Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-19, 18:15   #4651
ridja devojka
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Tu sie zgadzam, kobieta zrobila cos, zeby bylo lepiej. A z praca, majac male dziecko i bedac sama nie zawsze jest latwo.
Do nieroba mi daleko a gdy zostalam sama z dzieckiem z dala od dziadkow, to musialam sie z praca na jakis czas pozegnac. Znajdowalam oferty pracy, owszem, ale praca byla albo w godzinach wieczornych albo wczesnie rano. Zaznaczam, ze mieszkam blisko centrum sporego miasta. I tak przykladowo dostajac oferte pracy, ktora zaczyna sie o 6 rano, musialabym odstawic dziecko do zlobka okolo piatej, zeby zdazyc dwoma autobusami dojechac na szosta do pracy. Zlobki o tej godzinie nieczynne. Moglabym wynajac opiekunke, ale za godzine musialabym zaplacic jej tyle, co bym zarobila. Nawet z dotacja od panstwa, na opiekunke, po odliczeniu dojazdow wyszlabym niewiele do przodu. I jaki sens w takiej sytuacji mialoby zostawienie malego dziecka z obca opiekunka? Wolalam miec pare groszy mniej, ale sama z dzieckiem posiedziec. Dlatego mnie nie dziwi, ze ta kobieta moze miec problem z pojsciem do pracy.
I to jest realny problem - godziny otwarcia żłobków, godziny pracy w różnych zakładach gdzie stosunkowo łatwo znaleźć pracę (punkty usługowe, sklepy itp). Koszt opiekunki jest wysoki. Do tego dochodzi pewien paradoks - na zlobek trzeba czekać i jak się go dostanie to lepiej nie rezygnować bo miejsce przepadnie. Żeby znaleźć pracę przy małym dziecku trzeba mieć zlobek a żeby mieć zlobek trzeba mię prace. Błędne koło. Załóżmy że udało się dostać ten żłobek i pozwolono kobiecie łaskawie poszukać pracy przez powiedzmy miesiąc. Zalozmy ze znalazla. W tym czasie dziecko na 90% zachoruje i ona będąc nowa w pracy po 3 dniach idzie na opiekę na 2 tygodnie po czym wraca do pracy znowu na 3 dni i znowu na opiekę. Zgadnijmy czy przedłuża jej umowę?

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-11-19, 18:29   #4652
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
I to jest realny problem - godziny otwarcia żłobków, godziny pracy w różnych zakładach gdzie stosunkowo łatwo znaleźć pracę (punkty usługowe, sklepy itp). Koszt opiekunki jest wysoki. Do tego dochodzi pewien paradoks - na zlobek trzeba czekać i jak się go dostanie to lepiej nie rezygnować bo miejsce przepadnie. Żeby znaleźć pracę przy małym dziecku trzeba mieć zlobek a żeby mieć zlobek trzeba mię prace. Błędne koło. Załóżmy że udało się dostać ten żłobek i pozwolono kobiecie łaskawie poszukać pracy przez powiedzmy miesiąc. Zalozmy ze znalazla. W tym czasie dziecko na 90% zachoruje i ona będąc nowa w pracy po 3 dniach idzie na opiekę na 2 tygodnie po czym wraca do pracy znowu na 3 dni i znowu na opiekę. Zgadnijmy czy przedłuża jej umowę?

Moja kolezanka, tez samotna matka, miala taka sytuacje, ze zachorowala, wrocila do pracy i po kilku dniach jej dziecko zlapalo wirusa. Do szkoly wiadomo, ze by go z goraczka nie zaprowadzila, wiec znowu musiala wziac kilka dni wolnego. Szef jej zagrozil, ze jak sytuacja sie powtorzy, to jej umowy nie przedluzy. Na szczescie dogadala sie z sasiadka i w takich sytuacjach placi jej za opieke nad dzieckiem, ale nie kazdy ma taka sasiadke.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 18:35   #4653
stesia
Zakorzenienie

