|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3931 |
Mama Land
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza
Jesteście skarbnicą wiedzy!
My dziś wprowadziliśmy trzeci posiłek stały, wieczorny, który okazuje się być kaszką z owocami. Muszę chyba zmniejszyć ilość owoców, bo 2xdziennie + obiadek to chyba za słodko jednak. Pozdrawiam po wieczornej kąpieli technicznej ![]() Młodą wieczorem napchałam kaszką (jakiś wyjątkowy apetyt miała), o 19:50 dopoiłam cycem i sru sama poszłam do wanny (po drodze myjąc podłogę ![]() ![]() ![]() ***** Ostatnio jechałam autobusem miejskim do znajomej. Podróż trwała 37 minut, Mała była w gondoli. Później była marudna, więc wzięłam ją na ręce, bo stwierdziłam, że jest tak równie niebezpiecznie. I to mnie zmusiło do refleksji: chyba nie ma bezpiecznego sposobu na podróż autobusem! Nawet jak dziecko jest w foteliku, wpiętym do stelaża od wózka, to w razie wypadku leci z całym ekwipunkiem. Odechciało mi się wycieczek ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez AsiaPo Czas edycji: 2016-11-28 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3932 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza
Ineso--- zapomniałam o tym króliku, napisze do TŻ i zapytam, bo jest do środy w Niemczech na konferencji oczywiście o drobiu
![]() Na opakowaniu Enfamila, który Adaś pije, jest zalecenie: 6-8 miesięcy 3 x dobę 210 wody + 7 miarek, powyżej 8 miesiąca 2-3 na dobę tyle samo ![]() Lulka --- no to mamy podobnie ![]() ![]() ![]() ![]() Asia --- komunikacja miejska jest troche do bani pod tym względem... autobus tramwaj metro... przy zahamowaniu wózek leci jak zabawka! ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Podwieczorek: daje czesto owoce ze słoika + 2 łyżeczki jogurtu naturalnego + 2 biszkopty, robię taka mamałygę, albo gotuje kasze jaglana i miksuje z owocami, albo banan z jogurtem, albo gotowe słoiki z deserami cos zbożowego, albo jabłuszko z Kleikiem ryżowym, albo mango z jogurtem, albo same jabłka z biszkoptami... no rożnie. Mam jeszcze z Włoch takie fajne bez cukru ciasteczka biscottini dla dzieci i z nich korzystam ![]() ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- A Wy co dajecie? Zabawy--- czy Wasze maluchy juz sa podatne na naukę "papa" itd? Jak najczęściej zabawiacie dzieciaki? ![]()
![]() |
![]() |
#3933 |
Mama Land
|
Mój wieczorny chill trwał 25 minut, jako że resztę czasu spędziłam tańcząc z mopem i myjąc wanienkę Młodej po emoliencie
![]() Zabawy: U nas na tapecie śmieci (chusteczki wyciągane z pudełka, butelka po wodzie 1,5 litra), drobny sprzęt gospodarstwa domowego (komórka, pilot, gwiazda śmierci z podstawką, szturmowiec), świeczki ledowe (absolutny hit!), klamki (uczę Oddźwierną konsekwencji otwierania i zamykania za pomocą klamek ![]() Byłam też u wspomnianej znajomej, która ma Córkę z lutego i pozazdrościłam jej ogarniętego dzieciaka, który pokazuje gdzie ma oko, gdzie mama ma oko, więc próbuję tego z M. Kupiłam też separator kształtów i opowiadam jej o tych kształtach, a ją najbardziej interesuje tłuczenie zabawek innymi zabawkami, tudzież jedzeniem ![]() No i M. ewidentnie szykuje się do wstawania, bo łóżeczko stało się ulubionym miejscem do zabawy i podciąga się na nim jak szalona. Rozśmiesza ją za to, gdy mówię: "Powiedz MA-MMA" - nie wiem co w tym śmiesznego ![]() Dziś za to zaczęła podnosić głowę z leżenia na brzuchu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja jej oczywiście pokazuję, przed lustrem i w ogóle, ale chyba nie dociera ![]()
