|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 |
|
Mama Land
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza
Jesteście skarbnicą wiedzy!
My dziś wprowadziliśmy trzeci posiłek stały, wieczorny, który okazuje się być kaszką z owocami. Muszę chyba zmniejszyć ilość owoców, bo 2xdziennie + obiadek to chyba za słodko jednak. Pozdrawiam po wieczornej kąpieli technicznej ![]() Młodą wieczorem napchałam kaszką (jakiś wyjątkowy apetyt miała), o 19:50 dopoiłam cycem i sru sama poszłam do wanny (po drodze myjąc podłogę ). Z wanny wyszłam o 20:40 i w momencie, gdy spłukiwałam pianę ze stóp Młoda się obudziła na cyc ![]() ***** Ostatnio jechałam autobusem miejskim do znajomej. Podróż trwała 37 minut, Mała była w gondoli. Później była marudna, więc wzięłam ją na ręce, bo stwierdziłam, że jest tak równie niebezpiecznie. I to mnie zmusiło do refleksji: chyba nie ma bezpiecznego sposobu na podróż autobusem! Nawet jak dziecko jest w foteliku, wpiętym do stelaża od wózka, to w razie wypadku leci z całym ekwipunkiem. Odechciało mi się wycieczek
Edytowane przez AsiaPo Czas edycji: 2016-11-28 o 21:04 |
|
|
|
|
#3932 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza
Ineso--- zapomniałam o tym króliku, napisze do TŻ i zapytam, bo jest do środy w Niemczech na konferencji oczywiście o drobiu
Na opakowaniu Enfamila, który Adaś pije, jest zalecenie: 6-8 miesięcy 3 x dobę 210 wody + 7 miarek, powyżej 8 miesiąca 2-3 na dobę tyle samo ️Lulka --- no to mamy podobnie a Bartuś ile waży? Adek 9,3 miał dwa tyg temu i 77 cm, duże chłopisko ja tez juz nie używam dawno miarek do kaszy ani łyżek, sypie tak z woreczka na oko i mieszam do pożądanej przez konsumenta konsystencji kaszkę robię na 100 ml mleka i daje owoców tak z 3 pełne łyżeczki ️Asia --- komunikacja miejska jest troche do bani pod tym względem... autobus tramwaj metro... przy zahamowaniu wózek leci jak zabawka! fajny miałaś relaksik w wannie godzinę ![]() ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Podwieczorek: daje czesto owoce ze słoika + 2 łyżeczki jogurtu naturalnego + 2 biszkopty, robię taka mamałygę, albo gotuje kasze jaglana i miksuje z owocami, albo banan z jogurtem, albo gotowe słoiki z deserami cos zbożowego, albo jabłuszko z Kleikiem ryżowym, albo mango z jogurtem, albo same jabłka z biszkoptami... no rożnie. Mam jeszcze z Włoch takie fajne bez cukru ciasteczka biscottini dla dzieci i z nich korzystam ![]() ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- A Wy co dajecie? Zabawy--- czy Wasze maluchy juz sa podatne na naukę "papa" itd? Jak najczęściej zabawiacie dzieciaki? ️
|
|
|
#3933 |
|
Mama Land
|
Mój wieczorny chill trwał 25 minut, jako że resztę czasu spędziłam tańcząc z mopem i myjąc wanienkę Młodej po emoliencie
![]() Zabawy: U nas na tapecie śmieci (chusteczki wyciągane z pudełka, butelka po wodzie 1,5 litra), drobny sprzęt gospodarstwa domowego (komórka, pilot, gwiazda śmierci z podstawką, szturmowiec), świeczki ledowe (absolutny hit!), klamki (uczę Oddźwierną konsekwencji otwierania i zamykania za pomocą klamek ).Byłam też u wspomnianej znajomej, która ma Córkę z lutego i pozazdrościłam jej ogarniętego dzieciaka, który pokazuje gdzie ma oko, gdzie mama ma oko, więc próbuję tego z M. Kupiłam też separator kształtów i opowiadam jej o tych kształtach, a ją najbardziej interesuje tłuczenie zabawek innymi zabawkami, tudzież jedzeniem No i M. ewidentnie szykuje się do wstawania, bo łóżeczko stało się ulubionym miejscem do zabawy i podciąga się na nim jak szalona. Rozśmiesza ją za to, gdy mówię: "Powiedz MA-MMA" - nie wiem co w tym śmiesznego ![]() Dziś za to zaczęła podnosić głowę z leżenia na brzuchu Ja jej oczywiście pokazuję, przed lustrem i w ogóle, ale chyba nie dociera
|
|
#3934 |
|
Zadomowienie
|
Malos, u nas pa pa opanowane oraz przybij piątkę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3935 | |
|
Zakorzenienie
|
Jezusie zamiast isc spac co normalnie spie jyz od 22 a juz 23 to ja jednym tchem czyram co nabazgralyscie