zmieniłam region a tam: 35 latek mieszka z rodzicami, nie pracuje bo nie ma ofert w jego zawodzie, na osobę zostaje im niecałe 2 stówy, no bez przesady zamiast żerować na biednych rodzicach powinien szukać jakiejkolwiek pracy a nie tłumaczyć się że w jego zawodzie nie ma
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 18:51   #4654
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
KOD RODZINY: POD-2020-544751
Pani Krystyna ( 49 l.) samotnie wychowuje dwoje dzieci: niepełnosprawną córkę, Krystynę (31 l.) i syna Arkadiusza (21 l.)
Pani Krystyna od 31 lat samotnie opiekuje się, chorą na dziecięce porażenie mózgowe, Basią. Nie może podjąć żadnej pracy z powodu choroby córki. To dla niej wielka tragedia, ponieważ jest osobą bardzo aktywną i pracowitą. Rodzina utrzymuje się z zasiłku pielęgnacyjnego (153 zł), świadczenia pielęgnacyjnego (1200 zł). Po odliczeniu kosztów mieszkania (690 zł) i kosztów leczenia (50 zł) na jednego członka rodziny pozostaje 200 zł.
Mimo wielkiej tragedii, Pani Krystyna nie straciła optymizmu i radości życia. Mocno kocha córkę i okazuje jej to na każdym kroku. Tą miłość czują nawet zwierzęta, które mieszkają razem z nimi w domu
Rodzina najbardziej potrzebuje żywności i środków czystości. Będzie również wdzięczna za wózek inwalidzki, dzięki któremu Krystyna będzie mogła bezpiecznie się poruszać, obecny ciągle się psuje.
A syn?

Cytat:
Kod rodziny: POD- 2554- 538031
Część 1. PPRZEDSTAWIENIE RODZINY:
Pani Agnieszka (38 l) oraz pan Jacek (44 l) wychowują razem troje dzieci: Damiana (17 l), Sylwestra (13 l) oraz Julię (7 l).
Część 2. HISTORIA RODZINY:
Kilka lat temu pani Agnieszka postanowiła odejść od swojego męża, który znęcał się nad rodziną. Była to dla chłopców szansa na spokojne życie. Wówczas poznała obecnego męża. Życie w nowej rodzinie płynęło jak w bajce. Pan Jacek stał się dla chłopców ojcem. Małżonkowie wynajęli mieszkanie w dużym mieście, gdzie pracowali na pełnych etatach a chłopcy mieli blisko do szkoły specjalnej. Sielanka nie trwała długo. Pani Agnieszka spodziewała się kolejnego dziecka. Wraz z radością przyszły problemy zdrowotne. Cukrzyca zagrażała ciąży i przyszła mama musiała zrezygnować z pracy. Zaczęło brakować na życie. Jedyne co mogli, to wyprowadzić się do odległej wioski a tam wynajęli mały domek, za który opłaty były znacznie niższe. Złą sytuację rodziny pogłębiła choroba pana Jacka, który w ubiegłym roku przeszedł rozległy zawał serca. Po długim powrocie do zdrowia zaczął pracować ale tylko na pół etatu. Obecnie rodzina utrzymuje się z pensji ojca, zasiłku rodzinnego na dzieci, wsparcia z programu 500+ oraz funduszu alimentacyjnego przyznanego dla chłopców co daje łącznie kwotę 3700 zł. Po odliczeniu opłat za wynajem domku, prądu, gazu i opału (1080 zł) a także wykupieniu leków dla pani Agnieszki oraz pana Jacka (270 zł) miesięcznie pozostaje około 480 zł na osobę.
Etat, decyzja o rezygnacji z pracy przez cukrzycę ciążową (bo to heroizm) i siedmioletnie dziecko - oczywiście jest tak małe, że nie można podjąć pracy. Nie ma mowy o tym, żeby matka była chora.

Cytat:
Kod rodziny: POD- 2554- 515577
Część 1. PPRZEDSTAWIENIE RODZINY:
Pani Anna (43 l.) i Pan Piotr (44 l) wychowują piątkę dzieci: Magdalenę (23 l.), Andrzeja (19 l.), Pawła (16 l.), Roberta (15 l) i Janusza (11 l).
Część 2. HISTORIA RODZINY:
Sytuacja rodziny chyba nigdy nie była dobra. Na co dzień pani Anna zajmuje się dziećmi, prowadzi gospodarstwo domowe i małą działkę, gdzie uprawia warzywa. Dorywczo z mężem Piotrem pracują latem przy pielęgnacji upraw leśnych. Pan Piotr dodatkowo opiekuje się starszą matką, która mieszka osobno. Niekiedy udaje mu się pracować przy pracach budowlanych. Rodzina utrzymuje się ze świadczeń z tytułu rodziny zastępczej, oraz programu 500 plus – po odjęciu kosztów utrzymania mieszkania, pozostaje na życie ok. 480 zł na jednego członka rodziny. Mając na uwadze dobro piątki dzieci oraz odległe położenie miejscowości od większych miast, szkół koszty te nie są wystarczające na zapewnienie wszystkich podstawowych rzeczy dla rosnących dzieciaków oraz potrzeb w gospodarstwie domowym.
Część 3. PIĘKNO RODZINY:
Rodzice oprócz trójki własnych dzieci są rodziną zastępczą dla Magdaleny i Roberta, którzy są sierotami. Cała rodzina jest zżyta ze sobą i pokazuje ciepło rodzinnego domu. Pani Anna często wspomina czasy, kiedy miała pracę jako sprzedawca w sklepie, jednakże likwidacja sklepu pozbawiła jej w małej miejscowości dochodu, natomiast Pan Piotr utracił stanowisko w wyniku redukcji w firmie budowlanej, taka sytuacja spowodowała, że rodzice piątki dzieci cały czas są pod presją, czy zapewnią wszystko swoim dzieciom. Rodzice marzą, aby ich córka Magdalena i Andrzej, który ukończył szkołę mogli znaleźć pracę, która pomogłaby im osiągnąć samodzielność.
VII. INNE POTRZEBY:
Marzeniem dzieci jest posiadanie laptopa oraz posiadanie własnych mebli (łózko, szafy)
1.Skoro żyją w tak trudnej sytuacji, nikt nie może zweryfikować statusu rodziny zastępczej?
2. Pełnoletnie dzieci - bardzo niejasna sytuacja córki. Pełnoletni syn nie pracuje, nie ma nawet mowy o aktywnym poszukiwaniu pracy.
3. Dzieci ewidentnie w wieku do zajmowania się nimi...

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Są i gorzkie żale na profilu:

Ile z tych pieniędzy jest dla organizacji ja mam chorego syna i nikt nie zainteresował się naszym losem mamy najniższe renty i jakoś mnie na tej liście niema były panie na wywiadzie a mojego wpisu jako rodziny potrzebującej nie ma mój e mail xxx @ â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠⠘☠

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 18:52   #4655
Taranka
Zakorzenienie

Zrobiło mi się cieplej na sercu.Znalazłam opis starszego małżeństwa, pan ma raka żuchwy, ma usunięty język i część policzka. Proszą o dużo ręczników papierowych i pościel. Właśnie miałam napisać posta dla dziewczyn z Warszawy, bo aż mi serce pękło jak to czytałam, szukałam linka, ale już ktoś ich wybrał!!
Krew mnie zalewa jak w jednych opisach bieda to 700 złotych na osobę, a w następnym opisie ktoś prosi o ręczniki papierowe
Stary 2016-11-19, 19:09   #4656
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Ewa (45 l.) mieszka wraz z synem Szymonem (12 l.) oraz matką Julia (81 l.). Mąż pani Ewy Ryszard ( 50 l. ) obecnie przebywa za granicą.
Rodzina pani Ewy jest w trudnej sytuacji od ponad pół roku, kiedy to mąż pani Ewy uległ wypadkowi na budowie - spadł z wysokość, w wyniku czego uległ złamaniu śródstopia obydwu nóg. Spowodowało to utratę pracy przez mężczyznę.
coś mi tu nie pasuje z tym mężem. jeśli w dalszym ciągu nie pracuje to po co siedzi za granicą albo jednak gdzieś już pracuje ale jego zarobków nie uwzględniają.

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

Cytat:
Pani Ewa (40 l.) i pan Michał (43 l.) wychowują troje dzieci: Bartka (17 l.), Andżelikę (16 l.) i Benia (15 l.).
Na co dzień pani Ewa zajmuje się domem i dziećmi. Rodzina stara się doprowadzić dom do stanu zamieszkania, ponieważ obecnie warunki są tragiczne i nikt nie powinien w takich mieszkać. Mąż pani Ewy pracuje dorywczo w pobliskiej fermie kur. Niestety wiele tam nie zarabia, właściciel zamiast pieniążków daje żywność. W miejscu ich zamieszkania bardzo ciężko o stałą pracę. Rodzina utrzymuje się teraz głównie z programu 500+, zasiłku rodzinnego ( 354 zł ) innych form wsparcia ( 154 zł ) oraz minimalnej pensji pana Michał ( 100 zł). Po odliczeniu kosztów mieszkania ( 334 zł ) na osobę pozostaje 350 zł.
Życie pani Ewy skupia się głównie nad dziećmi, aby zapewnić im godne życie
dziwna sytuacja z tym dawaniem żywności zamiast kasy, nie pisze ile tej żywności dostają ale jednak zawsze już mniej muszą na nią wydać. no i oczywiście dzieci tak małe że matka nie może podjąć pracy tylko musi się nimi zajmować. no i chce im niby zapewnić godne życie...
Stary 2016-11-19, 19:15   #4657
lubiekielbase
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
coś mi tu nie pasuje z tym mężem. jeśli w dalszym ciągu nie pracuje to po co siedzi za granicą albo jednak gdzieś już pracuje ale jego zarobków nie uwzględniają..
Edit: to nie ma kto go ściągnać do Polski po wypadku? Czy jak? Te opisy mogłyby być bardziej przejrzyste.

Edytowane przez lubiekielbase
Czas edycji: 2016-11-19 o 19:17
lubiekielbase jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 19:17   #4658
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość

dziwna sytuacja z tym dawaniem żywności zamiast kasy, nie pisze ile tej żywności dostają ale jednak zawsze już mniej muszą na nią wydać. no i oczywiście dzieci tak małe że matka nie może podjąć pracy tylko musi się nimi zajmować. no i chce im niby zapewnić godne życie...
Pani Ewa zapewni dzieciom godne życie jeśli pójdzie do pracy i będą mieli większe dochody na osobę. Poza tym: pieniążków

Edytowane przez daydreaming_
Czas edycji: 2016-11-19 o 19:19
daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 19:19   #4659
ridja devojka
Zakorzenienie

Znalazłam opis rodzin w moim mieście i zaciekawiło mnie to: Po odliczeniu wydatków (567 zł), na przeżycie pozostaje 304 zł na jednego członka rodziny.
567zl wydatków? Serio co oni tam liczą? Czynsz? U mnie stałych wydatków było 2000. Czy oni nie płacą za prąd gaz telefon?

Stary 2016-11-19, 19:25   #4660
_vixen_
Zakorzenienie

Pani Ewa zajmuje sie 17, 16 i 15 latkiem zamiast iść do jakiejkolwiek pracy. Mozna rzec, klasyka gatunku.
Nawet na wsiach mozna sobie dorobić poprzez pomoc rolnikom. Ale po zbierać kartofle jak 1500 zł z programu wpadnie i mozna dalej udawać, ze sie zajmuje domem i dziecmi.

Swoją droga, założyłam pierwszy wątek z tej legendarnej juz serii w 2010 roku i jak widać, lepiej nie jest.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2016-11-19 o 19:26
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 19:29   #4661
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Małgorzata (41 l.) mieszka z córeczką Adrianną (8 l.), mamą Józefą (66 l.) oraz siostrą Jolantą (39 l.)
Pani Małgorzata kilka lat temu poznała mężczyznę myśląc, że jej życie od tego momentu okaże się wspaniałą historią. Życie szybko zweryfikowało marzenia pani Małgorzaty. Mężczyzna nie dbał o swoją rodzinę, zabierał pani Małgorzacie wszystkie zarobione pieniądze oraz stosował wobec niej akty przemocy domowej. Pani Małgorzata uciekła od wszechobecnej przemocy oraz alkoholu. Wszystko to sprawiło, iż kobieta nabrała jeszcze większej nieufności oraz niechęci do "kontaktu z ludźmi". Szczęście jednak sprawiło, że na drodze pani Małgorzaty stanęli ludzie wspierający ją w pokonywaniu trudności. Dzięki temu stopniowo reguluje sprawy formalne mające na celu poprawę jakości życia. Rodzina utrzymuje się z emerytury pani Józefy, alimentów oraz doraźnej pomocy OPS. Łącznie dochód rodziny to 2270 zł, który po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania i leczenia daje na osobę 210 zł miesięcznie.
dlaczego ani jedna ani druga siostra nie pracują? coś dalej pisze o barierach zdrowotnych i psychologicznych ale tylko tak ogólnie, nic nie pisze że przez to nie mogą pracować
Stary 2016-11-19, 19:31   #4662
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Znalazłam opis rodzin w moim mieście i zaciekawiło mnie to: Po odliczeniu wydatków (567 zł), na przeżycie pozostaje 304 zł na jednego członka rodziny.
567zl wydatków? Serio co oni tam liczą? Czynsz? U mnie stałych wydatków było 2000. Czy oni nie płacą za prąd gaz telefon?

Wydatki to m.in. właśnie woda, prąd, gaz.

Cytat:
Pani Roksana 24 lat żyje samotnie.
Ostatnie dobre chwile w jej życiu były kiedy miała 16 lat, przed śmiercią dziadka. Wówczas razem z ojcem ( matka porzuciła ją jak miała 7 miesięcy ), babcią i dziadkiem, mieszkała w domu rodzinnym. Po śmierci dziadka relacje z rodziną pani Roksany bardzo się popsuły i w wieku 18 lat postanowiła wyprowadzić się z domu. Okazało się, że był to początek jej problemów. Chłopak z którym zamieszkała miał problem z nałogiem. Po pewnym czasie, pani Roksana nie godząc się na życie jakie prowadził, uciekła od niego i w tym momencie zaczęła się jej tułaczka z jednego miejsca w drugie. W pewnym momencie poznała mężczyznę z którym zamieszkała u jego rodziców. Na świat przyszedł jej synek. Niedługo po tym, jak urodziła synka i okazało się, że choruje na wirusa WZW typu B, ludzie z którymi mieszkała postanowili wyrzucić ją z domu i ograniczyć jej prawa do dziecka.
Wrzucam, bo sama nie wiem jak skomentować.

Cytat:
Pan Grzegorz (42 l.) i Pani Celina (45 l.) wychowują szóstkę dzieci: Kamila (17 l.), Patrycję (16 l.), Dżesikę (14 l.), Jakuba (13 l.), Daniela (10 l.) i Kacpra (7 l.).
Pan Grzegorz wraz z żoną 17 lat temu przyjechali za pracą z woj. podkarpackiego. Pan Grzegorz zakupił wówczas mieszkanie dwupokojowe do remontu, gdzie wraz z żoną zamieszkali i pan Grzegorz pomału zaczął je remontować. Dość niespodziewanie pan Grzegorz utracił pracę i od tego momentu zaczęły się kłopoty głównie finansowe. Na świat zaczęły przychodzić kolejne dzieci, a pan Grzegorz nie mógł nigdzie znaleźć stałej pracy. Do tego dochodził problem z dojazdem, gdyż rodzina nie posiadała żadnego pojazdu. Zaczęło brakować dosłownie na wszystko. Pan Grzegorz wspomina, że wraz z żoną jedli tylko buraki ćwikłowe i ziemniaki, aby tylko dzieci miały na mleko. Rodzina zaczęła brać pożyczki, aby przeżyć, jednak nie mieli pieniędzy na ich spłaty. W najtrudniejszych momentach rodzina zaczęła chodzić do lasu i zbierali jagody i grzyby na sprzedaż. Pan Grzegorz cały czas podejmował jakąkolwiek pracę oraz próbował wykańczać remontowane mieszkanie oraz jego wyposażenie, łącznie z meblami z tego co znalazł również na śmietnikach. Od grudnia 2015 pan Grzegorz dostał stałą pracę. Jego żona również otrzymała pracę na stałe i sytuacja rodziny zaczęła polepszać się. Jednak zadłużenie jakie narosło z powodu braku regularnych spłat, na dzień dzisiejszy wynosi ok. 50.000 zł. Do tego okazało się, że syn Daniel zachorował na rzadką chorobę Duhriego, na którą lek musi być sprowadzany z Francji a koszt leczenia będzie wynosił ok. 500 zł/ m-c. Dziś rodzina utrzymuje się z pracy rodziców, wsparcia instytucjonalnego co w sumie daje kwotę 6400 zł. Po odjęciu kosztów utrzymania, leczenia pozostaje 600 zł na jedną osobę w rodzinie
Jak nie masz pracy to narób sobie dzieci. A nie, dzieci przychodzą. S A M E.

Edytowane przez daydreaming_
Czas edycji: 2016-11-19 o 19:49
Stary 2016-11-19, 20:09   #4663
Zenobia_87
Raczkowanie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6770778 1]Dasz linka? Nawet na powiększeniu nie widzę.[/QUOTE]

Mam link tylko do forum gazety. Stamtąd skopiowłam screen.http://forum.gazeta.pl/forum/w,567,1....html?s=2&so=1
Popraw się, babo, na tej swojej wdzięcznej twarzy
Albo mi się za jedno tysiąc złych słów zdarzy.
Zenobia_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 20:14   #4664
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Pani Danuta (31 l.) wraz ze swoim partnerem panem Jackiem (34 l.) wychowują cztery córki: Aleksandrę (13 l.), Wiktorię (7 l.), Martę (1 l.) oraz Karolinę (1 l.).
Szczęście pani Danuty przerwała śmierć ojca najstarszej córki. Kobieta przez wiele lat zmagała się z depresją, a gdy już ją pokonała u Wiktorii zdiagnozowano upośledzenie w stopniu głębokim. Na szczęście odnalazła sens życia i wsparcie w osobie pana Jacka. Konieczność całodobowej opieki nad niepełnosprawną córką oraz malutkimi bliźniaczkami uniemożliwia pani Danucie podjęcie jakiejkolwiek pracy. Rodzina utrzymuje się z niewielkiej pensji pana Jacka będącego murarzem oraz z zasiłków (łącznie 6260 zł). Po odjęciu kosztów wynajmu mieszkania i leczenia (łącznie 3360) miesięcznie na życie zostaje zaledwie 483 zł na osobę.
Rodzina ma niewiele wolnego czasu, który chętnie spędzają ze sobą, grając w gry karciane i planszowe. Do perfekcji opanowali zdolność gospodarowania swoim czasem i zasobami, są niezwykle zaradni oraz oszczędni. Wierzą, że poradzą sobie z każdą trudnością i cieszą się z każdego postępu w rehabilitacji Wiktorii,
Wśród najważniejszych potrzeb pani Danuta wymieniła lodówkę, gdyż obawia się, że aktualna w każdej chwili może się zepsuć na dobre. Zawsze brakuje im żywności oraz pościeli, która się zniszczyła od częstego prania.

Jakby mieli 10 000 tez by bylo napisane, że pensja jest niewielka, bo tak trzeba?
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 20:15   #4665
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Zenobia_87 Pokaż wiadomość
Mam link tylko do forum gazety. Stamtąd skopiowłam screen.http://forum.gazeta.pl/forum/w,567,1....html?s=2&so=1

Dzięki i przepraszam, zostawiłam otwartą kartę na jakiś czas i odpisałam Ci nie zauważywszy, że pojawiły się nowe posty i już odpisałaś.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 20:21   #4666
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Pani Patrycja (28 l.) wychowuje samotnie dwóch synów: Marcina (7 l.) i Maksymiliana (2 l.).
Na co dzień pani Patrycja zajmuje się dziećmi, szczególnie Maksymilianem, który urodził się z dziecięcym porażeniem mózgowym. Trudnością dla rodziny są też w dużej mierze finanse, gdyż po odjęciu kosztów mieszkania i leków oraz rehabilitacji pozostaje im miesięcznie ok 28 zł na jednego członka rodziny. Kwota ta nie wystarcza na podstawowe potrzeby dzieci.
Jednak pani Patrycja nie poddaje się, walczy o samodzielne życie swojego młodszego syna. Organizuje różne zbiórki na forach internetowych aby zebrać pieniądze na sprzęt specjalistyczny. Całym jej życiem są dzieci, którym poświęca każdą swoją wolną chwilę. Starszy syn - Marcin bardzo lubi grać w piłkę nożną i rozwija się w tym kierunku, aby zostać w przyszłości sportowcem.
Rodzina najbardziej potrzebuje środków żywności i czystości oraz wózka specjalistycznego dla Maksymiliana.

Naprawde rozumiem, że dziecko jest chore, ale nie uwierze, że żyją za mniej niż 100 zł miesięcznie. To jest zwyczajnie nierealne. Muszą mieć dodatkowe fundusze lub bony/żywność.
Stary 2016-11-19, 20:23   #4667
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 20:25   #4668
eseska
Zakorzenienie

2527-536198

Pan Kazimierz (51 l.)mieszka wraz ze swoją mamą Panią Marią (81 l.)☠
Kiedyś to była szczęśliwa rodzina, byliby szczęśliwi nadal, gdyby nie nieszczęśliwy wypadek 35 lat temu Pana Kazimierza, który doznał doznał urazu kręgosłupa i paraliżu. Dziś jest osobą niepełnosprawną z I grupą niepełnosprawności fizycznej i ruchowej. Sytuację pogorszyła jeszcze śmierć ojca 27 lat temu. Sytuacja w gospodarstwie zaczęła być coraz gorsza. Pani Maria pracowała bardzo ciężko w domu i w gospodarstwie. Sąsiedzi jej pomagali by mogli razem z synem godnie żyć. Dziś Pani Maria jest w starszym wieku, już nie ma tyle sił co kiedyś, jest jej bardzo ciężko.☠

Jezyk polski to trudny jezyk ;-) Do sytuacji rodziny nie mam zastrzerzen. U mnie w okolicy głownie starsi rodzice z doroslymi, niezdolnymi rzeczywiscie do pracy osobami.

ZOSIA
eseska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 20:27   #4669
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Pani Małgorzata (32 l.) wraz z mężem - panem Sławomirem (41 l.) wychowuje troje dzieci: Angelikę (14 l.), Martynę (6 l.) i Pawła (3 l.).
W minionym roku w rodzinie pani Małgorzaty sporo się zmieniło: z dwupokojowego mieszkania, które zajmuje rodzina, wyprowadziła się babcia pani Małgorzaty, zajmująca jeden pokój. Dzięki temu z rodzicami mogła zamieszkać najstarsza córka Angelika, która dotychczas mieszkała z dalszą rodziną.
Niestety, babcia pani Małgorzaty pozostawiła mieszkanie zadłużone, przez to teraz, aby móc dalej w nim mieszkać, pani Małgorzata co miesiąc spłaca raty zadłużenia. Jest to duże obciążenie dla rodziny, w której specjalnej opieki potrzebuje Martyna - dziewczynka jest chora na epilepsję, jej rozwój jest opóźniony. Pan Sławomir, jedyny członek rodziny, który może pracować, od dwóch lat nie jest w stanie znaleźć stałej pracy i ze zmiennym szczęściem podejmuje się prac dorywczych - jednak ostatni pracodawca nie wywiązał się z wypłaty wynagrodzenia, co dodatkowo komplikuje sytuację rodziny. Po odliczeniu wszystkich kosztów utrzymania i leczenia Martyny, na członka rodziny miesięcznie pozostaje 304,50 zł.
Sytuacja jest bardzo trudna, ale rodzina wciąż walczy. Pan Sławomir, mimo braku wiary w siebie, spowodowanym niepowodzeniami na rynku pracy, nadal szuka źródła zarobku. Największą siłą rodziny są więzi między jej poszczególnymi członkami - są oni dla siebie wzajemnym wsparciem. Pani Małgorzata poświęca się opiece nad dwójką najmłodszych dzieci. Najstarsza córka Angelika niedługo sama zacznie wkraczać w dorosłość, najbardziej interesuje ją koszykówka i dokonania jej idola - Michaela Jordana.
Rodzinie najbardziej potrzebna jest kuchenka elektryczna, ponieważ ta, którą mają obecnie, coraz częściej się psuje. Oprócz tego zakup pościeli i artykułów szkolnych znacznie odciąży rodzinę.

Że co? dziecko mieszkało gdzieś u rodziny, bo nie było miejsca?
Stary 2016-11-19, 20:32   #4670
_vixen_
Zakorzenienie

Z cukrzyca ciążowa mozna normalnie pracować raczej.
Stary 2016-11-19, 20:32   #4671
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Pani Emilia (21 l.) i pan Krzysztof(32 l.) wychowują córkę Biankę (1 l.). Mieszka z nimi także ojciec pana Krzysztofa Stanisław (76 l.).
Pani Emilia zmuszona została do opuszczenia domu rodzinnego z powodu nałogu alkoholowego, który dotknął jej rodzinę. Ona jednak nie poddała się. Od dwóch lat nie pije, uczęszcza na mityngi AA. Razem z partnerem wzięli kredyt i kupili domek na działce, który samodzielnie remontują. Koszty remontu są jednak duże. Mimo to nie poddają się. Chcą zbudować spokojne miejsce, gdzie mogliby wychowywać córkę i opiekować się ojcem pana Krzysztofa, który choruje na serce i postępującą zaćmę. Na dochód rodziny składają się emerytura, wynagrodzenie i zasiłki (łącznie 2.409 zł). Po odjęciu kosztów utrzymania domku i zakupu leków oraz ratę kredytu zostaje ok.490 zł na osobę.
Wszyscy bardzo się wspierają. Chcą jak najszybciej zapewnić Biance odpowiednie warunki do rozwoju i spokojne, wolne od nałogów życie.
Rodzina najbardziej potrzebuje żywności i środków czystości, które znacznie obciążają miesięczny budżet rodziny. Potrzebne są także artykuły niezbędne podczas remontu mieszkania ( gładzie, gips, farby),na które nie stać rodziny, żeby je kupić.

VII. INNE POTRZEBY:
wiertarka udarowa, wkrętarka materiały budowlane- gładzie, regips, farby, panele
VIII SZCZEGÓLNE UPOMINKI:
kuferek kosmetyczny- Emilia maszynka GILLETTE z protektorem - Krzysztof, Stanisław Bianka - pluszak
Stary 2016-11-19, 20:37   #4672
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 20:38   #4673
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Pani Emilia (21 l.) i pan Krzysztof(32 l.) wychowują córkę Biankę (1 l.). Mieszka z nimi także ojciec pana Krzysztofa Stanisław (76 l.).
Pani Emilia zmuszona została do opuszczenia domu rodzinnego z powodu nałogu alkoholowego, który dotknął jej rodzinę. Ona jednak nie poddała się. Od dwóch lat nie pije, uczęszcza na mityngi AA. Razem z partnerem wzięli kredyt i kupili domek na działce, który samodzielnie remontują. Koszty remontu są jednak duże. Mimo to nie poddają się. Chcą zbudować spokojne miejsce, gdzie mogliby wychowywać córkę i opiekować się ojcem pana Krzysztofa, który choruje na serce i postępującą zaćmę. Na dochód rodziny składają się emerytura, wynagrodzenie i zasiłki (łącznie 2.409 zł). Po odjęciu kosztów utrzymania domku i zakupu leków oraz ratę kredytu zostaje ok.490 zł na osobę.
Wszyscy bardzo się wspierają. Chcą jak najszybciej zapewnić Biance odpowiednie warunki do rozwoju i spokojne, wolne od nałogów życie.
Rodzina najbardziej potrzebuje żywności i środków czystości, które znacznie obciążają miesięczny budżet rodziny. Potrzebne są także artykuły niezbędne podczas remontu mieszkania ( gładzie, gips, farby),na które nie stać rodziny, żeby je kupić.

VII. INNE POTRZEBY:
wiertarka udarowa, wkrętarka materiały budowlane- gładzie, regips, farby, panele
kuferek kosmetyczny- Emilia maszynka GILLETTE z protektorem - Krzysztof, Stanisław Bianka - pluszak
Domek na dzialce? Na RODzie?
Ciekawe jaki bank dal na to kredyt...
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 20:40   #4674
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Pani Irena (53 l.) mieszka z dziećmi, Martą (27 l.) i Łukaszem (21 l.) oraz rodzicami, panią Jadwigą (94 l.) i panem Jerzym (78 l.).
Na co dzień pani Irena opiekuje się chorymi rodzicami. Bardzo jej ciężko także z powodu własnych chorób (ostre przewlekłe zapalenie trzustki, nadciśnienie) - nie może przez to podjąć pracy. Dzieci pani Marty starają się wspierać swoją mamę jak tylko mogą, aktualnie poszukują stałego zatrudnienia. Obecnie pani Marta i pan Michał pracują dorywczo aby wesprzeć rodzinę. Łączny dochód rodziny to 4511 zł, jednak po odjęciu podstawowych kosztów utrzymania mieszkania oraz wydatków na leki pozostaje ok. 490 zł na jednego członka rodziny na życie.
Życie Pani Ireny skupia się przede wszystkim na opiece nad schorowanymi rodzicami. Pomaga im pomimo własnych trudności ze zdrowiem. Są dla niej najważniejsi. Mimo, że warunki życiowe są trudne, nie załamuje się i podkreśla, że najważniejsza jest rodzina.
Wśród najważniejszych potrzeb pani Irena wymienia pralkę, bo stara się psuje, a także środki czystości i pościel, które znacznie obciążają budżet rodziny.

Generalnie nikt nie ma stałego zatrudnienia + 2 osoby starsze, mają 4,5k miesięcznie. Pewnie emerytura+zasiłki, a 27-latka wciąż nie ma stałego zatrudnienia.
Stary 2016-11-19, 20:42   #4675
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:

VII. INNE POTRZEBY:
Ten domek na działce to prawdziwy dom na prawdziwej działce budowlanej czy... ROD?
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 20:42   #4676
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:

VII. INNE POTRZEBY:
Znajomi pewnej znanej wizażanki?

Stary 2016-11-19, 20:43   #4677
_vixen_
Zakorzenienie

Te opisy sa w ogóle w dużej mierze mało wiarygodne.
Stary 2016-11-19, 20:53   #4678
Milennka03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eseska Pokaż wiadomość
2527-536198

Pan Kazimierz (51 l.)mieszka wraz ze swoją mamą Panią Marią (81 l.)☠
Kiedyś to była szczęśliwa rodzina, byliby szczęśliwi nadal, gdyby nie nieszczęśliwy wypadek 35 lat temu Pana Kazimierza, który doznał doznał urazu kręgosłupa i paraliżu. Dziś jest osobą niepełnosprawną z I grupą niepełnosprawności fizycznej i ruchowej. Sytuację pogorszyła jeszcze śmierć ojca 27 lat temu. Sytuacja w gospodarstwie zaczęła być coraz gorsza. Pani Maria pracowała bardzo ciężko w domu i w gospodarstwie. Sąsiedzi jej pomagali by mogli razem z synem godnie żyć. Dziś Pani Maria jest w starszym wieku, już nie ma tyle sił co kiedyś, jest jej bardzo ciężko.☠

Jezyk polski to trudny jezyk ;-) Do sytuacji rodziny nie mam zastrzerzen. U mnie w okolicy głownie starsi rodzice z doroslymi, niezdolnymi rzeczywiscie do pracy osobami.
ano...

a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle

-fasolinno-

siestowo

Milennka03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 20:53   #4679
201803120844
Konto usunięte

Nachodzi mnie refleksja, że jednak idealny jest system pomocy z najbliższego otoczenia, które zna prawdziwą sytuację, a nie łyka te opisy bezrefleksyjnie. Mnie zdarzało się wysłać 200-300 zł na konto jakiejś osoby, która rzewnie na forum pisała. Rzecz dotyczyła rzadkiej choroby, ale i tak uważam, że to z mojej strony było frajerstwo. Mam dużo rzeczy nowych, niepotrzebnych mi, ale z zasady nie dam, bo to dla 95% beneficjentów SzP będzie demoralizujące.

Edytowane przez 201803120844
Czas edycji: 2016-11-19 o 20:58
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 20:55   #4680
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Te opisy sa w ogóle w dużej mierze mało wiarygodne.
sugerujesz, że nie ma ludzi, którzy potrafią rozpieprzyć 6 tysięcy i nie mieć na podstawowe potrzeby?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości