![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Real Doll - lalka zamiast kobiety?
Kiedyś kilka razy obiła mi się o uszy wzmianka o lalkach typu "real doll", o wymiarach prawdziwej kobiety, zrobionych - trzeba przyznać - bardzo realistycznie, produkowanych gdzieś w Stanach. Wtedy pomyślałam sobie że facet, który kupi sobie taką lalę musi być nieźle pokręcony i że jest to jakaś forma dewiacji.
![]() Jednak od jakiegoś czasu temat takiego upodlenia kobiet ![]() Co dziwniejsze, nie są one dla nich przedmiotem wykorzystywanym tylko w ramach "przyjemności", ale zastępują im prawdziwą kobietę z krwi i kości, czyli dziewczynę bądź żonę. Różne są powodu takiego wyboru sposobu na życie. Najczęściej jest to samotność, brak umiejętności odnalezienia się w "ludzkim" świecie i nawiązywania kontaktów z kobietami...Tak przynajmniej próbują to wytłumaczyć autorzy tego reportażu (niestety cały po angielsku, mimo to polecam) ----> http://www.moviesfoundonline.com/guys_and_dolls.php Ja jednak mam co do tego sporo wątpliwości. Biorąc pod uwagę ilość kryteriów, jakimi można kierować się kupując taką lalkę w tym sklepie, bardziej podpada mi to pod zwykłe wygodnictwo, chore wymagania i akceptację jedynie absolutnej, wyimaginowanej perfekcji. Nawet ich "związek z lalką" wygląda dokładnie tak, jak oni to sobie wcześniej wyobrazili, no bo lalka się nie sprzeciwi, co pewnie nie raz zrobiłaby prawdziwa kobieta. ![]() P.s: Firma ta produkuje również panów, gdyby któraś była zainteresowana ![]() ![]() P.p.s: W Stanach nakręcili nawet film (w2007 r.), traktujący o 'miłości' do lalki, z Ryan'em Gosslingiem w roli głównej ---> Lars and the Real Girl. Co Wy o tym sądzicie? Jak myślicie, dlaczego wybierają życie z lalką zamiast życia z kobietą? Czy jest to rodzaj zboczenia, dewiacji, czy może po prostu jest spowodowane typowo ludzką potrzebą bliskości, niemożliwą do zaspokojenia w inny sposób? Czy byłybyście w stanie zaakceptować fakt, że ktoś z waszego otoczenia mieszka, żyje z lalką i - powiedzmy - weźmie ją na np. wspólne spotkanie z rodziną, znajomymi? ![]() Trochę się rozpisałam, ale zafascynowała mnie ich historia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Real Doll - lalka zamiast kobiety?
Obejrzałam ten dokument no i wg mnie to nie jest normalne
![]() Samotność samotnością, ale lalka żywą kobietą nigdy nie będzie ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Lalka nie będzie żywą kobietą. Tak. Oni zdaję sobie z tego sprawę. Przynajmniej większość.
![]() Czyli on nie jest na tyle stuknięty, ze myśli o niej jak o żywej istocie, wie, że to co robi jest dziwne, a mimo to traktuje ją jak swoją kobietę, przyjaciółkę, powierniczkę itd. ![]() Może niech tu sie wypowie psycholog jakiś. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
to troche dziwne co ja mówie bardzo dziwne ! może jak ktoś by mieszkał w mojej klatce z taką lalką to by mi to nie przeszkadzało ale jak była bym matką kogoś kto ją kupił to bym chyba zwariowała bo jak tu normalnie zareagować jak ktoś zamiast synowej przyprowadza jakąś lalke
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że zastępowanie kobiety lalką w kazdej dziezinie życia nie ejst normalne, swiadczy chyba o niedorozwoju emocjonalnym tych facetów. To, że są swiadomi jej "sztucznosci" niczego nie zmienia.
Czytałam kiedyś reportaż o mężczyznach i ich laleczkach. Oni poprzez lalki realizują swoje fantazje. Określają nawet kolor włosów łonowych. Jeden z mężcyzzn zapytany dlaczego wiąze sie z kims, kogo tak naprawdę nie ma, odpowiediał, ze jego Lala nigdy go nie zdradzi, zawsze sie z nim zgadza i zawsze ma ochotę na seks. Czy to nie swidczy o ich .. nie wiem, egoizmie? Braku umiejętnosci zycia z normlaną kobieta? dla mnie to chore Podobna forma zastępowania zywych lalkami dotyczy niemowląt. Slyszalam o kobiecie, ktora tworzy noworodki. Nie są to idealne lale jak w tym przypadku, ale realistyczne kopie. I ludzie to zbierają. Ona sama ma kilkoro "dzieciaczkow", nadała im imiona, wozi je w wozku. To jest dopiero zboczenie. :|
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
dla mnie to jest odchylenie umysłowe. tacy ludzie nie umieją funkcjonować z partnerem w rzeczywistości. mają potrzeby i dzięki lalce je zaspokajają. dla mnie to ohydne. to jest to samo jak lalka dmuchana z sex shopu, tylko lepiej wykonana, przypominająca bardziej człowieka. brrr...
ludziom to już na mózg siada. jeszcze niech wymyślą lalki na baterie, żeby dźwięki wydawały...
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
![]()
od razu mi się przypomniał Bad Bundy
![]() zdecydowanie zadna lalka nie zastąpi człowieka "realnego".Byc moze osoby które decydują sie na "życie" z ową lalką są bardzo introwertyczne , mają problemy z nawiażywaniem kontaktow z innymi ludźmi ,sa BAAArdzo nieśmiałe ,a moze wiele razy sie zawiedli na innych i traktują włąsnie jako powiernika itp bo wie że"ta pseudokobieta "nie zdradzi,nie wyśmieje, nie oszuka itp. ...moze taka lalka dla niektórych stanowi jkaiś jakby rodzaj"terapii"labo raczej "modelu ćwiczebnego" dla niektórych z nas moze sie wydawac głupie ,smieszne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Przerażające studium samotności i dewiacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Samotność rodzi dewiacje? A może dewiacje powodują samotność?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
to nie jest normalne... przypomniała mi się moja ukochana manga "Chobits" o takiej tematyce: ludzie i roboty (persocony) żyją razem.. roboty nie są zdolne do uczuć ale wielu zastpują pomoc domową a nawet męża/żone itp.
Główny bohater znajduje na śmietniku persocona w postaci pieknej młodej dzieczyny o imieniu Chii i zakochuje się w niej... z drugiej strony jest świadomy, że nie bedą nigdy mieć dzieci a ona nigdy go nie pokocha bo chociaż potrafi mówić "kocham".to jest to tylko w niej zaporgramowane a nie prawdziwe uczucie...chociaż akurat w przypadku Chii ma się to inaczej bo jest wyjtkowa..ale nieważne. jak widać Japończycy przewidzieli przyszłość, która moim zdaniem jest dość prawdopodobna, w Japonii takie zjawisko jest coraz bardziej popularne...po pierwsze jest tam kult młodego,dziewczęcego, lolitkowatego ciała co ma odbicie w magach(małe dziewczynki ale już dorosłe z wielkimi piersiami), po drugie miłóść do gadżetów, robotów itp... często zastępuje kontakty z żywymi ludzmi. Myśle,że to wszystko wynika z postepu cywilizacyjnego.. ludzie nie mają czasu na budowanie wiezi miedzyludzkich, nie mają czasu by je pielegnować, w konsekwencji nie potrafią tego, nie potrafią tworzyć stałych związków itp. wygodniej jest mieć lalkę, która nie ma emocjonalnych wymagań itp. smutne to... mam nadzieję,że nasza przyszłość nie bedzie wyglądała tak jak w "Chobits".
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy przewidzieli... kto wie czy w przyszłości nie bedzie tyle samo robotów ilu ludzi i czy ludzie nie będą się z nimi wiązać... nie bede już chyba wtedy żyła wiec w sumie niech się dzieje co chce ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Od dawna z niedowierzaniem kręcę głową na widok tego, do czego dążą Japończycy, cieszę się, że do nas nie dotarło i wierzę, że nie dotrze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Z kolei mnie przypomina się A.I. i: jeśli spróbujesz mechy, już nigdy nie będziesz chciała innego mężczyzny (oj, no jakoś tak :P)
![]() btw, Japończycy, Japończycy, czy to przypadkiem nie oni wymyślili poduszkę w kształcie męskiego ramienia, dla samotnych pań? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
to po prostu chore!!
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Nawet nie obejrzałam tego do końca, nie miałam ochoty (za długie).. Jak dla mnie to szczyt desperacji i głupoty ludzkiej.. tak tak lepiej siedzieć w domu z lalą
![]() Świat idzie do przodu, no ale bez przesady ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
mnie sie pomysl podoba. Ci panowie sa samotni- poniewaz sa albo bardzo niesmiali, albo cos im nie pasuje w zywych babkach, albo zwyczajnie maja kompleksy... Moge sie mylic, bo ogladalam ten program dosc dawno w TV- ale wydaje mi sie, ze jeden z panow byl wdowcem i lalka jest simulakrum jego zony. Czesc z nich ma byc moze dosc niezwykle upodobania seksualne - tutaj tez wole zeby wyladowywali sie na lalkach niz np. gwalcili zywe kobiety. Jesli tylko sa z lalkami szczesliwi i czuja sie spelnieni to prosze bardzo, dlaczego mam byc przeciwna? Co Was tak ubodlo, drogie Panie?
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Też uważam, że to nie jest normalne. Nie wierzę, że lalki mogą zastąpić kontakt z człowiekiem. Może faktycznie w sferze seksu (szczególnie, jeżeli ktoś ma niezwykłe upodobania), gdy nie mają partnerki. Jednak robienie sobie zdjęć i przebywanie z pokoju z lalką olbrzymią część dnia, nazywanie jej swoją partnerką... Nie.
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Natomiast jeśli jest zdrowy i woli lalkę, niż zwalczać swoje kompleksy i nieśmiałości, to czy nie idzie on na łatwiznę? Wtedy staje się to takie smutne... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze mówiąc mnie to przeraża. Nawet będąc kobietą, bałabym się mieć taka lalkę w domu, a co dopiero jako mężczyzna jej dotykać, całować, jak jest pokazane w tym filmiku. Ubierać.. nie, to dla mnie jest całkowicie nienormalne.
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
to jest bardzo smutne ,ale niestety niektorym wydaje sie ,ze to dla nich jedyne wyjscie. Zycie jest smutne- jesli przy lalce czuja sie lepiej niz przy zywej kobiecie to popieram. Ja co prawda do takich zabawek pociagu nie odczuwam, ale rozumiem niechec do nawiazywania kontaktow z ludzmi. Poza tym odkad przeczytalam tytul tego watku to lazi mi po glowie "Krakowianka jedna miala chlopca z drewna"
![]()
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
ale wibratora nie ubierasz, ani nie robisz sobie z nim zdjęcia "rodzinnego"
![]() moim zdaniem to nie jest lekarstwo na samotność, i nie wierzę, że nie znaleźliby partnerki gdyby tak naprawdę chcieli, tylko coś mi się wydaje że co niektórzy nie szukają za bardzo...
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
OK. nadal twierdze, ze skoro lubia, to niech maja. Ponadto wyobrazam sobie, ze lalki sa prawie idealnym odzwierciedleniem ich pragnien (a o znalezienie kogos takiego w zyciu jest bardzo trudno), nie maja wad typowych dla istot ludzkich (fizjologia chociazby- dla niektorych nie do zniesienia, nie pyskuja, nie starzeja sie, etc.)...trudno mi uwierzyc, ze jakis John bylby szczesliwszy z zywa Haley niz z plastikowa Zoe, skoro jego akurat pociaga plastik
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tu gumowe nieruchome manekiny.Taki ktos powinien udac sie do psychologa,bo lalka nie rozwiaze jego problemów Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Japończycy to bardzo samotni ludzie z rozlicznymi problemami psychicznymi. I myśle że wymyślą jeszcze wiele chorych rzeczy.
![]() A z tymi lalkami to straszne i smutne zarazem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
mysle, ze to nie ma nic wspolnego ani z samotnoscia, ani dewiacja
![]() Nieumiejetnosc stworzenia relacji z zywa osoba, wiele osob chyba to ma ![]() fajnie napisany pierwszy post Ginchy ![]()
![]() |
#27 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
"Wszystko jest tu (czyt. w domu) takie jak lubię. Robię co chce, nie tłumaczę sie przed nikim (konfrontacje z ludźmi, i tłumaczenie dlaczego mieszka się z lalką pewnie są uciążliwe), to jakby być bogiem we własnym świecie. W każdej chwili robię to, na co mam ochotę. Kiedy jestem w pracy, muszę odpowiadać przed moim szefem. Ale to tylko 40 godzin w tygodniu. Raz w miesiącu jadę do sklepu po zaopatrzenie... wracam. Potem jestem tu, robię co mi się podoba." Jak dla mnie brzmi to jak wyznanie niedoszłego hippisa (mam na myśli życie wg. własnych upodobań, marzeń, brak podporządkowań). Z tym że hippisi żyli w grupie, bo wiedzieli że "w kupie siła", a on jest całkowicie samowystarczalny. Skąd tak ogromna chęć władania otoczeniem, bycia "bogiem"? Może zabrzmię odrobinę wrednie ![]() Wymyślił życie nie tylko lalki, ale i swoje. Żyje iluzją. edit: I przyszło mi do głowy jeszcze jedno. Może to presja otoczenia, które tak bardzo zewsząd ... naciska... na posiadanie drugiej połówki. Mam na myśli... obserwowanie jak ludzie wokół, znajomi, rodzina, żyją wg. ogólnie przyjętych norm, tzn. mają żonę, męża, dzieci... To może dla niektórych być tak bardzo nie do zniesienia, że zrobią wszystko by mieć choćby namiastkę takiego zycia. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
No tez prawda.
![]() Więc czy to naprawdę takie gorszące? Np. na równi z nekrofilią? (Alem obrzydliwa) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nekrofilia to nekrofilia ![]() Dla mnie jest po prostu nienormalne, że facet siedzi, całuje lalę w usta i za nią tęskni. Chyba tacy mają nadzieję, że lala kiedyś przemówi ![]() Nie jest to o tyle gorszące, co niezrozumiałe, bo tak jak ktoś napisał, gdyby lala została mi przedstawiona jako partnerka danego pana, to bym chyba z krzesła spadła
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.