|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
![]() Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4653 |
|
Zakorzenienie
|
zmieniłam region a tam: 35 latek mieszka z rodzicami, nie pracuje bo nie ma ofert w jego zawodzie, na osobę zostaje im niecałe 2 stówy, no bez przesady zamiast żerować na biednych rodzicach powinien szukać jakiejkolwiek pracy a nie tłumaczyć się że w jego zawodzie nie ma
|
|
|
|
#4654 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
2. Pełnoletnie dzieci - bardzo niejasna sytuacja córki. Pełnoletni syn nie pracuje, nie ma nawet mowy o aktywnym poszukiwaniu pracy. 3. Dzieci ewidentnie w wieku do zajmowania się nimi... ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Są i gorzkie żale na profilu: Ile z tych pieniędzy jest dla organizacji ja mam chorego syna i nikt nie zainteresował się naszym losem mamy najniższe renty i jakoś mnie na tej liście niema były panie na wywiadzie a mojego wpisu jako rodziny potrzebującej nie ma mój e mail xxx @ â☠â☠â☠â☠â☠â☠â☠â ☠
|
|
#4655 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiło mi się cieplej na sercu.Znalazłam opis starszego małżeństwa, pan ma raka żuchwy, ma usunięty język i część policzka. Proszą o dużo ręczników papierowych i pościel. Właśnie miałam napisać posta dla dziewczyn z Warszawy, bo aż mi serce pękło jak to czytałam, szukałam linka, ale już ktoś ich wybrał!!
Krew mnie zalewa jak w jednych opisach bieda to 700 złotych na osobę, a w następnym opisie ktoś prosi o ręczniki papierowe
|
#4656 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo jednak gdzieś już pracuje ale jego zarobków nie uwzględniają.---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4657 |
|
Zadomowienie
|
Edit: to nie ma kto go ściągnać do Polski po wypadku? Czy jak? Te opisy mogłyby być bardziej przejrzyste.
Edytowane przez lubiekielbase Czas edycji: 2016-11-19 o 19:17 |
|
|
|
#4658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez daydreaming_ Czas edycji: 2016-11-19 o 19:19 |
|
|
|
|
#4659 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam opis rodzin w moim mieście i zaciekawiło mnie to: Po odliczeniu wydatków (567 zł), na przeżycie pozostaje 304 zł na jednego członka rodziny.
567zl wydatków? Serio co oni tam liczą? Czynsz? U mnie stałych wydatków było 2000. Czy oni nie płacą za prąd gaz telefon? Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
|
#4660 |
|
Zakorzenienie
|
Pani Ewa zajmuje sie 17, 16 i 15 latkiem zamiast iść do jakiejkolwiek pracy. Mozna rzec, klasyka gatunku.
Nawet na wsiach mozna sobie dorobić poprzez pomoc rolnikom. Ale po zbierać kartofle jak 1500 zł z programu wpadnie i mozna dalej udawać, ze sie zajmuje domem i dziecmi. Swoją droga, założyłam pierwszy wątek z tej legendarnej juz serii w 2010 roku i jak widać, lepiej nie jest. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2016-11-19 o 19:26 |
|
|
|
#4661 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4662 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez daydreaming_ Czas edycji: 2016-11-19 o 19:49 |
|||
|
|
|
#4663 |
|
Raczkowanie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6770778 1]Dasz linka? Nawet na powiększeniu nie widzę.[/QUOTE]
Mam link tylko do forum gazety. Stamtąd skopiowłam screen.http://forum.gazeta.pl/forum/w,567,1....html?s=2&so=1
Godnaś, Lucyperowi żeby cię dać w dary, Boś jest wyobrażeniem a właśnie owego, Co wieniec ma na wierzchu z szybu smrodliwego, Popraw się, babo, na tej swojej wdzięcznej twarzy Albo mi się za jedno tysiąc złych słów zdarzy. |
|
|
|
#4664 |
|
Zakorzenienie
|
Pani Danuta (31 l.) wraz ze swoim partnerem panem Jackiem (34 l.) wychowują cztery córki: Aleksandrę (13 l.), Wiktorię (7 l.), Martę (1 l.) oraz Karolinę (1 l.).
Szczęście pani Danuty przerwała śmierć ojca najstarszej córki. Kobieta przez wiele lat zmagała się z depresją, a gdy już ją pokonała u Wiktorii zdiagnozowano upośledzenie w stopniu głębokim. Na szczęście odnalazła sens życia i wsparcie w osobie pana Jacka. Konieczność całodobowej opieki nad niepełnosprawną córką oraz malutkimi bliźniaczkami uniemożliwia pani Danucie podjęcie jakiejkolwiek pracy. Rodzina utrzymuje się z niewielkiej pensji pana Jacka będącego murarzem oraz z zasiłków (łącznie 6260 zł). Po odjęciu kosztów wynajmu mieszkania i leczenia (łącznie 3360) miesięcznie na życie zostaje zaledwie 483 zł na osobę. Rodzina ma niewiele wolnego czasu, który chętnie spędzają ze sobą, grając w gry karciane i planszowe. Do perfekcji opanowali zdolność gospodarowania swoim czasem i zasobami, są niezwykle zaradni oraz oszczędni. Wierzą, że poradzą sobie z każdą trudnością i cieszą się z każdego postępu w rehabilitacji Wiktorii, Wśród najważniejszych potrzeb pani Danuta wymieniła lodówkę, gdyż obawia się, że aktualna w każdej chwili może się zepsuć na dobre. Zawsze brakuje im żywności oraz pościeli, która się zniszczyła od częstego prania. Jakby mieli 10 000 tez by bylo napisane, że pensja jest niewielka, bo tak trzeba?
|
#4665 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzięki i przepraszam, zostawiłam otwartą kartę na jakiś czas i odpisałam Ci nie zauważywszy, że pojawiły się nowe posty i już odpisałaś. |
|
|
|
|
#4666 |
|
Zakorzenienie
|
Pani Patrycja (28 l.) wychowuje samotnie dwóch synów: Marcina (7 l.) i Maksymiliana (2 l.).
Na co dzień pani Patrycja zajmuje się dziećmi, szczególnie Maksymilianem, który urodził się z dziecięcym porażeniem mózgowym. Trudnością dla rodziny są też w dużej mierze finanse, gdyż po odjęciu kosztów mieszkania i leków oraz rehabilitacji pozostaje im miesięcznie ok 28 zł na jednego członka rodziny. Kwota ta nie wystarcza na podstawowe potrzeby dzieci. Jednak pani Patrycja nie poddaje się, walczy o samodzielne życie swojego młodszego syna. Organizuje różne zbiórki na forach internetowych aby zebrać pieniądze na sprzęt specjalistyczny. Całym jej życiem są dzieci, którym poświęca każdą swoją wolną chwilę. Starszy syn - Marcin bardzo lubi grać w piłkę nożną i rozwija się w tym kierunku, aby zostać w przyszłości sportowcem. Rodzina najbardziej potrzebuje środków żywności i czystości oraz wózka specjalistycznego dla Maksymiliana. Naprawde rozumiem, że dziecko jest chore, ale nie uwierze, że żyją za mniej niż 100 zł miesięcznie. To jest zwyczajnie nierealne. Muszą mieć dodatkowe fundusze lub bony/żywność.
|
#4667 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4668 |
|
Zakorzenienie
|
2527-536198
Pan Kazimierz (51 l.)mieszka wraz ze swoją mamą Panią Marią (81 l.)☠ Kiedyś to była szczęśliwa rodzina, byliby szczęśliwi nadal, gdyby nie nieszczęśliwy wypadek 35 lat temu Pana Kazimierza, który doznał doznał urazu kręgosłupa i paraliżu. Dziś jest osobą niepełnosprawną z I grupą niepełnosprawności fizycznej i ruchowej. Sytuację pogorszyła jeszcze śmierć ojca 27 lat temu. Sytuacja w gospodarstwie zaczęła być coraz gorsza. Pani Maria pracowała bardzo ciężko w domu i w gospodarstwie. Sąsiedzi jej pomagali by mogli razem z synem godnie żyć. Dziś Pani Maria jest w starszym wieku, już nie ma tyle sił co kiedyś, jest jej bardzo ciężko.☠ Jezyk polski to trudny jezyk ;-) Do sytuacji rodziny nie mam zastrzerzen. U mnie w okolicy głownie starsi rodzice z doroslymi, niezdolnymi rzeczywiscie do pracy osobami. |
|
|
|
#4669 |
|
Zakorzenienie
|
Pani Małgorzata (32 l.) wraz z mężem - panem Sławomirem (41 l.) wychowuje troje dzieci: Angelikę (14 l.), Martynę (6 l.) i Pawła (3 l.).
W minionym roku w rodzinie pani Małgorzaty sporo się zmieniło: z dwupokojowego mieszkania, które zajmuje rodzina, wyprowadziła się babcia pani Małgorzaty, zajmująca jeden pokój. Dzięki temu z rodzicami mogła zamieszkać najstarsza córka Angelika, która dotychczas mieszkała z dalszą rodziną. Niestety, babcia pani Małgorzaty pozostawiła mieszkanie zadłużone, przez to teraz, aby móc dalej w nim mieszkać, pani Małgorzata co miesiąc spłaca raty zadłużenia. Jest to duże obciążenie dla rodziny, w której specjalnej opieki potrzebuje Martyna - dziewczynka jest chora na epilepsję, jej rozwój jest opóźniony. Pan Sławomir, jedyny członek rodziny, który może pracować, od dwóch lat nie jest w stanie znaleźć stałej pracy i ze zmiennym szczęściem podejmuje się prac dorywczych - jednak ostatni pracodawca nie wywiązał się z wypłaty wynagrodzenia, co dodatkowo komplikuje sytuację rodziny. Po odliczeniu wszystkich kosztów utrzymania i leczenia Martyny, na członka rodziny miesięcznie pozostaje 304,50 zł. Sytuacja jest bardzo trudna, ale rodzina wciąż walczy. Pan Sławomir, mimo braku wiary w siebie, spowodowanym niepowodzeniami na rynku pracy, nadal szuka źródła zarobku. Największą siłą rodziny są więzi między jej poszczególnymi członkami - są oni dla siebie wzajemnym wsparciem. Pani Małgorzata poświęca się opiece nad dwójką najmłodszych dzieci. Najstarsza córka Angelika niedługo sama zacznie wkraczać w dorosłość, najbardziej interesuje ją koszykówka i dokonania jej idola - Michaela Jordana. Rodzinie najbardziej potrzebna jest kuchenka elektryczna, ponieważ ta, którą mają obecnie, coraz częściej się psuje. Oprócz tego zakup pościeli i artykułów szkolnych znacznie odciąży rodzinę. Że co? dziecko mieszkało gdzieś u rodziny, bo nie było miejsca?
|
#4670 |
|
Zakorzenienie
|
Z cukrzyca ciążowa mozna normalnie pracować raczej.
|
|
|
|
#4671 |
|
Zakorzenienie
|
Pani Emilia (21 l.) i pan Krzysztof(32 l.) wychowują córkę Biankę (1 l.). Mieszka z nimi także ojciec pana Krzysztofa Stanisław (76 l.).
Pani Emilia zmuszona została do opuszczenia domu rodzinnego z powodu nałogu alkoholowego, który dotknął jej rodzinę. Ona jednak nie poddała się. Od dwóch lat nie pije, uczęszcza na mityngi AA. Razem z partnerem wzięli kredyt i kupili domek na działce, który samodzielnie remontują. Koszty remontu są jednak duże. Mimo to nie poddają się. Chcą zbudować spokojne miejsce, gdzie mogliby wychowywać córkę i opiekować się ojcem pana Krzysztofa, który choruje na serce i postępującą zaćmę. Na dochód rodziny składają się emerytura, wynagrodzenie i zasiłki (łącznie 2.409 zł). Po odjęciu kosztów utrzymania domku i zakupu leków oraz ratę kredytu zostaje ok.490 zł na osobę. Wszyscy bardzo się wspierają. Chcą jak najszybciej zapewnić Biance odpowiednie warunki do rozwoju i spokojne, wolne od nałogów życie. Rodzina najbardziej potrzebuje żywności i środków czystości, które znacznie obciążają miesięczny budżet rodziny. Potrzebne są także artykuły niezbędne podczas remontu mieszkania ( gładzie, gips, farby),na które nie stać rodziny, żeby je kupić. VII. INNE POTRZEBY: wiertarka udarowa, wkrętarka materiały budowlane- gładzie, regips, farby, panele VIII SZCZEGÓLNE UPOMINKI: kuferek kosmetyczny- Emilia maszynka GILLETTE z protektorem - Krzysztof, Stanisław Bianka - pluszak
|
#4672 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4673 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciekawe jaki bank dal na to kredyt... |
|
|
|
|
#4674 |
|
Zakorzenienie
|
Pani Irena (53 l.) mieszka z dziećmi, Martą (27 l.) i Łukaszem (21 l.) oraz rodzicami, panią Jadwigą (94 l.) i panem Jerzym (78 l.).
Na co dzień pani Irena opiekuje się chorymi rodzicami. Bardzo jej ciężko także z powodu własnych chorób (ostre przewlekłe zapalenie trzustki, nadciśnienie) - nie może przez to podjąć pracy. Dzieci pani Marty starają się wspierać swoją mamę jak tylko mogą, aktualnie poszukują stałego zatrudnienia. Obecnie pani Marta i pan Michał pracują dorywczo aby wesprzeć rodzinę. Łączny dochód rodziny to 4511 zł, jednak po odjęciu podstawowych kosztów utrzymania mieszkania oraz wydatków na leki pozostaje ok. 490 zł na jednego członka rodziny na życie. Życie Pani Ireny skupia się przede wszystkim na opiece nad schorowanymi rodzicami. Pomaga im pomimo własnych trudności ze zdrowiem. Są dla niej najważniejsi. Mimo, że warunki życiowe są trudne, nie załamuje się i podkreśla, że najważniejsza jest rodzina. Wśród najważniejszych potrzeb pani Irena wymienia pralkę, bo stara się psuje, a także środki czystości i pościel, które znacznie obciążają budżet rodziny. Generalnie nikt nie ma stałego zatrudnienia + 2 osoby starsze, mają 4,5k miesięcznie. Pewnie emerytura+zasiłki, a 27-latka wciąż nie ma stałego zatrudnienia.
|
#4675 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#4677 |
|
Zakorzenienie
|
Te opisy sa w ogóle w dużej mierze mało wiarygodne.
|
|
|
|
#4678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4679 |
|
Konto usunięte
|
Nachodzi mnie refleksja, że jednak idealny jest system pomocy z najbliższego otoczenia, które zna prawdziwą sytuację, a nie łyka te opisy bezrefleksyjnie. Mnie zdarzało się wysłać 200-300 zł na konto jakiejś osoby, która rzewnie na forum pisała. Rzecz dotyczyła rzadkiej choroby, ale i tak uważam, że to z mojej strony było frajerstwo. Mam dużo rzeczy nowych, niepotrzebnych mi, ale z zasady nie dam, bo to dla 95% beneficjentów SzP będzie demoralizujące.
Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-11-19 o 20:58 |
|
|
|
#4680 |
|
Naczelna Nastolatka
|
sugerujesz, że nie ma ludzi, którzy potrafią rozpieprzyć 6 tysięcy i nie mieć na podstawowe potrzeby?
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.

albo jednak gdzieś już pracuje ale jego zarobków nie uwzględniają.