniejszą jej koszt itd. Jako osoba dorosła masz inne zapotrzebowania i co innego kupujesz więc bez sensu jest porównywanie się do tych rodzin. Trzeba trochę pokombinować np. ograniczać drogie słodycze, zastanowić się nad kosztem potraw które gotujesz itd. . Jeśli mieszkają na wsi to część żywności może rosnąć koło domu np. pietruszka, koper, selery, jakieś owoce itd. więc latem dla wielodzietnej rodziny można tego kupować mniej albo robić przetwory na zimę( jakby się komuś chciało). Jak czytam, że rolnictwo nie prynosi dochodów i rodzina przez to jest w trudnej sytuacji to, aż mi się niedobrze robi. |
||
|
|
|
#4592 |
|
Konto usunięte
|
Problemem są wolontariusze, ludzie wielce naiwni, może chcący dobrze, ale efekt odwrotny.
Część z nich chce zabłysnąć w miejscu pracy, ludzie dokładają się do paczki bezmyślnie. Mnie też stać na to, ale to jest wielce demoralizujące i jeśli znów wybiorą rodzinę z wyuczoną bezradnością to się nie dołożę dla zasady. Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-11-19 o 12:36 |
|
|
|
#4593 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4594 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Ma to znowu negatywny wpływ na to jak rodziny są postrzegane. I nagle dziecko w potrzebie przestaje być człowiekiem potrzebującym pomocy, a zaczyna być rumiana buźką, czyli produktem głupoty swoich nieroztropnych nie ogarniętych rodziców.
|
|
|
#4595 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4596 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Dokładnie. A drugi problem to to, że każdy liczy dochody jak chce, co chce uwzględnia w opisie. A zamiast wyliczenia ile zostaje zł/os. powinny być wymienione wszystkie dochody rodziny, a wolontariusze powinni mieć wcześniej jakieś szkolenie z zasiłków, alimentów, itp.
|
|
#4597 |
|
Zakorzenienie
|
Tak. Bo mozna im wcisnąc kazdy kit. Nawet mnozyc nie potrafią.
|
#4598 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4599 | |
|
Zakorzenienie
|
Podobnie jak Timon i Pumba (chyba dobrze zapamiętałam) czekam na otwarcie bazy rodzin przez cały rok, ale w tym roku się załamałam. Nawet nie chce mi się przeglądać opisów rodzin. Bieda w tym roku to 500-600 złotych na osobę po odliczeniu wszystkich opłat i, według opisów, nie pozwala to na zaspokojenie potrzeb rodzin 4-5 i więcej osobowych. Mówimy tutaj o przynajmniej 2000 zł na jedzenie, ubrania i przybory szkolne. To poważnie tak mało? Jedzenie - soki, owoce, warzywa, mleko, mąki, kasze - rozdaje u mnie w mieście powiatowym Caritas komu leci, bo najbiedniejsi nie są zainteresowani. Gdyby odebrali przynajmniej co drugą partię produktów to zaoszczędziliby sporo pieniędzy, więc mieliby jeszcze więcej tych 'wolnych' środków.
Cytat:
Jak pomoc w postaci podarowania wszystkiego - od ubrań, jedzenia, prezentów i to często bardzo drogich, po prawie całościowe wyposażenia mieszkania - ma nakłonić do radzenia sobie samemu i wzięcia życia w swoje ręce? Przyszła ta akcja to będzie kolejna. Państwo da, Caritas da, fundacja da, MOPS da, tu się znajdzie jakiś sponsor i jak ludzie mają zrezygnować z tego wszystkiego i iść do pracy za minimalną czy 2000 zł skoro z zasiłków, wszelkich dodatków i paczek mogą wyciągnąć po 8 tys. zł tylko za to, że mają dzieci i nie pracują?
|
|
|
#4600 |
|
Konto usunięte
|
W większości opisów jest podana kwota na osobę po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania czyli te 400/500/600/700 zł są na osobę. To nie jest mało, ludzie dają się ogłupić.
|
|
|
|
#4601 |
|
Zakorzenienie
|
O, znalazłam opis rodziny gdzie wolontariusz ma spore problemy z matematyką
![]() Faktem jest, że wolontariusze przed pójściem do rodzin powinni znać przepisy dotyczące zasiłków, rodzin zastępnych itp. bo rodziny robią ich zwyczajnie w bambuko.
|
|
#4602 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4603 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
z ubrań syn Janek potrzebuje rękawic piłkarskich, majtek, skarpetek, piżamy, koszuli na studniówkę, butów halówek do grania, ALE "syn musi przymierzyć buty ponieważ ma jedną nogę większą - trzeba przywieźć dwie pary". wnuczek potrzebuje skarpetek, rajstopek, koszulek, piżamki, kocyka, kredek, farbek, pościeli, wszystkiego. noi jedzenia: gotowe słoiczki i soczki takie niezbędne... środki czystości? wszystkie, jakie tylko są możliwe: Cytat:
|
|||
|
|
|
#4604 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4605 |
|
Konto usunięte
|
Ten sam wolontariusz popisał się również znajmością stawiania przecinków:
odzież Ponieważ, dzieci szybko wyrastają ze swoich ubrań i potrzebne są im nowe. żywność Ponieważ, dużo wydajemy pieniędzy na jedzenie. środki czystości Ponieważ, są one niezbędne przy małych dzieciach i sporo też na nie wydajemy. |
|
|
|
#4606 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie wszyscy, wiem o tym. Po prostu wiem ze czasami samochód jest niezbędny mimo że wydaje się że w biednej rodzinie to raczej luksusowy towar. Ludzie czasami mieszkają na zadupiu we wsi przez co malo płacą za mieszkanie ale wzmian muszą dojechać do pracy do najbliższego miasta gdzie pracują. Podam głupi przykład. Po rocznym "macierzyńskim" (moja umowa wygasła w trakcie) szukałam pracy i tym samym żłobka. Mając perspektywe tego ze publiczny żłobek ma mega kolejki patrzylismy tez na prywatny który jest niestety na strasznym zadupiu. Gdybym miała się dostać tam komunikacja miejska przed praca która bym zaczęła np o 7 byłoby to raczej niemożliwe. Miasto było bardzo źle skomunikowane. Mogłabym tam dojechać o jakiejś dzikiej porze i czekać aż otworzą zlobek a potem się spóźnić do pracy. Druga sprawa. Gdyby mój mąż chciał dojeżdżać autobusem do pracy też byłoby to prawie niewykonalne bo kopalnia jest na peryferiach miasta i praca jest zmianowa. Wiąże się to z dojazdami w nocy. Autobusy jeżdżą nawet specjalne pracownicze... o godzinach w których prace kończą górnicy. A mąż pracował w dozorze i w pracy był dłużej. Jak kończył autobusow juz nie było. Z perspektywy dużego miasta czasami rzeczy wydają się banalne ale serio wiele miejscowości w Polsce jest bardzo źle skomunikowanych. Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja zjem 3-4 nalesniki a ona 2-3 zjada codziennie kupę owoców, kilka mandarynek, jakiegoś banana albo dwa. To są juz ilości zauważalne Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4607 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4608 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4610 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4611 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4612 |
|
Konto usunięte
|
Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
ale do odebrania dziecka wystarczyłby wniosek do sądu od ojca? po co ta cała adopcja przez babcię? jak dla mnie to tam nikt nie wnikał, jaka jest matka, z resztą gdyby z nią było źle to jakoś nie chce mi się wierzyć, ze wszelkie jej choroby zostałyby pominięte
mi z tego opisu wychodzi tyle, że malutkie dziecko jest tam wymienione w celu ugrania jak największej ilości fantów od SZP, a co za tym idzie to jak dla mnie ta cała adopcja jest w celu zgarnięcia pińcet plus i niepłacenia alimentów matce.
|
|
|
|
#4613 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6770034 6]ale do odebrania dziecka wystarczyłby wniosek do sądu od ojca? po co ta cała adopcja przez babcię? jak dla mnie to tam nikt nie wnikał, jaka jest matka, z resztą gdyby z nią było źle to jakoś nie chce mi się wierzyć, ze wszelkie jej choroby zostałyby pominięte
mi z tego opisu wychodzi tyle, że malutkie dziecko jest tam wymienione w celu ugrania jak największej ilości fantów od SZP, a co za tym idzie to jak dla mnie ta cała adopcja jest w celu zgarnięcia pińcet plus i niepłacenia alimentów matce.[/QUOTE]A mnie się wydaje, że szans na adopcję nie ma. Tu chodzi raczej o bycie rodziną zastępczą, ale wiele osób tego po prostu nie rozróżnia. Dziecko jest w innej rodzinie? Jest, więc pewnie zaadoptowali. Za rodzinę zastępczą dostanie pieniądze, dostanie 500 i nie będzie musiała płacić alimentów.
|
|
#4614 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4615 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4616 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Tak, ale ja opłacałam np. bilety, czego np. małe dzieci nie robią. I jak się gotuje dla większej ilości osób to wychodzi taniej. Więc moim zdaniem to dalej jest normalna kwota, bo w jednym miesiącu kupisz jedna potrzebną rzecz, w następnym kolejna. Po prostu planuje się wydatki.
|
|
#4617 | |
|
Konto usunięte
|
Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
|
|
|
|
|
#4618 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4619 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- No właśnie nie wiem, czy by odpadła. 1500 zł/ 4 osoby to dalej wychodzi bardzo niski dochód, takie 500+ na pierwsze na pewno nie odpadnie.
|
|
#4620 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.

ja zjem 3-4 nalesniki a ona 2-3
zjada codziennie kupę owoców, kilka mandarynek, jakiegoś banana albo dwa. To są juz ilości zauważalne
mi z tego opisu wychodzi tyle, że malutkie dziecko jest tam wymienione w celu ugrania jak największej ilości fantów od SZP, a co za tym idzie to jak dla mnie ta cała adopcja jest w celu zgarnięcia pińcet plus i niepłacenia alimentów matce.