![]() |
#3934 |
Zadomowienie
|
Malos, u nas pa pa opanowane oraz przybij piątkę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3935 | |
Zakorzenienie
|
Jezusie zamiast isc spac co normalnie spie jyz od 22 a juz 23 to ja jednym tchem czyram co nabazgralyscie
![]() Jedzenie U nas w przeciwienstwie do Was tragedia😩 jeden posiłek z tym ze wczesniej cyc a z owocow to codziennie w tym cumlu owoc napchany do fulla ale ile to g czy ml nie wiem jak nie chce to odklada. Jak jest najedzona to od razu ciagnie ja na wymioty. U nas umie piatke przybic dac czesc na chał chał szuka oczyma psa na brawo sie cieszy ale nie zrobi sama. Powtarza tata juz od 3 tyg mama dzis po dlugich próbach powtórzyła hihi ogólnie to gaga dzidzia i belkot 😂. Raczkowanie u nas nie wychodzi jeszcze. Jest na etapie ślizgu po panelach w tył 😁 Uczymy sie gasic i zaswiecac swiatlo aaaa u nas z zabawek to najlepsze pudelko duze po lodach w środku foslownie wszystko i wyciaganie 😂 Garnuszek na klocuszek u nas sie sprawdza. Ale zainteresowanie wielkie to oczywiście komorka pilot laptop i KABLE rewelka 😁 metr krawiecki tez super i paczka chusteczek higienicznych nie wspomne o mokrych ktore zawsze sa wyciagane podczas przewijania 😜 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- Cytat:
![]() Jedzenie U nas w przeciwienstwie do Was tragedia😩 jeden posiłek z tym ze wczesniej cyc a z owocow to codziennie w tym cumlu owoc napchany do fulla ale ile to g czy ml nie wiem jak nie chce to odklada. Jak jest najedzona to od razu ciagnie ja na wymioty. U nas umie piatke przybic dac czesc na chał chał szuka oczyma psa na brawo sie cieszy ale nie zrobi sama. Powtarza tata juz od 3 tyg mama dzis po dlugich próbach powtórzyła hihi ogólnie to gaga dzidzia i belkot 😂. Raczkowanie u nas nie wychodzi jeszcze. Jest na etapie ślizgu po panelach w tył 😁 Uczymy sie gasic i zaswiecac swiatlo aaaa u nas z zabawek to najlepsze pudelko duze po lodach w środku foslownie wszystko i wyciaganie 😂 Garnuszek na klocuszek u nas sie sprawdza. Ale zainteresowanie wielkie to oczywiście komorka pilot laptop i KABLE rewelka 😁 metr krawiecki tez super i paczka chusteczek higienicznych nie wspomne o mokrych ktore zawsze sa wyciagane podczas przewijania 😜 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- Juz sie polozylam i przypomnialam sobie hit dnia! Bylam w duzym supermarkecie na zakupach stoje w kolejce do kasy a przedemna kobieta. Z dzieckiem 5miesiecznym to maks i ono juz takie marudne troche poplakiwalo i matka do niego'' ojjj glodny juz jestes? Mama da Ci cos do jedzonka. '' i wyciagla z wózka na zakupy UWAGA ciastko petitki lubisie i dala mu taki oderwany kawałek. PRAWIE ZEMDLAŁAM!!! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3936 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moim zdaniem Oliwka w dalszym ciagu ma kontakt z alergenem. moze i nie z diety, ale kto wie? jaka kasze dajesz? my testujemy co jakis czas, utrudnia nam fakt, ze dalej kp, ale no... wychodzi nam, ze z kasz/kleikow tylko ryz sie nadaje. jaglanka masakra z krwia w kupie wrecz, a orkisz, owsianka itp = drapanie pol nocy...
![]() |
![]() |
#3937 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3938 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- A na drapanie dajesz fenistil? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3939 |
Zakorzenienie
|
1480421015205.jpg no i u nas ige caly czas na poziomie 49/ 50.. Także ten.. Coś jest co Oliwce szkodzi.
![]() |
#3940 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie do Was ugotowalam dzis n s parze ćwiartke pasternaka 2średnie marchewki jedna pietruszke i wiejskiej piersi z kurczaka tak wielkosc pudelka zapalek i zbledowalam. Córka zjadła okolo 150 g nie dawalam dziś piersi odrazu obiadek to duzo czy mało? Jest jakas tabela ile dziecko powinno zjeść szukalam w necie ale g...no widze kiepski chyba mam dzis dzien bede wdzieczna za odpowiedzi. Podkreslam ze 1 raz pominęłam karmuenie piersia
![]() |
#3941 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3942 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3943 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3944 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3945 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3946 |
Zadomowienie
|
Dla KP też jest:1480431147927.jpg1480431157932.jpg1480431164514.jpg
![]() |
#3947 |
Winter is coming
|
Ja nie wiem ile mloda zjada i nie interesuje mnie to za bardzo szczerze mówiąc. Ważne że je i rośnie, na głodna nie wygląda.
Dzisiaj jej zrobiłam zupę buraczkowa to plula hah. Ale pierwszy raz dostała. Papa Ani nic nie robi, nie uczyłam jej jeszcze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3948 |
Mama Land
|
Niulka: Dzięki za zdjęcia, może się przydać
![]() GGI: Ja lecę z jedzeniem na pałę - ile zje, tyle jej. Jak chce jeszcze, to daję, jak odmawia, to nic na siłę. Dziś na obiad zjadła 2 pałki kukurydziane + 2/3 słoiczka małego (łosoś z warzywami), a po pół godziny wytrąbiła cyca ![]() Mi się wydaje, że tak jak z dorosłym - każdego dnia apetyt się zmienia i jest zależny od wielu czynników ![]() Harmonijca: Z FB to jest temat rzeka, a nawet szambo. Ja się już wypisałam nawet z grupy, bo padła ![]()
![]() |
#3949 |
Winter is coming
|
Asia mam takie samo podejście do jedzenia..chce to je, nie to nie zmuszam.
![]() |
#3950 |
Zakorzenienie
|
Oczywiscie ze jej nie zmuszam i nie zamierzam. Tylko nie chce rozpychac żołądka a zarazem glodzic. Choć na glodne moje dziecko nie wyglada no waży 9300 hihi 😂
Pytam bo zielona jestem w rozszerzaniu diety przy 2 bedzie latwiej. haha Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3951 |
Zadomowienie
|
AsiaPo już ok, ale antybiotyk do piątku muszę stosować.
![]() |
#3952 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zjadła dość dużo, ale moim zdaniem dwie marchewki sa niepotrzebne. Marchew zatwardza, i ja dałabym tylko 1 na rzecz innego warzywa. Malos Bartek wazy teraz z 9 kg, w każdym razie Adaś jest większy ![]() Ja jeszcze nie uczyłam mojego syna papa, czy innych rzeczy ale od dziś zaczynam. Dopiero jesteśmy na etapie pełzania za zabawką, nie zwiedza jeszcze całego domu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3953 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3954 | ||||||||
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja mam z podwieczorkiem kłopot - bo mały połową słoika dużego owoców się nie najada. Nie chcę znów kaszy dawać bo je na śniadanie i na kolację. Także na razie cyc, ale szukam czym by to zastąpić. Moja mama uczy syna ,,papa" i innych takich. Mnie to do głowy nie wpada ![]() Cytat:
![]() Mój też tak miał z dupką, ale potem przestał. Obecnie nic w kierunku raczkowania nie robi. Zaczyna siadać z leżenia na boku - bo to ogólnie jego ulubiona pozycja - jak grecki bożek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale już po przygotownaiu 210 czy na 210 wody jak u Malos? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Poszalałyście na ddd? Ja tak. W aptekach głównie haha. |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3955 |
Rozeznanie
|
Czyli my zdrowo karmimy swoje pociechy
![]() ![]() ![]() U nas papa prawie czai, czasem zapomni... kota i psa szuka po podłodze wzrokiem jak zapytam gdzie są, robi buzią "jak robi rybka" i "jak królik je marchewkę" tak rusza słodko pyszczkiem ![]() ![]() Aha i tańczy do muzyczki od kilku dni, cały sie porusza ![]() ![]() U nas tez dużo czasu Adaś spędza z psem, są nierozłączni, szczerze mówiąc nasza psina bardzo mi pomaga, bo go zajmuje i Adek nie nudzi sie tak szybko jak zabawka. Zostawiam ich na dywanie i sie bawią, Adaś ją ciągnie za obroże, za uszy, kładzie sie, a pies totalnie sie oddaje i jest mega delikatny, cos czuje ze to bedzie przyjaźń na całe życie miedzy nimi ![]() ![]() Kupiłam garnuszek za Waszymi poradami na olx używany, ale stan idealny, fajna zabawka, bardzo Adasia zajęła ![]() Lulka--- stuningowane mleczko kleikiem ryżowym nie przeszło... za cholerę nie chciał pić, odpychał i płakał, dopiero jak czyste mleczko wjechało to wypił całe ![]() ![]() Harmonijca89--- ja nie wiem, bo nie mam fb, tylko śmiałam sie z tego co Smarrita napisała tak szczerze ![]() Ineso--- grecki bóg made my Day ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3956 |
Rozeznanie
|
ImageUploadedByWizaz Forum1480459291.038804.jpg ImageUploadedByWizaz Forum1480459338.892632.jpg to miłość od życia płodowego jeszcze
![]()
![]() |
![]() |
#3957 |
Winter is coming
|
A czy ja napisałam że ktoś zmusza do jedzenia?
Moja stałych je niby niedużo a zawsze coś wrabie. I zauważyłam że mniej cyca wola w dzień. Ostatnio 5 H nie jadła. Jeszcze trochę i będę mogła sobie normalne piwo strzelic do obiadu Malos jak słodko z tym pieskiem! Dziewczyny jak udaje wam się wprowadzić rutynę jakąkolwiek? U mnie co zaczybam ze cieszyć ze mamy rytm dnia to młoda go zmienia. .. np przerzucila się na 2 dłuższe drzemki ok 10 i ok 14-15 i sen 20-21, wstawala po 7, dla mnie super. I kurde wczoraj miała dwie drzemki po pół godziny, padła o 19 i dziś już po 6 pobudka, a tak pięknie było. Nocki tez różne ale coraz gorzej się znowu robi, dzisiaj chyba z 10 pobudek było jak nie wiecej.. A już jej się zdarzały nocki z dwiema... Jak ona ma spać w łóżeczku w takiej sytuacji, no nie ma szans Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3958 |
Zakorzenienie
|
Ineso
Bo dawałam tylko kaszki na mm, a nie samo mleko. Teraz sytuacja się zmieniła całkiem bo nocki mamy przespane bez więc w ciagu dnia bedą dwie porcje kaszki i jedna mleka. Velika U też nie wszystko jest jak w zegarku. Tak sie chyba nie da ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3959 |
Winter is coming
|
No U mnie drzemki są dwie od dłuższego czasu. Najczęściej ta popołudniowa jest dłuższa ale i z tym różnie bywa bo wczoraj trwała pół godziny. A idzie spać między 19 a 22 nawet zależnie od drzemek bo po tej drugiej ma min 4 H aktywności.
Tak więc w sumie jakiś rytm jest tylko godzinowo to różnie wygląda. No i u nas prawie spacerów nie ma bo królowa wózek gryzie w dupke więc wychodzę z nia w chuscie na krótko Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3960 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:53.