Mamusie kwietniowe 2017 cz. III - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-26, 10:20   #841
raduska
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie kwietniowe 2017 cz. III

Nowa tak jak Zuzolka napisała plus dopisałam tam ze jesli chce ktos ksiazke stricte o technicznych sprawach czyli pielęgnacja,umiejętności dziecka na danym etapie to "pierwszy rok zycia dziecka".

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Malwiska i co tam pokupowalas? Co dla cory zasugerowałas? Ja tez przeważnie sugeruje bo babki sie pytają

raduska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-26, 11:59   #842
megi314
Wtajemniczenie

Mamusie kwietniowe 2017 cz. III

Dziewczyny dzieki za info o książeczkach
Słuchajcie w Krakowie jest taki smog ze ja nie wiem jak te maluszki w brzuszkach krakowianek funkcjonują ja ledwo ledwo 🙄
Udanej soboty wszystkim
Stary 2016-11-26, 12:29   #843
nowa92mama92
Zakorzenienie

Dziękuję za kciuki za mamę! Mama po zabiegu, obolała ale szczęśliwa że mamy w końcu to za sobą 😊 ciężki rok za nami oby było już tylko lepiej 😊
Ja dziś zerknę w ff na -30%

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
11.04.2017 - Mały cud <3
nowa92mama92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-26, 12:39   #844
malwiska
Zakorzenienie

Wklejam zdjęcia
ebaef8a8427387da223519b837f0.jpgsmoby-elektroniczna-kasa-fiskalna-350105.jpg
Bobasa z wanienka ala coś jak ten może nawet identyczny juz nie kojarze
LALKA-BOBAS-W-WANIENCE-Z-AKCESORIAMI-PI-5838.jpg

Dodatkowo chcemy jej kupić piasek kinetyczny bo uwielbia a teraz będą w lidlu I bebenek bo o tym ciągle mówi.
Od chrzestnego ma dostać sanki bo mimo 3 zimy to jeszcze nie kupilismyv

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-11-26, 12:40   #845
malwiska
Zakorzenienie

Oj jednych dziadków pianinko a od drugich kasę fiskalna. My kupiliśmy ta lalkę z wanienka

Stary 2016-11-26, 13:39   #846
_bagheera_
Wtajemniczenie

Hej w sobote z rana 😉
Anemeon kciuki zeby wody sie unormowaly i zeby szpital nie byl konieczny ✊

Kurcze tyle mialam napisać i przyszedl do nas znajomy a ja mialam otwarty post w edycji i zapomniałam wszystko 🤔

Milego weekendu dziewczyny! Jakies plany na andrzejki? My mielismy isc di znajomych, no ale zobaczymy czy jeszcze maly nam zagoraczkuje czy juz dobrze i zobaczymy

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Franio
Staś
_bagheera_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-26, 13:42   #847
malwiska
Zakorzenienie

Bagheera właśnie coś mi nie pasowało stwierdzenie "sobota rana" o godzinie 13:40:P

Stary 2016-11-26, 13:43   #848
_bagheera_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
Bagheera właśnie coś mi nie pasowało stwierdzenie "sobota rana" o godzinie 13:40:P

Ha ha właśnie tez to zauwazylam jak juz dodalam posta 😁

Franio
Staś
Stary 2016-11-26, 14:07   #849
Copykat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi314 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dzieki za info o książeczkach
Słuchajcie w Krakowie jest taki smog ze ja nie wiem jak te maluszki w brzuszkach krakowianek funkcjonują ja ledwo ledwo 🙄
Udanej soboty wszystkim
W Wawie też ostrzegali wczoraj przed smogiem, ja tego jakoś nie odczułam, ale w sumie mało co byłam na zewnątrz, tyle co w drodze na tramwaj do pracy i z powrotem.

Cytat:
Napisane przez nowa92mama92 Pokaż wiadomość
Dziękuję za kciuki za mamę! Mama po zabiegu, obolała ale szczęśliwa że mamy w końcu to za sobą 😊 ciężki rok za nami oby było już tylko lepiej 😊
Ja dziś zerknę w ff na -30%

Napewno będzie lepiej

Jak Wam mija sobota? Ja rano pojechałam na badania, ogarnęłam trochę w mieszkaniu (większe sprzątanie zostawiam mężowi ) , wstawiłam pranie i zmywarkę i zaraz biorę się za obiad - zapiekanka grecka z ziemniakami i fetą. A po południu przychodzi szwagierka na paznokcie swoje też powinnam ogarnąć , już 2 tygodnie noszę, ale strasznie mi się nie chce...

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-26, 14:18   #850
ecia91
Wtajemniczenie

Ja mam dzisiaj w planach pizze z znajomymi strasznie się cieszę bo smaki mi wróciły i aż mi ślinka cieknie na myśl o niej ;D

W ogóle to zabieram się za generalne sprzątanie w szafie. Co do wyrzucenia to wyrzucić, co mało używane to gdzieś poprzenosić... Póki mój stan fizyczny na to pozwala to trzeba to ogarnąć. Oczywiście z pomocą męża, sama bym się za to nie zabierała . Ale jakoś motywacji brak, odkładam to codziennie...

Jutro mamy zaproszenie na obiad do teściów a potem jedziemy do Katowic pooglądać wózki w bobowózki. Ogólnie planuję zakup przez internet bo jest taniej niż w sklepach ale na żywo i tak muszę zobaczyć także jutro cały dzień poza domem- oj dawno tego nie miałam ;D
kinga_91- oglądając wózki i tak będę stresować się połówkowymi

4.11.2015 (9/12)

5.12.2019 (12/14)
ecia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-26, 15:11   #851
Writerka0
Raczkowanie

Wczoraj już nie miałam czasu tu zajrzeć, więc dziś melduję, że u nas wszystko ok. Zdrowy chłopczyk, wszystko ma na swoim miejscu Mogę odetchnąć i przestać panikować. W przyszły tygodniu może wreszcie wybiorę się na jakieś ubrankowe zakupy.
Z tej radości mam teraz taki power, że całe mieszkanie ogarnęłam do południa, obiad ugotowany, psy wybiegane, a mnie dalej nosi, więc chyba sobie jakiś trening na yt odpalę

Widziałam, że pojawił się temat książek, też gorąco polecam nieprzeczytane.pl. Odkryłam ten sklep na wakacjach i od tamtej pory zostawiłam tam już chyba z 600 zł, głównie na moje ukochane kryminały Ale książki mają nieporównywalnie tańsze niż gdziekolwiek indziej.
Writerka0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-26, 15:24   #852
malwiska
Zakorzenienie

Nam.mija bardzo leniwie - tz był do 14 w pracy. Ja spałam do 7:30 , z rana córka ma zazwyczaj dobry humor i zajmuje się soba wiec wstawiłam pranie, opróżnianilam i załadowalam zmywarkę, nie pozwoliłam na duży bałagan w pokoju córki i poszłam z dzieckiem na godzinny spacer. Później córka spala od 12:30 do 14:20 bo tz ja obudzil. Zjedliśmy obiad u rodziców - zupa i racuchy i teraz tz bawi się z mala a ja oglądam Azję express
Sen mnie łapie ale się nie dam.

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Writerka super. Dobrze ze juz jesteś spokojna i zazdroszczę powera

Stary 2016-11-26, 15:58   #853
Copykat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ecia91 Pokaż wiadomość
Ja mam dzisiaj w planach pizze z znajomymi strasznie się cieszę bo smaki mi wróciły i aż mi ślinka cieknie na myśl o niej ;D

W ogóle to zabieram się za generalne sprzątanie w szafie. Co do wyrzucenia to wyrzucić, co mało używane to gdzieś poprzenosić... Póki mój stan fizyczny na to pozwala to trzeba to ogarnąć. Oczywiście z pomocą męża, sama bym się za to nie zabierała . Ale jakoś motywacji brak, odkładam to codziennie...

Jutro mamy zaproszenie na obiad do teściów a potem jedziemy do Katowic pooglądać wózki w bobowózki. Ogólnie planuję zakup przez internet bo jest taniej niż w sklepach ale na żywo i tak muszę zobaczyć także jutro cały dzień poza domem- oj dawno tego nie miałam ;D
Ja też jutro cały dzień latam - rano jedziemy do rodziców, później na spotkanie z właścicielami mieszkania, które chcemy kupić a potem do znajomych

Cytat:
Napisane przez Writerka0 Pokaż wiadomość
Wczoraj już nie miałam czasu tu zajrzeć, więc dziś melduję, że u nas wszystko ok. Zdrowy chłopczyk, wszystko ma na swoim miejscu Mogę odetchnąć i przestać panikować. W przyszły tygodniu może wreszcie wybiorę się na jakieś ubrankowe zakupy.
Z tej radości mam teraz taki power, że całe mieszkanie ogarnęłam do południa, obiad ugotowany, psy wybiegane, a mnie dalej nosi, więc chyba sobie jakiś trening na yt odpalę