![]() Jedzenie U nas w przeciwienstwie do Was tragedia😩 jeden posiłek z tym ze wczesniej cyc a z owocow to codziennie w tym cumlu owoc napchany do fulla ale ile to g czy ml nie wiem jak nie chce to odklada. Jak jest najedzona to od razu ciagnie ja na wymioty. U nas umie piatke przybic dac czesc na chał chał szuka oczyma psa na brawo sie cieszy ale nie zrobi sama. Powtarza tata juz od 3 tyg mama dzis po dlugich próbach powtórzyła hihi ogólnie to gaga dzidzia i belkot 😂. Raczkowanie u nas nie wychodzi jeszcze. Jest na etapie ślizgu po panelach w tył 😁 Uczymy sie gasic i zaswiecac swiatlo aaaa u nas z zabawek to najlepsze pudelko duze po lodach w środku foslownie wszystko i wyciaganie 😂 Garnuszek na klocuszek u nas sie sprawdza. Ale zainteresowanie wielkie to oczywiście komorka pilot laptop i KABLE rewelka 😁 metr krawiecki tez super i paczka chusteczek higienicznych nie wspomne o mokrych ktore zawsze sa wyciagane podczas przewijania 😜 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- Cytat:
![]() Jedzenie U nas w przeciwienstwie do Was tragedia😩 jeden posiłek z tym ze wczesniej cyc a z owocow to codziennie w tym cumlu owoc napchany do fulla ale ile to g czy ml nie wiem jak nie chce to odklada. Jak jest najedzona to od razu ciagnie ja na wymioty. U nas umie piatke przybic dac czesc na chał chał szuka oczyma psa na brawo sie cieszy ale nie zrobi sama. Powtarza tata juz od 3 tyg mama dzis po dlugich próbach powtórzyła hihi ogólnie to gaga dzidzia i belkot 😂. Raczkowanie u nas nie wychodzi jeszcze. Jest na etapie ślizgu po panelach w tył 😁 Uczymy sie gasic i zaswiecac swiatlo aaaa u nas z zabawek to najlepsze pudelko duze po lodach w środku foslownie wszystko i wyciaganie 😂 Garnuszek na klocuszek u nas sie sprawdza. Ale zainteresowanie wielkie to oczywiście komorka pilot laptop i KABLE rewelka 😁 metr krawiecki tez super i paczka chusteczek higienicznych nie wspomne o mokrych ktore zawsze sa wyciagane podczas przewijania 😜 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- Juz sie polozylam i przypomnialam sobie hit dnia! Bylam w duzym supermarkecie na zakupach stoje w kolejce do kasy a przedemna kobieta. Z dzieckiem 5miesiecznym to maks i ono juz takie marudne troche poplakiwalo i matka do niego'' ojjj glodny juz jestes? Mama da Ci cos do jedzonka. '' i wyciagla z wózka na zakupy UWAGA ciastko petitki lubisie i dala mu taki oderwany kawałek. PRAWIE ZEMDLAŁAM!!! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moim zdaniem Oliwka w dalszym ciagu ma kontakt z alergenem. moze i nie z diety, ale kto wie? jaka kasze dajesz? my testujemy co jakis czas, utrudnia nam fakt, ze dalej kp, ale no... wychodzi nam, ze z kasz/kleikow tylko ryz sie nadaje. jaglanka masakra z krwia w kupie wrecz, a orkisz, owsianka itp = drapanie pol nocy...
|
|
|
#3937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- A na drapanie dajesz fenistil? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3939 |
|
Zakorzenienie
|
1480421015205.jpg no i u nas ige caly czas na poziomie 49/ 50.. Także ten.. Coś jest co Oliwce szkodzi.
|
|
#3940 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie do Was ugotowalam dzis n s parze ćwiartke pasternaka 2średnie marchewki jedna pietruszke i wiejskiej piersi z kurczaka tak wielkosc pudelka zapalek i zbledowalam. Córka zjadła okolo 150 g nie dawalam dziś piersi odrazu obiadek to duzo czy mało? Jest jakas tabela ile dziecko powinno zjeść szukalam w necie ale g...no widze kiepski chyba mam dzis dzien bede wdzieczna za odpowiedzi. Podkreslam ze 1 raz pominęłam karmuenie piersia
|
|
|
#3941 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#3942 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3944 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3946 |
|
Zadomowienie
|
Dla KP też jest:1480431147927.jpg1480431157932.jpg1480431164514.jpg
|
|
#3947 |
|
Winter is coming
|
Ja nie wiem ile mloda zjada i nie interesuje mnie to za bardzo szczerze mówiąc. Ważne że je i rośnie, na głodna nie wygląda.
Dzisiaj jej zrobiłam zupę buraczkowa to plula hah. Ale pierwszy raz dostała. Papa Ani nic nie robi, nie uczyłam jej jeszcze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3948 |
|
Mama Land
|
Niulka: Dzięki za zdjęcia, może się przydać
GGI: Ja lecę z jedzeniem na pałę - ile zje, tyle jej. Jak chce jeszcze, to daję, jak odmawia, to nic na siłę. Dziś na obiad zjadła 2 pałki kukurydziane + 2/3 słoiczka małego (łosoś z warzywami), a po pół godziny wytrąbiła cyca ![]() Mi się wydaje, że tak jak z dorosłym - każdego dnia apetyt się zmienia i jest zależny od wielu czynników ![]() Harmonijca: Z FB to jest temat rzeka, a nawet szambo. Ja się już wypisałam nawet z grupy, bo padła
|
|
#3949 |
|
Winter is coming
|
Asia mam takie samo podejście do jedzenia..chce to je, nie to nie zmuszam.
|
|
#3950 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiscie ze jej nie zmuszam i nie zamierzam. Tylko nie chce rozpychac żołądka a zarazem glodzic. Choć na glodne moje dziecko nie wyglada no waży 9300 hihi 😂
Pytam bo zielona jestem w rozszerzaniu diety przy 2 bedzie latwiej. haha Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3951 |
|
Zadomowienie
|
AsiaPo już ok, ale antybiotyk do piątku muszę stosować.
|
|
#3952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zjadła dość dużo, ale moim zdaniem dwie marchewki sa niepotrzebne. Marchew zatwardza, i ja dałabym tylko 1 na rzecz innego warzywa. Malos Bartek wazy teraz z 9 kg, w każdym razie Adaś jest większy ![]() Ja jeszcze nie uczyłam mojego syna papa, czy innych rzeczy ale od dziś zaczynam. Dopiero jesteśmy na etapie pełzania za zabawką, nie zwiedza jeszcze całego domu Zabawką jest woda mineralna lub klapek
|
|
|
|
|
|
#3953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3954 | ||||||||
|
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja mam z podwieczorkiem kłopot - bo mały połową słoika dużego owoców się nie najada. Nie chcę znów kaszy dawać bo je na śniadanie i na kolację. Także na razie cyc, ale szukam czym by to zastąpić. Moja mama uczy syna ,,papa" i innych takich. Mnie to do głowy nie wpada Cytat:
![]() Mój też tak miał z dupką, ale potem przestał. Obecnie nic w kierunku raczkowania nie robi. Zaczyna siadać z leżenia na boku - bo to ogólnie jego ulubiona pozycja - jak grecki bożek Cytat:
Cytat:
Ale już po przygotownaiu 210 czy na 210 wody jak u Malos? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Poszalałyście na ddd? Ja tak. W aptekach głównie haha. |
||||||||
|
|
|
|
#3955 |
|
Rozeznanie
|
Czyli my zdrowo karmimy swoje pociechy
na lubisie i jaja niespodzianki przyjdzie czas to nas nie ominie z pewnością ![]() U nas papa prawie czai, czasem zapomni... kota i psa szuka po podłodze wzrokiem jak zapytam gdzie są, robi buzią "jak robi rybka" i "jak królik je marchewkę" tak rusza słodko pyszczkiem w ogóle nauczył sie przeżuwać jedzenie i mamla w buźce dłużej, a nie połyka jak kiedyś od razu ️ Aha i tańczy do muzyczki od kilku dni, cały sie porusza trochę dziki ten taniec ![]() U nas tez dużo czasu Adaś spędza z psem, są nierozłączni, szczerze mówiąc nasza psina bardzo mi pomaga, bo go zajmuje i Adek nie nudzi sie tak szybko jak zabawka. Zostawiam ich na dywanie i sie bawią, Adaś ją ciągnie za obroże, za uszy, kładzie sie, a pies totalnie sie oddaje i jest mega delikatny, cos czuje ze to bedzie przyjaźń na całe życie miedzy nimi jak płacze to sunia przynosi mu zabawki, przybiega do kuchni jak mały sie obudzi i daje mi znać, jak tylko ktoś obcy bierze Adasia na ręce to ona jest zaraz obok i na krok nie odstąpi tak pilnuje, przy wózku idzie równo z kołem, rano pierwsza biegnie do pokoiku... jestem w szoku naprawdę, nie sądziłam ze pies moze być tak oddany i opiekuńczy ️ Kupiłam garnuszek za Waszymi poradami na olx używany, ale stan idealny, fajna zabawka, bardzo Adasia zajęła ![]() Lulka--- stuningowane mleczko kleikiem ryżowym nie przeszło... za cholerę nie chciał pić, odpychał i płakał, dopiero jak czyste mleczko wjechało to wypił całe wiec u nas sie to nie sprawdziło... ale super, ze u Was pięknie działa i Bartek śpi ładnie ️Harmonijca89--- ja nie wiem, bo nie mam fb, tylko śmiałam sie z tego co Smarrita napisała tak szczerze ![]() Ineso--- grecki bóg made my Day ![]() 🏻 jeszcze nie wiem o królikach... ale sie dowiem
|
|
|
#3956 |
|
Rozeznanie
|
ImageUploadedByWizaz Forum1480459291.038804.jpg ImageUploadedByWizaz Forum1480459338.892632.jpg to miłość od życia płodowego jeszcze
|
|
|
#3957 |
|
Winter is coming
|
A czy ja napisałam że ktoś zmusza do jedzenia?
Moja stałych je niby niedużo a zawsze coś wrabie. I zauważyłam że mniej cyca wola w dzień. Ostatnio 5 H nie jadła. Jeszcze trochę i będę mogła sobie normalne piwo strzelic do obiadu Malos jak słodko z tym pieskiem! Dziewczyny jak udaje wam się wprowadzić rutynę jakąkolwiek? U mnie co zaczybam ze cieszyć ze mamy rytm dnia to młoda go zmienia. .. np przerzucila się na 2 dłuższe drzemki ok 10 i ok 14-15 i sen 20-21, wstawala po 7, dla mnie super. I kurde wczoraj miała dwie drzemki po pół godziny, padła o 19 i dziś już po 6 pobudka, a tak pięknie było. Nocki tez różne ale coraz gorzej się znowu robi, dzisiaj chyba z 10 pobudek było jak nie wiecej.. A już jej się zdarzały nocki z dwiema... Jak ona ma spać w łóżeczku w takiej sytuacji, no nie ma szans Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3958 |
|
Zakorzenienie
|
Ineso
Bo dawałam tylko kaszki na mm, a nie samo mleko. Teraz sytuacja się zmieniła całkiem bo nocki mamy przespane bez więc w ciagu dnia bedą dwie porcje kaszki i jedna mleka. Velika U też nie wszystko jest jak w zegarku. Tak sie chyba nie da ale mniej wiecej trzymamy się rytmu dnia. Koło 11 młoda ma pierwszą drzemkę więc dostaje mleko i zje ile chce i spi. Obudzi się, to zaraz na dwór idziemy. Nawet jak nie wychodzimy, tak jak wczoraj to nic się nie zmienia. Pora kąpieli wypracowana była od początku i teraz jak przychodzi koniec wiadomości w tv, ona zaczyna popłakiwać udawanym głosem i idzie do łazienki. Przy kaszce gaszę tv, przygaszam światło i spanie. Oczywiscie bunt i spanie jest kolo 21, ale to nic nie zmienia i spi mi do rana. Drzemek w ciagu dnia ma 3, w tym jedna o 18.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3959 |
|
Winter is coming
|
No U mnie drzemki są dwie od dłuższego czasu. Najczęściej ta popołudniowa jest dłuższa ale i z tym różnie bywa bo wczoraj trwała pół godziny. A idzie spać między 19 a 22 nawet zależnie od drzemek bo po tej drugiej ma min 4 H aktywności.
Tak więc w sumie jakiś rytm jest tylko godzinowo to różnie wygląda. No i u nas prawie spacerów nie ma bo królowa wózek gryzie w dupke więc wychodzę z nia w chuscie na krótko Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3960 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.

). Z wanny wyszłam o 20:40 i w momencie, gdy spłukiwałam pianę ze stóp Młoda się obudziła na cyc 

️
a Bartuś ile waży? Adek 9,3 miał dwa tyg temu i 77 cm, duże chłopisko
kaszkę robię na 100 ml mleka i daje owoców tak z 3 pełne łyżeczki
fajny miałaś relaksik w wannie godzinę 

co do fotelika, to tez nie jestem przekonana do tego modelu. 

trochę dziki ten taniec
️ 
🏻 jeszcze nie wiem o królikach... ale sie dowiem