Widziałam, że pojawił się temat książek, też gorąco polecam nieprzeczytane.pl. Odkryłam ten sklep na wakacjach i od tamtej pory zostawiłam tam już chyba z 600 zł, głównie na moje ukochane kryminały Ale książki mają nieporównywalnie tańsze niż gdziekolwiek indziej.
Super

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-26, 16:25   #854
kinga_91
Rozeznanie

hej
my dziś do południa zrobiliśmy sobie rundkę po sklepach dzieciowych pooglądaliśmy trochę łóżeczka i wózki ale i tak chyba taniej wyjdzie przez internet z przesyłką niż stacjonarnie

poza tym to syna mi jakaś choroba chyba bierze bo kaszel go męczy, na razie podajemy syrop ale nie wygląda to za dobrze

ecia u mnie na razie luzik ale jutro już pewnie będę się stresować

Wirterka super ze wszystko ok

15.03.2017r.
Liliana
kinga_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-26, 18:05   #855
_bagheera_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Writerka0 Pokaż wiadomość

No to świetne wiesci 😍 mozesz byc spokojna 😊
Cytat:
Napisane przez ecia91 Pokaż wiadomość

My mielismy isc do znajomych, ale ze mlody niepewny to zostalismy w domu i sami sobie robimy andrzejki 😁 zrobilam mężowi pyszne kamikaze - ja to tylko wacham ha ha, kupilam jakies chrupki i robie pizze z salami, papryka i pieczarkami, mniam 🙃
Cytat:
Napisane przez kinga_91 Pokaż wiadomość
hej
my dziś do południa zrobiliśmy sobie rundkę po sklepach dzieciowych pooglądaliśmy trochę łóżeczka i wózki ale i tak chyba taniej wyjdzie przez internet z przesyłką niż stacjonarnie

poza tym to syna mi jakaś choroba chyba bierze bo kaszel go męczy, na razie podajemy syrop ale nie wygląda to za dobrze

ecia u mnie na razie luzik ale jutro już pewnie będę się stresować

Wirterka super ze wszystko ok
Nasz tez trochę pokaszluje - ja lubie ten syrop sol baby tussi, on jest naturalny, jest tam tylko miod, mlode pedy sosny i tymianek i naprawde u nas pomaga

Franio
Staś
Stary 2016-11-26, 18:23   #856
raduska
Zakorzenienie

Ja tez dzisiaj latam jak nakrecona ze sciera po domu.
Malwiska fajne prezenty oby słuzyły

Stary 2016-11-26, 18:42   #857
krysztalek88
Zadomowienie

No i ja też wysprzatalam całe mieszkanie.. wyprasowalam ubranka które kupiłam na olx. Wczoraj pralam. Za grosze kupiłam tyle ubranek, że szok. W całkiem dobrym stanie i do roku spokojnie starcza. Jeszcze dokupie trochę nowych, ale to już na pewno będzie mniej. Padam po prostu.

Stary 2016-11-26, 18:59   #858
nowa92mama92
Zakorzenienie

Ecia daj znać co ciekawego będzie w bobowozki 😊

Ja wróciłam od mamy i jest super 😊
Znów dziś mam problem z jedzeniem.. jutro zrobię rosół to może zjem coś..

11.04.2017 - Mały cud <3
Stary 2016-11-26, 19:05   #859
malwiska
Zakorzenienie

My się zbieramy wykąpać córkę ale coś za bardzo rozbrykana jest ... eh mogłaby juz spać bo marze o chwili ciszy

Stary 2016-11-26, 21:57   #860
vinga9669
Raczkowanie

ecia91 Mamy z mężem kilka imion, które nam się podobają (Emilka, Weronika, Natalia, a mi ostatnio Marcelinka). Fajny kombinezon kupiłaś, i ta cena! Sama zastanawiam się nad takim z polaru.
raduska Będzie córka, na 99%, jak stwierdził lekarz na połówkowym. Marzenia o samych synach muszę odłożyć na bok
Ostatnio pisałaś o książkach. Czytałam niedawno Tracy Hogg "Język niemowląt". Nawet mi się spodobała. Oczywiście pięknie to w książce wszystko wygląda, jak w praktyce, to już inna sprawa... Dostałam w prezencie książkę o rodzicielstwie bliskości (nie pamiętam autora), ale jakoś ją omijam. Nie wiem, czy ta filozofia do końca mi pasuję.
anemeon Gratuluję udanej wizyty i zdrowych facetów

Jak dziewczyny ogólnie czujecie sięw II trymestrze? Mi doskwierają bóle pod łopatką, takie promieniujące pod pierś. Myślałam, że pierwszy trymestr był najgorszy, ale teraz chciałabym czuć się tak, jak wtedy. Jeszcze na dodatek rehabilitant mnie "pocieszył", że z czasem może być gorzej. Straszne jest to, że psychicznie czuję się bardzo dobrze, ale ciało nie nadąża. Na przykład dzisiaj: miałam pójść na andrzejki z mężem, potańczyć, spędzić czas ze znajomymi. Tak się złożyło, że dziś byłam też na szkoleniu. Niby tylko kilka godzin, ale teraz zamiast bawić się, siedzę w piżamie i piję herbatkę. A kiedyś nie było tego problemu...

Edytowane przez vinga9669
Czas edycji: 2016-11-26 o 22:03
vinga9669 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-26, 22:12   #861
Zuzolkaa
Zakorzenienie

Vinga mam taki sam bół łopatki, promieniuje aż do piersi wiem, że to dziwne, ale boli i z tyłu i z przodu. Jak sobie radzisz z tym bólem? Dodatkowo zaczęło mnie od niedawna czasem mocno szczypać, piec i ciągnąć pod pępkiem, nie wiem czy to skóra się rozciąga czy o co chodzi. Czasem też mnie kłuje przy mostku aż muszę głębszy oddech wziąć.
Ale ogólnie do tej pory czułam się świetnie, nie miałam ani nudności, ani wymiotów, totalnie nic, wszystko co powyżej to tak od 2 tygodni się zaczęło.

Writerka super, gratuluję

My weekend spędzamy u teściów

Edytowane przez Zuzolkaa
Czas edycji: 2016-11-26 o 23:27
Zuzolkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-26, 22:33   #862
raduska
Zakorzenienie

Vinga no pewnie znajda sie mamy ktorej odpowiadają metody tracy hogg jak dla mnie żaden autorytet
Kazdy musi zobaczyc co jest bliższe jego filozofii

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Mi sie wieczorami ciezko oddycha..brzuch twardy jak skala po całym dniu

Stary 2016-11-26, 22:34   #863
nowa92mama92
Zakorzenienie

Ja także miewam straszne bóle kręgoslupa.. w ogole szybko się mecze, nawet przy sprzątaniu czy gotowaniu...

Mój tż właśnie wrócił z barbórkowej imprezy.. Jeśli któraś z Was ma męża górnika to pewnie wie co teraz przeżywam w domu
11.04.2017 - Mały cud <3
Stary 2016-11-26, 22:38   #864
raduska
Zakorzenienie

Mnie tez kregoslup boli przy staniu ..

Stary 2016-11-26, 23:39   #865
Ejda665
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zuzolkaa Pokaż wiadomość
Vinga mam taki sam bół łopatki, promieniuje aż do piersi wiem, że to dziwne, ale boli i z tyłu i z przodu. Jak sobie radzisz z tym bólem? Dodatkowo zaczęło mnie od niedawna czasem mocno szczypać, piec i ciągnąć pod pępkiem, nie wiem czy to skóra się rozciąga czy o co chodzi. Czasem też mnie kłuje przy mostku aż muszę głębszy oddech wziąć.
Ale ogólnie do tej pory czułam się świetnie, nie miałam ani nudności, ani wymiotów, totalnie nic, wszystko co powyżej to tak od 2 tygodni się zaczęło.

Writerka super, gratuluję

My weekend spędzamy u teściów

Mnie tez boli/swedzi pod pepkiem I nad nim rowniez od kilku dni. Zlapalam tez wysypke na przedramieniu...

Aa I andrzejki przed TV, a plany byly Inne

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Cytat:
Ja także miewam straszne bóle kręgoslupa.. w ogole szybko się mecze, nawet przy sprzątaniu czy gotowaniu...

Mój tż właśnie wrócił z barbórkowej imprezy.. Jeśli któraś z Was ma męża górnika to pewnie wie co teraz przeżywam w domu
Haha moj Maz nie jest gornikiem ale wiele osob z mojej rodziny wiec doskonale wiem Co czujeszdoslownie I w przenosniale wrocil calkiem wczesnie

Ejda665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-26, 23:53   #866
nowa92mama92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ejda665 Pokaż wiadomość
Mnie tez boli/swedzi pod pepkiem I nad nim rowniez od kilku dni. Zlapalam tez wysypke na przedramieniu...

Aa I andrzejki przed TV, a plany byly Inne

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Haha moj Maz nie jest gornikiem ale wiele osob z mojej rodziny wiec doskonale wiem Co czujeszdoslownie I w przenosniale wrocil calkiem wczesnie

Nie wiem jak by wrócił jakby zladowal później a tak to już sobie śpi i liczę po cichu z rana na śniadanie;D a co mi tam.. pomarzyć dobra Rzecz

11.04.2017 - Mały cud <3
Stary 2016-11-27, 07:51   #867
ecia91
Wtajemniczenie

Mój pies oszalał i nie dał mi spać w nocy. Od 24 do 2 cały czas szczekał i nie mógł się opanować, ale ogólnie wszystkie psy na wsi szalały z tego co słyszałam przez okno więc nie wiem o co im chodziło. I od rana znowu to samo
Do tego obudziłam się z bólem gardła

Cytat:
Napisane przez vinga9669 Pokaż wiadomość
Jak dziewczyny ogólnie czujecie sięw II trymestrze? Mi doskwierają bóle pod łopatką, takie promieniujące pod pierś. Myślałam, że pierwszy trymestr był najgorszy, ale teraz chciałabym czuć się tak, jak wtedy. Jeszcze na dodatek rehabilitant mnie "pocieszył", że z czasem może być gorzej. Straszne jest to, że psychicznie czuję się bardzo dobrze, ale ciało nie nadąża. Na przykład dzisiaj: miałam pójść na andrzejki z mężem, potańczyć, spędzić czas ze znajomymi. Tak się złożyło, że dziś byłam też na szkoleniu. Niby tylko kilka godzin, ale teraz zamiast bawić się, siedzę w piżamie i piję herbatkę. A kiedyś nie było tego problemu...
Ja ogólnie korzystam w uroków II trymestru Jeszcze w 4 miesiącu czułam się kiepsko, ale 5 miesiąc jest rewelacyjny Nie wiem jak długo, ale na razie się cieszę

Cytat:

Męża górnika nie mam, ale mój tata to emerytowany górnik, teść już prawie też emerytowany więc wiem jak masz w domu

4.11.2015 (9/12)

5.12.2019 (12/14)
ecia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-27, 07:58   #868
przezduzeem
Wtajemniczenie

Hej, wczoraj chrzcilam mojego pierwszego chrzesniaka, a teraz witam sie 500km od domu. Jestem u rodzicow na kilka dni.
Wczoraj caly dzien spedzilam na siedzaco i na koniec dnia bolalo mnie wszystko i brzuch twardy.
Ale ile sie pysznosci najadlam, mniaaam w koncu nadrabiam te tygodnie strat.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

przezduzeem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-27, 08:03   #869
krysztalek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez przezduzeem Pokaż wiadomość
Hej, wczoraj chrzcilam mojego pierwszego chrzesniaka, a teraz witam sie 500km od domu. Jestem u rodzicow na kilka dni.
Wczoraj caly dzien spedzilam na siedzaco i na koniec dnia bolalo mnie wszystko i brzuch twardy.
Ale ile sie pysznosci najadlam, mniaaam w koncu nadrabiam te tygodnie strat.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Nie bałaś się zabobony, że w ciazy nie wolno? 😋 Jak zniosła podróż? Bo zastanawiam się czy na święta jechać do rodziców, a to też prawie 400km.. my za tydzień idziemy na 18 i też mam nadzieję pojesc jakichś dobroci 😉 A dziś jak się czujesz? Korzystaj i odpoczywaj przez te parę dni, bo znając życie szybko tam nie pojedziesz 😐

Stary 2016-11-27, 08:10   #870
przezduzeem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez krysztalek88 Pokaż wiadomość
Nie bałaś się zabobony, że w ciazy nie wolno? 😋 Jak zniosła podróż? Bo zastanawiam się czy na święta jechać do rodziców, a to też prawie 400km.. my za tydzień idziemy na 18 i też mam nadzieję pojesc jakichś dobroci 😉 A dziś jak się czujesz? Korzystaj i odpoczywaj przez te parę dni, bo znając życie szybko tam nie pojedziesz 😐

Nie wierze w zadne zabobony.
Podroz mialam na dwie tury, w piatek 300km (i tutaj lepiej znioslam, bo jechalam tylko ja, tz i pies i moglam sobie swobodnie ustawiac fotel) a druga tura wczoraj (200km i tu juz gorzej, bo jechalo 4os dorosle i pies)
Dam znac jak bede wracac, bo wtedy calosc trasy jedziemy jednego dnia.

Dzis po przespanej nocy juz dobrze, dziekuje.
Lece korzystac, bo nastepnym razem pojawie sie tutaj w lipcu

przezduzeem jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości